En enkel sökning efter bostäder till salu på Hemnet respektive den betydligt bättre tjänsten Booli ger 3x så många bostäder till salu i Stockholms kommun hos Booli. Hemnets priser verkar alltså av de flesta inte vara attraktiva, och det är knappast svårt att sälja en bostad även utan Hemnet.
Solna förvisso |
En sökning rakt av på Stockholms kommun ger 6 226 bostäder till salu hos Booli, mot 2 337 hos Hemnet. För Stockholms län är antalet bostäder till salu 14 050 hos Booli och 6 106 hos Hemnet.
Siffrorna upprepar sig för Göteborg, där 961 bostäder är till salu enligt Hemnet men 3 054 hos Booli. Booli rapporterar 1 302 bostäder till salu i Malmö kontra 611 på Hemnet.
Helt klart är Hemnets storhet överdrivet, liksom priserna det nu börsnoterade bolaget tar ut för annonserna. Man ska inte Hemnetsurfa efter en bostad, utan man ska använda via SBAB statligt ägda Booli.
Detta är förstås extra intressant ur perspektivet att Hemnet nu börsnoterats till en extrem värdering. Nu kommer förstås någon hävda att man därmed kan trefaldiga intäkterna, men uppenbarligen finner inte säljarna Hemnet värt pengarna till dagens avgifter. Det är inte så att det inte går att få sålt en bostad i Sverige idag.
25 kommentarer
Om en Hemnet-placering kan öka värdet med 10% efter en budgivning är kostnaden ganska liten.. Hade varit spännande med en granskning av dina annonser. Kanske på ett slumpvis valt litet område!
Finns väl inget belägg för att en Hemnetannons ger högre priser?
En snabbkoll i mitt område ger en annons hos Hemnet och fem på Booli. Booli listar kommande objekt som "till salu", medan de inte finns alls, ens som kommande hos Hemnet, som har en flik för det. Det enda huset som verkligen är till salu (sedan 2018, priset sänkt från 11 milj till strax under 10) finns på båda..
Bättre marginal för mäklarna?
De låter husen ligga som kommande några veckor.. får ihop ett större gäng spekulanter på förhandsvisning och säljer utan att ha blandat in hemnet?
Köparen bekostar hemnet. Är det så att det inte kostar något att ha objektet som kommande på hemnet, eller gissar du det?
Enligt Mäklarsamfundet så gäller nedan samband. Nån som vet hur trafiken booli vs hemnet är?
https://www.maklarsamfundet.se/nyheter/annonser-som-far-mer-trafik-saljs-snabbare-och-far-hogre-slutpriser
Kanske ett sätt att hålla utbudet nere och kunna få högre priser?
Eller vill man inte göda hemnet med 2700kr. Hemnetannonsen ingår inte i arvodet utan betalas sep. Av säljaren. Har man god tid så går man först via sin mäklare->booli->hemnet kommande->hemnet live. Efter tag är ju annonsen bränd
Du verkar ha insyn. Jag har bara koll på mina egna kontqkter med mäklare, och då har jag fått ett fast grundpris, och en rörlig del kopplad till försäljningspriset.
Att sedan det offererade fasta priset bygger på ett antql komponenter kanske spelar roll när huset säljs efter förhandsvisning? Eller brukar man vid försäljning efter förhandsvisning få en glad överraskning i form av avdrag på mäklararvodet?
Mina frågetecken avsåg signalera att det inte var ett skarpt påstående.
Ingen fara Gunanr. Upplägget du beskriver är det vanliga. Fast pris + rörlig procentdel på det som är över utgångsbud. Sen kan du förstås förhandla. Vilket jag gjorde, så jag har bara den kasta delen, som i mitt fall motsvarar 0,7% av utgångspriset vilket motsvarar 35kkr.
Säljer du på förhand så gäller detta avtal ändå. Väljer du att annonsera på hemnet, vilket de flesta gör (numera som kommande till en början innan man går skarpt). Så får du en räkning ifrån hemnet som inte är en del i mäklararvodet, denna ligger typiskt på 2700kr.
Jag kan inte tänka mig att mäklaren tar mindre betalt än vad ni skrivit i avtalet. Normalt sett har en mäklare ensamrätt i 3 månader och några dagars uppsägning tid. I fallet man säljer i framtiden så blir förstås dessa 3 månader ren formalia och några dagar gäller då som uppsägningstid.
Försäljningskostnader ink annonsering är avdragsgilla. Förutsatt reavinst så är 2700 kr helt försumbart
Många bäckar små, men visst du får dra av dessa ifrån 22% vinstskatt. Det största avdraget för mig blir nog kapitaltillskottet samt mäklaren.
Booli "skrapar" väl samtliga mäklares sidor och fångar således upp allt som ligger som kommande. först när säljaren behagar betala till hemnet kommer den upp där som kommande.
Senaste trenden är att kolla efter objekt på mäklarnas hemsidor och kontakta dem innan objektet kommer ut på Hemnet eller Booli, få förhandsvisning och lägga bud.
Känns som 2008 igen. Köpte på förhandsvisning då. Halva priset något år senare. (Köpte och sålde ungefär samtidigt)
Det där har hållt på ett par år nu. Tog ett tag innan jag fattade varför så få fastigheter kom ut till försäljning medan avsluten fortsatte registreras!
3st sälj/crm system har 90% av marknaden hos mäklare idag. Alla dessa system integrerar med Hemnet automatiskt. Har svårt att tro att detta kan vara en speciellt utbredd aktivitet, att ringa mäklarna 'innan' de kommer till Hemnet…?
Helt anekdotiskt är det många mäklare som driver på med sina kundregister och försöker få bud/försäljning innan objekt kommer ut på marknaden, vilket verkar fungera eftersom jag varit med flera gånger om att objekt försvunnit från mäklaren innan det blivit annons på Booli/Hemnet och innan officiell visning. Men marknaden just nu är för hetsig för min smak och eftersom jag inte behöver köpa….
Lite märkligt… Som säljare vill du väl ha många spekulanter som budar? Hemnetannons för 2700 känns ju försumbart i sammanhanget?
Blir det någon uppesittarkväll för deklarationen i år?
Märklig hype kring Hemnet. Varje gång man tittat på Hemnet så finns ca en tredjedel av utbudet som annars finns på Booli. Det är samma objekt, men det finns många fler listade på Booli.
Hemnet kanske har tänkt dra in tillräckligt med pengar för att KÖPA Booli?
Abbe, Booli listar även kommande försäljningar. Vilket Hemnet inte gör.
Booli räknar varje enskild bostad i alla (de flesta) aktuella nyproduktionsprojekt, vilket antagligen gör nästan hela skillnaden.
De räknar också en hel del bostäder som inte längre är till salu, har råkat på flera år gamla annonser där bostaden inte alls är till salu längre.
Det finns flera orsaker till att Booli har fler annonser än Hemnet. Främsta orsaken är, som nämnts ovan, att Booli “skannar och hämtar” annonser direkt från mäklarnas hemsidor. Då får de med annonser som ännu bara lagts upp på mäklarnas egna sajter. Annonserna ligger där som kommande, snart till salu, På G och allt vad de olika mäklarfirmorna kallar det. Detta till skillnad från Hemnet och Boneo dit mäklarna aktivt måste publicera sina annonser.
Dessutom kan man som privatperson “testa marknaden” för sin bostad på Booli helt utan mäklare:
https://blogg.privatmaklaren.se/testa-intresset-for-din-bostad-innan-du-saljer