Om marknadshyror ska införas i Sverige blir nuvarande system för bostadsbidrag en orimlig subvention av fastighetsbranschen, utöver den subvention bidragen liksom ränteavdraget redan är av bankerna.
Fastighetsbolagens vinster ska ej subventioneras av staten |
Idag finns ett antal system för så kallade bostadsbidrag, inklusive Försäkringskassans bidrag till barnfamiljer. Likt ränteavdraget handlar det om i praktiken en ren subvention av svenska banker i fallet att man äger en BRF eller villa, då det är räntekostnaderna som man får bidrag för, samt medlemsavgiften i bostadsrättsföreningen vilket också oftast mestadels är räntor.
Det finns även bostadstillägg för pensionärer via Pensionsmyndigheten vilket också kan klassas som bostadsbidrag.
Ska marknadshyror införas – vilket kommer innebära högre hyror i de flesta fall på grund av monopolen och oligopolen bland hyresvärdarna samt det kommunala utbudsmonopolet via planmonopolet – så är dessa bostadsbidrag subventioner av fastighetsbranschen och dess vinster. Skattepengar ska gå direkt till företags vinster utan någon egentlig motprestation.
Därmed är bostadsbidragen helt orimliga, ännu mer orimliga än de tillsammans med ränteavdragen kan anses vara idag, då de finansierar bankernas vinster. Allmänheten uppfattar ofta ränteavdraget som att de själva får bättre råd till att välja bostad, men allt det egentligen innebär är att folk har råd att ta större lån och generera större vinster för bankerna än annars. Allt annat lika skulle frånvaron av ränteavdrag sänka bostadspriserna, och med det även bankernas utlåning samt bankernas vinster på motsvarande vis.
Ska marknadshyror införas måste bostadsbidragen begränsas så att de högre hyrorna inte bara blir skattefinansierade. Fastighetsbolagen ska inte få dia vinstpengar på skattebetalarnas bekostnad.
Socialdemokraterna vill nu se en nedtrappning av ränteavdragen rapporterar Dagens Industri, vilket verkar ha ett majoritetsstöd i riksdagen annat än av de bankkramande Moderaterna, som vill se fortsatta vinstsubventioner för bankerna.
Vi har redan sett många exempel på korporativism i Sverige, där man avreglerat och privatiserat och där staten på så vis skapat enorma skattefinansierade vinster åt privata företag. Låt oss inte göra samma misstag med marknadshyror.
Förslaget om marknadshyror som det presenterats bör förpassas i papperskorgen och reformer av den svenska dysfunktionella bostadsmarknaden och bostadspolitiken bör ske med ett helhetsgrepp istället för att ensidigt gynna privata företags vinster och skapa ännu mer problem än man löser. En fungerande marknad innebär inte ensidig avreglering av efterfrågan men reglering av utbudet, samt statlig subvention av företags vinster. Vad allmänheten vill ha är utbud, dvs gott om valmöjligheter att flytta till snabbt. Ska man börja bara på ena sidan så är det där, inte på efterfrågesidan via marknadshyror. Marknadshyror skapar inte fler bostäder på en oligpolmarknad, utan stänger bara ute folk.
Bloggen upprepar:
– avskaffa monopolen och oligopolen bland hyresvärdar – förbjud mer än en högsta andel ägandet av hyresrätter i en kommun eller stadsdel
– avskaffa planmonopolet, och begränsa kommunernas planering till infrastruktur och översiktsplaner, så den största fastighetsägaren på orten inte kan stoppa nya bostäder
– förbjud kommunerna att äga hyresrätter och tvinga dem att sälja allmännyttan om de vill ha kvar sitt planmonopol
– tillåt fri uthyrning av alla bostadsrätter så vi får 100 000-tals nya hyresvärdar för en fungerande marknad, alternativt förvandla alla bostadsrätter till äganderätter
– förenkla byggnormerna för att möjliggöra enklare bostäder
– tag bort alla flyttskatter, inklusive reavinst på bostaden man bor i
Därefter kan man börja diskutera fria marknadshyror, när tillgångssidan åtgärdats och det finns 100 000-tals hyresvärdar att välja bland.
59 kommentarer
Bättre då att slopa marknadshyror. Och slopa ränteavdrag.
Avskaffa fri prissättning av villor och bostadsrätter på samma gång.
Den fria prissättningen på villor och bostadsrätter är ett bra exempel på varför marknadshyror inte kommer leda till mer byggande, större utbud, ökad konkurrens och prispress.
Nja. Det är detaljplanerna dom sätter stopp för fler villor.
Hyresmarknaden däremot verkar fungera bra i andra länder där den är "fri"
Turboprop. Nej hyresmarknaden fungerar inte bra i andra länder där den är fri. Den börjar i princip bli fri även i sverige vilket är en del av problemet idag. Hyrorna hålls till stor del uppe av bostadsbidrag i nyproduktion och mindre attraktiva områden. Jag läste att bostadsbidragen i finland skjutit i höjden sen de införde "marknadshyra".
"Det är detaljplanerna dom sätter stopp för fler villor"
Det är ju exakt det jag menar, marknadshyror kommer enbart leda till högre hyror, det kommer inte byggas mer och konsumenterna kommer inte gynnas (vilket de gör på en helt avreglerad marknad).
Ja svensk nyliberalism är allt för ofta bakvänd i den aspekten att staten skall stå för kalaset/reformen. Många är branscherna som upprätthålls utav subventioner för utom räntebidrag till bank blir bostadsbidrag fastighetsbolagsbidrag?
Stryk "svensk".
All nyliberalism bygger väl på att dia skattepengar eller att staten ska gynna företagen på ett eller annat sätt?
This guy gets it.
Alltså detta är rätt skrämmande så rätt de hade.
"Kapitalet höjer hyrorna
och staten bostadsbidragen
så kan man fiffla en smula
med den järnhårda lönelagen
och till och med betala mindre i lön
än priset för mat och för hyra
för staten skjuter så gärna till
om levnadsomkostnaderna blivit
allt för dyra.
Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar."
Blå tåget.
Ett bevis på att det varit så här ganska länge…
Exakt. Ingenting har hänt och ändå presenteras dagens Sverige som något nytt.
Att ens behöva höra samma diskussion 49 år efter låten släpptes är absurt. Och folk tror att det är annorlunda nu. Jo tjena.
Hm, skall man slopa ränteavdrag så lär man slopa skatt på ränteinkomster också. Jag kan inte tänka ut alla möjligheter till upplägg som uppstår…
Vi har aldrig underhållit dylika principer tidigare.
Anders H: Slopande av ränteavdrag att ses som en självklarhet eftersom ingen anledning finns att för det offentliga subventionera en kostnad som härrör ur kreditdriven konsumtion.
Ränteinkomst är en inkomst och skall som sådan av princip beskattas.
De två argumenten härovan leder sammantagna därmed till att där finns ingen försvarbar anledning till kvittning av ränteinkomster mot ränteutgifter.
Men det är ju så här kapitalismen ska fungera? Se på skolorna.
Peje Emilsson hos Moderaterna fifflade ihop friskolereformen Carl Bildt, sen dansade han ut på den marknad han skapat, grundande Kunskapsskolan och blev skitrik.
Nu sitter några Centerpartister och SMS-ar under bordet med några fastighetsägare medan de förespråkar marknadshyror? Klart de också vill bli rika, eller?
*under Carl Bildt
Kapitalism – Socialdemokrati -Moderater.
Oavsett vilka som styrt Sverige har de alltid gynnat fastighetssektorn.
Alltså Östergren, det gäller ju att få nåt i utbyte istället för att villkorslöst pissa skattemiljarder över det privata näringslivet. När Kry erbjuder "Läkarbesök" för myggbett och passar fakturan rätt in i regionkassan kan det vara dags att ställa Östling-frågan "Vad fan får vi för pengarna?" Eller när käcka Bauer-skolan tömde kontona, satte bolaget i konken och dumpade eleverna på kommunerna. Osv osv. Gynna, visst, men gynna villkorslöst? I think not.
Är lika trött på spektaklet som du.
I en "riktig" marknadsekonomi så ska Staten hålla sig borta från "marknaden" och ger fan i att pilla och peta
Stefan. Då får du söka dig till en annan planet.
…och Sovjetunionen var inte riktig kommunism.
Visst är det så.
Räntesnurrorna var väl specialdesignade för de som bygger ut vindkraften.
Ben Dover: Insiktsfullt uttryckt. En statsdirigerad planekonomi i ett diktatoriskt enpartisystem där staten sammansmält med partiet och där ekonomins enda syfte är att stärka stats- och partibyråkratin och med det dessas företrädare har inte ett piss med Kommunism att göra.
Det hela synnerligen noggrannt utrett av Rudolf Hilferding allaredan på 1930-talet.
Nja, oligarkins järlag av sociologen Robert Michels (1876–1936) i hans bok Zur Soziologie des Parteiwesens in der modernen Demokratie från 1911 sammanfattar detta ännu bättre.
Sen har vi förstås första och andra lagen av Parkinsson att luta oss emot också.
Mises arbete med det så kallade socialistiska kalkyleringsproblemet är ytterligare en pusselbit.
Så det är inte alls konstigt det blivigt som det är nu.
Allt detta började med ett löfte om billigare boende för övrigt.
Ett folkpartistiskt löfte är väl bäst att påpeka.
@Ben Dover:
Eller så är bara Staten en usel kund. Man kan vara för privatiseringar och samtidigt inse att det är idiotiska att Staten ska dega ut massa stålar för islamistfästen eller tramsskolor med glädjebetyg eller att någon ska fråga om myggbett över mobilen.
Problemet i dessa fall är att Staten betalar för en undermålig produkt och bara accepterar det i privatiseringens ära. Det är samma typ av problem som svensk höger klagar på ex att folk fifflar med bidrag.
I båda fallen har problemen samma bakgrund, Staten faller i sin kontroll av vad de ska dega ut pengar för.
Anders Rydén: Tack för replik. Den sociologiska aspekten hos Michels är ej försumbar utan snarare av vikt. Och kan väl dessutom ses som en utveckling av Webers teser om institutionaliseringen hos organisationer av viss storlek … åtminstone tyckte jag mig tolka det dithän vid läsning av Ekonomi och Samhälle I-III från Argos förlag för vad som börjar bli några år sedan.
Mises och Hayek et consortes gjordes rent hus med för väldigt länge sedan och jag ids inte ens påminna mig diskussionerna och argumenten. mvh
Tim: låt mig citera en moderat kommunalpolitiker som uttalar sig om äldrevård, men vars slutsatser kan utsträckas till att omfatta t ex skola. Han har sagt fler bra saker, men t ex:
En god äldreomsorg skapas främst genom annat än avtal och avtalsuppföljning. Den skapas genom ett långsiktigt arbete där kontinuitet, kompetens, ett personalnära ledarskap, en god organisationskultur och ett ständigt arbete med att utveckla och försöka efterleva riktlinjer och rutiner står i centrum.
Det uppnås enklast i egen regi, tyvärr. Dessutom är skola och vård sånt som ses som kärnverksamhet för det offentliga, och vilka privata bolag har egentligen outsourcat kärnverksamheten framgångsrikt?
Chifen; "En statsdirigerad planekonomi i ett diktatoriskt enpartisystem där staten sammansmält med partiet och där ekonomins enda syfte är att stärka stats- och partibyråkratin och med det dessas företrädare"
Citat ur Socialdemokraternas valmanifest för 2022 ?
Hö hö sosse bad snygga tjejen good
Det är märkligt att så många på högersidan har en så naiv syn på hur den kapitalistiska marknadsekonomin fungerar och dess drivkrafter.
…samtidigt som de ska föreläsa för dig om vad kapitalism är.
Det var väl Carl Schlyter som nyligen skrev att han blev skälld för kommunist och socialist när han förespråkade en återgång till policies som Thatcher ochj Reagan hittat på. Vänsterblivna i all ära, högernedsatta verkar vara värre skadade.
Det är för att socialister är bäst/värst på kapitalism – de tror ju att ALLA problem kan lösas med pengar.
Det tror man inte till höger, även fuldenominationen av högern som råa kapitalister är ett socialistiskt påhitt av memekaraktär.
Case in point, givetvis kommer det in en kille och säger "ackshually, vänstern är kapitalister" och förväntar sig att bli tagen på allvar.
Bra där, kanske du kan berätta om hur nazisterna var vänster och hur sossarna var nazister under kriget?
Med tanke på nationalsocialisternas vurm för återvinning av hushållssopor och generella inslag av naturromantik var dom väl snarare miljöpartister?
Alltså, det var ju inte längesen en riktig nolla till KD-riksdagsman gick ut och lanserade ett idiotiskt påstående om att nazismen var en vänsterrörelse.
Nu verkar han övergått till att kritisera nationalism på historisk basis på Twitter, det verkar också gå sisådär eftersom han aldrig verkat ha öppnat en historiebok, men bra försök!
Att läsa på innan man uttalar sig är ju egentligen att fuska. Riktiga män säger helt enkelt som det är utan massa pjosk och böcker.
Bibeln innehåller allt man behöver veta, det är ju gud som skrivit den. Resten är bara omoral, snusk och djävulska idéer om att jorden är rund.
Det fanns få preventivmedel på den tiden, bortsett från fårtarmar. Manga gjorde "det" med sina syskon eller i bästa fall med sina kusiner eller boskap i samma jordhåla, under djurhudarna. Incest var vanligt på den tiden, innan kunskaperna om arvsanlag spreds.
En av ärkebiskopens brytar, d v s arrendatorer på en av kyrkans bondgårdar, hade överraskat sin unga hustru med en präst i en sådan situation att det inte var någon tvekan om vad som pågick. Bryten hade dragit kniv och beslutat stämpla prästen en gång för alla.
Den helige mannen ”fick näsan avskuren och tungan skadad, dock utan att bli stum”. Prästen avsattes på grund av sitt lyte från sitt ämbete och fick söka skydd bakom klostermurarna. Bryten fick å andra sidan påvens förlåtelse, men först sedan han betalat ett belopp lika stort som vad botresan till Rom skulle ha kostat.
Det fanns få biosalonger som visade skräckfilmer och ingen "Flat Earth Society" på den tiden, nåt måste de ha fått hitta på.
Håller med helt om "Vad allmänheten vill ha är utbud". Två gånger i livet har jag tackat nej till att pröva jobb på annan ort eftersom det inte fanns några billiga hyreslägenheter att få tag i (i det ena fallet, Lindesberg, inte en enda ledig en överhuvudtaget. Hade det gjort det hade jag tagit tjänstledig ett halvår och även testbott i de andra kommunerna.
Bostadsbidrag är subvention av fastighetsägarna oavsett marknadshyror eller ej. Gör alla bidrag neutrala avseende bidragstagarens kostnader så får de själva anpassa kostnaderna till inkomsten. Kan tänka mig att det kan resultera i hyressänkningar i mindre attraktiva områden.
Skulle kanske bli problematiskt dock då det är dyrare att bo i en stor stad än i en liten, vilket kanske skulle leda till en flykt från större städer till små städer som har billigare bostäder.
"Flytt till mindre städer" Är det ett problem?
Beror ju på, men vill man ha lokalvårdare i Sthlm får man ju se till att de kan bo nånstans. Men det kanske är därför bankkontoren stänger kl 15, sen ligger alla på knä och skurar golven?
Vi kanske kan ha såna där goa daglönarbussar som de har bland illegala i kalifornien, man kör ut till Sala och plockar upp tio man på flaket kl 05 på morgonen och sen kör man in dem till Sthlm och så får de städa, sen ökr man ut dem igen? Eller ska vi kanske bygga såna där fina "kapselhotell" åt servicepersonalen så att de kan svärma ut på stan och sopa upp champagneflaskorna som Klarnas och Spotifys anställda lämnat efter sig på Stureplan? I dunno, men marknaden löser det säkert optimalt.
Om det är dyrare att bo i Stockholm, och man vill ha lokalvårdare så behöver man betala högre lön.. Är väl inget konstig med att företag får räkna med vad det kostar och att även kring tjänster blir dyrare i dyrare lägen. Går ju alltid flytta kontoret till Flen eller direkt till Delhi..
Finns det statistik på var städarna i Stockholm bor? Alla rymms väl inte i källare i Danderyd?
Jag känner instinktivt som kvinna, att jag skulle i s f knäskura taket, innan städfirman får komma in. Tänk om de berättar för någon jag känner, hur skitigt jag har det hemma hos mig? Kanske lite ohyra nånstans, t o m?
Många städare ryms i källare i Danderyd. Det kan ingå flera "arbetsuppgifter" än vanlig städning i jobbet, t ex stärka skjortkragar. Som de säger, de mest upptagna männen…kvinnor närmast till hands.
Marknadshyror i hela beståndet kommer förstås höja bostadsbidragen betydligt allt annat lika. Men det förslaget som presenterades i fredags kommer väl knappas påverka annat är marginellt? Som du själv är inne på är prisnivåerna i nybyggen idag nära marknadsjämvikt.
Vi har ju som sagts tidigare, fått nobben av SBAB för lån till mindre ombyggnader, pga att vi är över 60 år och jag är timanställd. Jag funderade på att binda om en del av lånet, men bankdosorna till SBAB hade slutat att fungera av någon anledning och det skulle skickas nya.
Sedan tänkte jag om, fastighetens värde är ca 5 mille, lån 1 mille, varför binda räntan? Vi kan flytta lånet till nån billig uppstickare och ev. betala av, när miljonarvet kommer så småningom.
Då ringde SBAB och jag passade på att berätta om mina funderingar om att flytta lånet till en uppstickare. Jag nämnde att vi inte hade några andra skulder, trots segelbåt och bil osv. Med betalda studielån, inga barn och väldigt låga levnadsomkostnader. Plus miljonarvet på gång. Plus att vi ville göra mindre energi-renoveringar.
Plötsligt blev det möjligt att få ett litet lån, utan fast anställning och tidsmaskin!!!!! Lånet är till inbyggnad av en 10 kvm balkong.
100.000 kr har jag tänkt mig att inbyggnaden ska gå på.
Ja det är en av anledningarna till att man drar sig för att gå i tidig pension och leva på sparkapitalet. Man tappar sin kreditvärdighet.
Sen när man äntligen började närma sig drömmen om en tidig pension har man blivit arbetsskadad och fått sociala problem som innebär oro att inte få se och gagga med sina arbetskamrater. Jag som varit en fri enstöring tidigare och trodde alls inte att just arbetskamraterna skulle sätta griller i huvet på en, skit också.
Håller med bloggaren till fullo.
Tycker dock inte kommunerna alls ska få äga verksamhet i bolag i konkurrens med privata aktörer eftersom man även bedriver tillsyn på många områden mot dessa bolag.
Tillsynen skall vara rättvis och kostnaden skall belasta det företag som misskött tex en lagstadgad radonmätning. Jag har sett exempel på att man ”glömmer” ta betalt av det egna bolaget vilket är osjyst mot de privata som för betala hela kostnaden i ärendet.
Vidare är det inte särskilt kul för en kommun att upprätta ett föreläggande mot det egna bolaget eftersom eventuellt vite betalas till staten, pengarna lämnar då kommunen. Ett föreläggande mot motsvarande privata bolag är däremot lättare att utfärda eftersom det inte belastar kommunkassan.
Det är ett par exempel till på varför de kommunala bostadsbolagen bör avvecklas. Ett alternativ vore att tillsyn och planmonopolet lags ut på andra myndigheter som är inte har kommunhatten på vid myndighetsutövningen.
Jag tror Malmö har en av landets högsta hyresnivåer och bland den lägsta lönenivån. win-win eller kanske inte….
Månadshyran är enligt hyresgästföreningen 7.770 i Malmö för 70 kvm (rikssnitt 6.860).
Medianinkomsten är enligt ekonomifakta 252 tusen per år i Malmö (rikssnittet 296 tusen). Så ja, du tror rätt.