Torsdagens handel innebar nya börsrekord både i Stockholm och USA, men dollarn faller hårt tillsammans med de amerikanska marknadsräntorna. I Asien är det mestadels negativa siffror under fredagsmorgonen.
New York |
Stockholmsbörsen stängde på +0.62% för OMXSPI och +0.49% för OMXS30, vilket innebar nya börsrekord. I USA gick S&P-500 +0.42% vilket också innebar börsrekord.
Dollarn faller dock och ligger nu på bara 8:56, vilket förklaras av fallande amerikanska marknadsräntor där den tioåriga statsobligationen nu tappat 0.09 procentenheter från måndagens årshögsta på 1.73% i ränta. Guldet håller emot och kostar 482:- SEK per gram.
I de asiatiska tidszonerna är det mestades negativt under morgonen med ASX 200 -0.18%, Hang Seng -0.86%, Nikkei 225 +0.57% och Straits Times -0.13%.
Hur börserna ska gå i Stockholm idag kan man förstås bara gissa. Efter fyra dagar med börsrekord skulle det inte förvåna om vi får så kallade vinsthemtagningar och en nedrekyl.
Ryssland fortsätter bygga upp massiva offensiva styrkor längs Ukrainas gräns och på det ockuperade Krim, och har även framgrupperat SS-26 Stone, även känd som Iskander, för att ha räckvidd in i Ukraina. USA uppger att man överväger att skicka in örlogsfartyg i Svarta Havet för att visa närvaro.
Den ryska mobiliseringen – som omfattar faktisk mobilisering av förband i hela landet – är den största sedan 2016, då Sverige beslutade att i förtid skicka trupp permanent till Gotland under den ryska mobiliseringen.
Man ska i sammanhanget komma ihåg att man som försvarare alltid förbereder sig för förra kriget. Det är angriparen som avgör tid, plats och form för ett angrepp, och kanske är kortet med artigt folk och oroad medborgare överspelat. Många skulle bli förvånade om Ryssland bara rakt av rullar in i ett massivt mekaniserat angrepp och det kanske är det vi får se. Men sannolikt backar väl Ryssland undan likt man gjorde 2016.
1 kommentar
Vart kan man hitta mer trovärdig nyhetsinformation kring det Ryssland gör på gränsen mot Ukraina? Vill veta mer om utvecklingen.
Skrivs väldigt lite om det i vanlig bidragsmedia.
Tack för en bra blogg!