Sedan jag återigen plockade in enskilda aktier i en av portföljerna har utvecklingen varit måttlig och i linje med börsindex. Vilket bara understryker att de flesta bara genom cherry-picking påstår sig klå börsen, t ex genom att bara redovisa de aktier som gått bäst.
Aktieportföljen just nu |
OMXSPI har gått cirka +9% sedan jag köpte in enskilda aktier igen, och inte bara fonder.
Aktierna har gått helt okej, och två av dem har stigit runt 30%. Tre av nio aktier har fallit. Avkastningsberäkningarna ovan från Avanza påverkas dock nedåt av att utdelningar återinvesterats, så egentligen har avkastningen i siffrorna minskats dubbelt – dels genom höjd inköpskurs vid utdelningstillfällena och dels genom att utdelningarna inte är medräknade i avkastningen.
Faktisk avkastning är +13% inklusive utdelningar, men det kan jag inte bevisa utan att redovisa vilka aktier det handlar om, vilket jag inte tänker göra. Dels för att FI slår ner stenhårt på privatpersoner som haussar egna innehav numera, och dels för att någon om X år då kommer peka på en av aktierna och säga att den gått ner och att jag därmed är usel osv, fast jag sålt för länge sedan. Vill ni läsa någons haussning av egna aktier får ni göra det någon annanstans.
+13% är något bättre än OMXSPI utan utdelningar med ca +9%, men med utdelningar minskar skillnaden.
Den som vill skryta med hur bäst den är på aktier klipper lämpligen bort allt utom de två aktier som gått ca +31% och ca +28% ovan, enligt backtradingprincipen att man bara redovisar sina bästa affärer och tiger om de andra. Se även kommentarsfältet nedan.
Det som har gått bäst har iställete varit mitt största fondinnehav nämligen Didner & Gerge Small & Microcap, trots förvaltningsavgifterna. Det är helt enkelt föga överraskande bättre att överlämna stockpicking åt någon som har det som heltidsjobb. Särskilt när man börjar räkna med timpengskostnaden för att göra jobbet själv när man själv inte presterar bättre och alltså rent av har negativ timpenning kontra att låta Didner & Gerge ta procent.
Men jag vet inte, jag har ingen anledning att försöka framhäva min egen förmåga. Det som förvånar mig är alla de som gärna vill göra det i olika forum online, trots att de är anonyma. I dagens marknad kan ju även den dummaste pilkastande apan få +10% sedan januari på börsen.
26 kommentarer
Jag köper dyrt och säljer billigt, det är mitt sätt att ge tillbaka till samhället.
Känns som att internetgurus som lovar xx%-xxx% pengarna dyker upp i mitt flöde varje dag, men det är väl självförvållat på ngt sätt. Hursomhelst har det ju varit en del bedrägerier som uppdagats senaste tiden, bland annat Jay Mazini som använde sitt internetkändisskap och sin image för att lura sina följare på tiotals miljoner kronor genom att låta påskina att han skulle köpa deras bitcoins över marknadspris (av ngn outgrundlig anledning). Kul att se honom bakom lås och bom.
Jag har också lite att sälja dyrt.
Mitt favoritpris! Tar allt, tack.
Du ger nog mer till samhället om du köper billigt, säljer dyrt och skattar för vinsten.
Indexfonder är kanske vettigast? Däremot köper jag aktier som ren hobby och ligger lång i samtliga pga de makrotrender som jag tror kommer gynna "mina" bolag i framtiden. Än så länge är det lite "hit and miss" men jag tänker väldigt långsiktigt.
Tyvärr kan man inte investera privat i AP7. Det finns inte många som slå såfa.
Tysk finans och regeringsnära försäkringsbransch har skadad innehav i produktivkapital mycket. Det finns många som tycker Sverige gör det absolut riktigt.
Såfa har som bekant hävstång så vill du ha samma hävstång i ditt privata sparande är det belåning som gäller.
Jag funderar, tyvärr har jag SEB, Avanzas superränta är intressant, det är lite konstigt i Sverige med ränteavdrag, det är nästan statligt önskemål att skuldsätta sig. Inte just nu men jag hoppas SEB,Swedbank,SHB gör det lite bättre i framtid. Hävstång tyckte jag i förra tiden är farligt men små som 10-15% är kanske vid nån dip i framtid intressant.
Tror mina aktier gått bättre än mina fonder.. Men då är ju de nischade på mina felaktiga föresatser.. Ja innehaven totalt har överlevt corona rätt bra men missat mycket av både krasch och återhämtning. Har bara två aktier sca och Axfood den senare har väl varit sådär men sca har gått upp orimligt mycket sedan köp.. Men att förstå något är väl bara att ge upp..
För att du ska förstå är det minst 40 timmar i veckan som gäller. Schack framstår som Fia med knuff i jämförelse med finans.
Ja så är det säkert men jag lägger 40 minuter i veckan och går på rent naivt högmod. Dock har jag även räntefonder, guld, fastighet, skog och kontanter som backup.
Hur svårt kan det vara?
AL. Helt rätt.
Finans är inte svårt. Men branchsens aktörer har ett intresse av att komplicera även dem enklaste av förfarande/affärer. Exempelvis Astro fysisk är svårt på riktigt.
Rickard L.
Jo det är svårt. Väldigt få som lever på trading i privat regi.
Vet inte någon i Sverige som går runt på egen trading. Alla har andra inkomster som att sälja reklam, böcker, anställning etc.
Definition på trading antar jag är att köpa och sälja aktier mm, under begränsad tid. Men hur begränsad? Min fråga är för att jag lägger en hel del tid på aktier, men inte säljer så ofta. Är jag en sengångar trader eller något annat? Fast jag säljer snabbt om jag förlorar förtroendet för ledningen eller ibland inser en stor förändring i omvärldsfaktor.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nano, mer ett konstaterande att typ ingen har trading som enda inkomst.
@östergren, var god förtydliga; vad inom finans är svårt? Matematiken?
Att någon som jobbar heltid med en specifik uppgift blir bättre på det i relation till någon som inte gör det innebär inte att ämnet/uppgiften är svår objektivt sett.
Det är svårt iom att det inte finns några svar, bara gissningar.
Observera nu pratar jag privat regi.
Om anställning handlar det mer om att sälja en produkt vilket öppnar upp för allmänheten.
Inte ens Buffett har levt på privat trading utan även på sales ut mot kund.
Två frågor till de förmodat kunniga bloggbesökarna.
1) Fonder med vilka inriktningar bedömer ni kommer klara sig bäst de närmaste åren, utländska fonder tillgängliga på t ex Avanza och Nordnet inräknade? Detta med tanke förmodat fallande fortsatt dollarkurs och de stimulansåtgårder som satts in.
2) Vad säger ni om ev valutarisker det innebär att investera i utländska fonder som prissätts i dollar?
Världens börser styrs väldigt mycket av de amerikanska börsernas utveckling. Faller världens börser brukar dollarn stärkas och det fungerar som en hedge vid ägande av t ex amerikanska fonder och aktier. För diversifiering är det bättre att välja t ex råvaror och guld men allting är cykliskt. Om man är måttligt intresserad och vill lägga tid på annat skulle jag välja månadsspar i ett par aktiefonder och kanske 10% guldrelaterat.
Fråga 1. Ingen aning
Fråga 2. Ingen aning
Dollarn har återhämtat sig kraftigt och med stigande räntor jämfört med övriga världen kan den trenden tänkas fortsätta. Hur fonden prissätts spelar ingen roll eftersom det bara är em fråga om vem som betalar växlingskostnader och det enda som betyder något är hur den underliggande tillgången prissätts. Antingen får du sprida ditt ägande mot olika valutaområden eller försöka hedga kronan. Själv sparade jag i räntefonder noterade i eur och usd när kronan rasade under några år.
Förenklat. USD ger ränta på den långa sidan. SEKetas ger ingen ränta.
Om vi enbart tittar på den parametern ser SEKetas ökenvandring ut att fortsätta.
All in i cykliskt sedan länge.