Börserna i de asiatiska tidszonerna är upp nu under tisdagsmorgonen. De amerikanska långa räntorna tog ett rejält kliv uppåt under årets första dag.
Räntorna på dollarn stiger |
Stockholmsbörsen gick starkt och inledde året med nya börsrekord i Stockholm där OMXSPI stängde på +0.72% och OMXS30 på +1.01%.
I USA inledde S&P-500 året med +0.64% och Nasdaq 100 med +1.11%.
De amerikanska långa räntorna tog dock ett ordentligt kliv och 10-åringen gick från 1.52% till 1.63%. Tvååringen gick lite mildare från 0.73% till 0.78%. Även 20- och 30-åringarna ökade, i fallet 30-åringen från 1.90% till 2.01%. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve väntas höja räntan tre gånger under året, medan svenska Riksbanken desperat klänger fast vid att räntan inte ska höjas och att det inte existerar någon inflation och om det existerar någon prisinflation så ska den bortses ifrån.
USDSEK hittas på 9:11, EURSEK på 10:29 och guldpriset på 529:- SEK per gram.
I de asiatiska tidszonerna stiger börserna nu på morgonen.
ASX 200 +1.95%, KOSPI +0.39%, Nikkei 225 +1.77% och Straits Times +1.41%. Hang Seng går mot strömmen i Hong Kong och backar -0.33%.
2 kommentarer
Krash för Kina i 2022? Vad tror vi?Förhoppningsvis drar det med sig Ryssland isåfall också.
Kina har länge haft en ohållbar ekonomisk politik. De har hållit uppe tillväxten tack vare en enormt uppblåst byggsektor (jämförelser med Sverige undanbedes, detta är en helt annan liga), både bostäder och infrastruktur. Evergrandes problem är ett symptom på att man faktiskt försöker rätta till detta. Statliga bolag kan delvis kompensera för att de privata tvärbromsat, men att arbetslösheten kommer stiga (vilket det redan har) är svårt att undvika. Kommer det "smälla" 2022? Kanske inte, men Kina kommer inte visa samma tillväxt de är vana vid.
På sikt ser det dock värre ut. Landet har redan nått peak arbetsför befolkning och det kommer de omöjligen lösa genom "organisk tillväxt". Internationell migrering till Kina av den skalan som krävs är bara att glömma. Kvar återstår att de lyckas göra som japanerna; en kombination av produktiviteshöjning genom automatisering samt outsoursing till lågkostnadsländer. Jag tror möjligheterna till detta är yttest begränsade. Det skulle vara om de verkligen lyckas med AI, men det är svårt att förutse vinnare i teknikrace.
Lägg till att de kommer ha massiva problem med att ta hand om sina äldre som kommer vara flera än de yngre, samt att i princip allt sparande för pensionen är låst i bostäder som just nu kraschar (Evergrande etc.).
Ryssland är en bananrepublik, de klarar sig väl ekonomiskt hyffsat så länge bränslepriser är höga. Tydligen så ska EU klassa naturgas som en hållbar investering, vilket är något slags rekord i idioti och dålig tajming.