Nästa års skattetabeller har anlänt och med det kommer som ett brev på Kivra Skatteverkets nya positiva preliminärskattebeslut för oss företagare, med sitt ständigt positiva beslut att man ska tjäna 10% mer i år än förra året.
För vanligt folk är kanske inte preliminärskattebeslut något att bry sig om, då man inte har några kapitalinkomster och fastighetsskatten fastighetsavgiften och ISK-avgifter dras automatiskt. Men för företagare ser det annorlunda ut.
Har man enskild firma så utgår Skatteverket inte bara från att kapitalinkomsterna ska öka 10% det kommande året, utan även att firman ska ge 10% mer i avkastning. Har man aktiebolag så väntas de också ge 10% mer i utdelning, och själva aktiebolaget väntas också göra 10% mer i vinst.
Kort sagt dimper preliminärskattebeslut ner nu som säger att man ska betala mycket mer i skatt nästa år än i år. Och det varje månad. Ja, Skatteverket tycker att du som egenföretagare ska betala skatt på t ex din utdelning från aktiebolaget innan du ens fått pengarna. Så är det att vara företagare i Sverige. Du får betala skatt för pengar du inte ens tjänat och än mindre inte ens har i näven än.
I sämsta fall kan det vara så att du tar din utdelning i november – december, t ex om du har räkenskapsår oktober – september, som jag har, men alltså ska betala skatt på den utdelningen varje månad redan januari – oktober. Vanligast är väl annars att utdelning tas någon gång april – maj, men då ska man likväl betala skatt i tre månader utan att ha sett röken av pengarna.
Detta är ett allmänt meddelande till de som inte känner till detta utan är lyckliga högbelånade privatpersoner som alltid får skatteåterbäring pga räntorna på sina skulder. Drabbar kort sagt ingen fattig.
Nåja, betalade just in bolagets skatter (vilket inkluderar löneskatterna för anställda, arbetsgivaravgifterna, särskild löneskatt för tjänstepensioner, preliminär bolagsskatt på företagets enligt Skatteverket väntade vinst, samt momsen på förra månadens omsättning och säkert något mer). Inbetalningarna till Skatteverket blev 3x så mycket som jag själv fick i plånboken denna månad efter skatt. Hypotetiskt exempel för de som har svårt att förstås 3x är 50 000 i plånboken och 150 000 betalt till Skatteverket. Tyvärr anser socialdemokratin och övriga vänstern att detta är orättvist och att jag betalar för lite skatt, trots att det (utan arbetsgivaravgifter och pension dock) täcker lönen arvodet för två riksdagsledamöter.
Nåja, Skatteverkets tioprocentiga höjningar varje år är förstås baserade på förra årets fastställda deklaration, dvs år 2023 för preliminär skatt för 2025, så egentligen är det 1.10^(1/2)=4.88% höjning av skatten per år, och inte 10% vill vän av ordning påtala.
Men framför allt är Skatteverkets obotliga tioprocentiga optimism ett starkt incitament att skicka in en preliminär skattedeklaration för att få någorlunda korrekt beskattning. Så glöm inte att göra det. Tar typ tre minuter om man har koll på sina siffror.
Särskilt för oss som har både aktiebolag och enskild firma. Det senare är tvingande, dels pga äger en jordbruksfastighet, och dels pga att jag pga författare har Författarfondens utbetalningar av biblioteksersättningar och ALIS utbetalningar av talboksersättningar, som endast betalas ut till upphovsrättsmannens person och inte till en juridisk person (=aktiebolaget).
Sedan kanske Författarförbundet vilket år som helst lyckas administrera de typ 246+ miljoner i sk privatkopieringsersättning (PKE) som de sitter på och myser med efter att efter 15 år lyckats få loss dem från maffiaorganisationen CopySwede som inte delat med sig av PKE:n till upphovsmännen. Även de utbetalningarna går bara till enskild firma. Ja, gå inte på CopySwedes tjafs genom åren att straffavgiften för digitala lagrinsbmedia gått till några upphovsmän, utan totalt sett 2.1 miljarder har suttit och jäst hos CopySwede, varav nu kanske 118 miljoner ska delas ut på författarkollektivet. Iaf har vi som är författare och ger ut e-böcker och ljudböcker inte sett röken av de pengarna än och då har det gått femton år. En del författare har rent av dött under tiden i väntan på pengarna. Rätt många till och med. Man kan bara fundera på den korruption som ligger bakom här – politikerna har tagit politiska beslut om PKE-avgifter, som sedan inte gått till upphovsmännen utan till CopySwede. Min enskilda firma kommer säkert få flera hundra kronor när detta är klart kanske någon gång innan 2030.
2023 tog CopySwede ut 22 531 685:- SEK i ersättningar till sina 23 anställda, eller ca en miljon per skalle, men några författare fick inga pengar. Är ens politikerna medvetna om detta bedrägeri och att deras beslutade pengar “för att stödja och värna kulturen” fortfarande inte betalats ut?
Nästa års mysiga skattetabeller hittar ni i alla fall här.
42 kommentarer
Skickar du inte in någon preliminär inkomstdeklaration?
Jo, det tar tre minuter. Men man ska fortfarande betala in skatt för utdelning man ännu inte fått i näven.
Jag nollar den preliminära men har ABt till ströjobb (konsultationer/utbildningar/föreläsningar) med väldigt låg omsättning mest för att kunna dra momsen på saker som faktiskt mest används till arbete.
Min prelskatt har märkligt nog varit oförändrad i flera år, min inkomst i min enskilda firma i stort sett även den varit densamma. Javisst, pga inflationen tar jag allt mindre betalt för samma tjänst men jag kan leva med det.
Det är ju ganska små belopp det rör sig om och jag gör det mest för att jag tycker det är kul.
Förr i tiden var skattetabellerna alltid lite speciellt då man kunde se hur mycket man skulle få i handen det nya året.
Men nu med löneväxling, förmåner med mera är det så mycket bökigare att räkna ut vad de fakto nettoinkomsten i handen är så det får bli en överraskning i januari.
Då det är ett skattesänkarår så blir det väl runt 1500 mer i näven skulle jag gissa.
839 kr verkar det bli för min del, som inte har några som helst förmåner utöver gratis kaffe och att kunna tjuvläsa bloggen på arbetstid utan att någon protesterar. Men det är ju pengar det med.
Samma för mig blir drygt 10 tusen i lägre skatt på året kanske lite mer. Dock skickade jag in skattejämkning för första gången i år så jag får ut skatten för boräntan varje månad istället för en klumpsumma 2026.
Dock känns det som att jag hellre haft en fungerande välfärd än 10 000kr. Men är inte bara pengar som saknas i välfärden utan också korrekt styrning då resursutnyttjandet är helt åt helvete.
CopySwede är väl som så många andra “organisationer för en speciell grupp” främst till för gruppen som lyckats få ett jobb i organisationen.
Verkar som om många av dessa organisationer primärt finns till för att vänner och bekanta till styrelsen ska få ett jobb när de inte längre kan verka i yrken där det finns en anställnignsprocess.
Se bara alla som glider in som div “generalsekreterare”. Nu när jag är tillräckligt gammal själv så ser jag hur flera fd kollegor/kunder/leverantrer/bekanta vars företag går dåligt istället glider in och kan leva på “medlemspengar”.
I Sverige har vi ju den unika situationen att man ska tjäna pengar på goda ändamål. Och inte som i andra delar av världen när man har jobbat och har pengar så man klarar sig tar man en ringa lön/ersättning för utlägg och ser sitt engagemang som filantropi.
Med en miljon per person och år i personalkostnad för copyswede känns det mer som en “sysselsättningspaket för vi som gillar varandra” än att se till att stötta upphovsrättsinnehavare.
Lönekostnad på en mille/ anställd är väl inte så extremt eller? Utgår då ifrån att det är inklusive arbetsgivaravgift.
Skriv gärna ut namnen på de där 23 anställda, så att vi vet vilka det är som sitter och suger blod.
Nej, det gör vi inte. Bara för att andra är blodsugare så rättfärdigar inte det att man ska uppföra sig som en rövhatt och hänga ut personer. Var större.
Varför står det LARS WILDERANG ena gången och ADMIN andra gången? Är det någon inställning i WP?
Det beror på vilket vilket konto jag är inloggad på, då det kan vara olika på olika enheter. Alternativt att jag jobbar med olika saker, då admin konto tar utökade rätt rättigheter, och jag orkar inte byta tillbaka bara för att skriva en kommentar.
Sossarnas 70 o 80 talside att kväsa små företagen till döds har ännu inte lämnat systemet. Konstigt i slutändan blir det kontraproduktivt.
Sossarnas 70 o 80 talside att kväsa små företagen till döds har ännu inte lämnat systemet. Konstigt i slutändan blir det kontraproduktivt.
Skatten på utdelningen betalar inte företaget, utan du själv som privatperson. Och detta först efter att de deklarerats, året därpå. Har man inte brutet räkenskapsår och delade ut i t.ex. januari 2024 har man inte behövt betala skatt på detta ännu. I mars nästa år deklarerar du utdelningen, och skatten dras väl i maj-juni 2025 lite beroende på andra omständigheter. Således ett gratislån i över ett år. Är man proaktiv kan man t.o.m. räkna ut hur mycket skatten blir, och sätta in det på skattekontot i förtid, och således få ränta av staten på dessa pengar, som du lånat gratis av staten.
Ja, så är det i min värld också. Bolaget betalar skatt på beräknad vinst (bolagsskatt), och där vill man ha in pengarna månadsvis enligt preliminär deklaration. Ägaren som får utdelning betalar skatt året efter utdelningen.
Sen kan det vara irriterande om pengarna flyter in klumpvis, vilket jag föreställer mig gäller författarverksamhet. Då tvingas man ligga ute med pengar man ännu inte fått in.
Enskild firma är en gräslig konstruktion där man blandar ihop privat ekonomi med bolagets. Risken är överhängande att man levt upp inkomsterna när det är dags att deklarera, samt att deklarationen blir knepig att reda ut. Det borde finnas en bolagsform som är fristående ekonomiskt, där ägaren borgar för 25.000 kronor och där det räcker med balans- och resultaträkning som redovisas till Skatteverket. Kanske med krav att omvandlas till aktiebolag vid en omsättning över en miljon.
Aktiebolag går väl att regga på 25 000 kronor numera?
Ja, men det kommer till en korrekt årsredovisning som skickas till bolagsverket. Plus att man trots allt måste hosta upp pengarna innan man startar.
Är man egenföretagare utan anställda eller större risk att få ersättningsanspråk på halsen, fungerar enskild firma helt ok.
Regel 1. Skaffa företagskonto Regel 2. Redovis kvartalsmoms
Regel 3. Skaffe ett enkelt bokföringsprogram t.ex. Visma
Har löst allt själv i den delen av verksamheten i 16 år utan större bekymmer
En fråga till bloggarna, skulle det funka o köra allt i ett ab? Gård, skrivandet, föreläsningar o.s.v.
Som jag skrev, biblioteksersättningar och ALIS går inte att köra i AB. Och inte gård.
Ok
Vänstern tycker att det är orättvist att den som arbetar hårt och tjänar mer också ska få mer i plånboken. De tjatar ständigt om att de “rika” har “råd” när sanningen är att höginkomsttagare inte bara betalar väldigt mycket mer skatt, utan tvingas avstå en mycket större del av sin inkomst, trots att de snarast får ut mindre av samhället. Och nu vill sossarna dessutom finansiera hela höjningen av försvarsbudgeten genom en straffskatt för dem som redan betalar mest! Man kan såklart ha olika åsikter, men i min värld skulle det vara ren stöld. Vårt land ska vi försvara tillsammans.
Vänstern och vänstern, finns väl två sätt att se på hur vi vill att människor ska leva. Om man utgår från att det finns en miniminivå vad boende, barn och bil kostar så finns det två olika synsätt på hur många meter korv hushållet ska ha råd att köpa och hur många cm som ska vara kvar i slutet av månaden. Alltså ett synsätt som utgår från att man ska bära lika mycket oavsett hur stark man är och ett annat att man bär efter hur stark man är. Sen kan man väl alltid diskutera hur stor last vi alla ska bära tillsammans.
Verkligheten skiljer sig dock från båda av dessa synsätt, där bärförmåga är ganska jämn bland individer men där omständigheter (både ärvda och slumpmässiga) gör att betalförmåga skiljer sig extremt.
Betalförmåga är detsamma som fordringar på den samlade produktionen. Välfärd och säkerhet kräver omdirigering av produktionskapacitet. Att beskatta dem utan betalförmåga är lönlöst … defacto kommer allt tas ut av dem som kan betala.
Jo, det är möjligt att minska statens utgifter. Om vi bortser från att “hushållning” principiellt alltid är bra, om staten underlåter diverse “plikter” kommer kostnaderna i slutändan hamna på andra (privata?) poster som kriminalitet, säkerhet, sjukvård, osv och det är inte billigare.
Frågan är snarare pragmatisk hur man “bemannar” staten så att korruption hålls borta och så att hushållning värderas högst osv.
Man kan bli lika mätt på såväl falukorv som löjrom, men vill man ha något att dricka till maten kanske man ska välja falukorven. Stat och kommun ägnar sig åt mycket som skulle kunna göras billigare eller som inte borde göras alls.
Om de byter narrativet från att medelklassen suger ut samhället till att vara samhällsvetare och är de som finansierar välfärden så kanske det är en bättre känsla att betala 75 % skatt på en fakturerad hundralapp.
Samhällsbärare skulle de vara men autokorrekt tyckte samhällsvetare, kanske likställt.
Redaktionsmedlemmarna har väl kostförmån och den förutsätter jag också är skattepliktig 😉
Alltså jag begriper inte mycket av hur skatteverket fungerar. Helt ärligt hade jag nog inte kunnat ha ett AB utan att ha en redovisningsbyrå, ja eller bokföringsbyrå. De talar om för mig vad jag ska pytsa in varje månad. När jag kollade skattekontot såg jag en oväntad julklapp, 250000 kr i något som kallas återförd preliminärskatt, what the f*ck är det liksom? Nä, jag ska köpa lite julgodis (Fazer) till byrån för att de möjliggör min existens.
Sedan ett grattis till invånarna i Bräcke kommun som leder svenska skatteligan med whopping 36.883 kr per intjänad hundralapp
För övrigt är det ganska fascinerande att ha kontakt med eller umgås med människor med olika ekonomiska förutsättningar och bakgrund och höra vad man diskuterar och särskilt så här till jul. Finns allt från någon som blev glad för att hen fick en ny belysning till granen till (fd företagare som blev utsatt för bedrägeri), någon som firar med barnfamiljer och någon företagare som har gården full med olika fordon och ska behöva betala skatt även nästa år.
Livet ser onekligen olika ut men har ändå något gemensamt, problem med pengar…..
De rödgröna säger att du tillhör gruppen “de rika” och “faktiskt måste börja betala din del.”
De borgerliga säger inte det, men
betala får du ändå. De är helt införstådda med att de ibland får hålla S stolar varma och vara deras demokratiska alibi en mandatperiod eller två till och med. Men de kan se sig i månen efter att hänga i rätt cirklar om de försöker sig på någon borgerlig politik.
Hoppas att vi alla får 10% höjd lön. Minst. Med det sagt, God Jul!
Blir tyvärr tabell 31 iår istället för 30 för oss i Stockholm, trist utveckling. Ska det inte finnas några stordriftsfördelar för oss som valt att bo i detta råtthål? Landsbygden nästa.
Ni får ju cykelvägar!
Stockholm har stora underskott och skatten är egentligen runt 35-36 % fast de får framtida generationer betala av.
https://start.stockholm/om-stockholms-stad/sa-arbetar-staden/finansverksamhet/stockholms-stads-skuld/
Tja, ni bytte väl från M-chefsskap till S-chefsskap i senaste valet? Ni får ju vad ni röstat för, gilla läget!
Kollektiv bestraffning är inhumant.
Överhuvudtaget är CopySwede och privatkopieringsavgiften riktigt märklig. På lagringsmedia köpt i Sverige betalar man en avgift för att ha rätt att kopiera sådant som normalt har ett kopieringsskydd man enligt lag inte får bryta. DVD och sådana moderniteter.
Om man nu vill ha en sådan avgift för privatkopieringens skull så borde den ligga på ursprungsmediat istället, och bara på sådant som man kan kopiera. Om det har kopieringsskydd och inte kan/får privatkopieras så går det inte att lägga på en sådan “privatkopieringslicens” utan verket blir billigare. Dessutom kan man då fördela avgiften till rätt upphovsrättsägare så att de som privatkopieras mest får mest ersättning.
“rakna.net” har redan lagt in nya skattetabeller så man slipper köra manuellt. Ser ut som någon tusenlapp i skattesänkning, man får vara glad för det lilla.
https://rakna.net/berakna/lon/