Efter ett besök på ICA Focus och även Fisk i Focus under gårdagen fick jag berättat för mig att Fisk i Focus nu är Sveriges största återförsäljare av störkaviar och är större än Östermalmshallen. Man kan bara gissa att de dubbelt så höga bostadspriserna i Stockholm har slagit hårdare mot Östermalmseliten än Göteborgseliten när bolåneräntorna gått från 1% till 5%.
Det ser alltså ut som att Stockholmseliten dragit ner på sitt ätande av störkaviar och att detta nu är större på rikets framsida Göteborg.
ICA Focus är en av Sveriges mest exklusiva ICA-butiker, belägen mellan gräddhyllan Lorensberg och gräddhyllan Örgryte, och det finns en separat fiskbutik inne i ICA-butiken. Man kör numera mycket hårt med störkaviar och har ett antal sorter och burkstorlekar exponerade direkt i disken. Förr gömdes de i något kylskåp om de alls fanns, men nu är åtgången så hög att de står framme och det finns olika sorter att välja mellan.
Nu är förstås rönnbär sura och som ni kan se i kommentarerna nedan så sågas störkaviar som maträtt med fotknölarna. Antagligen sågas även dyra viner och champagne, enligt rönnbärsprincipen – har man inte råd är det dåligt.
Men det är dyrt och på Östermalmshallen verkar man alltså inte ha råd längre när Sveriges framsida står för största försäljningen.
När bolåneräntan går från 1% till 5% för den där 15-miljonerslägenheten så slår det förstås hårdare än mot den göteborgska sjumiljonerslägenheten. Och då är ju störkaviar något man klarar sig utan, och antagligen vitt och brett proklamerar “är ju inte ens särskilt gott”.
Frågan är vad mer man nödgats dra ner på i Stockholm tack vare bostadspriserna?
I övrigt brukar störkaviar vara rätt prisvärt på restaurang. Restaurangerna köper ju in till inköpspris likt butikerna, och priset ger ju möjlighet till ett angenämt påslag utan att lägga sig särskilt mycket högre än att köpa i butik. Då får man dessutom serverat klassiska tillbehör som smetana, smör, rödlök och citron till, samt ofta rostat bröd eller blinier när man tar in detta på restaurang.
49 kommentarer
Ser väldigt gott ut. Men det handlar nog inte om bostadspriser. Sånt gäller bara för småfolket. Det finns tillräckligt många individer i dag som har förmögenheter på tiotals-femtiotals miljoner och uppåt. Men om det relativt folkmängden sett finns fler sådana i Göteborg än i Stockholm undrar jag över. Men Göteborg har ju redarfamiljen Broström i alla fall.
Det är alltid trevligt med hög svansföring och brett sortiment hos en livsmedelsaffär – – men att kalla en ICA-butik “exklusiv”? Det var ett nytt språkbruk för mig!
ICA Focus har man annars varit hos några gånger. Ligger i bottenplan i det där P-huset man ställer bilen när man ska ta familjen till Liseberg om jag inte missminner mig? Så en del snacks och förnödenheter har det blivit där genom åren!
Det finns ankrilette etc på konservburkshyllan. Ovanpå hyllan med fransk bisque. Inte sett det på någon annan ICA-butik faktiskt.
Har aldrig varit i en bättre sorterad ICA, men kanske finns någon i Stockholm.
Löjrom kan jag köpa när det verkligen ska lyxas till, det är så dyrt som jag är beredd att gå. Vill slå ett slag för den från Vänern också, måste inte va Kalix. Men störkaviar har jag inte ens funderat på, hade helt klart varit kul att prova nångång dock. Får ta det i framtiden när jag börjat spela och vinner Eurojackpot.
Svär i kyrkan men ärligt talat tycker jag (fryst) amerikansk löjrom är godare än Kalix. Finns i frysdisken hos välsorterade ICA-butiker. Då har jag gjort blindtester. Bara för att något är svenskt är det inte per automatik bäst i världen.
Gå genast ut ur kyrkan!
Sådär pratar vi inte i guds hus eller i Tornedalen, för den skull.
Feskekörka?
En ung släkting har en chef som är från Öfre Norrland och brukar få Kalixrom till jul i present – ligger bra till där på jobbet. Så vi har ibland fått ta del vi med. Ligger bra till i andra hand. 🙂 Fast vi upplåter en lägenhet i premiumläge till familjepris, så det går ju igen.
Svårt att se att de som bor på Östermalm har råd att bo där men inte råd med kaviar. Måste man låna har man liksom inte råd.
Det är snarare så att störkaviar uppfattas som ryskt och de trendkänsligare Ö malmborna är mer i fas med nuläget, ängsliga som de är på Sveriges förnämaste baksida.
För trots allt så är det enda som är framsida med Bästkustens största stad just läget.
Finns ju inte rysk kaviar i EU. Det är störkaviar, oftast från Frankrike, Spanien, Nederländerna, Italien eller på sistone även Iran eller Kina. De senare två kan man ju ducka lämpligen.
Sant. Men tell it to a Stockholmare. Kaviar = Ryskt.
Kalles torskomssaltlake = Svenskt. Hade du haft i ättika hade du kunnat kalla det ketchup med romfyllning.
*sockerlag
Salt och socker i en för gommen behaglig blandning.
Potatisflingor och tomatpuré.
Ejderns ftw!
Just det! det är ju trevligt och det är snart nyår och allt. har bara ätit det 3 gånger. Kombinationen en bra champagne och kaviar är svårslagen. Tack för påminnelsen, ska köpa när är förbi fina gatan inom kort. Vi som inte är belånade får se till att inte efterfrågan kollapsar helt 😉
Dock för mitt samvetes skull får jag donera lika mkt till Ukraina som kaviaren kostar, annars känns det inte helt bra.
Ica Focus är visserligen välsorterat. Men det är Göteborgs dyraste mataffär. Det är bara konsum Avneyn som är lite dyrare. Men som sagt, välsorterat, och i frysdisken finns både fryst krokodil (sic!) och andra exotiska saker att grilla.
Fiskaffären är finfin!
Hur kan man både vara dyrast och att det kan finnas en affär som är lite dyrare?
Jag tror inte man bryr sig om priset om man här ute efter utbudet på Focus.
Förklaringen är att ordet “näst” tappades pga råkade vara lite för snabb på knappen, så javisst.
Krokodil smakar som kyckling. Really. Kanske för att man matar med just kycklingar i krokodilfarmer ?
Håller med, har ätit det en gång. Inget särskilt, egentligen. Är det fler än jag som minns 70-talets hemska (frysta) kyckling som smakade fisk?
Matar du kycklingarna med proteinpulver gjort på fiskmjöl så…
Du blir vad du äter.
Störrom är gott, riktigt gott, helst med en champagne eller iskall vodka till (ej från Moskoviet givetvis). Löjrom är också gott, men de två går inte riktigt att jämföra. De är så pass annorlunda jämtemot varandra.
Nu bor jag varken i Stockholm eller Göteborg men kan kan det vara en trend – dvs Rysk Kaviar ser sjunkande försäljning och kommer även minska i Göteborg kommande år?
Läste just Löneliga 2023, 100 företag med medel årslön från 1,044 till 2,329 MKr (VD och styrelse inte inräknat). Total Stockholmsdominans så det borde inte saknas marknad för störkaviaren. Endast tre Göteborgs-företag med på listan AB Volvo, SKF och CellMark.
4% ränta på 20 miljoner ger 800.000 i ränta per år som ska betalas.
De där “representationsvillorna och våningarna” tuggar i sig massor med pengar
Många av VDarna har intäkter som kommer av tjänst och är knappast så rika som folk tror. Generellt faktiskt entreprenörer som blir förmögna med kapital. Svårt bli rik på att bara jobba åt nån annan i sverige.
“De där “representationsvillorna och våningarna” tuggar i sig massor med pengar”
Låt dom tugga pengar så tuggar jag rom,smörstekt abborrrom med timjan, bröd och ett gott vitt vin ät mycket gott. Abborre från Sommen)
Råkade vara rätt mycket i Ryssland när rubeln kraschade i slutet av 90-talet. Affärerna där behöll dock priserna som de var innan kraschen. Den ryska kaviaren blev väldig billig… köpte hem ett kilo och bjöd flott! Mums!
En kollega på sin tid hade i hyllan på kontoret en stor glasburk, typ 700g honung, med etikett i Konsums Blåvita stil:
RYSK
KAVIAR
Innehållet var nog annat. Det lär ha varit en födelsedagspresent. Inbiten, organiserad sosse. Dog alltför ung tyvärr.
Hört rykten att det blivit lite sossigt att äta kaviar… sveriges riktiga framsida sthlm äter annat.
Har flera “normala” vänner med högst normala jobb som nu lägger 45.000 skattade pengar i månaden på boendet.
Men vet om flera bekanta boende i innerstan som sitter på 10-15 miljoner i lån. Eller VD på förra jobbet som hade 30 miljoner i lån på sin paradvåning….
Det krävs rätt stora inkomster för att hantera de räntebetalningarna.
Så bloggarns teori är nog inte helt otrolig.
Som nån sa. Riktigt rik är du först när du netto tjänar mer i ränta än du lägger ut.
Sen ska man såklart ha en relativt stor balansomslutning. Är man riktigt fattig har man sällan nån ränta att tala om överhuvudtaget. varken in eller ut.
Men en resultaträkning där man har stora finansiella utgiftsposter tyder ju på en balansrälning som till stor del består av en skuldsida och lågt eget kapital
(För övrigt borde fler hantera sin ekonomi som om man var ett företag. Då är det enkelt värdera vad man har för problem/styrkor)
Du menar att man har 100 000 på banken och inga bostadslån?
Hur skiljer det sig från 5 MSEK på banken och lån på 4MSEK?
Jag håller med dig om att man bör göra en balansräkning på sin ekonomi också.
Jag vill tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket. Eller snarare :
Bostadsbubblan giveth and Bostadsbubblan taketh. Mostly giveth.
Mer i ränta än dina levnadsutgifter punkt, dvs du kan leva bara på räntan.
Det kanske är den lokala, organiserade brottsligheten på Sveriges baksidas huvudort som fått smak på fiskäggen? Den besväras väl inte på samma sätt som vi andra av räntor och uteblivna löneökningar?
Kanhända att kriget på östra sidan mellan kurdiska bävern och mordsnubben kan ha påverkat stockholmsgangstrarnas ekonomiska möjligheter att leka nyrika med de små kulorna från Östermalmshallen också. Ifall nu dessa bidrog till 08-konsumtionen av fiskäggen alltså…
Det här är såklart skrivet med bloggarens motsvarighet till glimten i ögat men en alternativ förklaring till varför Sveriges största återförsäljare av störrom finns i Gbg är att den där hålan i södra Lappland har större konkurrens. Per capita kan det fortfarande vara så att 08-orna äter mer än de förnäma sillstryparna. Det blir såklart ingen artikel av det så bloggens tolkning är såklart roligare.
”Nu är förstås rönnbär sura och som ni kan se i kommentarerna nedan så sågas störkaviar som maträtt med fotknölarna. Antagligen sågas även dyra viner och champagne, enligt rönnbärsprincipen – har man inte råd är det dåligt.”
Vill inte vara petig och du har kanske redan rensat ut de neggiga kommentarerna, Lars, men jag kan inte tolka en enda av dem som ligger ute just nu som surt sa räven om rönnbären. Snarare är snittkommentaren ”låter gott, men det har jag tyvärr inte råd med” varvat med ”åh, det var länge sen jag åt det, ska minsann köpa en burk nästa gång jag handlar”.
Blir jag den förste som faktiskt inte gillar vare sig kaviar eller champagne? Inte ostron heller. Har jag nu objektivt fel på mina smaklökar eller är jag bara bitter för att jag inte kan (läs “vill”) betala för att äta något jag faktiskt inte tycker om vare sig smak eller konsistensen på?
To each his own. Kul att du hittat något du gillar och delar med dig av detta, Lars, men lite onödigt defensiv där. Så missunnsamma är vi inte här i kommentarerna. Eller?
En betydligt rimligare förklaring är att Gbg alltid ligger några år efter Stockholm. Det som är fräsigt bland de vräkiga i Stockholm blir fräsigt i Gbg några år senare. Sedan förefaller andelen vräkiga och toleransen för vräkighet vara betydligt större i den göteborgska kulturen. Betydligt fler fastighetsklippare med snutnamn/capita är min spaning.
Ja och Stockholm ligger ju några år efter kontinenten. Så det följer väl i så fall samma samband, förutom att lönerna är kassa i Stockholm. Om nu det påverkar?
Hela principen låter lite krystad. Pris är väl ingen garanti för bättre smak. Jag kan såklart känna skillnad på bubblat vin och Champagne. Men där finns enligt mig många nyanser. Precis som folk som inte gillar Putin (i flertal) aldrig (numera) befattar sig med Tesla så flyr väl de upplysta kaviarn kanske. Ser faktiskt inga kausala samband med bostadsbubblan här. Men jag kanske missat något
Det här inläggets syrliga ton lyste upp min dag.
Syrligt var ordet, man får väl tolka det som man vill. Men kul mot Stockholmare som tror de bor i en Världstad. Omvärlden tycker det är komiskt med lönerna vs bostadspriserna iaf
Stockholm är inte en Världsstad. Snart saknar den troligen direkta interkontinentala flygförbindelser också.
Köpendanmark är däremot en Världsstad. Smörrebröd eller kaviar?
Plus att det inte är öppet 24/7. I en Världsstad, eller riktig internationell storstad, är det aldrig stängt utan du kan få tag på vad som helst dygnet runt mot lagligt momskvitto.
ICA Focus må vara den dyraste ICA-butiken i Västsverige tillsammans med skräpbutiken Coop Konsum på Avenyen, men om du fikar efter den dyraste i landet så är nog ICA Stop i Viggbyholm, Täby, i särklass.
Vill man däremot köpa den bästa maten, så handlar man aldrig på ICA Focus, utan på andra specialbutiker med mycket högre kvalitet och lägre priser.
Det kanske säljs mest störrom på Focus nu då det ryska konsulatet, som ligger en stenkast bort, lagt(lägger?) ner och man därmed inte kan wheela och deala med mer prisvärd smuggelrom från nån anställd?
Min gamla arbetskompis Leif jobbade som ung på Kungsholm på Amerika linjen. Han serverade i den fina restaurangen och blev kallad till ett bord där det satt en kvinna som var på väg hem från USA efter att ha hämtat ett arv. Hon hade beställt in Rysk kaviar och klagade på att det hela inte smakade ok. Leif tog ut rätten till köket och berättade att ngt var fel. Man kollade o luktade och konstaterade att den var utmärkt. Så man arrangerade om det hela och Leffe bar ut den igen. Kvinnan blev förbannad och såg att det var samma som tidigare. Varpå Leffe lommade iväg till köket igen. Där bytte man ut mot nyöppnad burk och han gick ut igen. Kvinnan blev ännu mer arg och skrek åt Leffe att de ju var samma skit igen. Men Leffe insisterade på att det var ny rom. Då sa hon -men är ni helt blinda den är ju för fan svart. Den ska vara röd!!
Kanske för att Stockholmare bojkottar både Ryzland och Irzan? Men att göteborgare inte bojkottar någon när det kommer till lyxig fizk?