I måndags kom SCB med de första preliminära siffrorna för svensk BNP under fjärde kvartalet och därmed även för helåret 2020. Återhämtningen var svag under sista kvartalet och svensk ekonomi ligger fortfarande back. Många länder som vidtagit hårda coornarestriktioner har både fått fler döda och en mycket mer hårt drabbad ekonomi än Sverige, t ex Spanien, Frankrike, Belgien och Italien bland de elva länder som än så länge rapporterat BNP.
Göteborg kommer bli riktigt snyggt när de outhyrda lokalerna i Gårdags uppväxande kluster av skyskrapor står klara. |
Siffrorna från SCB innehåller inte några faktiska siffror för BNP, och går därmed ännu inte att korrekt summera helåret, men tillväxten var fjärde kvartalet bara -2.6% jämfört med motsvarande kvartal 2019, mot -3.5% i tredje kvartalet och -8.2% i andra kvartalet.
Jämfört med föregående kvartal steg ekonomin med 0.5% under fjärde kvartalet, vilket var sämre än väntat.
Utifrån förändring från föregående kvartal är tillväxten 0.997*0.914*1.043*1.005 = -4.5% för helåret 2020. Detta är dock ett förenklat sätt att räkna på, och för faktisk BNP-utveckling behöver man summera BNP för helåret och jämföra med föregående år, men det datat har inte SCB presenterat än. SCB:s sätt att räkna landar på -2.8% jämfört med 2019, vilket inte direkt är en total katastrof.
Det intressanta är att jämföra med andra länder inom EU, där politikerna har populistiskt vidtagit hårda åtgärder, som deras rådgivande smittskyddsexperter inte föreslagit utan att i slutändan ofta inte fått bättre effekt mot pandemin.
Eurostat rapporterar att för EU föll BNP med -0.7% i eurozonen och -0.5% i hela EU under fjärde kvartalet jämfört med Sveriges +0.5%. Preliminära estimat på helåret är -5.1% i eurozonen och -4.8% i EU, jämfört med Sveriges -2.8%. De enda länder som än så länge klarat sig bättre på helåret är Lettland och Litauen med -1.7% och -1.3% mot Sveriges enligt Eurostat -2.6%. Sverige är än så länge tredje bäst.
Sämst har det gått för Spanien med -9.1%, följt av Österrikes -7.8%, Italien med -6.6%, Portugal på -5.9% och Frankrike och Tjeckien på -5.0%. Belgien har -4.8% och Tyskland -3.9%. Övriga länder har inte rapporterat än.
Skillnaden mellan SCB:s -2.8% och Eurostats -2.6% beror på kalenderjustering kontra säsongsjustering.
Många länder har både sabbat sin ekonomi och fått fler döda per capita än Sverige.
Frankrike och Sverige har exempelvis lika många dödsfall per capita (ca 1200 per en miljon invånare), men Sveriges ekonomi gick alltså -2.6% mot Frankrikes -5.0%. Belgien ligger på över 1800 döda per en miljon invånare och fick alltså -4.8% i BNP. Italien ligger på 1500 döda per en miljon invånare och -6.6% i BNP. Spanien har 1300 döda per en miljon invånare och -9.1% BNP. Tjeckien har 1600 döda per en miljon invånare och -5.0% i bNP.
Uppenbart finns det länder som både lyckats sänka sin ekonomi kraftigt och samtidigt ha fler döda per capita än Sverige. Av elva rapporterande EU-länder har fem fler döda än Sverige per capita och sämre BNP-utveckling. Endast två länder har både färre döda per capita och bättre BNP-utveckling, nämligen Lettland och Litauen. Endast dessa två länder har bättre BNP-utvcekling. Sverige kan sägas sammantaget av ekonomi och dödsfall vara tredje bäst i EU.
Än så länge – övriga länder har inte rapporterat. Dödsfall per capita kommer från Our World in Data.
Jag vet att det är populärt att klaga på svenska myndigheter och regeringen för att många alltid gör det oavsett utfallet, men Sverige ser ut att ha klarat sig relativt balanserat. Vi är inte sämst vad gäller dödsfall per capita, men vi är bäst när det gäller ekonomin. Något förenklat.
Så det är lätt att klaga, men du har fortfarande råd att betala räkningarna och din Internetanslutning och ett jobb att gå till eller bidrag att casha in.
27 kommentarer
Kul!
Kul är det verkligen inte men visst har Sverige klarat sig relativt bra.
Bedrövlig utveckling i de länder som är hårdast drabbat både mänskligt och på de finansiella marknaderna.
Danmark har varit i en klass för sig med en mycket stark börs.
@Östergren, hur går det i Gävleborg?
Vi håller stilen. Sämst som vanligt.
Men till Gävleborgs fördel är att det inte är lika gnälligt som GBG eller lika ängsligt som Sthlm.
Misstänkte det. Ser rätt illa ut inför det kommande sportlovet faktiskt. Trist folket inte följer rekommendationerna. Att åka bil till skidresan är en risk. Att åka skidor på skidresan är en ännu större risk. Vi får hoppas de åker längdskidor.
Väller in utsocknes som inte bryr sig för fem öre.
Var ut på krog förra veckan. Fler britter i omlopp än svenskar.
@Östergren, är ute på krog 2ggr i veckan. Rätt safe faktiskt, dessutom lämnar ju alla runt 8. Har dock inte lämnat region Skåne på 1 år, så lite ansvar visar jag. Är dock immun idag, men ändå. Vill inte bidraga till trängsel. Skulle ha svårt att förlåta mig själv med den kunskap som finns idag.
Jo de flesta sköter sig.
Men det finns som sagt britter som inte bryr sig. Sen har vi även Sveriges britter (Sthlmare) som älskar att tränga ihop sig på Max på resan genom länet.
Jo säkert, det flesta sköter sig. Men bidrar man till trängsel på vården så riskerar man att tränga ut andra tyvärr. En ändlig tillgång tyvärr, vilket vissa skidortsregioner nu varnar för.
Tyvärr drar vaccineringen ut på tiden. Det var sagt i februari men inte ett ord hittills från myndigheter.
Det är väl först till sommaren som är sagt nu (stämmer bra med min gissning för ett år sedan). Sen får vi nog räkna med nya vaccin till hösten tyvärr. Jag som troligen är t-cells-immun. Är lite kluven idag. Jag kommer förstås vaccinera mig, men är kluven till annat.
Februari avsåg mitt arbete.
Kanske old news. Cnbc morgontv pratar om att AZ Oxford vaccin är indraget i Sydafrika. Sägs inte fungera på deras mutation. Vaccinet sägs däremot fungera på UKs mutation.
Tack och lov för min långsiktiga naturliga immunitet, när ska folk börja begripa att antikroppars närvaro har inget att göra med långsiktig immunitet.
https://www.nytimes.com/2020/11/17/health/coronavirus-immunity.html
Tvivlar stark på att skidorterna bidrar till smittspridning. Det är minst 20 meter till nästa person i liftköerna och ännu längre i backarna. Värmestugorna är stängda och man får i stort sett inte gå in i butikerna. Man träffar helt enkelt färre personer (om ens någon) i skidorterna än hemma.
P.S.
_Sägs inte fungera på deras mutation_ är ju för det första en indikation och möjligt vis enbart bara på dem med lindriga symptom samt unga personer.
AZ-oxford hoppas släppa en modifierad version till hösten gällande Sydafrika.
Polen estimerar också minus 2,8.
Lite märkligt att jämföra Sverige med tätbefolkade transitländer som Belgien dock. Sverige bör väl jämföras med lämpligare nordiska isolerade länder som Norge t ex, Danmark är mycket mer tätbefolkat t ex så de borde haft en ekonomisk sämre utveckling. Vet dock inte ifall så är fallet? Vi får väl ändå vara ense om Sveriges C-strategi fungerat lite sådär. Nu väntar dock högsäsongen ifrån skidåkningen med den brittiska varianten. Lär ju sänka ett flertal regioner likt den gjort i Gävleborg redan.
Har haft den diskussionen med Cornu och han säger att man visst kan jämföra. Förstod inte argumenten dock. Borde vara uppenbart bara man sätter sig i bilen och kör igenom Holland och Belgien, tittar på hamnarna, motorvägarna, gränserna, flygplatserna och alla städer som ligger bredvid varandra. Där är inte många meter mellan Ghent, Bryssel, Mechelen, Antwerpen, Breda, Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Utrecht, Amesfort, Groningen och så är man ute på vischan igen. Men jag är glad så länge ekonomin och sjukvården håller (om dom bara ger fan i att ha ihjäl mamma och pappa på hemmet).
Anon, det hänger ju på hur ofta en lastbilschaffis stannar. I Sverige blir det många stopp på vägen på grund av avstånden. Från Belgien kan en lastbil köra genom Nederländerna till Tyskland utan att behöva stanna en enda gång. Det är svårare att köra genom Sverige utan paus.
Apropå uthyrda lokaler, pågår diskussioner på väldigt hög nivå om hur det ska bli i fråga post-corona. Ett företag då på 180k anställda. Vad gäller köpcentrum ser det rätt mörkt ut, ett av södraste Sveriges köpcentrum, står med väldigt många tomma lokaler. Jag brukar äta lunch där då det är väldigt Corona-safe i veckorna, och i butikerna finns nästan uteslutande anställda.
Ifall nu Göteborg ska benämnas som en snygg stad, så krävs nog mer än några skyskrapor till. De har naturen, men nä vacker är staden inte. Ungefär samma avstånd till Berlin eller Amsterdam, så jag åker faktiskt hellre dit. Skandinavien har ju inte storstäder ändå. Köpenhamn som ligger en kvart bort är dock närmst likt en sådan 🙂
Oklart om man i själva verket kan dra fram dödsfalls-statistiken nu utan att jämföra överdödligheten, rapporteringen sker på helt olika sätt, finns ingen EU-standard för rapportering i detta läge.
Frankrike dödsfall på sjukhus och äldreboenden som är länkat med Corona,
Belgien t.ex. räknar samtliga dödsfall som kan ha haft den minsta chans att ha med Covid att göra, därav den höga dödligheten där. Tittar man på överdödligheten den senaste åren så är deras överdödlighet i princip lika stor som Sverige, Frankrike hade dock större.
Kan tillägga att belgarnas ovanliga sätt att räkna döda är mycket kontroversiellt i landet. Det är ju inte kul att framstå som värst. Belgiens egen Tegnell hävdar dock att deras metod är bäst. Jag tycker det är intressant hur varje land verkar ha egna Tegnellare, Giesseckar och Olsenare som alla vet bäst.
nulli
Dödligheten kommer öka oundvikligen med att 40-talisternas når slutet av sin bana, mer rätt blir att alltid jämföra med den förväntade dödligheten.
https://baizuobu.substack.com/p/the-boomers-hit-c19