Dags för lite fredagsmys. Med höstskörden så kunde jag antingen fredagsmysa om äppelpaj, men det kan man istället skriva ett preppinginlägg om separat, så det får bli lite kantarellpizza istället.
Färdigt |
Eftersom det fortfarande fanns ytterligare en korg med kantareller, så fick det bli kantarellpizza av dem.
Kantareller och lite skörd från odlingarna |
Lämpligen gör man kantarellpizzan blanco istället för rosso. Istället för tomat använder man creme fraiche med pressad vitlök, så inte tomatsmaken tränger bort kantarellerna, som kan vara lite känsliga.
Stek kantarellerna med smör och salt innan, så att vätskan försvinner. Släng dem på pizzan.
På med västerbottenost och pressad avrunnen mozarella. Släng på de förvärmda pizzastenarna i italiensk marmor, inköpta för 50:- SEK styck från en trädgårdsstenbutik istället för från Trendiga Köksbutiken för 499:- styck, in i ugnen.
Förbaskat gott helt enkelt |
Ät med ett lämpligt rödvin till.
En Preparatus Supervivet 2016, lagrad i vinkällaren sedan 2018, fungerade ypperligt till detta.
Njut.
Rätten är till och med vegetarisk, men om du blir kränkt av att inte äta något kött kan antagligen lite viltkött tillföras, även om det riskerar ta över smakupplevelsen.Framöver under hösten så tillagas med fördel trattkantarellpizza. I övrigt samma recept. Trattkantareller är ju lättillgängliga från de vanliga fyndplatserna så här års, och tillräckligt mycket bör kunna plockas på cirka tio minuter.
Med det önskas ett fortsatt trevligt fredagsmys.
17 kommentarer
Pizza al funghi chanterelle. Smör, creme fraiche, västerbotten-ost och mozzarella är väl laktovegetariska ingredienser?
Mums! Tack för tipset. Det blir lördagsmysmat.
Jädra intressant med pizzastenarna! Har ni använt dom flera gånger?
Typ varje gång.
Jag brukar använda Skeppshult gjutjärnsstekpanna till pizzan. Är sten bättre?
Ser gott ut!
Vi köpte en liten Ooni, en portabel pizzaugn i rostfritt stål som man eldar med pellets. Det går förmodligen inte att jämföra med en riktig, murad pizzaugn men vi tycker att det blir mycket bättre (och roligare) än att göra i ugnen, även om vi gör det också ibland när ambitionen tryter.
Rekommenderas!
Hur funkar det där med stenarna?
Lägger man in dem i ugnen och låter dem ligga där medan ugnen är på maxvärme i en halvtimme eller så och sen lägger pizzorna på stenarna i ugnen?
Vad är fördelen jfr att bara ha ugnen på max och en het plåt?
Det är väl det att det är högre massa i stenen så det finns mer värme lagrad i den jämfört med en vanlig ugnsplåt. Det finns ju dock tjockare pizzastål också. Vissa säger att pizzastenar kan spricka av temperaturväxlingarna och att stålen är bättre ur det avseendet men tror inte det spelar nån roll. Man vill ju komma åt att plåten inte tappar för mycket temperatur när man lägger på pizzan.
Undrade detsamma!
Pizzastenen ska läggas in i ugnen innan den slås på. Då värms den upp samtidigt, och riskerar inte att spricka. Och det blir inga tids- eller energiförluster.
Stålet avger värmen mycket snabbare än stenen och tillagar därmed pizzan snabbare.
Att toppa med älg- eller renskavskött, några lingon och små klickar av pepparrotskräm är inte helt fel.
Det som inte nämndes i inlägget är att rätten kan med fördel kompletteras med ädelost och något som ger tryffelsmak, tex Philadelphia med tryffel, eller tryffelaioli. Inte bara lirar det fantastiskt ihop och lyfter kantarellerna, utan passar även jättebra med vinet.
Som vän av ordningen och lite utav en "pizzanörd", så måste jag säga att på en pizza skall alltid osten ligga underst och toppingen ovanpå den.
Annars är det bara en varm macka…. 😉 😉 😉
Men du har inte marmeladen ovanpå osten på smörgåsen va?
Mumma! 😋
Ryyyys…