Den norska motsvarigheten till svenska Lantmännen, Felleskjöpet Agri, stoppar försäljningen av konstgödsel till det norska jordbruket på grund av råvarupriserna. Den stora producenten Yara uppger att man kommer prioritera den norska marknaden, vilket alltså innebär sämre tillgång till konstgödsel i stora delar av Europa.
Norge |
FK Agri har alltså beslutat att stoppa försäljningen av konstgödsel fram till åtminstone nyår, och ska istället koncentrera sig på att lyckas leverera det man sålt.
Leverantören Yara (fd Norsk Hydro) försäkrar till FK Agri att man kommer prioritera den norska marknaden så att norska bönder får gödsel för år 2022. Vilka länders bönder som inte får gödslet återstår att se. Eftersom Norge inte är med i EU kan Yara prioritera inhemska kunder, medan EU-länders företag måste erbjuda sina produkter till samtliga köpare inom EU. Samtliga EU-länder sitter därmed i samma båt, med fördel till de länder som har mest kostnadseffektivt jordbruk och med det större köpkraft.
Tidigare i september drog kemijätten BASF på grund av energi- och gaspriserna ner på produktionen av ammonium, som används för tillverkningen av kvävekonstgödsel.
Det finns alltså allt fler tecken på att det blir brist på gödsel inom EU/EES, och med det framöver även brist på mat framåt sommaren och hösten nästa år. Det går förstås i teorin att importera mat, men logistikkedjorna är redan överbelastade och har knappast lediga volymer nog att ställa om till ökade transporter av mat, om den nu finns att köpa någon annanstans än EU. De torrgodsfartyg som finns är anpassade efter de normala flödena, och om EU t ex vill börja importera stora mängder spannmål existerar det ingen fartygsflotta ledig att frakta detta med.
11 kommentarer
Pengarna vi får när vi säljer allt på börsen kan alltså med fördel användas till fröer..
Fröer kräva gödsel för att bliva plantor…
Vi går mot MP drömsamhälle i rekordfart.
Något för Lars – alla tillstånd för våra vattenkraftverk är upp till förnyelse snart.
Känns som en lågoddsare att laxen väger tyngre och att dom alla måste lägga ned inom två år.
Men vindkraft nära bebyggelse går bra där ljudet tvingar boende till extren ljudisolering eller flytt.
Landet är galet.
Ja, alla små vattenkraftverk kommer underkännas, för de har inte råd med de miljökonskevensbeskrivningar som krävs.
Ammoniak. De har dragit ner på tillverkningen av ammoniak. Inte ammonium.
Eftersom EU nu (efter Brexit) är världen största exportområde för jordbruksvaror så finns knappast något att hämta annat än inom EU…
Den gemensamma jordbrukspolitiken 2023 till 2030 är gjord med avsikten att dra ner på produktionen av jordbruksvaror och att ebjuda direkta stöd för att fasa ur jordbruksmark.
Får vi nu sämre avkastning per hektar på grund av dyrare eller uteblivna insatsmedel blir liksom detta en förstärkt negativ trend.
Build back better.
Inte bra för ett land med så dålig självförsörjning på livsmedel som Sverige.
En till observation. Även Yara i Nederländerna har stoppat produktionen av kvävekonstgödsel i väntan på billigare gas.
Snart blir kanske eko-mat billigare än kemisk-industriellt odlad mat, vilket vore bra.
Övergödning med kväve och fosfat är ju två av "Planetens Gränser" där vi människor just nu är i full fart att förstöra framtiden för oss själva.
Så, mindre konstgödsel är nödvändigt för att vi ska kunna ha kvar en civilisation.
Jag gissar att det kommer behövas fler bönder framöver. Ett framtidsyrke. 😉
Göran
Det hade varit bra med en inhemskt flaggad handelsflotta bemannad med svenska besättningar. Också en faktor i kristider.