Jag har nu någon form av utvärdering av energibesparingens effekter. Justerat för temperaturskillnaden verkar besparingen på elen uppgå till 29% av elförbrukningen. Ytterligare 10% verkar också flyttats från högpris till lågpris nattetid.
Resultatet |
Förbrukningen blev nästan exakt samma 62.07 kWh vs 61.08 kWh, men då var det vid den högre siffran hela 6.2 grader varmare. Därtill var det fem grader varmare inomhus, för en total temperaturskillnad på 11.6 grader eller en ökad uppvärmning om 58%. Om vi antar att 75% av elförbrukningen den 18:e var uppvärmning så skulle det inneburit 86.73 kWh den 21:a december. Utfallet blev nu 29% lägre och en besparing på 24.66 kWh elenergi.
Som man ser ovan stod varmvattenberedaren för omfattande spikar efter midnatt och mot slutet av dagen, efter att den slagits på igen. Detta var 10% av elförbrukningen för dygnet och flyttades alltså från högpris till lågpris nattetid och blir genom timdebiteringen en ekonomisk besparing.
Annat värt att notera är att förutom enskilda timmar som 06 – 07 (frukost och dusch innan VVB stängs av) och 11 – 12 samt 13 – 14 när diskamskinen kördes, samt vid middagen 18 – 19, samt VVB påslagen igen runt 22:40, så var förbrukningen varje enskild timme lägre den 21:a än den 18:e, trots att ingen var hemma den 18:e, trots betydligt kallare ute och varmare inne och trots att jag jobbade hemma den 21:a.
25 kWh sparad el blev till gårdagens medelpris en ekonomisk besparing på 25*6=150:- SEK jämfört med nätat, elhandlad, skattad och momsad el. Istället förbrukades mestadels ved, allt annat lika 75 kWh ved (givet COP 3 på värmepumpen) eller cirka 75 liter stjälpt ved (ca 1000 kWh netto efter kaminförluster i en kubik stjälpt ved – skrev fel och angav kg först) om man så vill – förenklad beräkning.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
39 kommentarer
Jämfört med fast bundet elpris på t ex 40 öre, hur mycket tjänar du på att ha timdebitering och behöva mikrooptimera förbrukningen i tid? Sett över hela 2021 t ex.
Jämfört med att ha fast bundet på 20 öre hur mycket tjänar du på att ha 40 öre?
Jo men sommartid när det är billigare än 40 så tjänar du ju på att ha din timröliga, speciellt med nattladdning
Tratt. Hela idén med att köra rörligt/timmätning har fallit ihop med den havererade energipolitiken för hushåll med egen uppvärmning via el.
Vi får hoppas på bättre tider framöver när solen alltid lyser, vinden alltid blåser och ett Europa som inte behöver någon energiimport.
Östergren den ständigt lysande solen finns redan. "Batterier" i bred bemärkelse är tydligast för de flesta men kräver stora investeringar.
Ett mindre antal länder får idag mycket energi från hål i marken. Bekant för de flesta är Island och Nya Zealand men det finns ett antal till som får stora mängder el från hål i backen. Vid billigare borrning ökar mängden.
Men enklare för att få mer el från solen är HVDC för långa sträckor. Användningen ökar internationellt. I vårt interna Sverige är det ledningar mellan norr och söder där vi idag nästan alltid flyttar elen söderut men om några år allt oftare norrut.
Jag är övertygad om att vi kommer få små solar dvs fusion inom 10 år.
Men 10 år är långt bort och vi får skapa en mängd lösningar innan dess. Vattenkraft i mycket vid bemärkelse kommer ge en hel del el innan egen fusion.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nanotec.
Sluta håna folk, det är ju ändå jul.
Fast nu är det så finurligt att flera elbolag har tagit bort möjligheten att teckna fasta avtal så nu ska vi alla sitta i "rörligt är alltid billigast över tid" båten.
Se även den andra båten "rörligt ränta är alltid billigast över tid". Även den båten gör sig redo att lämna hamn för en resa norrut.
Östergren är inte min mening att håna folk. Har du läst vad jag skrev i kpif inflation tidigare idag? Detta med tanke på "alltid billigast" viket inte alltid gäller. Jag gör en hel del misstag.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Östergren:
Det kanske inte är så dumt att de fasta avtalen försvinner. Om det skulle bli i stor skala skulle kanske priserna gå ned en aning. Nu förbrukar de med fasta avtal när de vill.
JH jag misstänker att det inte är många elsäljare som tagit bort fasta avtal, men desto fler som höjt priset.
Vänliga hälsningar
Nanotec
JH. Fasta avtal är en försäkring, precis som fast ränta eller en hemförsäkring. Utmärkt att ha vid kris.
Nanotec.
Kan berätta att byns nätägare tagit bort möjligheten att teckna fast elavtal så trenden är tydlig.
Östergren, skyll inte på oss stadsbor i lägenhet med fjärrvärme som förutsåg detta 😉. Priserna går säkert ned om några år, bra för bostadsbubblan som främst gäller energislukande villor. Nu är ju 5 års räntan på väg nedåt, och lånelöften därmed på väg upp
Mjau.
Vi driftar flera fastigheter med fjärrvärme och jag är faktiskt bekymrad vad som komma skall gällande fjärrvärmepriset. 2022 blir ett guldår med endast 1% höjning. Efter det ser det dystrare ut.
Fattar att du trollar gällande räntan som är på väg upp.
Stabelos 5-åring är uppe i 1.86% nu.
Nej menar USAs 5 åring. Försiggår något. Vi får se. De långa räntorna är väl på väg ned? Pesten verkar nu slå klo, studenter inkallas och semestrar ställs in. Tror USA påverkas de med. En puckel är på G tyvärr.
Pratade idag med staben som tillsätter bemanning över julen. Lät inte så bra. Antivaxxer som riskerar 11x risken för IVA, och som är betydligt yngre gör sitt sänke
Ja vi får se vad som händer med räntan och C19.
Som du noterat har US 5 Y samt svensk 5 Y bostadsobligation gått ner lite i närtid. Ändå har de svenska bolåneinstituten höjt 5-åringen ut mot kund.
Jag får väl utvärdera hur det är att ha timrörligt 2018 – 2022 eller något. Man kan precis som för räntan inte handplocka några enskilda månader och säga att det är kasst.
Jag ska få upp solcellerna till att producera ca 15000 kWh om året och med Dela Vattnet kommer ca 10 000 av de hamna på de sex vintermånaderna, dvs av ca 2000 kWh per månad kommer 1 500 vara gratis (nåja) från solen på sommaren, övriga 500 får jag väl leva med att betala för. Nu är jag inte där än, kommer snart dubbla solcellerna iaf, sedan ska ladans tak bytas innan det sista åker upp.
Kommer i princip inte köpa någon el alls dagtid (högpris) sommartid framöver. Det som i teorin är diffen mellan solcellerna och faktisk förbrukning kommer täckas av elbilen, som i princip helt laddas nattetid. Förenklat kommer jag enbart betala nattpriser för elen när det är klart.
Cornu. Du gör helt rätt som kör tim-mätning kontra rörligt.
(Det är dock inte lämpligt för alla)
Kollade lite historiska priser i Tibber-appen.
Snittpris 1 år är nu uppe i 69 öre.
Snittpris 3 år ser vettigare ut med 43 öre.
Slog ATH i elkostnad igår hos Tibber trots halverad förbrukning mot en vanlig kall dag (eldade). 54 kWh gick på
282 spänn. Hade varit ännu dyrare med rörligt.
Jepp, vi får se. Det är svårgissat, jag gissar på fallande räntor och inflation under våren. Svagt stigande BRF priser, och stillastående villapriser p g a elpriser.
Säg 0-5% upp på BRF under våren och nedåt samma under hösten. Villor stillastående under våran och nedåt under hösten. Jag brukar ha rätt 🙂
Bra att veta, jag brukar ha fel (precis som alla andra).
Har egentligen inga planer på att flytta men kommer dessa elpriser cementera sig på 2 spänn exklusive moms och nät kommer jag överväga att bo permanent i SE2.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Igår som var årets dyraste dag kostade en kWh 426 öre i SE3.
I SE2 var priset 64 öre.
Så tyvärr känns SE3 och SE4 som rena u-landet.
Vill du ha tips är det bara att fråga 😉. Att jag brukar ha rätt är ingen garanti för framtiden. Men jag gav dig precis vad jag tror.
Mitt tips blir alltså att säljer ditt hus, och köper en energieffektiv BRF i bockastaden eller söderut
Blir det söderut blir det utanför landets gränser. Sthlm GBG etc är ok men inte bättre än Bockstaden.
Eller man kanske måste ha timrörligt om man ska köra solceller?
Skulle inte ge mig in i timdebitering utan solceller och elbil som det ser ut nu. Tror det är snudd på omöjligt att tjäna något på det om man är normalförbrukare och inte vill läga merparten av sin tid på att planera när man ska tvätta, diska, laga mat och duscha. (vilket får ske nattetid om det ska ge något.
Googlar man på det innehåller ved typ 4kWh/kg, vilket ger att ca 19kg ved ger 75kWh, inte 75kg om du inte har dyngsur ved.
Fast effektiviteten i din kamin är inte 100%, närmare 25% killgissar jag.
En modern kakelugn värmer bra. Beställde modernaste typen 1999 för risken med millenniebuggen som jag då jobbade hårt med. Blev lovad att den skulle vara klar före årsskiftet.
Visst stod den lysande vit klar precis före julen. Men först då fick jag veta att den måste torka några veckor innan eldning. Du kan å sätta in något värmeljus att titta på sa byggaren. Fast vi som kämpade med millenniebuggen för åtskilliga miljarder hade lyckats rätt bra.
Nu värmer den skönt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kaminer (kassetter) brukar ha en verkningsgrad på 70-80%.
Vad blir inte till värme liksom. 25% är såklart en korkad killgissning
Tyvärr försvinner en del värme ut genom skorstenen. Den totala verkningsgraden kommer därmed att variera lite beroende på vad man har för avgasrör.
En kakelugn innebär ett extremt långt avgasrör. Samt ett stort värmemagasin som under låg tid efter brasan slocknat strålar ut värme,
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hej, någon som skulle kunna uppskatta hur många kW som en flvp sparar per kg ved. En grov uppskattning 😀
Varför köra beredaren lite då och då?
Kör bara nattetid. Men nu vet jag inte hur stor beredaren ni har. Men vår 200l 75grader spetsat till 55grader, räcker hela dagen för två vuxna och två barn. Kör den tider då det oftast är som lägst. Tidigare 23-06 men nu den senaste tiden 01-06.