Dollarn faller hårt och drar med sig guldet medan marknadsräntorna i USA steg till högsta nivån sedan i juli, sedan den amerikanska centralbanken spelat svårflörtad. I Asien är börserna blandade under fredagsmorgonen.
Rasar |
Stockholmsbörsen rusade uppåt under gårdagen med +1.66% för OMXSPI och +1.69% för OMXS30. Trots detta är fortfarande inte måndagens ras utplånat, men veckan är inte över än.
I USA gick S&P-500 +1.21% och Nasdaq 100 +0.92%.
Däremot föll den amerikanska dollarn hårt och hittas nu på 8:64 USDSEK, samtidigt som räntorna stigit till 1.41% för tioåriga statsobligationer, vilket är det högsta sedan i juli. Detta drog med sig guldpriset som nu hittas på 487:- SEK per gram.
Orsaken ska vara att den amerikanska centralbanken Federal Reserve gjort uttalanden om att de inte längre behöver stödköpa lika mycket på de amerikanska finansmarknaderna. I sig borde det ha stärkt dollarn att man inte för stunden har lust att späda ut dollarvärdet lika mycket, men reaktionen blev alltså den motsatta. Det finns helt enkelt andra marknader där stödköpen fortsätter och pengarna flyttade väl däråt?
I Asien är det blandat eller möjligen negativt. Evergrande rasar tillbaka efter gårdagens rusning, vilket inte betyder något särskilt.
ASX 200 går i skrivande stund -0.43%, Hang Seng -0.04%, KOSPI -0.10%, Nikkei mot strömmen med +2.07% och Straits Times -0.16%. Evergrande är ner -9.74%.
Efter upprekyl tisdag – torsdag på måndagens ras så kanske vi får se lite vinsthemtagningar på rekylen idag. Eller inte.
10 kommentarer
Evergrande betalde inte räntan på förfallodagen igår, så nu tickar 30 dagar till "Default"
..eftersom räntan är i dollar så är kanske man kallt räknat med att den är billigare om ett tag…
Jag försöker evakuera lite pengar från svenska kronor (om Cementa går kaputt i november). Hittils har jag lagt över en del i "Ålandsbanken kort företagsränta" (som är i Euro). Finns det några andra trevliga korträntefonder, och borde jag divergera lite till några andra valutor? (Dollar, Yen?). Hur har ni andra gjort?
Eftersom jag redan är överviktad i SEK, så har kör jag mestadels SEB räntefonder i EUR och USD. Det har faktiskt gett bra stabilitet över tid (d.v.s låg valutarisk), och var till och med en bra affär under åren med minusränta. Kronan har en tendens att alltid sjunka på sikt, så räntefonder i EUR/USD ger nog bättre ränta än korta svenska räntepapper över tid.
Alltid CHF för valutahedge.
EUR/USD använder jag för att positionera mig för dessa mot SEK eller sprida exponeringen.
@Jan: Vill du bort från banken eller SEK?
Valutakonto hos din bank? Har USD-konto i SEB för företagets pengar (>600k USD) samt EUR och USD hos Revolut för eget bruk (< 10k USD/EUR). Nollränta visserligen.
Hälften av företagets investeringar ligger i amerikanska aktier på Avanzadepån (stora tråkiga utdelande bolag).
Från SEK, men jag vill ha in det i en kapitalförsäkring för att slippa redovisningskrångel, så praktiskt blir det från banken också.
Varför varierar silverpriset klart mindre än guldpriset?
Varför pratar alla om guldpriset men få om silverpriset?
Guld ses som en alternativ valuta ("store of value"), mycket på grund av historiska skäl. En stor andel av det som tas upp varje år ur gruvor hamnar i bankvalv, en lite del som smycken och till industrin.
Om du tänker på priset av guld så är det typ USD/oz. eller SEK/g. Så om priset går upp är det guld som har ökat i värde, eller är det egentligen USD eller SEK som minskat i värde? Guld är alltså en hedge mot valutor. Valutor minskar i värde vid lägre räntor och/eller inflation.
Silver är delvis likt guld ("store of value"), men används även till stor del i industri. Det är dessutom mycket vanligare, så tillgången på silver driver priset mer än för guld.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.