Mitt rörliga timpris för elen från Södra Medlemsel landade för september på 89 öre i SE3, eller mer än det dubbla för motsvarande månad 2020. Besparingen kontra rörligt schablonpris för månaden blev 14% jämfört med Vattenfalls rörliga pris.
Resultatet i september |
Alla siffror avrundade till hela ören.
Förra året hade Vattenfall ett rörlig timpris på elen om 45 öre per kWh oskattat och omomsat, men i år blev den alltså 103 öre. Mitt eget elpris landade på 89 öre oskattat och omomsat, där det lägre priset beror på att jag har timdebitering och inte följer schablonen där man förbrukar som mest el när elen är som dyrast, utan tvärt om.
Det betyder i sig att den egenproducerade solelen betalar sig med 1.25*(89+20+36)+60=241 öre per kWh.
Eftersom jag även har Dela Vattnet och plockar ut överskottsproduktionen som el på vintern och elpriserna nu i oktober än så länge är ännu högre än i september, så blir det ännu mer lönsamt med solkraften. Kanske över 250 öre per kWh, vilket skulle vara en avkastning på 4000*2.5/84000/0.7=17% om året skattejusterat (intäkten är skattefri, men för att jämföra med normal ränta har avkastningen dividerats med 0.7 för att visa vad det motsvarar för ränta på bankkontot).
I augusti landade mitt elpris på 66 öre, mot Vattenfalls 79 öre, en besparing på 16% för timdebitering kontra rörlig elpris. Erfarenhetsmässigt ligger jag just 10 – 20% lägre via timdebitering, så det är ungefär vad man kan vänta sig.
Bäst hade förstås varit att ha haft låst elpris någonstans nere på 30-50 öre, men idag är erbjudanden annorlunda. I SE3 går det fortfarande att låsa för 62 öre i tre år, mot 116 öre i rörligt. I SE4 är rörligt elpris nu 154 öre och låst på tre år 105 öre, se annonsen nedan.
Frågan förblir hur högt elen kan nå i vinter? Elpriset är normalt som högst i november, men med den närmast paraboliska utvecklingen för priset i år kan man knappast utgå från att priset bara ska stiga några procent tills november, eller när nu toppen inträffar.
Kanske är de skyhöga elpriserna värt pengarna om de nyttjas till att skicka ut Miljöpartiet ur riksdagen i riksdagsvalet 2022.
Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.
21 kommentarer
Om vi skulle drabbas av rullande nedstängningar, skulle det innebära astronomiska priser strax innan?
Du får skilja på effektbrist och efterfrågan. Flexibel elanvändning där man stänger ner olika områden kan rent av sänka elpriserna.
Du vet inte när rullningen kommer.
Elpriserna kommer dock explodera pga förbrukningen ökar precis innan, och effektbrist som leder till bortkoppling innebär att stora billiga producenter är borta och kvar är de 1500MW I effektreseven och övriga stödtjänster är igång, dvs varenda liten ångpanna med turbin oavsett kostnad.
Hur är prioritering mellan export och inhemskt behov? Jag hoppas exporten först stoppas innan svenska abonnenter kopplas bott.
Jag har ganska nyss börjat styra om förbrukningen till timmar med lågt pris. Nästa månad blir intressant då jag får en full månad med ändrat beteende. I september hamnade jag på 95 öre/kwh. Jag har ställt in frånluftsvärmepumpen att ta hänsyn till timpriset och jag försöker ladda elbilen när det är billigt.
Jag har viss oro inför vintern men jag har även lagrat upp med några kubik torr ved till kaminen.
Mycket intressant. Ska räkna lite på det själv framöver och se hur mycket man sparar på timpris, men det ser ju lovande ut.
Ska väl tiläggas att den stora vinsten jämfört med fast pris ligger på sommarmånaderna då det brukar gå att få el i det närmaste gratis om man planerar lite.
Får man den där skattereduktionen om man använder "Dela Vattnet"?
Hur kan du dra 1461 kWh el i september??!?! Bitcoin minear du?
Vår villa kom in på 560 kWh och då kör vi också på el.
Jag kör väl lite mer än vad du gör. 4000 mil om året blir 333 mil och 666 kWh i månaden. Dessutom släppte jag bok nyss och har kört flera ggr till Stockholm, Malmö etc. Plus att vi har en spapool som drar 300 kWh i månaden.
Det lät bara så mycket när du har solceller också.
Typ "glömde byggfläkten på i ladan över sommaren" mycket. 😉
Vi åker knappt något nu när vi jobbar hemma och ICA levererar gratis till dörren när man handlar mycket numera så…
Innan elbil och spabad gjorde jag av med 11000 kWh om året (ca 5000 kWh varmvatten). Numera har jag också två värmepumpar – en i maskinhallen och en i huset.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag landade på 51 öre denna månad också
Funderar på timpris men vågar inte med familj, har inte den pondus som krävs för att tvätt och dataspelande endast skall ske nattetid. Fast vänta nu mest dataspelande sker ju nattetid, men tvätt och disk är fortfarande en risk.
Tvätt och disk är nog inga större förbrukare i de flesta hem. Har mätt vår gamla diskmaskin (14 år) och tvättmaskin (2 år). Förbrukning per disk 1,7 kWh (Auto men extra tork). Tvätt är lite svårare men en bomull 60° drog totalt 2,6 kWh. Tvättmaskinen har en massa smarta program och kör man Auto Skonsam tvätt var det 1,2 kWh som gick åt. Vi har en display med elpriset uppsatt mitt i huset för att underlätta att planera fördröjd start av tvätt och disk. Visserligen är vi bara två i hushållet (tillika ingenjörer).
Leta bland det som alltid är på – barnen datorer kanske. Vi uppgraderade kraggen i husets två servrar till 80 PLUS Platinum och drog ned förbrukningen med ~40 kWh/mån per maskin bara på den investeringen. Servrarna går ju dygnet om.
Andra ”hacks” som syskonbarnen säger:
Termostaterna till golvvärmen är bytta mot programmerbara så vi håller 19° under större delen av dygnet i tvättstugan och duschen men boostar när det behövs. Besparingen blev ungefär 300 kWh/år bara på golvvärmen i duschen (givetvis skall man hålla koll på att värmen torkar golvet sådan får inte vara för snål).
Uppvärmningen är annars den del man antagligen kan göra mest på och som är årets projekt. Tack vare braskamin och ”gratis” ved från egna skogen ligger vi enbart på 5350 kWh/år i uppvärmning på elradiatorerna, men att kunna sänka den delen med 10-20% känns möjligt.
Känns som att elpriserna historiskt alltid har en massa fuffens inblandat. Det finns alltid en förklaring till varför det är dyrt just där och då. Har haft förmånen att betala en avgift för "elcertifikat" i en massa år (från elhandelsbolaget) och har bara accepterat det. Mitt rörliga pris (inkl elcertifikat och moms) för september 2021 (elområde SE3) blev hela 132,60. Bytte nu till ett fast på 36 månader hos Vattenfall för 63,55 (inklusive allt, vad nu det betyder). Har haft ett årssnitt som överstiger det sedan 2018 borträknat pandemiåret 2020 som var en perfekt storm. Fanns bolag med ytterligare lite lägre elpriser på 36 mån men valde ett som inte går i konkurs om elpriset sticker iväg på tresiffrigt.
Hamnsade på 93 öre (exkl moms) med Tibber och elbil. Förutom bilen är det väldigt svårt att styra konsumtionen med fru och barn som motarbetar familjens ekonomi.
Årets snitt ligger på 63 öre och man kan binda tre år på 56,5. Gas-krisen kanske är tillfällig men övergången till grön el är bestående. Jag är motståndare till annat än nödvändiga försäkringar men försäkringspremien på ett bundet elpris känns låg idag. Eller kommer Ringhals börja köra fyra reaktorer i närtid?
Skulle det 1) vara möjligt och 2) "ekonomiskt" att låta en värmepump värma mot en ackumulatortank under de timmar med lägst elpris?
Ja.