Så vart (dialektalt uttryck har jag fått lära mig av min redaktör men på bloggen får jag skriva som jag vill – nu är iofs huvudpersonen i kommande Drönarhjärta från grannbyn Hyssna, så jag kan komma undan med vart numera) Juneborgs Stängsel här igen och har byggt ner gärdesgård. Lite foton nedan.
Stengärdesgård (okänd ålder, kan vara så gammal som minst 1852) och trägärdesgård (2021) |
Utmärkta Juneborgs Stängsel har varit här för fjärde gången och tredje året på raken, och byggt lite mer trägärdesgårdar.
Vändplatsen är nu inhägnad på tre sidor |
Därmed är i princip allt stängsel runt gårdscentrum utbytt, men det kanske går att ordna de sista bitarna nästa år.
Knut mellan två år gammalt och årets stängsel |
Vi har dock cirka tre kilometer stängsel, så det är inte aktuellt att byta ut resten, varav jag håller på att riva delar då djuren går fritt mellan de olika hagarna istället för att dessa skärmas av. I slutändan kommer vi nog landa på ungefär två kilometer stängsling, varav nu cirka 300 m är i trä.
Detalj öppning för traktor |
Juneborgs har mycket att göra och långa leveranstider just nu. Vet inte hur mycket det är mitt fel efter att lagt ut bilder och länkat till dem tidigare år. Men gott hantverk ska ha god uppmärksamhet.
De gör även större jobb, och har t ex hägnat in ett logistikcentrum i Halland med 1.3 km stängsel.
Vy ner mot sjön. Ja, kära kalenderbitare, stängslet är byggt utanför strandskyddet. |
Samtidigt gäller det att passa på. Jag är lite oroad över generationsskifte och huruvida någon vill ta över denna fantastiska verksamhet.
Mina stängsel är av enklaste typ men 90 cm högt för att hålla djur inne, med enkla slanor, impregnerade stolpar och spik. Modernt och hållbart och de äldsta jag har är från 2011. Stolparna håller antagligen 30+ år även här i Sveriges regnigaste område, vidjorna ser ut att hålla långt längre än 10 år, även om jag bytt ut några enstaka, mest för att djuren inte ska kunna krypa ut genom att stånga sönder dem. Hade det varit en villaträdgård hade det inte krävts någon åtgärd. Annars är dessa stängsel de rymningssäkraste jag har, fullt i klass med metallstängsel.
Juneborgs kan även leverera spikat stängsel med dubbla slanor, samt klassiskt knutet stängsel. Själv är jag mer praktiskt lagd och föredrar modernt tryckt och spikat. Idag är inte spik svindyrt och jag är övertygad om att om man förr i tiden kunnat trycka eget virke så hade även stängsel tryckimpregnerats på 1800-talet. Att man knöt handlade om att man inte hade råd att köpa spik, inte om att det var mer hållbart, och tryckt virke fanns inte.
För övrigt köper Juneborgs alltså granvidjor från röjning. Har du tätvuxen eller senvuxen granskog som ska röjas i Sjuhärad med omnejd, hör av dig till dem så kan du antagligen ta ner och sälja den gran som annars bara ska röjas bort till stora kostnader. De behöver tusentals vidjor och kan bygga stängsel med kanske 500 vidjor om dagen. Det finns alltså en möjlighet att om inte gå med vinst, så åtminstone gå runt med granröjningen. Granen bör nog vara 4-5 meter lång med den yttersta toppen kapad, men hör med dem för detaljer. Antagligen vill man ha en traktorprocessor för att bli av med grenarna, annars tar det nog lite väl lång tid att kvista motormanuellt.
Juneborgs Stängsel är hemmahörande i Östra Frölunda i Svenljunga kommun och bygger gärdesgårdar inom 20 mil tyst för hand med spett, slägga, handsåg och hammare, dvs i Västsverige inklusive Halland, samt delar av Småland eller Östergötland och kanske norra Skåne. Bygget kommer inte störa friden i ett villaområde. Tänk dock på att kontrollera din detaljplan om du bor i tätbebyggt detaljplanerat område. Stängsel och staket över t ex 80 cm kan i näsvisa kommuner kräva att kommunen ska få betalt i form av bygglov, men det är lokala bestämmelser i detaljplanen och kan variera.
/Nöjd betalande kund för fjärde året.
6 kommentarer
Det var ett helt annat landskap förr i tiden.
Såhär i skiftet maj juni steg nog röken från allt pollen från enbuskarna så att det såg ut som en brand.
Där fanns altså betydligt mer enbuskar i de 2 miljoner hektar betesmark som nu har försvunnit.
Nu snackar vi om mänsklig miljöpåverkan på stora arealer här.
Stolpar och slanor brukade bestå av en förr i tiden.
Rötbesrändigheten på en är något helt annat än gran.
Nu snackar vi om rötbeständighet i nivå med ek.
Hade du haft ett sådant stängsel behövde du inte bekymra dig över ett eventuellt framtida underhållbehov.
Lite O.T.
På torsdag ska jag få besök av både länsstyrelsen och skogsstyrelsen för att få tillstånd att förnya en ekskog till en skog av lind.
Jag ska alltså hugga ner ekarna och släppa upp ett slybestånd av lind på det stället.
Vad som gör mig fundersam är att det var en person från skogsstyrelsen där tidigare som antagligen trodde att beståndet av lind var hassel.
Vi har ett 90 cm högt tråd-stängsel, "Lyx-Ursus", runt tomten. Vår 38 kg dalmatiner var fenomenal på att bryta sig ut, genom att gräva eller spritsa sig ut under staketet eller hasa sig ut under grindarna med armbågarna. Så trådstaketet visade sig vara fel sorts staket för oss. Värmdö kommun där jag bor tillåter 1.2 m höga staket, med minst 50% genomsiktlighet. Vill man bygga högre, kan man bygga spaljéer, med minst 85% genomsiktlighet.
Min granne krävde, att vi skulle bekosta och resa upp ett plank längs tomtgränsen, utan någon genomsiktlighet alls, men kommunen beviljar inte sådana bygglov, pga att man vill hålla landskapen öppna. Det hade dessutom blivit ett svindyrt bygge, runt 200-300.000 kr för 70 m, pga att jordmånen är tunn och man måste borra och slå ner järn i berget för varje stolpe. Plus stöd åt olika håll, pga att planket är ett stort vindfång.
Grannen, när de flyttade in för några år sedan, tyckte att det var vårt ansvar att bygga och finansiera planket, pga att vi störde dem med vår blotta närvaro och när de såg oss att gå omkring på vår tomt (de bor i två 2-våningshus och de var då 8 och vi är 2 personer i två små 1-plans sommarstugor).
Som kompromiss har vi köpt och planterat en häck av ungersk syrén, som är en riktig "broiler", växer fort och har ett täckande lövverk. Jag beställer några plantor varje vår, krukar in dem i smaskig planteringsjord från Byggmax eller Brisak och planterar de väl etablerade jordklumparna året därpå. Sedan går jag och vattnar dem ett stort antal gånger under varje sommar, tills de har etablerat ett bra rotsystem och klarar sig själva. Jag "gödslar" dem med slaskvatten från alla mjölk- och jogurt-förpackningar som jag sköljer innan de läggs i kassarna till förpackningsåtervinningen.
Vår andra granne, som hävdar att de äger 1-2 m bred remsa av vår tomt och argumenterar att "den har alltid tillhört dem" och att "kommunen har beviljat dem en större tomt", trots tomtgränsmarkeringarna, ville att jag skulle plantera buskrosor längs tomtgränsen. Men jag tror inte att jordmånen passar till dem och jag har ingen erfarenhet av dem; det ska vara 1 m djup, fuktighetshållande jord till rosor, med "en halv ko i botten av gropen" dvs en säck kogödsel. Jag har istället planterat en syrén-häck och rhododendron-buskar längs tomtgränsen och det finns även några ekar och mindre granar där, som grannen vill ha bort. Men jag tycker att de är vackra träd och granarna påminner om min barndoms jular.
Den grannen har dessutom anklagat mig för att ha förstört deras gäststugas golv två gånger, genom att vi "spolar en massa vatten ner längs sluttningen från gäststugan", så att de har trampat igenom golvet och fallit ner i sin torpa-grund. Men det är endast regnvatten, som har "spolats ut" och det visade sig att de hade glömt att sätta upp en hängränna och vattnet föll rakt ner bakom huset. Plus att deras hus står i ett kärr och deras hus står i vatten. Jag är väldigt nöjd med buskarna längs tomtgränserna, de är vackra och man slipper se grannarna.
Grannsämja.
Snyggt men dyrt med gärdesgård, men jag skulle lasera pinnarna med tonad olja i mörkbrun nyans. Vi laserade våra impregnerade staketstolpar av tryckta runda störar med en snygg nyans "havsdjup", men tyvärr var de svaga och gick av lätt, t ex pga snötyngden. Vi bytte dem ut successivt till metallstolpar med spjut i marken.
Hör med Hallås Trä & Staket. Bara tvärs över skogen.
https://www.hitta.se/tr%C3%A4+och+staket+i+hall%C3%A5s/kungsbacka/lmsdhalrs?vad=Tr%C3%A4%20%26%20Staket%20i%20Hall%C3%A5s%2C%20Hall%C3%A5sv%C3%A4gen%20Kungsbacka
Köat i 14 månader för att Juneborgs ska komma hem till mig. :/