Ryssland verkar igår inlett nya försök till offensiv, vilket lett till de största ryska förlusterna på flera veckor. Ryssland försöker rekrytera reservofficerare på korttidskontrakt till luftlandsättningstrupperna VDV, som tagit stora förluster av befäl. Den brittiska underrättelsetjänsten konstaterar att Ukraina lyckas neutralisera Ryssland i västra Svarta Havet.
Det ser utifrån stora ryska förluster senaste dygnet ut som Ryssland försöker sig på nya offensiver. Förlusterna uppgår till 300 dödade, nitton stridsvagnar och arton bepansrade skyttefordon. Därtill ska tio drönare skjutits ner, tio andra fordon, sju kryssningsrobotar och fyra enheter annan särskilt utrustning. Tre haubitsar och en slavsalvpjäs slogs ut.
De ryska förlusterna av stridande pansarfordon summeras alltså till 35, eller nästan en hel bataljonsstridsgrupp, och detta är de största förlusterna jag sett på några veckor tror jag.
Läser man ukrainska generalstabens morgonrapport om rysk aktivitet ser det ut som misslyckade anfall söderut från Izium mot Sloviansk, vilket inte är först gången. Terrängen är fruktansvärt dålig för ryssarna i den riktningen, men man försöker som äkta idioter sig på samma sak igen och igen.
Det verkar också skett anfall i riktning mot Bakhmut, och där anger inte generalstaben att man slagit tillbaka anfallet, så mycket av de ryska förlusterna av pansar kan härröra därifrån.
Striderna fortsätter även i Sievierodonetsk, och den för ryssarna prestigefyllda staden håller fortfarande emot. Ukraina har dock uppgett att man väntar sig en stor rysk offensiv mot staden denna veckan, så det är inte säkert att Ukraina väljer att stanna kvar med sina sista trupper. En film från strid i Sievierodonetsk här.
Genomgående har ryssarna beskjutit civila mål längs frontavsnitten, inklusive bostadsområden och civil infrastruktur. Tyvärr alldeles normalt. I Donetskregionen ska tre civila dödats och två sårats av den ryska beskjutningen.
Den ukrainska generalstaben uppger att Ryssland försöker få reservofficerare att skriva tremånaders korttidskontrakt för luftlandsättningtrupperna i VDV. Förbanden ska tagit stora förluster på befäl och behöver nya officerare redo att slaktas i Ukraina, men rekryteringen av reservofficerare ska tydligen gå trögt.
Ryssland har misslyckats att få kontroll över västra Svarta Havet konstaterar brittiska underrättelsetjänsten. Därmed faller planen att hota Odesa från havet. Ukraina har lyckats med detta genom kustrobotsystem och britterna konstaterar att donerade Harpoon-robotar ligger bakom sänkningen av den bogserbåt på väg med vapen och förnödenheter till Ormön.
KOMMENTAR
Ön agerar nu flugpapper och Ryssland kommer fortsätta ta förluster så länge man försöker hålla ön. Vi kan nog inte räkna med dagliga förluster, men Ukraina kommer slå till när tillfällen ges. I längden blir det ohållbart för Ryssland att hålla Ormön, men prestige går först. Om Ukraina skulle återta ön skulle man förstås placera kustrobot där och hota ryska flottan ända fram till Sevastopol, så Ryssland har samtidigt inget val annat än att fortsätta skicka fartyg med förnödenheter till ön, och dessa kommer över tiden att sänkas.
Igår fanns obekräftade uppgifter om att Ukraina även anfallit själva ön med robotar, men det är inte bekräftat. Sådana anfall tvingar fram nya ryska transporter till och från ön, och riskerar därmed ytterligare delar av ryska flottan. Ukraina har antagligen inte bråttom att återta Ormön så länge som Ryssland är beredda att få fartyg sänkta för att fortsätta hålla ön.
Artikeln uppdateras.
Slava Ukraini! Heroiam slava! Do peremohi!
08:54 Mer film från Sievierodonetsk och vad som antagligen är det enorma industriområdet dit Ukraina fokuserat sitt försvar på sistone. Ser ut som att Ukraina har stridsvagnar kvar i staden och inte bara lätt skytte.
10:33 Läsvärd tråd av Mark Hertling om utnötningskriget i södra Ukraina. En boxningsmatch mellan två tungviktare, där Ryssland skjuter med artilleri, Ukraina retirerar, Ryssland anfaller med stridsspaning, Ukraina motanfaller och allt återgår till ursprungsläget igen. Rysk materiel, personal och stridsvärde nöts ner mer än Ukraina, och Ryssland kommer förlora boxningsmatchen då Ryssland helt enkelt har sämre kondition.
10:47 KOMMENTAR OM OSINT-KÄLLOR OCH PROFILER I SOCIALA MEDIER
Det fulla kriget i Ukraina har nu pågått i snart fyra månader och OSINT-källor har kommit, gått eller lämnat in.
Man får ha respekt för att många inte orkar fortsätta täcka ett krig som verkar kunna hålla på länge (vilket jag iofs tidigt sade i t ex intervjun i SvD), särskilt inte om det inte är deras jobb utan de gör det oavlönat på fritiden. Därav har de bästa leverantörerna av OSINT varierat över kriget.
En del källor har också varit på plats i Ukraina, rent av vid fronten, och i värsta fall dödats eller tagits till fånga och därmed försvunnit.
Samtidigt finns inte överflödet av civila kvar i frontlinjerna – dels har de redan flytt, och dels är frontlinjerna numera statiska så civila hamnar inte längre bakom fronten och kan redovisa ryska förstörda konvojer med sina kameror.
För egen del är det ett av mina två yrken att blogga (det andra och primära inkomstkällan är författandet även om jag kan leva gott bara på bloggen) och att skriva om och följa kriget i Ukraina innebär bara att jag ändrar sammansättningen av mina artiklar något. Vilket ändå alltid sker över tiden i takt med vad jag för tillfället skriver mest om. Tvärt om har kriget gjort att jag alltid har ett garanterat ämne att skriva om, även om det enskilda dagar kan vara klent med nyheter och allt mindre förändringar. Tid som förr lades på att hitta något att skriva om läggs nu istället på att hitta vad jag ska skriva om Ukraina idag.
Så jag arbetar vidare – det är trots allt mitt jobb. Värre är det för de som har det som hobby och inte kan leva på det.
Därav kommer källor variera över tiden. Och krigets utveckling gör också att vad som rapporteras förändras, samt hur. Min bedömning är att civilbefolkningens frånvaro i frontlinjen är det som påverkat informationsflödet allra mest.
11:52 Ryssland börjar få problem med brist på reservdelar till sitt civila flyg och det skrivs i tidningarna att de minsann ska bygga tusen flygplan de kommande tio åren, helt utan utländska komponenter. Fast t ex motorerna är idag utländska och det måste alltså tas fram nya ryska reamotorer. Ironiskt nog har traditionellt mycket av flygmotorindustrin hittats i Ukraina och frågan är om Ryssland kan ta fram egna motorer alls?
Företag i Ryssland kan inte heller längre installera Microsoft Windows.
11:59 En ukrainsk skola har brunnit ner i Avdiivka efter rysk beskjutning med raketartilleri. Det är bara en av cirka 200 skolor som Ryssland förstört enbart i Donetskregionen.
12:02 200 ryska soldater ska ha deserterat norr om Izium uppges det. Man vägrade delta i ett anfall och gömmer sig därför för sina befäl.
12:42 Antalet mördade under den ryska ockupationen i den administrativa Kyjiv Oblast har nu nått 1 333. Av dessa har 213 inte identifierats än och 300 saknas fortfarande. Till detta kommer de som dödats i ockupationen av övriga oblaster. Själva Kyjivregionen omfattar inte områdena nordost om staden, som t ex Chernihiv och inte heller Sumy Oblast. Till detta kommer de fortfarande okända massakrer som ryssarna begått på fortfarande ockuperad mark. Det var först med befrielsen av orter som Irpin och Butja som den verkliga omfattningen av de ryska krigsbrotten började uppdagas.
15:00 Slovenien skickar 35 stridsfordon av modellen BVP-80A, som ursprungligen är ett unikt jugoslaviskt stridsfordon som till det yttre kanske påminner om ryska BMP-1, men har bättre skydd och motor, samt även hämtat en del delar från franska AMX-10P. Jugoslavien under Tito och sedan fram till kalla krigets slut tillhörde inte Warzawapakten, utan var faktiskt ett neutralt land, om än en socialistisk diktatur.
15:05 Slutligen ska nu den tyska bandkanonen Panzerhaubitze 2000 levererats till Ukraina och ska nu ingå i det ukrainska artilleriets arsenal, åtminstone enligt Ukrainas försvarsminister vilket torde vara en slutlig bekräfelse.
16:16 Branden mellan Ormön och Krym som dök upp på Nasas FIRMS är en rysk oljeplattform.
KOMMENTAR
Eventuellt har den angripits av Ukraina, sannolikt för att den använts som bas för ryska marinen, t ex för mellanlandningar med helikopter, luftvärn, radar eller liknande, eller som logistikhub till Ormön.
19:57 En rote ukrainska Mig-29 flyger lågt och avfyrar raketer mot markmål. Slovakien planerar tydligen för att överföra tolv stycken Mig-29 till Ukraina.
KOMMENTAR
Filmen är ovanlig, sannolikt filmad av en privatperson, men visar att det ukrainska flygvapnet lever och frodas, vartän det nu trollats bort, och deltar aktivt i striderna genom anfall mot prioriterade markmål nära frontlinjen. Detta har pågått hela tiden och kriget i Ukraina handlar inte bara om lätt skytte, jägarförband och krigsfrivilliga lokalförsvarsförband, utan tunga och kvalificerade vapensystem finns i bakgrunden, men Ukraina har valt att inte visa upp dessa för media.
20:01 En ny satellitbild stärker ryktena om att Ukraina återigen anfallit Ormön. Det ser ut att finnas spår av brand på åtminstone tre platser på ön. Angreppet bekräftas även av den ukrainska försvarledningen för södra området. Man uppger att angreppet skett med flera olika medel och att Ryssland tagit stora förluster. Man fortsätter operatoinen mot ön, men meddelar att man inte kommer säga något förrän operationen är över.
486 kommentarer
Skillnad på rapport, i morse på TV var det bara ryska framgångar…….
Om SVTs rapporter hade haft bara nåt korn av sanning sen 24 Februari hade ryssarna stått i utkanterna av Wien och Berlin nu, men sanningen är att dom står och trampar i samma skit även 21 Juni.
Tja, ryssarna verkar ha avancerat runt Sieveirodonetsk som LW skriver, och det verkar bekräftas även av Ukraina. De ukrainska framgångarna bekräftas dock inte från ukrainskt håll eftersom man har vett att hålla operativa detaljer hemliga. Lägg till det att Ukraina från officiellt håll lägger ut texten om att man tar stora förluster och att läget är desperat, antagligen för att lägga tryck på väst att öka sitt stöd. Det gör det nog svårt för SVT och andra medier att tolka det som händer på slagfältet eftersom man tillämpar en källkritik som är anpassad för normala förhållanden.
Givetvis tar Ukraina förluster. Informationskriget har dock tyngd i denna konflikt. Att Ukraina meddelar stora förluster kan väl vara att få väst att leverera mer vapen. Det kan också vara för att locka ryssarna till att lämna skyttegravarna och exponera sig så nya vapensystem från väst kan få komma i bruk. Harpoon-robotar och kustrobotar har nu ändrat spelplanen i västra Svarta havet. Likaså har tillfört luftvärn ändrat luftherraväldet. Det är nu bara att vänta och se om västerlänskt artilleri kan ändra spelplanen på marken (zonrör, målstyrd ammunition).
Tack för dina dagliga uppdateringar! Svårt att greppa att det snart gått fyra månader sedan offensiven inleddes, att du fortsätter med sammanställningarna på daglig basis är guld värt. Vi får inte låta angreppet normaliseras! På DN måste man nu för tiden skrolla ett tag för att ens se nån form av artikel om kriget och då på en mycket mer basal nivå. Stort tack igen!
+1
+1
+1
Uppriktigt sagt är jag överraskad att media hängt med så länge de faktiskt har gjort när det gäller Putins krig i Ukraina.
Oftast brukar rapporteringen tunnas ut rejält efter endast tre veckor.
.
Vad kan det bero på?
Närheten till Sverige eller något annat?
+1
+1 jo man är ju inne en del med F5 på den här bloggen och kommentarsfältet 🙂
+1
+1
+1
+1
+1 uthålligheten är formidabel!
+1
+1
Är inte det lite symptomatiskt för västvärlden, att den tröttnar rätt fort på olika allvarliga händelser och återgår till sitt normaltillstånd? Kriget får som du säger inte normaliseras.
Så är det… Det är tufft att hålla många saker i huvudet under lång tid.
Vi ska också komma ihåg ett gäng andra aktiva konflikter och katastrofer plus hålla igång vardagen. (Bloggaren skrev t ex, glöm inte att uppvakta fru/make häromdagen).
.
En gör så gott en kan…
Coronapandemin – där höll media ut i två år. Med röd banner, livestats och dedikerade chattar. Uppförstorade allt. Bejakade alarmister (glöm dem ej) och de som skrek högst fick utrymme.
I Ukraina lemlästas dagligen unga människor av ett gäng rövare och media tröttnar på < fyra månader. Nedtonat. Allt skall trippelkollas om det inte kommer från rövarcentralen och alla åsikter skall inrymmas.
Ja, men covid drabbar ju _svenskar_!
.
Ukraina är låååångt bort och det är ju bara ukrainare som blir mördade och våldtagna.
.
Rubriker om Ukraina ger inte klick. Då är det ju inte intressant att skriva om.
.
Ovanstående kan innehålla spår av sarkasm.
Nåja. Mest utrymme fick de som hade konsekvent fel hela vägen. Alarmisterna (åtminstone från början) hade rätt i otroligt högre grad än t.ex. FHM.
.
Allt från FHMs kommentarer om att det inte skulle komma hit, via att kulmen var nådd i början mars 2020 till konstaterandet att mörkertalet var en faktor 1000 i april 2020. Sedan förnekandet av våg 2, 3 och 4.
.
Som hobbyepidemiolog kunde jag i början april 2020 ge prognosen om 20.000 döda i Sverige.
.
Då var jag alarmist. Då sade andra, med stöd av experter, att det skulle bli väldigt mycket färre.
.
Nu fick vi vaccin mycket snabbare än många trodde, ändå landade vi på ~20.000. Så inte helt lysande att prata ner “alarmister” i det här fallet.
.
Glöm inte att tvätta händerna!
+ 1
_
Vi skulle kunna fylla på din lista med minst lika mycket till. Men annan blogg annan dag. 🙃
Sluta.
.
Bara sluta.
.
Tredje lägst överdödlighet i Europa (och Norden). Det innebär att de mer panikartade åtgärderna utrikes på ett eller annat sätt tog livet av folk.
.
De som borde kritiseras är kommuner och regioner, inklusive deras privata utförare, som helt sonika struntat i sin ålagda pandemiberedskap, och ljugit om situationen på sina äldreboenden. Samt utövar påtryckningar på Arbetsmiljöverket för att slippa hålla basal hygien.
.
Men det drunknar i den fixerade kritiken av FoHM, inklusive några av deras tjänstemän.
+1
MEDARBETARN
Märkligt ändå att kommissionen som tillsatts för att granska FoHM Andernas under pandemin instämmer i kritiken som nämns ovan…
Men du vet säkert bäst? Bättre än WHO t.o.m. ? (Som inte de heller är fria från kritik)
Oxidiser,
.
Kommissionen var pga krav från oppositionen tillsatt allt för tidigt, saknade nästan helt medicinsk kompetens och fastnade i grundlagens ’regeringen styr riket’.
.
Effekterna av pandemin och de åtgärder som vidtagits inom ländernas så kallade strategier kommer behöva följas och utvärderas löpande i minst 5 till 10 år.
.
Såhär långt ser det dock mycket lovande ut för Sverige med bland de bästa utfallet med den kanske minst frihetsbegränsande approachen.
.
Sen måste folk begripa att FoHM:s uttalanden gällde just nu/då, baserades på begränsad tillgänglig information.
.
Sågar ni allt Passikivi säger idag, för att han likt nästan alla andra hade en hel del felbedömningar initialt?
” Sen måste folk begripa att FoHM:s uttalanden gällde just nu/då, baserades på begränsad tillgänglig information.”
Förutom att det inte är sant. Inte ens lite. Det fanns en hel del data från tex det första utbrottet av sars 2002. För att bara nämna en sak. En annan är att ta det säkra före det osäkra. Vissa saker går inte att reparera i efterhand, så då får man se till att inte och riskera oåterkalleliga faktum.
Länder med kvinnliga styrande klarade sig betydligt bättre. Fundera på vad det kan bero på.
–
Jag tänker inte gå in på detaljer här då det kommer ta över hela bloggen och vi skulle kunna hålla på i dagar. Jag noterar ändå att du avisar och avfärdar allas kompetens som inte stämmer in på den världsbilden som du önskar, forskare, kommissioner mfl. Men faktum kvarstår att den Svenska strategin pre vaccination var ett epic fail och där riskgrupperna fick osolidariskt betala hela priset både i frihet och i människoliv. De hölls isolerade inte bara i omgångar av månader som andra länder, utan i hela år. Tilltron till den svenska solidariteten har för en lång tid fått sig en allvarlig knäck.
Fel forum för detta. Lämnar det med att det är kul att vi svenskar är så sinnessjukt nöjda. Liknelsen med ryssar idag är slående. Skit i fakta, lyssna bara på den som säger att “vi gör rätt!”.
.
Visar med all tydlighet hur lätt det är att få ett folk att sluta sig runt felaktigheter!
Oixder, foppa
Ni gör båda felet att bara räkna döda i, eller t o m MED, Covid-19, som döda.
.
En strategi som påverkar ett helt land bör utvärderas med den totala överdödligheten, där Sverige alltså hamnar på bronsplats i Europa.
.
Att bara räkna döda i/med Covid är samma sak som att säga att det är helt ok att två person extra dör i onödan av annan orsak, för att rädda en person från död i covid-19.
.
Vilken dödsorsak tycker ni vi ska lägga allt krut på att förhindra 2023?
.
Trafikdöda?
.
Lätt. Förbjud all biltrafik. Kosta vad det kosta vill.
För övrigt dog 92000 svenskar 2021, och 98000 2020.
FOPPA
Klockren analogi.
@Foppa:
Jag vet inte vad du själv insåg, eller med vilken kunskap du gjorde dina prognoser, men det är ju som Medarbetarn säger ovan helt ovedersägligt att den svenska hanteringen av Covid *som helhet* har fungerat väldigt bra tack vare just FHM:s ledning. Man kan kritisera att vi inte var bättre förberedda samt enskilda detaljer men utöver att vi som Medarbetarn säger har bland Europas lägsta överdödlighet (d.v.s. nedstängningarna har bara förflyttat dödligheten i tid) har vi skolbarn och studenter som kunnat slutföra sina utbildningar och en ekonomi som inte tagit lika stor skada som vid krigstillstånd.
–
Berättade alarmister som du detta? Att vi skulle vara ett av de länder i världen som skulle klara oss bäst? Fick du som hobbyepedimiolog rätt om det också?
Pass. Du argumenterar med påståenden som om de vore fakta. Som sagt, ger en bra förståelse om varför ryssarna följer Putin.
.
Danmark:6,5 k döda
Finland: 4,7 k döda
Norge: 3,3k döda
Island: 153 döda
Summa: 14,5 k döda.
Sverige: 19k döda.
.
Vi vann!
@Foppa:
Eller varför du inte gillar FHM? 😉
–
Det ligger i den mänskliga naturen tror jag att ha svårt att överge en favoritidé och jag är den förste att erkänna att det ofta stämmer på mig.
En extremt god poäng.
Svensk statsmedia har rapporterat om klimatkrisen dagligen under snart ett årtionde och inget tyder på att de är på väg att tröttna.
Man rapporterar om det som går att använda för politiska agendor och de som inte går att använda på det sättet faller snabbt i glömska, om det ens rapporteras om. Ett par dagar värme i Spanien får redaktionerna att gå i spinn. Extremt kallt i Australien rapporteras inte alls. Samma med Ukraina. Det är svårt att hitta något att spinna på där, förutom Omni som kör ständig undergångsdoktrin.
Precis när det uppenbarligen finns en gemensam agenda mellan olika berörda parter (där oftast media ingår) med ett uttalat (eller outtalat) långsiktigt syfte så kan man hålla liv rapporteringen, även om man kokar soppa på en spik många gånger.
När det gäller t.ex krig som nu i Ukraina eller liknande som direkt påverkar människor skadas, dödas, lemlästas etc. i realtid och på nära håll, dessutom rakt in i tv-soffan, uppstår tydligen en blockering hos många, inte minst media och man försöker rikta tankarna/rapporteringen mot ett annat håll. För enskilda journalister/redaktioner med “kommunistsympatier” kan det dessutom vara jobbigt att utmåla landet och/eller de styrande däri som de skurkar de är (styrelseskicket må vara annorlunda men ränderna har inte gått ur kommunisttigern).
Ööööh, så du tror alltså:
—
1. Att det finns en massa journalister med “kommunistsympatier” som inte kan skilja på jobb och personlig åsikt
—
2. Samtliga dessa har missat de senaste 30 årens politiska utveckling och tror fortfarande att Ryssland (Sovjet?) är kommunistiskt och inte en högerdiktatur? Detta trots att de jobbar med nyhetsrapportering?
—
3. De reagerar på detta genom att inte rapportera om saken.
—
Det var en av de roligare konspirationsteorierna den här månaden faktiskt. Får man be om lite belägg?
Med lite moderering är det ju ingen konspirationsteori.
1 – definitivt – även journalister med andra åsikter lider av motsvarande problem. I SVT / DN / Aftonbladet är kåren starkt vänsterlutad
2 – många ur den gamla vänstern är fortfarande väldigt apologetisk till Ryssland och verkar tro att de i grunden är goda kommunister.
3 – Exakt så.
Kan du ge ett enda exempel på nån ur “vänstern” som är apologetisk till Ryssland och tror att de i grunden är goda kommunister? Helst inte nåt 80-årigt vrak ur nån irrelevant syjunta, men det torde ju vara enkelt om det är så många.
Att vänsterfolk (små Stalinistsekter med >100 medlemmar undantagna) skulle se Putin som det minsta progressiv tror jag när jag ser det. Att rädslan för USA och Turkiet gör att dom ibland är överdrivet försiktiga med att visa stöd för Ukraina kan jag tro på, men att det skulle bero på sympatier för en rovkapitalist och ultranationalist låter som rena fantasier.
Givetvis finns det avlönade ryska påverkansagenter inom vänstern, men garanterat fler inom högern. Minns Pavel Gamov.
Ben Dover: Ett lätt exempel är väl bloggares konflikt med Aftonbladet kultur.
@Foppa: Var det nån på Aftonbladet kultur som sa att Putin är bra, eller har de sagt det i nåt annat sammanhang? Länka iså fall till relevant text. Har inte tagit del av den konflikten.
Googlar man får man upp en text där bokstavligen första meningen anger att Ryssland har invaderat Ukraina. Att den artikeln på nåt sätt skulle ursäkta Putin eller Rysslands agerande är en ren lögn. Jag tänker därför kalla både Bitvargen och Foppa lögnare tills de belagt sina påståenden.
Det kryllar av exempel på hur vänstermedia ursäktar Rysslands och Putins beteende, men nåt säger mig att hur många sådana som än presenteras så kommer den som hävdar motsatsen aldrig att ge sig. Här är ett exempel https://www.aftonbladet.se/kultur/a/ddrxOj/nato-storre-hot-an-putin
Och in kom såklart, den lättriggade och inte fullt så läskunnige, vänsterapologeten Bend Over med sin raljanta och överlägsna hållning. Du missade nog kärnan av det jag skrev. Men så är ju också vänsterns signum att medvetet misstolka för att flytta fokus.
Kan svara på en fråga dock; nej jag tror inte att man inom media inkl. PS med sin övervägande andel av vänstersympatisörer alltid kan förhålla sig sakligt. Tror du att journalisterna (ej skyddad titel) på t.ex Fria Tider m.m kan rapportera objektivt? För tror du det ena måste du tro på det andra annars haltar din logiska förmåga betänkligt.
@XSI33: Vänsterapologet med raljant och överlägsen hållning? OK, så seriöst av dig. Börja med att svara på ställda frågor innan du ställer några nya.
—
@Wrolthar: Vad jag kan se i din artikeln kallas Putins ockupation av Krim “oförsvarbar”. Det stöder knappast tesen om att han skulle ses som en god kommunist, vilket var påståendet här. Inte heller stöder det tesen att det skulle finnas någon beröringsskräck med frågan, eftersom hon skriver om det. Försök igen.
@BD En enda mening ägnas åt att beskriva rysslands agerande som oförsvarbart, för att i nästa mening ändå försvara/förklara ockupationen och skylla allt på Nato, dvs upprepa Rysslands propaganda.
Hur många motexempel finns det? Alltså långa artiklar av vänstertyckonomer som skarpt och tydligt fördömer Ryssland och Putin, och entydigt och ovillkorligt tar ställning för Ukraina och förklarar att Ryssland är ensamt skyldigt som aggressor.
@Bend Over. Finns inget att svara på då dina frågor uppkom genom medveten/omedveten feltolkning från din sida. Så svara du på min istället.
Mitt antagande är seriöst då det är baserat på ett antal av dina tidigare inlägg, ej enbart riktade till mig, något som inte visar på seriositet är ditt nick-name, som ligger på en ytterst infantil nivå.
Nu kan du själv få raljera “runt” i ämnet likt en duva som spelar schack.
@XSI33 Jaha, och av dina tidigare inlägg kan jag utläsa att du är en Blendrökande klimakteriekärring med Gambialängtan som är gnällig för att du fått trosorna på sned. Men vi kan ju konstatera att du inte kan förklara vad du menade, så kan vi tolka in vad vi vill i det.
@Wrolthar: ja, du får naturligtvis tycka så, men det var inte sakfrågan och det stöder inte den framlagda tesen.
BEN DOVER
Ändå spännande att en kvinna i klimakteriet = skällsord för dig… 🤔
Åh förlåt, tog du åt dig?
BEN DOVER
😂 Nej då! Inte en chans. Bra försök. 😜
Men jag kan inte låta bli att notera den moraliskt lägre positionen som du placerar dig själv i. 😎
Vilken position jag än är i, så är det alltid ovanpå din mamma. Jag tror du är hyfsat fel ute om du tror att jag bryr mig en enda millisekund om hur du bedömer mig moraliskt.
Ben,
Åh, där avslöjade du vilken världsdel du härstammar från. Ovanpå min mamma. 😂
.
Dessutom blandar du ihop att jag statuerar fakta med vad som skulle vara en subjektiv bedömning eller fiskade av approval eller ens att jag trodde att du var förmögen därtill. 😌
@Ben Dover
Här kommer lite stöd för min beskrivning av vänstern som apologetisk.
1. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/7dM1Ow/goran-therborn-om-ukrainakrisen
(Exempel på tankegodset och det apologetiska förhållningssättet)
—
2. https://www.etc.se/debatt/vaensterns-ambivalens-om-ryssland
Christian Hårleman ETC, vänsterdebattör som stöder mitt påstående.
—
3. https://kvartal.se/artiklar/varfor-appladerar-sa-manga-i-vanstern-mearsheimers-tal-om-den-starkes-ratt/
Öyvind Vågen, högerdebattör som stöder mitt påstående.
—
Ben – jag accepterar inte att du kallar mig för lögnare och kräver olika bevis för att jag ska ha rätt att ha en egen åsikt. Oavsett på vilken grund den är byggd.
Jag bad uttryckligen om nån som inte är ett 80-årigt vrak från nån syjunta men du lyckades underträffa t o m det, tror jag: Therborn fyller snart 81 och representerar inte ens en syjunta tror jag, utan bara sig själv. Starkt jobbat där.
—
Om vi sen tittar på artikeln i Kvartal så nämner det vad jag kan se inte en enda svensk som representerar nån slags vänster. Däremot nämner den t ex vänsterrepresentanter i Grekland. Så nu kan du välja på att oärligt låtsas som att diskussionen handlade om vänstern i andra länder (dessutom inte den “gamla” vänster du tidigare pratade om), eller erkänna att den där artikeln inte stöder påståendet. Jag har en bra aning om vad du kommer att välja faktiskt.
—
Du har absolut inte bevisat att “många” inom den gamla vänstern stöder Putin och ännu mindre att de gör det för att han anses vara “en god kommunist”. Du är och förblir en smutsig lögnare med politisk agenda.
Som tillägg till ditt vanmäktiga grinande om åsiktsfrihet kan jag tillägga att alla har rätt till en egen åsikt, men inte till sina egna fakta. Att “många inom vänstern stöder Putin” och “de anser att Putin är en god kommunist” är inte en åsikt, utan en faktautsaga. Det är extremt grundläggande i de flesta diskussioner att man gör skillnad på de två, effekten av att inte göra det blir som du ser att man sitter och ljuger.
@Ben Den enda som inte lyckas presentera några som helst fakta här är du.
Ta nu fram 3 exempel på vänsterdebattörer som inte relativiserar den ryska repressionen och babblar om NATO-provokationer. Oavsett ålder. Jag har hittills inte sett någon.
—
Här har du några svenska ‘vänsterinfluensers’ som jag upplever som starkt apologetiska gentemot ryssland och som inte faller för 80-strecket.
1) Göran Persson
2) Stefan Löfvén
3) Magdalena Andersson
—
Alla dessa tre har alltid velat peka på USA’s fel och brister när kritik mot Ryssland framförs. Efter den pinsamma NATOprocessen där Magdalena och gänget vägrade ens erkänna att de visste vad NATO var och där vår utrikesminister svarade att hon behövde läsa på för att svara på om NATO ökade eller minskade Sveriges säkerhet så är det i princip helt tyst istället.
Kan ju bero på att det är en fråga som har sådan betydelse och dignitet att den kräver den uppmärksamheten.
Det finns alldeles för många som med anekdotiska och ovetenskapliga exempel som grund för sin övertygelse fortfarande lever i tron att växthuseffekten inte beror på att vi människor under drygt 100 år nu bränt upp några 100 miljoner års samlade organiska material på ett bräde.
Finns även många insatta som med vetenskapen som stabil grund förkastat alarmismen. Människan påverkar men det finns inget fastställt hur mycket egentligen. Dessutom har IPCC i sin senaste rapport faktiskt tagit ett steg tillbaka från domedagsretoriken. Kan rekommendera Roger Pielke Jr’s sammanfattning/kommentarer kring denna. Ett stort problem han belyser är att man fortfarande använder värsta scenariot som business as usual och som därför ligger bakom många studier med påföljande “krigs”-rubriker i medias artiklar. Finns fler värmningsanhängare som påpekar problemet med detta, t.ex Zeke Hausfather.
Vi är utanför bloggens område, men en god tumregel är att om budskapet är mer alarmistiskt än IPCC är det grundlös alarmism och om istället själva växthuseffekten som fysikaliskt fenomen ifrågasätts är det foliehatt på. Håller man sig till de centrala scenariona i IPCC är man tråkig och realistisk.
Kan nog bero på att klimatförändringarna hotar hela mänskligheten om vi inte agerar snabbt. Vilket vi inte verkar vilja göra…
Nej, det gör de inte. Är du rädd för högre temperatur vilket verkar var kärnpunkten i alarmistargumenteringen? I så fall varför har då forskare i USA klart deklarerat att man hittat ett flertal exo-planeter som har bättre förutsättningar än jorden att hysa liv? Gemensamt för dessa är att de har högre medelT än jorden, upp till 5 grader.
Miljöfrågan blir som vanligt bara pajkastning. Kan vi ägna diskussionen åt kriget i Ukraina. Jag tror att det är en önskan från Bloggaren och många andra i forumet.
Jag skiljer på miljö och klimat, men du har alldeles rätt. 👍
Startar inte OT-diskussioner men ibland kan jag inte låta argumentering/påståenden utan hela eller endast delar av faktabilden få stå obesvarat.
Nej, det gör den inte.
.
Foliehatt att förneka växthuseffekt och att vi påverkar klimatet.
.
BRUTAL konspirationsteori-foliehatt på de som påstår att mänskligheten skulle dö ut. Det är *mer* galenskap än det andra.
.
Men det innebär inte att vi inte ska agera! Bara att den som förutspår mänsklighetens undergång behöver en rejäl dos kaffe, följt av lite vetenskap.
Tvärtom faktiskt. Varmare klimat kommer att minska antalet döda i klimatrelaterade orsaker än mer eftersom många gånger fler idag dör av kyla än av värme. Och det finns inget alls som pekar på att trenden kommer vända. Antalet döda har minskat med typ 95% de sista 100 åren, och då är det i reella tal som inte tar hänsyn till befolkningsökningen under samma tid där antalet männiksor på jorden har mer än fyrfaldigats. Så nej, mänskligheten är inte på något sätt hotad.
SALLAD + XSI33
Instämmer helt med era resonemang. Finns mycket att grotta ner sig i, även vad IPCC verkligen sagt, redan från början vs vad befolkningen tror.
_
Men en annan blogg eller en annan tråd. 😊
@Sallad:
Ursäkta?
Menar du att fattiga indiska bönder kommer att få det bättre om det blir så varmt att de inte kan utföra det nödvändiga kroppsarbetet för att odla sina åkrar? Menar du att den globala hälsan kommer att förbättras när tropiska parasiter som Malaria m.fl. får lättare att sprida sig (även om vi kan hantera dem i de rikaste länderna hade vi faktiskt malaria i Sverige för 100 år sedan)? Menar du att det generellt blir lättare att odla om nederbördsmönster ändras (det senare händer även i Sverige)?
–
Jag påstår inte att mänskligheten kommer att dö ut men att som du gör hävda att klimatförändringen skulle vara något positivt – globalt- låter inte riktigt klokt i mina öron. Vatten- och matbrist är dessutom en välkänd orsak till krig och konflikter som inte heller förbättrar livskvaliteten 😉
Tillägg: Under flera 100’-tals år bestod den mänskliga befolkningen av ca 1 miljard människor. Årtusende hit och årtusenden dit.
Efter industrirevolutionen på 1700-talet så har befolkningen på ca 300 år ökat till 7 miljarder, alltså den sjudubblades,
…. och klimatmålen är satta för att klara av en befolkningen på 10 miljarder.
_
Människor kommer att dö. Det gör de hela tiden. Men mänskligheten kommer mest troligt inte att dö ut pga att snittemperaturer ökar med någon grad på Tellus.
_
Men kanske, kanske kan utrymme återerövras av andra djurarter om, och det är ett stor om, människan som art tvingas till reträtt.
2019 var jag på besök i Remagen (ligger strax söder om Bonn för er som inte vet). ‘
När vi väntade på ‘Rhenprincessan’, så tittade jag på ett gäng datum som var uppsatta på husväggen bakom.
Biljettgubben berättade att det var datumet för olika översvämmningar genom åren.
Bland de äldsta – om jag minns rätt – var från typ 1750,1760,1770 ish…
Han sade då att förr behövde vattnet ca 38h för att rinna igenom, men numera (efter att ha bebyggt våtmarker osv),
så behöver Rhen bara runt 19h, och är mycket mer känslig om det regnar mycket.
Detta gäller nog för flertalet floder som då i ‘modern’ tid svämmar över lättare än förr i tiden.
Adekvat frågeställning: https://www.youtube.com/watch?v=BXC1fztCRsM
Hur kan större delen av ett lands population blunda, och bara hänvisa till att de inte är “politiska”. Är det möjligt att få en fungerande demokrati i Ryssland efter de förlorat invasionen i Ukraina, tveksamt. Vi behöver ett Ryssland som i flera generationer saknar offensiva vapen.
Jag tycker ändå att de där intervjuerna var lite hoppingivande. Intervjupersonerna reagerade egentligen inte som zombies och det var inte mitt förmenande tydligt vad de flesta egentligen tyckte. Att de är rädda för att säga det rakt ut är väl begripligt. Däremot tycker jag att de ser lite för “fat and happy” ut. Mitt recept, fimpa energisanktionerna – se till att det blir en energipriskrasch.
Jag väljer att svara innan jag sett det du länkar och lovar att titta och kommentera igen.
.
I Ryssland har inte ens en hel generation upplevt något som liknar demokrati och min gissning är att ytterst få fått lära sig i skolan vad demokrati innebär. Några årskullar på 90- och 00-talen kan kanske haft demokrati på schemat.
.
Samtidigt gar nästan alla ryssar försökt leva ett så bra liv som möjligt utan att hamna i onåd och i värsta fall även hamna i fängelse.
.
Utan kunskap om demokrati och med represalier från de styrande om du säger eller gör något felaktigt så är det ganska naturligt att hålla sig borta från “politik” tycker jag.
.
Jag brukar hävda att det krävs tre generatoner för att genomföra och förankra en större förändring, så ja, jag håller med om att det kommer att ta tid att förändra det ryska folkets sätt att förhålla sig till landets ledning. Under tiden är det lämpligast att de bara kan försvara sig.
Jag tror att många ryssar , så jag tycker det är inte så konstigt att
Jag står i princip fast vid vad jag skrev innan jag såg videon med undantag av att några faktiskt vågade vara kritiska mot Putin och en kallade tom. specialoperationen för krig.
BINGBONG
Vet inte. Ligger nog mycket långt fram i framtiden. Jämför lite mad Afghanistan här. De hade över 20 år på sig att försöka bygga upp sitt samhälle den vägen. Men majoriteten av befolkningen ville helt enkelt inte.
_
Det där är nog något som är svårt för folk i väst och demokratier att inse. Alla vill inte leva i en. De verkar vilja ha ett auktoritärt styre.
Vi kan inte förvänta oss då allt de säger kan komma att användas mot dem.det gäller att vara försiktig. De som talar ut är värda respekt. Hoppas inget händer dem.
Idag tänkte jag att vi skulle diskutera hur mycket gas/energi EU kan sparar om alla höjer inomhustemoeraturen med fyra grader. 🙃
Ingen AC finnes hemma och såå varmt är det inte. Så tveksamt om det blir mer än ca 20 grader hemma idag.
Kontoret? En annan sak 🙂
Haha, ser ju ut som vi får en fin midsommarhelg iaf, så inomhustemperaturen kan vi nog klara oavsett. Glad midsommar på er alla! Skänk en slant till Ukraina och njut av att vi kan fira helgen i ett fritt land, utan att behöva ducka för granater.
Den genomsnittlige EU medborgare är överviktig så jag tycker det är bra om vi sänker inomhustemperaturen.
Haha! Om det är någon i denna blogg som har ett bra uppslag på hur vi kan snabbproducera effektiva lättinstallerade vedkaminer och exportera dem till Tyskland tillsammans med (inflationsskyddade) vedabbonemang är jag beredd att vara med och finansiera detta.
Jag är med. Jag kan importera till tyskland och har bra kontakter till bade installateurer och handlare i tyskland (har ett företag för handel och installation själv).
Problem är mest skorsten, antar jag. Vi installera vedkaminer som har anslut till husens värmesystem som döre detta drivs med gas.
Vara kunder värma nu med ved och behöver gas bara om vedenergin räcker ej eller om de är utomhus pa semester.
Andra idee: Exportera inte vedkaminer, utan bla-gula mössor, tröjor, halsdukar mfl. till tyskarna som vill vara förberedd. Den idee fungera snabbare, billigare, enklare även i stor skala.
Ikea Glimma. (Låter som ett skämt, men det fungerar i teorin…) 123 öre/kWh
.
Luft-luft värmepump är dock _mycket_ trevligare 🙂
Värmeljus är bra om man lägger dem i muffins-plåtar, som ser till att avståndet mellan ljusen är stort och risken för förångning av ljus-massan elimineras. De osar dock lite så astman kan kanske förvärras.
Värmepump är del av framtiden.
Men just nu kan installationsföretag inte köpa värmepump i tyskland för de är utsalgt. Andra problem: De är i teorin lättinstallerat men byrokratin hinder installation ganska mycket. Tredje problem: Elnät.
Är det ingen härinne som sett Black mirror på Netflix? Tänker på avsnittet där energin – åtminstone en stor del av den – alstras genom att stora delar av befolkningen får sitta och trampa på motionscyklar kopplade till generatorer hela dagen. Är det inte där vi har lösningen? 😀
Var det verkligen det avsnittet handlade om?
Så tolkade inte jag det iaf.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fifteen_Million_Merits
Det stämmer att det inte framgår tydligt varför de cyklar, men jag har alltid utgått från att det måste vara för att bidra till att alstra energi till världen de lever i – vad skulle annars meningen vara med att en stor del av befolkningen (som det verkar) har som arbete att sitta på cyklarna typ 8 timmar om dagen? Sen är ju den huvudsakliga plotten i avsnittet en annan.
Jag har nog mer tänkt att det är någon form av artificiellt skapat arbete där man kombinerar allmän hälsa med att ha något att göra på dagarna..
Vid mönstringen mättes ju hur mycket nyttig effekt man kunde klämma ut på testcykeln. Tycker mig minnas runt 1,3 W/kg. Så väger man 80 kg och trampar 8h så kan man ju faktiskt komma upp i 0,8 kWh. Då har man alltså bidragit till BNP med allt mellan 10 öre och några kronor under sin arbetsdag.
Det är ganska jobbigt att trampa mer än 300 W någon längre tid. Man undrar ju om det ens räcker för att driva alla TV-apparater som motionscyklisterna glor på i Black Mirror.
Brandmännens motionscykling brukade gå upp till ca 360 W, minns jag när jag jobbade som medicinteknisk ingenjör för länge sedan, men det var under någon minut. Jag såg aldrig någon orka över 400 W.
Det drar mer energi att tillverka motsvarande energi i form av mat, än man får ut av att trampa på cykeln. Ebberöds Bank.
För 1 kcal mat på bordet förbrukar livsmedelssektorn från jord till bord ca 10 kcal – traktorer, transporter, förädling, matlagning osv.
😀👍
🙂
Även om det kostar en hel del energi med matproduktion, får man hoppas att ingen tror att det därför inte är lönt att sänka inomhustemperaturen för man har den felaktiga inställningen att det måste kompenseras med ökat födointag och att det energimässigt därför går på ett ut.
Varför inte?
–
Folk rent generellt saknar förmåga att se helhetsbilden från början till slut.
Tex när det kom till utbytet av glödlampor i norr till med så var det helt onödigt då vägen de lastade var mer effektiv än ett element och när lamor är tända i norr är det kallt ute.
Folk snöar in sig på att jämföra två specifika parametrar och tror att de har gjort nog, när de egentligen har utelämnat avgörande diton.
–
Dessutom låter sig folk gärna bländad av diverse bländverk och fancy talk when it’s all when it comes around ain’t nothing but mirrors and lights.
OIXDER: Visst gav gamla glödlampor mer värme än de nuvarande LED, men det är fortfarande dålig energihushållning att använda glödlampor istället för t ex element med vattenburen värme från pelletseldning eller värmepump för att sköta ett utrymmes uppvärmning. Elektrisk energi är nämligen av mycket hög kvalitet och därför är det ett mycket stort slöseri att direkt omvandla denna till värme.
Därför var det alltså inte helt onödigt med utbytet av glödlampor i norr, så du har fel även denna gång.
Hehe, det får mig att tänka på seriealbumet “Högt spel i Bretzelburg” med Spirou & Nicke. 😁 Sida 5 i den här länken > https://mii-riam-spirou.tumblr.com/post/96288278894/qrn-over-bretzelburg-47-pages-29-37-much-thanks
Viktigt ämne. Det är viktigt att Europa sparar i ladorna inför vintern. Det gäller förstås i synnerhet gaslagren, men varje sparad kWh är viktig. Här i Sverige kan vi spara i vattenmagasinen. Tidigare här idag har massmedias roll berörts. Här skulle de verkligen kunna göra en insats. Jag har svårt att se att allmänheten riktigt förstått hur prekär situationen kan bli för oss européer i vinter. Förutseende är det ibland lite dåligt med, man reagerar inte förrän det börjar kännas inpå skinnet. Nedan lite kvantitativa data i ett svenskt perspektiv.
–
De svenska vattenkraftmagasinen håller vid 100 procent fyllnad 34 TWh. Ett normalår är fyllnadsgraden när vintersäsongen startar 80 procent. Som mest under den senaste 60-årsperioden har fyllnaden då varit nära 100 procent. Idag ligger fyllnadsgraden på ungefär normalt för denna tid på året (1).
–
Skillnaden mellan normal fyllnad inför vintersäsongen (80%) och helt fyllda magasin är således ca 7TWh. Inte sådär jättemycket jämfört total elgenerering från gas i Europa som ligger på drygt 500 TWh (2). Fast det är heller inte obetydligt.
–
1.
https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-magasinslage-sverige-veckorapport.pdf
–
2.
https://www.statista.com/statistics/1291003/fossil-fuel-electricity-generation-european-union/
Vattenkraften i Sverige är väldigt viktig att ha tillgång till både som reglerkraft och baskraft och kanske extra viktig ett år med problematiska gasleveranser till Europa.
.
Jag tror, jag vet alltså inte, att Finland, Norge och Sverige kommer att få stötta elnäten längre söderut med reglerkraft mer än vanligt denna vinter iom. att gasleveranserna inte fungerar normalt. Åtminstonne Danmark har gasbaserad reglerkraft och nyligen läste jag någonstans att gasleveranserna till Danmark inte var säkrade för vintern 2022/2023.
.
Detta bör vara en anledning för Fi, No och Sv att vidta åtgärder för att vattenmagasinen ska vara så fulla som möjligt och då är det ju så att den el vi sparar nu (inte förbrukar och inte säljer) minskar förbrukningen av vatten från kraftverksdammarna och givetvis gör det skillnad också när el produceras i tex. vindkrafts- och solcellsparker.
.
Kanske är år 2022 det år det är dags att hoppas på en regnig sommar och det år man ska spara el även när den är tokbillig?
Fast som vanligt har man hur man vänder sig ändan bak. Hur bra går det att överföra energin i vattenmagasinen söderut?
Det skulle behövas en utbyggnad av stamnätet, absolut.
Jag tar delvis tillbaks mitt förslag.
.
Delvis bör vattenkraften funka som balanskraft när kärnkraften i söder är igång och det inte är allt för kallt.
Jag måste nog också ta delvis ta tillbaka.
Surtrutn 2022-06-21 13:59 – 13:59
Det behövs nog ingen utbyggnad av nätöverföringarna för att kunna tömma vattendammarna, det finns bara 65-75TWh vatten oavsett hur många o grova elledningar som byggs söderut, vattendammarna kan inte mer än tömmas sen äre bara tillrinningen som levererar strömmen norrifrån (feb. Mindre än 1TWh i veckan) , utan det måste byggas ut för att dom bums ska bygga tyska strömmen i omr 1+2 och dessutom gjorde stängningen av generatorerna i R1+2 att dom måste dra ner överföringen mellan omr2 och 3 med tror 300MW
Våra LED-lampor , lysrör o elektronik skapar ohyra i ledningarna och dom billiga faskompenserar inte sin ohyra utan det sker i generatorerna som är bortkopplade,
Jag skrev igår ett svar på rekordpriset på el (men kommentaren kom sent så ingen har väl sett den) hur man kan sänka temperaturen inne utan AC. Ett bra sätt är att fukta gardiner eller hänga upp fuktad tyg såsom sängkläder för att sänka temperaturen, långsamt men effektivt om man startar på morgonen.
Dessutom har kommersiella fastigheter nästan alltid alldeles för låg temperatur inne på sommaren enligt min mening. Vissa butiker blir det nästan för kallt i när man kommer iklädd shorts.
En märklig men regelbunden upplevelse under sommaren är att ta mig till kontoret i bara t-tröja och sedan dra på mig en pullover när jag sätter mig vid skrivbordet.
Det verkar vara extremt svårt att få till en bra fungerande ventilation i komersiella lokaler. Förefaller vara normalt att man inte kan ta sval ute luft och bara ventilera, så när det är svalt ute har man för varmt inne helt utan anledning för att sedan när det blir varmt dra igång ac och ha det för kallt och även om ac körs under dagtid finns ingen styrning att ventilera under natten med svalare luft så på morgonen är det onödigt varm och dålig luft.. Nu är ju inte det mitt område men har extremt svårt att tänka mig att det är det mest energi effektiva sättet att hantera det på, numera har jag i allafall ett kontor där man kan öppna fönstret.
Instämmer. Tycker det är mycket märkligt att de inte lyckas bättre. Tänker på flertalet gym tex.
Med ett relativt modernt styrsystem är det inte svårt att använda sval uteluft för att kyla lokaler nattetid, men det finns två problem.
.
1) Styrsystemen saknar en automatisk funktion för nattkyla.
2) Även om styrsystemet har funktionen används den inte, oftast för att någon vill spara energi och/eller inte förstår sig på varför ventilationen ska vara igång helt i onödan på natten.
Idag är det en standardlösning med nattkyla på ventilationsaggregat så funktionen finns där i många fall men det nyttjas inte fullt ut. Sen är effekten av nattkyla inte speciellt hög då kontorsfolket inte accepterar att det är 19-20 grader när de kommer till jobbet utan det ska vara minst 21 grader annars börjar det gnällas.
@Surtrutn:
Om 2) Spot on, log inombords när jag läste 🙂
Minns en argumentation med en förvaltare av …bostäder faktiskt som mitt i en värmebölja argumenterade envist för att ventilationen skulle gå på helfart dagtid när tilluften var som varmast och de boende borta och sedan dras ner nattetid när tilluften var sval och de boende var hemma.
–
Jag vet inte riktigt varför men det verkar som om många som installerar och sköter ventilation bara kan hantera de enskilda komponenterna var och en för sig men inte helheten, inklusive hur luftflödet är riktat och beter sig inne i lokalen (för all del inte jätteenkelt ens i teorin, och det tar så klart tid att finjustera flöden och temperatur i ett stort ventilationssystem men det är även jättedyrt att misslyckas).
@Harvest (såg din kommentar när jag skrivit min):
Att få de som använder en lokal att förstå är uppenbart också en del av problemet, tror att man skulle behöva ha genomgång med dem också om det ska fungera perfekt (eller så bra som möjligt). Jag tycker att termostater är ständigt missförstådda, används som om de var effektreglage. Om fler dessutom gick eller cyklade till jobbet skulle det uppskatta om det var lite svalt när de kom på morgonen 🙂
–
Dessutom är det min erfarenhet att människor i Sverige har lättare att göra rätt när det är kallt ute och vi behöver värma upp än hur man ska göra för att hantera värmen på sommaren. Jag har en bekant som är uppvuxen i Iran och hon håller svalt i sin lägenhet samtidigt som grannarna klagar – återigen kunskap om hur man ska göra.
MORALIST
Instämmer helt, jag förstår inte hur dessa termostater är satta. Så bakvänt. Och borde vara lätt åtgärdade dessutom.
_
Sedan så har vi undantaget som bekräftar regeln.
Gå i butiker i Danmark på vintern. Där river du av dig jackan i panik för att inte drabbas av en bastueffekt. Men kommer du hem till en dansk i ett äldre hus får du nackdrag från fukt och kylan. 😜
Frys-block i sängen mellan lakanen innan man går och lägger sig?
Bädda med blöta lakan!
Du riskerar att drabbas av svamp på kroppen med fukt i lakanen. Jag upptäckte för ett år sedan att jag hade svamp i ena armhålan (huden där var röd). Därifrån spred den sig till flera andra områden på kroppen, och alla sängkläder, handdukar och kläder fick tvättas i 60 C och det görs fortfarande. Jag behandlade det med svamp-shampoo och kräm från apoteket, vilket blev med tiden dyrt. Sedan provade jag att använda svamp-shampoo som flytande tvål (utan att späda ut det) och låta det verka ett par minuter. Det var en väldigt effektiv behandling och svampen försvann snabbt. Nu är det bara underhållsbehandling kvar, för att den inte ska komma tillbaka. Morsan fick också svamp förra sommaren, det kanske är en effekt av klimatförändringarna? Svamp finns naturligt på huden och i miljön och i vissa fall börjar den växa för mycket.
Det är mest idrottande män som får svamp från omklädningsrummen, i form av fotsvamp eller ljumsksvamp, “jock itch”. Man behöver använda tofflor “flip flops” där och bör inte låna andras handdukar. För övrigt behöver man byta handdukar, strumpor, kalsonger och sängkläder ofta och det är viktigt att hindra att hudvecken svettas, genom att stoppa in en bit hushållspapper under tuttarna eller hängmagen under sommaren.
Ja det är väl passande diskussion så här på sommaren när alla A/C går för fulla muggar i hela Europa.
_
Faktiskt många som sätter A/C på så långt som 18° i affärerna så att man måste sätta på sig ytterkläderna när man går in.
Det är väl du nöjd med? Inte? 😇
Italien fattade i april beslut om att inomhustemperaturen i offentliga byggnader inte får sänkas under 27 grader. I Venedig var det igår 40. Jag, som är van vid att sova med öppet fönster året om bävar inför min cykeltur från München dit om knappa två veckor. Sömnlösa nätter följda av dagar på vindlande alpvägar måste jag erkänna inte lockar alls, men man får bita ihop och tänka på att andra har det betyyyydligt värre.
https://www.smh.com.au/world/europe/italians-sweat-for-ukraine-as-law-sets-air-conditioners-at-27-degrees-20220501-p5ahgu.html
Låter som de är förutseende.
Apropå väl fungerande och förutseende statsapparat påminns jag om att italienarna inom 24 timmar (typ) efter tsunamin hade ett flygplan i luften för att hämta hem sina medborgaren.
Det är kallare på hög höjd! 😉
.
Jag har ett par gånger valt att blöta ner lakanen i duschen och helt enkelt bäddat med våta lakan. Det är inte jätteskönt, men när det är supervarmt är det skönare med våta lakan än med torra.
Här är ett litet spartips i miniformat: när man kör bilen stänger man av ACn och har en ruta lite öppen. Lite värre på vintern kanske…
Även öppna fönster ökar bränsleförbrukningen i högre hastighet och med vanliga bilar. Stadsjeepar och liknande bilar har så högt luftmotstånd från början så ett öppet fönster gör varken till eller från.
.
Någonstans mellan 50 och 70 km/h börjar det “kosta” ungefär detsamma, så
stäng fönstren och starta ac:n. Sedan är det ju väldigt beroende på hur väl fungerande ac:n är. Smuts och dåligt undethåll ökar ac:s förbrukning.
Spartips
.
Jag rekommenderar alla som installerar bergvärme att samtidigt installera bergkyla. Vi insisterade på att vi ville ha bergkyla för 17 år sedan och det har vi inte ångrat. Då var det ovanligt och jag konstruerade systemet själv, idag är det mer eller mindre standardtillval.
.
Jag vet inte hur mycket el som krävs för att ta del av denna gratiskyla.
Elförbrukningen ökar något lite sommartid, men samtidigt tillförs värme till borrhålet som värmepumpen kan tillgodogöra sig (och kyl och frys får det inte lika jobbigt att håla kallt).
.
Systemet är enkelt och kräver endast två elmotorer, en cirkulationspump och en fläktkonvektor.
Totaleffekt 0,070 kW och förbrukning endast 50 kWh/månad vid kontinuerlig drift. (En luft luft värmepump förbrukar lika mycket el på två dygn och inget av detta går att återvinna.)
.
Med ett allt varmare klimat kommer behovet av kyla sommartid att öka, så bergkyla tycker jag absolut är en energisparåtgärd värd att satsa mera på.
.
I länder med stort kylbehov men där värme helt saknas i husen kan man tänka sig en utrustning som ger kyla sommartid och lite luftburen bergvärme de kallaste månaderna på året.
Förutom att majoriteten av Europas befolkning bor i lägenheter då då… men visst.
Det är ju inte svårt att installera fjärrkyla på liknande vis som fjärrvärme. Det kommer att bli betydligt energieffektivare och billigare i längden än att varje hushåll har sin egen AC på väggen.
.
Det är inte särskilt svårt att göra en snyggare installation än en massa utedelar på väggarna, som dessutom ofta ser ut som de håller på att trilla ner.
En utvändig kylstam på fasaden är snyggare än utedelar tycker i alla fal jag.
Estetiskten är det minsta bekymret. Alla ”lådor” går att göra snygga om man bara vill.
_
Ang isolering i Europa så är det taken och fönstren som är (mestadels) de svaga punkterna, vilka också är lätta att åtgärda.
_
Jag ser gärna lösningar som minska behovet av A/C. Extremt energislukande samtidigt som de ökar temperaturen utomhus runt husen. (Det är ju som sagt att nollsummespel. För att ”tillverka” kyla så blir restprodukten värme) Dessutom är luftkvalitet mindre hälsosam och inte sällan växer det tills sig mikrober som baciller och annat i systemen. I värsta fall legionella.
_
Radikala, men enkla lösningar som både fixar isolering och hålla kyla är att bygga fler levande tak typ Sedum. Det bidrar dessutom till en förbättrad luftkvalitet utomhus med minskade luftföroreningar i städer.
_
Det fåniga är att du och jag vill samma sak. Men du verkar haka upp dig på när någon har en invändning på ditt förslag ditt.
@Surtrutn:
Jag har också bra erfarenhet av bergkyla, lite lägre effekt än en dedikerad AC men jag tyckte att det gjorde stor skillnad att den kunde sänka värmen från 30º till 25, och dessutom luftfuktigheten. Enda elförbrukningen är ju som du skriver en liten cirkulationspump och motorn i själva fläktkonvektorn.
–
Ett litet råd om någon här ska göra denna installation är att välja en stor och *tyst* fläktkonvektor, gärna under 25 dB(A), vilket går att köpa numera (Den jag installerade hade inte fungerat nära ett sovrum). Ett annat tips är att tänka på att kyla sprider sig nedåt så den/de bör sitta på övervåningen. Se också till att värmesystemet är helt avstängt i de rum som kyls så att systemen inte arbetar mot varandra.
Håller med!
STOOOR fläktkonvektor som kan köras på lägre fart än max-fart.
Vår är nor närmare 1,5 m bred och 1 m hög.
.
Det gäller att tänka till så att den kalla luften hamnar där man vill att den ska hamna. Jag är lite yrkesskadad så jag ser hur luften rör sig i rummet (utan att se den) så jag tycker nog det är lättare att placera fläktkonvektorn rätt än vad de flesta tycker.
.
Övervåningen, check!
I övrigt blir man ofta begränsad av verkligheten.
Vår sitter i trapphuset och blåser ut luften längs taket i höjd med överkanten på dörrarna på övervåningen.
.
Ett alternativ är att placera fläktkonvektorn på väggen i trapphuset så att luften blåser rakt upp och svänger av när den träffar taket och sprider sig på övervåningen.
.
Sedan kan den sitta på en vägg där trappan kommer upp på övervåningen, eller på minst 10 andra vis.
Fast nja, ovanvåningen är inte alltid optimal. Beror ju på vad du vill åstadkomma. Värme stiger som du säkert vet. Och taket värmer också utifrån.
_
Själv tycker jag att alla sängkammare och kontor borde ligga på första plan eller i källaren. Lägg kök, badrum, tvättstugan mm på ovanvåningen så att dessa inte värmer de rum man vill hålla svala.
Men nu pratar vi så klart om bostäder som är lokaliserade där det största problemet är värmen.
(Bostäder som är lokaliserade där det mestadels är kallt är det så klart smartare med andra planlösningar.)
–
Men en värmeväxlare även i dessa klimat verkar inte effektivt att placera på ovanvåningen. Själv har jag inte förstått poängen på att ens placera dem nära trappan. Det rum där man sitter mest still och inte sover borde vara det rum som prioriteras.
Ska du ha din fläktkonvektor till värme så går du mot fysikens lagar om du placerar den på ovanvåningen.
_
Ska du enbart ha den för kyla så är det fortfarande ineffektivt och bättre att ändra på planlösningen i ditt hem.
Du kan inte ha ”åsikter” som går mot naturen.
@Surtrutn (tillägg):
I varma länder där man har kyla installerad bör man faktiskt ofta tänka på isoleringen, den håller ute värme lika bra som kyla, det är därför många i södra USA kan uppskatta svenskbygda hus.
Ha, ha!
Ler igenkännande!
.
Jo, jag har aldrig riktigt förstått varför man inte isolerar hus i varma länder där AC används.
Det blir ju lätt 20°C temperaturdifferens mellan ute och inne och även mera när solen lyser på fasader och tak.
LW har tidigare skrivit om ett förändrat Ryssland men ingen tror väl att det är realistiskt med en fungerande demokrati under vår levnadstid. Osäker om ,majoriteten av befolkningen vill ha det, hur märkligt det än låter, kanske en generationsfråga. Om Ryssland destabiliseras kan man hoppas de börjar ta lokala initiativ för utbrytning så kan de käbbla inom riket istället ha tankarna på expansion. Så länge inte Ryssland får ett brett välstånd och hög utbildningsnivå så är landet sårbart för tankarna så pratar om en svunnen tid.
Skulle ju vara ett svar till BingBong
Skådespelaren Ben Stiller besöker Zelensky i Kiev.
https://www.bbc.com/news/av/world-61875351
Man kanske ska lägga till “även ambassadör för UNHRC” för det är i egenskap av det han är på besök i Ukraina.
Uppföljare till Tropic Thunder på G?
Med tanke på att presidenten, juristen, producenten och företagsledaren Zelensky även sysslat med skådespeleri i ett av hans bolags produktioner skulle man kunnat förvänta sig en större uppslutning från Hollywood. Kul att Ben Stiller i alla fall drar sitt strå till stacken.
Kolla gärna på Folkets tjänare, både rolig och tänkvärd och ger en del insikt i hur livet i Ukraina (och även Ryssland) funkar.
Finns på SVT-PLAY.
+1 på den. Underbar komedi med udd mot den endemiska korruptionen i landet. Finns även på Netflix.
Explosioner i Mykolaiv och Cherson https://twitter.com/KyivIndependent/status/1539153921523982338?t=uqeTSIUtInCJu0mAsUqkWA&s=19 Ukraina uppmanade igår invånarna i Cherson att evakuera, om så nödvändigt och möjligt via Krym och Ryssland till EU.
Om Putler, 24/2, hade kunnat se 4 månader in i framtiden, hade han fortfarande invaderat Ukraina? Det va väl inte riktigt det här utfallet han tänkt sig.
Jag bara funderar på om det finns en pyttepytteliten chans (om Putin dör/störtas) att en efterträdare kan tänkas vilja skylla allt på P och återgå till “det normala”. Å då även att tröskeln har höjts rejält för fler speciella operationer.
Eller är detta en extremt naiv tanke?
En efterträdare med stark förankring i makteliten kan nog klara konststycket att avsluta kriget och få många plusspoäng. Däremot är det nog ändå inte aktuellt att lämna de områden som var okuperade före den 24 februari.
.
En efterträdare med lite svagare stöd måste nog fortsätta Putins ärofyllda kamp mot nazister, NATO-utvidgning och allt annat Putin hittat på, annars blir hen inte långvarig.
Nackdele, eller fördelen beroende på vilken sida man är åp, är väl att Putin inte har någon “kronprins” eftersom han är paranoid. Därför borde det väl bli ett maktvacuum om han försvinner och efterträdaren kan nog få svårt att hitta den pondus som krävs,. I synnerhet om det är flera som aspirerar på platsen.
Pondus som krävs för vad? Avsluta eller fortsätta driva kriget?
Han, det kommer att vara en han, inte en hen.
Om Putin hade kunnat se in i framtiden hade han förmodligen varit mer offensiv och testat att knäcka EUs och USAs styrka med andra metoder inklusive massförstörelsevapen, eller hade han avvaktat och använt sina påverkanstrupper för att destabilisera lite till innan man invaderade.
Hur har hans möjligheter att använda massförstörelsevapen förändrats sen 24/2 menar du?
Om Putin hade kunnat se in i framtiden hade han förmodligen varit mer offensiv och testat att knäcka EUs och USAs styrka med andra metoder inklusive massförstörelsevapen, eller hade han avvaktat och använt sina påverkanstrupper för att destabilisera lite till innan man invaderade.
Hur menar du? Kärnvapenbomba Warsava eller nåt i den stilen? I så fall hade ju kriget varit över vid det här laget och Ryssland hade förlorat ordentligt.
Att Putins frånfälle följs av demokrati kan vi nog glömma. Således en diktator. Diktatorer gillar makt och pengar. Så jag vidhåller att det bästa hoppet (även om det är litet) är att näste man framför allt ser till vad som är bäst för Rysslands ekonomi så att han får mera att fylla fickorna med.
Då går det att avsluta kriget med hänvisning till att det var Putins galenskaper, försöka normalisera alla affärsrelationer och andra samarbeten och lägga ner imperieambitionerna helt – affärerna framför allt. Lite Kinatänk.
Jag skulle bli förvånad om Kina försöker utvidga landet (förutom Taiwan, då) för något imperiebyggande, hellre då en bra ekonomi och att försöka styra övriga världen genom beroende. Så, en rysk Xi Jinping, kan man kanske säga.
Det är kanske en väldigt låg sannolikhet, men iallafall högre sannolikhet än för en demokrati av normalt västerländskt snitt.
Det minst sannolika alternativet är en ny ledning som lägger sig platt och förklarar att man kommer att dra sig tillbaka inte bara från erövrat område sen 24/2 utan också från Donbass och Krim. Kan tänka mig att man kommer att börja med att föreslå ett vapenstillestånd vid de facto-gränser till att börja med för att sätta sig och förhandla. Vilket troligen inte Ukraina går med på som läget nu ser ut och då faller det ju redan där.
.
Säger Ua ändå ok att förhandla och vi tänker oss att den nya ryska ledningen med mycket hög prioritet vill åter till något som åtminstone har inslag av normalläge (Ryssland hade ju sanktioner mot sig innan) så kan jag nog föreställa mig att de skulle erbjuda en reträtt till eller nära till linjerna pre 24/2. Även om de säkert skulle börja med att få behålla mer av taget område i Donbass och södra Ukraina.
.
Skulle då Ua gå med på det? Vissa i forumet tycks tro att det som Zelensky med mer säger i officiella uttalanden visar på hur man kommer att agera i verkligheten till 100%. Så är det naturligtvis inte. Ua kommer att göra en utvärdering av läget och vad som är möjligt att åstadkomma givet olika parametrar där centrala inslag torde vara hur mycket stryk landet redan tagit mänskligt och ekonomiskt och vilken vilja NATO m.fl. kommer att ha att fortsätta stödja aktivt krig om ryssarna förklarar sig villiga att återställa läget pre 24/2. Jag kan då tänka mig att man går med på någon typ av mer långsiktigt stilleståndsavtal som kan inkludera tillbakadragande av en hel del trupp mot Donbass. Men INTE ett fredsavtal där man erkänner Rysslands rätt till Krim eller utbrytarrepublikerna som självständiga stater. Och därmed skulle konflikten vara frusen med små utsikter till att komma vidare.
.
Eftersom kommentarer av typen “Nää! Det där får aldrig Ukraina gå med på för då..” kan förväntas så är det kanske bäst att lägga till ännu tydligare att detta är ett scenario jag ser som möjligt/realistiskt vid en viss typ av regimskifte, utan någon värdering av om det är bra eller dåligt.
Ja svåra frågor, jag tror att Ryssland skulle kuna gå med på att släppa Donbas och Luhansk till något självstyre Ukraina kommer så klart inte vilja acceptera det då det i praktiken med stor sannolikhet blir lydstater till Ryssland. Väst borde inte backa en sån lösning efter hur man har betett sig med div folkrättsbrott. Så då blir det troligen fortsatt öppen konflikt tills Ukariana kontrollerar de områden man inte är beredd att ge bort, och jag tror att man nog kan tänka sig att backa från att återta krym. Därmed så hoppas jag att Ryssland gör bort sig och tappar krym innan Donbas och Luhansk
För ryssen på gatan (framför allt väster om Uralbergen) tror jag Krim har ett stort symboliskt värde att behålla medan Donbas och Luhansk helt saknar intrese.
Jag tror han hade fokuserat alla styrkor och gått all-in mot Kiev direkt för att knäcka styret. De kom ju ganska nära presidentpalatset sägs det.
En ryss hade ju i media åsikten att Ukraina kanske inte var något att ha. Minns inte helt resonemanget, men det är inte otroligt att en ny rysk ledare skulle kunna ha åsikten att man kan släppa de områden man nu erövrat. Ett problem är dock att Ryssland ju har erkänt de två utbrytarrepublikerna, och det kan vara svårt att göra det ogjort.
Att de skulle släppa resten av Donbas och Krim är nog inte politiskt möjligt. En sådan “kapitulation” inför NATO och Ukraina skulle få Ryssland att tappa ansiktet och ledaren att framstå som svag. Det går inte… Och hur det nu är… Bara för att dra sig tillbaka till den gamla stilleståndslinjen så kommer en sådan ledare ställa mycket krav på väst.
Så jag vet inte om en ny president, även om det vore en vettig person kan upphäva all den röra som Putin ställt till med. Risken är att det blir som Vietnamkriget, att även nya ledare anser sig vara tvungna att fortsätta eftersom de inte ser någon annan möjlighet.
Det beror väl också på hur mycket Ryssland behöver Ukraina av geopolitiska skäl, samt tillgång till olja och gas i Svarta Havet. Finns det en geopolitisk realitet i botten spelar det inte så stor roll vem som sitter vid makten, såvida det inte är någon som klarar att driva igenom *enorma* reformer som omvandlar Ryssland till ett modernt industriland utan behov av en egen råvaruekonomi.
Efter långa funderingar kommer jag enbart fram till en lösning; Ryssen måste drivas ut ur Ukraina med vapenmakt. Även tidigare ockuperade områden. Därefter måste landets gränser säkras via medlemskap i NATO, EU eller annan allians. Allt annat leder bara till större problem över sikt. Det är tyvärr så hörnet ser ut, som Putin har målat in sig i.
-Han kan inte dra sig tillbaka och samtidigt behålla makten, livet eller folkets respekt.
-En ny ledare kan inte heller dra sig ur och förvänta sig sitta kvar tills det är gjort.
-Det går inte att eskalera med kärnvapen utan att resten av världen lägger sig i fullt ut, vilket kommer skapa riktigt otäcka konsekvenser, troligen mest för Ryssland.
-UA kan inte acceptera att avstå delar av sitt land eftersom det snart kommer leda till nya konflikter och aldrig till fred.
-Länderna i EU vill inte förlora den buffert som Ukraina utgjort och därmed få ännu en gräns direkt mot Ryssland.
.
Allt som kvarstår är fortsatt utnötningskrig och låta RU sakta blöda ut, samtidigt som UA får infusioner från väst.
När den vanliga Ryssens fokus är att få mat bordet och/eller pengar till vodka kommer man snart glömma hur allt startade, med god hjälp av inhemska nyheter som skyller allt “väst”. En del av Rysk mentalitet är att acceptera läget och gå vidare. Ett tillbakadragande från hela UA skulle snart vara glömt, så länge inte deras ledare eldar på nationalismen. Tyvärr har det styrande skiktet investerat alltför mycket i att kriget fortgår och har personligen inte “råd” med ett nederlag. För att berika sig själva har men gett löften till folket som man nu desperat försöker uppnå, eller i alla fall ge sken av att uppnå. Oavsett så kommer Ryssland förbli en kokande misär under lång tid framöver. Frågan vi behöver ställa oss är om vi kan acceptera att UA dras med i den misären, helt eller delvis.
“Efter långa funderingar kommer jag enbart fram till en lösning; Ryssen måste drivas ut ur Ukraina med vapenmakt. Även tidigare ockuperade områden. Därefter måste landets gränser säkras via medlemskap i NATO, EU eller annan allians. Allt annat leder bara till större problem över sikt.”
____
Jag har också kommit fram till det samma och även Ukraina själva. Därför är inte en enda eftergift gentemot Ryssland aktuellt, då landet ser det som tecken på svaghet och att deras aggressivitet och mängder med övergrepp lönar sig.
Lite OT, men väl värd att kolla på.
Säga vad man vill om Japaner, men de är duktiga på teknologi/järnvägar.
.
https://twitter.com/TheFigen/status/1538940147261136896
Och det här.. https://www.youtube.com/watch?v=ODaUM7w8gDk
Politico har en artikel om Rysslands successiva strypande av gasleveranserna till Europa och de troliga politiska, ekonomiska, och mänskliga konsekvenserna av detta:
https://www.politico.eu/article/russia-declares-gas-war-on-eu/
.
Ingen rolig läsning precis, men de avslutar med detta:
.
“Regarding the Russian economy, the scenario [sc. Ryssland klipper gasleveranserna helt] features a severe recession with a contraction in output similar to the contraction experienced when the Soviet Union collapsed.”
.
Nu tror jag inte detta lär avskräcka Putte, men skulle det hända så kommer Rysslands potential att hota omvärlden med annat än kärnvapen minska radikalt.
Att bara ha hotet om omfattande och ömsesidig förstörelse är ju inget hot.
Bra artikel. Uppenbarligen har man i alla fall börjat vända på alla stenar, inklusive kol- och kärnkraft, vilket efterlystes i en tråd här rätt nyligen.
Enligt en brittisk professor har sanktionerna mot Ryssland fått effekt, så tillvida att ryssarna hopar pengar på hög i sin valutareserv och har ett positivt handelsutbyte, men problemet är att export av varor och tjänster inte hjälper till att finansiera ett krig. I ett krig, menar professorn, Harrison, har en stat tillgång till den egna inhemska produktionen liksom importen för att driva kriget.
—
Ryssland kan dock inte köpa / importera viktiga varor i tillräckligt hög utsträckning, varför de överför exportinkomster till den inhemska industrin för att ersätta importen med undermålig varor och tjänster av låg tjänster.
—
Enligt prof Harrison får den ryska exporten två konsekvenser: ”Two things follow. One, the fact that Russia is exporting one seventh of its national income to the rest of the world is weakening, not strengthening, its war effort. Two, Russia’s exports are not ‘paying for Putin’s war’. They are certainly paying for something, but not that. What they are paying for is the accumulation of idle balances of foreign currency. This currency may be held by the state (within Russia) or by private citizens abroad (in the case of capital flight). But, if they cannot be used to import resources into Russia, they are not paying for Putin’s war.”
—
Länk: https://voxeu.org/article/western-sanctions-russia-are-working-energy-embargo-now-costly-distraction
Ska vara ”… med undermålig varor och tjänster av låg kvalitet.”
Intressant!
Även vi Cornucopia-dyrkare har ju varit inne på att pengarna från gas, olja, kol och uran inte finnansierar kriget utan “bara” stabilicerar rubeln (from being rubbel) och därmed undviks en kolaps av landets ekonomi.
Gen. David Petraeus är optimistisk om Ukrainas chanser i kriget:
https://edition.cnn.com/videos/world/2022/06/19/david-petraeus-ukraine-war-putin-russia-vpx.cnn
Något som förvånar mig är att kärnkraftsdebatten är helt död nu igen. Hade det varit något klipp i våra politiker så skulle vi väl redan beslutat om att starta upp den vid årsskiftet stängda reaktorn i Ringhals och fattat beslut om minst 6 nya reaktorer (på alla ställen där kärnkraftverk finns idag), där man från staten garanterar de som investerar i det en avkastning eller åtminstone hjälp med finansieringen. Det är väl en av de mest stabiliserande åtgärder vi i vårt samhälle kan vidta idag? Det tar ju tid att bygga nya kärnkraft, men det behövs uppenbarligen och med tanke på våra energipriser så borde det rimligen vara riktigt lönsamt förutom att det stabiliserar.
Energisituationen är det enskilt största hotet mot oss i väst idag, inte de ryska krigshandlingarna och hoten. Därmed inte sagt att vi inte ska fortsätta stötta och öka stödet till Ukraina.
Miljöpartiet lade ju en blöt filt över det där 2014 som villkor för att stödja S i regering. Utan det hade vi kunnat ligga betydligt bättre till idag.
https://www.di.se/nyheter/ny-karnkraft-i-sverige-har-ar-vattenfalls-interna-plan-projekt-svea/
Helt död är debatten väl inte. Fast.
–
Om det nu är så att mänskliga utsläpp riskerar att förstöra förutsättningarna för mänskligt liv på planeten då borde man väl verkligen bejaka alla möjligheter till att minska sådana utsläpp.
Det är ju där vi märker den ryska påverkan på klimat- och miljödebatten i Europa. De som mest högljutt hävdar att vi har en klimatkris är samtidigt de som rent ideologiskt är mest emot kärnkraft som är det realistiska alternativet, och det är de som har orsakat det stora beroendet av rysk gas och olja, som finaniserar Rysslands krig.
–
Ser man på finska Gröna Förbundet så är de, till skillnad mot sina systerpartiet i t ex Sverige, för kärnkraft vilket skulle kunna bero på att den ryska påverkan av naturliga skäl fungerar betydligt sämre i Finland.
Att ryssen haft ambitioner att motarbeta utbyggnaden av kärnkraften i Europa kan vi nog vara övertygade om. I vilken utsträckning påverkansoperationer i den riktning haft någon direkt betydelse törs jag inte ha någon åsikt om. Det vore dock högst önskvärt att utreda den saken.
Vill minnas att det var Björn Söder som motionerade i Riksdagen om att utreda om det hade förekommit någon sådan rysk påverkan i Sverige, men det avslogs med någon märklig utläggning om demokrati och i övrigt ett ickesvar. Tror det var Strandhäll som stod för svaret. Det är nog rätt få inom S och MP som är speciellt sugna på att genomlysa det där, i synnerhet i ett valår.
@Harr jan:
Ryssland har visserligen promotat sin gas men de har faktiskt också varit mycket aktiva med att försöka sälja in sina kärnkraftverk, för att få in resurser till sin egen kärntekniska utveckling kanske?
Att de inte sålt något mer än till finnarna (och Ungern??) beror väl mer på att det finns tvivel om kvaliteten på deras produkter (och på ekonomin i kärnkraft överhuvudtaget)?
Det är väl rätt så uppenbart idag att vi faktiskt har en snabbt accelererande global miljökris. Extremhetta och extremkyla med kort varsel är två sidor av samma mynt. Och Putlers tokerier lär fortsatt sätta käppar i hjulet för det mesta internationella samarbetet. Den gröna rörelsen är dessvärre splittrad mellan det tyskarna kallar Realos och Fundis. Att de tyska och finska partierna mer eller mindre konsekvent hört till det förra lägret, och MP till senare, är nog inte så konstigt; Sverige har ju tack vare den långa freden dessvärre hyst ett oproportionerligt stort gäng idealister utan reell inblick i hur världen fungerar. Finländare vet, oavsett politisk tillhörighet att vi måste ta höjd för långa iskalla vintrar oavsett krig och konjunktur. Bostäderna har i regel alternativa värmekällor; kamin, kakelugn, öppen spis, t.om. brödugn, för att inte tala om bastu. Varje generation vet också att björnen i öst är ombytlig, lättirriterad och långsint och maktfullkomlig. Inget kan tas för givet. Som en tekniskt driven nation insåg man också tidigt fördelarna med mikroreaktorer. De Gröna var tidigt tveksamma till att låta ryska företag bygga kärnkraftsverken, men marknadskrafterna fick dessvärre styra, liksom i vårt eget land, trots att Kremls och Beijings agenda inte varit väl känd sedan länge. De tyska Grüne har på samma sätt varit utrikespolitiskt pragmatiska och utomordentligt pålästa, men just i kärnkraftsfrågan tyvärr inte. Det var å andra sidan inte heller den i många andra avseenden briljanta Frau Merkel. I den kontexten var det svårt att hävda en annan, självständig linje.
Kriget ger ett kortsiktiga problem med energi, inte långsiktigt. Kärnkraftverk tar lång tid att bygga och är dyrt, sol och vind är billigare och snabbare att bygga, även inräknat utbyggnad av elnätet för att hantera perioder av dåligt med vind och/eller sol.
.
Att idag sätta igång och bygga kärnkraftverk är lite som att beställa en vräkig Mercedes för leverans nästa år därför att man missat bussen.
.
Sedan tycker jag länder med så dålig tillgång på sol som oss i Norden att vi kan få fortsätta elda med olja. I princip skall inga andra länder få göra det men vi skall få göra när vi ligger så extremt långt norrut.
Du har självklart rätt angående de skilda tidsperspektiven.
–
Nybyggnad är givetvis irrelevant ur ett krigsperspektiv. Däremot kan man väl ställa frågan om det skulle vara möjligt att i ett någorlunda kort perspektiv omvärdera stängningsbeslut avseende befintliga kärnkraftsanläggningar.
Antag att kriget drar ut på tiden om än i avmattad form. Scenario: Kriget fortsätter i åtta år till, lika länge som det pågått, och energiproblemen för Europa tilltar succesivt. Olja och gas blir dyrare och dyrare. Hur stor är risken för detta scenario? Säg att den är blott 5%. Är det då ändå inte värt att avvärja risken med handling idag? På samma sätt som det är värt att gå med i NATO även om risken för rysk invasion av Sverige endast är 3%. Det är så man jobbar med risk: Hantera risker som har enorma oöverblickbara konsekvenser även ifall dom har låg sannolikhet. Jmf varför vi bör ha beredskapslager med munskydd för vårdpersonal även om risken för pandemi är låg ett enskilt år.
.
Ett bra sätt att hantera detta riskscenario, även om det ger lättnad först år 6, är att börja bygga modern kärnkraft idag. Stoppa in SMR:er i våra stängda kraftverk, eller återstarta dom ifall det går.
I den mån att det går till rimliga kostnader så tycker jag definitivt att man skall köra vidare med befintlig kärnkraft. Jag kan nog tänka mig att tumma lite på säkerheten om det görs vettigt och under en relativt kort tid, för att just hålla nere kostnaderna. Detta då som en tillfällig lösning tills dess andra mera långsiktiga lösningar har kommit på plats.
Handlar inte om att tumma på säkerheten, det som som gör att det tar lång tid är byråkrati och tillstånd i vanlig ordning. Klart det tar 10 år att bygga om miljöverket lägger 5 år på att ge tillstånd
@Emanuel:
Fennovoima tecknade kontrakt för sitt planerade kärnkraftverk 2013 med beräknad kommersiell drift 2028 (innan kriget) så visst är ledtiden väldigt lång även om man inte har de problem med utdragna miljöprocesser vi fått i Sverige de senaste åren (och som gjort att regeringen nu tar fram förslag på lagändringar).
Göran, fast jag utgår från att även Finland har byråkrati? Dessutom är väl kärnkraftverken i Finland nästa generation, de var väl inte ens färdigutvecklade 2013 så inte så konstigt att driftsättningen låg långt fram. Vad det har med kriget att göra får du gärna förtydliga.
@Emanuel:
Ville inte säga något mer än att det inte är ett specifikt svenskt problem met utdragen byggtid. Om du inte menade det så var min kommentar helt onödig.
Återigen producerar du ett inlägg som mer är en partsinlaga för vindkraft/fossilindustrin än en objektiv jämförelse mellan olika energislag. Du verkar helt oinsatt i ämnet faktiskt.
Får jag posta här om jag är civilingenjör Teknisk Fysik? 🙂
Klart du får, men det innebär inte att du får stå oemotsagd. 😎
Detta är ännu en OT-diskussion som vi borde avsluta snarast. Det är därför som jag inte skriver ett längre svar baserat på objektiv fakta.
Är själv också civilingenjör och arbetar inom forskarvärlden. 🤓
Och oljan köper vi från Ryssland. Bra förslag. 🙁
Ja eftersom USA stängt/stänger ner sin oljebaserade energiproduktion vilket resulterat att man tvingas importera i stället för att som tidigare exportera överskottet blir det kanske så.
Tydligen har nu Ryssland gått om Saudi-Arabien som största oljeexportör till Kina, så då kanske vi kan köpa från SA istället då…🤔
USA har haft en lång historia som stor importör. Fast idag är man faktiskt nettexportör.
https://www.eia.gov/petroleum/supply/weekly/pdf/highlights.pdf
Se även
https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WTTNTUS2&f=W
Eller pratar du om import/export av elkraft och inte råolja/oljeprodukter?
Man är inte nettoexportör längre. Tittade i dina eminenta länkar och de verkar inte sträcka sig längre än till typ juni 2021. Efter det har nedstängningen av oljeutvinning i USA medfört att man inte exporterar energi/olja längre. Administrationen har till och med frågat SA om de kan öka sin produktion.
Förstår inte! Sista veckonoteringen enligt länk nummer två är per den 10 juni i år. Visst hoppar det en del upp och ner, men av 10 veckonoteringar från april och framåt visar nio på nettoexport.
–
Visst lite cherry-picking från min sida här. Fast skulle fortfarande påstå att min påstående om nettoexport idag är korrekt.
Jag förstår att du inte förstår för jag läste för snabbt genom länkarna, ungefär som fan läser bibeln. 🙄
Vi får nog se det över en längre tidsperiod, men du har rätt vad gäller denna info.
EIA spår ju en övergång till nettoimport under året, vi får se ifall den slår in:
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=51338
Det är inte säkert att USA alltid kommer att vara villiga att exportera olja och gas. Det har höjts röster för exportförbud för att hålla nere priset i USA, speciellt som när bensinpriset passerade 5$/fat.
.
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Why-Biden-Should-Avoid-An-Oil-Export-Ban.html
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/What-Happens-If-The-Next-US-President-Bans-Oil-Exports.html
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/US-Senators-Want-To-Put-Brakes-On-LNG-Exports-To-Curb-Domestic-Energy-Bills.html
Absolut inte. Hört att norrmännen producerar fullt funktionsduglig olja/gas. 🙂
Lars C, eftersom folk kommenterat att du har fel i tidigare frågor och eftersom du visat dig förmögen till koherent tänkande i andra frågor måste man sluta sig till att det du sysslar med här är ren propaganda. Flaggar därför det här så att övriga läsare är varnade.
.
Till sakfrågan. Vi vet inte om kriget blir kortvarigt eller långvarigt. Det har hållt på sen 2014. Även om Ukraina segrar i morgon har vi långsiktiga problem med energiförsörjningen. Vips har det gått fem, tio år och problemet finns kvar. Ett långsiktigt tänkande är nödvändigt.
.
Utbyggnad av elnätet tar mycket lång tid. Fråga Svenska Kraftnät! För dom går 10 år snabbt. SMR:er kan levereras i färdigbyggda moduler på tre år. Dessa kan integreras i befintliga nedlagda kraftverk, tex kolkraftverk.
.
Att satsa på att elda olja och inte ha en långsiktig plan är alltså din idé i ett nötskal… The prosecution rests!
Det är just en långsiktig lösning jag vill satsa på. Inte bara jag, EU:s olika planer för utbyggand av sol, vind och framförallt elnätet tycker jag verkar helt riktiga.
.
Olja/gas ser jag som reservkraft för att klara vad sol och vind inte klarar. Olja/gas är dyrare än typ vind och sol men man måste ju klara situationer när den något lynniga produktionen inte räcker.
.
Vi måste inte vara helt fossilfria, vi kan tillåta en viss förbrukning där, men den måste vara så liten att det säkert inte påverkar klimatet.
Solkraft i Sverige är kontraproduktivt. Åtminstone om det handlar om solpaneler på villatak. En stor utbyggnad av sådana gör att baskraften blir dyrare eftersom den måste tjäna in sin investeringskostnad under det mörka halvåret när solpanelerna inte ger speciellt mycket energi.
Tänk på att vinden ska också betala den reservkraft som behövs när det inte blåser. Tar vi hänsyn till detta är kärnkraft betydligt billigare än vindkraft.
Detta är en faktor som helt verkar förbises när man talar om vindkraften som både billig och miljövänlig.
Varför tror du det går fortare att bygga vindkraft än kärnkraft? Beställer du ett kärnkraftverk av befintlig typ idag på någon av de redan tilltänkta platserna i tex Oskarshamn eller Ringhals så har du >1000MW elproduktion om säg 5-6år ifall politikerna ville.
Beställer du en havsbaserad vindkraftpark på >100MW så lär det ta betydligt längre tid. Dessutom behöver du då 10st lika parker för att komma i närheten av installerad effekt. Hur många lika parker du behöver för att komma i närheten av levererad effekt handlar om betydligt fler och betydligt längre tider.
Det går på 5-6 år att bygga vindkraft till havs, kanske lite snabbare på land. Kärnkraft tar nog tyvärr längre tid, 8-10 år. Se på Ol3 och Flamanvill 3. Men, det ena utesluter inte det andra.
Ta en titt på Englands stora vindkraftspark till havs. Vi snackar om betydligt längre tidsförhållanden än så. Det finns länder som bygger kärnkraftverk hyfsat snabbt, dvs de som kontinuerligt byggt dylika.
@jo4cim och XSI33:
Jag har inte sett något bygge i väst med korta ledtider men kan ha missat det. Vilka nya reaktorer i väst är det ni talar om som planeras, upphandlas och byggs på så kort tid?
–
Jag har levt i tron att kärnkraften är kommersiellt död och helt beroende av statliga subventioner (kreditgarantier är också en subvention) för att kunna byggas. Finns det annan information är det intressant!
Kommersiellt död l Sverige pga den politiska regleringen stämmer bra men om man tar bort politrukernas klåfingrar med effektskatter, bidrag och märkliga regleringar och istället ger industrin möjlighet att bygga och konkurrera på egna meriter så skulle unget annat än kärnkraft och värmekraftverk byggas
Kommersiellt död l Sverige pga den politiska regleringen stämmer bra men om man tar bort politrukernas klåfingrar med effektskatter, bidrag och märkliga regleringar och istället ger industrin möjlighet att bygga och konkurrera på egna meriter så skulle unget annat än kärnkraft och värmekraftverk byggas
@Bitvargen:
Jag menade kommersiellt död i hela västvärlden, på båda sidor av Atlanten. Andra länder har inte svenska regleringar och skatter.
Hur kan man bygga ut/om elnätet för att parera oplanerbara energikällor som sol & vind?
Har aldrig fattat hur det ska gå till… elnätet producerar ingen el, hur kan man ersätta energiproduktion utan att faktiskt bygga produktion? Om det var möjligt, varför ens göra sig besväret att bygga vindsnurror och solpaneler?
Man använder att sett över stort område så blåser och/eller lyser solen alltid någonstans. Det är till exempel osannolikt att det skulle vara vindstilla och natt över hela jorden samtidigt. Att skicka kraft från där det blåser till där det är vindstilla kräver att elnätet klarar det, alltså ett “utbyggt elnät”.
.
Har man ett solsäkert klimat, typ runt Medelhavet eller i Nordafrika, så kan man genom att under dagen lagra el i batterier, få samma leveranssäkerhet, eller bättre, som till exempel kärnkraft. Stora sådana projekt pågår, till exempel lär det för engelsmännen bli billigare att importera el från Marocko via undervattenskabel än att bygga kärnkraftverk.
Hur är det tänkt att man löser svängmassan i dessa gigantiska nät där solen alltid lyser? Redan idag är det ju ett problem med för låg svängmassa i SE3 och SE4 med instabilitet och risk för frånkoppling med jämna mellanrum. Syntetisk svängmassa?
Batterier.
.
Svängmassan är alltså elnätets förmåga att hantera korta variationer i konsumtion. Idag görs det men den svängmassa som finns i mekaniska turbiner, alltså hur något snabbt roterande tenderar att snurra vidare även om det tillfälligt skulle gå lite trögare (=mer effekt krävs). I grunden handlar det att ha lagrad energi för att hantera korta toppar.
.
Det finns andra lösningar också. Om vi skall gräva djupare i just den problematiken. Som avrundning, sluta gärna med att köra med halmdockor. Det blir inte en bättre diskussion av det.
Var hittar du halmdockan där? Då tolkar jag det som att det är syntetisk svängmassa du pratar om för att kunna koppla dessa batterier till nätet. Annars blir det ju rätt svårt. Hur mycket sådan batterikapacitet kommer behövas och hur mycket växelriktarkapacitet?
De HVDC kablar som används för att överföra el via havskablar långa sträckor kan inte bidra med synkronisering och stabilisering, eller articifiell svängmassa. Tvärtom inför de nödvändiga desynkroniseringar och avskiljningar mellan alltför stora nät.
Bla förra vintern sprack det europeiska nätet pga en incident och blev i praktiken två helt separerade nät.
Det går att skapa svängmassa med vindkraftverk, faktum är att det är ganska stor svängmassa, i paritet med jättestora ångturbiner. Men det är ännu på försöksstadiet, man bygger en pilotanläggning med större verk i Kanada nu. Eller med batteribankar och växelriktare.
Men kör man med HVDC är det inte konstigare än att man pumpar gas från Sibirien till Västeuropa. Det ligger tryckstegringstationer längs vägen och det finns lagertankar i Europa som används som bufferlager som jämnar ut förbrukningsvariationer.
@Rikkitikkitavi. Jodå, det går utmärkt att bidra med synkronisering från högspänd likström med spänningsstyva strömriktare. Sydvästlänken är ett exempel på en sådan förbindelse.
Räkna på den batterlagringskapacitet som behövs och samtliga konstnader för att realisera den så blir du nog varse att det inte är så enkelt som du tror.
@Greenious:
Det handlar också om att kunna styra *konsumtionen*. Många processer, t.ex. värmesystem, kan korttidsregleras utan att det påverkar deras prestanda. Finns ju också annan storskalig lagringsteknik än batterier, t.ex. vätgas till industriella processer där vikten på lagringstankarna inte är samma problem som i fordon. Vätgasproduktion kan regleras så att den använder som mest el när belastningen på elnät och kraftverk är som lägst.
Ja, Lars Celander, det tar tid att bygga kärnkraft, men det är fullt realistiskt, om den politiska viljan finns, att ha nya kärnkraftverk på plats inom fem år. Det hjälper inte idag, men det hjälper om fem år. Kärnkraftverken kan sedan fortsätta leverera i ett halvsekel utan dramatiska ombyggnationer eller renoveringar. De levererar dygnet runt, året runt, till en känd kostnad och utan utsläpp och utan direkt negativa miljökonsekvenser.
Vindkraftverk levererar när det blåser och solenergin finns bara tillgängliga 25% av året, om ens då. Båda går fortare att bygga ut, men har väsentligt kortare livstid och kan inte heller leverera när behoven är som störst. Fram till den dag då vi kan lagra energin i form av vätgas eller på annat sätt, i enorma mängder, kommer vi att med valet av vind- och solenergi att få leva med tider när vi har akut energibrist, extrema priser och ändå har ett behov av att elda fossila bränslen för att inte få tvärstopp i våra samhällen. Vi har fördelen av att vi har en del vattenkraft, men den kan inte byggas ut mer och är relativt unik för oss här och saknas i allt väsentligt i resten av Europa.
Längden på kriget vet vi ingenting om. Det kan mycket väl pågå längre än fem år. Konsekvenserna av det kommer garanterat att pågå minst fem år, förmodligen längre. Det är inte enbart kriget som satt oss i den sits vi har nu, det är omställningen till fossilfria energikällor som försatt oss i den och det kommer bara bli värre, oavsett om kriget tar slut imorgon eller inte (se ovan varför just sol- och vindkraft inte kommer vara en lösning inom överskådlig tid).
Lagring i batterier, som du nämner, är inte ett realistiskt alternativ. Det finns ingen möjlighet att bygga så omfattande batterilösningar som behövs. Att importera el från Afrika är inte heller realistiskt, varken av kostnadsskäl eller av säkerhetsskäl. Du tycks tro att kärnkraften är extremt dyr, men det är den till stora delar bara på grund av politiska beslut (eller brist på dessa). Varför bygger det (till stora delar) soliga Frankrike så mycket ny kärnkraft? De som har nära till Nordafrika, varmare klimat och minst lika gott om plats för vindkraft som vi? Är det för att de tror på stabilitet eller för att vurmar extra hett för just kärnkraften av rent ideologiska skäl?
Du förstår väl att det sker förluster när man skickar el från en kontinent till en annan och ska vi vara säkra på leveranser från sol och vind så behöver vi i princip bygga upp dessa kraftverk runt hela Jorden och sedermera knyta ihop dem med Europa. Låter krångligt. Vind- och solkraft har en funktion att fylla, men den är begränsad, oavsett vad våra köra miljöpartister tutat i oss i decennier, ända fram till den dag vi har överdimensionerat vindkraften rejält och kan lagra energin från de goda dagarna till de dåliga dagarna till en rimlig kostnad.
Lägg sedan därtill de enorma miljökonsekvenserna av att bygga, renovera och underhålla alla dessa vindkraftverk. Vindkraften är ruggigt smutsig ur koldioxidhänseende jämfört med kärnkraften.
@Yrsel:
Slår du inte t.o.m. Johan 1 i positivitet nu? 🙂
Har du något enda exempel på en så kort tid för planering, projektering, inköp, byggnation och driftsättande i kommersiell drift?
Nej absolut inte – de tog 10 år för jänkarna att sätta en gubbe på månen efter uttalad vision. Ett kärnkrafteverk bygger vi på 6 månader om viljan finns
Nej absolut inte – de tog 10 år för jänkarna att sätta en gubbe på månen efter uttalad vision. Ett kärnkrafteverk bygger vi på 6 månader om viljan finns.
Visst, men vill man, vilket våra politiker vill, ha en omfattande elektrifiering av landet, ”grönt” stål, batterifabriker, grön cement osv behövs mycket ny el. Oavsett Ukraina.
Fast grejen är att det kraftslag som bevisligen kan ökas snabbast är kärnkraft. Den nuvarande ökningen av vindkraft här och annorstädes är inte i närheten av lika snabb som när vi byggde ut kärnkraften på 70- och 80-talet.
Det går om man vill, och om man bygger på smart sätt – det vill säga att man bygger flera efter varandra så att man lär sig eftersom.
Lars Celander 2022-06-21 11:35 – 11:35
Njaee så där säger man för att störa, det har nu sagts så där i åtminstone 7-år .
Och folk som vill hindra kärnkraft lägger då också till unika saker typ tid från start till slutförande och påstår om pris, men naturligtvis tyst om typ Markbygden 60-miljarder 10-12TWH/år i . . säg 30-år – Okalukta3 100-miljarder 10-12 TWh/år i 60-år
För att leverera lika mycket som OL3 så måste det byggas 2 Markbygden över tiden som OL3 lever och att OL3 har större tillgänglighet än vind o sol
Kan bara hålla med. Förutom uppstart på tidigare platser borde skåne, område S4 få nya reaktorer. Borde även kika på SMR byggen vid åtmindstone våra tre största städer samt bygga ut fjärrvärme till dessa så att vi inte spolar ut en massa värme i onödan. Något liknande kommer behövas i norr om man nu skall gå vidare med sina Hybritprojekt. Om nu Hybriten kommer bli verklighet så måste stabil kraft installeras i elområde SE3 och SE4
Hur ska ringhals kunna startas upp igen? Det är väl inte staten som äger reaktorn? Hur kan man med politiska beslut få ett “särintresse” att starta igen bara för att politikerna vill det?
Genom att ta bort straffskatter såklart. Och lätta på vansinniga regleringar om slutförvar. Inse att vi har blivit utsatta för hjärntvätt om hur farligt radioaktivt avfall är. Detta avfall är mycket stabilt, det löses inte i vatten utan ligger still där det ligger. Bevis:
.
Den naturliga fissionsreaktorn Oklo är 1.8 miljarder år gammal och där ligger allt radioaktivt avfall kvar och stör inte någon.
.
Och för den som inte kan släppa sin neuros ändå, tekniken har på bara några årtionden blivit mycket bättre på att återanvända uranbränsle så att radioaktiviteten minskar drastiskt. Hur tror du teknikutvecklingen kommer fortsätta närmare 1000 åren? Behöver du verkligen oroa dig och ta ansvar för situationen om 47,000 år?
Jag är tämligen övertygad om att ett slutförvar inte kommer att få ligga orört särskilt länge innan man börjar snegla på det som ett billigare & miljövänligare alternativ till att öppna upp nya gruvor för kärnbränsle…
+1
+1
Det är högst sannolikt och då, om jag minns rätt, bara cirka en ynka procent av den potentiella energin i uranet utvinns i dagens kärnkraft så innebär det att vårt bränsle som vi tänker gräva ner i stället skulle kunna ge energi i sekler framöver om det används rätt.
Om det nu skulle vara tekniskt möjligt att återstarta får man väl ge ägarna:
–
an offer they can’t refuse
Man kan alltid lita på marknadskrafterna?
Genom att ta bort alla regleringar av politisk natur, alltså regleringar som inte har direkt koppling till säkerhet eller miljö utan som snarare har som syfte att gynna andra energislag på kärnkraftens bekostnad, och ge ägarna garantier om att dylika regleringar inte återinförs på ett bra tag.
Det är väl mer en fråga om politisk vilja än något annat? Så klart man kan om viljan finns. Annars får man väl ägna sig åt äkta, hederlig expropriering? Det är fråga om vår välfärds överlevnad och den överlever inte utan billig och pålitlig energi.
Självklart borde alla nedstängda kärnkraftverk i Europa öppnas igen så länge de kan hålla en rimlig säkerhetsnivå & det kan genomföras till en rimlig kostnad etc. Prio #1 ur precis samtliga perspektiv (ryZZland/klimatet) borde vara att minimera och helst eliminera allt fossilt beroende. Det skall bara bort. Sedan skall kärnkraften också bort när den kan ersättas av andra energikällor. & givetvis skall vi inte skaka liv i gamla kärnkraftverk om vi med samma peng kan fixa solel/vind etc som istället kan leverera samma energi.
—
För övrigt; var det inte ganska ironiskt att den gamla knappen “Atomkraft – Nej Tack” hade en sol i mitten 😉 Skulle vara litet surt om just solen stängdes ned, eller hur tänkte dom där?
Jag ser hellre att staten lägger de 1000 miljarder som skulle krävas i subventioner på försvaret… Ett riktigt stort antal robotar som kan nå Moskva t.ex.
Du måste nog först kolla vad Kakabaveh och Erdogan har för inställning i frågan.
Jag är för kärnkraft, dock inte uppstart av dagens “gamla” verk (om det ens går). De nya verk som byggs är typ 10-100 gånger säkrare och effektivare, gärna de mindre varianterna. Lönsamheten är ett motargument som framförs ofta från Miljötalibanerna (partiet alltså), detta är självklart skit snack. Om verken skall betalas helt av elbolagen så kan priset bli för högt, men vad säger att Staten inte kan gå in och delfinansiera de nya verken. Argumentet att det kan snedfördela konkurrents marknaden “energi” är en ICKE fråga då Staten är van att investera i infrastruktur (kallas vägar, sjukhus, skolor, kraftledningar mm.)
–
Upphandling skall ske i vanlig ordning och bästa lösningen/förslaget/tidsramen vinner som vanlig. Sedan går staten in och betalar ex. 50% av kostnaden. Jag har vänner som är emot kärnkraft, men jag brukar få tyst på dem genom att fråga hur många liv kärnkraften i Sverige har räddat. Då beslutet togs för länge sedan, då var alternativet Gas, Olja eller Kol kraftverk (solpaneler fans inte på kartan med dagens priser o.s.v.). Jag har för mig jag läst en studie på hur många som dör i förtid vid ett kolkraftverk, det är 100-tals över en längre tid.
–
Mina vänner brukar också ta upp lagrings problematiken, då sänder jag dem en länk om Torium reaktorer. Det brukar tysta all kritik mot modern kärnkraft.
–
En tanke som många inte är medvetna om, är att Ukraina kan bli netto exportör av EL till EU (inte gas, utan EL) efter kriget. Säkert finns det ett antal bra argument mot kärnkraft, det viktiga är att vi ALDRIG får bli beroende av Rysk energi, och att Svensk industri KRÄVER långsiktiga EL avtal (för att inte tala om alla EL bilar som är på.g.) 🙂
Håller med bättre satsa på ny och dom små realtorerna, men det kommer ta tid.
Men lika viktigt som kärnkraft är att fixa överföring
Manul – Nej. Det är inte viktigt att fixa överföring, om du med det menar överföring mot kontinenten. Det enda det gör är att importera elpriset från det dyrare stället till det billigare.
Det samma gäller överföring inom Sverige. Skulle vi bygga bort alla flaskhalsar mellan norra och södra Sverige skulle norra Sverige få Tysklands elpriser på samma sätt som Skåne har det idag. Skåne skulle INTE få Norrbottens elpriser.
Vad skulle hända om man konkurrensutsatte vindkraftverk?
Betala miljöavgift för propellrar som inte kan miljöhanteras, betala för reservkraft när inget produceras, själva stå för kabeln från hav till land och inte skattebetalarna etc..
Alla subventioner under MP har ju förvridit bilden av elproduktionen, dags för dem att fimpa jointen och återvända till verkligheten.
Så klart kommer vindkraft med vinst att implodera. Tror inte att det finns en enda politiker som inte känner till det faktumet.
_
Dessutom är jag inte så pigg på att fortsätta låta utländska aktörer bygga sina parker på svensk mark. Särskilt inte Kina.
Kommer inte hända. Politiker och majoriteten av media vill inte förstöra sitt narrativ med fakta.
Tyvärr har du nog rätt. Men de kan kanske komma att tvingas till det. 🤞
@Harri:
På vilket sätt blir kärnkraftselen billigare bara för att staten (dina skattepengar) tar 50% av notan?
Goeran 63 – För att större delen av kostnaden är investeringskostnad. Slipper man låna pengar och därmed att betala räntekostnad så blir det mycket billigare. En förkortad byggtid förbilligar också ordentligt.
Att ta över en kommersiell risk gratis är en kostnad, åtminstone i min bokföring. Att flytta en kostnad gör inte att den försvinner.
Tack till bloggaren för att ha förklarat Ormöns strategiska betydelse ovan!
Jag frågade just om detta sent igår kväll.
.
Straxt efter kl. 10 idag kunde jag inte nå bloggen. Om det beror på att ALLA checkade in samtidigt för att läsa det dagliga inlägget som brukar dyka upp då eller det var en DDOS-attack igen vet jag inte.
Misstänker att bloggen kör cloudflare cdn, det verkar haft problem vid 8-10 tiden.
Jag ögnade bara kvickt igenom texten i felmeddelandet och källan var just Cloudflare och felet var DNS-relaterat.
Ja det stämmer o det var många drabbade.
https://twitter.com/Cloudflare/status/1539140097374793728?t=1gcEQN7vjPF20lRHiWYX8w&s=19
Läger för Ryska krigsfångar.
https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1539170685628694530?s=20&t=jbk3t8zUPA6rOV_aROWyCw
Inga skott i knäskålarna innan nackskottet, som orcherna gör?
Nä det är bara på ryska fejkvideos från början av kriget som Ukraina höll på med sånt, inte för att det skulle vara annat än biblisk rättvisa. Svårt att behålla omvärldens sympati om man skulle göra sånt dock.
Det var ju lite tråkigt att ryska flottan inte utförde en straffexpedition mot Odessa och sjönk i sin helhet under ett moln av Harpoons, twitter-rykten om sänkt ryskt flytetyg men som sagt rykten och salthink.
—
Jag tror också att en hel del av dom här förlusterna vi ser är vid Khersonfronten och att det är det ukrainska flygvapnet och armeflyget samt precisionsartilleri som slår mot rysk uppmarsch för att plugga hålen Ukraina river upp. Visst händer det saker på andra frontavsnitt men Ryssarna skall ju ha taktikanpassat och anfaller i mindre grupper bakom ett regn av artilleri och Ukrainskt artilleri är väl lite mindre aktivt på östfronten och jobbar mer som counter-artillery.
—
Vid Kherson och södra fronten har Ukraina kraftsamlat flyget, artilleriet och en poolat ihop för offensiv. Efter att dom tog brohuvudet vid Davydiv Brid måste ju Ryssland köra upp reserver på väg och genom kända flaskhalsar i ett område där USAs signalspaning är heltäckande i och med en utbredd stay behind/SOF. Det är återigen twitterrykten om stora ryska förluster där men flygvapnet själva ger oss varannan-dags uppdateringar där dom meddelar att dom slagit mot truppansamlingar och inte fasta mål eller ryss i grop. Det finns ju trots allt inte oändligt med BTG vid Kherson och det är ett svårt område att föra fram reserver till då det räcker med att ha ögon på tre punkter för att få korn på dom.
—
Ryska förlusterna är ju annars mycket positiva för med den här takten bränner man igenom kvarvarande pansar rätt snabbt och ett artilleribatteri kan inte skjuta imorgon. T62 verkar användas vid offensiva operationer nu.
Jadå, artilleriet slår i Cherson, Ukraine’s 36th Naval Infantry Brigade on Russian positions in Kherson Oblast.
https://twitter.com/RALee85/status/1538999753752600576
Inte kul att vara grop-ryss i Kherson längre.
Tyskland försenar, förhalar & fördröjer möjliga vapenleveranser igen och likt en svensk politiker hoppas man att “någon annan” ska rädda deras anseende….och gör dom inte det är allt deras fel.
I just detta fall verkar dom inte ens ha något att erbjuda men hoppas “någon annan” gör ett bidrag dom kan ta cred för
https://twitter.com/AlexLuck9/status/1539138607625433091?cxt=HHwWhsDT-ZWaj9wqAAAA
Ska vara Panzerhaubits på plats i alla fall. https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1539225560588734466
Tja, 1 leopard 2 för 2st T72 är väl inte fy skam. Det var ju faktiskt Slovakien som inte ville här, knappast Tyskland.
Här är förresten listan på allt som Tyskland givit och ska ge till Ukraina:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/krieg-in-der-ukraine/lieferungen-ukraine-2054514
OBEKRÄFTAT.
Ytterligare ett ryskt krigsfartyg sänkt av ZSU i Svarta havet.
https://twitter.com/lilygrutcher/status/1539190972600442880?s=20&t=moZGZYaf3gIjbFoVeD0o3A
hoppas hoppas hoppas, dom har en hel hoper missilfregatter är det väl men Makarov vore en lämplig sänk.
Inte omöjligt, en stor fin eld lyser i svarta havet, halvvägs mellan krim och ormön, idag på FIRMS
Och det är inte oljeriggarna?
gas var det nog! (se Rebell nedan)
Vet inte. Det är två olika eldar, en tändes 02.11 inatt, den andra 03.17.
de kartbilder jag sett så ligger oljeriggarna i riktning sydväst-nordost relativt varandra, I FIRMS ligger de mer väst-nordväst – öst-sydöst… sen vet jag inte riktigt hur FIRMS fungerar, är det ett drivande fartyg den registrerat två gånger på olika platser? Brinner duktigt gör det iaf, vilket iofs talar för en oljeplattform
Intressant är det i alla fall.
Viktigt är att få bort lite av Kalibr-bärarna
Är det inte det den där gasplattformen som dom sprängde som man ser på firm ?
Det var ett rykte igår om en sänkning. Men hittills inga bekräftelser
Kikade igår, samt nyss. Sutton har inget om det, och så fall är det att betrakta som ett rykte (som kan vara sant eller falskt)
Jag vet att det här är fel tråd men för rätt många år sedan (2014-2016?? jag minns inte exakt) så skrev LW om en rejäl lågkonjunktur “2022-2024”, kan ha varit 2023 också. Det verkar ju som den förutsägelsen kommer åldras rätt bra.
Börjar nämligen läsa om att exporten saktar in nu och då är det inte bara huspriskrasch, skenande räntor, inflation, tok-höga elpriser, vansinniga bensinpriser och allmänt missmod utan även arbetslösheten som gör sitt intåg.
-Tänk om vi haft våra kärnkraftverk på 100% och kunnat exportera el till dagens priser, Nordens Dubai…
(förlåt OT skall omedelbart gå tillbaka till ryss-slakten och utskjutna T62).
Eller fortsätta under dagens ekonominyheter 😉
men ge mig några T-62! hittills idag har jag bara sett T-72B, men borde ju finnas 62or också
Nordens Dubai lät fint, fast utan sandöken och kamelridning, förstås.
Aktuellt ikväll talar om en lågkonjunktur. Så inte så kul.
Senaste beslutade vapenleveranserna som fastställdes på mötet i Ramstein var chockerande futtiga. Jag hoppas verkligen mycket mer skickas bakom kulisserna annars är det rent bedrövligt.
–
https://mobile.twitter.com/visegrad24/status/1538913070734626818
–
Jag undrar också om Ukraina får grejer som inte anses lönt att redovisa, såsom lastbilar för militärt bruk som de lär behöva i tusental.
Det var futtigt. Man hoppas det finns mera som inte är känt utåt.
Här är en (så gott som?) komplett lista av vad man vet är lovat och/eller levererat.
https://jamesrushton.substack.com/p/western-heavy-materiel-support-to?showWelcome=true
Mellan de två senaste mötena så har väl en hel del skickats (artilleri, harpoon m.m.). Klart det borde vara mer, men jag ser det som ett sundhetstecken om det inte är mötet som genererar leveranser utan att det är ett stående uppdrag de olika länderna har till sina militära institutioner att se över vad man kan bidra med. Det viktiga med mötena är att man träffas och ser till att man håller frågan i liv och är tydliga med att det här kommer man att fortsätta att hålla i liv tills ryssen är besegrad.
Hur går det med luftvärnsvagnarna som Tyskland utlovade?
Ursprungligen 50st Gepard lovade av Tyskland April 22. Nu nedskrivet till 30st men leverans tidigast Juli månad.
Bättre än inget men inte bra nog. Sverige borde leverera mer. Osäker på om nya vapensystem krånglar till logistiken (typ 40mm till strf 90) men vi borde åtminstone kunna köpa/producera så mycket 155mm vi bara kan och sedan skänka till UA.
BJORN_S, bara det skickas med ordentligt med 40 mm ammunition lär inte logistiken vara deras värsta bekymmer. Men det är säkerligen en mycket bra idé att skicka med lastbilar,tankbilar och reservdelar.
Har funderat lite på om inte Ryssland är som ett stort fängelse för andra länder.
…
Det ligger många tidigare egna stater inne i Ryssland, typ Yakut m.f. Putin har “snällt” ägnat sig åt att radera dessa länder genom att förbjuda kultur nationalsång mm.
…
https://www.youtube.com/watch?v=-KkZ672UM3M
…
Det är i många fall från dessa regioner han “rekryterar” nya soldater. många bilder vi sett på tillfångatagna ser inte heller särskilt ryska ut. Sista lilla rapporten jag hittade inifrån Yakuts berättade de om att deras män tvångsrekryterades, tilldelades gröna kläder och gummistövlar! Det var det sista de såg av sina män.
…
P har ju länge ägnat sig åt denna etniska utrensning lite i skymundan ända tills han tog i från tårna och gav sig på Ukraina! Men det har nog varit planerat sen längre tillbaka än vad vi fredliga i väst förstått.
…
Här hade jag velat lägga en länk till en tweet, men jag vet faktiskt inte hur man gör så ni får gärna upplysa mig!
Att använda kanonmat från andra regioner har ju iallafall två fördelar för Putin. Dels slipper han använda de mer medvetna i Ryssland och dels försvagar han ju dessa regioner än mer genom att dränera dem på stridsdugligt (nåja..) folk.
Om Ryssland nu hotar så får vi se om dom vågar göra något denna gången?
https://twitter.com/AFP/status/1539186127864844288
Verkar som UA lekt sänka skepp igen. Ännu obekräftat.
Vi lämnade våra hjälppaket till Ukraina som planerat idag. Postens Företagscenter hade några affischer om Ukraina-hjälpen på sitt kontor, men personalen visste ingenting. Vi blev hänvisade till olika ställen och fick bära på de tunga paketen omkring. Till sist sa en kille att vi kunde lägga dem i en tom bur utomhus. Det kändes lite underligt, vi hoppas dock att paketen kom iväg utan kannibalisering och att de kommer fram. Det fanns inte heller någonstans att ställa bilen, alla P-rutor var upptagna av postisarnas privatbilar eller postbilar.
Och jag köpte på eBay de två frimärkena med krigsfartyget Moskva på, som Ukraina gav ut 12 april, 2 dagar innan Moskva sänktes. eBay lade på moms, som jag naturligtvis måste betala och som eBay naturligtvis skickade vidare till svenska statskassan. Men Postnord ska ha moms en gång till och dessutom moms på redan betald moms, för de anser att momsen eBay betalade in är betald, men att den är obetald. Jag har mailat det elektroniska kvittot från eBay med IOSS-nummer och belopp, men det godtar inte Postnord. Och Skatteverket säger att jag inte ska betala moms två gånger. Postnord säger, att avsändaren i Ukraina gjort fel, men det är ju inte han som betalt momsen, det är eBay. Avsändaren får inte ens någon information från eBay om momsen. Sen säger Postnord, att Ukrainska posten gjort fel, men den kan ju inte intyga, att eBay betalat in moms, för det finns ingen information i Ukraina om det.
Frimärkena har kommit, men de blev mycket dyra med dubbel moms och 75 kronor i avgift för Postnords otjänst. Det kostar 100 kronor att överklaga Postnords beslut. Och att klaga hos eBay är ytterst krångligt och de har nog ingen möjlighet att få igen momsen från Sverige, så betalar de tillbaka till mig, så är det av ren goodwill. Hela IOSS-systemet (Import One Stop Shop), som EU införde för ett år sedan, skulle underlätta för import av billiga varor som beställts på nätet, men det är med Postnords tillämpning helt dysfunktionellt.
.
Och nu har varannandagsutdelning av post till hushållen införts i min del av landet. Det står i den ännu gällande Postlag(2010:1045), att post ska utdelas 5 dagar i veckan, så Postnord begår lagbrott. Post- och telestyrelsen har godkänt detta, trots att Postlagen inte är dispositiv (den är alltså tvingande) på denna punkt. PTS har f ö inte anmält ändringen till EU och övriga postförvaltningar inom EU, trots att det står i Postförordningen(2010:1049) att de måste göra det. Jag har fått besked från Förvaltningsrätten i Stockholm, att PTS beslut aldrig är överklagbara. Detta är ju rysk rättstillämpning i Sverige!
.
Den långsamma postbefordringen inom Sverige gjorde, att det var nära att brevet från Ukraina returnerades till avsändaren innan jag hann betala momsfakturan från Postnord. Det var någon timmes mariginal. Det lyckades först i fjärde försöket. Så illa fungerar Postnords inbetalningsfunktion! Sen skulle tullbehandling ta 5 minuter, stod det på skärmen. Det tog 5 1/2 dygn, men det var nationaldag under tiden.
Ukrainsk Su-27 över Odesa.
https://twitter.com/RALee85/status/1539041842687266817
Inte mycket nytt att rapportera om kriget, fronterna står stilla. Men i bloggens kommentatorsfält får de skrivklådiga debattera klimat, innetemperatur, corona osv, osv. I brist på annat, och LW modererar inget sådant…
Tror inte jag såg denna bland kommentarerna igår?
Russian T-80BV tanks arriving in Luhansk.
https://twitter.com/RALee85/status/1538842396045328384
Men så många är det inte, bara drygt halvdussin?
Kommer vara borta inom en vecka med nuvarande nivå på förluster 🙂
Jag tror generellt på att man ska välja den enklaste förklaringen på frågor, även om det naturligtvis inte stämmer till 100%
På dina två frågor är den enklaste förklaringen att Ukraina inte har den militära kapaciteten mot den ryska kraftsamlingen för att återta Sievierodonetsk. Och att försöken att återta Ormön – som lär ha misslyckats med rätt stora förluster tycker jag mig minnas – fick lov att inse att de inte kan hålla ön så länge som Ryssland ändå har övertaget ute på havet.
.
Och nej – jag tror inte heller det ligger någon avancerad krigslist a’la svälta ut Ryssland med långvarigt krig bakom NATO:s gränser för sitt engagemang. Det räcker gott med säkerhetspolitiskt tänkande, rädsla för konsekvenserna att bli direkt indragna i kriget och att man helt enkelt inte anser sig ha råd/möjlighet att avvara fler vapen och ammunition än man just nu gör.
När försökte de ta tillbaka ön med stora förluster? Syftar du på tillfället när ryska källor uppgav det och det väl i princip klarlades att det var Wagner / ryska förstärkningar som rök? Eller något annat som helt missats av kollektivet?
I väntan på fler sjunkande båtar är “Ukraine Support Tracker” vettig läsning ang vilket land som bidrar med vad och hur mycket. Sist uppdaterad 16 juni.
https://www.ifw-kiel.de/topics/war-against-ukraine/ukraine-support-tracker/
En person Antrax smittad i stavropol Ryssland.
(Även kallat Mjältbrand)
https://twitter.com/nexta_tv/status/1539161495522639873?t=ULltXd5q-Lijbmp3OeoNzw&s=19
Vågar vi tro på detta?
.
“Panzerhaubitze 2000 are finally part of 155 mm howitzer arsenal of the Ukrainian artillery.
I appreciate all efforts of my colleague 🇩🇪 #DefMin Christine Lambrecht in support of 🇺🇦.
Our artillerymen will bring the heat to the battlefield 🔥🔥🔥!”
.
https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1539225560588734466
Ja det vågar vi tro på eftersom det är ukrainska försvarsministern som säger så.
🙂
Jättebra!!
Sent igår kväll postades att “Ukraine will soon receive heavy weapons from Germany ”
Så ÄNTLIGEN levererar tyskarna! Fortsätt med det nu så blir vi ännu gladare
Germany will supply:
🔹modern IRIS-T SLM air defense systems
🔹30 GEPARD anti-aircraft tanks
🔹3 MARS MLRS
🔹7 Panzerhaubitzen2000
&other arms to 🇺🇦. Dates not detailed for security
Det verkar ju vara ett ganska genomtänkt paket? Artilleri och lv-system för att hålla enheterna relativt intakta mot ev. ryskt luftövertag…
Vad skiljer Mars II från HIMARS egentigen?
Det ær tyska namnet på M 270 så den bandade mlrs inte hjul HIMARS
Tidsplan enl. Businessinsider:
– 7 Panzerhaubitze 2000: “will come very soon – these days”, “around June 22” enl. UA’s ambassadör.
– 15 + 15 Gepard (15 – until the end of July, another 15 – until the end of August, with fully trained crews)
– 3 “Mars II” MLRS systems from Germany and HIMARS from UK & US “within three to six weeks”
– IRIS-T air defense system, still in production, will be ready in October
Så får man tro på detta börjar det trilla ner tyngre system från Tyskland fr o m imorgon och över de kommande 2 månaderna. Mest intressant blir ju att förstå när de 28 HIMARS äntrar scenen i juli-augusti!
28st HIMARS är ett stort antal av detta vapensystem hur man än vrider och vänder på det.
Kommer såklart vara prioriterat mål för ryssarna nu när ormön fick finbesök och sen när dom ser hur det går för Kherson. Har man ett LV paraply och flygskydd kan dom nog åstadkomma förändring med rätt ammunition för måldata finns ju redan.
Det dubbla eller tredubbla vore ännu bättre och skulle göra ännu mer nytta för Ukraina….
28 till en början, sen rasslar det på… utan fanfarer annat än i målen.
Öh, nej…
Det är skillnad på vad man säger och vad man gör i Tyskland.
“modern IRIS-T SLM air defense systems”
Finns inga system klara. Kanske och i bästa fall December…2022?
“30 GEPARD anti-aircraft tanks.”
Ursprungligen 50 lovade April 22. Nu nedskrivet till 30st. Leverans tidigast Juli
“3 MARS MLRS”.
Leverans tidigast Juli
“7 Panzerhaubitzen2000”
Väntar på bildbevis inifrån Ukraina.
Nederländerna har lovat 5x av samma men dessa skulle skickas via Tyskland. Blir det 5+7?
Det tror man på när man ser dem på plats i Ukraina med en färsk dagstidning på bild. Hittills har tyska löften varit lika diffusa i tid och rum som Schroedingers Bunkerdvärg.
Svårt att se att Reznikov skulle ljuga negativt? Så jag tror att det kommit fram. Till slut.
Man ska inte underskatta komplexiteten att metallurgiskt ta fram delar till flygmotorer.
Faktum är att inte ens kina kan få fram spetsmotorer utan importerar mycket.
”Kvantitet är också en metallurgisk kvalite”
Bygger man tillräckligt många så kommer någon funka!
Jag vet inte om du skämtar eller inte, men jag gör ett seriöst svar.
.
Nej, det hjälper inte att bygga många.
Om du bygger bilar med trekantiga hjul spelar det ingen roll om du bygger en bil eller en miljon bilar. Ingen kommer att funka.
.
Samma sak om du bygger flygmotorer i fel material, alla kommer att haverera på liknande vis.
.
Det som måste utvecklas är de metallurgiska processerna så att man får fram rätt material.
Man kan alltid minska förväntningar för att nå framgång. Översatt till turbiner blir det mindre hållfasta turbinblad, klenare diameter, lägre varvtal och sämre verkningsgrad. På plussidan har vi tillförlitlig drift, och räknas det högre än verkningsgrad är framgången säkrad. Nu vet jag inte om att hoppa tillbaka några generationer är ett godtagbart alternativ, men det är i alla fall stor skillnad på det och trekantiga hjul.
Det värsta är att Kina har importerat många av sina stridsflygmotorer från Ryssland och sen förstås kopierat dem, men den metallurgin som väst har utvecklat för turbinbladen har varken Ryssland eller Kina lyckats kopiera än, trots idoga försök.
“15:05 Slutligen ska nu den tyska bandkanonen Panzerhaubitze 2000 levererats till Ukraina ”
Är du säker att det inte är dom Nederländska fordonen som levererats? 🙂
Vet inte om denna postats, kan ha missat i så fall.
Ukrainske journalisten Butusov har gjort en dokumentär om en krigets absolut mest riskabla och hemligaste operationer, helikopteruppdragen på superlåg höjd ända in till det belägrade Mariupol. Vapen, trupper, doktorer mm
Det är sådant här som blir spelfilm med tiden.
https://www.youtube.com/watch?v=HLwk8VlRzak&t=8s
Och så här gick det när Kremls nya värld/fred kom till Mariupol. Dagens verklighet.
In Mariupol, diabetics have their legs amputated, – the mayor’s adviser Petro Andryushchenko.
https://mobile.twitter.com/TpyxaNews/status/1539190546941476865?cxt=HHwWgoCwgbjpptwqAAAA
Modiga män!
Vilka otroligt modiga hjältar!
.
Väldigt tyst om de som inte kom ut med hkp, hoppas verkligen att förhandlingar leder till deras snara återkomst till UA.
Inte bara tyst, vissa av ledarna sitter nu i Lefortovo, det ökända rannsakningshäktet, eller vad man ska kalla det.
Ukraina jobbar enligt uppgift stenhårt på att få ut alla, men det är inte lätt. Och man är livrädd för att det ska komma ut saker som stör förhandlingarna
Ja, jag läste det någonstans. Man kanske ska vara glad för tystnaden då den möjligen betyder att förhandlingar pågår och att de är vid liv.
Jag ville ha en attack på en T-62, ok, där kom en 🙂
https://mobile.twitter.com/TpyxaNews/status/1539201788741550081?cxt=HHwWgoCw-eX3q9wqAAAA
😀 Tornet flög inte så långt dock…🤔
Nej, men gammal skit har inte så lätt att sätta rekord. Materialsport 😉
😂😂
🤣
T-62 har inte autoladdare så det gör nog tornet mindre benäget att flyga iväg på samma sätt som T-72 😉
Näe, det är för tunt material i väggarna för att bygga upp ett tillräckligt tryck för tornflygarna.
Det känns nästan arrangerat när man låter en stridsvagn stå stilla helt omaskerat på det där sättet. Det är nog inte så grymt för de som satt och fikade, det bara svartnar. Men alla dessa videos på när folk uppenbart dör är lite demoraliserande, så jag klickar inte så ofta längre. Det är känns inge vidare att bli avtrubbad, men jag förstår galghumorn som frodas.
Just denna länkade jag för det var en T-62, är få synliga exempel på att de används i strid och/eller slås ut. T-72 mfl ser man ett antal varje dag och numera så lägger jag oftast inte upp dom.
Det är väldigt bra att ha känselspröten ute, som medmänniska tjänar man inget på att avtrubbas. Kan vara lätt hänt, och svårt att upptäcka och så sitter man där
Jag känner absolut ingenting när jag ser aggressorn Rysslands soldater dö i kriget. Annars är jag jävligt blödig som person.
Håller med. De ryska soldaterna är där för att tjäna en hacka. Inget krig, ingen mobilisering, inga krigslagar. Att de sedan har det illa ekonomiskt ställt där borta i Långtbortistan, eller är felinformerade, ursäktar liksom inte att de facto frivilligt delta i folkmord.
Om vi bortser från de som faktiskt deltar i folkmord på riktigt så är de ryska soldaterna kontrakterade och har inte så mycket val annat än att delta.
.
I det sammanhanget tror inte jag det är så stor skillnad på en amerikansk anställd soldat och en rysk.
.
Däremot tror jag den amerikanska soldaten har fått bättre utbildning i krigets lagar så övertrampen blir få, men de förekommer.
Jag kan inte förneka att jag tänker ”haha, dör fick ni era j-vlar” när jag ser filmer med träffar på Ru tanks. Men jag tänker också hur tragiskt det är att många av de ryska soldaterna från provinserna har gått in i armén isf arbetslöshet och fattigdom. Väl där brutaliseras de systematiskt och de som överlever och stannar kvar är de som anammat propagandan och förvandlats till barbarer från en svunnen tid vars enda mål är att döda, våldta och stjäla alternativt de som helt saknar möjlighet till annan försörjning. Tyvärr är det barbarerna som dominerar med den värsta av dem i en bunker djupt in i Mordor.
Även i den amerikanska armén tar många värvning av ekonomiska skäl tex för att få sin collegeutbildning betald. Tror inte att brutaliseringen och dehumaniseringen är lika grav i den amerikanska armén längre, de får utbildning i krigets lagar och vettig lön så den ryska och den amerikanska armén är nog inte riktigt jämförbara.
För all del MEN betänk att det är de dina (barn, familj, vänner, kollegor) som anfalls. Hade du känt likadant då? Visa lite empati med de drabbade om jag får be!
+1 till LW och alla ni andra som delar era tankar och analyser. Blivit en viktig del av vardagen att följa er. Viktigt att fokus inte tappas på detta krig då vi är högst påtagligt är involverade oavsett om vi vill eller inte. Att försvaret får 2% är bra, 2,5% målet. Vi måste utöka militärt och civilt, allt från granater till större egna skördar. Var inte rädd var förberedd.
Delar också tankarna att vi måste skicka det vi kan avvara, UA utkämpar vårt krig..specialoperation. Tack igen.
Den ene efter den andre höjdaren är skitsur över blockaden av Kaliningrad. Detta måste verkligen göra ont. Om självaste Patrusjev säger något så är det väldigt irriterat antar jag.
Secretary of the Security Council of Russia Patrushev promised that Russia’s response to the “transport blockade” of Kaliningrad “will be serious and sensitive for residents of Lithuania”.
What’s new ? Ryssland ljuger alltid, och försöker hota och skrämma alla grannländer. Inget att bry sig om.
Jodå, sedan dag 1 och före det så har vi haft kärnvapenhot och “vänta ni bara, snart får ni domedagen”. Jaja.
Dock tycker jag att ryssarna varit extra irriterade denna gång, fler antal höjdare som är sura och far ut med ett och annat.
Det är den spaning jag gör. Att detta måste ha givit en viss hemorrojdeffekt på Kreml. Nästan mer sura än över EU-sanktionerna. Så alltså biter det där det ska bita. Lite så.
Kul med hemorrojdeffekt på Kreml.
Med tanke på alla talespersoners diarré så verkar de ha många sådana problem 😉
Ja, det avslöjar Ryssland som tandlöst även för de som trodde annat.
Så länge de inte tillkännager några konkreta motåtgärder vet jag inte om det är värt någon uppmärksamhet. Hotfullt babbel producerar Kreml oavsett huruvida någon gör något för att reta dem eller inte.
Riktigt goda nyheter!
.
Det är lite kul att ryssarna starkt framför att det finns ett avtal och att Litauen bryter mot avtalet.
Det är nog det första avtalet sedan 2014 som ryssarna tycker är viktigt att hedra.
Petruschev och andra i den ryska makteliten hajar likaväl som alla andra att det första som ryker när/om Ryssland disintegrerar är Kaliningrad. Det är det som är “minst Ryssland” alla ryska governement/oblasts.
@ryska förluster senaste dygnet
Blev inte av på förmiddagen, men nu kom jag ihåg 😉
Jag använde mig av KLASAs länk och tittade lite.
Ryssarna har inte tagit så här stora förluster trupp/stridsvagn sedan 10-11 maj! Så att det rör på sig är uppenbart.
Dessutom är det väl lite större än så, för numera är det trots allt lite mer sällsynt med stridsvagnar än det var då.
Första videon på ovanliga Ukrainska Bureviy 220mm multiple rocket launchers
https://twitter.com/UAWeapons/status/1539257215567159297?t=Ay6ZvSqgsus_Vm_I_8LpZw&s=19
Oj, den hamna fel 🙂
Undrar lite om det kan vara fördröjning av rapportering som spökar lite?
Finns väl flera möjligheter. Huvudlösa anfall, fördröjda rapporter, M777 som regnar osv
Midsommarsolståndet är en fin vändpunkt, var det KoS eller Gregg som slog vad i går om att det var turnover nu. Jag har lagt allt mitt överskott i vår på olika stödprojekt och pengagåvor, och är glad att bloggen pekat ut var det ger bäst utdelning. Egentligen ökar väl viljan när det går dåligt, men än känns det bra. Bloggaren får gärna lägga ut länkar då och då, så vi kan hjälpa till med några strån.
Sen ligger vi väl alla på våra politiker, de behöver argument, läser förmodligen svenskan eller aftonbladet, och får inte mycket ut av det.
Det är väldigt generöst av dig, “Bess”.
Komplett lista över tyska leveranser av krigshjälp som levererats och ska levereras.
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/krieg-in-der-ukraine/lieferungen-ukraine-2054514
Oljeplattformen kan synas på FIRMS pga fackling med.
Men knappast en “rysk” oljeplattfom? Den är/var lika lite rysk som Krym är.
Reagerade också på det. Plattformarna är lika stulna som Krym är ockuperat.
Då kanske man kan se det som officiellt?
.
https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3511913-ukraine-army-strikes-snake-island-russians-suffer-significant-losses.html
Det är det
Bra. De ska åka hem eller dö.
Analysis of high- and low-resolution satellite images shows that several fires broke out on Snake Island between June 19 and 21. Yesterday, reports claimed that Ukraine had targeted the island.
Scorched earth marks visible on today’s Sentinel imagery:
https://twitter.com/COUPSURE/status/1539268070539153408?cxt=HHwWgMCy6fOJytwqAAAA
Diktaturens kreatur föder varandra.
Satellite images bolster accusations that Russia is transporting huge quantities of stolen Ukrainian grain to Bashar al-Assad’s regime in Syria.
Radio Svoboda has documented a series of shipments through the largest grain terminal in Russian-occupied Crimea.
https://twitter.com/RFERL/status/1538928280547512325?cxt=HHwWisCyjcPHr9sqAAAA
Hoppas det kommer nån hungrig stackare till gagn iallafall…
Bättre än att det brinner upp i nån artilleri attack iallafall. Om man får se nåt gott i allt det onda…
I Finland är folk rädda för rysk hybridpåverkan i for av en ny, stor flyktingvåg pga hungerkrisen nu när Ukrainas vete inte når Mellanöstern. Finland har en 1 340 kilometer lång gräns med Ryssland, och den går främst genom obefolkade skogar och ödemarker, samt glesbefolkade områden.
Vi såg ju när Luka skickades fram och släppte lös flyktingarna till polska gränsen.
Om man tänker sig 10+ ggr fler så inser man att det kan bli krångligt
Man kan dessutom slänga in Erdogan i den här bajsmackan. Han har inte tvekat att använda flyktingar som påtryckningsmedel innan och lär tveka i framtiden heller.
Erdogan fick väl feta pengar förut, så det är ju win-win för honom. Hjälp ryssarna eller utpressa EU.
Med tanke på Turkiets ekonomi så tror jag han säljer vad som helst till högstbjudande.
Till stor del helt väglöst land. På de få ställen med vägar kan barriärer sättas upp.
En flera km djup spärrzon på ryska sidan där ingen får vistas. Man får heller inte gå över gränsen till fots. Även no-go zon på finska sidan, dock inte lika djup som på ryska.
Alla tidigare försök av ryssar att skapa flyktingkaos (ex 2015) går över ordinarie gränspassager (antagligen för säkerhets skull enligt ryskt sätt att se på det… så ingen ryss får för sig nåt)
Första videon på ovanliga Ukrainska Bureviy 220mm multiple rocket launchers en variant av BM-27
https://twitter.com/UAWeapons/status/1539257215567159297?t=Ay6ZvSqgsus_Vm_I_8LpZw&s=19
Detta är det hemskaste jag någonsin hört berättats. Lyssna på detta samtal endast om du inte lätt får mardrömmar. Det är så vidrigt att jag är osäker på om det kanske är påhittat. Fy satan….
https://youtu.be/iD1OJiHQYKg
Lyssnade på den där när den först publicerades i April. Det är ju som om Dirlewanger-brigaden har återuppstått.
Väldigt tydliggörande iallafall: vi måste stötta Ukraina ända in i kaklet!
Antar att det var denna du avsåg länka till? https://www.youtube.com/watch?v=ZrTxm9AqP38
Det var en modig rysk kille. Inga mardrömmar.
Har det kommit upp i tråden redan och jag bara missat, eller …?
Ryssarna har enligt liveuamap avancerat rätt hyggligt från Nyshnie, tagit hela Toshkivka framme vid Myrna Dolyrna.
Söder om Lysychansk.
Det verkar som att de tagit ca 5 km på senaste dygnet och är nu bara ca 5mk söder om Lysychansk.
Ja såg det. Just i den riktningen är Lysychansk en formidabel fästning förankrad i Vovchoyarivka och underhållsvägarna ligger norr därom.
Zolote kan nog leva lite farligt.
Tråkigt dock.
Jag var inte säker på vad du menade.
Men så kom jag på att kolla google maps, med “terräng”-läge på, och nu ser jag.
Norr om den lilla floden (ån?) som är mellan Vovchoyarivka och Lysychansk så är det alltså en formidabel sluttning upp mot Lysychansk, där alltså ryssarna ska försöka anfalla i uppförsbacke mot en stark och motiverad försvarare.
Ja det går ju inte, deras terrängvinst senaste dygnet är alltså noll och intet värt, faktiskt möjligen bara en belastning.
Alltså, över en liten flod och direkt uppför, rakt mot Ukrainska artilleripjäser och coola snubbar och snubbor med en NLAW på axeln. 😊
Snubbor 🙂 Den medaljutdelningen där mest glänsande medalj var flest döda ryssar var en hel del kvinnor vilket är jämlikt och bra.
—
Dom kan heller inte “runda” Lysychansk västerut och det är enorma skottfält så det är ur askan i elden i vanlig ordning. Det som skulle vara lite farligt är om Siversk ryker men då ska dom ju lyckas med en flodövergång och just nu verkar Slovyansk vara mer av en flugfångare för ryssen. Slovyansk är en till sån där killing ground som Severedonetsk som fungerar lite som glänsande föremål för skator verkar det som, ryssen bara måste ha den.
—
Det är väl Zolote som Ukraina måste börja tänka på att antingen undsätta eller överge och förmodligen kör dom ett motanfall till där om man får gissa för det försvaret har varit mycket lyckat, det anfalls ju från alla håll av rätt stora ryska förband. Läste någonstans att försvaret är 2000 soldater men vet inte om det stämmer. Det är faktiskt helt otroligt att den här fickan/bågen norr om Horlivka inte har fallit ännu. Den är ju ett område för fördröjningsstrid som Ukraina har hållit för att dom kan, en reträtt till linjen Siversk – Bakhmut är ju på intet sätt strategisk egentligen och mitt scenario var nog att dom skulle ha retirerat från det området.
Jag verkligen hoppas att de obefintliga framstegen på alla fronter bara är en framgångsrik mörkläggningsoperation utav UA. Att de verkligen manglar sig framåt på en del ställen, bryter upp frontlinjer.
.
Det kommer ju en hel del hintar, men jag vågar liksom inte lita på sånt, utan vill ha antingen en mängd information i samma riktning men från olika källor, eller Ukrainas lite mer officiella kommunikéer. De har ju inte svärtats ner av speciellt mycket felaktig information, så de litar jag på ganska bra.
.
Annars har det varit ett bedrövligt uppdaterande av liveuamap och bloggen med förhoppning om något fantastiskt som hänt, …i ett par veckor nu.
Jo man vill ju bara att den här mardrömmen skall ta slut och steg ett är ju Kherson – Melitopol och det schackdraget. Klarar inte Ukraina det blir jag lite orolig men just nu tyder det mesta på att dom gasar på och att HIMARS har levererats dit med ett stopp på vägen vid Ormön. Det som rapporteras vid Kherson är att Ukrainas CAS är aktivt och slår mot rysk uppmarsch hela tiden och därför tror jag ryssen tar förluster. Ukrainas artilleri är också mycket aktivt men Liveuamap rapporterar ju bara rysk aktivitet. Offensiven är ett ständigt gissande och twitter-gudarna är ju ännu mer positiva än vad jag är och någon tolkar FIRMS ännu mer positivt så svårt att få en rättvisande bild.
Rätt säker på att det kommer gå långsammare vid staden Kherson eftersom dom nu är framme vid huvudförsvarslinjen och får väl gå in från V eller SV. Därför så tror jag att dom kommer nå Dnepr först vid Khakovka och det är det jag har ögonen på, när dom gjort det är Kherson låst och sen följer väl Melitopol.
Enligt FIRMS verkar det vara lite lugnare vid södra fronten = Zaporoznye, men det nämns ofta i rapporterna så något händer ju där.
—
Kherson – södra fronten är hursomhelst nyckeln till om kriget blir ett snabbt (snabbare) avslut eller ett malande under flera år och man håller ju verkligen tummarna för att det inte blir ett tioårskrig det här…
Ukraina som land skulle väl kunna fungera någorlunda väster om Dnepr men det är ju ett öppet sår som aldrig läker. Kan dom iallafall får tillbaka sina 2014 gränser och sen freda gränsen med våld så kan dom ju återgå till ett normalläge.
Kenneth Gregg skriver: Dagens uppdatering kommer att vara väldigt kort angående frontlinjerna för ingenting av betydelse har skett.
Även idag har vår nordiska media gått ut med att ryssarna har avancerat och tagit mera land. Varför i helvete ids man inte tala om VAD för landerövringar. Eftersom de inte gör det skall jag redogöra för det. Det enda ställe de tagit några kilometrar är ÖST om Popasna. Detta är land utan någon som helst strategisk betydelse, medan norrut är det som har betydelse. Det enda detta har medfört är stora förluster för ryssarna och nu är man ute på öppen terräng, jag talar alltså om områdena kring Toshkivka. Istället skulle man behöva koncentrera sig på att ta över vägen Bakhmut-Lysyshansk. Varför då frågar många sig? Till detta behöver man inte vara general för att inse. Ryssarnas mål är ju Lyshashansk och där har de våra RIKTIGT starka befästningar. Den enda väg som är bred nog att använda är just Bahkmut-Lyshshansk vägen. Det är garanterat misslyckat att komma på en väg där du måste köra efter varandra, då har du en konvoj som är ett idialiskt offer för vårt artilleri med västerländsk utrustning. Jag ser dessa taktiska missar från ryssarnas sida som PANIK, man måste rapportera några framgångar så man tar en km öppen mark och stannar upp. För ett par dagar sedan hade man chansen när man sände stöttrupper i våra flanker men man kunde inte utnyttja detta, nu är det för sent.
För att ta denna väg måste ryssarna nog sätta in alla sina resurser på detta lilla område, men det har man ju inte insett. Varje dag som vi kan hålla striderna borta från våra starka befästningar nöter vi på ryssarnas resurser, så OM de en dag når våra befästningar är de slitna, har mindre resurser och mindre motivation att börja strida “på riktigt”.
Samma strategi borde gälla nord om Sloviansk, men där också sprider man sina trupper vilket gör det enkelt att avvärja deras attacker. Efter gårdagens starka och intensiva offensiv har ryssarna tappat riktigt med fart idag.
Även idag har det kommit nya vapen in till fronten, vilket ju garanterat lyfter våra soldaters självförtroende ännu mera.
Vidare så har vi attackerat Snake Island idag efter gårdagens oljeriggar. Båda dessa attacker har vi gjort med missiler, så nu har ryssarna förstått att de utlovade västerlänska raketerna har börjat anlända. Detta ger ryssarnas svartahavsflotta mera att tänka på. Målsättningen med dessa attacker är att öppna upp blockaden.
Våra sissigrupper fortsätter sitt arbete att göra de ockuperade områden till en edamerost som blir allt mer ömöjlig att administrera för ryssarna. Dessa attacker ger lokalbefolkningen att göra “civil olydnad” till den ryska administrationen. Vidare så har vårt SBU identifierat 90% av alla överlöpare som hjälpt ockupationsmakten.
Så en information om de insamlade medlen: Lena har överfört pengarna till en organisation som sänder en representant med pengarna till oss och vi åker tillsammans och hämtar skyddsvästarna. Samtidigt har mörkerseendet och droner anlänt till Polen därifrån en volentärorganisation hämtar dem och levererar direkt till vår battalion. Än en gång TUSEN TACK, ni har räddat många liv med er donation.
SLAVA UKRAINI
https://www.facebook.com/100051080026232/posts/pfbid0HfuwXi3aGMuF9B2C3kt1GwkCHKornQTfgdRjAFnn7DB4z9bnKE3rUb7rnPv8ahLKl/
Alltså när HIMARS kommer på plats….det blir ju som när Rohirrin kommer in i fighten utanför Minas Tirith!! Då jävlar kommer orcherna att få smaka på riktigt DÅLIG STÄMNING!
Popcornen är redo! 😀
“Och i den timmen var det stora slaget på [Ukrainas] fält till ända, och inte en enda levande fiende fanns kvar innanför [gränserna]. Alla hade blivit dräpta utom de som flytt undan för att dö eller för att drunkna i flodens röda skum. Få återvände någonsin [norrut] till [Moskva eller Piter], och till [burjaternas] land nådde bara en berättelse ur fjärran, ryktet om [Ukrainas] fruktansvärda vrede.”
Du citerar. Skulle vara intressant att veta varifrån.
Förlåt! Jag trodde att det skulle framgå av sammanhanget och vara tillräckligt välkänt för att inte behöva specifieras närmare. Det är från slutet på kapitlet The Battle of the Pelennor Fields, i Tolkiens “The Return of the King”. Fast jag har som synes bytt ut några namn för att situationsanpassa citatet. Det kändes som en naturlig fortsättning på Jonas W:s kommentar om när rohirrim anländer till fajten (i början av samma kapitel). 🙂
https://youtu.be/7EVNVMzN634
Snarare denna, Winnie:
https://www.youtube.com/watch?v=8Tgi-j56ueU
Eller den här. Älskar att höra författaren själv läsa den!
https://www.youtube.com/watch?v=ZVUI95elpNo
Kenneth är full av tillförsikt 🙂
Snart förväntas det ramla in nya satellitbilder på vad som hänt på Ormön. Ska bli spännande det här 🙂
https://twitter.com/OSINT88/status/1539304307903832064
Läste en ”analys” som sa att EU är rädda för en rysk attack från Suwalki korridoren. Men det borde väl bara vara goja?
Skulle de göra det så skulle de väl bli upptäckta innan de ens försökte och sedan raskt utplånade av polskt/NATO armé.
Finns det något reellt hot de skulle kunna utgöra därifrån?
Kanske före 24 den men knappast nu.
Ukrainska styrkor fortsätter sin motoffensiv i Kherson-regionen och har i vissa områden slagit igenom Rysslands tredje försvarslinje.
https://twitter.com/WarMonitor3/status/1539290784033382400?s=20&t=KYOEOItD3-OJM1KKZEl–g
Håller med,
Ryssland har en krigsmakt eller en anfallsmakt,
men absolut ingen försvarsmakt.
Generalerna är krigsherrar.
Befäl är masakerledare.
Soldaterna är… hjärntvättade.
+1
Nu kan det bli spännande!
.
Ryssarna verkar ha “slarvat bort” de två amerikanska soldaterna som tillfångatagits.
https://www.reuters.com/world/europe/two-americans-captured-ukraine-are-donetsk-interfax-cites-source-2022-06-21/
.
Det har väl aldrig varir bekräftat att ryssarna tagit dem till fånga, men de har presenterat foton på dem och anklagat dem för att inte vara “riktiga” soldater och förtydligat att de därför inte omfattas av Genevkonventionerna.
.
Allt ryssarna gjort och sagt tyder på att de tillfångatagit amerikanerna, men nu är de borta!
.
Hur kan USA tänkas reagera på detta?
Man kan säga att USA brukar inte direkt tveka om att försvara sina medborgare..
Jag har i princip från krigsutbrottet varit en belackare av det tyska stödet till Ukraina som jag tyckt varit för litet, för sent och för motvilligt. Jag har inte ändrat mig i sak men en liten tankeställare fick jag allt när jag tittade på länken vid LWs inlägg 15:05. Att se ett ett sådan kraftfull pjäs med det tyska armékorset som ska sättas in mot Ryssland gav lite dåliga förnimmelser. Fick en viss förståelse om man från tyskt håll får lite ågren över att ge vapen mot Ryssland med tanke på deras skamfläckade historia.
Men med det sagt så har jag inte ändrat inställning utan vill att hela västvärlden ska fortsätta att pumpa in vapen och pengar än mer till Ukraina tills ryssarna är utkastade från Donbas och Krim. Ju förr desto bättre.
Visst, på ett sätt, men nassarna ockuperade ju hela Ukraina men inte exvis Moskva.
Verkar minsann som om Ormön fått en släng av den proverbiala sleven också.
Härligt!
https://twitter.com/osint88/status/1539304307903832064?s=21&t=tc7M_hB1hfmKQxdnO4TEHg
Nu ska Helsingforskommissionen diskutera avkolonisering av Ryssland.
https://www.csce.gov/international-impact/press-and-media/press-releases/decolonization-russia-be-discussed-upcoming
Vad betyder det?
Att provinserna får sin frihet?
Tror nog att Kazakstan just tog det steget häromdagen 🙂
Yes! England, Frankrike, Portugal mm förlorade sina kolonier kvartseklet efter VK2. Det finns ingen anledning att Moskva ska tillåtas behålla sina.
Bra! Belarus bör ju också omgående få sin färgrevolution och Kaliningrad bli de-russifierat så europa blir lite säkrare.
Vitryssarna själva verkar vara pigga på demokrati och liv.
Fast det är väl inget de kommer gå med på frivilligt utan att det blir ett ”existentiellt hot”?
Men de kanske inte kommer ta det steget ändå… eller?
Faktum är att tänker man lite mer kring det så har du ju helt rätt Thomas, väst har ju släppt sina kolonier men Ryssland är ju aktiv förtryckare i ett helt gäng -stans och så fort nån protesterat har dom fått krig som ett brev på posten. När jag gjorde lumpen åkte alla officerarna på en sightseeing till Grozny för att se förödelsen, förstod aldrig hur dom vågade eftersom det väl var krig fortfarande men dom var också på gun-ranch russian style och sköt luftvärnskanon och RPG.
Det vore ju ett ypperligt tillfälle om man kunde bryta loss dom som vill från Ryssland så blir ju landet ett mindre hot, tänk om dom varit tvungna att skicka Moskva och St Petersburg ryssar till det här kriget, då hade nog oponionen vänt sig mot Putin direkt.
Shoigu åk hem! Gör lite nytta i ditt liv.
Ormöns ryska garnison har lidit stora förluster efter häftiga ukrainska attacker.
“Snake Island was dealt a concentrated blow with various forces and means of destruction, during which the Russian garrison took significant losses. The military operation continues and requires information silence until its completion.”
Operational Command “South”, AF of Ukraine
https://twitter.com/mhmck/status/1539303108341293057?s=20&t=FuL5LvtBcbZ69euXHovgvQ
Vad skulle man välja som ryss, att bli stationerad på Ormön eller bli Gulagfånge? Tror nog att man har bättre chanser att överleva med det senare alternativet…
Torde vara ett av historiens sämsta ställen att placera soldater på.
Men å andra sidan högst antal KIA per m2.
Jajjemen 🇺🇦👍
Expressen citerar orchförsvarsministeriet. Tydligen gjorde 🇺🇦 misslyckade försök att återta Ormön. 13 av 15 🇺🇦drönare ska ha blivit nerskjutna.
Tycker det verkar som om orcherna fick bita i gräset, eller berggrunden
Så här skriver dom på prorysk blogg om attacken, hittar inte Kubansky island till att börja med 🙂 –
“The Russian military destroyed the M777 battery on Kubansky Island.
The Armed Forces of Ukraine were shelling Zmeiny Island and Chornomorneftegaz drilling rigs.
The reconnaissance drone corrected their destruction”.
Kubansky Island ser ut att ligga i princip direkt västerut från ormön, precis vid gränsen till Rumänien. Enligt deepstatemap är det cirka 3,7 mil mellan ormön och Kubansky.
Jag väntar på en liten bubblare här, det har varit mycket lugnt längs Vuhledar – Horlivka linjen ett bra tag nu för ryssen gör inga direkt offensiva försök där och Ukraina ligger lågt.
Nu har ju Ukraina poolat in rätt mycket i fickan/bågen norr om Horlivka och förbandskartorna är nog missvisande men enligt dom finns det två mekbrigader i området och försvaret är väl till stor del Donbass-rebellerna i 1st Army?
Så det som skulle kunna tänkas hända är att Ukraina snor tillbaka några byar/samhällen där om tillfälle erbjuds. Är det lugnt så använder ju Ukraina den tiden till att fylla upp kompanierna med manskap och materiel, hela brigaden ligger ju inte i stridslinjen utan ett par bataljoner i vila som förstärks.
Det är inget prioriterat men det är samma för ryssen, dom är svaga också där.
Blir det skarpt läge vid Melitopol för ryssen så är de enda reserver dom kan ta dom vid Donbass och då blir dom ännu svagare där.
Kika in på deepstatemap nordväst om Kherson. 🇺🇦
Ser även ut som om orcherna blivit tillbaka pressade söder om Lysychansk
Se på fanken, nu har han markerat Kyselivka för blått lag 🙂
Då är dom ju framme i den där dalgången som spaningssoldaten postade sin video ifrån, “10km från Kherson” för ett tag sedan. Därefter är det ju ett öppet fält ned till Chornobaivka så rätt svår terräng.
—
Motanfallet vid Tommy Balka och V ut undrar jag om det inte var för att undsätta de förband som var instängda i Stanislav. Dom var väl där för motanfall mot Oleksandrivka men sen blev dom överrullade norr om deras position.
—
Zolote börjar se lite risky ut…
Bekvämt artilleriavstånd till Kherson nu…
Helt perfekt för artilleri. Har ingen koll på höjdskillnader i området, men man borde ju effektivt störa underhållet till Stanislav som ligger ca 2.5 mil bort.
Nån kanske har postat det här redan. Det finns ju ryssar som inte är orcher.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nobelauktion-gav-en-miljard-till-ukrainska-barn
Verkar som EU ledarna är överrens om att Ukraina skall få kandidatstatus eller vad det heter.
Officiellt skall det väl beslutas om 22-23 Juni men kul att EU ställer upp för Ukraina och låter dom få påbörja vägen mot vår gemenskap.
—
Lysychansk är ju ett veritabelt fort som man inte intar i första taget. Den södra underhållsvägen är väl lite utsatt just nu men den norra är öppen. Vad händer om även den norra ryker, Ukraina kan väl köra in underhåll på lervägar eller fält tills i höst iallafall? Det känns spontant som att den staden aldrig kommer falla och att alla ryska försök att inringa den kommer ske över öppna fält med eld från tre håll och flodövergångar från två av tre håll.
Skulle Ukraina genomföra taktisk reträtt är ju nästa linje Seversk – Bakhmut på ett ungefär och sen har vi linjen Slovyansk – stilleståndslinjen om det skulle behövas.
Ryssarnas vilja till krig och att dö förvånar mig verkligen varje dag, dom gasar på som om inget har hänt med T62. Vilket annat land som helst hade ju kastat in handduken och erbjudit reparations vad som helst.
När jag tänker på Putins mentala status så liknar jag den vid Cercei’s , när hon står o tittar ut över sin stad(Ryzzka armen) medans draken(UAF) bränner ner den bit för bit. Allt medans rådgivarna förgäves försöker få henne att gå därifrån och ta skydd. Total psykopatisk blackout……
Tack!
Intressant motargument till de som försvarar fossila bränslen av beredskapsskäl.
I Ukraina är nu elbilar extra heta p.g.a. bränslebristen:
https://www.vibilagare.se/nyheter/ukrainare-saljer-torstiga-suvar-byter-till-elbil
Och hur många ukrainare kan köpa elbil?
Jag tror inte det var budskapet.
Budskapet var att vid krig så är chansen att elen fungerar i större delen av landet större än möjligheten att få tag på bensin eller diesel.
Mark Sumner går igenom läget på dom flesta fronterna och som Kos sagt många gånger
“att förlora Severodonetsk inte betyda att Ryssland har “vunnit kriget” eller “erövrat Donbas” eller något liknande. Det finns andra städer och platser som Ukraina kan försvara med mycket bättre strategiska”
–
Dailykos -ja ni har adressen!!
— “att förlora Severodonetsk betydera inte att Ryssland har “vunnit kriget” eller “erövrat Donbas”
— Det finns andra städer och platser som Ukraina kan försvara mycket bättre strategiskt”
Undrar hur Putins PR skall spinna att Panzerhaubitze 2000 med tyska militärkors finns i Ukraina?
Scholtz är ju hans starkaste supporter men också nästan öppet mål för nazistreferenser tänker jag här.
Faktum är att om man inte kallar tyskarna för nazister men fortsätter kalla Ukraina för det blir det lite fel.
Imorgon vill jag läsa att ytterligare ett fartyg eller en ubåt bubblat.
👍
Orcherna verkar verkligen försöka stänga in 🇺🇦 vid Zolote, dags för taktisk reträtt då orcherna har tagit mer terräng ö från Zolote.
Varför Putin eller Lukashenko inte vågar utlysa allmän mobilisering:
Ur artikel i SvD i dag där en Rysk oligark uttalar sig: “– Putin och (presidentkollegan i Belarus) Lukasjenko vågar inte ge vapen till folket. (Ukrainas president) Zelenskyj var inte rädd för sitt folk utan delade ut vapen.
– Om Putin distribuerar 40 000 automatkarbiner i Moskva kommer han inte att finnas kvar i morgon.
https://twitter.com/MarkHiznay/status/1539335607029211137
Stridsvagnsmina 6 i Ukraina, gåva från Tyskland tydligen.
Sjukt otrevlig stämning i den ryska ammunitionsdepån när Ukrainskt artilleri lägger in ett par eldstötar och hela lagret antänder. Otroligt klipp. https://twitter.com/666_mancer/status/1539338874153062400
Hela filmen. Över tio minuters inferno man inte vill fångas i. Jisses.. 😳
https://youtu.be/GdGA88Eo8vs
Man hajar vad yttäckande artilleri handlar om – lyssna på ljudet. Överallt, explosioner, hela tiden.
Big badaboom! 😀
Där sparades många ukrainska liv.
Vilket inferno! Men fint väder ändå…
Vad är det som flyger över himlen vid 3:34?
Schweiz alltså. Europas quisslingar:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-21/switzerland-imports-russian-gold-for-first-time-since-invasion
Guldet är viktigt för ryssarna. Vi får se om EU gör något åt det vid nästa sanktionspaket.
Helvetia, om ni undrar var en schweizare hamnar som totalt morallösa. Är det inte dags att säga upp alla frihandelsavtal och andra avtal med dom. Införa visumtvång m.m.
Ännu en rysk Su-25 borta. Börjar bli några nu. Ukraina behöver inte ens plocka ner dom. Kan vara pilotfel. Börjar piloterna bli uttröttade?
https://mobile.twitter.com/TpyxaNews/status/1539281427040284674?cxt=HHwWhMC9wa2T0NwqAAAA
Rädslan för luftvärn & fiendeflyg verkar ju medföra att alla flyger mycket lågt över terrängen, vi har ju sett en del sådana videoklipp, och det kräver ju sin pilot…
Ryssar är kända för att inte kunna flyga lågt..
+1
Ja, smiskade inte en Viggen ner en Mig-? i Östersjön under kalla kriget i en “duell”?
Säkert. När jag var i flottan för 20 år sedan fick man höra en del rykten om både det ena och det andra.
Exvis att havererade Viggen bärgats med kulhål/splitterskador efter att de flugit för nära sovjetiska fartyg.
Oavsett så var det svårt och farligt att flyga över Östersjön.
Jag förstår inte vad problemet är. Europeiska länder ger Ukraina närmast oändligt med pengar, typ 500 miljarder euro och sen köper de det de behöver från USA. Då tar väl kriget slut. Då har ju inte USA gett några vapen som man verkar stötande.
Geld!
Ge 500 miljarder att använda till en oberoende ingenjör och inte till en stat/regering så hade det du säger hänt inom 24 timmar.
Artemiy Dymyd, aktivist från bl.a. Maidan, blev bara 27 år. Tyvärr förlorar Ukraina en och annan framstående medborgare pga. Putin.
Väldigt mycket folk på begravningen, måste väl vara tusentals.
https://twitter.com/EuromaidanPress/status/1539340939797450752?cxt=HHwWgMC-jbqb69wqAAAA
Kvällens “komma hem”.
This doggie is like a child – crying with happiness that its human returned home.
https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1539014447083167745?cxt=HHwWgoCx6Ynf1tsqAAAA
Putin och hans armé känns så mycket Saddam just nu.
Det var länge sedan vi hörde om Valery Gerasimov. Har jag missat något?
När jag tänker på Putins mentala status så liknar jag den vid Cercei’s , när hon står o tittar ut över sin stad(Ryzzka armen) medans draken(UAF) bränner ner den bit för bit. Allt medans rådgivarna förgäves försöker få henne att gå därifrån och ta skydd. Total psykopatisk blackout……
Detta med flygplan; i god sovjetisk anda kan de väl istället för Ilyushin il-96 bygga Illusion il-22…
Så förberett de hann filma den roten hade säkert en rote redan passerat innan (fyrgrupps anfall).
Mysterious Group of Companies Tied to Bank Rossiya Unites Billions of Dollars in Assets Connected to Vladimir Putin
https://www.occrp.org/en/asset-tracker/mysterious-group-of-companies-tied-to-bank-rossiya-unites-billions-of-dollars-in-assets-connected-to-vladimir-putin
.
Lite blandat nytt och sådant man hört tidigare.
Intressant läsning i alla fall.
Putin spelade hockey igår enligt Peskov😂. Undrar om några andra spelare fick vara på isen eller ens i ishallen samtidigt? Börjar likna Nordkoreas rapportering om att Kim Il Jung spelade golf och gjorde massor med “hole in one”😉 https://www.republicworld.com/world-news/russia-ukraine-crisis/kremlin-blasts-unhealthy-putin-rumours-says-he-delivered-speech-played-hockey-articleshow.html
Jo det var säkert flera spelare med, han gillar att frottera sig med ryska hockeystjärnor. Sedan när han har pucken så brukar en gata mot mål öppna sig, så vid att t o m Moses vid Röda Havet hade blivit imponerad…
😂
Goda nyheter från Italien! “Femstjärnerörelsen” som varit motståndare till italienskt vapenstöd till Ukraina splittras och Italiens utrikesminister att lämnar partiet i protest mot att partiet försökt hindra stöd till Ukraina.
–
Vi kanske får se lite mer aktivt italienskt stöd nu.
https://www.politico.eu/article/luigi-di-maio-quits-italy-5star-movement-party-split/
Fick inte Luka vara med? Har han väl fått vara förr. Och var var tv-teamet som ska visa föreviga denna stora händelse?
Eller är varken Luka och Rossija 1 inte BFF längre med bunkerråttan? För denna stora händelse har väl hänt? 😉
UA har avancerat i Zaporizhzhia-regionen upp till 10 km på linjen Vasylivka-Nesteryanka, från Hulyaypole till Polohy, och över Kashlahachfloden mellan Velyka Novosilka och Vuhledar.
https://twitter.com/WarMonitor3/status/1539347490356576256?s=20&t=f2HTDfjqMb5xiCar27RAcw
Intressant!
Lite TB2 drönare bombar ett raff?
–
https://twitter.com/Quicktake/status/1539249978790617090?t=J2wnLv_81JA75ZpjcjcDAQ&s=19
Fel länk.
https://twitter.com/JayinKyiv/status/1539508860230180866?t=Eh4YXNMTwZKcERQ4wMZ-lQ&s=19
Intressant. Det är en bit in på rysk mark… Har inte ryssarna luftvärnskapacitet att plocka ner en drönare?
Hur kunde filmaren veta att hen skulle filma just där och då?
Är det bekräftat av UA?
Rostovregionen borde väl ha luftförsvar? Jag kommer ihåg alldeles i början av kriget när UA smällde dit en Tochka på flygbasen och chockade många.
Kan drönaren ha gått under radarn? Och det är inte en Bayraktar verkar det som.
Hur han kunde veta? Han både såg och hörde drönaren på inflygningen och började väl filma i och med denna händelse. Sen förstod han nog inte att det var en självmordsattack från drönaren, utan trodde nog att det var någon rysk sak som flög runt.
Angående luftförsvar. Tydligen saknar rySSland effektivt heltäckande luftförsvar. Så har det alltid varit och inte verkar det ha blivit bättre.
Heltäckande luftförsvar saknas nog i alla länder. Det är ruggigt dyrt och svårt att skydda ett helt land, särskilt ett land så stort som Ryssland. Försök tänka hur illa det skulle kunna gå för Sverige om vi utsattes för omfattande drönarattacker (jag tror inte vi skulle klara oss bättre). Det visar på att luftförsvaret måste prioriteras.
Läser man kommentarerna till tweeten så framkommer det att det är en rysk modell på drönare, en kopia på en israelisk med lite modifikation.
Är det kanske LW som skrivit Expressens ledare?
https://www.expressen.se/ledare/putins-krigsbrott-visar–att-ukraina-maste-vinna/
Antingen har han tagit jobb som spökskrivare, vi vet ju att han kan skriva, eller så har Expressen trålat ett par dagars Cornucopia.
Men det där är bra, det behövs fler sådana artiklar och ledare!
Detta är ju en ovanligt insiktsfull och klarsynt ledare från Expressen. Det som uttrycks där skulle det vara bra om det blev den allmänna hållningen i svensk press och övrig media. Det finns inte någon möjlighet att backa för ryska krav, de måste besegras och kastas ut ur hela Ukraina och tillfogas sådana förluster att de inte gärna provar detta en gång till i vår tid (eller någonsin).
@Yrsel:
Expressen är inte först, både i Aftonbladet och tidningen Arbetet har samma åsikter framförts.
Det gör inte Expressens ledare mindre bra men jag tycker att de mer hänger på en åsiktstrend i “svensk press och övrig media” än leder den. Även i public service har detta uttryckts men av fristående skribenter, de har ju inte ledare.
19:57,
Lågt? Nåja. Det där skulle nog räknas som flygning på medelhöjd i Flygvapnet.