Finansminsiter Magdalena Andersson (S) sade på morgonens presskonferens om hur 45 miljarder av dina skattepengar ska användas till bland annat mer bidrag till bidragsmedia att Stefan Löfven (S) ligger bakom “en väldigt framgångsrik arbetsmarknadspolitik”. Den innebär att Sverige har EU:s femte högsta arbetslöshet.
Arbetslöshet EU/EES, Storbritannien, USA, Japan och Island Data: Eurostat |
Sverige har alltså EU:s femte högsta arbetslöshet, och även högre arbetslöshet än Storbritannien, USA, Japan, samt alla EES-länder.
Finansminister Magdalena Andersson (S) framhävde alltså detta som “en väldigt framgångsrik arbetsmarknadspolitik” och var väldigt noga att det är Stefan Löfven (S) som ligger bakom denna framgång.
Presskonferensen om de 45 miljarder som regeringen nu ska strö av dina skattepengar åt t ex bidragsmedia innehäll ett antal nyckelord. För att blidka Miljöpartiet användes “gröna återstarten” som ett Tourettes-liknande uttryck och för att gå Centerpartiet till mötes användes orden “framåt, framåt, framåt” i ett läge. Och så fort något skulle sägas vara positivt var det “tack vare Stefan Löfven”. Det senare får ses som en strategi där statsministern endast ska nämnas eller framträda när det är något positivt, för att hålla honom fri från negativa konnotationer inför valrörelsen nästa år.
Vilka glasögon man behöver ha på sig för att anse att EU:s femte högsta arbetslöshet, endast överträffad av Spanien, Grekland, Italien och Litauen, kan ses som framgångsrikt lämnas som en övning åt svenska folket i riksdagsvalet 2022.
Siffrorna över arbetslöshetsstatistiken släpar efter Grekland, Finland, Norge, Schweiz och Storbritannien. De senaste tillgängliga siffrorna har då använts.
51 kommentarer
Den allra största anledningen är förstås att regeringen gärna hellre pekar på sysselsättningsgraden och arbetskraftsdeltagandet, som båda är högst i EU.
Men det är klart att arbetslösheten är ett mycket stort problem. Och man kan också se det så att eftersom vår sysselsättningsgrad och arbetskraftsdeltagande redan ligger så högt, så är vår maxproduktion faktiskt mer begränsad än andra länder, vilket är lite trist.
Krasst, så begränsar den höga arbetslösheten inflationen. Trist för den som inget äger förstås, dessa är troligen mer benägna att bo i HR och högre andel är arbetslösa.
Att enbart titta på arbetslöshet utan att också titta på arbetskraftsdeltagande är ju oftast ganska ointressant. Det kan vara intressant om du exempelvis endast intresserar dig för statens utgifter kopplade till arbetslöshetsförsäkringar eller om du vill veta mer om arbetsförmedlingens uppdrag. Men i en jämförelse mellan länder blir det i regel ointressant då det snarare handlar mer om regelverket för att söka a-kassa, sjukpenning och socialbidrag än hur ekonomin presterar.
Precis så. I vissa andra länder lever man utanför de försäkringssystemen, och det är lite svårt att jämföra. I Japan är till exempel män sysselsatta till 82,7%, men kvinnor bara 66,5% av tradition, men de kvinnor som inte jobbar där räknas såklart inte som arbetslösa.
Så det är lite vanskligt mått, men det ger ändå en bild av hur effektivt arbetsmarknaden fungerar för de som faktiskt aktivt vill ha jobb.
Och visst, det finns en nivå på arbetslösheten där empiriskt inflationen tar fart, men vi är nog en bra bit från den. Ta Japan eller USA som exempel, vid förra expansionen nuddade arbetslösheten i USA vid 4% om jag minns rätt, utan att priser och löner accelererade i nån märkbar omfattning.
Finns en hel del saker som gör det svårt att jämföra rakt av. För att räknas som arbetslös krävs att en person saknar arbete, aktivt har sökt jobb under de senaste 4 veckorna och kan börja ett arbete inom 14 dagar. D.v.s. personer som inte aktivt söker jobb är inte arbetslösa t.ex. p.g.a. lockdowns inte kan ta sig ut. Dessutom räknar Sverige in arbetstagare som är i olika åtgärdsprogram som sysselsatta, det gör inte alla länder.
Ja eller en stőrre del som jobbar svart som i Spanien. Utan den delen hade det varit en revolution för länge sedan!
Jo, Sverige skall ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, det gick ju bra… Sverige tappade flera positioner efter den stora proklamationen. Regeringen misslyckas med all sin plakatpolitik och kör Bagdad-Bob retorik med lögner som får Trump att verka som en sanningssägare.
Apropå plakatpolitik så är det ju snart dags för 1:a Maj. Det är inget nytt att ungefär så här års signalerar S kraftigt från Stockholm till resten av landet vilka slagord man vill se på skyltar i tågen och höra i de första majtal som lokala partigängare kommer att skriva själva.
800000 vuxna bidragstagare skojar man inte bort.
10% av väljarkåren (7,5 Milj) helt beroende av bidrag, ytterliggare 10% som är delvis beroende av bidrag eller hittepåjobb, så ja det är ett problem
Man får summera det totala bidragsberoendet.
Det gör också regeringen i sina budgetar då och då. Och andelen "helårsekvivalenter inom vissa transferingssystem" har stadigt de senaste decennierna.
….. stadigt _minskat_ skulle det stå där. Fortfarande ett stort problem, men faktiskt något minskande över tid. Nu är ett större problem integration och kvalifikationer på arbetsmarknaden…
Joakim Persson; inte bara cit:…-"…något minskande över tid" utan snarare den lägsta noteringen sedan mätningarna började för 30 år sedan.
Samt att konstatera att diskussionen blir något egendomlig i det att man använder sig av begreppet Bidrag men i det inkluderar vad som är rena försäkringar; … d.v.s. A-kassa, Sjukpenning, Föräldrapenning etc.
Klädsammare hade alltså varit att använda begreppet Transfereringar för att slippa undan de mer vulgära inslagen i diskussionen.
Oavsett vad vi kallar det så uppbär de inte sin inkomst från eget förvärvsarbete. Problemet är att till slut finns det inte mer pengar att stjäla till omfördelning från dagens nettobetalare, får inte den enskilde behålla sin inkomst försvinner incitamenten för att arbeta och vi har DDR, Sovjetunionen osv…
Visst är det så #47, men den gruppen människor har alltså minskat i antal de senaste femton åren.
Skattetrycket har också minskat under samma tidsperiod, för både anställda och egenföretagare, och framför allt för den som sparar pengar (ingen arvsskatt, ingen gåvoskatt, ingen förmögenhetsskatt + lågbeskattat sparande via investeringssparkonto). Fortfarande en bit kvar till anständiga nivåer men det kan nog gå vägen på lite sikt.
Och javisst, för höga skatter gör att incitamenten att arbeta blir dåliga. Nu är det dock tvärtom så att i Sverige är sysselsättningsgraden och arbetskraftsdeltagandet bland det högsta i EU, så helt snett ute verkar vi inte — och vi har ju sänkt skatten just för arbete ganska så rejält.
@ Joakim, arbetslösheten är långt ifrån lägst i EU vilket Löfven lovat, att då försöka lägga rökridå mot fakta angående arbetslösheten med sysselsättningsgraden och arbetskraftsdeltagandet hjälper ju inte de som är arbetslösa, kan ju tvärtom göra deras situation svårare. Att ändra mätmetod för att snygga dagens fakta är ju inget svar till de som inte har ett jobb.
Varför skall jag acceptera en omfördelning av mina pengar som staten tar i skatt till olika system där människor under till synes obegränsad tid kan leva på dem, dessutom när de olika systemen medger fusk. Staten och dess myndigheter måste bevaka de pengar de i princip stjäl på ett bättre sätt. Kravet på de som söker jobb att göra sig anställningsbara måste öka-jo det går, jag själv är ett bevis på det med 4 st totala yrkesomläggningar där jag fått utbilda mig, det är ingen dans på rosor men det går. Har haft kontakt med AF vid ett tillfälle, hade jag fortsatt med den kontakten hade jag suttit kvar i deras låtsasåtgärder för att söka jobb, de är inte vad de heter iaf.
Skatterna måste ner för att öka incitamenten att jobba-helst kopplat till jobb, sedan skattar staten cirkulationen av pengarna med världens längsta tillfälliga skatt-momsen. Om folk har pengar så används de.
Bidragsberoende måste ner och vara tillfälligt, arbetslösa måste göra sig anställningsbara mot det de verkligen vill göra och inte bli inplacerade i AF olika system som är konstgjord andning. Skatterna måste ner.
Jag håller med dig om det du skriver, det enda jag påpekar är att det totala antalet personer som försörjs av t ex sjukskrivningar, förtidspensioner och a-kassa har gått ned en del, samtidigt som skatterna har sänkts de senaste 15 åren.
Arbetslösheten är utan tvekan ett stort problem och ett stort misslyckande.
När blev politiken så här dålig?
Vad är bäst att mäta hur det går på arbetsmarknaden då?
Arbetslöshet, sysselsättningsgrad eller arbetskraftsdeltagandet?
Arbetslöshet känns ganska trubbigt då man slutar räknas som arbetslös så fort man gör NÅGOT annat – t ex går en utbildning för att man inte får jobb osv.
För framtiden vore det ju intressantare att jämföra hur många av de som gick ut gymnasiet/högskola/universitet/kategoriX för ett år sedan som har fast jobb i dag jämfört med motsvarande för fem/tio/femton/tjogo år sedan. Hur förändras dessa värden, blir de bättre eller sämre?
Antalet 55-65 utanför arbetsmarknaden beror på lokala faktorer som i stort inte längre kan påverkas annat än med skattefinansierade åtgärder.
Skolsystems eventuella arbetsmarknadsförberedande brister är åtminstone något lättare åtkomliga.
Man kan ju se hur många som har förgymnasial, gymnasial och eftergymnasial utbildning i statistiken, om man vill jämföra bara de grupperna. Borde gå att leka lite med tabellerna i AKU:erna för att få fram på ett ungefär den datan du vill.
Intressant att skurkstaterna Polen och Ungern har så låg arbetslöshet?
Kvinnan står slagen och misshandlad vid spisen och räknas inte som arbetskraft.
Kort sagt SD:s drömsamhälle.
Ja dom har en hel del att jobba med när det kommer till abort och hbtq minst sagt. Samtidigt har Polen en av de lägsta inkomstskillnsderna mellan kön i Europa. Samt 3 kvinnliga regeringschefer sedan 20 år. Om man ska lyfta fram det som talar för dessa länder också
Ja dom har en hel del att jobba med när det kommer till abort och hbtq minst sagt. Samtidigt har Polen en av de lägsta inkomstskillnsderna mellan kön i Europa. Samt 3 kvinnliga regeringschefer sedan 20 år. Om man ska lyfta fram det som talar för dessa länder också
Ja dom har en hel del att jobba med när det kommer till abort och hbtq minst sagt. Samtidigt har Polen en av de lägsta inkomstskillnsderna mellan kön i Europa. Samt 3 kvinnliga regeringschefer sedan 20 år. Om man ska lyfta fram det som talar för dessa länder också
Tror någon på allvar att svenska män kommer att börja misshandla sina fruar till vardags om Jimmie Åkesson blir statsminister istället för Stefan Löfvén?
Vi som är arbetsgivare, förlorar vi något på att arbetslösheten är hög? Själv så ser jag det som positivt att det blir enklare att få tag på arbetskraft men jag kanske tänker fel?
Ekonomin som helhet går långsammare än sin potential om inte hela arbetskraften (eller så många som möjligt i alla fall) är sysselsatt.
Då har du lägre konsumtion, lägre sparande (mindre tillgång till kapital), med mera. Påverkar total efterfrågan och därför företagens möjligheter att tjäna pengar. I det enskilda fallet kan det vara andra faktorer som är viktigare såklart.
Vad jag förstått det som av nyheter är det ett stort problem hos arbetsgivare i Sverige att befolkningen inte är tillräckligt utbildad/kvalificerad och något säger mig att den "klicken" inte så lätt blir av med jobbet. Men beroende på vilket företag du syftar till och vilken typ av arbetare ni har anställda kan situationen såklart se annorlunda ut. Generellt i ett land är väl hög arbetslöshet inget som gynnar någon i längden.
Som arbetsgivare kan jag bara konstatera att de flesta av dessa arbetslösa inte besitter de kompetenser vi behöver.
Är det fenomenet besläktat med det lika vanliga anställda med senior mängd anställningsår som ädnå inte blivit ett dugg bättre, snabbare eller det minsta mer skickliga på sitt jobb de senaste 10 åren?
Rekryteringsprocessen har förändrats betydligt under de senaste decennierna. Jag har fått de flesta jobben antingen utan att söka dem eller på första försöket, men numera är det mycket svårare att få jobb. Man måste skriva en detaljerad CV med ett bra foto på sig och en lista på alla jobb och utbildningar som man har haft – så långt är det enkelt.
Men under intervjun får man inte veta vad det är för jobb som man har sökt och ibland har jag trott att jag har sökt laboratorie-arbete med kvalitetskontroller, men det har sedan visat sig vara telefon-support eller -försäljning. Det där laboratoriet där jag ville jobba, fanns visserligen i huset, men jag skulle sitta i ett trångt kontor och hjälpa kunder i telefon. Dessutom jobbar intervjuarna på ett HR-konsultföretag och vill intervjua så många som möjligt, för att kunna vaska fram guldkornen. Och framförallt för att kunna fakturera sin uppdragsgivare för så många timmar som möjligt.
Sedan säger de att personalen ska drogtestas en gång i veckan (måste man kissa inför publik, rentav?). Räknas insomningstabletten med 5 timmars halveringstid då? Arbetsplatsen kanske är på väg att utlokaliseras till en annan stad i Sverige inom kort. Efteråt säger de att man bara skulle ha svarat på frågorna och inte utvecklat mer på sina svar.
Till sist ska man hosta fram namn och telefon nr till två tidigare chefer, som kan rekommendera en, annars kommer man inte vidare i rekryteringsprocessen. Det är där det kniper – jag har jobbat länge på de flesta av mina jobb, men det är färska rekommendationer som krävs, inte fina, fast gamla betyg och ännu mindre äldre toppen-betyg från skolor och jobb. Det kan vara en bättre tragedi att bli en "hopp-jerka". Det kan löna sig att kolla igenom alla tips på hur man söker jobb och skriver CVn numera, inte för 20 år sedan.
Ja du tänker fel såvida du söker spets-kompetens… men inte om du kan ta vilken outbildad knegare som helst…
HR-critters är väl som alla andra byråkratier, left to their own devices så kommer de att utveckla rutiner, praktiker och liturgier som långsamt ger dem själva mer makt, mer betalt, mer statistiska praktiker och mindre ansvar för det reella slutresultatet om det kan förskjutas till ett NAP (Någon Annans Problem).
Är det verkligen ett problem att t.ex. en högskolestuderande som söker extrajobb 1 timme i veckan inte fått det jobbet? Sysselsättning är viktigare mått imo.
Jag vet många ungdomar, som jobbar extra för drygt 100 kr per timme. Det är inte mycket pengar. Man sover med mobilen på och under huvudkudden, för att kunna tacka ja till något erbjudande om arbete snabbt, annars går erbjudandet vidare till någon annan. Trist att det blev så här.
Centern är dock det första och enda partiet som kommit med en rapport om hur man ska möta den ökande investeringsskulden inom vatten och avloppsförsörjningen. Vilket de ska ha stor kredd för.
Nu saknas det bara ett parti som lägger fram faktiska förslag på hur elförsörjningen ska säkras mer än att yla kärnkraft eller vindkraft. Blir det centern som kommer med det också hade de förtjänat en röst om jag röstade. Då försöker de ju faktiskt lösa de verkliga problemen vi har istället för att tjafsa om små struntsummor skatt hit eller dit.
Bra Tim! Just elförsörjningen är ett stort problem, som regering och riksdag måste prioritera högre. Med vansinnigt långa processer för att få dra nya ledningar ser jag som det mest akuta att börja åtgärda. Elen behöver nå användarna.
Vi har el som i norr inte kan brukas än. Ja självklart finns projekt där som kommer att behöva gigantiska mängder el, men det tar tid.
Många här verkar ogilla vår stora export av just el, men inte annat.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vi har idag ett överskott på elproduktion i norr…..
Men när LKAB genomfört sin transformation till fossil-fri ståltillverkning kommer ingen effekt finnas att skicka till mellersta och södra Sverige…
Så överföringskapaciteten som idag är en flaskhals kommer framöver inte att vara det.
Då blir mellersta och södra Sverige extremt beroende av importerad kolkraft.
Ska man dessutom avveckla kärnkraft, och ladda alla bilar på el så lär Polen och Tyskland få investera kraftigt i kol-kraft för att exportera enorma mängder till Sverige….
Här går det minsann lätt att jämföra siffrorna om arbetslöshet inom EU, men absolut inte alls med COVID-19 för där mäter man olika. Som om man mäter arbetslöshet i Sverige på samma sätt som i EU…
Men detta är ju ändå en fjäder i hatten; vi har med Europas sämsta regering ändå lyckats att inte vara sämst på åtminstone ett sätt att räkna. Way to go! (mp) 2022!
Det ser ju inte bra ut. Blir ju väldigt försämrat förtroende för statsråd som skönmålar. Hur skall man kunna ha förtroende för en sådan individ som i roll som statsråd skall företräda nationens bästa.
Margareta framstod ju i flera avseenden som kompetent, men att skönmåla en mycket dålig situation som om det vore en framgång är ju svekfullt och gravt karaktärssvagt.
Stefan Löfvén är numera Socialdemokraternas motsvarighet till Bingoberra och kommer att ha en liknande uppgift inför valet 2022 – att få de med lägre intelligens att stanna kvar framför rutan och köpa grisen/lotten i säcken en gång till.
Instämmer till fullo med Finansminister Andersson i denna fråga (såväl som i de flesta andra frågor denne uttalar sig).
Detta då inte minst mot bakgrund av de omständigheter nuvarande Regering haft att verka under de senast gångna drygt en och en halv mandatperioderna som minoritetsregering vid två tillfällen tvungna regera på en borgerlig budget, migrationssituationen hösten 2015, nuvarande coronapandemi etc.
Med andra ord det faktum att Sverige har EUs högsta sysselsättningsgrad och arbetskraftsdeltagande och att definitionen av begreppet arbetslöshet skiljer avsevärt inom länderna i EU, vilket gör jämförelser vanskliga, gör att min ståndpunkt blir den att Regeringen fullföljt den sedan långt tidigare presenterade målsättningen om EUs lägsta arbetslöshet.
Det behöver väl knappast därvid påpekas att även vid kommande riksdagsval 2022, om jag lever och har hälsan, kommer jag att som så många gånger tidigare lägga min röst på Socialdemokraterna.
Chiefen
Hur menar du att regeringen har förbättrat Sverige under de sista 5 åren ?
Christer L: Sanerade statsfinanser, lägre skattetryck även om behov finns att höja detsamma, lägre statsskuld även om behov finns höja densamma, fler i arbete/sysselsättning, färre försörjda av transfereringssystemen, högre nettopensioner till följd av höjda pensionsnivåer och skattesänkningar riktade mot pensionärer.
För att ta de mest märkbara ur högen…
Fram till året 1990 var både männens och kvinnornas arbetslöshet på 2%-nivån och det var svårt att rekrytera duktig, motiverad personal. Sedan exploderade arbetslösheten till 12%-nivån (för män) och 10%-nivån (för kvinnor) och bet sig fast på en hög nivå på 6-8% efter det.
Klart det Socialdemokratiska "Arbets-löshets-partiet" försöker lura i sina väljare det….
Och vill satsa massor av skattebetalarnas pengar på bidrags-finansierade "låtsas-jobb" som ingen arbetsgivare annars skulle tillsätta utan just "låtsas-jobbs-bidrag"….
Frankrike fick inte vara med?
Inte bra så klart, men problemet är ju att statistiken jämför väl dem som söker jobb inte nödvändigtvis de som är inte arbetar. Så det kan ju i andra länder finnas de som inte ens bryr sig att söka jobb och inte räknas med. Sverige ligger ju också i topp när det kommer till kvinnor i arbetslivet så det gör ju att det finns fler kvinnor som kan räknas in som "arbetslös" än i många andra länder där de istället är hemmafruar.