Aktualiserat av den accellererande bristen på elektronik och halvledare (“mikrochip och datorchip”) så är frågan när man på allvar börjar flytta hem produktionen till EU och USA. Halvledare produceras automatiserat och är inte beroende av asiatisk arbetskraft till slavlöner, utan det är monteringen av slutprodukterna som fortfarande kräver personal – och för t ex europeisk och amerikansk bilindustri sker slutmonteringen på plats i Väst.
Du vet att du har en sådan här låda |
Frågetecknen kring nyttan i att låta halvledarproduktionen domineras av Sydsostasien kan allt mer ifrågasättas. Det är inte så att man idag sitter och löder ihop detta för hand längre, utan det som fortfarande kräver personal är ihopmonteringen av slutprodukterna, som mobiltelefoner, datorer, spelkonsoler och annan hemelektronik.
Samtidigt slutmonteras mycket där elektronik ingår fortfarande såväl i EU som USA, exempelvis vitvaror där fraktkostnaden gör det svårt att räkna hem transporter från Kina. Eller nationalklenoderna bilarna.
Så frågan är när de havererade logistikkedjorna, plus situationen i diktaturen Kina, som dessutom agerar allt mer aggressivt internationellt och inte längre bara är en handelspartner att gulla för som på Göran Persson(s) tid, utan en spelare med globala maktambitioner och utan någon som helst ömsesidig altruism eller välvilja, gör att det på allvar etableras halvledarproduktion inom EU och USA.
Det återstår kanske att någon ska våga satsa och göra en halvledarnas Northvolt, där man kan binda upp sig på stora kontrakt med stora industriella inköpare, framför allt inom vitvaror och bilindustrin. Nu är det förstås så att det även kräver att de stora rättighetsägarna som Intel, AMD, Arm, Nvidia mfl och exempelvis Apple, flyttar produktionen så att man kan leverera det kunderna vill ha fast lokalt producerat.
När det gäller brittiska Arm, så har redan hela deras verksamhet i Kina stulits av deras kinesiska VD, med regimens goda minne och Arm (som väl ska köpas av Nvidia om affären gått igenom än) lär nog ha ytterst ljummet intresse av att fortsätta verka i Kina. Brittiska Arm förnekar dock att kinesiska Arm har stulit alla intellektuella rättigheter och de facto brutit sig loss, skyddad av den kinesiska regimen. Detta aktualiserar dock att västerländska företag som har tillverkning och utveckling i Kina existerar enbart på tillfällig nåder från Beijing, som när som helst kan stödja ett beslagtagande av allt. Dock är det enklare att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att detta är omöjligt.
Oavsett bör det bara vara en tidsfråga. Dock verkar mycket i ett första steg flytta från Kina till Sydkorea, men industrierna i väst bör fråga sig varför man ska vara beroende av Kina för att kunna slutmontera sina produkter – ett Kina som alltid kommer prioritera sina egna bolag och slutmonteringen i Kina framför att exportera halvledare till Väst för slutmontering.
Att tro att halvledarindustri ska flytta till Sverige är dock extremt naivt. Sverige har förlorat konkurrensfördelen med låga energipriser, samtidigt som det blir allt mer uppenbart att tillståndsprocessen för i princip allt i Sverige är extremt godtycklig och beroende av att nischintressen inte får igenom sin lobbyism.
Ikväll är det väckelsemöte och gudstjänst i Church of S:t Jobs, vilket tarvar ett separat förberedande blogginlägg med en del intressanta observationer. Återkommer på den punkten.
48 kommentarer
Det är på gång men dessa fabriker tar lång tid att bygga och sen måste det till massa infrastruktur runt dessa.
En rolig detalj är att nästan alla "verktyg" för TSMC och Samsungs chipfabriker tillverkas här i Europa av ASML.
https://www.youtube.com/watch?v=jJIO7aRXUCg&ab_channel=Asianometry
Sedan måste man ju ha kompetent personal eller spendera massa tid på att utbilda folk. Det var väl TSMCs VD som sa att man inte kunde etablera sig i EU pga brist på kompetent personal och att det skulle ta minst 10 år att utbilda tillräckligt många…
ASML kapacitet styr ju TSMCs kapacitet.
Skickar ASML sina maskiner till en fabrik i USA eller Europa så har TSMC väldigt svårt att hitta ersättningar.
ASML är ett lustigt bolag. De gör allt som har med "nano" att göra.
Svårt att tjäna pengar där, väldigt små pengar i nanoteknologi HAAHAHAHAHA jag hittar ut själv.
Ben Dover jag försöker vara sparsam och överlever en stund till på nanoinvesteringar. Ibland blir det ännu mindre.
Vänliga hälsningar
Nanotec
BD: Men det är de små utgifterna man blir rik på.
Vi tar det igen. Anledningen till att elen är så dyr, JUST NU, är för att många länder i EU lagt ner kolkraft för naturgaskraft varit billigare. Nu, när naturgas stryps åt dels för minskad "inhemsk" produktion, dels för att Ryssland stryper kranen, blir det jävligt dyrt.
Det är INTE för att Ringhals 1 och 2 har lagts ner. Det är INTE för att vi plötsligt sett en jätteökning av förbrukningen. Det är INTE för att det blåser mindre i år. Utan det är för att många länder i Europa varit dumma nog att förlita sig på Naturgas istället för att behålla kolkraftverken medans de rampar upp sin förnyelsebara produktion.
Det är inte konstigare än att EU skulle besluta sig för att bygga 50 kärnkraftverk – det tar tid att bygga, även om spadtagen började tas idag. Så vad matar man systemet med under tiden?
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Renewable_energy_statistics
Fast att säga att nedläggning av kärnkraft inte spelat någon roll kan ju omöjligt stämma, både för Europa och SE3/4. med 4-6 sydsvenska reaktorer kvar hade ju balanserna i södra sverige (lokal produktion + införsel via SE2 – utförsel till kontinenten) sett helt annorlunda ut. SE4 priserna nu anpassar ju sig till kontinenten just för att våra balanser relativt överföringskapaciteten emot kontinenten ser ut som de gör. Hade vi haft mer lokal supply än vi kan föra över mot DK/DE/kontinenten hade ju inte våra priser lagt sig precis under kontinentens. Sen stämmer det väl att gasen är den stora frågan nu (men även hydro-lager är ju låga – och det HAR blåst mindre än normalt), men låga gas-lager är ju också ett resultat av nedlagt planerbar kraft i form av kärnkraft påverkade gas-behov under förra vintern/våren. Det hela hänger ju samman.
Struntprat. Hade vi haft kvar R1 och R2 hade vi haft så stort icke-exporterbart överskott att priserna varit normala eller lägre än normalt i Sverige.
El skall man aldrig exportera. El är en nationell resurs och tillgången på el är väldigt styrd av den politik ett land har, vilka val ett folk gör. Man kan inte ha ett högskatteland där sjukvård är gratis och sen ha gemensam el-marknad med ett land som har all sjukvård individ finansierad med låg skatt.
El är själva grund tillgången för all förädling. ALL förädling. Att exportera sin el är lika med att exportera sitt välstånd och det är idiotiskt. Endast, och endast om vi har samma politiska system och värdering om hur vi tar hand om varandra som nation kan man ha en gemensam el-marknad. Annars kommer alltid en part förlora kraftigt på den gemensamma el-marknaden.
Däremot är det bra att man i tider av kris eller ofred kan supporta varandra med el, bra att kablar finns. Men export är NEJ.
Översatt till annat område: Det är inte för att hans fruga sexstrejkar som Wertigon inte får komma till lika ofta nuförtiden – det är för att de ryska trafficingtjejerna i hans kvarter har höjt priset.
Varför är det så populärt att torgföra att de höga elpriserna inte har någonting med nedlagd elproduktion att göra?
Jag anar ett desperat vänsterblock.
Om fossilgasen hade levererats i större utsträckning från Putin eller andra hade elpriset varit betydligt lägre. Hade vi haft mer moderna ledningar redo mellan norr och söder gäller det samma.
Mer kvarvarande fission i Ringhals är inte hela sanningen.
Nu kommer ytterligare mer vindkraft tas i drift före årsskiftet men det hjälper mest i norr.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Då är inte Putins fossilgas hela sanningen heller. Verkar lustigt att det bara är kärnkraften som inte spelar någon roll, men allt annat måste man ta hänsyn till.
Nu är fission ute som olönsamt för företag, om inte stora bidrag ges. Lev inte så mycket i det förgångna.
Tiden för ny kraft från norr kan kortas rejält om bara riksdagen orkar ändra lagstiftning så att ekonomisk ersättning till de som drabbas av nya ledningar på sin mark kan domstolsförhandlas om efteråt.
Bygg kraftledningar, förhandla i domstol om ersättning, betala.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ok, låt oss säga att ni har rätt – produktionen i landet är helt bortom väggarna fel.
Nästa fråga blir då – hur löser man det? Ska man peka finger eller börja titta på lösningarna?
Alternativ A:
Kraftigt utökad solinstallation som dubbleras vartannat år.
Plus vindkraft som dubbleras vart åttonde år.
Plus batterier som dubbleras var 18:e månad.
För en kostnad av, max, 10 kärnkraftverk.
För en produktionstid på fem år.
Med dubbla elgenereringen över ett år.
Där kapaciteten blir gradvis tillgänglig redan från år 1.
Efter år 5 är elpriset på max 30 öre/kWh.
Alternativ B:
Kraftig utbyggnad av kärnkraften.
10 nya kraftverk skall byggas.
Ett kraftverk tar 10 år att bygga (förutsatt inga förseningar). Detta baserat på bl.a. Olkiluoto 3.
Tills kraftverket är byggt, genereras ingen el.
Räknar man ihop alla byggkostnader kostar elen minst 70 öre / kWh de första 20 åren. Därefter kanske byggkostnaderna kan skrivas av – men vem vill köpa för 70 öre när de kan köpa för 30?
Måste man seriöst vara vänster för att tycka att kärnkraft verkar oerhört dyrt, olönsamt och slösaktigt? Trodde den här gruppen avskydde skatteslöseri, men jag har visst fel. Pengarna ska tydligen slösas bort på cool och dyr teknologi som är omodern och otillräcklig redan innan den byggts!
@ Peter Andersson
Snarare att när Wertigon fru sexstejkar får han betala extra som kompensation för att de prostituerade inte har haft kunder på ett tag.
Fasta avgifter såsom smink och kläder måste ju betalas ändå.
Samt att de vet att när väl Wertigom kommer på besök är han riktigt desperat.
Nu har även ex Tyskland lagt ned kärnkraft, och ju mer vindkraft som ersätter desto mer fossila bränslen måste eldas.
Sen slutade västvärlden vilja investera i det man anser är smutsig olja/gas borrning, vilket kostar oss dyrt och med tiden bara ännu dyrare.
Om elen kostar 10öre när det blåser – varför ska vi bygga fler vindkraftverk?
Om elen kostar 10öre när det blåser – varför ska vi bygga fler vindkraftverk?
Enligt källor är NordStream 2 fylld och redo att leverera gas till Tyskland.
Återstår att se om ett högre elpris hellre föredras.
Det där med solkraft, vindkraft och batterier kommer inte att hända pga begränsad mängd material.
turlasvante du behöver läsa på lite om tillgång och användning av metaller. Det kan bli tillfällig brist på något eller mycket som nu när transportsystemet inte hänger med.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Naturgaspriser hade inte spelat nån roll om vi inte hade haft elförbindelser till övriga Europa. Sverige har billig vattenkraft och hade billig kärnkraft som räckte för våra behov. Sverige har ingen som helst fördel av elexport som gör att vi importerar andras priser. Det handlar i sin tur om att EU har bestämt att länderna ska bindas samman med elledningar med kapacitet som till 70 procent ska vara tillgängligt för fria marknaden. För Sveriges del en riktigt dålig affär. Tysklands katastrofala energipolitik drabbar även oss. Och det har vi inte sett slutet på än det kommer bli mycket värre. Klipp ledningen.
Det är klart att det delvis är för att Ringhals har lagts ner. Om de funnits kvar hade mängden tillgänglig el varit större, vilket hade gett lägre priser per enhet.
Ringhals 1 och 2 är tagna ur drift, men Ringhals 3 och 4 är i drift, så Ringhals är inte per definition nerlagt, men 2 av 4 reaktorer är ute ur bilden.
Så det är ju sant att utbudet tagit en smäll.
31/12 stänger tyskarna tre reaktorer varav två i norra Tyskland. Det lär potentiellt påverka än mer.
Utbudet styrs ju av både utbud och efterfrågan, bor väl typ 150 miljoner människor runt Östersjön så frågan är om priset varit lägre med två svenska reaktorer till i drift?
Jo, eftersom det hade funnits mer el och inte mer exportledningar.
Priserna i Tyskland kommer öka och därmed främst i SE4. Det blir en riktig fin dubbelsmäll med Cementa och elkris i SE4.
Man kan antagligen bygga exportkapacitet snabbare än man kan bygga kärnreaktorer.
Karnkraft i drift, typ på en pråm som kan bogseras dit kraften behövs?
Som Wofser säger, det händer redan. Jag har personligen senaste halvåret suttit i diskussioner med tillverkare av halvledare om produktion utanför Asien (läs primärt Kina men även Taiwan som än så länge står kvar). Risken idag med Taiwan är ju att vi har 60-65% av världens produktion där och TSMC står ensamma för ca 50% har jag för mig så lite riskspridning är på sin plats, speciellt beaktat Xi Jinpings planer för Taiwan. Kina vill man bara ifrån ASAP…
Som också Wofser säger så tar det dock lite tid, kostar en slant och inte minst ska man ha infrastrukturen (och lite rent vatten).
Men det kommer och min spaning är att jänkarna lär trycka gasen i botten.
TSMC bygger ju en jättefabrik i Nevada så det sker ju saker.
Kan inte detaljerna men jag gissar att US bekostar en hel del av bygget av strategiska skäl.
EU borde göra detsamma. Lika illa att vara beroende av rysk gas som kinesisk utrustning.
Ja verkar onekligen gå lite snabbare för de amerikanska tillståndsprocesserna än de svenska. Men dom har ju inte heller Per "plastpåsen" Bolund som vill nå klimatmål genom tillväxtdöd.
EU har väl redan lanserat något projekt, så lite pengar finns nog att hämta..
Ja, 150 GEUR har man avsatt av Corona-fonden för att ge ett eller flera företag så att de bygger en fabrik åt "bil-chippen" (dvs redan "gammal teknologi")
Intel ska ju eventuellt bygga en ny FAB inom EU, där VD konstaterat att Storbritannien inte är aktuellt. Det de behövde för en sådan fabrik var "mark, vatten och el" (samt kompetens inom halvledare)
Troligen kommer den alltså hamna i Tyskland som enligt någon lista var bäst inom EU på det, näst bäst var Nederländerna.
Samtidigt kommer de kräva runt 100 miljarder kr i subventioner för fabriken.
Men det är på gång att flytta det till EU.
Aldrig? Produktionen kommer ligga kvar i Sydostasien men…staterna och Eu kommer pumpa in skattepengar i nya halvledarfabriker. Förmodligen lägga upp nya tullar mot omvärlden…Frågan är om detta leder till större och billigare utbud. Vi får se..
Nu byggs det ju fyra halvledarefabriker i USA idag sen en tid tillbaka… Halvledare bristen beror förutom på brand, pest etc. Även på Intels misslyckande.
För övrigt gäller det inte bara halvledare utan även råvaror till läkemedel. Tillverkningen av dessa är möjligt att göra billigt med en otrolig massa utsläpp eller dyrare med mindre utsläpp. Ergo har mycket tillverkning flyttat till Indien och Kina av tex sådant som paracetamol eller acetylsalicylsyra där det är i det närmaste bulkråvaror. Europeisk läkemedelstillverkning är slutformulering.
I ett krisläge får vi alltså inte tag på råvarorna till läkemedlen.
Folk dör.
På vilket sätt har vi förlorat att vi har lägst energipriser? Kolla resten av EU innan du snackar skit.
Ny Teknik hade ju för någon (några?) månad sedan flera artiklar om halvledarsatsningen inom EU. Liknande Battery Alliance. Ska visst bygga på ny och öppen arkitektur, så ja, blir nog ny tillverkning inom EU på sikt.
Tror du underskattar lite hur pass komplicerat det är att driva dessa fabriker. Kina har i många år plöjt ner otal miljarder dollar i att försöka bygga sina egna fabriker, när man fått köpa fabs från ASML, och misslyckats.
Det TSCM gör är inte något man bara snyter ur näsan sådär och det rör sig definitivt inte om lågavlönad arbetskraft.
Hade vi inte en stor skatteuppblåst PV-produktions-industri i Tyskland som sedan kollapsade och köpte upp av kineserna?
Undras om det går att få miljötillstånd för en halvledarfabrik. Måste den vara biodynamisk? Kollektivägas av MP?
Det finns ingen nytta med att ha all världens främsta chiptillverkning i Taiwan och Sydkorea. Det har bara blivit så när dessa länder har varit sena i utvecklingen, men driftiga, och då har halvledarteknik varit en av få nischer som fortfarande hade mycket utveckling kvar. Denna bransch är världens svåraste som kräver världens bästa ingenjörer, och Europa har/hade redan en massa andra saker de var bra på och kunde blomstra med, så de/vi släppte den biten. Amerikaner hade en långt större etablering av den branschen, och det är mest deras långsamma försummelse som lämnat plats åt Taiwan. Hela situationen är lite av en perfekt storm.
USA ar redan fabriker, bara det att Intel har misslyckats med att ställa om till nya tekniker och sitter med en liten andel fabriker med ny teknik (10 nm) som är mycket dyr och långsam att tillverka med, samt en större mängd fabriker med relativt gammal teknik (14 nm) för att det inte är lönt att uppgradera dem till 10 nm. För att inte helt trilla av pinn så jobbar de med nästa generations tillverkningsprocess, och tills den är klar så kommer det vara kärvt med tillgången.
Global Foundries skulle kunna återuppta sin tänkta tillverkning av 7/10 nm som de hastigt och olustigt lade ner 2018 strax innan produktionsstart för de trodde inte de skulle kunna räkna hem investeringen. Typ 100 miljarder i sjön redan, eller nåt sånt. Dåligt beslut med facit i hand. Deras process såg ut att vara den som skulle ge mest prestanda för generationen. Tror de hade två fabriker i USA för det.
Fab 1 i Dresden, Tyskland, som ägdes av AMD fram till 2009, skulle relativt enkelt kunna byggas ut och uppgraderas med den tekniken.
EU startade ett initiativ för att uppbringa mer chiptillverkning här redan för flera år sedan, men då handlade det "bara" om strategiskt viktiga chip för militär, sjukvård och elektricitet.Dessa görs i regel med lite äldre men väl beprövad teknik. Nu iom chipbristen har ambitionerna utökats kraftigt.
Mycket händer nu (orkar inte länka)
https://www.eusemiconductors.eu/
Intel ska investera i Europa https://www.euractiv.com/section/digital/news/leading-chip-maker-answers-eu-call-to-scale-up-european-capacity/
https://techmonitor.ai/policy/european-union-semiconductor-investment-tsmc-samsung-arm
https://theconversation.com/europe-is-running-out-of-semiconductors-heres-what-it-can-learn-from-tech-survivor-osram-154028
https://www.bruegel.org/2021/07/a-new-direction-for-the-european-unions-half-hearted-semiconductor-strategy/
EU startar https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/alliance-processors-and-semiconductor-technologies
Tyskland investerar https://www.euractiv.com/section/digital/news/germany-to-invest-billions-to-bring-semiconductor-production-back-to-europe/
Intel ska investera väldigt mycket mer i Europa https://www.extremetech.com/computing/326744-intel-will-invest-95-billion-in-eu-chip-manufacturing
EU’s costly plan to close the semiconductor gap
EU plans 'Chips Act' to promote semiconductor self-sufficiency
Det är viktigt att veta att nästan alla som utformar mikrochip är fabrikslösa (fabless). Endast Intel har egna fabriker, och detta bara för att de är så stora De övriga spelarna kontrakterar fabriker som utför själva tillverkningen. Så AMD, ARM, NVidia, Apple med många flera kan inte göra ett dyft åt kapacitetsbristen.
Citerar Fredrik J Sigurdh, norsk författare.
"Förr styrdes världen av ledare, idag styrs den av halvledare."
Problemet är varken priset på el eller arbetskraft, utan att investeringskostnaderna är astronomiska. Det är i stort sett bara Kina, världens största företag, som har kapaciteten att starta (och driva, genom vilka konjunkturnedgångar som helst) den här typen av tillverkning. Inget EU-land och ingen ekonomisk sammanslutning inom EU har tillräckliga ekonomiska muskler.