Nu har Socialdemokraternas informella partiorgan Aftonbladet fått tag på regeringen och näringsminister Ibrahim Baylan (S) angående den uppseglande cementkrisen. Det finns väl inte några tydliga besked, men regeringen kan åtminstone inte hävda att ingen pressat dem. Bland annat drar Aftonbladet upp Byggföretagens upp till 400 000 förlorade jobb och att upp till 20 000 jobb i Norrbotten berörs via LKAB.
Webers och Cementas betongfabrik i Göteborg |
I sakfrågan innehåller inte artikeln egentligen något nytt för bloggens läsare, men det intressanta är att Aftonbladet nu är på bollen och även fått tag på Ibrahim Baylan (S), som till och med svarar lite svepande. Det är dock positivt att Aftonbladet vagnat ur sin törnrosasömn så här efter några veckor och gjort lite journalistiskt arbete, dvs pratat med makthavare.
Baylan säger att han är villig att träffa riksdagens näringsutskott redan nästa vecka, och inte i slutet av augusti som är “lite väl sent”. Underförstått kan varslen komma redan nästa vecka för att klara de tre månadernas uppsägningstid till början av november. Baylan menar dock att det nu är upp till riksdagen att ta emot honom och bollar alltså över tidplanen dit för stunden. Om regeringen inte agerar i augusti kan man därmed skylla på att näringsutskottet ville fortsätta sin semester istället för att träffa regeringen.
Näringsministern säger också till Aftonbladet:
“Vi försöker nu i regeringskansliet få fram fakta på bordet och gör också en oberoende analys av detta. Parallellt med det här måste vi titta på vad som är möjligt att göra […] De kommer att överklaga och därmed kan jag inte lägga mig i själva rättsprocessen. Däremot måste vi titta igenom konsekvenserna, och se vad vi kan göra för att antingen mildra eller se till att de här konsekvenserna inte blir av. Men vi är inte riktigt där ännu, jag vill gärna ha fakta på bordet och vi jobbar intensivt.”
Näringsutskottets ordförande Lars Hjämered (M) skickar tillbaka bollen till Baylan och säger till Aftonbladet att “det är regeringen, inte riksdagen, som kan lösa cementkrisen”, och menar att det inte handlar om när man kan ha möten, utan att regeringen måste säkra att kalkbrytningen kan fortsätta och att regeringen ännu inte agerat trots att de fått konkreta förslag från bland annat Cementa.
LKAB i sin tur säger till Aftonbladet att det är rättsosäkert att på kort varsel dra in ett tillstånd utan att saken egentligen ens prövat rättsligt och att stora industrier inte kan ställa om på några månader. Bolaget menar att en löstning måste fram, “åtminstone till någon form av tillfällig lösning”.
Frågan är nu också hur hårt bygg- och gruvfacken varit på Socialdemokraterna i frågan. Byggnads säger till Aftonbladet att det kan bli en kris värre än 90-talskrisen om Cementa stoppas. Rimligtvis har de också via LO:s direktnummer till regeringen framfört den åsikten.
Fyra av fem bloggläsare tror att regeringen ingriper och stoppar cementkrisen, och marknaden verkar tro det samma. Det är dock knappast några tydliga besked från Baylan ovan och oroväckande när regeringen tvår sina händer och skyller på riksdagen, och riksdagen tvår sina händer och skyller på regeringen. När både arbetsgivare och fack är överens om att vi står inför en katastrof så kanske läget faktiskt är allvarligt, och man kanske inte ska avfärda varningarna som nonsens eller lobbyism från Cementa.
Källor
Aftonbladet www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GQAlRq/larmet-brist-pa-cement-hotar-hundratusentals-jobb
78 kommentarer
Det gäller att lediga konferensrum bokas!
Brist på dylika rum gör krisen akut!
Nu är ju Baylan lite mer kompetent än Ygeman, vilket iofs inte säger så mycket.
Kompetens är ett starkt ord att använda i sammanhanget.
Mindre inkompetent skulle kännas mer relevant.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
För att travestera en tidigare statsministers uttalande "Näringslivet är ett särintresse!" och kan därför ignoreras.
Alla intressen utom S är särintressen. Fråga bara Chiefen…
Reinfelt kan man kritisera för mycket t.ex. när han kallade försvaret för ett särintresse, men nu sa ju han faktiskt att organisationen Svenskt näringsliv var ett särintresse, dvs inte näringslivet i sig.
GP sa för övrigt på 90-talet att LO var ett särintresse också.
Baylans uttalande betyder att de jobbar som f-n på att ta reda på vilket utrymme regeringen har att agera.
Inklusive ett par tre allvarliga kvartssamtal med företrädare för MP om att nu är det allvarm
Som förväntat hanterar Regeringen via Näringsminister Baylan situationen på i stort sett enda tänkbara sätt; d.v.s. konstaterar att Regeringen kan inte gå in och peta i en pågående rättsprocess men däremot förebereda en situation som kan bli konsekvensen av rättsprocessen och detta genom å ena sidan förankra den fortsatta politiska processen i Riksdagen via Näringsutskottet och å andra sidan genom inhämtande av bredast möjliga faktaunderlag från Näringslivet och Arbetsmarknadens parter.
Moderaternas Hjälmered å tredje sidan duckar helt och hållet frågan.
Med andra ord: Mitt förtroende för Moderaterna Noll och mitt förtroende för Regeringen intakt.
Fast det är regeringens fråga, M kan inte göra något överhuvudtaget.
Det är som bekant regeringen som skapat problemet, och därmed haft lång tid på sig att upprätta planer. Denna regering gör inget förrän det är försent så jag är noll överraskad att så inte skett. M har inget med detta att göra, så vad du menar med duckar förstår jag inte. De enda som duckar är regeringen. De har haft flera år på sig.
Regeringen ingrep och övertog prövningen av Preem på MPs begäran för att säkerställa att inte fel dom fälldes.
Att man inte gjorde motsvarande visar bara på regeringens inkompetens.
Tyvärr är inte våra journalister skarpa nog att ställa dessa frågor.
Eller så vågar de inte…
Vi är chockade, Chiefen, chockade! Även om en miljon skulle bli av med jobben skulle ditt förtroende för S vara orubbat.
(S) gjorde ju ett lysande jobb med varven du vurmar för i Götlabörj, lika skickligt lär detta hanteras. Å andra sidan kanske bristen på kalk gör att det inte tillverkas fler Betongsossar?
En regering som inte kan göra någonting, vad skall man ha den till?
850000 St som är arbetsföra men som lever på bidrag kommer bli 1850000 st, vem skall betala för dem?
Chief får fortsätta leva i sin alternativa verklighet och fortsätta ha förtroende för S, jag förutsätter att alla S-väljare som jobbar genast slår om till existensminimum och gör extra inbetalningar till Magdalena, så vi andra som inte har förtroende för S kanske blir motiverade att göra likadant…
Rickard: Det är väl för att lagen är utformat på så sätt? Regeringen kan ta över ärenden med stora konsekvenser på miljön. Den kan inte ta över ärenden med stora konsekvenser på andra intressen.
Sen var det nog svårt för regeringen att förutse detta, Cementa själva säger att det var mycket oväntat.
Le Big Mac: Jag har ingenstans och någonsin vurmat för varven i Göteborg. Detta trots att jag början 70-talet under perioder gjorde praktikperioder på flera av dem som del i utbildningen samt att jag sedermera under yrkeskarriären dels legat på varvsuppehåll med ett antal fartyg samt även tjänstgjort i ett antal fartyg som på sin tid byggdes i Göteborg.
Snarare som så att jag i alla tider insett och förespråkat att varvsnedläggningarna på sätt som skedde var nödvändiga samt att huvuddelen av nedläggningarna skedde under borgerligt regeringsinnehav.
Att notera för den intresserade att dåvarande Finansminister Gunnar Sträng allaredan i början av 1960-talet klart såg denna utveckling och vädjade till varvsindustrin, som huvudsakligen befann sig i privata rederiers ägo, att strukturrationalisera men att varvsägarna inte visade intresse i frågan.
Sjunkbomben: M kan i stället för att ducka frågan i och med ordförandeskapet i Näringsutskottet omgående tillmötesgå Näringsministern framställan om att samla utskottet för behandling av frågan. Ett initiativ som för övrigt M´s tänkta koalitionspartner i en fiktiv framtida Regering allaredan hemställt om genom kallelse av Ministern till Utskottet augusti månad.
Cornucopia: Du har själv i en bloggtext nyligen redogjort för den verktygslåda som inom ramarna för lagstiftningen står Regeringen till buds skulle situationen vidare utvecklas enligt det scenario som av många, dock inte av mig, befaras.
Det kan ses som alldeles självklart att Regeringen om behov av dessa verktyg förligger förankrar processen i Riksdagen via Utskottet … En regerings främsta uppgift är ju att verkställa Riksdagens beslut under iakttagande av lagarna!
Näringsminister Baylans uttalanden bekräftar att Regeringen har denna avsikt.
Sedan begriper både du och jag, om än inte alla, att en Socialdemokratiskt ledd Regering i Sverige kommer aldrig att tillåta en händelseutveckling som den i bloggtexter och kommentarer skisserade!
Därför är mitt förtroende för Regeringen orubbat!
Chief "Bagdad Bob" Karlsson
Tja, det är fortsatt väldigt mycket mer sannolikt att det som chiefen skissar på kommer hända än den domedagsporr som redovisas här på bloggen. Om inte annat så visar marknadsnoteringarna för svenska bygg- och industriföretag detta.
Men visst, sannolikheten är inte noll.
@chiefen men det är väl endast regeringen som kan fatta beslut om undantag enligt miljöbalken 7 kap 29 paragrafen "verksamheten eller åtgärden måste genomföras av tvingande orsaker som har ett väsentligt allmänintresse"
Att samla utskottet handlar väl bara om regeringen inte tänker ge Cementa ett frånsett och därför komma fram till alternativa lösningar. Mitt resonemang utgår från att Cementa åtminstone får fortsätta verksamheten då överklagandet inte ska inhibera ett redan fastslaget tillstånd.
Sjunkbomben: Formellt sett helt riktigt att så är fallet enligt Miljöbalken.
Det hela dock enligt min mening att tolka så att Regeringen är angelägen om förankra sådan åtgärd på bredast möjliga parlamentariska grund.
Och för att uttycka det hela infernaliskt och på ren svenska: Genom att ducka så gör sig M till politiska idioter som inte fattar att den fortsatta processen i strategiskt/taktiskt hänseende inför kommande valrörelse kommer att vara spel mot öppet mål för S om M fortsätter ducka … Eftersom det som för närvarande sker initialt sker under iakttagande av viss diskretion från Regeringens sida men inte för ett ögonblick att leva i tron att Regeringen i kommande valrörelse ej kommer att låta M äta upp detta med hull och hår om M fortsatt duckar!
Att du har förtroende för regeringen säger väl mer om dig än om om själva sakfrågan. Du lever uppenbarligen i en alternativ verklighet, det blir ett väldigt jobbigt uppvaknande för dig så småningom.
Mats Karlsson: Det enda intressanta med din replik är att det är samma försök till argument från sådana som ej har egentliga argument som jag har hört alltsedan slutet 1960-talet … och jag lever fortfarande i högönsklig välmåga i den verklighet som är verklighet till skillnad från dem som lever i en ständig dystopisk bubbla utan verklighetsförankring … dem vilka vare sig terapi eller medicinering kan hjälpa dem ur sin beklagansvärda tillvaro.
Fast där visar du ju att du inte lever i verkligheten. Såssarna från 1960 är inte samma såssar som styr skutan 2020 så om du fortfarande har blint förtroende för dem så har du ju inte vaknat upp än och luktat på rosorna…
Tabby: Jag lever i 2021 års verklighet … inte i 1960 års även om det fanns en tid när jag även levde i den.
Eller som du Chiefen vidhåll i tråd nyligen att potentiella konsekvenser av Cementastoppet bara är inbillning.
Då behöver ju varken Regeringen, Näringsminister, Riksdag, partier eller du själv ens fundera på vem som borde gjort något. Det är ju bara inbillning som du skrev.
Abbe: Jag står för mina formuleringar så står du för dina tolkningar av desamma.
Alltså: Att leva i tron att de potentiella konsekvenser som extrapoleras ur den beskrivna situationen skulle bli verklighet är ingenting annat än ren inbillning … kryddat med ett stänk av önsketänkande.
Vad är det då M fallerar att göra som du beskriver det om konsekvenser är ren inbillning?
Är det då inte väldigt rimligt att inte sammankalla näringsutskottet om potentiella konsekvenser är ren inbillning som du skriver.
Det blir väl då lite löjeväckande att Näringsministern nu har tagit på sig att hantera ren inbillning?
Har suttit i lite forum och gnällt över detta och de som vill se slite nedlagt tror stenhårt på att Cementa bluffar.
”400 000” ser dom som tomma kapitalistiska hot och om dom sägs upp, kapitalisternas sätt att sko sig..
Osv.
Dom reflekterar inte ens över risken att det inte är en bluff.
Tror det i mångt och mycket är så aktivisterna inom mp och kanske S tänker så utgången är nog inte given.
Vem trodde fullt fungerande körnkraft skulle läggas ned 20 år i förtid för nåt år sedan 😀
Cementa har överklagat beslutet hos HD. Antar att nästa juridiska instans är Regeringsrätten. Hoppas att tiden till 31. Oktober räcker till… 🙂
Så det var cementkrisen som Stefan Löfven menade när han sa:
"Mitt Sverige bygger inga murar"
https://www.youtube.com/watch?v=l_vpjNj6oYY
Det spelar ingen roll om regeringen "löser något" eller inte. Låter man en sån här fråga gå så här långt med total osäkerhet ända fram till bokstavligen de sista timmarna, då är man totalt ansvarslös. Som en ansvarslös ungdom som väntar till tredje påminnelsen innan man betalar hyran med en loj replik om att "det är lungt – det ordnar sig"…
Hade regeringen varit en person så hade diagnosen varit Narcissist med Borderline. Kort sammanfattat i "En narcissist har orealistiskt höga tankar om sig själv – man anser sig vara bättre än ”vanliga” människor", narcissistisk sårbarhet: en extrem lättkränkthet och känslighet för att få sitt värde ifrågasatt – angriper motståndaren och undviker bemöt a sakfrågor, gör stora ansträngningar för att undvika separationer – regeringen backade ur nyval.
Till de som tror att detta är Cementas fel p.g.a. bristande ansökan kan jag meddela att det inte stämmer. Det är inte företaget som söker miljötillståndet som avgör underlagets omfattning, det är mark- och miljödomstolen. Vid bristande underlag begärs oftast en komplettering till den grad att domstolen kan pröva tillståndet. Sen att man i nästa instans avvisar hela ansökandet för den inte går att pröva och inte heller komplettera är helt befängt. Man kan tro att tjänstemännen på de två olika instanserna kommer från olika planeter.
Jag är en av dessa som tror att detta är pga brister i underlagen och därför inte kommer att tas upp av HD. Så vidare utveckla gärna, @siffertrix
Jag är inte säker på vad du vill att jag ska utveckla. Hur HD agerar kan jag inte spekulera i. Det jag kan konstatera är bara att första instansen dvs. mark- och miljödomstolen ansåg att ansökan var tillräcklig och att tillstånd kunde medges. Sen gick det till nästa instans, MÖD (Mark- och miljööverdomstolen), och där man konstaterade att ansökan var så bristfällig att den inte ens kunde kompletteras. Hur kan det skilja så mycket mellan två instanser i bedömning?
Hur ska ett företag i Sverige veta när en ansökan är tillräcklig när bedömningen från instanserna skiljer sig som dag och natt?
Sen vet jag inte varför mina kommentarer försvinner från bloggen. Det får Cornu svara på.
tja se på allra fallet tingsrätten sväljer rubbet som försvaret säger
och hovrätten fäller alla åtalade.
Och jag är en av dom som tror Cementa har ett bra underlag. Dom har ju verkat på platsen i 100 år och har flera gånger ansökt om utbyggnad. Med mätvärden och nivåer från brunnar varje gång. Tror jag läste dom hade vattenprover ända från 50-talet.
Denhär gången vill dom ju utöka på befintlig plats. Så det borde gå rätt bra att beräkna.
Ja, det skall grävas djupare denhär gången, men flera kilometer från havet och över havsnivå.
Om jag fattade rätt. Får ont i huvudet av advokatspråk.
Skillnaden beror på att själva utredningsarbetet vid överdomstolen sker i ett tekniskt råd med specialistföredragare. Juristerna lutar sig sedan mot rådets bedömning. Ser man på profilen så är det en majoritet som har en bakgrund inom miljörörelsen. Jag säger inte att detta är fel på något sätt men syftet är att bevara miljön inte industrin och då jobbar man efter detta.
Tja, fattar jag överklagan till HD rätt så, Mark och Miljödomstolen tog in expertis (hydrogeologiska) på grundvatten och det blev ja till brytning.
Mark och MiljöÖverdomstolen tog in en Biolog som expert, och det blev nej pga oklarheter om grundvattnet.
OBS! Inget fel på Biologer och denhär kan naturligtvis varit expert på grundvatten också.
Poängen är att bedömning borde göras likvärdig, och vid oklarheter så frågar man.
Så rent teoretiskt skulle en aktivister agenda iscensättas genom att en person fördröjer en process baserat på sin personliga övertygelse snarare än de faktiska omständigheterna.
Själv har jag för första gången kontaktat sossarna själv i denna fråga och klargjort min ståndpunkt. Tänker att om några 10-tusen till mailar in angående detta så märker sossarna att det finns ett folkligt stöd för att inte lägga ner all basindustri i Sverige i förtid.
Regeringen kommer att hitta en lösning – inte p g a omsorg om näringsliv och dess anställa utan för att nyligen inträffade kraftiga störningar som bloggaren skisserat är omöjliga att gå ut med i en valrörelse om man skall behålla den heliga Makten. Intressant blir hur (MP) reagerar och vilket scenario de ser som bäst inför deras dans på slak 4%-ig lina.
Det är väl helt tydligt att både S och Mp vet hur starka kort Mp har och hur långt S kan sträcka sig i önskan att behålla utnämningsmakten, den makt som garanterar en med S lojal tjänstemannakår.
Närmast kommer vi få se ett intressant spel där S och Mp bägge sneglar på kommande val och samtidigt, i bästa fall, funderar på hur de ska skydda svensk och Europeisk industri från effekterna av sina beslut.
Ang. 4% så stärker denna avgrund Mps förhandlingsläge, de har allt att vinna på att driva sin politik in absurdum, alternativet är att de under tystnad försvinner i glömska.
En nedläggning av Slite redan i oktober skulle sannolikt skapa betydande problem på kort sikt men 400 000 förlorade jobb är rent trams, det bygger på orimliga antaganden. Slite står bara för motsvarande 1 procent av cementproduktion inom EU, och EU står i sin tur för endast 5 procent av världsproduktionen. Självklart kommer företagen att istället köpa importerad betong.
Vem ringer du för att beställa 2.5 miljoner ton cement. Leverens om 3 månader?
Cement är vad jag har förstått INTE en generisk handelsvara som är fritt utbytbar. Det går säkert att på sikt importera all cement men det är ju inte småpaket från Wish eller Alibaba vi snackar om. Det saknas både godkända alternativ såväl som logistik-kedjor för att hantera detta.
Och cementen måste klara svenska normer och krav, hållfasthet, värme, köld, brinntid, etc.
"Äh! Vi blandar betong på måfå är det så noga i denhär bron/höghuset?"
Och när vi ändå håller på så tar vi slattar från flera olika länder, så vi riktigt säkert inte vet vad Betongen klarar sen.
Jag står på mig. Sossarna kommer tappa bollen som vanligt, även nu. Big time! DN håller redan på att släta över att det inte är så farligt många jobb som försvinner, de har hittat en sosse-professor som killgissar lite.
Fast Baylans uttalande tyder mer på att han inte ens vet vad en boll är, än mindre var den befinner sig eller att det är hans ansvar att inte tappa den. 😉
Får bloggen betalt av ngn aktör för att ständigt lyfta denna fråga?
https://www.dn.se/ekonomi/forskare-om-cementkrisen-kalkylerna-bor-tas-med-en-nypa-salt/
Får bloggen betalt av ngn aktör för att ständigt lyfta denna fråga?
https://www.dn.se/ekonomi/forskare-om-cementkrisen-kalkylerna-bor-tas-med-en-nypa-salt/
Vem får du betalt av för att ställa den frågan?
Nej, får jag betalt av någon för att skriva något så står det i inlägget. Det är olagligt att göra annat herr/fru/fröken anonym pseudonym på Internet.
Jankan, om du läser artikeln på riktigt så erkänner ju sosse-professorn att han killgissar. Han hade undersökt en helt annan sak och försöker nu dra växlar av det fast han inte kollat.
Kollar du dessutom hans bakgrund så kritiserar han bara högerpolitiker och tycker om allt Stefan Löfven gör och tycker att Sverige är bra på integration. En riktigt statsanställd professor mao.
Får inte betalt av någon, visste ej att olagligt. Är en bloggläsare, undrade ärligt.
Jankan: Den analysen hade ju inte ens klarat en introduktionskurs. Bygger ju på ett helt annat scenario, och basera det hela på hur aktiemarknaden reagerar säger ju ingenting.
Så det du säger är att kapitalismen skapar monopol som måste få fortsätta utnyttja ändliga naturresurser obehindrat för att samhället inte ska kollapsa?
Låter som ett uselt system? Eller det är kanske inte riktig kapitalism?
Meh. Finns inget system som gör annorlunda så är det verkligen värt att diskutera?
Ignoransen är total i ditt påstående. Fruktansvärt mycket lagar och krav. Fruktansvärt mycket byrokrati. Fruktansvärt långa väntetider på myndigheter. Fruktansvärt dyrt land att investera i. Därför koncentreras allt. Många marknader i Sverige är unika på grund av det. All bnp i Sverige påverkar miljön negativt så gilla läget eller dra åt skogen, levnadsmässigt alltså.
Och socialismen skapar välstånd genom att nyckfullt höja stålproduktion med 400% för att det ser bra ut på papper. Eller så kanske inte människans vilja att utnyttja naturens resurser över tillgångarna något som är bundet till en viss ideologi..?
Svt verkar inte ens ta upp det… syns det inte, finns det inte!
Fan tro att förtroendet för gammelmedia minskar i snabb takt.
Jag tror inte vi har direkt felaktiga nyheter. Men vi har definitivt nyheter som förtiger delar av sanningen vilket snedvrider bilden som förmedlas.
Det stod om LKAB på svt, denna icke länk mm:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lkabs-brytning-hotas-vid-stangning-av-kalkbrott
Lokalnyheterna för Norrbotten.
Det hanteras alltså som en lokal fråga när det är ett riksintresse av högsta graden. Till och med ett EU intresse.
Förstår inte varför man drar in MP i det här. Det är ju öns vattenförsörjning det är frågan om. MP brukar inte bry sig om människor så knappast deras grej. Nu står gotlänningarnas färskvattenförsörjning emot Sveriges misslyckade cementmarknad.
De senaste åren har vattenkrisen varit en ständig fråga så hur tjockskalliga kan man vara på cementa som inte kunnat föreställa sig det här? Och det är slående att ministern börjar samla fakta NU. Bra koll.
För att utan MP så hade jag varit lugn att regeringen skulle ge cementa tillfällig respit och undanröja krisen asap.
MPs slutgiltiga mål är ju att lägga ner all verksamhet i Sverige och på det viset lösa jordens klimatutsläpp. Nu kan man nå en halvering av alla co2 utsläpp, i Sverige, till 2022 istället för 2030. Krisen nu ser dom som en möjlighet, inte som ett hot. Därav ett problem…
Tyvärr kan du ha rätt
Cementa fick ett 20-årigt tillstånd så sent som 2016, detta drogs nu in med kort varsel, mycket pga MP-S regeringens beslut att utöka natora 2000 områden 2018…
Detta handlar inte om dricksvatten heller, cementa har erbjudit att rena vattnet de idag pumpar ut i östersjön, och tillhandahålla det till gotlänningarna.
Det är ett enormt problem att spelreglerna ändra med så här kort varsel. Inga företag kommer vilja satsa i sverige om det inte finns långsiktighet i besluten.
Har viss erfarenhet av miljöprövningssidan. Det fokuserar mycket här i diskussionen på politiska aspekter, såsom vad S vill göra, vad MP kan gå med på etc. Men detta är en juridisk fråga. Lagstiftningen säger att Cementa måste ha tillstånd till att driva sin verksamhet. Det är brottsligt att göra det utan tillstånd. Dessa tillstånd meddelas av miljödomstolarna etc. Riksdagen stiftar lagar. Regeringen har ingen befogenhet att meddela dispenser från gällande lag (om inte lagen innehåller en bestämmelse som säger att regeringen får meddela dispens). Detta gäller oberoende av om regeringen åberopar rikets säkerhet eller upphäver Natura 2000 områden. Regeringen får inte plötsligt besluta om dispens från förbuden mot mord och våldtäkt för att vår infrastruktur eller rikets säkerhet kräver det. Jag ser få vägar, om någon väg, ut ur detta utan att riksdagen blir inblandad inom den tidsram som är aktuell. Så regeringen kan inte lösa problemet (även om de måhända har en viss skuld i att det uppstått).
Enligt miljöbalken kan regeringen bevilja dispens. Men man kan också ändra lagar när det är bråttom som pandemilagen, tillfälliga utlänningslagen eller olika lagar om beskattning när det uppstår kryphål.
Sjunkbomben, du kanske ska ta kontakt med dom sakkunniga på departementen och berätta med vilket lagrum regeringen kan agera. jJag tvivlar på att saken är så enkel som kommentatörer och bloggaren ger sken av. Det hänvisas bil.a. till 7 kap. 29 §, men är det ens applicerbart i detta ärendet?
Jag har fullt förtroende för att departementen tittar på saken för fullt och tar fram handlingsalternativ till regeringen.
Jag bara spekulerar i vilket handlingsutrymme som finns. Kan vara bra att veta när en lösning presenteras och vad regeringen då motivera denna lösning med. Det kan vara så att det finns politiska påtryckningar från MP att Cementa ska stänga ner på Gotland.
Inan Baylan kan uttala sig mera tydligt så måste han fråga miljöpartiklarna om lov. Det juridiska är inte problemet här, utan att undvika regeringskris. MP måste räddas till ( nästan) varje pris.
Varför har man inte gjort ett ordentligt arbete utan gråter ut i media och hotar med massarbetslöshet. Man tar hellre gråterskor i media i form av allehanda lobbyister istället för att ett ordentligt arbete.
Sista stycket i domen.
”Mark- och miljööverdomstolen anser därför att miljökonsekvensbeskrivningen, även med gjorda kompletteringar, är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön. Mark- och miljööverdomstolen gör därför bedömningen att det föreligger ett processhinder för prövning av Cementas ansökan om tillstånd”
Tycker cementas ledning har ett stort ansvar i uppkommen situation, det här ska man kunna och kan man inte har man råd med proffs om det rör så stora värden.
Länk till dom:
https://www.domstol.se/nyheter/2021/07/domstolen-avvisar-cementas-ansokan-om-takttillstand-vid-slite-pa-gotland/
Instansen innan gav Cementa tillstånd och ansåg underlaget komplett.
Inte lätt för Cementa att förstå när de får besked om att de är 100% rätt i första instans för att sedan vara 100% fel i nästa instans hos Svenska Statens miljödomstolsväsen. Det säger mer om miljödomstolsväsendet än om Cementa.
Om Cementa blev godkänt i första instans men 2a instans krävde några tillkommande kompletteringar för att kunna avgöra vore mer i linje. Inte som nu att det är undermåligt som helhet. 1a eller 2a instans är alltså direkt inkompetent i sitt domstolsutövande.
Politiker tjänar inget på att agera för att förhindra problem. Att reagera på ett uppstått problem får politiker att framstå som handlingskraftiga. Först måste det komma varsel på hundratusentals jobb, då kan man reagera. Det kan inte dröja länge innan varslen måste läggas och då är korten på bordet. Även vanligt folk kommer förstå att det är ett problem då.
Kalksten är ingen bristvara i Europa. Det tyska företag som äger fabriken i Slite borde kunna importer kalksten med fartyg till hamnen i Slite. Ett transportband från hamnen till cementfabriken och problemet är löst.