Vattenfalls sammanställning över månadselpriset för schablonkonsumenten som inte har timmätning visar att priserna i augusti var de högsta någonsin. För SE4 landade månadssnittpriset på 97 öre per kWh utan skatt och moms och här i SE3 blev priset 79 öre.
Vattenfalls månadselpriser i SE3 Södra Sverige 2014 – 2021 Data: Vattenfall |
Själv kom jag via Södra Medlemsel och timmätning undan med 66 öre innan energiskatt och moms, dvs cirka 15% lägre än för SE3 med månadspris. Skillnaden beror på att jag inte förbrukar el enligt schablonen, som i praktiken innebär att man debiteras som om man förbrukar mer el när priset är som högst och mindre när det är som lägst. Istället är min största enskilda elförbrukning nattetid via laddningen av elbilen, och dagtid köper jag ofta ingen el alls mellan klockan 08 och 13 på grund av solcellerna och går därmed miste om de höga elpriserna på morgonen.
För norra Sverige SE1 och SE2 var priserna visserligen på rekordnivåer om 69 öre per kWh för SE1 och SE2, men det är bara ett öre högre än augusti 2018.
Här i södra rikshalvan sticker priserna ut rejält.
Det är alltså inte bara den dyraste augusti någonsin, utan den dyraste enskilda månaden alls, någonsin. I SE4 är det för övrigt tredje månaden på raken med de högsta priserna någonsin, alla månader. Så går det när man lade ner ytterligare två fungerande kärnkraftverk.
Det är ju bara att diskutera i små grupper hur det går med elpriset till vintern nu när det inte längre finns någon redundans i systemet.
För övrigt har Norge nu färdigställt en elkabel till Storbritannien, så man kan exportera den el som räddar Sverige dit istället. För i Storbritannien kostade elen 10:- kronor per kWh härom dagen. Givet fungerande marknander bör kabeln Norge-Storbritannien innebära att svenskt och brittiskt elpris kommer bli de samma.
Med 10:- SEK per kWh skulle en normal svensk villa så här års kanske ha en elräkning före skatt och moms på runt 6000:- SEK per månad. Exakt hur Riksbanken ska kunna åtgärda det för att hålla igång tillgångsinflationen och att inte sådana elpriser skulle påverka bostadspriserna negativt återstår att se. Man kanske kan trycka pengar att köpa el med och ge bort till svenska hushåll? Och förstås stryka elpriset ur definitionen av KPI-inflationen.
Alla hushåll kommer de kommande åren få nya elmätare, som kan timmäta i realtid. Det kommer sannolikt innebära att vi alla får effekttariffer där man t ex likt i Göteborg får betala för den enskilda timmen där man förbrukar mest effekt varje månad, och på sikt kan det också medföra att man tar bort fasta låsta elpriser när allt kan mätas i realtid. Nästa steg är så kallad “flexibel elanvändning” där elförsörjningen för enskilda hushåll kan stängas av på distans när det blir effektbrist, istället för att behöva godtyckligt stänga av hela områden.
56 kommentarer
Haft 24 öre SE3 i ett år. Byts i närtid mot väsentligt dyrare 41 öre på 3 månader vilket innebär nytt kontrakt om 3 månader igen. Sensmoralen är väl att rörligt elpris varit uselt senaste året.
Falafel-pengar för oss i lägenhet och elbil. De fasta nätkostnaderna överskuggar ändå allt. Så mycket för att bo och leva miljövänligt. D v s bo i ett modernt flerfamiljshus och köra elbil. Motsatsen är att bo i villa och köra fossilbil.
Vad är miljövänligt med att bo i ett modernt flerfamiljshus samt köra elbil?
Mjau. Vill du leva miljövänligt föreslår jag en karriär som uteliggare. De äger varken bil eller bostad och är per definition de enda miljöhjältarna.
https://www.dn.se/varlden/i-stangda-staden-utvinns-nickel-for-varldens-elbilar-till-priset-av-svart-tundra/
Körde LFP batteri (så inget Nickel eller Kobalt alttså). Jag menar förstås att sätta mindre miljöavtryck. Uteliggare låter lite extremt, men jag brukar handla deras tidning på döda träd.
För en vecka sen såldes bilen, får jag en retroaktiv medalj av dig nu 😉
Skriv namn och adress så skickar jag en lämplig gåva.
Dags att köpa elcertifikat med andra ord för att hedga sig?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En reflektion, eftersom det inte skett någon bortkoppling så finns det ingen elbrist så är väl resultat att elbolagen helt enkelt ökar sina vinster och staten ökar sitt skatteuttag. Win-Win för staten och kapitalet.
Nja. Riktigt så enkelt är det inte. Baltikum, polen och tyskland ökar produktionen i sina gas, kol och oljekraftverk för att täcka bristen i se4. Detta resulterar i mer utsläpp och högre elpriser i ffa baltikum och polen. Dubbel förlust helt enkelt.
Samtidigt så köper norge svensk el från se1 och exporterar till tyskland. Vinnaren är mao norge och kraftproducenter i baltikum.
Nedläggning av svensk kärnkraft och motståndet mot nybygge har bara förlorare. Ja, förutom några norska elhandlare och de som bygger vindkraftparker de sedan dumpar över på pensionsfonder
Tobias lär dig vad som gäller. Sverige nettoexporterar el till Finland, Polen, Danmark, Litauen och Tyskland.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Sluta fultolka fakta Nanotec. Det finns svart på vitt i siffror att Se1 exporterar och se4 importerar. Nettot är en sak men fakta är att se4 nettoimporterar gas, olja och kol. Med mer kärnkraft i se4 och se3 så skulle se4 klara sig utan import, men där är vi inte idag.
Istället för att skriva motinlägg till mig så skriv till SVK att det kan omöjligt stämma att se4 importerar el eftersom sverige på totalen nettoexporterar
Tobias under 2020 var vår nettoimport + nettoexport – ut så här i TWh:
Norge + 7,86 Finland – 18,48 Danmark – 2,12 Polen – 3,82 Litauen – 4,65 Totalt – 24,98.
All vår handel med el med Litauen, Polen, Tyskland går via SE4.
Detta är Sveriges SVKs siffror.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nano.
Det är ingen som bryr sig om nettoexport när elpriset är 150 öre kl 19 SE3.
Östergren du har fel. Jag är möjligen ensam här och det är givetvis illa att vi inte har bättre kapacitet i nätet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Du menar alltså att elpriset inte är 150 öre nu kl 19? I såna fall ber jag om ursäkt att Vattenkrafts hemsida visar fel.
Jag tycker det är mer oroande att politikerna verkar ta detta med ro trots att det drabbar alla i Sverige.
Östergren nettoexport är det jag regerade på. Priset är säkert korrekt. Trodde du borde förstått. Men du är kanske mer inriktad på det kortsiktiga priset än den något mer långsiktiga exporten och därmed minskningen av fossilt brännande i grannländer.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nano. Poängen är att ingen bryr sig om nettoexport då elmarknaden i sin helhet inte fungerar.
Att elnätet "inte har bättre kapacitet" beror på avsaknaden av planerbar elproduktion i södra Sverige. När den planerbara elproduktionen i södra Sverige sjunker så minskar det inte bara mängden el som produceras i södra Sverige utan man tvingas också begränsa hur stor kapacitet som med elnätet kan överföras från norr till söder, detta för att elnätet inte ska kollapsa vid normala driftsstörningar. Trots att man byggt ut elnätet så har alltså den användbara kapaciteten tvärtom sjunkit till följd av detta.
Samtidigt så tvingas man redan vid normala driftsstörningar sätta in resurser som gasturbiner för att stötta elnätet, åtgärder som egentligen är avsedda att användas vid större störningar. Vilka åtgärder man ämnar att ta till den dagen vi har en större störning är frågan.
I Tyskland så har man till skillnad från Sverige inte stängt ned sin planerbara elproduktion, utan man betalar bland annat kolkraftverk för att stå i standby, redo för att stötta elnätet när behovet finns. Detta är förstås inte gratis, men att en större mängd oplanerbar elproduktion såsom vind bidrar till en högre systemkostnad är knappast någon nyhet.
Angående fortsatt prisskillnad mot Storbritannien beror väl det på kapaciteten på kabeln (fortfarande givet fungerande marknader).
Kabeln, North Sea Link är på 1400 MW. Finns en liknade länk NorthConnect på 1400 MW mellan Norge och UK som var planerad nästa år, men är nu "on hold". Norge är flitiga på att bygga HVDC kablar till andra länder, inte nödvändigtvis positivt för svenska elpriser
Fast vad jag minns nettoexporterar vi mer än 1400 MW nästan alltid. Glöm inte heller nyttan av norsk och svensk export av el genom mindre CO2 i de länder som importerar från oss.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nettoexport är ett värdelöst begrepp.
Intressant turlasvante, kan du utveckla den åsikten lite.
Vänliga hälsningar
Nanotec
En kabel mellan DKDK och UK är i installationsfas nu, Viking om jag minns rätt, så priserna borde gå mot UK's över tid.
Att man lägger miljarder på att bygga kablarna är facit på att man räknar med att få högre elpris på den elen man ska exportera till t ex UK och NL än till Sverige. Med dagens svenska elpriser. Svenska elpriser kommer alltså gå upp.
Ur ett konsumentperspektiv är det systemfel. Elproduktionen ska i första hand vara för Sveriges behov och sedan kan ett överskott säljas internationellt. Här bör lagstiftaren reglera elpriset med ett tak på den inhemska marknaden helt enkelt.
Sjunkbomben när det kommer mycket snösmältning släpper en del kraftdammar förbi vatten för de har bara tillstånd för en maxproduktion. Idag exporterar vi mycket till Finland. Nästa år ska en mycket försenad reaktor starta där. En effekt är då att eftersom vi har begränsad kapacitet i ledningar söderut måste mer vatten spillas förbi utan att generera el. Om några år är läget ett annat. Mer kapacitet i nätet och mer produktion av el.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nano. Minskad kapacitet i ledningarna har man åstadkommit genom att stänga reaktorer i södra Sverige. Nu säger du att det kommer åtgärdas "om några år". Förefaller oerhört osannolikt att det skulle gå så fort, snudd på att jag undrar om du är vid sunda vätskor…
Politikerna har tillåtits sabotera elnätet. Det behövs ohemula priser och rullande blackouts för att "Svensson" ska ge dessa politiker sparken.
Något pris på 10 kronor kommer vi knappast nå. Ny produktionskapacitet byggs ut ganska snabbt de närmaste åren i Sverige. Viss förbättring av överföring av el sker också. Stora problemet är fortsatt den vansinnigt långa tiden för beslut om nya kablar. Riksdagen måste prioritera ny lagstiftning. Det är för lite med bara halverad tid för beslut.
Vänliga hälsningar
Nanotec
*Ny produktionskapacitet som bara fungerar när det blåser
Vänliga hälsningar
Verkligheten
Tabby det blåser så mycket att ett modernt vindkraftverk ger el 90% av året. Men mest vintertid. Sedan är det inte bara vind som byggs ut. En stor fördel är att man vet i förväg hur mycket vinden kommer ge medan viss annan produktion plötsligt stoppar med svårare konsekvenser för nätet att hantera.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vilken grön energi skall vi ha när vindkraften inte ger nåt?
Den bästa gröna el vi har är vattenkraft. Jag har aldrig påstått att vi bara ska ha vind.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vind är väl inte särskild pålitlig när man bara kan garantera 6% av installerad effekt.
However, the Swedish grid operator can only guarantee power from wind sources at a capacity factor of 6%.
Blir tydligen till en mindre kostnad om en sådär 450 GSEK också.
The cost to install 30,000 MW of wind power with 12,000 MW of gas is about $45 billion dollars plus another $4 billion to operate them over 20 years
Källa: https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2021/02/28/irrational-nuclear-fear-puts-sweden-in-danger-of-succumbing-to-stupidity/
Problemet är att just nu är det vindstilla i stort sett hela norra Europa.
Alltså när det inte blåser behövs annan kraft.
Vattenkraften täcker 50% av Sveriges behov.
Var skall resten komma ifrån när det inte blåser?
Den första som säger "batterier" måste gå om skolan och lära sig räkna.
Bara en notis. I Spanien är det nya rekord på elpris varje dag. Konstigt att de kan sälja till Frankrike men det kanske är rekord där också? Atlas Shrugged.
Om det finns någon person, boendes i SE4, som efter denna sommar röstar på några av de röd/gröna, inkl C, lider denne nog av grava kognitiva problem.
Ja för Alliansen gjorde så otroligt mycket för svensk infrastruktur?
Nuon var ju en billig historia 🙂
(S) med sina skatter och "fri" marknad är inte direkt bättre.
Helt enkelt vinner man inte val på att ge folket el. Kanske blir en valfråga efter vi nått U-lands status.
Ja, radarparet Maud Olofsson/Fredrik Reinfeldt, visualiserade verkligen begreppet; en blind leder en döv. Vem som var vem, varierade nog över tiden.
Alliansen lade inte ner kärnkraften, och de flesta borgerliga partier samt SD vill ha den kvar. Därmed torde det hjälpa att rösta borgerligt.
Vi kanske skall som medborgare ställa frågor gill partier och politiker angående energi innan valet?
Elpriserna är mycket höga i hela Europa och det beror på skenande priser för utsläppsrätter. Att släppa ut ett ton koldioxid kostar runt 600-700 kr. För kolkraft motsvarar detta 60-70 öre per kWh och för gaskraft runt 40 öre. Eftersom el sätts utifrån marginalpris för den sist producerade kilowattimmen ligger priserna på en bra bit över 1 kr mot mer normala 40-50 öre. Södra Sverige har många förbindelser med Europa och importerar många gånger de kontinentala priserna.
En smart taktisk manöver är att strypa exporten för att minska priserna men det gör vi inte på grund av att vi slaviskt följer EU-regler. Vi får hoppas på en ny vänsterregering i Norge som slutar bygga exportledningar till kontinenten, på så sätt kan vi i alla fall få ta del av mer av den billiga norska vattenkraften.
Tack. Snälla skriv ett gästinlägg om futures&spot på CO2. Det här kommentarsfältet har helt havererat på sjukdomsmässigt MP-bashande och verkar helt missa att hela Europa har rekordpriser (rimligtvis MP:s fel) samt att Sverige inte är en ö (även det – känner jag på mig – är på något vis MP:s fel).
Sorry. Rant over.
Vi blev tvingade att följa EUs regler. Danmark drog Sverige inför EU kommisionen när vi ströp exporten dit.
Därför inrättades SE1-SE4. Man sparade elen för basindustrin men lät all industri i söder ta smällen, samt alla elkunder i övrigt.
Det är inte små merkostnader heller.
Att bygga ut vindkraften kommer inte hjälpa, då elnätet inte klarar av sådan elkraft i större utsträckning utan svängmassorna.
Att bygga ut transmissionsnätet norr till söder innebär att priserna inte stiger lika fort i söder längre, och de stiger rejält i norr. Exit alla industriprojekt.
Jag har bundit med elpris i 3 år till 51 öre för 2 månader sedan.
Vad blir det i praktiken inkl nätavgifter, skatter och moms?
Nu talar jag för mig själv och regionen.
Har betalat 1 SEK inklusive på dryga 18 tusen kWh per år. Pris 24 öre exklusive.
Skulle ge mig ett elpris på 1.34 SEK inklusive vid 51 öre exklusive.
Nu har det varit omföhandlingar om vattendirektivet dessutom.
Kommer nog påverka småskalig vattenkraft.
Spännande tider.
I närtid, t ex den här vintern, kan vi få uppleva en energikris i Europa, med allt vad det innebär i form av än högre energipriser och kanske tusentals ihjälfrusna.
T ex är lagren fossilgas låga och priserna mycket höga.
Jo, gaspriset, dragkampen om Nordstream 2 och rätt tillao lager bidrar rejält till detta.
Kanske ska säkra huset med en ny kamin? Stäng av huvudströmbrytarn och lev som förr 👍😁😁
Överlag behövs
1. Ett krav från oss väljare att fixa så elpridet inte fluktuerar så mycket, och stt elen är rimligt prissatt.
2. Att Sverige inte bara blir en sorts elmack som bara exporterar el men själva har knappt råd med den. Bl a Ukraina och kanske även Baltikum har den erfarenheten tidigare. Ni kan gossay självs hur kul det är.
3. Det behövs en plan för energi för både Norddn och EU. Det finns säkert någon, sen är frågan var nationella regeringar gör.
4. SVK kan fixa transmission men det är väl inte deras ansvar att ordna produktion? Kan det ligga något i att lilt Cementa och gruvor att allt tar så otroligt lång tid numera?
5. Vilken sorts elmix skall vi ha? Marknad är bra, men är det inte bra om hela Nordpoolområdet har ren, lagom billig och stabil energi?