Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och innehåller betallänkar. Allt text är dock min egen och har inte granskats av Lysa. Lysa kan tillsammans med bloggen erbjuda dig som ny privatkund 20% rabatt på avgifterna i tre månader och som företagskund i sex månader.
Dags för en liten enkät så här på det nya året och om hur ditt börsår varit. Hur har din portfölj eller dina portföljer gått? Svara nedan i procentenheter och bloggarens egna redovisning hittar ni nedan.
Bland de portföljer där jag enkelt kan få fram årsutvecklingen så har min ena Lysaportfölj gått +16.09% och den andra +16.44%. I början av året låg portföljerna på 80-20 aktier-ränta, sedan 50-50 aktier-ränta och sedan i augusti någon gång 20-80 aktier-ränta. Skillnaden i utfall beror på att jag månadssparar till den andra portföljen, vilket gett bättre avkastning när små delar köpt in sig på t ex dippen i oktober. Lysa räknar på avkastningen från tillfört kapital, och inte själva storleken på portföljen.
Lysa är både min personliga och mitt bolags huvudsakliga sparform, och erbjuder en mycket enkel form att ha en permanent portfolio med automatisk ombalansering, samtidigt som man likt jag fortfarande envisas med enkelt kan ändra mixen på denna portfölj. Eller så följer man bara Lysas robotförslag.
Lustigt nog har min ena Avanzaportfölj också gått exakt +16.09% på helåret även där med successivt lägre andel aktier. Den andra Avanzaportföljen har gått +15.65%.
Bäst var alltså månadssparandet hos Lysa.
Samtidigt har OMXS30GI, dvs OMXS30 med återinvestering av utdelningarna, dvs det som svenska indexfonder generellt använder gått +31.25%. Skillnaden ligger förstås i att ovanstående portföljer innebär betydligt lägre risk.
Personligen är jag nöjd med +16% på helåret, särskilt om man kan hålla den avkastningen årligen och dessutom att jag stabilt lyckats åstakomma ungefär samma avkastning i fyra portföljer. Det är avsiktligt att byta avkastning mot trygghet och inget misslyckande.
En del är dock aldrig nöjda om de inte maximerar avkastningen varje år, men det finns alltid något annat man kan jämföra med som gått bättre och att jämföra sig med annat än sina egna mål gör bara att man blir bitter.
Men hur har dina portföljer gått i år?
Svara nedan, ange avrundat till heltal procent. Har du flera portföljer slå samman dem, kör ett vägt medel eller något. Jag kan inte se vem du är eller var du sitter, utan endast ditt svar samt en tidsstämpel.
Du kan förstås också skryta eller visa på självinsikt i kommentarsfältet nedan.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och innehåller betallänkar. Allt text är dock min egen och har inte granskats av Lysa. Lysa kan tillsammans med bloggen erbjuda dig som ny privatkund 20% rabatt på avgifterna i tre månader och som företagskund i sex månader.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
17 kommentarer
Ca 16% upp. Dålig avkastning i förhållande till risknivån. De två största innehaven toppade tidigt på året.
Skulle köpt en indexfond…
Ca 30% guldbolag, ca 40% energibolag och sedan koppar, shipping och en lite tech är det som gäller för 2022.
Tror på tufft år för crypto och tillväxt som ARKK. Kan bli stora tapp där.
Inte lysande, men är väl rätt nöjd ändå viktade om bort från börsen så minuter jag kunde.. massa pensionssparande är ju bundet till fonder begränsat urval.
Jag gick 3% plus. Räddad de sista dagarna, låg minus före jul..
Bör nog hålla mig till sparkonton..
Slutade 30.23% upp, helt ok… Hade varit mer om inte SEB åkt på så mkt stryk i dec samt om att jag hållit mig till planen jag hade tidig höst att minska risken. Men räknar med betydligt mindre utveckling 2022 och fortsätter planen att fokusera mer på utdelning.
Är jag hemsk om jag inte har någon aning? Handlar på en plattform som inte ger bra statistik utan bara utveckling på nuvarande positioner. Har man aktie A som gått 50% på 5 år och aktie B som gått 50% på en månad syns utvecklingen alltså bara som +50%. Även om det man sålde aktie C på -99% när man köpte aktie B.
Jag vet ungefär vilka summor jag började och avslutade året på.
Avanzianen gick 19.8 procent i år vilket är väsentligt bättre än historisk börsavkastning på 10 procent innan inflation.
Å andra sidan blandar jag päron med äpplen då ingen vet vilken exponering de haft mot aktier, obligationer, krypto samt likvider.
30,97% har bara aktier och lite kryptovalutor
Bra! Fick mer än många andra. Jobbade mycket, sparade så mycket det gick. Tror att de flesta kan gynnas av att exponera sig mer för risk. Starta eget företag, uppfinn, investera – och köp inte saker som inte bidrar till lycka.
38% Bara aktier.
Hösten blev slakt för mig, men landade på blått ändå.+4.
22,6% för egen del, ett mycket gott år på börsen.
29 % enligt Lysas sätt att räkna.
Några tusenlappar ner på ädelmetall-ETF.
30 % på ISK hos storbanken (LF Global Indexnära + lite Asien och utveckling)
Buffersparkonto 0,95%
Mycket nöjd sett till riskviktad avkastning.
Skulle gärna sälja men landar i TINA
21% Avanza zero, global och emerging markets eller vad den heter. Inga stora pengar dock.
Depån sammantaget stannade på 25%. Men det som drog upp var sparande i fonder till barnen och egen pension. Aktier var 5% upp. Så med det som facit bör jag nog styra om mer till fonder.
57,54. Hade kryddat med minilongs på tsla. Var ännu bättre innan Tesla korrigerade. Tråkaktierna drog ned men riskspridning får kosta.
58,11% överlag mellan portföljerna aktier, endel med hävstång och crypto
5% plus totalt. Bedrövlig höst tyvärr. Väldigt hög risk i mina portföljer och de största innehaven gick dåligt. Men tänker att jag köper billigt nu 😜