Efter nattens som värst -2.83 grader på vägen och -1.7 grader på husets väderstation i skuggat norrläge var det dags att bege sig till lokala Systembolagsombudet för att fylla på årets katt-teve. Glädjande nog har nu plastfobin gjort att de förbannade plastnäten nu är borta från talgbollarna, stora som små.
![]() |
En av katt-tevens kanaler med en frökanal suddig till höger |
Näten för talgbollarna har väl varit till för att man ska kunna hänga upp dessa utan någon behållare, man är man seriös i småfågelutfodringen har man behållare och då behövs inte plasten. Tvärt om blir antingen plastnäten kvar och hindrar förr eller senare vidare automatisk frammatning av nya bollar, eller så skräpar de ner, eller så var man tvungen att klippa isär dem och avlägsna dem innan.
![]() |
Ytterligare kanalval |
Förra året utfodrades inga småfåglar här på grund av fågelinfluensan, som man ju inte vill ska spridas till grannskapets tamfåglar, så det är möjligt att plasten var borta redan förra året.
Men nu är den i alla fall borta. Sparade rejält med tid och arbete i att fylla katt-teven på innehåll.
![]() |
Den stora kanalen |
Nej, katterna tar inte småfåglar generellt. De som stryker med i käften på redaktionsmedlemmarna är gamla, sjuka, svältande eller juveniler som saknar nödvändig darwinistisk uppmärksamhet och riskbedömning, eller som aldrig lärde sig flyga. Katterna kan intresserat spana på fåglarna, men så länge fågeln verkar pigg orkar de inte smyga på dem. I själva verket provocerar ofta småfåglarna katterna under häckningsperioden genom att hoppa runt framför dem för att lura iväg dem från boet. I övrigt kan man på varningslätena också snabbt geopositionera redaktionsmedellarna runt gården – det är bara att följa irriterade varningsrop från fåglarna runt sina bon.
Senaste vintern strök det således med fler småfåglar än vanligt sett utifrån fjäderlämningar eller presenter från redaktionen, eftersom vi inte utfodrade dem. Vilket leder till svagare, sjukare och eventuellt svältande fåglar på marginalen.
![]() |
Och en till. Finns ytterligare tre i den gamla syrénbusken med sina ålderdomligt veckade blad, men det blir tjatigt med fler foton. |
En via katt-tevens många kanaler utfodrad småfågel håller sig sannolikare stark, frisk och alert på vintern, och kommer därmed inte hamna i käften på en katt.
Det finns de som upprör sig över att katter tar småfåglar, men det är inte så att alternativet hade varit en exponentiell tillväxt på miljontals fåglar om året. Normala populationer är i balans – det föds lika många som det dör. Bara ett fåtal ungar, kanske bara en enda, ifrån ett bo överlever till könsmogen ålder. Rovdjuren håller generellt de svagaste individerna borta från att fortplanta sig och det gynnar således populationen.
Verkligheten är inte Disney, och alternativet är att småfåglar fryser ihjäl på vintern på grund av brist på mat. Bättre då att populationen hålls nere av rovdjur så de bäst anpassade överlevarna har tillräckligt med mat. Det finns ett fint ord som heter selektionstryck.
Utfodringen börjar nu, så de lokala vinterpopulationerna lär sig var det finns mat. Antagligen räddar utfodringen fler individer på vintern, än den handfull som katterna gallrar varje år.
Katterna tar främst de mer lättjagade och mindre energikrävande mössen och sorkarna, och en och annan råtta som försöker etablera sig. Jag har räknat på det utifrån stickprov på katternas skörd då och då, och runt 2000 – 3000 gnagare stryker med varje år här runt gården, vilket säger en hel del om hur mycket möss, sorkar och råttor det skulle finnas utan katterna – möss som tuggar i sig allt i ladan och allt de kommer åt inne i husets väggar, inklusive elkablars isolering (jag ska försöka ta ett foto på ett musbos dekorationer nästa gång jag hittar ett – det brukar inkludera fina färgglad kabelisolering, de har visst estetiskt sinnelag mössen). Första sommaren jag bodde här fick i princip allt som var någorlunda mjukt och hade placerats i ladan slängas på grund av att mössen tuggade sönder eller pissade ner allt. Då fanns det ingen utegående katt, men problemet löstes fort när den första katten släpptes ut. Hon åt inte inomhus på en vecka, utan kom bara in för att dricka vatten och sedan dess har man kunant förvara saker i ladan utan att de blir uppätna, söndertuggade, nerpissade, nerbajsade eller omvandlade till musbon. En vuxen katt behöver äta 10 – 20 möss om dagen, eller 1-2 sorkar, vilket säger något om hur effektiva de kan vara som musfångare.
Gnagare är skadedjur – fåglarna gör nytta mot framför allt insekter. Därför utfodrar man fåglarna vintertid. De två häckande paren av ladusvalor har flyttat så här års, och är annars så praktiska insektsbekämpare att man till och med tolererar att de bygger bon på ladan eller huset och skitar ner. Så länge de håller det utomhus.
Gnagare och möss är inte små söta varelser som i Fievel, Askungen eller Bernard & Bianca. De är skadliga, dyra och via avtuggade kablar potentiellt livsfarliga skadedjur. För att inte tala om när de tar sig in i motorn på en bil och börjar tugga i sig allt av plast, inklusive t ex bränsleslangar eller slangar för deb etanolbaserade brandfarliga spolarvätskan..Den som snackar om förbud mot att låta katter gå ut och jaga bor uppenbarligen inte på landet.
Det är också dags att sätta upp fler fågelholkar i den symbios vi lever i med fåglarna, så de slutar lukta människa över vintern och är inflyttningsklara framåt vårkanten. Det handlar om att ge och ta.
39 kommentarer
Klart även katter måste använda avlivnings metoder utan onödigt lidande 🙂
6-8 möss om dagen? A mouse a day keeps the vet away?
En bekant parkerade sin bil invid en maskinhall på landet i 2 dagar. Mössen åt sig igenom växelspakens damask enbart för att komma åt ett litet öppnat paket runda kex som låg på passagerarsida, har dom här krabaterna ett sjätte sinne, eller ännu bättresinne än hundar ? Hela sätet stank av urin så de måste ha jobbat i grupp
Kexen var uppätna och det luktade kiss? Säker på att din polare inte hade småbarn bara?
För ett par veckor sen var det ett aningen raljant inlägg om droger, och nu kovänder bloggaren och börjar snacka om holk? Är det bara jag som ser det uppenbara hyckleriet?
Det finns en sorts gnagare som är en riktigt bra vän. Bättre än ladusvalan.
Fladdermus. Kan äta 4000 mygg per dygn killgissar jag.
När det kommer till katterna här är det ekorrar de slaktar på löpande band. Där undrar jag om det inte är obalans, för så många svaga sjukliga individer tycks mig osannolikt att där är.
Fladdermöss är najs. Det har vi också, men katterna har på femton år bara tagit en fladdermus. Antagligen en svag individ.
Ja, det var det nog då. Om de inte valt något jättedumt ställe att sova under dagen lär de ju vara väldigt svåra att ta för en katt annars.
Fick mig att tänka på en gång när en av katterna tagit en ladusvalsunge precis nedanför deras bo. De hade bo under takpannorna på huset.
Jag undrade hur det hade gått till, men sen började jag ana när jag såg katten ligga där i ett par dagar med nosen vid mynningen på stupröret..
Fast fladdermöss är ju inte gnagare, så du kan återgå till att tycka alla gnagare är hemska 😉
Har din teori om katter som evolutionspåskyndare stöd i vetenskapen Cornu? Har själv katter då jag har en massa tak på landet och sover bättre på nätterna om det är sant det du skriver.
Har din teori om katter som evolutionspåskyndare stöd i vetenskapen Cornu? Har själv katter då jag har en massa tak på landet och sover bättre på nätterna om det är sant det du skriver.
Har du någon uppsamlare under varje matstation? Annars kan du räkna med att du även utfodrar gårdens alla gnagare med spillet som ramlar ner. En tratt med nät undertill håller kvar spillet men släpper igenom regnvatten/snö. Sitt en kväll med värmekamera riktad mot huset så kommer du förundras över allt liv runtomkring oss 🙂
Alla tre katterna är ute på natten så det är jag noll orolig över. Snarare positivt om gnagarna dras dit för att enkelt fångas in av katterna. Sedan finns det fåglar som bara tar mat från marken, koltrast, nötskrika mfl.
Serveras det någon kattmat hos Cornu, eller måste de fixa sin egen mat på gården?
Intressant och givande inlägg måste jag säga. Vi har ett par katter som är ute för jämnan på sommaren. De gillar att jaga fåglar men har på fem år aldrig visat upp något byte, vad jag kan minnas. De är säker för bortskämda och nöjer sig kanske med all lyxig blötmat och Mush som min fru öser över dem. Några möss har jag dock fått se lekas med. De håller fast mössen mellan frambenen, släpper, jagar ifatt och börjar om.
Sheba är den kattmatssorten som jag själv kan tänka mig att äta när jag blir pensionär, särskilt med tanke på de extra dyra elräkningarna numera. Jag hoppas att portionerna inte innehåller kadavermjöl.
Vilken lyxig pension du kommer att ha om du har råd att äta kattmat…
Jag har en honkatt. Honkatter är bästa jägarna för de måste ju kunna föda upp kattungar och lära dom att försörja sig. Problemet med våra katt är att hon vilken tid som helst, oftast på natten, kommer in med sitt byte. Då måste hon väcka oss för att kunna visa hur duktig hon är. Så det är ett förskräckligt hojtande tills någon vaknar och hon får visa upp sitt byte. Att hon omedelbart åker ut hindrar henne inte.
Min 6 kg långhåriga rått-dräpare, halv Maine Coon honkatt "fröken Kvirr", sprang in genom kattluckan med en skrikande sork i munnen. Jag tyckte givetvis synd om sorken, jag har ju haft en sån (åkersork) som husdjur i min barndom. "Tiltu" fick den heta, ett mycket kärt husdjur för oss.
Gud vet varifrån jag fick det namnet, pga att det är sällsynt och används ofta i propaganda-sammanhang: "Moskva´s Tiltu" Aino Kallio, "Leningrad´s Tiltu" Inkeri Lehtinen, "Petroskoi´s Tiltu" Saimi Virtanen och "man-Tiltu" Armas Äikiä var alla sovjetiska propaganda-radio-personer från krigsåren i Finland/Sovjetunionen.
Mattias J. Om några veckor kommer min lyx-mat till vår lokala ICA-Maxi. Lever-låda (med ris)! Det är banne mig det godaste som finns. Jag brukar köpa nästan alla lådorna i affären. Men man kan få lite för högt Hb-värde, om man äter för mycket. Vår stora Dalmatiner-kille sa till oss faktiskt: "äntligen förstår husse och matte vad en riktig, vuxen hund behöver!
Jag trodde att man tog bort plastnäten, pga att andra djur käkade upp dem, som sedan hamnade i deras magar. Grannens glupska hund fick opereras och i magen hittades en rådjursklöv samt en nätpåse från en talgboll. Den hunden gick på kortison och var fullständigt bulimisk och plundrade grannarnas komposter.
Var det en labrador?
Nej! Det var en Cavalier King Charles Spaniel, men den gick på kortison, som ökade kraftigt aptiten på stackaren, så att den rymde så fort som hon fick chansen och tuggade på allt möjligt som hon hittade och hundens matte fick leta efter sin jycke med bil överallt. Det hände titt som tätt.
Möss gnagde sönder en gummibälg på ovansidan (under skalet) på Automowern. Sen regnade det in och förstörde kretskortet. Dyrt.
Många politiska problem vi har nu är pga Disney och att folk levt utan någon kontakt med djur och natur under två generationer. Sena är ju faktiskt inte större än 4% men som av någon konstig anledning styr den grå massan som inte vill göra en stor sak av konstiga beslut.
Är två decimaler på temperaturen den nya standarden i Sverige?
Som svensk brukar man ju annars alltid inkludera en decimal, man kan ju inte säga att det var -3, det måste vara -3.2.
När jag var ny i USA tyckte jag därför det var väldigt ospecifikt när man (både folk och väderprognos) säger "in the 40's", eller om man är väldigt noggrann "in the low/mid/upper 40's". Inga decimaler här inte.
O.T. I morse var det 15 C inne i huset, det kändes friskt. Jag har levt så mycket camping- och båtliv att jag är van vid kyla och sover bättre då. Jag sitter nu i soffan med ett duntäcke på mig och äter frukost och dricker kaffe. Jag har varken matbord eller skrivbord i huset! Inte ens ett enda soffbord, utan en bricka som är monterad på en lång, flexibel arm. Efter en brasa i kaminen känns det redan varmare.
Ingen bild på katten/erna?
Om katt saknas, så rekommenderar jag Biltemas musfälla https://www.biltema.se/fritid/tradgard/skadedjur/musfallor-2-st-2000021263. Effektiv!
Det måste vara skönt att inte ha grannar tätt inpå så att man kan mata fåglarna i lugn och ro. Hos oss i villaområdet är det genast gnäll om alla råttor som kommer. Det var fullkomlig invasion av råttor i somras, sade granntanten. Hur invasionen i juni kan bero på fågelmaten jag hänger ut i november övergår mitt förstånd men jag har väl inget sinne för logik. Orkar inte käfta emot längre så det här året blir det ingen matning. Det är ändå mest stora flockar av råkor och kajor som kommer.
Läge att hänga med. Talgbollar i storpack har funnits i många år.
Köper alltid storpack. Men de har haft plastnät runt varje boll.
Då har du letat på fel ställe. 😉
Glöm inte att avmaska med jämna mellanrum.
Bygger inte ladusvalorna bo inne i ladan? Eller har ni lyckats uppnå såpass tätt att de inte tar sig in?
Har själv problemet att de tar sig in i den del av uthuslängan som är gammal loge mm och bygger sitt bo där. Så allt man förvarar där – trädgårdsmöbler, skottkärra, spadar, krattor mm – måste täckas med plast för att inte bli helt nerskitet.
Endast den del som utgör gammalt fähus är tät nog för att inte svalorna ska ta sig in så där har jag inrett verkstad.
"Nej, katterna tar inte småfåglar generellt.". Allt är ju relativt förstås men jag ser ofta grannens katt på lur under min fågelmatning vintertid. Och då och då ser jag den med en fågel i munnen.
Enligt nedan undersökning så står katter för en icke oansenlig andel av dödandet av fåglar varje år.
"1-4 billion birds killed per year in the United States (Dauphine and Cooper 2009, Loss et al. 2013), 27 million in spring and summer in Great Britain (Woods et al. 2003), and 0.1-0.3 million per spring month in Switzerland (Tschanz et al. 2011). These estimates suggest that cats are one of the largest human-related mortality factors for birds, at least in the United States"
https://www.ace-eco.org/vol8/iss2/art3/
Svårt att ta någon forskning på allvar som har intervall om 200-300% från minsta till största siffran. Dessutom som sagt, fåglar har inte evigt liv och det är inte särskilt ofta en frisk fågel inte klarar av att undvika en katt.
Nja, det beror mycket på terräng och växtlighet, min katt tar många friska fåglar (och ekorrar).
Plus att fåglarna tenderar att flyga mot fönster. Mitt hus har väldigt många och stora fönster och ännu fler är planerade. Jag kanske skulle förse fåglarna med små, gulliga hjälmar, så att de inte svimmar när de flyger mot fönstren. Annars blir de lätta byten för grannens feta katt Ville, när de ligger avsvimmade på marken nedanför fönstren. Oftast blir de bara groggy och jag hämtar in dem och låter dem piggna till i någon låda med hushållspapper i. När de vill ut igen, placeras de på en ved-låda där de inte syns för katter.