Börsveckan inleder positivt i de asiatiska tidszonerna efter en positiv vecka på Stockholmsbörsen, kanske driven av svagare svensk krona. Nu rasar dock dollarn tillbaka till lägre nivåer än innan förra veckans räntehöjning. Elprisstödet väntas inte betalas ut i november som vallöftet utan kommer någon gång nästa år. 95% av de så kallade neobankerna hann aldrig bli lönsamma innan räntorna tog fart, utan går med förlust, inklusive t ex Klarna.
Stockholmsbörsen gick +1.25% för OMXS30 under veckan och +0.97% för OMXSPI efter att ha svängt till positivt med en stark avslutning i fredags med +1.99% för OMXS20 och +1.80% för OMXSPI. Man kan spekulera kring om det var den svagare kronan som drog upp börsen och om det kommer surt tillbaka idag.
Dollarn har nämligen fallit, den börstekniska termen tokrasat sedan i fredags när den låg på 11:19 SEK som högst och noteras just nu i 10:92 SEK. Det är inte bara dollarn som rasar, utan kronan har också stärkts då euron fallit till 10:86 SEK. Guldpriset backar med starkare krona och kostar nu 586:- SEK per gram.
Börserna i USA gick -3.35% för S&P-500 under veckan och -5.97% för Nasdaq 100. Detta trots att de steg i fredsags med +1.36% respektive +1.56%. Orsaken stavas rimligtvis räntehöjningen. De korta amerikanska räntorna backade i fredags, men de långa fortsatte uppåt till nytt årshögsta för 10-åringen på 4.17%.
Att dollarn fallit tillbaka kan göra att Sveriges Riksbank inte behöver höja sin styrränta lika mycket som annars för att reducera de importerade prisökningar som svagare krona innebär. Hoppet är det sista som överlever bolånekollektivet.
I de asiatiska tidszonerna stiger börserna på morgonen.
ASX 200 +0.60%, HAng Seng +3.01%, KOSPI +0.99%, Nikkei 225 +1.21% och Straits Times +0.11% i skrivande stund.
Dagens Industri konstaterar i en artikel att de så kallade neobankerna, som t ex Klarna, Lunar, Revolut och allt vad de heter i 95% av fallen är förlustbolag. De har alltså levat på riskkapital, men under åren med nollräntor inte klarat av att göra vinst. Nu kommer riskkapitalet ställa högre krav på avkastning, dvs betala mindre, samt krav på vinst, samtidigt som kostnaden för pengar i form av räntorna skjutit iväg till normala nivåer. Danska Lunar och brittiska Revolut uppges dock vara välkapitaliserade, men det är sämre med de svenska, inklusive Klarna som bränt miljarder på en misslyckad USA-satsning.
Det så kallade högkostnadsskyddet för elpriserna, eller elprissstödet, som i själva verket blev ett retroaktivt stöd för senaste årets elpriser betalas inte ut innan jul som Ulf Kristersson skrev i ett SMS till TT med “hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul”. Istället kommer pengarna nästa år. Försäkringskassan, som blev de som ska hantera det hela, kan inte säga när det blir, utan det blir skyndsamt och “det kan bli i början av nästa år”. Men det är inte säkert.
Sedan är ju inte elpriset så högt just nu. Anekdotiskt ligger vi på 39 öre per kWh via timtaxan än så länge i november, men det är december – februari som normalt blir intressanta prismässigt.
Det uppges inte heller bli någon sänkning av bensinpriset med tio kronor, utan en krona som elimineras av den automatiska uppräkningen av bensinskatten, och det sägs inte heller bli någon utlovad sänkning av skatten på investeringssparkonton. Innan budgeten presenteras är det lite oklart om det egentligen blir något alls. Man kan ju lätt gissa att inte ens polisen får inflationskompensation i budgeten, men det kommer talas om satsningar ändå. Var väljarna dumma nog att gå på det innan valet lär de väl gå på det nu också.
Men elprisstödet kommer skyndsamt, ett begrepp som kanske är annorlunda än regeringens stöd till Ukraina som ska ske i närtid.
133 kommentarer
Guldpriset står nu på samma som vid krigets början? Med 10% inflation så blev man inte inflationsäkrad denna gång
Hur gick det med börsen?
Är det relevant? Guldet skulle vara inflationsskyddat?
För egen del är även svenska börsportföljen upp mer än 10%
Index är ner
Svårt det där med whataboutism
Finns ju tillgångsslaget obligationer också, och stigande räntor fungerar som avsett, dvs sätter press på priset på tillgångar, dvs även guld.
Sedan hur exakt din portfölj gått är en anekdot, inte något generellt.
Jag har ingen anledning till att försvara guldet, men min poäng är att man kan alltid välja något vid en given tidpunkt och säga si eller så om det. Du kunde valt en annan tidpunkt och då hade guldet legat på plus osv.
Därav jag aldrig skriver om egna investeringar, eftersom någon 5-10 år senare kommer skriva “men det här var bättre”, fast jag kanske redan sålt.
Problemet med att välja en annan tidpunkt för guldet är att det då blir en period som inte har 10% inflation, sen kan jag såklart vänta till nästa år när inflationen dämpas och se om guldpriset sticker iväg.
Det jag fått påtalat var att guld skulle vara en inflationsförsäkring och en värdeform som bevarar värde när SEK sjunker.
Tror du gör dig en otjänst om du tror att värdebevarande ska gälla vid varje given tidpunkt. Finns ju de som hävdar att börsen är värdebevarare också. Vilket den säkert är, men det finns som ni tidpunkter när den inte är det.
Nu har jag väl inte hävdat att det skulle gälla varje given tidpunkt.
Inflationen är 10% och guldet verkar inte hänga med, men jag tolkar det som du anser att trenden för guldpriset fortfarande är upp och högre än 10% på årsbasis.
Att det finns folk som hävdar att börsen är värdebevarare undrar jag fortfarande varför du anser är relevant i diskussionen?
Nu förstår jag såklart att du inte gärna vill gnabba om guldpriser när det finns annat att rapportera om.
Nu är ju inte alla vallöften rent monetära. Själv undrar jag hur det går med de borgerligas vallöfte att byta ut polisledningen. T o m en gammal polis som Thornberg, utan politisk bakgrund, fjärrstyrdes ju av Morgan Johansson enligt dem. Vissa saker behöver utredas, andra finansieras. Vissa vallöften försöker folk t o m ursäkta genom att “Jamen de har säkert redan skickat Robot 70, i hemlighet”.
Men att sparka polischefen och tillsätta en ny, det kostar ju knappt nåt – ett avgångsvederlag på nån miljon kanske, och borde kunna genomföras på en eftermiddag.
Dom behöver installera sig först. Det tar sin rundliga tid. Ulf ska hänga upp gardiner och sätta upp speglar för att träna smajlet. Jimme ska slå omslagspapper på böckerna han fått från M/Kd/Fp:s regeringsskola. Ebba har väl massa att fixa med huset som hamnat efter i valrörelsen och Johan har väl fullt upp att spela whack-a-mole med sina bångstyriga ledamöter.
Inte som Elon Musks första dag på Twitter direkt. Han är det tag i, vad man än tycker om karln i övrigt.
Och nu får han, övertwitterkuckun, återanställa de han hade så bråttom med att avskede. De behövdes visst trots allt…
Finns det någon bättre kandidat eller har det befintliga laget rensat ut alla som skulle utgöra ett hot, dvs är kompetenta? Sedan vill jag gärna se en långtidsplan för polisens verksamhet. Skall man införa hårdare metoder med konstant övervakning av gängkriminella m/hangarounds samt visitationszoner eller vad har man tänkt göra för framtiden?
Inte skulle väl de borgerliga vara så urbota korkade att de föreslår ett byte om bästa möjliga kandidaten redan innehar chefsposten?
Jag har en känsla av att en rejäl utrensning av polischeferna är det som skulle ha bäst effekt på brottsligheten i Sverige.
Man har ju genom åren hört hårresande historier om kriminella poliser som måste haft skydd på högre nivå för att kunnat fortsätta så länge.
Bara spekulationer såklart…
Men, ibland är avsaknaden av bevis spännande i sig självt:
2015 dömdes chefen för finska narkotikapolisen till 10 års fängelse för narkotikabrott och medhjälp till mord.
2017 dömdes en fd chef vid Oslopolisen till 21 års fängelse för korruption och narkotikabrott.
Nu måste vi fråga oss: Är svenska polisen mindre korrumperad eller är de sämre på att utreda sig själva?
Sedan har det ju faktiskt sparkats/avgåtts några höga chefer i SE och DK senaste åren. Ofta av oklar anledning.
Mm, men nu pekades ju reservofficeren, f d SÄPOchefen och polismannen Thornberg ut som kass av borgerligheten, så nu undrar man som sagt när de tänker byta ut honom. “Nu får vi ordning på Sverige” torde ju innebära nu, inte sen.
Svenska motsvarigheten skulle kunna vara Kapten Klänning? Eller den där infiltrationshärvan som jag glömt detaljerna om
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1MdA4/polischef-domd-till-fangelse
Hmmm, vad säger de äldre bloggläsarna om vänsterhanden på aftonbladets bild?
Annars tror jag att den stora korruptionen i Sverige återfinns bland upphandlare på kommunal nivå. Stora belopp och ett brutalt informationsunderläge för köparna. Det är nog väldigt vanligt att det blir någonting mittemellan kompis-gynnande och ren korruption. Eller karteller i stil med “Asfaltskartellen”.Jag tror inte att de flesta i den gruppen kände sig speciellt korrumperade (vet inte hur mycket de la beslag på, men böterna var på en halv miljard så de lär kostat skattebetalarna betydligt mer).
Att man inte skall hålla i magasinet är en myt, det är ett godkänt sätt att hålla och påverkar inte matningen av patroner. Om man tänker efter så är det egentligen självklart, under fältmässiga förhållanden så far ju magasinet lite hit och dit i magasinsbrunnen, om vapnet då skulle fallera så hade det självklart aldrig blivit godkänt i försöken. Själv höll jag alltid i magasinet under lumpen och också senare som tävlingsskytt och Hvman utan att enda eldavbrott.
ett enda…
Samma med delar av UD, de delar som Magdalena redan avslöjat.
Ställer du krav på att Uffe skall vara ärlig? Han är ju faktiskt politiker?
Intressant att notera att den där skylten till höger om kortläsaren (“vi är en kontantfri butik”) har budskapet från Klarna “Shoppa nu betala senare”. Kanske det som gjort att vi hamnat i den situation vi befinner oss i.
Men Uffe har börjat starkt, samtliga vallöften brutna och det kommer ingen information. Tippar att det kommer bli 4 svåra år för alliansen. Och då har SD inte en börjat bröla än.
Mitt tips är att alliansen vet om att de är panka och har lovat för mycket och nu kommer lågkonjunkturen och de kommer snart att behöva höja skatten och skära ner välfärden. Tur att man redan köpt ved som täcker vintern och att man köpte en snål bil för dieseln lär väl snart bryta igenom 30 kronorsstrecket.
Kanske dags att anställa alla arbetslösa som soldater så vi får upp numerären. Ett steg bättre i alla fall än att rota i fängelserna.
Ca 60 000 av de som går arbetslösa idag har någon form av funktionsnedsättning, det är väl på håret att det är bättre att rekrytera dem än straffångar kanske.
Tillgänglighetsanpassa Archer och JAS39 Gripen så kan de göra en insats. Frågan är ju vilken typ av funktionsnedsättning. Men OK vi kanske får stryka dem från listan av möjliga kandidater. Å andra sidan behöver du ingen hög IQ för att bära ammunition till ett grg.
Nä precis vem som helst kan ju hantera skarp ammunition, vad kan gå fel: https://www.youtube.com/watch?v=f62oTN7ceuc
Am till Grg bärs i plastbehållare så risken är minimal, du kan tappa behållarna utan att det händer mycket. Dessutom vill jag minnas att granaterna armeras av accelrationen under utskjutningen vilket ytterligare höjer säkerheten.
Ambärare bär bara behållarna, det är laddaren som tar ut granaterna och laddar grg. Kanske är annorlunda med tyngre pjäser.
+1
Med risk för att verka tjatig, snittpris el i område SE3 ligger under 50öre/kwh första veckan i november. Ja, jag vet att det är mildare än normalt, men jag anar ett trendbrott. Nästan hälften jmf samma period förra året.
Det var väl nu vi skulle ha rullande strömavbrott?
Det är ett gudomligt ingripande, som du vet har vår tungomålstalande finansminister mycket goda försänkningar hos Gud Fader. Vätan bara tills i jul, då har hon dessutom snickrat ihop ny kärnkraft av två bröd och tre fiskar.
Nu är du liiite tjatig BenDover. Hack i skivan.
Se kapitel 4.4 i denna:
https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2022/kraftbalansen-pa-den-svenska-elmarknaden-rapport-2022.pdf
Kallar du Guds eviga evangelium för “tjatigt”, Bingbong? Bristande vandel, fel levnadssätt, packa väskan direkt.
Svenska Kraftnät fick erbjudande att upphandla en extra kraftreserv från Öresundsverket när södra Sverige var i behov av det. Men det tackade det statligt ägda Svenska Kraftnät nej till. Det skulle ju förbättra kraftbalansen men följden blev i stället att Öresundsverket, som hade kapaciteten att förse hela Malmö med el, lades ner.
Nej det var det inte. Sprid inte desinformation.
Jo? “Kan ske nu i höst”, står det i artikeln.
https://www.nyteknik.se/energi/planerar-for-kontrollerade-stromavbrott-kan-ske-nu-i-host-7035739
November månad tillhör normalt hösten.
Det är väl inget konstigt att det kunde ha skett, men inte skedde? Det beror väl på vädret först och främst. Sen tror jag iofs att nätet kommer räddas av konkurser. Drabbar dock bara företagare och underklassen, inte managementklassen.
Här är det inte höst ännu 🙂
Det beror på om man avser den meteorogiska, kalendariska eller astronomiska hösten givetvis.
Om du hade begripit något om detta hade du insett att det är det meterologiska hösten som är relevant, men så är du ju vänsterbliven så jag förstår att det är utmanande.
Väldigt vad arg du verkar. Är det jobbigt att ditt gäng, med ryggrad av sylt, skalle av papp och bäcken av frigolit, har ansvaret för sina misslyckanden nu?
Jag är i dagsläget glad över att jag valde Tibber i stället för att teckna ett år med Göteborg Energi på 550 öre. Men visst, det kan komma att ändras. Med marginalprissättning så kan ju elpriset slå 10-20 gånger bara för att temperaturen ändras en grad eller folks förbrukning ändras marginellt.
Jo, men jag tror att välfyllda gaslager och att vi minskat vår elkonsumtion spelar en avgörande roll nu.
Om Sverige sänker sin elkonsumtion och får lägre elpriser leder det till högre export och därmed bidrar det till lägre elpriser i Tyskland/Danmark/Finland mm.
Sd lovar 10:- lägre dieselpris, Kd 9:- lägre och M 5:- lägre. Efter kompromissande och förhandlande på Tidö slott blev 40 öre… Är det här L använt ditt förhandlingskapital?
Nån från SD skyllde väl på att verkligheten kom emellan. Kan inte det vara ett grundkrav? Att man tar höjd för verkligheten när man lovar något? Annars blir det lite väl mycket Karlsson på taket över det hela.
Under covidåren lärde sig 90% av tjänstemännen att jobba hemifrån med alldeles utmärkt resultat. Med detta som bakgrund ska det ändå tjatats om bensinpriser, utbyggnad av kollektivtrafik osv som om tiderna aldrig förändras. Rationellt? Miljömässigt?
Enligt det borgerliga narrativet är storstäderna så otrygga att fler använder bilen där, och de som bor på landsbygden behöver givetvis köra till jobbet. Sant? Det får väl var och en bedöma, men det var så det framlades av högersidan i valrörelsen.
En detalj i sammanhanget är att inte alla arbetsgivare ser positivt på distansarbete utan vill ha folk på kontoret. Misstänker att detta varierar mellan olika branscher.
För en tjänsteman spelar det ingen roll ifall mat och bensin kostar 4000 eller 8000 i månaden. Jag får väl dra ned lite grann på mitt aktiesparande även om det smärtar. Dom som lider av det höga bensinpriset på riktigt är dom som jobbar under medianlön på landsbygden där det inte går bussar, eller där bussarna går via knutpunkter så en bilresa på 45 min tar 3½ timme med buss.
Jag tar mig ändå friheten att klaga för att jag har bekanta som faktiskt inte får ihop det nu för dom levde på marginalen redan innan. Samåkning löser en del förstås, kanske måste man börja samåka med folk man inte känner. Finns rätt mycket såna tjänster i sydeuropa. En spaning.
Jo naturligtvis finns det yrken där bil/buss/tåg är helt nödvändigt och dessa skulle staten kunna subventionera.
Argumentet “vill ha folk på kontoret” är ju verkligen en dåres försvarstal.
Men för all del, om vi gör som vill alltid gjort kommer vi fortsätta få det vi alltid fått.
“Argumentet “vill ha folk på kontoret” är ju verkligen en dåres försvarstal.”
Nu finns det ändå rimliga argument för att folk ska befinna sig på arbetsplatsen (vilket var kutym, innan pandemin).
Ja, alla vet att man inte får lika mycket gjort hemifrån. I början gick det bra, men med tiden tränger sig alla hemmets lockelser på och produktiviteten går ned. Livskvaliteten går förstås upp. Men ett team som sitter på plats bredvid varandra är mycket mer produktivt, så det är inte konstigt att företagen vill ha det så.
Alla som hävdar att dom jobbar bättre hemifrån ljuger för att dom är bekväma av sig, så enkelt är det. Sen kan det variera ifall dom ljuger för chefen eller för sig själva. Alternativt så ser dom bara sin lilla bit och inte helheten som syns från chefshåll. (Nichade experterroller undantagna, har man inget team på arbetsplatsen finns ingen poäng att åka dit.)
@DJ:
En stor nackdel med ett kontor där det finns en massa folk är att man riskerar att bli störd ofta.
När man arbetar hemma är den risken betydligt mindre. Lugn och ro är A och O för produktivt arbete.
Då är det väl bra att msn skrotar det avståndsbaserade reseavdraget och behåller det befintliga som gynnar medelklassen i kranskommunerna till storstäderna, eller?
Är det rimligt att en tjänsteman får samma avdrag för att åka till jobbet helt i onödan jmf med t ex en sjuksköterska som faktiskt måste vara fysiskt på plats?
Ungefär lika begåva som elbidrag till folk som haft fast elpris…
Min inlägg var ironiskt menat men det framgick nog inte. Givetvis borde reseavdraget gå till dem som behöver det och inte till mellanchefen som inte klarar av att beblanda sig med golk i kollektivtrafiken.
🙂
Just mellancheferna är intressanta i sammanhanget. Inte sällan är det väl dessa som prompt vill ha sina undersåtar på kontoret. Kanske för att de har svårt att motivera sin tjänst/titel när folk gör vad de ska hemifrån?
“Distansarbetar från padelhallen”
Gott om plats i många padelhallar sägs det.
Rätta stället för mellanchefer som håller bollar i luften.
Är inte de flesta kassörskor medlemmar i Handels TJÄNSTEMANNA förbundet? Finns gott om lågavlönade inom kategorin tjänstemän.
Du har nog rätt om tillhörigheten, däremot kan eventuellt organisationsgraden ifrågasättas.
Nu är det fler än tjänstehjon som kör bil till jobbet.
DJ, tjänstehjonen runt storstäderna drabbas av elpriser och räntehöjningar. De du beskriver på landsbygden som saknar kollektivtrafik får behålla och får höjt avdrag. Det får även alla mellanchefer som far mellan kontoret, hemmet och padelhallen i storstadsområdena.
Jag väntar på följande uttalande:
“Enligt våra beräkningar hade dieselpriset idag varit 32 kronor literna om den gamla regeringen suttit kvar. Dagspriser på 27 kronor litern innebär alltså att priset redan är fem kronor lägre”
Episkt.
Om det istället vore NORM att arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt så att dom som faktiskt behöver bil till arbetet så skulle avdragen för det kunna uppgå till 50% i deklarationen, dvs. staten tar halva kostnaden för dom som behöver bilen i form av bränsle, skatter och försäkringar.
Alla andra som bara nöjesåker och som kan jobba hemma får vackert betala fullpris.
Dvs. låt inte tillgången till kollektivtrafik vara avgörande för reseavdraget, utan snarare hur yrket kan utövas.
Kan man arbeta hemifrån, så bör man också göra det!
Att fortsätta hålla på att flytta runt sin kropp i en plåtlåda som får sin rörelseenergi genom att sätta eld på gamla dinosaurier är slöseri med resurser och tid och dessutom värdelöst för vår planet.
APAB kanske…?
Kan Klarna gå omkull? Var ju smart att skaffa banktillstånd för att kunna spendera fritt för expansion men sedan som den bank man är casha in skattemedel när det går dåligt.
Klarnas ‘köp nu, betala senare’ strategi fungerade dåligt i USA där de inte har någon “Kronofogdemyndighet” som hjälper dem med att ta hem alla skulder som ligger ute.
Exakt, i Sverige går det för vi har en kontrollfunktion som säkerställer betalning på något sätt.
När dom började expandera ute i Europa gissade man att det skulle gå sådär.
Som om det inte går att kräva in skulder i andra länder. Självklart går det alldeles utmärkt.
–
Däremot är betalnings- och kreditkulturen väsentligt annorlunda i USA, Australien och Europa (där vi i stort sett betalar).
Min erfarenhet av portugal och spanien är att det är inte så lätt.
I UK har du inte folkbokföring på det sättet vi har, du vet helt enkelt inte var folk bor så hur skall du delge dom?
Klarna vänder sig ju till ett kundsegment som behöver ha delbetalning.
Jag använder Klarna väldigt flitigt till alla möjliga köp, även när jag tex köper en burgare för upphämtning på Max i max-appen eftersom det är det minst krångliga betalningsalternativet (jag slipper knappa in kreditkortsuppgifter etc). Just “köpa hämtmat på faktura” är ju något som hånats flitigt i sociala medier typ – “jaha nu köper folk pizza på avbetalning vart är världen på väg egentligen”.
Grejen är ju att jag aldrig någonsin köper något på avbetalning utan betalar alltid hela beloppet direkt. Anledningen till att jag använder Klarna är enbart att det är ett enkelt sätt att betala, betala gör jag oavsett vilken betalnignsförmedlare som erbjuds. Men visst, nu för tiden så erbjuder Klarna oftast Swish-betalning så jag har gått över till att direktbetala med Swish med Klarna som leverantör där Klarna finns.
@Stoffe Ja, jag använder också Klarna flitigt. Oftast betalar jag direkt (undantaget dyrare grejer för flera tusen, som jag vill få hem först, och väljer 30 dagar). Jag har använt Klarna i flera år, och hittills har det aldrig strulat öht.
Knegade innan med systemstöd fö debt collection i Europa, bra rörigt det där. I Norge kan man sälja hundar och i Amsterdam flyr dom med husbåten. Tacka vet jag kronofogden. Var mycket iffy grejer i det IT-systemet för att kunna driva inkasso utomlands.
Har också jobbat med det där. Inte svårt men dyrt att få gjort. Kostar mkt mer än skulden, särskilt för så små belopp som BNPL håller på med.
-Man kan ju alltid hoppas! 🙂
Vad tror ni om elsparkcykelbolagen då? Dom går väl knappast runt utan lever på gratis kapital och drömmar om uppskalning, kreativt användande av användardata i framtiden och att vara en av få som får in en app man blippar med i allas mobiler?
Min spaning är att dom försvinner innan kommunerna hinner förbjuda åbäkena.
Oh, man kan ju hoppas…! Nuförtiden utgör de där j**** åbäkena en verklig trafikfara även inne i matbutikerna 🤬
Det underliga är att de inte försvunnit tidigare, bland annat med tanke på hur sparkcyklarna behandlas (slängs i åar osv).
Padelhallsdöden verkar ändå ha börjat. Jag spelar ändå padel sporadiskt, men det hindrar inte en från att torrt konstatera att det sker en överetablering.
Vi sätter hopper till La Nina.
Jag saknar en öppen och aktiv diskussion om vad i vår nedlagda energiförsörjning vi skyndsamt kan återstarta, vad som förblir stängt och hur vi återställer energiförsörjningen innan det får omfattande permanenta konsekvenser för svensk industri.
Fick information om att små och medelstora vattenkraftverk började lägga ned pga. den stora översynen och regleringarna. Det bör man skyndsamt stoppa.
Varje månad man väntar med att återstarta reaktorer, om någon kan återstartas, är ju en månad för länge nu när vi går mot vinter.
Ett email till alla kärnkraftverk, vattenkraftverk, kraftverk – kan ni återstarta något ja/nej och till vilken kostnad. Omröstning i riksdagen veckan efter där man lutar sig på någon krislag?
Än så länge går inte industrin på knäna. Såg att SSAB tjänar ca en halv miljard på elkompensation pga av de har fastprisavtal än så länge.
När det gäller kärnkraften är bilden jag fått att det är mycket svårt att återstarta, eller snarare att man inte vågar utan omfattande åtgärder. Vid nedläggningen har t.ex. utrustning och rörledning tvättats invändigt med stark medel som skadar packningar i ventiler mm. Frågan är även om turbinaxlar har skevat till sig, eftersom de väger en hel del. Vid underhåll har jag för mig att dessa roteras långsamt för att inte böjas.
Kapitalförstöringen är smått astronomisk.
Sen tänker jag alltid vad vi kunnat dra in till statskassan med 6 reaktorer till, Nordens Dubai…
Därför avvecklar Skellefteå Kraft tre vattenkraftverk
https://www.energi.se/artiklar/2021/december-2021/darfor-avvecklar-skelleftea-kraft-tre-vattenkraftverk/
Precis, jag har pratat med ingenjörer i industrin i andra ärenden och fått detta förklarat för mig.
Smått Orwellskt när priserna är ATH på steroider och dom lägger ned för att det kostar för mycket att genomföra åtgärder.
Får vi tillgång till budgetpropositionen imorgon eller tar det några dagar?
Man sätter hoppet till att den totala tystnaden är för att vår regering har varit fullt upptagna med att infria alla vallöften i sin första budget och att vi alla kommer känna oss som vinnare mycket snart.
Små bitar information som läcks talar för den absoluta motsatsen och att regeringen kommer lyckas få i stort sett hela landet att ilskna till alternativt börja gå på lugnande rätt omgående.
Fritt ur ett läckande minne:
Troligen är budgeten ute till media redan dagen innan (va, är det idag?) men belagd med embargo tills tanten med luntan har walked the walk. Förr var det flera kilo pappersböcker med blågult band om, senare ett usb-minne med samma, nedskurna, band.
Så “vi” andra lär inte kunna se något publicerat på riktigt förrän efter klockan nio rätta dagen.
Att svika samtliga vallöften de första 30 dagarna är antingen ett genidrag eller politiskt självmord.
Gäller att debatten eller yttre faktorer kastar fram något som får regeringen att se regeringsdugliga ut. Annars döms de på leverans av vallöften och kommer krossas från två håll.
Jag är mest bekymrad över om de kommer kompensera genom urspårad gratis rasism.
Ännu mer urspårad gratis rasism, menar du? Ja, nu får de ju draghjälp av en massa IS-svenskar med enkelbiljett från mellanöstern eftersom de förargat kurderna. Tror de kan få riktigt bra draghjälp där, Rasmus Paludan kommer att se ut som en sillmjölkig amatör jämfört med ett antal bindgalna halshuggare som suttit i ett dammigt fångläger de senaste åren. Kan nog bli rejäla upptåg!
Det ligger mer i det där än många anar. De IS-terrorister som lämnat ett av världens bästa länder (Sverige) för att åka ned till soppan i mellanöstern för att kriga, våldta mm. utgör kanske det yttersta symptomet på en havererad migrations- och integrationspolitik. Skulle de nu återvända till Sverige och göra sig synliga så lär folkets acceptans till asylinvandring minska än mer.
Nu handlar det ju inte om att de “återvänder”, utan om att de kan kastas ut ur sina fångläger eftersom Sverige nu tar avstånd från de “problematiska” kurdiska demokratiska organisationer som driver dem och som besegrat IS för att istället ställa sig in hos en islamistisk diktator som stöttat IS-terroristerna.
Väldigt ironiskt, eftersom regeringen samtidigt vill ha fängelseplatser utomlands och i praktiken lyckas sabotera de enda fängelseplatser vi faktiskt har utomlands.
Religiösa fanatiker finns dock lite överallt, såväl i förorterna som på finansdepartementet.
“Väldigt ironiskt, eftersom regeringen samtidigt vill ha fängelseplatser utomlands och i praktiken lyckas sabotera de enda fängelseplatser vi faktiskt har utomlands.”
Det finns en klar och tydlig poäng här. En paradox jag hade kunnat skratta åt om det inte vore för att det är så makabert att personer som är beredda att döda oss för vårt sätt att leva, ska komma tillbaka hit.
Man kan tycka vad man vill om NATO-medlemskap, men ryggkrökningen vi ser nu är resultatet av många års utrikespolitik. Jag har t.ex. inte sett Finland tvingar ha åsikter om YPG (eller vilken förkortning som nu används) eller lova islamiska diktatorn något.
Lustigt att du nämner Finland, den ynkliga och svaga regeringens beteende och särskilt Billströms och Kristerssons totala avsaknad av ryggrad oroar nämligen även våra allierade på andra sidan Östersjön:
https://svenska.yle.fi/a/7-10022598
– Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning. Det ser ut som om det skulle vara okej att Turkiet har haft sådana här krav på Sverige och Finland, kommenterar Biaudet.
Jepp.
De som kallar YPG terrorist är rätt ensamma men kan mysa tillsammans med Turkiet och Qatar.
Och kommer ni ihåg i somras, när ett gäng högerflanar bah “Erdogan har problem med den kommunistiska vilden/kurden Kakabaveh. Det löser sig om vi får en borgerlig valvinst”.
Den typen av cope är nog en sval tröst för Billström när han ligger på alla fyra i paschans dunkla palats, endast iförd höftskynke, och putsar kalifens skor i sitt 473:e försök att få in Sverige i NATO.
Regeringen kanske har sett i nyheterna att det finns ett land i öst som är pigga på relationer med omvärlden och som nyligen har tömt sina fängelser?
Ni gäller det att spela med utan att krypa. Har man väl börjat böja sig framåt får man fortsätta med det. Det kan tyvärr bli så att detta avsevärt försenar inträde i alliansen men hellre det än att vi blir en drigtkucku och att diverse diktatorer tävlar i sporten “förnedra Sverige”. Bland sådana här personer måste man kunna stå upp.
Inom ett par tre år lär inte Putin kunna samla sig till en fullskalig invasion och det ger oss lite tid att bunkra upp med vapen.
Jag tror det är försent för dina goda råd VVV, Billström ligger redan face down i Dolmabahce och mumlar nåt om utlämning av en tidningsredaktör som råkat likea en facebookpost av Fethullah Gülen.
“Vi såg det inte komma.”
Diplomati är lite småsvårt. Jobbigt att spela trovärdig och pålitlig. Stabil, i ett ord.
Är faktiskt lite imponerad över Rockers resa från en helt OK produkt till en väldigt komplicerad approximation av ett mediokert kreditkort på bara ett par månader.
Flyttade mina abonnemang i utländsk valuta till annan neobanktjänst. Nog blir växlingsavgiften småpengar men det är en principsak. Får väl se hur länge det håller.
Jag finner det ändå “roligt” att SvK inte klarar av att administrera elstödet, varpå självaste FK för bajsmackan. Rimligen satt det inte hundratals handläggare stand-by ens på FK för att göra det, varpå det nu måste – drumroll – UTREDAS hur det ska hanteras.
När det handlar om IT-system, så ska det kanske upphandlas konsulter när FK fick detta i knät och vem vet hur lång tid hela utvecklingsprocessen tar. Kanske ett halvår? Vi får väl se, det är inte bara att “betala ut” för att politikerna bestämt det.
Ja, på något vis ska FK få till sig alla mätpunkter, vilken person som står på den samt vad förbrukningen har varit för den valda perioden. Det kanske är en smal sak att få till, men jag IT är inte min starka sida.
Noterar även att FK får 30 MSEK för besväret, vilket i runda slängar är 30 manår i omfattning.
En egen fundering kring elstödet. En hel del av pengarna kommer att gå till företag där elen är en del av kostnaden, för rörelsen. Vilket innebär att bokslut och deklarationer kommer att behöva göras om med kostnader för företaget.
Var det nån som grymtade om GDPR nyligen?
Kommer sluta med att uppgifterna skriva ut, postas, och det som ändå kommer fram kommer att scannas, men den upptäcks läsfel vid stickprov så att allt får matas in manuellt.
Detta vore ju ett utmärkt tillfälle att provköra det nya bidragsverket. Man har i flera år talat om att alla bidragsutbetalningar skall samlas på ett konto per personnummer för att försvåra fusk och detta kanske blir startskottet? Rent tekniskt kan det inte vara några problem att räkna ut förbrukningen på ett år, gångra med 0,5 och knyta pengarna till ett personnummer.
Kanske läge nu i kristider att starta den statliga BidragsBanken som automatiskt sätter upp ett bidragskonto per personnummer som finns registrerat och hanterar utbetalningarna? I takt med att ekonomin sjunker lär fler få bidrag.
Fattas nu bara att utbetalningen kommer på pappersavi för de som inte redan har socialbidrag så att de kan sno 60 kronor för inlösen också.
Jag säger ju att det hade varit bättre att ge pengarna oavkortat till infrastruktur i Ukraina.
Det allra roligaste är att elnätsägarna som fick jobbet i vintras har rutiner och processer och alla nödvändiga data (antal förbrukade kWh) på plats.
Nu skall alltså FK först begära in elförbrukningsdata från någon, sedan räkna ut hur mycket pengar det blir och sedan adminstrera en massa miljarder i utbetalningar.
Jag är inte så säker på att elnätsägarna, eller elhandlarna om så är fallet är så sugna eller om det ens är lagligt att dela med sig av elförbrukningen till FK.
Ja, det är obegripligt att inte köra vidare på nätägarna för administrationen av det hela.
Fler glada nyheter – idag säger Swedbanks analytiker att förlig boränta kommer att toppa på 5% under 2023 och Nordea spår att borpiserna kommer rasa ytterligare 20% utöver de 9% de redan rasat sedan toppen i februari. Jag kan inte bedöma om detta är sannoligt med om så är fallet har vi en ny 90-talskris.
Om kan kör det här spåret tippar jag på en skenande inflation på det som Svensson måste köpa medans resten av ekonomin försvinner helt när efterfrågan upphör, samt massarbetslöshet. Ser inte riktigt hur det skall rädda oss.
Som sagt, många kommer förmodligen att hanka sig fram (inte alla som har lån, dessutom) trots höjda boräntor, MEN hushållens köpkraft kommer drastiskt att minska. Det blir det nödvändigaste (läs: mat, el och boende) man lägger pengarna på, varpå konkurserna lär stå som spön i backen.
Vad drar man ned på? På rak arm är det väl kläder, biobesök, streamingtjänster, restaurangbesök, elektronik mm. Har precis sagt upp TV-abonnemanget, men det är mer kopplat till att vi knappt ser på traditionell TV här hemma.
“Förlig boränta” — haha, jag glider hellre i medvind där jag bor.
Kunde inte låta bli. Ska inte upprepas. På en gång.
Du får hålla med om att jag har en logik! Förlig ränta som boränta är ju just ränta som får dig att gå i motvind. Den aktre räntan är den som driver din ekonomi framåt.
Sätter käppar i hjulen för det ’eviga uppskovet’ av reavinster också.
Detta bygger på att man vid flytt flyttar till dyrare köpesumma. Vilket blir svårare med högre räntor.
Även om försäljning av befintlig bostad ger förlust har många gamla reavinster som de skjuter framför sig, då det ’eviga uppskovet’ gick att skaffa sig retroaktivt när reglerna ändrades.
Har de uppskjuten reavinst och säljer med förlust kan du begära återföring av tidigare reavinst och kvitta ut förlusten så du minskar uppskjuten reavinst. Aldrig kul med förlust med du får åtminstone något tillbaka.
Funkar detta att göra på en del av tidigare reavinst eller löser hela beloppet ut?
Ändå bra att känna till!
Du kan välja hur mycket uppskuten reavinst du vill återföra så att det matchar förlusten.
Andreas Karlsson satt ju här senast och stoltsera om att han höll noga koll på situationen, kan vi äntligen få en reform på bostadslånen?
Hur vida man är bolånetorsk eller allmännytting så måste man ju förstå att det inte är direkt bra att något så väsentligt som bostäder pendlar i pris. Försvinner 30% av värdet så är det inte bara dom som köpte nyss som sitter i skiten.
Jag kommer inte lämna mitt hus frivilligt, kan leva med krigsränta på 11% i några år, men förvänta dig inte att jag tänker hålla igång någon ekonomi då Uffe.
11% ränta kommer inte isolerat utan påverkar hela samhället. Inflationen kommer då vara skyhög.
I ett högränteläge kan regeringen släppa amorteringskravet eftersom lånen ändå “amorteras” av inflationen, men det hjälper bara lite.
Cervenka (AB) har en bra artikel om Riksbankens situation.
Riksbanken gjorde något under pandemin man aldrig tidigare gjort. Nämligen köpt stora mängder värdepapper och bostadsobligationer. Nu pga detta går Riksbanken back med astronomiska summor och behöver kapitaltillskott på 70 miljarder… Mer än hela försvarsbudgeten.
Avgå Ingves!
Blev jävligt bra, det här med fristående riksbank.
Med fristående menas tydligen inte att de inte kan få underskott betalade av oss alla.
Kan en RiksBank tekniskt sett gå i konkurs eller hur fungerar det? Nu är ju 70 miljarder inte så där enormt mycket om det är en engångsföreteelse.
Spännande läsning från staterna, tydligen har lånestocken hos Wells Fargo kraschat med 90% – låter som att det snart är blod på gatorna.
Det bara fortsätter.
Tidölaget skulle satsa på järnvägsunderhåll (i stället för snabbtåg).
Nu TAR man 750 mille från järnvägen att fylla hål i vägar med.
Det finns verkligen ingen lägstanivå hos marionettregeringen.
Tycker du inte man ska ta folks oro för hål i vägarna på allvar va va va?
Nu var det ju så att Trafikverket inte kunde utnyttja pengarna och det är kanske inte så dumt att laga broar och väghål för dem istället så kan man bygga upp en effektivare organisation som kan hantera ökade stöd för järnvägsunderhåll om ett par år eller så?
Så vi inte få samma skit som SVK som hoppas att företagen frivilligt minskar sin elförbrukning om det blir sådana problem med effektbalansen efter SVMPC förtida avveckling av svensk energiresiliens?
“allt är fortfarande sossarnas fel så var god peka inte på de totala dikeskörningar Gylf Klistersson dagligen gör, tack”
F-låt.
Dessutom kan man alltid gräva upp miljonerna ur vägbanan igen.
Om den privata utföraren finns kvar, kommer ihåg var de la dem, och inte tagit pengarna själva förstås.