Börserna går svagt i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen och marknaderna i övrigt väcker inte heller någon uppståndelse. Marginellt är ordet för dagen. Bitcoin ger sig på nya försök nedåt för att bekräfta att det vare sig är en valuta eller en värdebevarare (eng store of value), vilket är det senaste påståendet när allt annat visat sig vara fel.
Ungefär så här intressant var Vallgatan |
Stockholmsbörsen gick svagt under gårdagen och OMXSPI stängde på -0.13%, medan storbolagsindex OMXS30 gick -0.16%. I USA stängde marginellt ned S&P-500 på -0.08%, medan Nasdaq 100 gick +0.23%. Det senare trots att den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan steg marginellt.
USDSEK har också försvagats marginellt och ligger nu på 8:27. Detta ledde till marginella rörelser i guldpriset som är ner -0.14% under morgonen och handlas på 504:- SEK.
I de asiatidska tidszonerna är det svaga och marginella rörelser som gäller. ASX 200 +0.18%, Hang Seng -0.32%, Nikkei 225 -0.21% och Straits Times +0.01%.
Vad som inte rör sig marginellt är den så kallade värdebevararen Bitcoin, som fallit -9.31% på 24 timmar enligt Coindesk och nu befinner sig i ett stödområde runt 32k. Brakar det kanske 20k – 22k är nästa och sedan 10k. Så frågan är vad Bitcoin ska kallas härnäst, nu när det varken varit hemligt, snabbt, billigt, fungerar som en valuta eller en värdebevarande.
I övrigt går podcastplattformen Acast till börsen till en introduktionskurs om 38:- SEK och en marknadsvärdering på cirka 6.7 miljarder kronor, i en kombination av nyemission och att tidigare investerare som Moor och Bonnier och viss management säljer av delar av innehaven. Att jag alls tar upp ännu en börsintroduktion av ett svenskt IT-bolag och stjärna i den så kallade nya ekonomin beror på att en hel del av Acast faktiskt från starten under de första åren utvecklades av en distansarbetande superutvecklare här hemma i byn. Långt före det var coolt med distansarbete.
17 kommentarer
Ytterligare en anledning till varför jag inte vill ha bitcoin (betallänk). Eller att om man har bitcoin åtminstone håller tyst om det.
https://www.svd.se/ranades-i-hemmet-pa-bitcoin-for-miljoner/i/senaste/om/root
Men kunde man inte spåra bitcoin? De kunde väl dessutom ha en backup?
Jag kom inte åt hela artikeln (betal). Vet inte om det är möjligt att stoppa överföringen? Om du blir rånad på dina bankmedel så kan du ju kontakta banken och ha chans att få överföringen stoppad. Men om du blir rånad på bitcoin: Vart vänder du dig? Hur gör du? Går det att stoppa?
Enligt GP pågår det utredning om grovt penningtvättsbrott som handlar om vart Bitcoin tog vägen efter rånet…
Nej, det går inte att stoppa eller rulla tillbaka. På banker kan man iaf ha överföringsgränser etc, och förstås rulla tillbaka.
Sedan gick bitcoinen att spåra, men genom omfattande transaktioner och växlingar till andra kryptovalutor bröt man spåren. Nu kan man iofs rimligtvis åtala växlingsfirman för pengatvätt, men sitter den firman utanför Sverige är det "brott begånget utomlands" och svensk polis skiter i det.
Cornu: Så tänkte jag också, dvs. "pengarna" (bitcoin) är för alltid borta för de som blev rånade.
Man grep ju två rånare som väl nu dömts att betala tillbaka två miljoner, så de rånade kommer ha en tillgång i form av en fordran på Kronofogden. De kanske kan sälja den tillgången som en NFT?
Jag kan detta med Bitcoin för dåligt för att ha någon uppfattning om vad som är möjligt. Jag blev mest förvånad att det alls gick att råna någon på dem. Men du har rätt i att penningtvättsbrottet kan avse någon som varit en del i kedjan och att det sannolikt blir icke utredningsbart för svensk polis när spåret försvinner utomlands. Jag bara återgav vad GP skrev.
Rånet var standard hemrån, dvs tortera offren tills de för över alla pengar. Ingen säkerhet är bättre än offrets förmåga att motstå tortyr.
Det är därför du a) aldrig ska ha något du inte bara direkt är villig att ge bort hemma b) ska ha överföringsbegränsningar på alla bankkonton, som bara kan lyftas genom att du besöker bankkontoret
Nästa grej för crypto är att det är konst, sk. "non-fungible token". Alla vet att konst kan vara värt hur mycket som helst.
Ett NFT såldes nyligen för 69 miljoner dollar. Jag tror knappt det är sant. (Morgonstudion idag SVT). Man kanske skulle …
Föreställde konstverket en tulpanlök.
Hittar inte TBC – Tulip Bulb Coin.
Wow: Vi är inne på liknande tankegångar. Tulpan var det första jag tänkte på när jag kollade på programmet. Jag sitter nu och gör ett digitalt konstverk (en tulpan), och hoppas på det bästa …
Detta hänger starkt ihop med inte minst Facebooks stora framtidssatsning. Facebook vill tjäna pengar på att vi inte bara skall visa vilka vi är på en hemsida. Vi skall ha virtuella hem, dit vi kan bjuda gäster att se hur vi har det, där vi kan titta på fotboll eller film tillsammans. Eller… skryta med vilken virtuell konst vi har, eller för den delen om vi äger ett unikt arkadspel kanske som man bara kan spela på om man blir hembjuden till just mitt virtuella hem.
Så det kan bli nåt. Svårt att bedöma om det lyfter. Men folk älskar ju att visa vilka dom är, signalera på olika sätt. Så en succé är inte uteslutet.
Googla "Facebook Horizon" för den som inte vet. Dom har lagt så enorma pengar på detta, så de bettar farmen på att det är framtiden. Skall bli intressant att följa.
Observer, lycka till. Jag tror du har något stort på gång. Bara att flexa några timmar ifrån jobbet. Som tips tror jag du ska gå direkt på lökarna. Ut i solen och finn inspiration 🙂
Jag var tvungen att slå upp vad NFT var för något. Fascinerande. Värdet består i att det inte är fungibelt och därmed inte kan användas för utbyte till skillnad från Bitcoin (och pengar). 69MUSD för en "unik" serie ettor och nollor. Som hittat!
@Patrik: Om jag förstår det rätt är det bara gamlingar som alls använder FB längre så tveksam till den satsningen