Bloggen har tagit del av detaljerna i regeringens uppdrag till den danska konsultfirman Ramboll att utreda effekterna av en nedstängning av cementbruket i Slite. Uppdraget handlar om 130 timmars konsultuppdrag, och ska redovisas den 12:e augusti. Ramboll har dock begärt mer kalendertid eftersom det kan vara svårt att få tag på personer att intervjua sommartid. Regeringen var långsamma med att gå med konsultuppdraget, som först beställdes den 30:e juli, flera veckor in i krisläget.
Kan Rosenbad renoveras färdigt utan cement? |
Uppdraget faller under ett ramavtal om konsulttjänster som Ramboll har med regeringskansliet, vilket innebär att man kan agera som skjutjärnskonsulter utan att det behövs annat än ett beslut och ingen ytterligare upphandling krävs därmed.
Priset per timme verkar ligga på 1 300:- SEK enligt avropet. Ursprungligen skulle uppdraget omfatta 100 timmars konsultarbete, men utökades efter ett möte över Skype till 130 timmar för att innefatta “en mer genomgående analys av möjligheten till import av kalksten och cement inklusive logistiksystem med tillägget om ett tidsspann på medellång sikt samt fler intervjuer med relevanta aktörer”.
Själva uppdraget specificeras av regeringen som:
“Mot bakgrund av beslutet att avvisa ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täktverksamhet samt vattenverksamhet vid Slite önskar vi en analys av vilka konsekvenser en nedstängning kan medföra för Sverige på kort och lång sikt.
Analysen ska även inkludera påverkan på bostadsbyggande, infrastrukturprojekt, industrier och miljö- och klimat.
Uppdraget omfattar, men begränsas inte till:
1. En analys av möjligheten till import av kalksten och/eller cement inklusive logistiksystem. Analysen bör även innehålla en bedömning av hur möjligheterna ser ut att ställa om till import på kort respektive lång sikt samt en bedömning av eventuella merkostnader och andra risker som kan uppstå vid ett importalternativ.
2. En granskning av och synpunkter på de konsekvenser en nedläggning av kalkstensbrottet som lyfts av Cementa självt samt av bygg- och anläggningssektorn och gruvindustrin (se bifogade dokument).”
Notera punkt 2, där det alltså handlar om att Ramboll som experter ska granska Cementas och bygg- och gruvsektorns konsekvensbeskrivning.
Ramboll fick åtta timmar på sig att svara på förfråga om uppdrag och bestämmer själv vilka konsulter som ska genomföra uppdraget, och hur många. 130 timmar på två veckor innebär förstås mer än en heltid (80 timmar).
Åtta timmars svarstid visar på att regeringen har blåslampa under sig. Förfrågan gick dock ut först fredagen den 30:e juli, dvs i princip en månad efter branschvarningarna och sedan tappades ytterligare två dagar på grund av helgen vid månadsskiftet.
Man får helt enkelt fråga sig varför regeringen lät det ta så lång tid innan man kom fram till att konsekvensanalyserna behöver verifieras av tredje part. Dock ska man ju vara medveten om att Ramboll rimligtvis har bygg- och anläggningsindustrin, samt gruvindustrin på sin befintliga kundlista, så konsultrapporten kommer utsättas för kritik av den anledningen och för de som vill se landet kastas in i misär och massarbetslöshet så kommer inte rapporten accepteras som oberoende.
31 kommentarer
Priset 1 300:- SEK verkar överkomligt… 🙂
Man gör det nog för prestigen och PRen inte timpriserna.
Svenska regeringen har Ramavtal med en Dansk konsultfirma?
Trodde vi skulle gynna vårt eget företagande, men ack så fel jag hade.
Närodlat om man bor i Malmö kanske…
Hade man INTE handlat det enligt LOU utan prioriterat ett svenskt företag hade nån annan sur tjomme klagar på att det var slöseri med skattepengar.
Ramböll har väl typ 2000 anställda i Sverige. Så det är knappast danskar som kommer sitta med detta.
130 timmar låter spontant som ganska lite tid för att åstadkomma någonting vettigt. Fast det beror förstås på hur stor insyn konsulten har i branschen. När jag gör utredningar brukar det ta 3-4 veckor innan jag ens förstår basen i hur företaget fungerar. Självklart går det att korta tiden om man får obegränsad tillgång till Subject-Matter-Experts, men oftast brukar de vara ganska upptagna.
1300 kr/h är också ett helt ok pris.
Nä, det här skulle gjorts direkt när branschens konsekvensanalys lämnades in. Visar väl på effekterna av semester. Kan även vara så att MP krävt en tredje part för att kunna svära sig fria från att gå emot sina väljares önskan.
Det låter som en enda konsult som jobbar 10 timmar per dag under 13 dygn. Det är kanske låg bemanning hos Ramböll pga semestrar. Hade man haft ytterligare ett par kunniga konsulter tillgängliga, så hade de åstadkommit mycket mer.
Du menar att 130 h inte rimmar med 3-4 års arbete i olika miljödomstolen och Cementas eget arbete? Det är för att danskarna är mycket smartare än oss för det räcker att skriva sammanfattningen på ett A4 och bifoga diverse diagram och tabeller. Sammanfattningen är bara ett svar på uppdragsgivaren muntligt överenskomna på önskat resultat.
Jag tycker också 130h låter väldigt lite. Bara att förstå, tolka, definiera uppdraget som '…omfattas men begränsas inte till…' och stämma av med uppdragsgivare. Sedan börja läsa på underlag osv. Bara få till en presentation som beslutsfattare kan ta till sig brukar ta ett par dagar inkl remissrundor (typ max 3 slides o max 3 bullets/slide 🙂
Det betyder alltså att rapporten kommer hemligstämplade för den är baserad på luft men det kommande beslutet kommer förstås hänvisa till den hemligstämplade rapporten.
Sjunkbomben har förstått hur det går till iaf…
Det är så sinnessjukt vekt ledarskap vi får uppleva att det är svårt att hitta ord.
Tänk om vi hade "gröna män" rapporter från Gotland eller något liknande. Eller en ÖB som frågar vad han skall göra när en Rysk flottstyrka går över gränsen, såsom statsminister Fälldin fick uppleva.
Men ingen fiende skulle väl anfall nu ändå. Vi förstör vårt land själva lika snabbt som en antagonist skulle kunna göra med militära medel.
Men med dessa ledare så är frågan om vi inte alla är skyldiga till fanflykt då det är vi som röstat fram dessa dårar.
Följer med intresse bloggens fortsatta behandling av ämnet samt naturligtvis också kommentarsfältet.
Lever själv i närmast trygg förvissning om att Regeringen sedan dag ett har haft fullständigt klart för sig hur att behandla frågan inom ramarna för befintlig lagstiftning, det rådande parlamentariska läget samt också rent politiskt inför nästa års valrörelse.
Därför ser jag det aktuella utredningsuppdraget till Ramböll endast som en formalitet.
Är du säker på det? Just det parlamentariska läget gör nog att man agerar försiktigare än man annars kunnat göra.
gbdcrvx: Säker kan man aldrig vara … dock som jag uttrycker det leva i trygg (om än ej full) förvissning …
Och just det parlamentariska läget med kännedom om at man är en minoritetsregering och där finns ett block som ej uttryckt någon mening i själva sakfrågan men däremot med vad argument vara månde intet högre önskar än att fälla Regeringen så är sådan försiktighet fullt förståelig.
Det blir en snabb utredning, och resultatet kommer inte att ställa till några större problem för regeringen att agera på.
Kostnadsfri analys till regeringen 😉
Hoppas Ramboll noterar vansinnet i att strategiskt byggmatriel tillhandahålls från en satellit som lätt kan isoleras från sina kunder: ingen ström och inget bränsle = ingen cement.
Absolut, varför har regeringen inte bogserat in Gotland i Mälaren?
Pga av det förbannade strandskyddet fattar du väl.
gbdcrvx: Nix … det är på grund av att öjävelen inte ryms i slussen i Södertälje.
Kan man inte ställa den på högkant?
Ola: Nej det går inte för då rinner grundvattnet ut!
Rambölls affärsidé är i korthet att erbjuda konsulttjänster inom all infrastruktur i samhället. (ex arkitektur). Det innebär att ungefär allt de gör bygger på att någon ska bygg något (ett hus, vägar, tunnlar).
Ramboll kommer själva få varsla om byggbranschen dyker
Brukade det inte heta "Rambôll" eller nåt sånt?
Rambøll isf. 🙂
En av de två grundarna hette Rambøll, (och inget att PR-avdelningen). Sen fick de internationell hybris och strök öet. För att hedra Herr Rambøll tänker jag inte ändra på mig.
130 timmar lät som väldigt få timmar. Bara projektledning och administration brukar uppskattas till 10%, plus lite mötestid med beställaren. Men visst det kanske finns ett bra underlag redan. Eller så kommer det fler s.k. ÄTor (ÄTA, ändrings- och tilläggsarbeten).
De har alltså fått i uppdrag att skriva en rapport där de kommer fram till:
– på kort sikt är det omöjligt, dvs undantag/regeringsbeslut krävs, det blir heller ingen miljöpåverkan på kort sikt (viktigt för att få med MP)
– på lång sikt krävs det en stor dyr omfattande utredning, som de själva gärna utför under ett par år.
Så de ska på en vecka intervjua lite olika personer, därefter en vecka till för att skriva rapporten och synka med uppdragsgivaren att allt ser ok ut.
Därefter kan regeringen gå ut och rädda en halv miljon jobb utan miljökonsekvens.
Är det inte ganska smart taktiskt att beställa denna konsekvensutredning? Håller med om svagt ledarskap men ändå. Använd rapporten för att förlänga Cementas tillstånd ca 3 år?