Bägge reaktorerna i Ringhals kommer vara nedstängda i augusti, istället för enbart Ringhals 4. Det rapporterar SVTi efter att en komponent för bränslehantering gått sönder under revisionen av Ringhals 3.
Ringhals från havet |
Det handlar inte om ett haveri eller någon fara för allmänheten, utan om att en fästanordning för ett av reaktorns 260 bränsleelement lossnat vid den årliga revisionen av reaktorn. Det saknas den avancerade lyftutrustning som behövs för att åtgärda situationen.
Detta leder till att Ringhals 3 kommer vara nedstängd två månader längre än planerat för att åtgärda felet, som beskrivs som allvarligt av VD:n.
Detta betyder att Sverige oplanerat saknar två månaders produktion från Ringhals 3 och att hela Ringhals efter att två reaktorer på grund av politiskt styrda beslut stängts ner i förtid inte kommer producera en enda kilowattimme i augusti.
Inte bara kommer elpriserna att sticka iväg – frågan blir om Svenska Kraftnäts stamnät klarar av att föra över den saknade kraften till bland annat Göteborg och andra berörda delar av södra och västra Sverige.
Man får väl hålla tummarna för att det blir optimalt väder särskilt i augusti. Annars är det ju rätt gott att ha solceller i ett sånt här läge och i princip vara självförsörjande med överskott mellan klockan 05 och 17 i bloggens fall.
Annars kanske vi sydlänningar får tillämpa och uppleva lite av Miljöpartiets mål med flexibel elanvändning redan i år. Alltså att det blir svart.
Lustigt nog publicerade Vattenfall nyss en uppdaterad livscykelanalys där det visar sig att kärnkraft har de allra lägsta CO2-utsläppen per kWh, mångfaldigt lägre än t ex vindkraften. Livscykelanalys innebär att man tar hänsyn till allt från gruva till konstruktion, avveckling och hantering av avfall och inte bara produktionen. Kort sagt är Miljöpartiet ett klimatfientligt politiskt parti. I övrigt tar ju inte heller kärnkraft särskilt stor plats, utan den lilla snutten av halvön där Ringhals fyra reaktorer (varav två nedlagda i förtid) ligger skulle kräva runt 2 000 stycken 2 MW vindkraftverk som producerar 100%, men vid normal snittproduktion pratar vi snarare om uppåt 10 000 vindkraftverk. Trots allt blåser det inte fullt 24/7/365.
40 kommentarer
Vedlagren är knökfulla som vanligt. Vi tar hand om allt från trädet och numera även diverse trädgårdsavfall. Kompisen J-J var väldigt förtjust i "burners" att starta brasan med, men de är dyra och ibland krävs det två st. för att brasan ska komma igång. Det fanns ganska många torra, tjocka strån från växter ute och de visade sig vara de mest perfekta "burners". Vi bryter av dem till knippen och lägger in i vedlådorna av plast (Curver) som vi köper när det är rea. De är relativt nya och torkar samt håller veden extra torr, plus att jag slipper få in björkpollen i huset, andas in det och få näsblod, förutom hosta och nysningar. Förut märkte jag knappt när det var pollen i luften.
Att läsa dina små berättelser är nog halva nöjet med att besöka denna blogg faktiskt.
Men Bloggarn, kan du köra ö-drift på dina solfångare??
Ö-drift är inte tillåtet då man är inkopplad på nätet och CE-märkt utrustning skall inte heller supportera det. Växelriktarna måste följa 50Hz – inte skapa. SolarEdges utrustning klarar annars ö-drift i exv Australien så det är en mjukvarusak antar jag. Kanske kommer en Sweden Edition uppdatering snart?
Har hört att man kan köra en liten elgenerator som genererar 50Hz och sedan kan solpanelerna följa. Används tydligen på bondgårdar.
Funkar det med en-fas verk eller måste omriktaren ha tre faser för ö-driften.
Ja, naturligtvis får man bryta nätanslutning innan.
Behövs nog trefasverk och man har manuell brytning av nätanslutningen. Inte särskilt dyrt, bör räcka med nödströmsbrytare och ett diselverk för runt 10000:-.
Trefas-växelriktare måste ha tre faser, antar att man måste ha trefas om man sitter på en trefas anslutning?
Vi har RKI för vår egna trefasgenerator och även paneler. Generatorn ger dock så grisig trefas att jag inte vågat testa själv. Antar att växelriktaren är ganska picky och hoppar ur vid problem – vid påslag tar det ca 30 sekunder innan den fasat in sig och börjar leverera.
Annat problem är hur man skall göra sig av med effekten. Vattenfalls nät ju ”starkt” som det hette när jag pluggade elkraftsteknik och kan svälja effekten du inte förbrukar själv. Sitter du i din egna ö så blir du ju inte av med effekten om du inte förbrukar den direkt. Om solcellerna dunkar på med 12 kW kan det blir problem. I stora nätet regleras detta med att frekvensen ökar vid överskott och minskar vid underskott. Det är generatorerna i alla kraftverk som sköter det. En egen generator lär nog inte klara det.
Vi kommer nog alla snart behöva läsa på om ödrift framöver?
Jag hade tacksamt tagit emot en bloggpost om hur man bäst nyttjar bidragen med solkraft och hushållsbatteri och hur snabbt det sen är tillåtet att gå över till ö-drift, om ens alls?
Gräva ner värmeslingor i gårdsplan kanske, och dumpa allt överskott där. Eller ha en saftig acktank och värma varmvatten?
Kyltorn á la franska kärnkraftverk kanske?
Tänker mest att det vore kul att få någon nytta av det. Om man har en saftig acktank kan man alltid tömma ut vattnet i ena ändan och fylla på med kallt i andra.
Eller varför inte en doppvärmare i sjön? Det vore najs, den är lite nog att man nog skulle kunna märka något om man dumpade ut värmen där. Fördel med sjö är att om det blir för varmt börjar det dunsta.
Men SolarEdges omriktare för ö-drift måste ha någon funktion för detta??
Får söka lite info och kanske är det enklare att ha två // omriktare med manuell omkoppling, allt enl KISS principen 🙂
Alla detaljer – SolarEdge Alternative Power Source. Bara fram med lödkolv och sidavbitare.
https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-inverter-support-of-voltage-sources.pdf
Egna inverten är låst i SWE och har REMOTE control (följa 50Hz). Antar att man kan komma in i någon über-meny för att komma åt godsakerna. Solcellerna får inte vara mer än 35% större än generatorn.
Gäsp. Crypto. Även med dagens låga kurs så 2kW (överskott) 300-400:-/dag
(kWh)
Anlägg en stor damm högt upp och pumpa upp vatten med överskottsel, sedan vattenkraft när man behöver energin.
Intressant beräkning på antalet vindkraftverk som behövs 😆 behövs inget fossilt till dessa 😳
Nä, vindkraftverk bara växer ju upp ur marken av sig själva på ett maximalt miljövänligt sätt – helt utan några fossila kringförbrukningar under tillverkning eller transport eller montering eller slutförvaring turbiner efter avslutad livscykel – det vet ju alla. [END MODE IRONY]
De stör dessutom inga närboende och fåglar slås aldrig ihjäl av rotorbladen. Magi.
Jag hittar inte den fulla rapporten men enligt det senaste referatet har Vattenfall lyckats sänka sin kärnkrafts koldioxidutsläpp med hela 37,5 % sen senast. Från 4 till 2,5 g per kWh ur ett livscykelsperspektiv.
Detta genom effektivare brytning av uran och högre återvinning av densamma genom anriktning i fler steg. Vilket talar för ännu mycket lägre utsläpp för äkta fjärde generationens kärnkraft som i teorin ska kunna förbruka nästan hela bränslet.
Gram koldioxidutsläpp per kWh 2021
2,5 g, kärnkraft, 60 år
4 g, vattenkraft, 60 år kraftverk, 100 år dammar
12 g, vindkraft, 20 år
500 g, gaskraft
850 g, kolkraft
https://energyplaza.vattenfall.se/blogg/karnkraft-lagst-koldioxidutslapp-over-en-hel-livslangd
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kan se MP:s spinn på det hela: ”Stängningen av Ringhals under sommaren minskar Sveriges utsläpp med 5000 ton CO2! En seger för miljön”
(Räknat som 5,5+6,3 TWh (prod 2020 R3,R4) * 1/6 (två månader) * 1E9 * (0,0025 / 1000), kanske gjort en tankevurpa)
Tillägg, Vattenfall beräknar solkraftens totala utsläpp till cirka 24 g per kWh. Andra källor anger mellan 20-60 g beroende på hur smutsig el som använts vid tillverkningen.
Ekonomiskt för den enskilda men höjer i Sveriges genomsnittliga utsläpp om man inte tar hänsyn till hela elmarknaden där t.ex. Polen, Danmark och Tyskland ligger mycket högre.
https://www.vattenfall.se/elavtal/energikallor/elens-ursprung/
Ja, i artikeln så nämner man bland annat den utvinningsmetod som kallas in-situ leeching, eller lösningsutvinning, vilket är en gruvmetod som fungerar för bland annat uran och koppar i mer porösa berg och kan då även användas när uranhalterna i berget är väldigt låga eftersom man inte behöver krossa stora mängder berg för att utvinna uranet.
Återanrikning av "tails" nämns också, där "tails" syftar på det "utarmade" uran som bildas vid den första anrikningen. Modern anrikning med gascentrifuger är väldigt energieffektivt jämfört med den tidigare diffusionsanrikningen vilket gör att man helt enkelt kan kosta på sig fler "Separative Work Units" när man tillverkar anrikat uran för bränsle.
Vindkraftskramarna = kärnkraftshatarna, brukar räkna på fordon typ Cuba, 60-talsbrytning i gruvorna med ful-diesel då det gäller kärnkraft,
Gäller det vindsnurror så pratas aldrig om massgravarna i USA av vingar och framhåller gärna att framtida väte-stål sänker klimattrycket för vind men av nån konstig anledning inte för stålet till kärnkraftverk, dom räknar också kort tid på betong o då det gäller ekonomi så räknas inte längre än för vindsnurrornas livslängd innan underhållet av rotor, växellåda ,generator sätter in, men efter 30-år då börjar kärnkraften leverera slant enl. 'pay off', och då nånstans 500-1500ggr vindsnurran pga. skillnaden i kWh per år , finnen Oktalukta kommer leverera nånstans 500-1500ggr vindsnurran som levererar ut hitintills max 1/3-del av installerad effekt och efter 30-år så måste snurrorna rivas o nya större sättas upp =att dom syns längre bort över horisonten och flygförbud för mini-flygplan., så det går åt 2-omgångar vindsnurror för att kunna jämföras med kärnkraft.
Problemet med mina solceller är, att finns det inget kräm i EoN:s nät, kan jag inte heller dra nytta av mina solceller.
Det får bli mitt fossildrivna elverk i stället.
Hmm.. ironiskt att vi som närboende fick våra jodtabletter med posten just idag.
Men fler och fler skaffar, precis som bloggaren, solceller. Runt 1 GW totalt i Sverige idag. Så just elbrist på sommaren blir ett minskande problem om kärnkraften stänger.
+1 det är ju lokal produktion. Vår produktion går ju till grannarna som (slarvigt uttryckt) sitter på samma transformator i stora elstolpen.
Ja, vi har idag 17 kWp solceller (12+5) på vår transformator. I praktiken kör hela vägföreningens alla hus på solkraft sommartid.
Varje kWh som inte kommer från Norrland underlättar ju för elsystemet. Vattenfall betalar ju 10 öre/kWh i nätnytta som tack för hjälpen.
Dagens notering exklusive skatter etc:
Ca 35 öre SE1 och SE2.
Ca 40 öre SE2.
Och som vanligt är skåningarna värst med sina 78 öre.
Jesus. 40 öre SE3. 78 öre SE4. SE5 nere på kontinenten vinner dock matchen.
TV4 Nyheterna rubricerar händelsen som "Aallvarlig incident på Ringhals 3 stoppar elproduktion". Man skulle nästan kunna tro att dom är partiska i kärnkraftsfrågan.
Jag har börjat misstänka att MPs och andras kärnkraftsmotstånd inte handlar om miljöaspekter utan att man helt enkelt är paniskt livrädda för kärnkraft och vad som skulle hända vid ett Fukushimaevent.
För mig verkar det dock som fakta i målet pekar på att kärnkraft är CO2 effektivt och om vi behöver minska CO2 i atmosfären så borde kärnkraft vara en stor del av svaret. Dessutom antar jag, som någon redan skrivit ovan, att alla 10 000 tals vindkraftverk inte bara uppstår utan någonstans ska vi hitta el till produktion, aluminium ska brytas, cementgrunder ska gjutas etc.
Och det kom du på nu? Så har det naturligtvis alltid varit. Miljöomslaget är mest projicering.
Vad kan jag säga, jag är seg i starten 😉
Det här inlägget var lite mer balanserat än många andra artiklar som får kärnkraft att kännas väldigt farligt.