Medan media pratar om att bostadspriserna nu lugnar ner sig, så uppvärderade Booli gården med nästan två procent i maj, jämfört med aprils uppvärdering om fyra procent förvisso lite lugnare, men likväl en årstakt på +54% på tolv månader. Hur ser det ut för dig?
Inte bloggarens bostad |
Kort sagt fortsätter bostadspriserna stiga, utifrån statliga SBAB:s ägda Boolis värderingar som baseras på faktiska affärer. Åtminstone stiger de här ute på landet med pendlingsavstånd till Göteborg.
Värderingsintervall |
Åsikterna i media går isär. SvD skriver att “bostadsmarknaden kyls av” medan Dagens Industri kör med “väldigt kraftiga prisökningar – främst på villor”. Både SvD och DI hänvisar till Mäklarstatistik, men det handlar väl om vad för rubrik som man bedömer är klickvänlig.
Som bloggen gått in på tidigare är dock Mäklarstatistiks siffror rätt meningslösa. På grund av hur de beräknas säger de väldigt lite om den senaste månadens utveckling, då fem av sex faktorer för de senaste siffrorna är tidigare månader.
Men hur ser det ut med era egna bostadsvärderingar eller utvecklingen lokalt? Kyls av eller kraftiga prisökningar?
Har Gert varit framme? |
82 kommentarer
Booli upp 1% till 5,2M (hög säkerhet enligt Booli) på 18månader upp 37%.
Mäklare A – Budstartspris 4,5M
Mäklare B – Värdering 4,8M +/- 200kkr
Gissar på att Boolis värderingar är något i överkant.
Boolis värdering låter väl inte orimligt med tanke på att mäklare gärna kör lockpriser. Senaste åren de fastigheter jag har kollat har ju i stort sett samtliga gått på markant över utgångspris. Så +8.3% över 4,8m startpris eller +15% från 4.5m startpris för att nå 5.2m är ju fullt normalt eller rent av lite lågt. Iaf runt västkusten/gbgtrakterna.
Bra villaområden i Gbg stiger med 20-30% över utgångspris trots startpris på 10 miljoner. Cash finns. Studenterna firar. Hoppas dom hinner spara ihop till kontantinsatsen i god tid.
Jag tror villor i bra områden har extremt hög volatilitet på priserna nu. Mycket svårt att förutse slutpris och värdering.
Slutpris beror på objektet och om det är minst två budvilliga kunder.
Inte för att jag brukar försvara mäklare, men just nu tror jag det är mycket svårt att sätta ett utropspris som är rätt.
@AGGE: Ger dig rätt där men på den senaste tiden har det varit 10-15 budgivare per sådant objekt på dom ex. jag kollat på för skoj skull. FOMO kan lyfta priset mer än man tror precis som på börsen. Nu vill ju alla köpa aktier.
AGGE, den ena mäklaren pratade om Budstartspris. Sen verkar det numera vara praxis är ligga som kommande objekt, för att känna av marknaden och samla bud. Såld innan visning är rätt vanligt här för de attraktiva objektet.
Hoppas hitta en köpare som inte tittar på ostpriset, samt uppskattar 5,3m i takhöjd.
Goofy, studenterna har väl följt restriktioner och sitter nu med hela CSN som insats får man hoppas. Lite FOMO på det, så kan det nog pumpas upp lite till
@Wow: Tror i och för sig inte att studentkostnaderna har varit 0 senaste 2020-2021. Hyran har ju till och med ökat och även matpriserna. Har CSN ökat?
Goofy, jag tänker på de som kunnat bo i mammas källare med gratis mat. Lite dålig koll på vad beloppet ligger på. Men det går kanske att komplettera med ett körkortslån. Hoppas själv MP inför det där friåret igen.
Wow, Dom rika Göteborgarna bor i nyare hus utan källare. Vi har dock inte blivit av med fuktskador för det. Det är svårt att undvika när man går runt i allt regn och blåst.
Varifrån får folk 10M cash att låna, dvs 1,5 MSEK bara för handpenningen ifrån. Måste väl vara bostadskarriär?
@Teheimar: Finns inte så jättemycket villor i bra områden i Göteborg men sen har Gbg inkl. kranskommuner ca. 1,5% inkomstmiljonärer och runt 1 miljon invånare så ca. 15 000 tjänar >1 miljon. Dessutom finns det många som gjort bostadskarriär samt folk som trixar lite med sitt konsultbolag och maxar lönen och därmed lånelöftet. Det är inte omöjligt att två vuxna i 30 årsåldern har 1M sparat även om dom bott i HR. Dom som bott i BR eller sparat i aktier har säkert handpenningen med.
Uppenbarligen är det inte för dyrt då objekten går.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
8 660 000 kr +656 000 kr senaste 6 mån.
Den artificiella uppgången är mer än vad vi har i lån. Bott här i 18 år. Grannen sålde sitt något större hus för 9.5M för någon månad sedan, så nog stämmer det rätt bra.
Räknar lite. Värdeuppgången på vår villa är omkring 25.000 kr PER MÅNAD utslaget på de senaste 18 åren. Förort Stockholm.
Frågan är om jag har råd att flytta från denna vinstmaskin?
Upp!
2019 aug köpepris + 2 %
2020 aug köpepris + 13 %
2021 juni köpepris + 33 %
Mellanstor mellanmjölksstad. Prisökningarna är dock också ganska relevanta, det är poppis att köpa hus!
"opålitligt värde", har det inte sålts några grannfastigheter alls?
Det kan vara så, eller att den fastighet som du låter AI-tjänsten värdera, har en eller flera svårbedömda parametrar.
Värdeår på huset och standardpoäng kan slå extremt fel på ett äldre välhållet hus.
Fastigheten kanske är ovanligt stor eller ovanligt liten eller samtaxerad.
Stor biarea eller väldigt liten eller stor boarea. Kan vara värdefullt eller inte beroende på hur pass användbar den är och hur välinredd biarean är.
Läget på fastigheten kanske triggar någon parameter som gör att det blir svårare att sätta värde.
Utsiktspotential, strand eller strandnära, områdets popularitet, går tomten att dela?
Om automatisk värderingstjänst hamnar inom 15-20 % får det nog anses som mycket väl godkänt. En proffsvärderare har ju en felmarginal på 5-15% eller mer beroende på objekt och läge.
Förväntad prisvariation ökar när det är få jämförbara objekt på försäljning i närheten de senaste åren.
I närheten av Cornu såldes ju Bengtsgården för 2,8M. Så boolivärderingen är lite märklig. En mäklares värdering på landet väger såklart mer och där gäller i vanligt ordning – läge, läge, läge. Som sagt boolis värdering här är oskäker av en anledning. Sorry Cornu, men gården, har nog typ halva värdet på marknaden.
Fniss. Det där var ingen gård. Det var ett envåningshus sommarhus med villatomt och diskutabel standard, utan mark och byggnader. Min gård låg ute för 2.9 MSEK redan år 2006. Du kan dock inte få fram priserna för jordbruksfastigheter online då gratistjänster inte har dessa. Senaste relevanta jämförbara gården gick för 10 MSEK, men då var det mindre mark än jag har. Du bör nog förlita dig på trovärdigare källor än de du läst.
Titta på vad en vanlig villa i Sätila går för nu istället för sommarhus långt från buss och byn. Typ 4-5 MSEK, mindre än min villa dock. Tillkommer mark och övrigt.
Kyrkstallvägen 150 m2 en km från mig. 4350000:- i mars. Sedan dess har priserna stigit. Mitt hus är 190 m2. Och har inte 700m2 tomt utan byggnader och utan egen sjö.
Min poäng är att Boolis intervall stämmer.
Kollade upp den andra gården. Gick för 10500000 år 2016, men huvudbyggnaden var något större, åtta rum istället för sex. Hänt lite med priserna sedan dess dock. Jag hade en värdering vid bodelning på 4.5 år 2015. Du bör nog se över vilka källor du bygger din verklighetsbild på. Vill du veta mer om trovärdigheten och vem som ligger bakom det du läst kan du maila mig.
Lät som en gård på namnet. Då stämmer kanske intervallet, har verkligen inte lokal kännedom. Vet bara att boolis siffror ibland kan slå riktigt fel, och är inte är en mäklarvärdering. Osäker på vad booli tar hänsyn till vid gårdar. Najs uppgång ifrån bodelningens värderingen. Själv så blev det försäljning vid bodelningen för 2,5 år sedan då kalkylen för att lösa ut inte gick ihop. Bumpy ride på den
Wow
Det blir otroligt märkligt när du tror att du vet bättre än ägaren (Cornu) samt Booli som satt ett stort intervall på Cornus fastighet.
Östergren, nu är nog Wows enda fel här att han har förlitat sig på en källa där 99% av allt som skrivs om mig är rena lögner författade av en härifrån bannad person som där pratar med sig själv via 5+ olika signaturer.
Enda man kan säga om det är att Wows omdöme på källval kanske är diskutabelt, vilket förstås kan ställa annat han skriver i en annan dager.
Omdömmet följde tidsspämpeln. Jag poängterade bara att stor osäkerhet innebär även att man lätt hamnar utanför intervallet. Vilket Cornus siffror visar angående granngården som såldes för 10500000kr år 2016. Det har ju varit en enorm uppgång sen dess. Men visst ni har rätt, och jag fel. Ägaren vet bäst, och betydligt bättre än booli i detta fall. Förlåt, ni får såklart ifrågasätta allt annat jag skriver. Vill dock minnas jag brukar ange källor. Men i detta fall killgissade jag.
+27,8% enligt Booli sedan vi köpte fastigheten för ca 18 månader sedan.
Inför omförhandling av lån gjordes värdering av mäklare för ca 5 månader sedan som innebar en höjning av uppskattat värde med +6,2%. Sedan dess har det gjorts vissa renoveringar som även mäklare trodde skulle höja värdet.
Således uppgång på mellan 7-27% beroende på vem man frågar.
Materialkostnaderna skenar vilket pressar upp priserna på nybyggen. Det talar för att priserna kommer fortsatt öka på begagnade bostäder.
https://omvarldsbevakning.byggtjanst.se/artiklar/2021/maj/rakna-med-skenande-
priser-pa-byggmaterial/
Som en parantes så skenar elpriserna också i SE3 och SE4.
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/jBR5EA/elpriset-kan-skena-i-sommar–sa-ska-du-tanka
Förr har det alltid varit slutet på en uppgång när villor börjar öka i värde mer än borätter. Och nästa steg är en nedgång på hela marknaden. Där borätter rasar mest. Och sen börjar det om efter några år med uppgångar igen.
Vad triggar raset? Och när tror du?
Själv gissar på att det händer något efter valet -22. Fastighetsskatt vore ju lämpligt för att kyla marknaden. Men vi får se vem som vinner.
Eller så stannar priserna ett tag till politikerna hittat på hur man ska få upp svenska folkets kreditvärdighet och betalningsförmåga så att priserna kan ta fart uppåt igen.
Jag har ingen gissning på vad som kan trigga en nedgång. Jag har upplevt det som i det närmaste slumpmässigt tidigare. Det plus att allt denna gång är så annorlunda. Aldrig förr har vi haft en så underlig ekonomi med noll ränta och massor av nytryckta pengar. Men så är det nog iofs alltid att man upplever där man står just nu för unikt.
@Patrik: Jag och du har inte upplevt en sådan ekonomi tidigare men om man zoomar ut har det nog funnits flera tillfällen i den ekonomiska historian där scenariot har varit liknande.
Jag håller med. Kanske är annorlunda nu men? Mycket geopolitiskt nu som kan bli av värre karaktär. Brister och efterfrågan där råvarupriser drar. Högre räntor? Vem vet men jag blir inte förvånad om festen snart är över.
@Nisse: Kanske men jag tror inte att det är annorlunda nu. Det är väl just tajmingen som är så svår och kan vara annorlunda jämfört med förr. Vi kanske har låga räntor i 30 år till eller så har vi det i 3 månader. Någon gång går dom upp.
Nisse, vissa elbilsmodeller dras nu med 12-18 månader väntetid (uppskattat). De bygger visst såfort de får tag i halvledare samt batterier. Suez-felparkeringen påverkar väl fortforande delar av supply-chain.
Var inne på mediamarkt och tittade deras nya serie med m1:an. Leveranstid 3-4 veckor i bästa fall. Förlorade GPU-lotteriet förra veckan, låg tilldelning av 3080-kort.
Orten upp 38% förra året. Drygt 60% nu på två år. Helt sinnessjuk utveckling.
Helt sjuk ja, 60% låter helt galet.
Ja med tanke på hur tillgångspriserna ökat är jag inte förvånad om vi vill ha mer pandemi. Man blir ju rik på det.
Ja uppgången på tillgångar, det som kallas "assets" på engelska är ett mycket intressant fenomen. Den som klurar ut detta fenomen och förstår det på rätt sätt kommer kunna tjäna en hel del.
Frågan jag ställer mig just nu är om vi kan ha en fortsatt rusning uppåt på "assets" men samtidigt få en nedgång på bostäder. Som ju faktiskt är "assets" även om de som använder sin bostad till att bo i inte bör räkna den som en "asset".
Jag vet inte. Kan bostäder böra gå ned/rasa samtidigt som "assets" i övrigt går upp. En unik decoupling i så fall kan jag tycka. Jag velar fram och tillbaka. Det är en spännande tid detta.
Patrik, det är enkel matematik med 2 variabler.
Nr 1. Obligationsmarknaden styr. 40 år med sjunkande räntor i US har gjort att assets ökat i värde då obligationer ökat i värde.
Nr 2. Centralbankerna.
Det ena stavas väl finanspolitik och det andra penningpolitik.
Finanspolitiken kan styra så att en del assets går ner i pris samtidigt som andra går upp som ett resultat av penningpolitik och oblissarna.
Chart US 10 year sedan 1962:
https://www.macrotrends.net/2016/10-year-treasury-bond-rate-yield-chart
Som ni ser trendade räntan upp från 1962 till 1982.
Enligt länken nedan avkastade S&P500 noll efter inflation 1966 till 1982.
https://awealthofcommonsense.com/2014/06/1966-1982-stock-market-really-bad/
2%
Så länge man bor där man bor (och bott ett bra tag) och inte har några planer på att flytta de närmaste 15 åren känns det skönt att helt enklelt inte behöva bry sig om hela den här hysterin…
Det enda som ökar på gården är taxeringsvärdet – dåligt med försäljningar i området.
Övernattningslägenheten i Stockholms norra närförort har etablerat sig över 4 mille sedan i oktober och hoppade upp 3% till i senaste Booli. Antagligen drivet av att det fortfarande finns vintage 50-60 tal i originalskick och de sticker väl en mille efter renovering (stambytt förening så ytskikt och kök borde gå att göra kostnadseffektivt).
1,6% eller om man så vill 4300sek om dagen senaste månaden, sommarhuset nog mer.
1 juni 2021 så hade det gått 5 år sedan man strypte möjligheterna att på nya bolån värdera om huset.
Tänkvärt att det alltså har varit "bromsen i" för bostadsbankomaten senaste 5 åren.
Från och med för en vecka sedan så frigörs det för varje dag, för ganska stora grupper, låneutrymme motsvarande 5års prisuppgång.
Vad är uppgången på 5år uppe i? 100%? Många miljoner som kommer kunna plöjas in i sommarhus och poolbyggen framöver.
Sen inflyttning och betalt boende så jag fått 1800kr om dagen efter 22% skatt för att bo. Lite mer ifall jag lägger till föreningens kapitaltillskott. Galet. Bättre att homestyla än att gå till jobbet ju.
Ja jobba gör man numera inte primärt för lönen utan för att bygga kreditvärdighet så man kan maxa belåningen. Sköna nya värld?
Precis, den där kreditvärdigheten behöver man ha. Då är det bra med fastanställning hos en trygg arbetsgivare där man dessutom får gott betalt för att arbeta hemma. Maxade belåningen sist, nu finns där nog möjligthet att låna upp en halv mille utan att behöva amortera.
Jag svarar nej på frågan, eftersom jag har barn bl a
Nej det är såklart fördjävligt, det tycker jag också. Men vad ska man göra. För att citera Cervankas "Den som inte är satt i skuld är en idiot"
Precis det är faktiskt för djävligt. Frågan är bara när, eller om det redan gått för långt för att hantera. Här behövs nog lite fördelningspolitik.
Skicka in politiken att lösa vad som politiken skapat är tveksamt. Tror mer på åtgärder som att trappa ner RBs obligationsköp och slopat ränteavdrag. Men inte minst; låt bankerna låna ut enligt eget huvud men låt de samtidigt också ta risken. Det skulle inte vara några 0.7% i ränta om man kunde lämna in nycklarna till huset för att lösa lånet.
Med fördelningspolitik, avses fastighetsskatt värd namnet. Sen kan ränteavdraget plockas bort.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sommarhuset upp solida 400% sedan köp för 5 år sen enligt Booli.
Fortfarande för billigt (11 k/kvm boyta) och Stockholmare och utlänningar kommer fortsätta pressa upp priset.
Bättre än börsen. Najs, grattis.
Östergren, säljläge kanske? Men det beror kanske på hur pesten utvecklar sig framöver.
Problemet om du säljer och får cash är att "now you got a million dollar problem" pengarna måste ju placeras någonstans och vill du verkligen sitta med cash som staten medvetet förstör värdet av?
Cornu. Inte så mycket i kronor räknat på min minoritetsandel men otroligt mycket värt i livskvalitet.
Wow. Har svårt att se att 11 k/kvm är säljläge.
Larson. Inget fel att sitta med cash eller hus om man trivs med det. Värre om man mår dåligt över sin beslutsångest och ständiga jämförelse med andra individer.
Östergren, Tänk vilket pristryck det blir när Italienarna byter ut semestern på det tyrrenska havet mot det vackra Kattegatt.
Lika troligt som att svenskar börjar semestra i Sibirien.
Goofy. För att undvika alla missförstånd så avser jag Sibirien/Ryssland och inte Sibirien/Vasastan/Sthlm.
Tack för förtydligandet. Var precis på väg att missförstå som jag alltid gör =) Varför tror du att det inte är troligt? Inget slår väl jordgubbstårta och växlande molnighet en skön Juli-dag?
Östergren, jag menar att sommarhusen är rejält uppumpade. Många tröttnar kanske snart, post-pandemi. Är ju en del kostnader förknippade med ett sommarhus också. Och ligger det 20-30 mil bort krävs ju ett rejält intresse. Men visst 11k/kvm låter löjligt lågt. På näset här nere är det snarare 100-200k/kvm ifall man klarar sig att bo en bit ifrån havet relativt sett.
Wow. Det är en fd hyresfast som är omstämplad till småhus. Iom med att kåken är från tidigt 1900 saknas vattenburen värme men 3 eldstäder samt luftvärmepump blev lösningen.
Annars är det väl som vilket hus som helst med fiber etc.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Boolis värdering från 8.1 mil dec -17 till 11.5 mil maj -21.
Booli saknar verklighetsförankring…
Booli värdering är skit samma som hitta. Det finns UC värdering som är mer rimligt.
Vad gjorde ni i 2018-2019,som inte köpte nånting och skriker priset är för högt idag?
Priset är inte för högt. För högt hade det varit om det inte funnits köpare.
Ger inte så mycket för Boolis värderingar. Pratade med banken nyligen och deras värdering var hälften. Ska tilläggas att ingen av aktörerna sett bostaden.
Fungerar rätt hyfsat där omsättning av liknande hus är rätt lik.
Husen som jag sålde för två år sedan gick 5% över boolis värdering. Men det var en rätt sjuk budgivning med 34 intressenter och 7 budgivare.
@JH samma erfarenhet, provade att värdera mitt hus och det blev en total överraskning, åtminståne 2 millar mer än jag kommer att kunna sälja för. Men visst något nytt utrymme för bostadsbankomaten finns det nog, men inte 2 millar helt upp åt väggarna, speciellt som de visar hur de räknat ut värdet, all liknande objekt gick ju för mindre än mitt med ca 1,2 till 2.
Men visst kanske jag fyllde i något fel får prova igen.
Som "Wow" skriver, kan det ju bli budgivningar och priserna som visas baseras ju på tidigare erfarenheter.
Men i mitt fall skulle min villa på landsbygden vara värd lika mycket som bloggarens gård, vilket jag finner osannolikt.
…men så var det ju det där med budgivningar också.
Kommer inte få veta heller, för jag har inte köpt villa för att tjäna pengar.
Ska på visning idag och spä på hetsen på bostadsmarknaden.
Har ingen komplett dataserie från husköpet 2017 (på mellanstor bruksort i Mellansverige), men under 2018 fick jag månadsvis värderingar av Booli som låg på 104 % till 131 % (juli) och tillbaka till 99 % av faktiskt marknadspris 2017.
Sen slutade de leverera siffror, fick bara varje månad "Den här månaden kunde inte vi ta fram en tillräckligt pålitlig värdeindikation för den här bostaden." från slutet på 2018 och mailen upphörde komma senare under 2019.
Nu 2021 återstartade jag bevakningen, med 146 % och 149 % (av 2017 års marknadspris) de senaste två månaderna. Låter dock högt jämfört med vad nya grannar på gatan fått betala för sina hus.
2017 värderades mitt hus till 3,5 plus minus 300K, nuvarande värdering 6,2 miljoner. Det är inte hållbart någonstans, synd om yngre generationer utan medel.
Bohuslänsklassikern ”våra barn har inte råd att bo kvar-hjälp oss”, samtidigt som ”ingen” inte vill sälja till högsta pris, gäller nu i var och varannan kommun i riket.
Gissar att mitt hus på centrala Hisingen stigit med 80% på 8 år. Säljer tidigast om 10 år.
Hur ser marknaden ut då?