Våra årliga inköp av el när vi inte eldar tung med ved ligger på cirka 22 000 kWh, upp från 12 000 kWh innan vi skaffade elbil, spabad och värmepumpar, samt solceller. Nedan är en grov skattning av förbrukningen. Hur stor är din elförbrukning? Enkät längst ner. Tillägg: Enkäten omstartad 09:58 – missade frågan om elbil och att göra alla frågor obligatoriska.
Värmepumpen på bostaden |
Allt avrundat till hela 1 000 kWh eller om man så vill 1 MWh.
Det finns en gammal schablon att energiåtgången för en villa är 15 000 kWh värme, 5 000 kWh varmvatten och 5 000 kWh hushållsel för apparater och belysning. Den senare siffran är dock lägre idag pga lågenergilampor och effektivare apparater, särskilt de stora förbrukarna som tuggar dygnet runt som kyl och frys. På uppsidan så har dock i stort sett alla nätverksutrusning som står och tuggar året runt, dygnet runt.
Om din Internet-router drar 20 W så blir det exempelvis 175 kWh om året. Vår nätverksutrustning har jag rätt god koll på då jag mätt den för nödströmsbehov – trots allt är Internetuppkopplingen det enda viktiga om strömmen går, allt annat går kortsiktigt att lösa utan el. Inklusive övervakningskameror och liknande tuggar på cirka 120 W, vilket ger ganska exakt hela 1 000 kWh om året. Det som kör på nödströmmen ligger dock på knappt 100 W, bland annat stängs en switch och en wifibas ner om strömmen går.
1 000 kWh för nätverk får vara en kostnad att leva med för att jobba hemma och ha bra nätverk i hela huset och gården. Övervakningskameror och övriga säkerhetssystem är ett pris för att inte vara anonym på Internet.
Siffrorna 15 000 kWh och 5 000 kWh avser exergi, dvs faktiskt tillförd effektiv energi som utför arbete. Med en värmepump kan man dela detta med 3-5 beroende på effektivitet och snitttemperatur utomhus.
Vi kör cirka 4 000 mil elbil om året, och där har jag också rätt god koll på hur mycket som laddas utanför hemmet, vilket är cirka 25%, främst på långa resor.
Värmepumpen på maskinhallen |
Värmepumpen i maskinhallen drar förhållandevis mycket, trots lägre temperatur – dels på grund av högt i tak, som mest drygt fyra meter, dels på grund av att grund och sockel är oisolerad, samt delar av den inre väggen som är rena stenblock från gamla ladan. Värmepumparna från Mitsubishi rapporterar hur mycket de förbrukar via appen och API:erna som Home Assistant använder, så där finns bra statistik.
Det finns direktverkande elvärme påslagen i badrummet (golvvärme i det ena) och tvättstugan, även om den senare antagligen aldrig kör eftersom dörren oftast står öppen så värme från kamin eller värmepump letar sig in dit. Värme står på där för att hålla utrymmena torra, och dörrarna stängda.
Solkraften producerar cirka 4 000 kWh om året, varav 1 000 kWh säljs, så total förbrukning är 25 000 kWh, medan inköpen ligger på 22 000 kWh. Framöver när den nya anläggningen installeras kommer det produceras förhoppningsvis 9 000 kWh, varav kanske 5 000 kWh kommer användas och 4 000 kWh kommer lagras via Dela vattnet och dras till vinterpriser.
Detta fördelas avrundat enligt följande.
Elbil 6 000 kWh
Värmepump bostad 4 000 kWh
Hushållsel 4 000 kWh
Varmvatten 4 000 kWh
Spabad utomhus 3 000 kWh
Värmepump maskinhall 2 000 kWh
Elvärme badrum 1 000 kWh
Nätverksutrustning mm ca 1 000 kWh
Summa: 25 000 kWh
Det som avviker är elbilen, spabadet och maskinhallen, samt rätt mycket nätverksutrustning. Utan dessa skulle förbrukningen vara 13 000 kWh. Om varmvattnet skulle gå på värmepump skulle huset landa på 10 000 kWh, vilket torde vara rätt normalt, och det är antagligen den enklaste besparingen man kan göra utan att dra in på något. Dock tuggar varmvattenberedaren på, men det blir en värmepumpsberedare den dagen den måste bytas.
Hur stor är ditt hushålls elförbrukning? Svara på enkäten endan. Tillägg: Enkäten omstartad 09:58 – missade frågan om elbil och att göra alla frågor obligatoriska.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
77 kommentarer
Du kan väl köra denna enkäten om 6 månader igen?
Borde vara flervalsmöjlighet på uppvärmningen tycker jag.
Ja, det reagerade jag med på. Har såväl direktverkande el, värmepump och ved som används i omvänd prioritet.
Saknade också flera alternativ, fick välja värmepump då en luft-vatten-vp gör det tyngsta jobbet här i huset sett över hela året.
Sommarhalvåret bidrar solvärme med 4000-5000 kWh värme, och nu på vintern krävs en kombination av elpatron och direktverkande el i garaget för att hålla värmen i detta stora 70-talshuset. Så sporten nu i hemarbete-/VAB-tider blir att elda så mycket det går i den vattenmantlade kaminen för att elpatronen ska få vila.
Saknar också fler val. Eldar mycket egen ved för att stötta luftvärmepumpen på vintern.
Instämmer, el, ved och llvp (fast nu är den trasig)
Håller också med. Har luftvärmepump för uppvärmning av rummen, direktverkande el för varmvatten (nov-jan) sen solvärme. Dessa tre månader står för 60-70% av årsförbrukningen
Brutto 14 000 kwh
5000 till elbil ca 3000 mil
9700-9900 kwh solproduktion
Jag har inte mätt upp, men har väl hygglig koll på vad som drar ström:
-Frysar (5 st) Drar mindre på vintern då de står kallt.
-Varmvattenberedare, tyvärr el
-Luftvärmepump
-Direkt-el i vissa sovrum och litet uthus som vi håller på ca 15 grader på vintern
-Äggkläckare och värmelampor till kycklingar mm
Belysning är nog en av de minsta förbrukarna. Huset värms i första hand med ved (fixar även matlagningen på vintern), i andra hand med luft-värmepump och spetsas med direktel dit den luftburna värmen inte når.
Oj, fem frysar.
Själv har jag bara tre frysboxar.
Macho. Har bara fyra frysar. Två skåpsmodeller och två halvboxar på 120 liter eller så.
Var skall man annars ha köttet från alla dåligt mjölkande kvigor som släkten i norr tvingas slakta ut och vägrar äta?
Och roadkills.
Med dagens elpriser får man spara vad man kan och då får man ta tillvara på alla delar.
Får du inga gamla uttjänta lamm från Gotland också;-)?
Jag planerar faktist att skaffa ett fullstort frysskåp för färs.
Mitt tips är att skaffa en weber smokey Mountain eller en bradley smoker.
Då kommer köttet från kvigorna att bli en festmåltid.
Ni är ju galna. Varför ska man ha mer än tre frysar som vi?
Rullande 12 mån 2020-10 till 2021-10:
Brutto: 20000
Elrad hus: 4200
VP: 2100
VVB: 2900
Gårdsverksamhet (inkl uppv): 5000
Hushållsel (inkl. servrar för firman): 5800
Egenförbrukning sol: 4200 kWh
Import: 15800 till snittpris 0,58 kr/kWh (exkl moms, skatt, nät etc) på rullande 12 mån
Undrar om inte maskinhallen skulle vinna på att man ställer in saker som kan agera termiskt magasin.
Som det är nu lägger du mycket energi på att värma luften (som ventileras ut). Med ett magasin får du en trögrörlighet.
Skulle nog hävda att stenmuren på innerväggen är ett bra magasin en bra bit in på hösten. Stenarna är typ en meter tjocka. Skulle man isolera dem på utsidan skulle det blir kanon, men blir lite fult dock. Går att göra på undersidan av ladan, men inte framsidan.
Sätt in en tusenkronors avfuktare sen starta pumpen då du är där eller nån kombination det blir i of.s. direktverkande el typ 2-300W nån kvart i timmen så kanske pumpen blir billigare för ångtrycket.
Pumpen blir kanske trevligare om du riktar värmen mot gamla författar-fåtöljen då är den varm o skön när du viker undan från dammsugningen under höglasttimmen, knäcka en pilsner och sitta ännu en gång och fundera på om man ändå inte skulle ta o försöka få in en teletråd i slangpaketet o löda in en reostat i handtaget till svetsen, för fjärrstyrning
Nils. Det finns väl inga vettiga avfuktare för 1000 spänn?
Likadant på andra sidan gällande luftfuktare. En bra apparat går på ca 4000 SEK.
Saknade en valmöjlighet för elbil i enkäten. Den fördubblar min förbrukning, så det blir inte helt rättvisande att uppge totalen.
Startar om enkäten, svara igen. Lagt till elbil och missade att göra en del av frågorna obligatoriska.
Perfekt. Tack.
Skall man komma vidare till en sida 2?
Nej.
OK – uppfattade rubriken som att det var en enkät om fördelningen av elförbrukningen men missuppfattade alltså.
👍🏻 Alles Klar, Herr Kommissar.
Unz, unz, unz.
Har luftvärmepump men den har jag inte startat än, eldar bara i kaminen just nu. -15 ute och behagliga +20 inne
Ligger väldigt högt i förbrukning med i princip uteslutande vedvärme (förutom en radiator i bastun för att hålla frostfritt). Däremot har jag nog runt 100m följevärme på vatten som troligen drar runt 1kW året runt för jag är korkad och inte stänger av den på sommaren (måste fixa någon vettig styrning till den helt enkelt)
Ligger förhållandevis lågt i elförbrukning, trots avsaknad av alternativa värmekällor.
Hushållsel: 3000 kWh (varav honans dusch och hårtork står för 50%)
Uppvärmning bergvärme: 5500 kWh
Elbil:4800 kWh (uppskattat på 6 månaders snitt)
Solceller: 14,5 kWp (produktion ej inräknad)
Uppvärmd yta: 248 kvm. (22c)
Är du skallig?
Nej. Enligt mina beräkningar hade det sänkt hushållselen ytterligare.
Dusch c:a 300 ggr/år
Tid för shamponering c:a en minut inkl sköljning.
Uppvärmning av varmvatten: 5 liter = 0,19 kWh
Årsförbrukning: 57 kWh
57 kWh x 0,84 = 47,88.
Mitt hår belastar alltså hushållselen med 50:- per år, plus schampoo.
Ser enorm besparingspotential här med en rakhyvel.
Det är precis tvärtom. Raka skallen med hyvel ökar varmvattenåtgången kontra tvätta håret. Sen är ju en bra hyvel väsentligt dyrare än schampo.
Men i slutändan är man ju ändå en vinnare som skinhead då man slipper frisörbesök.
Man kan ju iofs klippa sitt hår kort själv med sax, stående framför spegeln, efter det går hårtvätten fort.
Östergren:
Det går på olika konton.
Kan politikerna gömma kostnader som är missgynnande, kan väl jag.
+1
De lovade ju att lågenergilampor dessutom skulle ha längre hållbarhetstid. Min spaning att det inte är så. Någon annan som har en spaning om detta?
I början men tycker de håller länge. Vad som däremot hänt är ju att folk skaffar mycket mycket mer belysning vilket i huvudsak äter upp elbesparingen. Mängden utebelysningar nu på hus jämfört med för 20-30 år sedan är enorm.
LED-lampor håller längre om de inte blir för varma. Kvalitén är dock det som avgör mest.
Har haft lampor som inte ens klarat ett år innan de blev glödljus och andra som är inne på sitt nionde år nu. (Utomhusbelysningar som är tända ganska många timmar per år).
Däremot är energin för LED inte allid bättre än för gamla lågenergilampor. Vid 11 w går det en gräns, där de drar ungefär lika mycket. Fördelarna med LED är då att de lyser 100% direkt, samt att de förhoppningsvis håller längre.
Köp inte skitlampor.
Jag har ett par IKEA som lyst i carporten i 3 år. Nu börjar de mattas.
Skymningsrelä kostar 300kr om jag installerar det lagstridigt.
Ca 3000 om jag gör det lagenligt.
Lamporna drar < 200kWh om året.
Jevons paradox. Ju effektivare vi är på att använda något, desto mer använder vi det. Idag har vi lampor tända även om vi lämnat rummet, och utebelysning har nått helt andra nivåer än förr.
Sedan håller lamporna skitlänge, men definitionen är 80% av ursprungliga ljusstyrkan, dvs de blir allt svagare men går inte sönder tvärt som en glödlampa. Så är klarar man ljusstyrkan kan man ha dem nästan hur länge som helst. Mina Hue i biblioteket är nu sex år gamla och har väl kört typ 15000 timmar nu, men jag har börjat reagera på att det börjar bli skumt i biblioteket, så det är nog dags att byta.
Lamporna utomhus som har "LED-filament-pinnar" håller knapp en säsong och det börjar bli löjligt att köpa 6-pack efter 6-pack med dessa lampor (köper Philips-märkta). Första batchen LED-filament köpte med rullade LED-trådar(som typ glödtrådarna i gamla lampor) har hållit i 5 år. Har dock inte hittat dem igen. Hypotesen är att kyla och värmen påverkar de raka pinnarna mer och gör att de går trasigt (tydliga synliga brott i pinnen)
Tycker det varit en enormt vinst i att slippa byta lampor förr fick man ju ha lampor liggande hemma att byta vid behov nu köps det någon lampa när det det ska bli nya ljuskällor. Har nog behövt skrota 1 led sen jag började byta till sådana.. nu har jag iofs bytt många till hue i förtid så har återigen lampor liggande hemma
Undrar om inte utomhusbelysningen mår bäst av att gå 24/7 vintertid?
Cornu, att de upplevs som skummare kan också vara en åldersfaktor, synen försämras runt 50 och sedan går det utför.
@ÖStergren. Inte i Skåne, det är sällan man kommer under godkänt driftstemperaturområde. Därför fungerar även skitlampor från Rusta här nere.
Det är inte Cornus syn eller lamporna det är fel på, det är midvintermörkret.
Ohlin. Så kan det säkert vara. Tänder och släcker man här kan du ge dig fan på att lampan behöver bytas fortare än om den går konstant.
Fast idag är det riktigt skönt ute, bara minus 7 så jag klagar inte.
Richard, jag vet. Det börjar redan vid 40. Medveten om detta har jag inte bytt då det inte skulle hjälpa. Har skaffat skrivbordslampa, det hade jag inte tidigare.
Nog är det min syn, Östergren – kör numera med lampor på arbetsplatsen även sommartid …
Då står bordet framför fönstret. Å andra sidan kanske det beror på att halva fönstret numera tagits över av en blomma som växer, borde kanske inte planterat om den till större kruka.
Äldern är orsaken.
Avslöjad
Har lamporna blivit sämre på senare tid kanske? Har fortfarande kvar mina första lågenergilampor från 2004. En av dem är i princip konstant tänd hos smådjuren.
Under 20 år i kåk låg jag stadigt runt 20000 kwh per årlite beroende på hur mkt vinterkyla det blev. Gick upp till 22000 när det blev en elhybrid. Nu i ny lägenhet och med ny Tesla har jag ingen aning, vilket känns lite jobbigt med tanke på prisutvecklingen, men lite spänning har väl ingen dött av? (Ja jag hittar ut…)
Försöker undvika att bli elberoende. Det innebär en stor sårbarhet .
Man borde kunna ange mer än en värmekälla. Värmepump kompletteras oftast med direktvärkande el.
Nere i Skåne räcker det väl med en hetlevrad diskussion mellan två individer för att värma upp ett hus?
Jo, om det vore så:
"Lägg därtill en nästan överjordisk snabbhet i tanken; en klokhet och känslighet, som saknar motstycke någonstans. Ställ honom inför de svåraste problem, stapla upp framför honom all jordens bekymmer, kom till honom med konflikter och elände. Han kommer att lyssna tålmodigt på dina ämmerliga klagovisor, men du kommer också strax finna tröst i hans kloka lösning på världsalltet dilemma.
– Jaja, ska du höra honom säga, de bler nock bra me de.
"
Bor i 100-årig, i princip oisolerad, tegelvilla i södra Skåne, med luft-vattenvärmepump till radiatorer. Varmvattnet förvärms till 55 grader i gamla oljepannan, som tydligen fungerar som ackumulatortank för systemet, av värmepumpen och skickas sen till en spetsvärmare.
Försöker hålla runt 20 grader invändigt men justerar manuellt via oljepannans shunt i källaren, så systemet är lite trögt. Nu i vinter är jag lite för snål för att slå på elpatronen så nu visar termometern i köksfönstret 18 grader. För ett par kvällar sedan när det var lite kallare var den väl nere på 15,5 grader. Shunten står på max så värmepumpen orkar helt enkelt inte värma huset mer än så när det är ett par-fem minusgrader ute.
Två vuxna och två småbarn (3 och 1 år), numera nästan 17 000 kWh om året, första året vi bodde här och då med endast ett barn låg vi på 15 500 cirka. Tvättmaskin och torktumlare går i princip dygnet runt.
Så helt gratis är det inte att värma ett hus i Skåne, men å andra sidan kan vi nog spara mycket på att isolera och optimera värmesystemet.
Calle. Hur stor yta värmer du upp?
Kör också i princip oisolerat, nästan 300 kvm som värms upp/kyls med berg- luft- eld, avfuktare. Drar ca 19000 kWh på årsbasis (var väsentligt högre då det bara var bergvärme). Nästa steg blir eventuellt solceller samt luftfuktare. Blir torrt inne när det diffar mer än 30 grader mellan inne- och utetemperatur.
Det glömde jag! 1,5 plan om 120 kvm. Vi har ingen möjlighet att elda på något vis så all värme kommer från elen (via pumpen och tidigare år viss elpatron).
Ett större hus (i kvm) har ju en mindre mängd klimatskal per kvadratmeter än ett mindre hus, så det kanske går att jämföra våra hus ändå. Vad hade du för förbrukning med bara bergvärme?
När vi flyttade in för 20 år sen var förbrukning 28.000 kWh. Då gick elpatron in och stöttade mellan varven vilket inte sker nu.
Spontant tycker jag 17 k låter mycket i Skåne på den ytan men som du säger, det går säkert att optimera systemet bättre.
Alltså 28 k kWh var bergvärme med inbyggd elpatron.
Då för 20 år sen drog grannkåken (som är lite mindre) drygt 60 k kWh på elpatron så det drar iväg om man inte har vettiga energikällor.
Till Cornucopia.
Om elen går, så dör väl fibern iaf?
Här är det iaf ganska stor sannolikhet.
Säker Fiber (TM) har ett antal timmars backupdrift. Därtill så är det vanlgiast att strömmen bara går mikrolokalt, som tidigare i veckan när det bara var vår vägförening. Fibern fungerade hela tiden, då dess stationer sitter på annat nät än det mikrolokala. I nästa steg har jag en trådlös bredbandsrouter att flytta över Internetkopplingen till när fibern lägger ner – då räcker det att mobilstationen som är på helt annat område fortfarande har ström.
När fibern dör, så dör den, jag tänker dock inte sluta ha fiber bara för att jag blir av med strömmen så länge fibern fungerar.
Förra vintern gick ett träd i backen över elledningen och ryckte ur den. Endast vi blev av med strömmen. Även då surrade fibern på.
Ahh, låter bättre än väntat. 👍
Vara utan fiber är inte ett alternativ, nu när man vant sig.
Grannen hade råd med en fiberanslutning för 16.000 kr, men inte ved, utan han kom till våra vedstaplar för att hämta många skottkärror fulla med ved under de första åren. Vi befarar att han snart kommer med sin skottkärra på nytt nu när elen har blivit så dyr. Hans vedhantering verkar vara väldigt bristfällig, ingen planering alls.
Vi fäller själva mindre träd, jag gör det när kompisen J-J B inte ser, jag fäller med en vanlig fogsvans som han inte tål att se på, men den är lagom lätt för min hand. Sedan släpar jag dem till snickarboden och dumpar dem utanför och så tas de om hand och sågas till ved av kompisen när det passar honom utan tjat. Win-win.
"Aftonkubbe" (ehtoo-pölkky på finska) = min mammas hembygds tradition: en tjock vedkubbe som stoppas in i kaminen/vedspisen när kvällen kommer och som glöder långsamt under flera timmar och ger lagom lite värme, medan man utför sina kvällssysslor i hushållet. Jag har el-elementen inställda på 15 C, som ger bra komfort under natten. Sedan får man tända en eld på morgonen när man vaknar.
En liten antonymisk obeservation.
Grannen håller med sin ved jämt. Själv köper jag den på Bauhaus praktiskt förpackad säckvis för omedelbar konsumtion.
Ved luktar så gott, så det är en angenäm syssla att jobba med veden. Nu har våra Pudas-lådor fulla med ved visat sig att fungera bra och veden är torr och fin och går att elda direkt. Förut med öppna vedstaplar under presenningar skulle man ta in veden två dyn innan, så att den hann torka ordentligt.
dygn
Som info kan nämnas att det finns appar för att hålla koll på sin elförbrukning med någon dags eftersläpning, exempelvis greenely. Även nätägaren kan tillhandahålla statistik. Har vattenfall som man loggar in med BankId.
Försöker hålla elförbrukningen så låg som möjligt; värmer med ved och briketter, undviker elbil, satsar på eget elverk osv. Allt pekar på att elen blir alltmer opålitlig med extremt fluktuerande priser, risk för rolling blackouts etc.
Elpris-chock och lokala avstängningar av elen kan komma pga bränsleskadan i Oskarshamn, om reaktorn måste stänga tillfälligt.
Kör normalt direktverkande el, men luft luft pump som combo. Har på sistone insett att det kostar mer att köra eluppvärming än ved som jag köper på Bauhaus. Ta in den meningen och gör något användbart. En Oxymoron.
Runt 4000kWh per år max inkl elbil som jag förvisso mest laddar gratis. Men det är väl ett problem främst för glesbor utan fjärrvärme? Betalar runt 800kr/månad för hushållsel, varmvatten och värme i en lägenhet som är ungerför lika stort som många småhus.
I dessa deflationstider, så är det ju lite trist med högre energipriser som spär på deflationen tyvärr.
Har du elbil är ju en märklig fråga. Borde ju vara har du elbil som du laddar hemma?
Märks att bloggaren inte förstår utmaningarna för oss i flerbostadshus. Jag har flera bekanta med elbil som inte kan ladda så att det hamnar på deras elräkning.
Det är laddning på jobbet, snabbladda på lunchen, ladda i garaget där man betalar separat etc.
Halmgubbe och gnäll, much.
Jag kommer ignorera elbilar för lägenheter i redovisningen, men orkade inte hålla på med en massa if-then i enkäten.