En preliminär utvärdering av omläggningen av energiförbrukningen igår med anledning av dagens extrempriser på elen visar på en tioprocentig reduktion av elförbrukningen under måndagen jämfört med att inte alls vara hemma och ha 18 grader inomhus i lördags. Detta samtidigt som det igår var fem grader kallare under den utvärderade halvan av dygnet.
Lördagen vs måndagen Data: Ellevio, Netatmo |
Enligt min väderstation Netatmo låg den mikrolokala medeltemperaturen klockan 12:15 till 00:15 i lördags i skuggan på norrsidan av huset på +2.6 C. Igår under samma tidsintervall låg temperaturen på -2.4 C, dvs exakt 5.0 grader kallare.
Detta ska normalt öka energiförbrukningen.
Istället minskade den från 30 kWh till 27 kWh eller tio procent (exakt siffra är 9.6% utifrån 27.01/29.87). Detta baserat på Ellevios rapport om elförbrukningen per timme.
Åtgärderna slår först fullt ut idag, men eventuellt får vi gäster ikväll vilket kommer dra igång gäststugan så experimentet går i så fall förlorat. Dock kan man iaf jämföra tiden fram till gästernas ankomst.
I lördags körde värmepumpen på 18 C inomhus och 16 C i maskinhallen. Utebelysningen körde fullt när det var mörkt, inklusive julslingor på uppåt 250 löpmeter. Temperaturen på golvet i stora badrummet var 24 C under högkostnad dagtid och 18 C under lågkostnad nattetid. Varmvattenberedaren stod på dygnet runt, även om det i lördags inte gick något varmvatten.
Detta har nu ändrats till 100% vedeldning inomhus, 14 C i maskinhallen. Reducerad utebelysning till det allra nödvändigaste och inga julslingor, och badrummet kör 24 C vid lågpris nattetid och 20 C dagtid. Varmvattenberedaren stängs av på morgonen och slås på innan man går och lägger sig. Det senare kan synas på spiken klockan 23 – 00 i måndags. Antagligen är lördagens spikar klockan 12 och klockan 21 också varmvattenberedaren. Spabadet verkar inte synas – det kör rätt ofta, men på rätt låg effekt, vilket är avsiktligt designat så att en sådan installation inte ska sänka ett hus huvudsäkringar.
En reduktion på 10% trots fem grader kallare får nog ses som okej. Samtidigt är inte reduktion i sig det viktigaste – det viktiga är att eftersom vi har timmätning flytta förbrukningen (t ex badrumsgolv och varmvatten) till nattetid. Det sägs att en grad temperaturskillnad innebär 5% ökad energiförbrukning, så egentligen borde förbrukningen ökat med 25%, inte minskat med 10%.
Effekten av kallare utomhus och med det fem graders temperaturskillnad bekräftas av att värmepumpen i maskinhallen drog 18.3 kWh i lördags och 22.4 igår måndag, där reduktionen i temperatur bara var under eftermiddagen. Det är en ökning med 22% och i linje med ovanstående 25%. Intrimningen av 14 C temperatur i maskinhallen var inte heller perfekt då en frostvaktprogrammering slog till och ställde om till 18 C när temperaturen gick under 14, men det åtgärdades under kvällen och nu är temparturen stabil på 13-14 C.
Slutsatsen blir att jag genomförde enkla åtgärder som reducerade elförbrukningen med 90/125=28% när man justerar för det kallare vädret. Sedan är ju mycket av energiförbrukningen kvar, men i form av ved istället för värmepumpsel. Då en del förbrukning flyttats från dag till natt (varmvatten och golvvärme i badrummet) kommer den ekonomiska besparingen bli större än 28%. Dessutom har vi inte 18 C inne längre, utan snarare 22 C eller mer i hela huset, vilket innebär ytterligare besparingar relativt sett och med värmepump borde ökat dess förbrukning med ytterligare 20%.
All elförbrukning är dock inte värme. Om temperaturen återställs till lördagens nivåer hade vi kunnat få ett temperatufacit.
I övrigt duschade jag vid 11 idag efter att ha varit på gymmet, och det var inga problem med varmvattnet, trots att det stängdes av 0630.
Med tanke på skillnaden el elpris dag- och nattetid skulle en enkel hemautomatiseringsstyrning av varmvattenberedaren kunna reducera kostnaden för varmvatten med 60-90%, kanske normalt 70% på grund av skillnaden mellan pris dag och nattetid, utan att egentligen minska energikonsumtionen. Ska jag inte sätta in en värmepumpsberedare (Daikin ECH2O) så bör ett enkelt styrbart relä i elcentralen snabbt betala sig. Att manuellt springa ner i källaren håller inte i längden. Daikins värmepumpsberedare kan både styras på tid och reducerar förbrukningen med ca 60%, så den kan vara en mycket god affär. Ska ta in offerter. Naivt blir besparingen 3000 kWh och en halvering av priset på resterande 2000 kWh genom flytt av värmning till nattetid, dvs en besparing på 80% eller 4000 kWh eller 8000:- SEK om året om 2:- SEK skattat, elhandlat, nätat, momsat och klart blir det nya normala elpriset på helårsbasis. Enbart ett relä för tidsstyrning skulle kanske halvera kostnaden för elen till varmvattnet och då ge 2500 kWh eller 5000:- SEK om året. Kanske en bättre investering, då det inte är många tusenlappar för en sådan styrning? Dessutom kan man enkelt stänga av varmvattnet när man reser bort och slå på det igen i god tid innan hemkomst (dock har vi ju nästan alltid husvakt, så sällan relevant).
I övrigt har elpriserna fastställts för imorgon hos Nordpool och de förblir extrema, men några procent lägre i medel än idag.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
62 kommentarer
Kommer bli en spännande vecka, tydligen ska det bli en gedigen kölknäpp till lördag, runt minus 15 på sina håll i Skåne såg jag…
För övrigt, kolla HZ på kontrollrummet, det börjar närma sig ett ras känns det som…
Härligt, då sparar man mycket pengar på elförbrukningen och blir det 12 h får man betalt av elnätbolaget. *mys*
Hur fungerar en värmepumpsvarmvattenberedare? Tar den värmen utifrån, eller från ett utrymme i huset "som inte behöver vara uppvärmt"?
Luft-vatten-värmepump tar värmen ur uteluften. Växlaren inne är lite stor. som ett 19" rack ungefär. Eller kylskåp.
Dagens luftvärmepumpar är så bra att t.ex. bergvärme enbart är dyrt och förstör ens tomt vid installation. Köper man t.ex. en bra luftvärmepump så behöver man inte bekymmra sig över stygga köldknäppar.
Min luft-vatten-värmepump tar värmen ur inneluften innan den dumpar den utomhus i -15 grader. Värmen distribueras sen ut genom golvvärme och element. Huset är i konstant undertryck då luft sugs ut i primärt kök och badrum.
Den enklare modellen (luftvärmepump?) skiftar inte luft mellan ute och inne, så den kyler uteluft ännu kallare. Blir inte speciellt effektiv på vintern.
Luftvärmepumpar går också köra baklänges som AC sommartid och kyle inneluften.
Skojsigt trams… Ineffektivt?
De fungerar bra ned till -35 temperaturer, om man inte snikat vid inköp. Sköter man sedan underhållet, så har man bra luft i sin boning som en fin liten bonus.
Producerar man egen kraft, så har man så gott som gratis kylning i sin fastighet när solen gassar som värst..kanske är vattenmagasinen tomma…då smakar gratis kyla än godare.
Jag har fjärrvärme, inte särskilt dyr sådan…men nästan gratis värme är billigare.
Hur gör du med prisstyrningen? Använder du Power Saver i Node-RED i Home Assistant, eller har du någon annan lösning? https://ottopaulsen.github.io/node-red-contrib-power-saver/
Jag kör sedan någon vecka eller två med den lösningen och styr luftavfuktaren i tvättstugan och den enda elradiatorn i huset efter vilka timmar som elpriset är lägst (minst högt) varje dygn. Vet inte hur mycket det sparar än, men vi undviker iaf onödig konsumtion när det är som dyrast.
Blir det inte lite missvisande att räkna på en besparing om man eldar istället?
Förvisso går ju elnotan ned, men energin förblir ju densamma.
Jag ser effektiviseringar som en total energibesparing, inte bara billigare bränsle.
Nu står det att det handlar om elförbrukningen om du läser texten:
"Slutsatsen blir att jag genomförde enkla åtgärder som reducerade ELFÖRBRUKNINGEN med 90/125=28% när man justerar för det kallare vädret. Sedan är ju mycket av ENERGIFÖRBRUKNINGEN kvar, men i form av ved istället för värmepumpsel. "
Men ja, målet är att spara pengar.
Jodå, jag läste detta. Tanken låg mer åt det faktum att många inte har möjligheten att elda för att minska elförbrukningen, så det hade varit intressantare att se vad det gjort utan eldningen.
Strikt talat är ju inte värmepumpar heller energibesparing, de hämtar bara energin från luft/vatten/jord/berg istället för från elnätet.
Förvisso, men eftersom de drivs av el, ser jag dem som en direktverkande värmekälla.
Bara jag som småler lite åt diskrepansen mellan bloggarens personlighet i sina inlägg och TVÅHUNDRAFEMTIO LÖPMETER JULSLINGA? 😂
Gården är rätt stor. För att ge lite ljus i vintermörkret har vi slingat en del gärdesgårdar, samt en av gångarna som ledljus (LED-ljus, ha!) i mörkret. Lägger upp ett foto i inlägget.
Äsch, se https://cornucopia.cornubot.se/2021/12/blivit-en-del-snoskottning.html.
Stor avser relativt en villatomt.
Se även ett foto här https://cornucopia.cornubot.se/2021/11/morgonrapport-utgar-pga-snoskottning.html
För övrigt kanske det är 240 eller 260 meter. Tror slingorna är 20 m styck.
Har en liknande slinga och den ligger väl runt 10W. 13st ger ju 130W så drygt 3 kWh om man kör dygnet runt.
Jag införskaffade i år 250m slingor, de drar totalt cirka 20W. Inget att fundera över.
Kan inte vara mycket ljus i dem. Mina får max vara 150 m långa och då drar de 2000 W om jag tolkat informationen rätt.
Nja, det är nog att ta i med 30W/meter. Om du inte har glödlampor 🙂
De brukar ligga runt 50mW per LED, några varianter av kraftigare dimension avsedda för direktanslutning till elnötet utan transformator är lite kraftigare, både i ljusflöde och konstruktion.
Räkna med 75W per 100m.
Jag har ingen transformator på mina, nej.
Kan slanga upp en bild under kvällen. De lyser fint. Ser ut som vilken julbelysning som helst om man låter bli de smaklösa programmen.
https://www.bauhaus.se/ljusslinga-timer-led-100m-multifargad
2000W LED-belysning vore _fantastiskt_ starkt ljus. Som att lysa upp en ishockeyrink så det går spela när det är mörkt eller nått sånt.
Möjligt att jag har fel, bara läst på förpackningen, men kan ha missuppfattat. Får göra en energimätning så man får facit.
https://imgur.com/a/ubx7QTA
Farsan installerade ny VVB förra veckan. Förbrukning sjönk direkt med 25%, då den förra från 80-talet hade så dåligt isolering att han till och mer hade plockat bort elementet i tvättstugan för spillvärmen från den gamla VVB höll det varmt där inne. Nu var det iskallt…
En grad förändring i innertemp ger fem procent förändring av energianvändningen för värmen. Inte generellt för fastighetens energianvändning.
Wow, DET hade jag ingen aning om. Du menar att belysningen inte drar mer om det blir kallare? Inte heller datorerna? Inte vattenpumpen heller? Tack för denna insikt.
Kanske därför det står "all elförbrukning är dock inte värme" i blogginlägget.
Du verkade behöva komma till insikt, var så god 🙂
Kunde inte bloggaren köpa tillbaka sin sommarsolel till ett fördelaktigt pris på vintern? Eller är den slut?
Kanske det är dags att prova en sådan här. Värme, varmvatten och el.
http://sunnytek.se/fixarsidan-for-den-som/ved-och-flisteknik/ved-panna-med-stirling/
Finns de kvar? Trodde de konkat.
Har solcellerna kunnat leverera något nu i december?
2-3 kWh på soliga snöfria dagar. Som vanligt. Blir väl 10-20 kWh på månaden.
Det blir ju ändå flera hundralappar på en månad
Med tanke på att de levererar som bäst när det inte blåser
Tänker man annorlunda med optimeringen om man har rörligt avtal, men inte timdebitering? optimerar jag genom att damsugea när det är som dyrast?
Det spelar ingen roll när i månaden som jag använder min el om man betalar lika mycket för 1 kwh när det är varmt som när det är kallt, men när det är kallt så är en kw h värd mer.
'vanligt' rörligt avtal är ju typ fast månadspris per kWh. D v s en rörelse vid varje månadsskifte. Så det spelar ingen roll när man dammsuger eller laddar bilen, det blir lika dyrt oavsett när det är på dygnet. Det enda man kan göra är att dra ned på konsumtionen. Duscha en gång i månaden, sopa golven istället för att dammsuga, åkarbrasa istället för elelement e t c.
jo, det håller jag med om, men kanske har jag mer nytta av förlusteffekten från damsugaren om jag damsuger när jag kommer hem från jobbet i stället för att göra det kl22 på kvällen.
Tja, på sikt så kommer själva elnätet kollapsa om alla gör allt samtidigt.
Man behöver inte köra tvättmaskin, diskmaskin, torktrumlare och laga mat samtidigt som man dammsuger. Vi har gjort det och säkringarna höll…
Se upp för legionella när du stänger av vvb.
Jag är ju ingen mikrobiolog, men…
Hur är det med risken för bakterietillväxt i VVB? Borde bli lagom mysig bakterievänlig temperatur fram emot kvällen? Men det kanske är för kort tid för att det ska hända något? Och dessutom dör väl eventuella bakterier när värmen går på igen.
Ji. Finns risk för legionella.
Snälla någon, då gäller det samma vid varje strömavbrott. Skärp er. Legionella kallas sjukhussjuka av en anledning – vi har inte legionella i vårt vatten normalt.
Eller för den delen legionella i rören när de svalnar över natten. Varenda jävla natt. Men nej, det får nästan INGEN någonsin.
Vid 50 för legionella. När VVB stängs av harven 55-60 C. Noll legionella. Vid 40 har den också noll legionella, liksom vid 30, 20 eller 10 C.
Ränta på 0 är noll.
Jag fick Legionella Long Beach hösten 2020. Mycket sällsynt i SverigeMed stor sannolik var det från en jordsäck. Läkarna trodde inte jag skulle överleva.
Vänliga hälsningar
Nanotec
För=dör. Harven=har den
Long Beach är väl skitovanlig. Hade du fått en importerad exotisk krukväxt?
Legionella finns i allt vatten från 0 till 55-60 grader. Alltså även kallvatten.
Risken att koncentrationen blir tillräckligt stor inträffar vid 30-40 grader och för att bli smittad behöver man dels ha nedsatt imunförsvar och andas in aerosolen.
Legionella tillväxer inte över 50 grader utan dör av sakta men säkert. Legionellan som kommer in med kallvattnet kommer därför långsamt dö undan. Ju längre varmvattenberedaren står utan att varmvatten förbrukas desto lägre legionellahalt.
Basala hygienkrav är :
Ät inte gul snö.
Tugga inte på jord (om du påtar i torr jord och kompost, undvik dammning)
Tvätta händerna när du varit utanför bostaden, det gäller även vid trädgårdsarbete.
Hosa/nys i armvecket.
Don't mention the spabad.
Öht så står ju varmvattenberedare orörda 8-12 h åt gången (nattetid/dagtid om man inte jobbar hemma). Finns ju anledningar att det är sjukhus som drabbas – immunnedsatta måltavlor för legionellan, mycket långa vattenledningar som också används dygnet runt osv. Legionella hinner inte etablera sig för att man har VVB:n avstängd i 12 h.
Minns inte exakt tillämpning, men det finns funktioner som löser detta problemet. Man höjer tillfälligt tempen på vattnet över legionellans max-temp, och kokar då bort problemet.
Kan det vara VVB som körs på undertemp som har denna funktionen?
Det är ganska riskfritt att säkna temperaturen tillfälligt. Det viktiga är att det är tillräkligt varmt när man tappar varmvatten. Man duschar ju ogärna i 30-gradigt vatten.
Ett av de största problemen är när vattnet står stilla längre perioder. I varmvattnet dör bakterierna snabbt när temperaturen ökar, men i ljummet kallvatten frodas de. Ett exempel är dåligt isolerade rör som ligger tätt ihop i ett flerfamiljshus. Varmvattencirkulationen håller tillräckligt hög temperatur för att begränsa legionella i varmvattnet, men värmer spillvärmen upp kallvattnet blir det besvärligare.
Sen är det inte farligt att dricka vatten med hög legionellahalt. Det är först när man andas in det som man kan bli sjuk.
Ja Long Beach är mycket ovanligt men det har gett några dödsfall i Sverige. I Australien finns varningstext på jordsäckar. Kommer vara väldigt försiktig till våren – ja i em bar jag in en jordsäck och placerade i duschen för lite avsmältning. Vi ska snart plantera några frön för att få tidiga tomater.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Allt talar för att det var jordsäcken för allt vatten mm kollades av bakteriejägare efter att bakterierna identifierats hos mig, och året innan hade några här drabbats av just jordsäckar och säckarna jag tömde var köpta året innan, men inte gått åt då.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Du råkar inte ha en COP-spec som funktion av yttertemp på den där Daikin-rackaren? Värmepumpar verkar man inte kränga genom att slåss med tydliga och detaljerade datablad iaf…
Värmepumpsforum.com om du vill grotta ner dig.
Vi bor i en hyfsat modern villa byggd 2005. Har en gammal Nibe 310P som tuffar på. Den är dock inte så värst effektiv då temperaturen går ner mot +5 grader, då går elpatronen in titt som tätt. Att elda inomhus verkar inte hjälpa nämnvärt, gissar att kompressorn helt enkelt inte orkar värma både radiatorslinga och varmvatten. Den är ju endast på 500W i dessa pumpar.
Vi bor i SE4 och dyra dagar stänger jag helt enkelt av pannan hela dagen och sätter på den på eftermiddagen innan pristoppen så att den värmer upp varmvatten till dusch. Sen stänger vi av den och sätter på ibland när vi går och lägger oss, beror på yttertemperaturen och när vi behöver varmvatten härnäst. Desperata tider kräver desperata åtgärder, men det börjar bli jobbigt det här.
Frågan är vad som är bäst för oss att uppgradera till, då 310 mest verkar vara en förtäckt elpanna. Ska man slå till på en 750 med "riktig" kompressor som faktiskt gör lite nytta, eller ska man se till någon annan lösning med extern luft-vatten värmepump som har betydligt bättre verkningsgrad. Då måste ju ventilationen lösas på något energieffektivt sätt. Ett system med AC på sommaren hade ju varit en dröm. Tips någon? Gärna något som kostar under 100" kr.
Frånlufts VP har den nackdelen att de kan inte producera energi för mer än motsvarande ventilationsflödet och skillnaden mellan utetemperaturen och frånluftens kalla temperatur, dvs -15 till -20C.
Det gör att deras effekt blir begränsad och som du märker går elpatronen in.
De fungerar endast i moderna hus med god isolering.
En Luft vatten VP kan ta obegränsat med värme från uteluften och har COP > 1 ner till -20 till -25C åtminstone för värmeproduktion. Varmvatten blir sämre , dvs elpatronen stöttar mer.
Är den dimensionerad för kallaste dagarna kommer elpatronen stötta mycket mindre men å andra sidan blir det en dyrare maskin.
Eftersom ni har ett effektivt tätt hos rekommenderar jag att titta på en Nibe F110 varmvattenberedare som återvinner frånluftsvärmen som tappvarmvatten och en ny Luft vatten VP för att minska elbehovet.
Det går nog inte under 100k dock.
För fler åsikter:www.värmepumpsforum.com eller byggahusforumet.
ex
https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=67742.0
Du bör kontakta leverantörer snart för en så pass gammal äldre modell på FLVP kan krasha.
Det beror lite på var i SE4 ni bor. Är det nära kusten hjälper mildare och fuktigare luft till att förbättra för en luft vatten vp.