Den tidigare för spioneri misstänkte personen har nu begärts häktad misstänkt för MÖP-brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Personen har tidigare varit säkerhetschef på En Totalförsvarsmyndighet och är enligt myndighetens hemsida nu stabschef och sitter i myndighetens ledningsgrupp. Det misstänkta brottet eller brotten ska dock enligt häktningsframställan skett 2012 – 2015 vid anställning hos andra totalförsvarsmyndigheter.
Infoga generell bild |
Man har helt enkelt inte haft några bevis för att den misstänkte har agerat på uppdrag av främmande makt, men anser sig antagligen ha tillräckliga bevis för att vederbörande hanterat sekretessbelagda uppgifter utanför tjänsten, det sk MÖP-brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Därmed har man begärt den misstänkte häktad.
Personen sitter alltså nu i totalförsvarsmyndighetens ledningsgrupp som stabschef, vilket kan ses lite som t ex statssekreterare åt en minister på ett departement och är en befattning med mycket stor insyn i verksamheten.
Bland mycket annat har den misstänkte deltagit i myndighetens remissyttrande om den nya myndigheten för psykologiskt försvar, som ska dra igång nästa år och har tidigare haft lägre befattningar innefattande personalansvar inom bland annat säkerhet.
Att det hela skulle bli en skräll gissade bloggen redan igår, och det visade sig dessvärre stämma. Personen är än så länge alltså misstänkt och inte dömd. Det kan handla om slarvig hantering av sekretessbelagda uppgifter utan uppsåt, och frågan blir väl främst varför Säpo kom på det först nu, sex år efter det hela skett 2012 – 2015. Några misstankar om att ha misskött sin nuvarande tjänst har alltså inte framförts till tingsrätten.
En hypotes är som följer: Säpo misstänkte personen för spioneri på annan grund, men hittade inga bevis vid husrannsakan och fick inga medgivanden som håller för häktning. Dock hittade man istället handlingar från de tidigare arbetsgivarna vid husrannsakan, t ex spår av raderade handlingar på en gammal dator (raderade filer går att återskapa från åtminstone okrypterade diskar), och åtalar därför för MÖP-brott istället. Det skulle förklara varför man häktar sex år efter misstänkt brott. Hade misstankarna bara handlat om MÖP-brott hade man aldrig anhållit personen för spioneri till att börja med, utan bara grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Han kan om det misstänkta brottet är sex år gammalt mycket väl släppas på fri fot av tingsrätten, då rimligtvis Säpo beslagtagit eventuella sekretessbelagda handlingar och det inte finns så mycket mer skada som kan ske i det ärendet. Personen jobbar ju inte ens kvar på de berörda myndigheterna.
Häktningen kan också vara ett försök från Säpos och åklagarens sida att köpa sig tid för att skaffa bevis som stöder tidigare spionerimisstankar och man vill därmed häkta för MÖP-brott istället.
22 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Personuppgifter. Skärp dig. Jag vet, betyder inte att det ska skrivas.
Sverige, Danmark och Norge anser att säkerhetsläget har försämrats i bland annat Öresund och Nordsjön. Hultqvist bedömer att ryska militärövningar påverkar säkerheten i området runt Sverige. Och i morgon ska man skriva på ett avtal. Vad sägs om Hultqvist som statsminister?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vit man på 60+ med lite utpräglad dialekt?
Går hem i stugorna.
Går inte hem i ankdammen.
Går definitivt inte hem i partiet, I synnerhet inte sedan Wallström fick vika ner sig och gav faders i allt.
Förnuft och känsla…
Hans morsa är född och uppvuxen i Finland som Anna-Inez (född Kallunki) och kom till Sverige från Kuusamo som ett av de finländska krigsbarnen. Finnar vet vad Ryssland kan ta sig till (åtminstone jag gör det efter att ha läst mycket krigshistoria).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Statsminister är inte alltid (eller någonsin?) det bästa jobbet för att få saker gjorda. Kan vara så att han är bättre där han är.
Är han bra någonstans?
Man kan dölja mycket uselhet bakom en trygg dialekt från en landsände som i fordom har ställt upp för Vasaätten. Alla bildar sig ju givetvis sin egen uppfattning och har sina politiska böjelser, men låt er inte luras av den åtminstone.
Om man slår till och griper denne figur så är det väl för att den är bränd eller så efter 6 år.
Det är väl långt bättre att låta spionfiguren hållas och sakta föda på med desinformation. Man vet vem det är och man behöver inte jaga och gissa ersättare samtidigt som fientlig makts inhämtning blir alltmer felaktig.
Men det verkar ju ha funnits grund för att övervaka vederbörande. Mer spännande kan det vara om det finns skäl att tro att uppgifter röjts eller avsett röjas för främmande makt. Det kan kanske inte bevisas, men lägre grad av sannolikhet kan göra gällande, och om man sen lyckas ta reda på VAD så kanske VEM blir mer uppenbart och i så fall VARFÖR. Ett annat litet steg som kan vara nyttigt observera är att se om någon annan (VEM) vidtog åtgärd.
Jag skulle vilja anmäla en svensk forskningschef hos Försvarsmakten för att han har försökt att få tag på hemliga uppgifter rörande min forskning. Både genom e-post direkt från en medarbetare och senare genom deras samarbetspartners, vid ett tiotal tillfällen. En gång kom en direkt uppmaning om att "omedelbart skicka till dem alla mina tre opublicerade forskningsartiklar, samt min privata laptop-dator". Jag svarade: "tyvärr, de ingår inte i mitt nuvarande uppdrag till er!".
Jaha. Då är det väl bara att du gör det. Vad vill du få fram?
Jag har uttryckt en ÖNSKAN och inte en AVSIKT, jag vill inte lägga någon tid på det. Jag har förmodligen kvar alla e-post från den för mig okände medarbetaren som föreslog gång på gång: "gillar du att fika, har du lust att åka till stan och träffa mig över en kopp kaffe?"
En elementär säkerhetsgenomgång brukar ta upp "det ryska sättet att föreslå ett oskyldigt möte på allmän plats och på det sättet successivt leda en till att avslöja hemligheter oavsiktligt". Om man blir ledd, så låter man inte det ske, man följer inte med, om man inte är som t ex Cornu och är mer rutinerad och bedriver undersökande journalistik.
Nu var det en svensk, men varför skulle jag överhuvudtaget åka till stan för en fika med en främling (jag har inte tid till sånt, heller)? Han ville uppenbarligen fiska efter nya rön inom forskningsområdet som jag håller på med.
Dessutom är jag inte mycket för fika, jag har alltid avskytt att sitta i ett fikarum och något bullrigt ställe i stan är lika illa för mig, de som känner mig vet det. Den som krävde forskningsartiklarna och datorn var forskningschefens sambo som jag har jobbat åt med industriell tillverkning och som ringde till mig och ställde kravet. Men jag tycker att det är jävligt oetiskt att försöka kapa någon annans forskning för sin egen vinning, för att själv publicera den, få internationell uppmärksamhet och dessutom tjäna mycket pengar på det.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Numera behöver de flesta större arbetsplatser en säkerhetschef. Om inte till annat, så behöver personalen utbildas i t ex datasäkerhet.
Tex om man hittar ett USB-minne på en parkbänk, så stoppar man absolut inte det i sin/arbetsplatsens dator. På min forna arbetsplats var det överhuvudtaget förbjudet att stoppa in ett USB-minne ens i vaktmästarens dator. Hårddiskarna plockades ut och destruerades av säkerhetsavdelningen, när någon slutade sin anställning.
Även sjukvården har fått sin beskärda del av infiltrationen. Både läkare och sjuksköterskor avslöjas när de söker uppgifter i journaler som de inte har någon vårdrelation…
Vi får väl arrestera hela Danmark också med tanke på vad dom har haft för sig.
Räcker vi fimpar elkablarna till dem.
Barsebäck 3 for the win!