Teslas VD Elon Musk presenterade igår Tesla Bot, en humanoid robot med mänskligt fungerande händer, gjord som generalist att ersätta farliga och tråkiga sysslor. Det hela presenterades med slagdängan att fysiskt arbete kommer vare ett val och feltänket basinkomst nämndes förstås också.
Roboten ska inte kunna röra sig snabbare än 8 km/h, så man ska kunna springa i panik från den och komma undan, och den är inte särskilt stark. På utsträckt arm ska den bara kunna klara av att lyfta 4.5 kg, vilket dock räcker för en automatkarbin (som man håller i två händer och inte med sin fulla vikt på utsträckta armar). Hur snabbt den kan hugga med en 0.5 kg tung kniv framgick inte heller.
Den 160 cm långa och 56 kg tunga roboten ska klara av 70 kg marklyft dock, dvs mer än nog för att lyfta upp ett barn och krossa det i sin famn. Den klena storleken och låga vikten innebär att en vuxen bör klara av att brotta omkull den.
Tesla Bot ska styras av Teslas FSD-dator och man får väl förmoda att den har Teslas batterier i sig.
Elon Musk är en hopplös tidsoptimist så vi ska väl lämna tidplanerna åt sidan här.
Huruvida den kan plocka och sortera disk, samt vad den kostar är oklart. Personligen vill jag ha en robot som a) kan plocka in och ur diskmaskinen b) sortera och vika tvätt c) damma, genom att lyfta undan allt dammtorka detta och damma under, samt d) döda inkräktare.
102 kommentarer
Om man fantiserar att detta vore verklighet inom en snar framtid, hur skulle en beskattning för en stor mängd robotar som producerar och skapar mervärde se ut? Dvs. hur utformar ett samhälle bäst en robotskatt?
Kan du förklara hur en robot skiljer sig från tex en oxe? Hade du tänkt att den ska bli en egen juridisk person?
Jag har inte något svar, jag målar upp ett tanke-experiment.
Om man ersätter 1 persons arbete med 1 robot så är 1 skatteintäkt förlorad på den personens lön.
Så, hur beskattar vi då robotar mest rättvist så vi kan bibehålla vår välfärd i en framtid där färre arbetar och betalar skatt?
Robotar har funnits i industrin länge nu, de skapar välstånd och personalen som hade haft robotens jobb om utifall den inte fanns har istället en annan tjänst, robotar plockar i regel inte bort jobb (i det stora hela).
Föreställ er en värld där robotar (AI, automation, datorer) faktiskt utför arbete åt människor så att en stor del människor inte längre behöver arbeta, dvs. där roboten faktiskt ersätter behovet av att människan arbetar, hur beskattar vi då robotar på ett rättvist sätt så att vi kompenserar för de skatteintäkter som försvinner på det som tidigare togs via lön?
Eller är det som Elon säger, bättre med medborgarlön då?
Det är inte slutstationen där ALLA har betjäntrobotar och medborgarlön och gratis mat och transporter som är problemet —– det är den minst en generation långa övergångsperioden från var vi är nu och fram tills dess som omöjligen kan genomföras på ett perfekt globalt jämnställt sett, inte ens om någon kunde trolla fram 8 miljarder perfekta robotar på ett bräde i morgon och distribuera dem färdigt till alla på 24 timmar.
Om vi förutsätter sagda utopi, behövs skattesystemet alls då? Det troliga scenariot, ifall vi går ifrån industriella revolutionens paradigm med lönearbete är nog att dom som inte behöver arbeta är dom som har kapital, och därför kan äga robotar. Det blir en investeringsekonomi snarare än en jobba-8-till-5-ekonomi och då blir det väl mer kapitalskatter. Bye bye ISK. Medborgarlön behöver nog kombineras med noll lågutbildad invandring för att tolereras så det kommer inte drivas av MP i alla fall.
MP driver väl redan att vaccination av u-länder skall prioriteras framför våra egna gamla – jag räknar kallt med att de kommer att driva att robotar först av allt skall användas för att utrota tungt kroppsarbete i tredje världen på samma sätt.
Och smygmilitariseringen av samma robotar kommer givetvis att ske av feministiska skäl – avdragsgilla genusneutrala livvaktsrobotar åt alla kvinnor till och från jobbet, till och från krogen, till och från Teslan, etc.
På samma sätt som man kommer lösa ”problemet” med utebliven skall när antalet elbilar passerar en kritisk massa (kilometer-skatt) så kommer man lösa detta (FTE-skatt (Full Time Equivalent)?)
*skall* => *skatt*
Skatt skall såklart inre utgå på arbete utan på konsumption och förbrukning av ändliga resurser.
1. Du får betala moms när du köper roboten. 2. Roboten får ingen lön. Den som äger robotpn betalar skatt på de inkomster den genererar. Via företag eller som privatperson.
🤷🏼
https://www.youtube.com/watch?v=fn3KWM1kuAw&ab_channel=BostonDynamics
Se vad socialismen gjort med folk. Alla är ni indoktrinerade med socialismens utopier. Det enda verktyget ni har är skatt!!. Har tanken aldrig slagit er att man exkluderar skatten från ekvationen??
Tycker ni det fungerar bra med "välfärd" och hur det har utvecklats över tid? Hur ser framtiden ut med ett välfärdssystem om man följer tangentens riktning?
Inte särskilt ljus och utvecklande för människligheten precis, där dom sämsta och sämst beteende premieras och aristokratisk kämpande beskattas till döden.
Jag tycker det är en intressant fråga, för en allmän robotisering utanför industrin kommer givetvis leda till stora klassklyftor. En stor underklass som lever på medborgarlön, en relativt välmående utbildad medelklass och sedan kapitalisterna som äger alla produktionsmedel (robotar).
Den inkomst staten får av skatt på arbete kommer klart att minska. Rimligvis kan detta kompenseras med ökade kapitalskatter. Kaske slopas till och med skatt på arbete i framtiden? Men hur hanteras problemet med lättflyktigt kapital som hotar med att flytta utomlands?
Ett dystopiskt scenario är också vad som händer med den drös människor som lever på medborharlön? Blir dessa ekonomiskt oberoende och lyckliga, eller blir de snarare arga och kriminella? Med tanke på trenden i våra områden där merparten lever på bidrag så framstår behovet av en mening med tillvaron (ett jobb) som socialt väldigt viktigt. Tillräckligt många blir arga och kriminella för att det ska bli ett problem.
Och vad händer om den producerande klassen en dag tröttnar på att betala medborgarlön åt en stor, lat och tärande underklass? Kanske är det så att välfärdssamhället helt enkelt avvecklas och vi får två parallella samhällen. Ett välmående ochett fattigt. Eller så kvarstår välfärdssamhället med underklassen likvideras genom effektiv ettbarns-politik för personer utan jobb.. Eller så blir det tvärtom så att den producerande klassen blir "gisslan" i ett demokratiskt system där bidragspartiet har 55% av rösterna? Majoritetens diktatur kommer då att kräva hårt arbete av ett fåtal (och robotar) i syfte att maximera medborgarlönen. Rätten att få utan att bidra först! De arbetande hålls i reservat så de inte får för sig att fly eller inse orättvisan.
Något att fundera över 😉
Ome. Skatt är icke nödvändigt. Vad är skatt? Påtvingad utgift för oönskad vara. Är inte det bättre med frivillig konsumtion för frivillig vara?
Vad ska ni använda skatten till? Försvar? Rättsväsendet? Det är osannolikt att boende i en region skulle inte vara intresserade av dessa. Således kommer boende bekosta detta i ett civiliserat samhälle frivilligt. Resten av vad Skattemedel används till i dag är kontraproduktivt och direkt farligt
CC,
Redan nu äger väl kapitalisterna, i mycket, politikerna?
Det är där politikerna får sina luckrativa uppdrag efter sin politiska karriär.
Det är kapitalisterna som bjuds in inför viktiga beslut i EU och USA.
Det är också något att fundera över.
Det blir nog inom den offentliga byråkratin som står på tur för en robotisering.
Lärare, handläggare, receptionister och assistenter är nog de som först blir ersatta av AI och robotar.
Mja, nästan men lärare blir svårt.. om man inte ser på lärande som ren faktainlärning. Dock tappar du en rad andra parametrar inom didaktiken då.
P,
Googla AI didactics.
Redan nu kan AI ge förslag på hur en elev kan stimulera sitt lärande bättre än vad många lärare kan.
Ge det några år och vi har en motsvarighet till skolans Siri.
Jag gissar att om fem till tio år har en mänsklig lärare kanske hundra elever och stöd av något som närmast kan liknas vid en Siri som rättar prov, ger förslag på lektionsupplägg och meddelar föräldrarna elevernas studieutveckling.
Anders Rydén,
Ja det är intressant, tror att Kina redan är på väg mot en liknande undervisning för gymnasieålder (källa: TED interview) En föreläsare, hundratals studenter och skärmar som identifierar eleven vid frågeställningar så att läraren får mer bakgrundsinfo. Bara nu under pandemin skulle vi kunnat se fördelar med sån undervisning. Även i central styrning av innehållet, på gott och ont.
Däremot är frågan hur man ser på färdighet och förtrogenhet. Hur ser AI på att människan ska komma ihåg det han/hon lärt sig inför ett prov, livet ut? Sen den sociokulturella inlärningsbiten. Vilka verktyg får eleven med sig till ett livslångt lärande i sociala sammanhang?
Men jag har ingen egen tes. Jag tror också att AI kommer ta över många områden som vi aldrig trott. Kanske på bekostnad av det sociala..:/ Samtidigt kommer nu en omställning i samhället i övrigt – vad utbildar vi barnen till? Vad ska produceras eller förvaltas? Vilka värden är viktiga att lära ut i framtidens samhälle? Svåra frågor, jag har inga svar…
Jag förstår inte denna strävan, varför skulle man inte vilja arbeta fysiskt med kroppen och då menar jag inte nödvändigtvis nu hårt kroppsarbete i t.ex. ett stenbrott utan att man typ vandrar, klättrar, springer, hugger ved etc.
Är det bara jag som känner en otrolig tillfredsställelse både fysiskt och mentalt efter ett arbets/träningspass när man sätter sig tar en kopp kaffe/lite vatten och är så där härligt trött i kroppen?
Detta gäller väl mer att det finns en strävan att automatisera monotona, tråkiga och farliga arbeten.
Håller med annars, det är härligt att klyva ved och gräva 🙂
Det kan jag förstå men om man tittar på det som roboten ska klara så undrar jag hur den ska hantera dessa jobb när den kan lyfta, min tolkning, 9 kg på två utsträckta armar.
Känns mer som en citypryl för att ha något som hämtar chips och cola i köket medans man sakta ytterligare går upp 1 kg fett och klämmer 22 avsnitt till av någon obskyr Netflixserie som handlar om människans undergång (samtidigt som man sakta upplever den i realtid).
Jag vet inte, tror mitt hem förblir robotfritt…
Ja jag hade faktiskt bara tanken på automation i ett industriellt sammanhang. Egentligen ser jag inte riktigt poängen i att fullt ut försöka härma den mänskliga anatomin när man egentligen är fri att kunna utforma en robot hur som helst.
Håller med dig helt, robotar i industrin har vi ju haft länge och såvitt jag vet ser dom inte alls ut som en människa (https://media.industritorget.se/media/a722f041-5e0f-4d3a-96b9-e07cb74b5ada.jpg)
Detta känns som något annat! Lite orolig att nick MartinJ nedan kan vara något på spåret 🙂
Växt upp på landet, studerat sex år akademiskt, rest, jobbat (sålt, marknadsfört, konsulterat, drivit företag) alldeles för många timmar/dygn för att vara till freds och tillslut hittat tillbaka till landet igen. Nu kommer man hem senast 17 varje dag för att sen arbeta på fysiskt/kreativt på gården. Bästa beslutet jag gjort att flytta (och byta jobb). Underskatta aldrig det fysiska arbetet för ett livslångt välmående..
Den får snart kvinnliga könsdelar och börjar sälja i miljontals..
Tja, klarar den av bloggarens önskemål också så… Varför inte.
Tesla presenterar en industridesignskiss på datorskärm, en dansare i robotkostym och en stillastående robot. De har inte gjort mycket för att detta skall bli verklighet. Det är mest marknadsföring och knappast verklighet närmaste 5 åren. Gå in på youtube och kolla in Boston Dynamics Atlas robot istället. De släppte en ny igår. Den är på riktigt både imponerande och skrämmande och ger känsla för vad som är på gång.
+1 på det.
Sätt på kläder och maskera saken där bak med en ryggsäck så tror jag den redan kan passera som en människa om man möter den på stan.
Med tanke på vad Boston Dynamics grejor kostar så skulle jag säga att det kommer att dröja innan vanligt folk kan köpa en billig robotbutler.
Idag är denna typ av robotar i princip bara för företag (eller väldigt rika personer) som har ett behov av att utföra uppgifter som idag kräver människor för att andra robottyper är olämpliga för uppgiften.
Edis du kommer bli förvånad. Jag tror militären blir den första stora nyttjaren av just Boston Dynamic.
Sedan är det där med dröja och billigt relativt. Ska bli spännande att se vad Elon kommer med nästa år.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Måste man logga in och registrera sig någonstans? Isåfall försvinner all vinst av att ha en robot? Jag verkligen hatar inloggningar och registreringar (så länge det inte är bankid som jag älskar). Och då jobbar jag ändå som …..IT konsult.
Storlek spelar ingen roll, om svart bälte i BJJ kommer med någon patch är vi alla potentiellt illa ute.
Hm, har han sett filmen "i robot" (som inte är i närheten av lika bra som boken förstås) för mycket? Eller för lite?
Paul: Instämmer i ditt lovord över Asimovs I Robot, den inledande i hans Robotsvit som sedermera kom att kopplas till Stiftlesesviten … enligt min mening den mest enastående skapelsen i genren sci-fi och som ligger till grund för i stort sett allt som kommer därefter … Star Wars blott en blek kopia därav …
Tips angående ämnet Robot blir Robert Silverbergs Glastornet … en av de bättre i genren.
Jo, hela arket (eller vad det skall kallas) från US Robotics till Stiftelsen och Jorden 23 tusen år senare är rätt bra. 🙂
Paul och chief karlsson jag är säker på att Asimovs robotsvit har inspirerat Elon. Verkar som i stort alla miljardärer läst SF.
Ska skaffa Glastornet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Chiefen, passande val av litteratur med Krug/Musk analogin?
Rickard Ohlin: Jag vet inte hur att svara eftersom båda dessa namn är för mig okända. Jag har perifert hört talas om figurer som Steve Jobs och Bill Gates och någon vid namn Zuckerberg men vet ingenting om dem eller vad de åstadkommit. mvh
Ok, Krug är en av huvudpersonerna i boken du rekommenderade.
Musk torde du förstå om du läser blogginlägget.
Boken är ett klassiskt SFverk av sin tid. Silverberg är en av de stora.
Rickard Ohlin: My mistake … synnerligen genant! … Skyller på Alzheimers! … Min stora behållning av Glastornet är insikten om att vid mötet med De Andra är vi och kommer alltid att förbli, vare sig vi vill eller inte, vare sig vi tror eller inte … i viss mening rasister. mvh
Rickard Ohlin: … Och vad jag ville ha sagt är att jag skulle aldrig ens för en sekund våga mig på att byta identitet med någon annan, hur välvilligt inställd jag än tror mig vara till densamme, med risken för att min egen med möda uppbyggda världsbild skulle rasa samman vid upplevelsen av hur fundamentalt olika vi vore.
Strängt personligt och bortom de politiska meningsskiljaktligheter som råder mellan mig och de flesta övriga i kommentarsfältet här så drabbade Rickard Ohlins replik härovan som ett klubbslag i skallen då det plötsligt stod alldeles blixtrande klart för mig att saker och ting som jag såg som nyligen inträffade i realiteten ligger trettiofem-fyrtio år tillbaks i tiden … exempelvis läsningen av Silverbergs Glastornet … Det är att endast konstatera att tiden går obevekligt och även om jag med Margaret McDonald kan leva i föreställningen om Still 21 in my head så är verkligheten en helt annan.
chief karlsson föreställningar ändras också i samhällen och även vad som betraktas som verkligt. I Sverige ses äldre än 40 som tröga i sinnet och därmed mindre lämpliga i näringslivet och pensionärer som olämpliga i riksdag. I andra länder har man lite mer förståelse för erfarenhet. Kan vi ändra olämpliga föreställningar också i samhället?
Verkligheten förändras ständigt och vi som läst en del SF har lättare att ta till oss detta. Undrar om många politiker likt de flesta rikaste miljardärer läst mycket SF?
Ska leta rätt på Glastornet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
När Elon själv fick berätta vilka böcker som har haft stor betydelse var SF romanen The Moon Is A Harsh Misstress med på listan.
… och i anledning av denna tråd så tog jag mig omaket att rota fram Clifford Simaks Websters Värld som stått på undanskymd plats i hyllorna sedan snart 40 år tillbaka … Helgen är därmed räddad!
Vika tvätt maskin finns ju numera, så visst att den inte sorterar åt dig men du slipper ju vika. Nästa pryl i tvättstugan att bli standard nu när både tvättmaskin och torktumlare är standard?
Jag tar ett antal anställningar och så skickar jag dit mina teslor! lysande! Själv glider jag runt med bling och är dryg.
En rolig grej, för att automatisera produktion finns det bättre lösningar och robotar behöver inte se ut som människor.Iskogen t.ex. är nog fyra eller sex ben bättre.
Robotar som ska verka i mänskliga miljöer behöver nog kunna göra samma saker som människor och inte heller ta mer plats än en vertikal människa.
Till en början kommer robotarna, som liknar människor, nära oss trolige vara mindre, mer som barn. Många mindre arbetsuppgifter kommer också snabbare kunna utföras av ännu mindre robotar. Typ hitta och hämta lätta ting.
Utanför området nära oss kommer säkert robotar både växa i storlek och form. Guldgruvor i Södra Afrika har nu trånga orter med hög temperatur där arbetare mödosamt följer guldet krypande i trånga orter. Specialiserade små robotar passar bättre då de dessutom inte behöver så mycket syre och gruvor som inte är dagbrott förflyttar mycket mer luft än berg. Inom några år bör guld bli billigare att få fram och gruvorna blir än djupare. Sedan kommer miljardärernas jakt på brytning utanför jorden sänka kostnaden än mer.
Just nu ersätts allt mer av fossila fordon i gruvor med eldrivna och digitaliseringen rusar vidare mot allt mer automatiserat.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Där människor är billigare kommer människor användas.
Det innebär att robotar tar över där människor kräver dyr miljöanpassning, tex riktigt djupa gruvor eller andra miljöer.
Prospektering i rymden är en captain obvious. Ser inte hur det skall gå att kommersiallisera icke robotiskt.
Sedan förra året har Indonesien börjar satsa på att ersätta byråkrater med AI.
Det framtida hotet är nog inte mot de som arbetar med kroppen utan snarare tjänstemän.
Helst då de som har ganska understimulerad arbeten som revisorer, assistenter, handläggare och arkivarier.
Tar vi dessa humanoidliknande robotarna vill jag nog påstå att det främst är lärarkåren jämte butiksbiträden som sitter riktigt illa till i framtiden.
Ärligt talat en lärare är i mycket bara ett avancerat uppslagsverk som kan tala.
Anders du underskattar lärare, förmodligen har du haft mycket otur i skolan. Har upplevt både opedagogiska upppslagsverk och även värre varianter men också utmärkta lärare.
Butiksanställda kommer snabbt bli färre. Robotar kommer ta hand om plockning och sista kilometern hem. I butiker sker mycket upplockning på hyllor och en del frontning där säkert personal kommer få hjälp av enkla robotar, men det ligger efter trenden för hemleveranser där stora kostnader kan sparas med mer robotisering.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec,
Jag tror snarare du överskattar lärarna.
Googla gärna AI didactics för att uppdatera dig själv lite.
Ärligt talat så är det knappast de vassaste knivarna, så att säga, som utbildar sig till lärare längre.
Det är redan nu ett lågstatusjobb.
Så varför inte låta robotar sköta mer av sådant arbete?
Anders vi är alla superexperter på lärare eftersom vi tillbringat ett antal år med sådana. Dessutom har många av oss barn som upplevt lärare och vi har därmed en oerhört kunnande om vad lärare gör och är eller?
AI vet vi nästan alla, åtminstone jag, mycket mindre om. Jag var på en tillställning för en tid sedan med några hundra andra som klargjorde lite mer. Det var Wallenbergarna som drog igång en större svensk satsning på området. Bland alla deltagarna fanns en enda från Riksdagen, men många från våra universitet och företag.
Min uppfattning idag är att Sverige fortfarande ligger efter när det gäller att nyttja AI.
Ett område som kommer få mer stöd av robotar och AI ganska snart bör vara jordbruk. Drönare som flyger lågt över fälten och sänder bilder till en AI som upptäcker problem eller mognad och sänder ut annan robot för skadebekämpning, skörd eller lämnar över till en människa för beslut med möjligen en rekommendation.
Läkare klarar inte att vara lika bra som en AI att se vad som är cancer på en röntgenbild, så snart tar en AI hand om den delen och mängden röntgenläkare krymper. Pension eller omskolning – fast kan AIn ta beskedet med patienten?
Själv har jag några bolag verksamma inom AI för att äga aktier kräver inte så ingående detaljkunskap utan mest en känsla för vad som kommer hända här.
Vänliga hälsningar
Nanotec
När det gäller jordbruk tror jag robotiseringen tar två vägar.
Dels inom den sortens jordbruk som nu är inne i rationaliseringsracet, alltså det som produceras till ICA.
Där blir robotiseringen ännu en bit i ett fortsatt rationaliserande av den sortens jordbruk.
Inom den sortens jordbruk, sett ur bondens perspektiv, blir det nog ingen större skillnad mot idag.
Mer än att investeringsbehovet ökar ytterligare.
Paralellt med den utvecklingen blir det en robotisering mer inriktad på självhushåll.
Jag tror att självhushålls jordbruket kommer växa på bekostnad av rationaliseringsjordbruket.
Eftersom vinsten för en självhushållare är att robotarna sköter det mesta av skötseln av grödorna.
Där blir det en mer påtaglig vinst för självhushållaren.
Anders uppskattar det du skrev.tankarna. Gillar Först en liten invändning. Investeringsbehovet hos ICA-bonden leder ju också till högre produktivitet för bonden. Den bonde som väntar för länge klarar inte ekonomin.
Nu det viktiga för mig personligen. Självhushåll till en viss grad kommer säkert öka med allt mer arbete hemifrån och mindre pendlande. Jag gillar att odla en del för egen konsumtion. Inser att det kan bli svårare i framtiden att lyfta tyngre och böja sig ner. En ganska "enkel" robot som kan göra sådant kommer köpas "snart". Tänk att kunna lära den att plocka bort tex kirskål eller om den är lätt nog få den att klättra upp i äppelträd och ta ner de finaste från toppen 5 meter upp. Såg för många år sedan en skämtteckning i Ny Teknik med en ingenjör som under sommarsemestern konstruerade en drönare som plockade äpplen. Har i 45 år inte hunnit ta rätt på alla äpplen i trädgården i tid. Drönarna i den aktuella boken Drönarhjärta kanske inspirerar någon till att göra en insats. (Har givetvis gett bort många äpplen under åren) Blir Sverige avspärrat från handel borde alla trädgårdar kunna ge en viss längre överlevnad.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tack Anders för intressanta funderingar. Jag ser fram mot robothjälp i trädgården. ICA-bondens investering ger ju högre produktivitet så den bonde som väntar för länge med investering slås ut.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kanske kanske kanske borde Elon Musk fokusera på att få färdiga och börja producera Tesla Roadster, Tesla Semi, Tesla Cybertruck, den nya mindre, billiga modellen, deras autonoma taxiservice och Europaleveranserna av Model Y innan han utfärdar fler orealistiska planer? Sedan är ju Musk dessutom engagerad i att skicka folk till Månen och Mars och det kan ju vara lite av en utmaning i sig som också de kan tjäna på lite fokusering. Men vad vet jag?
Ja Elon Musk borde verkligen ställa sig på golvet och montera bilar istället för att fortsätta vara en viosionär.
Gör dig inte dummare än du möligen är. Han har redan en roll på Tesla, som VD. Du vet, den person som är högsta ansvarig bl a för att produkter utvecklas färdigt och faktiskt lanseras enligt plan.
Okej du var seriös, då kan jag påpeka att model y redan börjat levereras till Europa. Sen tror jag inte Musk kan göra speciellt mycket mer för att påskynda batteriutvecklingen som krävs för semi och roadster. Sen är ju hela grejen med alla mer galna projekt att bygga hype (tänker mest på att operera in chip I hjärnan , verkar ju funka med tanke på aktiekursen. Iofs var ju tanken på elbilar ett skämt innan Tesla satsade där med.
Nej elbilar var seriöst tänkt långt innan, men Elon vände begreppen genom att satsa på lyx som start istället för att göra enklast tänkbara batteridrivna bil som var det som gällde innan.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Apropå monotona arbeten så är jag rätt förvånad/besviken på att vi inte redan idag, sedan rätt många år, inte har robotar som steker hamburgare och bakar pizzor. Liksom vaf-n, de sysslorna borde väl gått hacka ihop med en bråkdel av dagens AI osv?
Det är precis vad som sker på Scan. In i ena ändan kommer en ko (och en och annan hästkrake), ut i andra ändan kommer det Frysta halvstekta hamburgare förpackade till en korv.
De gör en miljon om året.
Det är billigare med människor. Och kommer förbli länge än.
Både och tänker jag. På Scan är väl principen egentligen stora skalbara rel traditionella industri löpande-band-maskiner? De är varken som du säger tillräckligt billiga eller, gissar jag, tillräckligt små för att få plats i en typisk pizzeria eller McDonalds.
Jag tänker mig en maskin stor som typ ett par kylskåp som på kommando spottar ur sig en valfri pizza el burgare.
Pizzaautomaten har funnits ett tag:
http://www.haboportalen.se/nyheter/4561-sverigepremiar-i-balsta-for-pizzaautomaten.html
Ja! tror jag också sett den automaten nån gång. Men frågan är ju varför den inte är betydligt vanligare? Är den såå dyr? Eller är vi helt enkelt så förtjusta i handgjort att vi betalar stor premie?
Ett tips, något men inte helt OT: Heinlein's bok "The Door into Summer". Hushållsrobotar är en väsentlig del av intrigen …
Uh. En av de bästa böcker jag läst är Starship Troopers (OBS! Boken, inte filmen.). The moon is a harsh mistress har legat på listan, är denna något att lägga till där?
Ja, det tycker jag. Ren SF utan indirekt politiskt budskap.
The Moon Is A Harsh Mistress är på Elon Musks top 20 lista.
Så den passar alldeles utmärkt in.
Boken The Moon… som självhushållare och tillhörande banjohögern så känner jag lite extra mycket för den boken
Ja, det är ett monotont arbete att döda alla inkräktare. Särskilt att gräva ner dem i skogen efteråt.
Jag skulle direkt köpa roboten om den kunde konversera med mina tråkiga kollegor och låtsas vara intresserad när de berättar om altanbygget. Inte så tungt rent fysiskt, men en fruktansvärt tråkig uppgift.
Be Siri sköta det, "ursäkta, sa du trallskruv…."
För att spinna vidare på tipset ovan:
Det är den elektriska munken från "Dirk Gently's Holistic Detective Agency" av Douglas Adams.
Tänk om kollegorna då skaffar också em robot/Siri som kan föra konversationen om altanen. Följande scenario:
1. Person A fixar sin altan.
2. Person A berättar om sin alltan och trallskruvarna mm för robot/Siri/mm
3. (På jobbet) Person A vill berätta / behöver småprata med Person B
4. Person B tar fram sin robot/Siri/motsvarande.
5. Person A och Person B:s båda robotar/Siris/motsvarande pratar med varandra.
6. Person A och B har småpratat med varandra, frågorna om altanen och trallskruvarna har vädrats, robotarna/Siris kan berätta för sina ägarekomdemserade väsentligheter, Apple/Storbolag kan samla in data – och reklam underlag. Alla är nöjda.
6. Profit. (BNP)
Tillägg: Person A och B har sluppit prata med varandra egentligen pch om de velat kunnat prata om tex något annat (känslor, aktier, läget i X,Y,Z land, hipsterfrågor). Nöjda utan att ha behövt störa kulturella mönster.
Nödvärn borde väl fungera för en hemmarobot?
Slipper man allt trams om uppsåt och att man bara får greppa det som finns tuntomkring när 5 yrkeskriminella bryter ned dörren.
Har du tagit fram geväret under tiden dom jobbar på dörren är det ju uppsåtligt..
Det som är grejen med yrkeskriminella – de skulle aldrig nånsin göra som du beskriver om du inte själv har blivit ett så stort hot för dem att det blir värt besväret.
Många av dem är tillräckligt utbildade för att kunna göra en allmän risk/reward analys. Annars skulle de inte ha det som yrke!
Vad bra, rörmokaren sitter hemma och sköter arbetet från datorn.
Det finns redan telekirurgi som fungerar på det sättet.
Inte vanligt än givetvis, men så fort tekniken blir tillräckligt bra kommer landstingen att downsiza alla kirurgi i Sverige och ersätta operatörerna med robotkirurger som opererar från Indien för en tiondel av lönekostnaden.
Det vanligaste yrket inom svensk sjukvård om tio år kommer förmodligen att vara Tolk.
Vi kommer alla tryggt sitta hemma i ett slags förtida äldreboende, enda djärva utflykten blir en kollektiv resa till närmaste vaccinationspunkt.
Peter tolken kommer sitta i ditt öra och förstå alla språk allt bättre för varje uppdatering via 6G. (källa liftarens….)
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec, det är väl det som var en Babelfish?
Theimar ja just det. Framtiden skapas via drömmar idag, som oftast bygger på äldre tankar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@ Nanotec: Fan, du har rätt, givetvis blir det så…
@Nanotec & Peter Andersson. Ja, precis. Mycket är så. De var inte dumma förr som en del verkar tro. Tex såvitt jag fått förklarat för mig så har en hel del matematiska och andra problem kunnat formuleras för länge sedan, men fullständiga lösningar har behövt vänta eller väntar fortfarande på tillräckligt datakraft för att testa lösningshypoteserna.
Allt arbete är väl redan ett val i Sverige?
Konsekvenser i för materiell standard och det sociala om man inte vill lönearbetar och hälsa om man inte ens vill diska. Visst.
Och vi erkänner inte saken och vill inte sprida informationen men nog kan vi välja bort arbete.
Har inte Bloggarn redan löst uppgift d) genom redaktionsmedlemmarna?
Eller är det det att även de behöver avlastning? Modell större i form av robottiger?
(Har redaktionsmedlemmar gått med i facket?) ^^
Bloggaren har fortfarande problem med de små potentiella mördarna som gömmer sig i pälsen och ovetande för redaktionsmedlemmarna smyger in om natten för att föra in sitt mikroskopiska maskineri i kroppen.
Jag får just nu penicillin mot ett sådant angrepp.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec, krya på dig!
Teheimar tack känns redan bättre.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Mest fascinerande är att de annonserar att de byggt världens största super computer för framtidstekniken AI. Oh and by the way, med vårt egenutvecklade superchip på 7nm och som skalar närmast oändligt i moduler. Och börskursen går upp 0,6%.
Två diskmaskiner bredvid varandra, typ restaurangdiskmaskin i arbetshöjd?
Någon som vet hur många Tesla-ventilatorer som blev byggda?