Börserna är positiva i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen och dollarn försvagas inför den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntebesked i morgon. SBAB sänker sina långa bolåneräntor medan Nordea vill se lagkrav på att kunderna ska låsa sina bolån med dyr fast ränta, så de inte kan byta bank, förhandla eller amortera för fort.
Stockholmsbörsen steg marginellt igår med +0.18% för storbolagsindex OMXS30 och +0.05% för breda OMXSPI. Kronan stärks dock mot dollarn som gick ner genom stödet på 10:20 SEK och nu handlas i 10:17, och drar ner guldet till 844:- SEK per gram. Euron ligger på 11:32.
Anledningen till svagare dollar är att olika ränteberoende aktörer gått ut med krav på en trippelsänkning om 0.75 procentenheter till 4.75% mot dagens 5.50% i amerikansk styrränta, medan tydligen konsensus nu är en dubbelsänkning med 0.50 procentenheter enligt Bloomberg. Trading Economics har dock inte rapporterat om något ändrat konsensus och anger fortfarande bara 0.25 procentenheter som sänkning.
I USA steg breda S&P-500 med +0.13% igår omen Nasdaq 100 gick -0.47%. Sämst inom FANANGST gick Apple med -2.78% efters läpp av nya operativsystem till bolagets prylar igår, Nvidia med -1.95 följt av Tesla med -1.52% efter att VD:n, vatniken, dikaturkämpen och den illegala immigranten Felon Muskovitj visat sig sprida memes skapade av rysk underrättelsetjänst.
Amerikanska långa räntor backade något. Tvååringen ligger nu på 3.56% och tioåringen på 3.63%, medan enmånadersräntan nu på några veckor gått från 5.53% till 5.11%, vilket ska sättas i relation till att marknaden nu väntar sig en räntesänkning. Sexmånaders är för övrigt på 4.55%.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det mestadels positivt. Sydkorea verkar stängt men Tokyo backar med -1.03%. Övriga index är ASX 200 +0.24%, Hang Seng +1.28% och Straits Times +0.64%.
SBAB sänker räntorna på sina bundna bolån men låter den rörliga tremånadersräntan ligga kvar på listränta 4.52%. Som mest sänks räntorna med 0.25 procentenheter för bindningstiderna 1-2 år, där tvååringen nu listas som 3.51%.
Börjar närma sig punkter där det kanske kan vara lönsamt med några tiondelars procentenheter att låsa räntan, men all erfarenhet visar att låsta räntor mycket sällan är lönsamma över tiden om man inte lyckas pricka rätt.
Det hindrar dock inte Nordea från att begära att låsa bolån ska bli obligatorisk i ett utspel hos i en intervju hos Aktiespararna. Bundna bolån har ju alltid ett extra påslag i form av en försäkringspremie, och gör också att kunden inte kan byta bank eller göra extraamorteringar. Ur bankens perspektiv är en kund med låsta räntor således perfekt.
I de flesta länder i EU är det faktiskt så man gör, vilket gjort att man kunnat undvika samma bostadsbubbla som i Sverige när de rörliga räntorna föll. Men nu är vi redan där.
Det går förstås bra för Nordea att endast ställa ut bolån till fast ränta och sluta med rörlig ränta. Varsågod, gör som ni säger.
Liten kommentar om Northvolt. Profilen Anders Sundström hävdar i Dagens Industri att Northvolt är enda sättet att inte bli beroende av Kina för batteriförsörjning. Han verkar missat övriga batterifabriker som byggs i EU eller USA, eller artikeln i Dagens Nyheter om hur kinesiska Wuxi Lead med täta kopplingar till diktaturen i Beijing är leverantören av utrustning till Northvolt och har hundratals av sin personal närvarande i Skellefteå. Lite oklart hur det är att göra sig “oberoende av Kina”.
Fick för övrigt uppgifter om en incident med ett tält som rasade samman på grund av snövikten på Northvolt i Skellefteå och att det inte gick att reda ut om det saknades någon som arbetade där då ingen lokalt visste hur många som jobbade. Man fick ringa den kinesiska arbetsgivaren i Shanghai för att få svar på hur många anställda de hade på plats hos Northvolt, så räddningstjänsten kunde räkna in. Ingen saknades tack och lov. Men Northvolt är oberoende av Kina enligt Sundström.
48 kommentarer
Just batterier är en nyckelkomponent, men har Sverige verkligen en fördel för produktionen?
Serverhallar- C märkt skattebefrielse och billig el
Batterier- importera precis alla insatsvaror, men det går åt en del energi vid produktionen om inte insatsvarorna är förädlade redan
Stål, e-bränsle och allt annat e-ersätter-fossilt kräver ofattbara mängder elektricitet- här har Sverige ett par fördelar
Titta på aluminium- man skeppar råvarorna dit det finns billig el. Trots att den nuvarande processen släpper ut massor av koldioxid.
Kinas betydande investeringar i solenergi är en del av en strategisk insats för att dominera den globala marknaden för förnybar energi. Landet har snabbt utökat sin solkapacitet och installerade fler nya solpaneler 2023 än vad som någonsin installerats totalt i något annat land. Denna satsning har drivits av både regeringspolitik och ekonomiska incitament utformade för att öka den inhemska produktionen och sänka kostnaderna.
Statliga företag och traditionella energibolag i Kina har skiftat fokus mot förnybar energi efter direktiv från National Energy Administration (NEA). Detta har lett till utvecklingen av massiva sol- och vindprojekt i de västra ökenområdena samt initiativ för att integrera landsbygdens befolkning i elnätet för förnybar energi.
Kina kontrollerar över 80 % av den globala solpanelstillverkningskapaciteten, från produktion av polysilikon till slutlig panelmontering. Denna dominans beror delvis på betydande investeringar, totalt över 130 miljarder dollar förra året, och etableringen av kostnadseffektiva produktionsmetoder, inklusive användning av billigt land och lån med låg ränta från statliga banker.
Det strategiska fokuset på solenergi framgår också av Kinas exportpolitik, som har underbudat globala konkurrenter genom lägre produktionskostnader. Detta har lett till en betydande förändring på den globala marknaden, där europeiska och amerikanska företag har svårt att konkurrera med de billigare kinesiska produkterna.
Sammanfattningsvis handlar Kinas investeringar i solenergi inte bara om att möta inhemska energibehov utan också om att positionera sig som den globala ledaren inom teknik och tillverkning av förnybar energi. Detta tillvägagångssätt har betydande konsekvenser för globala energimarknader och framtiden för förnybar energi världen över!
Ser liknande scenarion för batterierna…
Man ska inte mata en krigisk stormakt med pengar = Farligt!
Tyvärr finns det ganska många människor i Sverige som inte genomskådat den kinesiska bluffen med solpaneler.
Å ena sidan girigheten å andra sidan moralen.
Med tanke på att det tjatas solpaneler 24/7 får man nog säga att girigheten vann bland den svenska befolkningen.
@Rikkitikkitavi
Rabatten på energiskatten för el till datorhallar är avskaffad sedan 2023-07-01. Se bl.a. budgetpropositionen för 2023 (prop. 2022/23:1 kapitel 12.8).
Jag vet, men det har ändå drivit fram ett antal som inte gett i närheten av antalt jobb som lovades.
De har fortfarande skattebefrielse på elen som går till kylning.
De svenska bundna räntorna fungerar inte så som de flesta EU-länders gör, finns inga direkta likheter. De fixed-rating lån som används i Tyskland, Storbritannien, Frankrike, USA mm bygger på att banken lånar upp pengarna på en löptid som sträcker sig hela lånetiden, och lägger sedan på bara några tiondels procent. Ett lån på 25 år med 4% ränta har banken lånat upp på 25 år med 3,6% ränta, och kunden amorterar av lånet under dessa år. Sjunker räntan refinansierar man lånet. Extra amorteringar är tillåtet.
Svenska systemet innebär 1%+ i marginal av banken, banken låter kunden vara tuff förhandlare ned till snitträntan, och några månader eller något år senare är det dags att köra showen igen och låta kunden vara stjärna i förhandlingen igen för att behålla snitträntan.
Enda anledningen till att det systemet finns är att bankerna tjänar merparten av sina pengar på det, inte att räntan över tid skulle vara lägre av det, vilket den alltså inte är.
När man är van att ha ett bostadslån med fast ränta och amortering varje månad, 30år framåt (kreditföreningslån i DK) känns svenska bostadslån lite som ett avtal med Big Bengt på High Chaparell
Hur tror du det går till i Sverige med bundna hypotekslån? Självklart har banken även i Sverige redan säkrat upp motsvarande löptid på marknaden som de sen säljer vidare med en marginal.
Om så inte vore fallet skulle banken sitta på enorma risker och gå i konken vid oväntade ränteförändringar.
Och det var väl i princip de hade gjort vid förra bankkrisen.
Tror inte någon bank i Sverige tar en finansiell risk på bolånens fasta räntor, utan obligationerna matchar löptiden för lånen. Tar man bort eller begränsar ränteskillnadsersättningen skulle det vara ett rätt ok system. Rörliga 3-månaders räntor är nog rätt bra utifrån Riksbankens perspektiv eftersom räntesänkningar faktiskt får önskad verkan ganska omgående.
Utan att vara expert på området funkar det i grova drag såhär: Det brukar att vara obligationslån med 30 års löptid och amorteringtid med fasta månads eller kvt betalningar. I början stort sett bare ränta och i slutet mest amortering.
Vid försäljning av fastigheten kan lånet tas över av köpare. Kursen på obligationen styr värdet på återstoden av lånet.
Största fördelen är ju att husägare inte riskerar berg och dalbanan med 3xhögre lånekostnad på kort tid. Även den som investerar i obligationen har har en fast avkastning.
Bundna bolån har ingen “försäkringspremie” (det är två skilda marknader)
3-månaders sätts efter styrräntan 3.5%
2- och 5 år sätts efter bostadsobligationerna som är på 2.34% respektive 2.38%
Således bör en bunden ränta vara cirka 1.12-1.16% billigare än det rörliga alternativet.
Är den inte det har du blivit lurad.
Utöver det tillkommer tidsaspekten.
Styrräntan förväntas vara cirka 2% andra halvåret 2025.
Vi kan även förvänta oss sänkta räntor på 2- respektive 5-åriga bostadsobligationer.
Och nej, jag har inte en aning vilket alternativ som blir bäst på 0-5 års sikt.
Hur ser det ut i verkligheten då?
Får man 1% lägre ränta på ett 2-5 års lån?
Snitträntor hos SEB, som exempel:
3 månader: 4,29%,
1 år: 3,71%,
2 år: 3,24%,
3 år: 3,19%,
5 år: 3,09%.
https://seb.se/privat/bolan/bolanerantor?icmp=sebsep_bolan_rb_x_tremanaderlistranta#listranta
Har följande erbjudande, <50% belåning, ca 2,5MSEK.
3mån 4,25%
1år 3,41%
2år 2,99%
3år 3,12%
5år 3,13%
8år 3,31%
10år 3,44%
Se där, ja då blir det ju hyfsat rätt.
Vi känner vårt eget monster (rörliga räntor) men övriga system har också nackdelar. Särskilt om man skulle ha ett system där lånet är bundet till den unika ägar/bostads-kombinationen.
När räntan går upp så tvärdör marknaden, särskilt om säljaren måste köpa nytt och låsa om lånet på den nya nivån. Köparna blir också tveksamma till att låsa lånet när räntan är hög.
Man riskerar alltså ett ännu stelare system än det vi har + en massa sub-optimala situationer med ofrivillig andrahandsuthyrning etc.
Innan man tittar på den Finska bankens förslag så bör man noga undersöka problemen med det föreslagna systemet. Världen är stor så varje system lär ha prövats någonstans ute i verkligheten.
På ALLA byggarbetsplatser i Sverige som överstiger en kostnad om 4 basbelopp är det krav på närvaroregistrering av samtliga personer som befinner sig på området.
Om Skatteverket utför kontroll blir det sanktionsavgift till både företag och anställda som inte är registrerad.
Jättekonstigt att det inte gick att plocka fram närvarolista å några minuter.
Är Northvolt en byggarbetsplats?
En utav Sveriges största
Företaget Northvolt alltså.
Eller menar du att när t.ex. en kontorsbyggnad byggs om och tillfälligt förvandlas till byggarbetsplats under några månader så måste alla som jobbar i eller kring byggnaden registrera sin närvaro?
Om det sistnämnda stämmer så kan jag meddela att alla på min arbetsplats i så fall brutit mot lagen. Vi gick till jobbet som vanligt utan att registrera oss nånstans medan det byggdes och bökades både på in- och utsidan av kåken.
Det är väl enda rimliga slutsatsen vi kan komma till då det inte verkar produceras särskilt mycket…
Tja, jag har också uppgifter om att särskilt de kinesiska underleverantörerna hos Northvolt har lite klen respekt för svenska arbetsmiljölagar. Så nä, någon närvarolista upprättas nog inte.
Generellt har väl det varit Modus Operandi föär kinesiska bolag.
(Och en del svenska storföretag med)
Man tar in folk från utlandet och låter dem jobba med “bra” för det egna landets villkor. Men för i Sverige värdelösa villkor.
Har förstått det är därför (främst) Ericsson fått skicka hem en jäkla massa från indien/pakistan nu när de måste erbjuda vettiga löner.
Annars är väl det främsta exemplet på Kinesik policy Dragons Gate som fortfarande tronar där vid E4 norrut. Inte ens en svensk ägare som i princip fick det gratis klarade av att vända fuskbygget.
Lite mer on Kina: https://www.di.se/nyheter/kinas-storsta-floppinvesteringar-i-sverige-lycksokare-moter-okunskap/
Faran med att konfrontera Kina handlar inte bara om diplomatiska och ekonomiska konsekvenser, utan även om Kinas ökande inflytande över globala normer och värderingar, särskilt när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Kina har blivit en allt mäktigare aktör som använder sin ekonomiska makt för att påverka länder och institutioner, vilket skapar en obalans där demokratiska länder allt oftare tvingas kompromissa på grund av rädsla för repressalier. Detta problem är särskilt kritiskt i en tid då autokratiska regimer som Kina försöker undergräva demokratiska normer globalt, ett tema som vi tidigare har diskuterat i samband med hybridkrig och spridning av desinformation.
Att inte stöta sig med Kina samtidigt som man markerar mot dess brott mot mänskliga rättigheter har blivit en konstform för många politiker. Flera exempel visar på hur länder som står upp för sina demokratiska värderingar snabbt får känna på Kinas repressalier. Detta gör att många länder tvingas till en mer pragmatisk hållning för att undvika långvariga skador på sin egen ekonomi.
Efter att Gui Minhai, en svensk medborgare och förläggare, fängslades i Kina, har Sveriges relation med Kina blivit ansträngd. Trots påtryckningar för att få honom fri, har Kina svarat med att frysa handelsförbindelser och skapa diplomatiska hinder. Detta visar hur länder som kritiserar Kinas brott mot mänskliga rättigheter får betala ett högt pris, likt Norge efter att Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris.
När Nobelkommittén 2010 gav fredspriset till den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo, ledde det till att relationerna mellan Norge och Kina frös inne. Det tog flera år innan länderna kunde normalisera sina förbindelser, och när Dalai Lama besökte Norge senare undvek landets ledare att träffa honom, av rädsla för ytterligare ekonomiska konsekvenser. Detta illustrerar faran med att stå upp för demokratiska principer när de står i konflikt med Kinas ekonomiska intressen.
Australien har också känt av Kinas vrede efter att ha krävt en oberoende undersökning av ursprunget till COVID-19-pandemin. Kina svarade med omfattande handelssanktioner, som drabbade exporten av vin och kol, vilket slog hårt mot Australien. Här ser vi ytterligare ett exempel på hur Kina straffar länder som vågar ifrågasätta dess handlingar, och hur beroendet av kinesisk handel gör att demokratiska stater tvingas tänka två gånger innan de kritiserar.
Redan 2008 kände Frankrike av liknande konsekvenser när president Sarkozy träffade Dalai Lama, vilket resulterade i att affärer frös inne. Kina är snabbt med att använda sin ekonomiska makt för att påverka länder och sätta press på dem att undvika kontroversiella möten eller uttalanden.
2021 införde EU sanktioner mot kinesiska tjänstemän över behandlingen av uigurer i Xinjiang-provinsen. Kina svarade snabbt med egna sanktioner mot EU-parlamentariker och forskare, vilket försämrade relationerna. Många länder inom EU drar sig nu för att kritisera Kina öppet, av rädsla för liknande repressalier.
Under de senaste åren har USA under både Trump- och Biden-administrationerna tagit en tuffare linje mot Kina, särskilt när det gäller frågor om teknologi, handel och mänskliga rättigheter. Biden-administrationen har fortsatt att införa sanktioner mot kinesiska företag som påstås vara inblandade i brott mot mänskliga rättigheter, särskilt i Xinjiang, och har stärkt sina allianser med andra asiatiska länder för att motverka Kinas växande inflytande.
Att stå upp mot Kina innebär stora risker, både ekonomiska och diplomatiska, vilket skapar en farlig dynamik där demokratiska värden offras för att säkra ekonomiska fördelar. Kina utnyttjar sitt ekonomiska inflytande för att kontrollera och straffa länder som vågar kritisera dess hantering av mänskliga rättigheter. Detta skapar en obalans där demokratiska länder tvingas kompromissa med sina principer för att undvika repressalier från ett allt mäktigare Kina.
Nu gick ju inte Kinas kolsanktioner mot Australien så där värst bra! Dom drabbades själva av omfattande brown-outs och ett antal länder i Asien (Sydkorea, Japan, Taiwan och Indien) dubblade sina kolinköp från Australien vilket gjorde att det föll relativt platt annat än som klassisk S/MP märkt symbolpolitik.
Vad gäller Kinas uppträdande i världen skulle jag, trots att jag i övrigt inte är någon fan av Musk, vilja skicka budskapet som Elon Musk snodde från Tropic Thunder till Nalle Puh – “Take a big step back and literally fuck your own face”!
Undrar om någon kan förklara SBABs agerande på den svenska bolånemarknaden. Jag har uppfattningen att SBAB borde kunna pressa bolåneräntorna betydligt mer än vad de faktiskt gör men det kanske finns skäl till deras agerande på marknaden?
VD har uttalat sig att de kunde sänka räntan mer, men då blir de andra bankerna ’inte glada’.
VD har missförstått sin egen uppgift, eller mer troligt, vill gärna vara ’anställningsbar’ i övriga banker efter nuvarande gigg.
Inte läst alla kommentarer i gårdagens ekonomitråd.
Här omnämns bloggarens uppgifter:
https://alltomelbil.se/uppgifter-northvolt-saboterat-av-kinesisk-leverantor/
Denna får jag inte se:
https://www.dn.se/sverige/northvolt-skulle-skapa-oberoende-mot-kina-samarbetspartner-hyllar-diktaturen/
https://omni.se/a/EyRjXa
Även på omni.
Omni? Seriöst?
Läs DN-s artikel istället, det har ni råd med.
Nu omnämns LW speciellt i Omni så det kan väl vara relevant att länka?
(sedan gillar jag inte Omni direkt, men det är en annan story)
Eh, va, omnämns jag i Omni. Svårt att tro, men får väl kontrollera.
Ytterligare ett Keno moment – först storleken på gölen och nu detta, you’re on a roll…
Äh, märktes inte på trafiken. Var som en vanlig måndag. De flesta läser ju bara rubrikerna, och då räcker det med Omnis sajt.
sånt där är irriterande –> “De flesta läser ju bara rubrikerna”
och med dagens rubriksättning…inte konstigt att världen blir skruvad?
Ja du Lars, plötsligt en dag har det hänt:
“enligt uppgifter till bloggen Cornucopia och Lars Wilderäng”
OMNI har dubbelt så många läsare som DN samt en länk till bloggarens artikel vilket gör länken relevant.
Är det flest antal läsare du söker kan jag rekommendera Aftonbladet för Sverige och Facebook för omvärldsbevakningen. Lägger du till TikTok har du ett riktigt Kinderägg.
Nyhetsbyrårerna rapporterar att Regeringen avser höja försvarsbudgeten från 125 till 138 miljarder för 2025 vilket också perkolerar fram i de kommande 5 åren, där målet är 173 miljarder år 2028 eller ca 2,6% av BNP.
I år når Sverige 2,2% av BNP enligt NATOs definition.
I princip hela 70-talet fram till 2005 ungefär och Göran Perssons slakt av det omoderna invasionsförsvaret låg budgeten på runt 50 miljarder, i 2019 års penningvärde.
2022 var de drygt 80 miljarder, och behöver såklart höjas till drygt 100 bara för att hålla jämnt skägg med inflationen mellan 2019 och 2023.
Hej, Kan bara lägga en kommentar om Nordea, bundna och obundna räntor, bankerna har högre marginal på obundet(3m), har jag fått höra från min fru som jobbat med prissättning av bolån på en storbank förut. Så rimligvis vore inte till deras fördel, däremot är det ju fördel för dem att ha stabil betalningsförmåga hos kunderna, för att minska risk.
Och ett garanterat inflöde av pengar som är tidsbestämt, glöm inte effekten av att VD kan ställa sig och briljera med att vi har garanterat X mdr i intäkter kommande 36 månaderna…
Bankerna vill ha stabilitet i sin verksamhet och att tjäna pengar. De har noll intresse av att kunderna får problem eller att det blir dyrare för kunderna. Så förslagen handlar nog om bank-stabilitet och mindre merarbete.
Politikerna bör däremot ta helt andra hänsyn och väga in rörlighet på marknaden osv. Den Finska banken är bara ett särintresse i mängden.
Marginalen blir exakt densamma eftersom banken låser upplåning mot utlåning under löptiden. Däremot kan beloppet variera med rörligt, men jag tror marginalen är viktigare än volymerna på det stora hela.