En sakkunnig läsare konstaterar i ett mail till bloggen att det inte bara blir problem med effekten när Ringhals 3+4 ligger nere samtidigt i augusti, utan ochså med reaktiv effekt och svängmassa, vilket annars gör att man inte kan överföra kraft från andra delar av landet.
Stenungsunds nedlagda oljekraftverk |
Läsaren skriver:
“Problemet blir inte effekten, det går att ordna (vilket du också var inne på). Problemet blir a) brist på reaktiv effektproduktion i södra Sverige och b) låg svängmassa i systemet. A) leder till problem med överföringskapacitet norrifrån, reaktiv effekt måste produceras lokalt . B) kan tänkas åtgärdas genom att man drar igång Karlshamnsverket för att lägga en eller flera (jag har inte koll på hur många av blocken som ingår i effektreserven) av generatorerna i faskompenseringsdrift – då snurrar den bara som motor och bidrar med reaktiv effektreglering och svängmassa. Eldning krävs dock under en kortare period för att varva upp och fasa in maskinen. Svagheten i detta är att kärnkraftgeneratorer har ungefär dubbelt så mycket svängmassa per effektenhet som olje/kolkondens (pga att kärnkraftens ångcykel har så erbarmligt dåliga data, lågt tryck och låga temperaturer) så det ”tar” dåligt.
Det finns teknik, och det finns också en del outnyttjade resurser i syd, för reaktiv effektreglering men SvK har principfast stått fast vid att det inte skall finnas någon marknad för reaktiv effektreglering (hanteras istället med direktiv och skall-krav) och heller ej för svängmassa. Det skulle alltså gå att få fram mer, men det finns begränsade incitament.”
Detta problem skulle för övrigt existera till ännu större och permanent grad om de kvarvarande kärnkraftverken i södra Sverige läggs ner. Vindkraften kan helt enkelt inte agera svängmassa eller reaktiv effekt. Inte heller kan solkraft göra detta, så även om det är en individuell lösning för att hantera elpriset sommartid är inte solkraft en systemlösning.
Det svenska elsystemet förutsätter kärnkraftverkens existens, vilket kanske inte är så underligt efter att de funnits i 40+ år, oavsett vad svenska politiker tycker i frågan.
Det finns fortfarande reservaggregat att köpa för den som är orolig eller har elkritisk verksamhet.
29 kommentarer
Känns skönt att ha investerat i ett 5 kW 3-fas elverk, visserligen fossildrivet. Priset per kWh blir högt, uppskattningsvis 7 kr/kWh men meningen är ju inte att driva det 24/7 vilket inte enklare verk är byggda för, har för mig att detta avhandlades i en tidigare bloggpost om att koppla bort sig från nätet men det är inte mitt syfte med generatorn.
Jag har skaffat en inverter och ett par fritidsbatterier för att kunna driva cirkulationspumpen och fjärrvärmecentralen och batterierna kan nödladdas av bilen. Då kan jag iaff fördela värmen från kakelugnarna så huset inte fryser sönder.
Riktigt elverk har jag inte råd med än, inte heller riktigt kylaggregat. Det kostar på att preppa sig när den gemensamma infrastrukturen missköts. 🙁
Samma här. Funderar på att köpa några stora solpaneler redo att skruvas upp om det blir långvariga avbrott. Vi gör inte av med speciellt mycket el, men kyl, frys och ventilation är ju inte fel att ha
Så här sade kungen i sitt jultal 1995:
"Den aktuella diskussionen om Sveriges energiförsörjning är av central betydelse för landets framtid. Om vi vill behålla vår välfärd och våra outbyggda älvar, är det ingen lätt uppgift att samtidigt avveckla kärnkraften och minska utsläppen från förbränning av fossila bränslen. Vi måste finna lösningar som kombinerar stränga krav på säkerhet med omsorg om miljön."
Verkar ju inte precis ha satsats på effektreserv i närtid.
Föruton kärnkraft och pumped hydro så verkar komprimerad luft vara intressant. här ett projekt i usa
https://newatlas.com/energy/hydrostor-compressed-air-energy-storage/
En sådan skulle Svenska Kraftnät bygga i Stockholm istället för att rusta upp G3 (50 MW Gasturbinen) https://energiforsk.se/media/26923/gasturbinens-roll-och-koppling-till-elnatet-i-framtiden-jesper-nyberg.pdf
Eftersom man kan ladda när elen är billig så blir ju produktionen från G3 mycket billigare än med "laddning" med en stor del av turbinens output som nu är fallet
Detta visar med all tydlighet att kärnkraft inte ska vara den enda lösningen. Centraliserade sårbara system som är enkla att slå ut. Decentraliserade system är bättre i skymningsläge. OBS. Jag vet att du Lars förstår detta men vissa individer i skrikhögern argumenterar ju aktivt emot decentraliserade alternativ.
Kärnkraft behöver inte per automatik betyda att den är centraliserad.
Den globala utvecklingen av små kärnreaktorer, tänk atomubåt, är den mest spännande utvecklingen vi har på enegifronten just nu.
Det lär behövas alla möjliga lösningar framåt med tanke på hur vi mer och mer förlitar oss på elkraft som framdrivning av det mesta.
Att satsa på flera olika decentraliserade lösningar är bra, men huvudlöst att förkorta livslängd på redan gjorda investeringar med försvarbar livslängd kvar. När det gäller kärnkraft så kan mindre verk på fler håll kanske vara en del i pusslet.
Det är väl inte riktigt vad det visar… Det visar att man inte ska lägga ned våra kärnkraftverk utan att ha byggt nya som ersätter dem. Rimligtvis borde vi ha fler och på fler platser. Vår infrastruktur är känslig, men det är knappast kärnkraftens fel.
Finland ser framåt… https://www.youtube.com/watch?v=kYpiK3W-g_0
Jag undrar vad det "bästa" är som kan hända i sommar sett långsiktigt?
1. Inget – gynnsamt väder och andra faktorer gör att vi inte märker av något.
2. Vi får stora problem med elförsörjningen under flera veckor. Hela städer står utan el i dagar och det är det enda som det står i tidningarna om.
Tveklöst 2.
Tidningarna kommer inte skriva om ett nedsläckt Sverige eftersom det inte kommer drabba Stockholm eller andra städer, det blir industrin, papper, stål och gruvor som får stänga -för underhåll- tills kraften kommer åter.
Om det läcker ut att Industrisverige står still i avvaktan på el kommer media trumpeta ut vilken framgång samverkan mellan industri och elproducenter blivit genom samordning av reparation och underhåll, ytterligare ett område där Sverige visar världen vägen.
Då kommer man skylla på den borgerliga regeringen 1979 eller Gustav Vasa för nuvarande regering gör inte fel.
Det är inte helt sant att SvK inte handlar upp denna typen av lösningar. Och det är ju symptomatiskt för svenska myndigheter att inte göra mer än duttande för att lösa grundproblemet. Detta är inte ett problem förrän det är ett problem , dvs då en anläggning faller bort pga störning eller en transmissionkabel kopplar bort, tex en import (samma som produktion) eller export (samma som förbrukning ) vilket får nätets stabilitet att minska pga frekvensavvikelser.
Genom FFR Fast Frequency Response kan man erbjuda sina tjänster som bortkopplingsbar last, i detta fallet automatiskt med kort responstid till SvK.
https://www.svk.se/en/stakeholder-portal/electricity-market/information-about-ancillary-services/
Det är såklart inte samma sak som en roterande svängmassa som hela tiden stabiliserar, utan en nödåtgärd. Sedan kan det ju vara så att SvK betalar inte tillräckligt bra för att man skall riskera att åka ut från nätet pga schabbel och vi vet inte omfattninen heller. Vi lär inte få reda på det heller pga detta är inget som massmedia kommer gräva i.
Att på kort varsel ta fram nya upphandlingar pga en oplanerad störning hos en större produktionsanlggning är inte heller så lätt, skall man ge SvK erkännande.
Alla andra lösningar i form av syntetisk svängmassa ex i vindkraftverk ligger långt fram i tiden, då det bygger på implementering av ny och relativt oprövad teknik i nyinstallationer av större vindkraftsparker som ännu är på planeringstadiet. Befintliga vindkraftverk kräver i princip total ombyggnad av generatorsystemet, dvs bygga nytt.
Så vi kommer få leva länge med problemet än.
Det betyder såklart att vissa partier och även vindkraftsförespråkande kommentatorer på denna bloggen kommer göra allt för att skyla över problemen i många år till.
Sverige är inte enda landet med elkablar. Hela Europa är ihopkopplade, kommer inte bli något problem när det finns överskott i andra länder.
En svensk konkurrensfördel har varit billig elström, då vi blir beroende av import av el kommer också priset anpassas till det som råder i Europa och därmed försvinner ytterligare en svensk fördel.
Notera att priset på importerad el endast drabbar svensk industri och den svenska befolkningen, de amerikanska technojättarna har långa kontrakt med fasta priser med staten, de kan bara skryta än mer med sin miljövänliga el till skillnad mot oss som bränner tysk brunkol till våra värmepumpar.
Du borde nog ändra ditt nick till Blåögd. Begreppet "elkablar" passar inte i detta sammanhang, det är transmissionsförbindelser som behövs och de kan vara i form av luftledningar för AC elle DC, jord eller sjökablar som måste vara DC så fort det blir lite avstånd på dessa spänningsnivåer. Norden är inte synkron med mellaneuropa så det måste vara DC-förbindelser för att koppla ihop näten, funkar i och för sig bra och kan stabilisera nätet om det vill sig väl men är rejält dyrt.
Att räkna med att "Hela Europa" skall vara ihopkopplat är milt uttryckt att hoppas på att under skall inträffa snabbt. Större delen av Europa har redan problem med sin kraftförsörjning av samm sorgliga anledning som vi har även om Tyskland nog kommer att få det jobbigt först. Och när det börjar bli brist kommer nationalismen att segra, se vad som hände med Covid-vaccin.
Så många blåögda tror att "det löser sig" men naturlagarna är obevekliga och lyder inte under politiken!
Men du var ok med den andra skribentens "elström" dock?
"billig elström" tycker jag vi mer korrekt benämner förädlad energi som är lite besvärlig att flytta över långa avstånd.
Lyssna gärna på SR P! studio 1. Nu mellan 16:00-16:45. Erik Ek. Teknisk strategi chef på Svenska kraftnät. Kanske få en in blick hur elnätet fungerar.
https://sverigesradio.se/
Finns ju ett gäng spår som man jobbar med för att kompensera detta, hittade några i urval här: https://www.msn.com/sv-se/nyheter/vetenskap/framtidens-eln%C3%A4t-%E2%80%93-nya-akt%C3%B6rer-h%C3%A5ller-takten-i-eln%C3%A4tet/ar-BB1cFKQG
Frekvens och reaktiv effekt hänger väl hop om jag inte fått för mig fel.
Ser att regeringens energipolitik frammanar mentalt beredskapsläge bland flertalet elkonsumenter, andra tar mer lätt på frågan och hoppas på att andra länder inte resonerar som Sverige och kan leverera om brist uppstår.
Är det någon som kan räkna ihop vad bara elbehovet i norr blir i Västerbotten och Norrbotten bara på dessa tilltänkta projekt.
I alla fall så hoppas jag svenska folket kan skita pengar hela dagarna för det lär behövas när man ska ersätta befintlig kärnkraft med annan eller vad det nu ytterligare ska bli.
Om det är problem med massa, varför låter man inte generatorer förutsätta vara inkopplade vid underhåll på traktorn. Då det enligt uppgift ovanligt bara ska behöva eldas för att fasa in på nätet. Känna som man inte borde koppla bort den från början då, man kan ju såklart vilja underhålla även generatorn
Blir så trött på min autokorrekt.. Men ja någon kanske förstår..
Världens första nukleära traktor (traktor = reaktor)? Sorry jag kunde inte låta bli 😉
Problem är det behövs problem för att politiker gör nånting, det verkar finns ingen idealistiskt politik längre som försöker göra vad som är mest effektiv total.
Det hela tvinga fram mer offentligt pengar till ett självskapade problem, jag hoppas bara det verkligt måste tillverkas ny verktyg och det är inte företagets spel som tvinga fram politiska godis. Ringhals 1 och 2 har också stoppats pga ekonomi. Sol och vind gör kärnkraft värdelös men bara pga politik gå inte hela vägen och tvinga alla till effekttaxa. Hela kostnad för effektbalansering måste läggas på nätavgift! Månads eller årseffektsavgift för alla!
Får se vad folk som hävdar att kärnkraften är dyr säger om en stund.
Men det kanske är läge att köpa mer Lundin? – och ta gungan när man förlorat karusellen.
Får se vad folk som hävdar att kärnkraften är dyr säger om en stund.
Men det kanske är läge att köpa mer Lundin? – och ta gungan när man förlorat karusellen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.