“Vi gör detta för Sverige – för att bostadsbyggande, infrastruktur och delar av industrin inte ska stå stilla på grund av brist på cement! […] Vi gör det därför att konsekvenserna för Sverige […] och löntagarna skulle bli så stort (SIC!).” – avgående näringsminister Ibrahim (S)
På en pågående pressträff med avgående miljöminister Per (MP) och avgående näringsminister Ibrahim (S) meddelas att övergångsregeringen enligt den särskilda lagstiftningen ger tillfällig dispens för samhällskritiska Cementa att fortsätta bryta kalksten i Slite. Tillståndet gäller till den sista december 2022. Antagligen kommer regeringens beslut att nu överklagas av bland anant regeringen själv i form av Länsstyrelsen på Gotland, samt olika miljöorganisationer, inklusive med personer som köpt billiga fastigheter i närheten på spekulation om att man ska få stopp på Cementa.
Näringsminister Ibrahim (S) |
Övergångsregeringen har dessa befogenheter, och även om den är avgående i och med statsminister Stefan (S) frivilliga avgång, så är den fortfarande tillsatt av riksdagen. Den förmodat nästa regeringen Andersson (S) verkar alltjämt ta för lång tid att tillsättas.
Läget för Cementa och med det svenska jobb inom bygg- och anläggning i ett första steg, och inom gruvnäringen och sedan metallindustrin, samt industrier som bygger ut likt Northvolt, har antagligen börjat bli akut. Risken är även att Cementas gruva förstörs av allt högre vattennivå, då bolaget inte längre får pumpa undan vattnet.
Cementa har varnat för ransonering av cement ungefär nu mitt i november, så regeringen vill antagligen föregripa detta.
Näringsminister Ibrahim (S) säger nu att cementkrisen med svallvågor in i flera samhällsektorer och “allvarliga samhällskonsekvenser för bostadsbyggande, infrastruktur och industri” är avvärjd. Vad som ska hända efter den sista december 2022 framgår dock ej.
Ibrahim påtalade behovet för berörda branscher att se till att minska sitt beroende av en enda leverantör framöver, och regeringen har även gett myndigheter uppdrag att titta på möjligheten till andra källor, inklusive import och tester av importkvaliteterna i god tid så alternativa leverantörer existerar.
Det tillstånd som ges är bara för den kalksten som gamla tillståndet medgav och inte någon utökad brytning, utan dispensen är begränsad både i tid och volym.
Cementa får inte den begärda förlängning på tre år, utan bara på ett drygt år. Miljöminister Per (MP) menar att samhället nu har ett år på sig att hitta andra källor till cement. Underförstått kommer den regering som tar över efter valet i september 2022 få detta på bordet och genom att ge tillstånd över valet och eventuella månader av regeringsbildning så slipper man detta som valfråga.
Regeringens beslut kan överklagas, vilket vi antagligen kan vänta oss nu. Ironiskt nog av regeringens egen representant ute i provinsen Gotland, dvs Länsstyrelsen på Gotland, men också olika så kallade miljöorganisationer som är emot de tre V:na: välstånd, välfärd, vindkraft, och hellre ser långväga fossilkrävande transporter än att färskvaran cement som likt på alla platser där det är möjligt är en lokal resurs. Domstolen kan välja att frysa regeringens dispens i väntan på domslut, vilket kan göra att man inte vinner någonting.
Miljöminister Per (MP) medger att beslutet kan överklagas och Ibrahim (S) håller med om att detta kan prövas i domstol, även om samtliga åtta partier i riksdagen utan reservation ställt sig bakom nödlagen. Han påtalar att regeringen inte kommer lägga sig i eventuell domstolsprocess.
Ordinarie fortsatt verksamhet efter 2022 måste enligt miljöminister Per ges inom ordinarie process hos miljödomstolarna, vilket kan tolkas som att det blir stopp för Cementa 2023, då en sådan process tar 5 – 10 år. Uppmaningen ovan om att skyndsamt hitta andra källor till cement är alltså skarp.
Ett vindkraftverk kräver ungefär tusen ton betong till sitt fundament, där huvudingrediensen är just cement, tillsammans med armeringsjärn och vatten.
Näringsminister Ibrahim avser att likt statsminister Stefan lämna politiken, och förväntas alltså inte sitta i nästa regering, ens om det blir Andersson (S) som statsminister, så detta kan kanske varit hans sista framträdande som minister
65 kommentarer
Ojoj.. Var det inte någon domedagsprofet som sa att en övergångsregering inte kan göra sett?
Som det står i "Om bloggen", så bloggar jag om sådant här för att vi ska kunna undvika krisen, inte för att den ska inträffa. Mitt mål och syfte är alltså att ha fel. Jag är glad om jag har fel.
Men som regeringen medgav, beslutet kan överklagas och en sådan överklagan kommer de inte göra något åt.
Jag är tyärr lite osäker, vad betyder ett överklagande för driften fram till sista december 2022?
Ingenting.
Så med andra ord, nuvarande regering räknar med att få på nöten i kommande val och genom att förlänga detta nu och med den tiden kan man, som opposition, då klaga högljutt på nästkommande regering att dom orsakat en cementkris alternativt är miljöfientliga om de inte stoppar Cementa! Eller har jag fattat fel?
Tillika lär väl majoriteten av fastighetsspekulanterna tillhöra den mer högerorienterade delen av samhället (minus några f.d. S) så trycket internt på att stoppa för egen vinnings skull vara stort och partiet levererar, som soldaten utan namn sa, jag gör allt för din skull.
Enda plumpen blir ju då om man går och vinner valet…
Tänkte precis skriva exakt samma sak!
En av fastighetsspekulanterna är ansvarig person på miljöenheten på länsstyrelsen.
Som av en slump.
@Kristian, källa på det?
Låter som en jävsituation
SvD. Räcker det som källa?
Som vanligt är de miljölagar vi har i detta landet bara kosmetika.
Nja, nu blir det en ordnad avveckling. 2023 så kan alla ta ett bad i det vattenfyllda stenbrottet.
Ordnad? Ett år att lösa ett helt lands logistik av cement i en tid då hela kedjan är enormt belastad?
Snabba puckar. Oscar Alarik, chefsjurist vid Naturskyddsföreningen, säger till TT att frågan kommer att drivas till högsta förvaltningsdomstolen.
Däremot bedömer de i nuläget att de inte kommer begära så kallad inhibition, som innebär att Cementas kalkbrytning stoppas i väntan på dom. Alltid något positivt.
Av princip ja, de kommer inte kräva inhibition med hänsyn till den befarade samhällstörningen.
Jo, de vågar inte ta det steget. De inser väl konsekvenserna.
Inhibition kan väl begäras av vem som helst som är behörig att överklaga? Detta blir spännande, eller intte…
Jo, sista ordet är nog inte sagt …
Jag är t ex inte säker på att Greenpeace är lika "snälla" som Naturskyddsföreningen. Får de inte rätt i Sverige, så söker de väl sig vidare ut i Europa.
Kan också bero på om det hamnar hos förvaltningsrätten eller en miljödomstolen, den förstnämnda är mindre aktivistisk.
Greenpeace drar det nog ända in i kaklet om nödvändigt, oavsett vilken nivå som dömer. De ger sig nog inte förrän de tagit det hela vägen, om nödvändigt. "Antingen på nationell nivå eller på EU-nivå" (Carl Schlyter, talesperson för Greenpeace).
Miljöminister Per borde det väl vara och inte Peter om vi nu blivit du med varandra och lagt av efternamnet.
Just det, så heter han. Tydligen är det så att manliga politiker omnämns som sina efternamn eller för+efternamn, medan kvinnliga politiker med sina förnamn "Magda, Maggan", "Nooshi", "Annie" osv, så jag vänder på det.
Det är sant nu när jag tänker på det. +1
Man förringar kvinnor på det sättet, är jag rädd för. Får dem att framstå som lite mindre seriösa genom att slopa efternamnet och böja förnamnet till "smeknamn".
L jag ska försöka tänka på att använda efternamn.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag har kallat Magdalena Andersson så, men ingalunda i förringande syfte. Jag uppfattar henne som mycket seriös. Men bra poäng.
Om man slopar efternamnet på t ex en politiker privat, så har det inte så stor betydelse. Det beror alltså av sammanhanget. Officiellt bör män och kvinnor tilltalas lika, om de själva inte föreslår någonting annat, typ "jag är Annie för hela svenska folket".
Nano. Bra!
I konsekvensens namn tycker jag alla borde kalla Pelle för Pelle.
@Marjatta L Ja, det är väl lite för att förenkla som jag inte alltid skriver ut hela namnet på personer. Har ingenting med kön att göra. Jag ser enbart människor. Reflekterar inte så in i minsta detalj på namnet när jag kommenterar på en blogg. Det är inte precis en avhandling som ska författas.
Det är väl OK på en liten blogg, det är väl mest herrar som skriver i den.
Klart det är OK. Jag tänker inte i genus-termer. Jag ser bara människor.
🙂
…nu har vi baxat dem ända hit.
Kul att se hur vattenmelonerna i regeringen och vattenmelonerna utanför gåt i otakt. Excellent! 🙂
Vattenmelonerna som går i otakt? Avser du storbystiga riksdagskvinnor i rörelse?
Apropå vattenmeloner. När jag jobbade med EKG-apparater för länge sedan, var de "storbystade damerna" de värsta att ta EKG på. Man tejpade fast flergångs-elektroderna på "meloner" eller ännu värre "bomber" (=en mardröm) som vi kallade deras kvinnliga kroppsdelar.
Baslinjen blev väldigt svajig i de fallen, så läkaren blev nästan sjösjuk när han skulle tolka EKG-kurvorna. Elektroderna trillade lätt av också och man skyndade sig att tejpa fast dem på nytt, medan patienten cyklade på en ergometer-cykel, med sina bara tuttar svingande till höger och vänster, i takt med cyklandet under arbetsprovet. Tacka vet jag engångs-elektroderna, som var dyrare, dock.
"Kärt barn har många namn"!
😀
Mörkret har sänkt sig över centrala Stockholm. Tunnelbanan, tåg står stilla ingen prognos på när strömmen är åter. Borde betyda att inga överklagande eller yrkande på inhibition kan ske.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Strömmen tillbaka kl 17.31 enligt Aftonbladet. Som tur var åkte jag hem tidigt idag då dottern kommer på besök, så strömavbrottet missade mig precis.
Lugn å fin, ni kommer ur tunneln så fort det blåser upp igen.
Och exakt hur löser blåst ett problem med en havererad spänningstransformator?
"Betong till sitt fundament, där huvudingrediensen är just cement, tillsammans med armeringsjärn och vatten."
Men sanden och makadammet då?
Byggmax:
För grovbetong är receptet 1 del cement, 1 del makadam och 2 delar sand samt vatten. Var lite sparsam med vattnet till en början och vänta in att betongen har blandats några minuter, annars är det lätt att den blir för blöt. Känns det för torrt går det alltid att tillsätta mer vatten, men att ta bort blir svårt.
Jag befarar att det blir rangliga vindkraftverk med Cornus betong-recept.
Det ser ut som Cornus betong-recept försvann från bloggen.
Jaså, det står "Ett vindkraftverk kräver ungefär tusen ton betong till sitt fundament, där huvudingrediensen är just cement, tillsammans med armeringsjärn och vatten."
Nog är det väl mest bergkross, grus och sand i betongen. Fast de ingredienserna och vatten är billigast.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tack, Nano.
Betong består av cement, vatten och ballast. Ballasten kan bestå av sand, natursten, krossat stenmaterial, lättklinker etc. Det är ballt med ballast.
En väldigt stor mängd metall går att blanda i oxå,kanske vi ser mer av i framtiden.
Härlig underhållning och Dubbelmoral, som vanligt. Ändå skönt att förnuftet får segra till slut. Men det krävdes ju att det var solklart för alla.
Men det finns ju många liknande korkade beslut där effekterna inte är lika uppenbara för dom flesta, och där ingen gör något, och Swe sjunker sakta ner i dyn —
Ett nytt Sommarland med friluftsbad till det gamla kalkbrottet kunde bli naturskyddarnas drömscenario för framtiden. Barnen får plaska i det solrika klimatet med (oftast) flest soltimmar i landet och får därmed i sig mycket D-vitamin från solen. De bygger mycket kalk i skelettet och får starka ben, när de hoppar, leker, busar och stojar med varandra i det gamla, vattenfyllda kalkbrottet.
Halva infrastrukturen finns ju redan på plats och man kan gjuta lite betong-kanter och kanjoner där det behövs. En idyll, nära med båt från Nynäshamn för stockholmarnas barn, det fattas bara lite stugbyar och camping i närheten, en liten nudist-by kanske också, för att tilltala de lite udda finsmakarna.
En parodi och samtidigt ett tips för natur- och miljövännerna hur de kan få opinionen på sin sida: hitta på ett lockande alternativ till en betongfabrik. Fast helst vill jag att betong-tillverkningen ska få fortsätta där.
Ja någonstans ska de 230 anställda och med transportörer och underentreprenörer, totalt 430 personer, hitta ett nytt arbete på Gotland. Skattebetalare förvandlas till livslånga bidragstagare samt deras familjer som också drabbas. De får väl hoppas på en ny batterifabrik, en virtuell sådan så att miljön inte påverkas.
De kanske kan transportera turister till och från det nya kalkbrotts-sommarlandet? Städa hyrstugorna och campingen? Steka hamburgare och sälja glass i sommarvärmen? Cement-jobben blir cemester-jobb.
Branschen jublar, krisplanerna som har filats fram i långbänk kan läggas till vila, bubblet på kylning inför fredagkvällen – helt utan ironi.
Sanningen är dock att Cementas monopol kommer brytas oavsett. Samtliga stora koncerner tittar på alternativa försörjningsvägar för att inte hamna här om ett år eller tre igen, oavsett kostnaderna.
I alla fall företaget jag jobbar för har ingen lust att vara ofrivillig passagerare om/när Cementa kör chickenrace med staten igen.
För övrigt passar de bara vidare till nästa regering.
Kan man kanske säga att det var hit regeringen hoppades komma hela tiden? Att poängen med att bråka med cementa på det här viset var att få koncernerna att inse faran i en monopolsituation i cementindustrin och få dem att bryta den? Inte så illa pinkat i så fall om du frågar mig. Men jag är ju partisk i frågan.
Personligen tror du har alldeles för höga tankar om deras förmåga att tänka mer än ett steg framåt 🙂
Bidrar med några tips att Analysera —-.
Patriot. Qhttps://www.dn.se/sverige/sveriges-nya-luftvarn-patriot-pa-plats-en-stor-dag/
Poltava. Qhttps://www.expressen.se/nyheter/rysslands-harda-svar-efter-hultqvists-besked/
Det är väl nu som Cementa ska säga: Fick vi bara ett år, well fuck it, då lägger vi ner, flyttar utrustningen till andra delar av Europa. Kanske sex månaders uppsägningstid på de anställda i snitt?
Snyggt med det omvända för ovanlighetens skull! Förnamn på männen och efternamn på kvinnorna.
Det är ironiskt att den svenska staten först ser till att cementproduktionen koncentreras till Gotland för att uppnå skalfördelar, internationell konkurrenskraft och att en samhällsviktig resurs produceras inom Sveriges gränser och att samma stat nu ett antal år senare är nära att själv frambringa stor brist på denna resurs samtidigt som man beklagar sig över att det bara är ett företag som står för huvuddelen av cementen i landet 🙂
Nu är det dags för driftiga entreprenörer att ta för sig.
Ett tu tre så har Cementas icke miljögodkända verksamhet ersatts av på pappret högklassig cement från ryska Roscement.
Problemet löst 🙂
Gud vet vilka krematorie-rester den ryska cementen från Roscement kan innehålla. Man kan faktiskt använda kalkrika, malda skelettdelar som ingrediens i betong, det har gjorts i vissa länder. Av en normalstor människa blir det drygt 3 till 5 kilo kalcinerat skelett kvar, som mals till små bitar. Mindre last i likkistan och mer ballast till betong-produktionen?
Någonting för t ex Wagner och ryska boskaps-krematorie-vagnar i närheten av fronten i Ukraina? Man kanske kan göra samhällsnytta efter sin egen död och dryga ut betongen, genom att slutförvara sitt eget skelett i en betong-bro någonstans, någonting för De Gröna?