Vid frekvensfall i elnätet finns det ett antal planerade automatiska åtgärder för att rädda elsystemet. Det vi såg i morsen var att det svenska nätet nådde gränsen där man omedelbart sätter in den så kallade effektreserven. Var de övriga gränserna ligger någonstans är kanske oklart, men för Tyskland finns bra information online.
Tysk kolkraft |
Sajten mainsfrequency.com visar i realtid frekvensen på det kontinentaleuropeiska elnätet, som alltså inte nödvändigtvis är samma som för Sverige-Norge-Finland-Åland. Där finns även en beskrivning av de planerade automatiska åtgärderna om frekvensen faller.
49.8 Hz – effektreserven aktiveras och frånkoppling av pumpkraftverk. Åtgärder här är både automatiska och manuella, där man i Sverige har en negativ effektreserv med t ex stora arbetsgivare som mot betalning avtalat att stänga ner som effektreserv. Det kan dock kräva ett telefonsamtal till någon ansvarig som drar i huvudströmbrytaren. Här var vi i morse.
49.2 Hz Omedelbar frånkoppling av pumpkraftverken, sker automatiskt. Det handlar alltså om att pumpkraftverk inte längre får fylla på sina reservoarer.
49.0 Hz Nedstängning av förbrukare, steg 1. Lastborttagning kallas det på svenska. Här stängs cirka en åttondel av Tyskland ner, och drabbas alltså av en brownout. Detta är automatiserat och inte föremål för någons mänskliga åsikter och känslor. Det är kopplat till övergångspunkter mellan stamnätet och lokala elbolag, och slår således ganska grovt och sker inte på kvartersnivå, utan ett och annat bokstavligt barn åker ut med badvattnet.
48.8 Hz Nedstängning av förbrukare, steg 2. Fortsätter frekvensen att falla stängs 25% av Tyskland ner.
48.6 Hz Nedstängning av förbrukare, steg 3. Här stängs 37.5% av Tyskland ner.
48.4 Hz Nedstängning av förbrukare, steg 5. Här stängs 50% av Tysklands elförbrukare bort från elnätet.
47.5 Hz Avstängning av kraftverken från elnätet. Sker automatiskt för att rädda systemet. Det blir helt svart. Bland annat måste man stänga av kraftvärmeverk då den låga frekvensen gör att själva processhanteringen bryter samman när det inte går att t ex pumpa runt kylvatten korrekt längre. Därefter börjar man slå på stegvis delar av nät och tillhörande kraftverk för att identifiera var orsaken kunde hittas.
Tyskland har mycket rysk gasvärme, där trycket antagligen fortsätter ett tag, så givet att det finns batteribackuper för styrningen hos förbrukarna kan värmen fortsätta att fungera ett tag till. Men sannolikt blir det som för svensk fjärrvärme, som inte kommer fungera utan att värmeväxlare och cirkulationspumpar fungerar hos slutkund, plus förstås alla pumpar på vägen.
Om exakt samma förlopp gäller automatiserat i Sverige får någon fråga Svenska Kraftnät om. Tydligt är att man redan vid 49.4 Hz börjar med viss större lastborttagning i Sverige (PDF) och sedan “i ett antal steg” brett från 49.0 Hz, antagligen likt Tyskland ovan. Vad som är sagt är att de som inte röstar på Miljöpartiet stängs av från elnätet först, dvs de som inte bor i storstäderna. Man utgår från att folk ute i provinserna klarar sig bäst, trots allt lever vi på landet som på 1800-talet redan, och oavsett vem f-n bryr sig om folk på landet ens till vardags, och de som röstar på Miljöpartiet och bor i en storstad får behålla strömmen längst. Det kan också finnas prioriteringar som gör att orter där det finns t ex stora sjukhus inte stängs ner i första steget, men dessa hittas idag mestadels i större städer. Exakt vilka som Svenska Kraftnät anser är minst värda och ska stängas av först är politiskt känsligt och inget man går ut med. Det är inte så kul att berätta för folk hur lite de är värda när det är -20 grader ute och att ställa folk mot folk. Det hade dock varit ansvarsfullt att berätta, så boende i de områden som stängs ner först av staten kan skaffa bättre förberedelser, t ex kaminer, fossilnödström etc.
I övrigt är det intressant att notera att de tyska pumpkraftverken som vattenkraft agerar negativ effektreserv.
Det torde vara både en miljövänlig och ganska billig lösning att skapa svenska pumpkraftverk som både negativ och positiv effektreserv, men kommer förstås inte kunna komma igenom miljöprövningar. Annars kan man ju tänka sig att högt belägen statlig mark, som t ex Lygnersvider, kan grävas ur, dämmas upp och användas för effektreserv. När det blåser bra i vindkraften om hösten och elen är nästan gratis fyller man upp dammen, så står den redo att producera när nätet riskerar haverera om vintern. Lygnersvider ligger runt 120 meter över havet och det är bara någon mil ut till kusten. Borde gå att ordna ett hundrameters högt fall för pumpdammen och sedan ett ordentligt rör ut till havet för att inte orsaka lokala översvämningar, alternativt kanske Hallands största sjö Lygnern är stor nog att kunna buffra flödet i några timmar utan att någon vattendom bryts. Marken ägs av statliga Sveaskog, dock så är det ju redan kraftverk där för ett antal av sjöarna, om det inte avvecklats de senaste åren som ett led i att stänga ner den svenska vattenkraften i södra Sverige via den svenska övertolkningen av EU:s vattendirektiv, bäst i klassen.
27 kommentarer
De mest skyldiga är S&M som vägrar komma överens med varandra i viktiga frågor där de har någorlunda samsyn utan låter aktivistiska marginalpartier med vågmästarroll diktera politiken inom viktiga områden.
Inget parti är mer skyldigt än något annat att ta ansvar. Regeringen är dock ytterst ansvarig för förvaltningen av landet, och har därmed ansvar för att söka stöd för sin politik bland alla riksdagens partier, eller att avgå.
Man har nu senaste åren börjat titta på "ö-drift" igen. Delar av nätet var tidigare byggt för just detta.
Exempelvis kunde Stockholm energi koppla ifrån sig från stamnätet och återstarta sina egna kraftverk för att driva stockholm (med stora begränsningar men nödvändig infrastruktur i varje fall). Det har ju tyvärr prioriterats ner så om det går numer är oklart, Fortum/Stockholm exergi har ju inte direkt fått pengar för att vidmakthålla tryckluftsstartning av gasturbiner odyl som krävs.
Mmm.. Den eviga freden och vår gudagivna rätt att vara skyddade från allt ont.
Tidigare generationer byggde kritisk infrastruktur med hängslen, rem och snöre och nu är bara snöret kvar.
Just Stockholm borde vara det första som stängs ner, drabbas Stockholm kommer det skjutas till medel. Drabbas några lantisar så kommer det långt ner på prioritetslistan.
Stockholm exergi? Märkligt namn på ett elbolag. Försöker man visa att man är haj på skillnaden mellan energi och exergi?
PD Stockholm exergi är fjärrvärmebolaget, men fjärrvärmen har fortfarande en hel del produktionskapacitet.
Stockholm Energi var det kommunala el/fjärrvärme/nät bolaget, vilket gick ihop med Birka (vilket var sammanslagningar av flera andra bolag) och i sin tur sålde Stockholm sin andel i Birka till Fortum men behöll halva fjärrvärmebolaget vilket nu bytt namn till Stockholm exergi (tror att Fortum vill avyttra sin andel).
När alla ägdes under Stockholms stad så byggdes elnätet och fjärrvärmeproduktionen med sin elproduktion för just ö-drift. Att vid storstörningar kunna koppla bort Stockholm från övriga stamnätet och som jag sagt driva i varje fall nödvändig infrastruktur.
I och med att kommunerna sålt sina bolag och nät och produktion inte längre får finnas i samma bolag så kommer det aldrig igen finnas någon som tar helhetssynen eller ansvaret för detta. Alla försöker skjuta det på SvK vilka endast är ansvariga för stamnätet.
Sen håller jag med om namnet Exergi. Ingen i princip begriper namnet.
Staten kanske kan bygga en bitcoinminingfarm som bara behöver gå +- 0 och vars egentliga syfte är att agera effektreserv likt pumpkraftverken genom avstängning vid behov.
Aha, så då dekrypteras blockkedjan och energin återförs.
Här vore det ju intressant att veta vid vilken frekvens elbilsladdning stänger av sig. Nu är det förstås en droppe i havet, men om några år så.
Hur f-n ska det gå när alla har elbilar som står på laddning?
Ställ den frågan direkt till MP. De har säkert ett riktigt bra och verklighetsfrånvänt svar att ge dig. =/
Man startar beredskaps och störningsreserven men de får gå på biobränslen.
Vi ute på landet har också börjat skaffa elbil. Men vi har ju reservkraftverk på diesel också:)
Merparten av de som laddar gör ju det på natten då det är billigast där, och påverkan på huset/landet är minst. Snabbladdarna används ju mindre frekvent och enbart för långresor. Så, det går nog alldeles utmärkt. Dessutom laddar man ju hemmavid med runt 7 kw, ungefär som vad en vanlig elpatron i en frånluftsvärmepump drar.
Tur man bigradit med sitt då, som boende i ny energieffektiv lägenhet och inte i ett gammal stort energislukande hus som i värsta fall tagit åkermark ur bruk.
Gamla hus tog inte åkermark ur bruk 😛
Jag bidrar också genom att bo i ett nytt energieffektivt hus med kamin…
Gamla hus byggdes inte på åkermark. Det kostade för mycket sett och möda att bryta åkermark (många stenar att flytta) för att man skulle vilja avstå en del av den för ett hus.
Jag bor i ett hus som är ett par hundra år gammalt, men moderniserat med braskaminer och vedspis. Får jag medalj av MP nu?
SVETT och möda, förstås.
Det finns eller har funnits 5 pumpkraftverk i Sverige men de avvecklades då din fria marknaden skulle ta över eftersom leverantörerna inte får betalt för effekttillgänglighet. De är: Eggsjöns kraftstation vid Klarälven, Kymmens kraftstation vid Rottnan och Sillre kraftstation vid Indalsälven numera ombyggt till vanligt kraftverk samt Juktans kraftstation knuten till Umeälven. Juktans kraftstation konverterades 1996 till ett vanligt kraftverk. Pumpfunktionen i Eggsjöns kraftverk används sällan.
Kymmens kraftverk är i högsta grad använt som pumpkraftverk.
Men med de nya vattendomarna som ska tas fram är frågan om pumpkraft överhuvudtaget borde kunna finnas.
Det går åt mycket vatten för att få reservkraft mer än några minuter. Ett av de projekt som föreslagits är att lagra vatten i Vänern. Antag att vi vill lagra vatten så det motsvarar en veckas drift av med våra 6 kärnkraftblock genom att bygga bygga vattenkraftverk i Uddevallatrakten med tunnlar från Vänern.
Vänern är 5650 km2 och ligger 44 m över havet. Förlusterna i tunnlar och turbiner sätter jag till 20 % av energin. Hur mycket skulle då Vänerns yta sjunka på en vecka?
Kärnkraftens veckoproduktion är 7,0E9 W * 6,0E5 s =4,2 E15 Ws
Vänervattnets energiförlust är m*g*h*0,8 = 5,65E12*g*42*0,8 W per meter sänkning av ytan = 1,9E15 W per m
Vattnet skulle alltså sjunka 4,2 E15/ 1,9 E15 m = 2,2 m
Det verkar alltså vara möjligt med ett sådant lager. Fördelen förutom effekttillgänglighet är att man kan avlasta Göta Älv för att förhindra ras vid stora vattenflöden och att man kan minska risken för översvämningar i centrala Göteborg vid stormar. Nackdelen är att man kan störa växt- och djurliv vid utsläpp av stora sötvattenmängder i någon fjord i Bohuslän.
Man kan inte göra en sänkning på 2,2m bara på nån vecka. Det skulle förstöra och störa allt runt sjön. Det är enorma m2 vi talar om . Djur och växtliv. Markvatten påverkan kan påverka hållfasthet i jordlagren etc
Det du skriver om har dryftats i ett annat sammanhang, men jag hittar inte några texter om det.
Det var så att för ett antal år sedan blev det svåra översvämningar i Värmland och runt Vänern. Man kunde inte spilla mer vatten förbi Lilla Edets kraftverk för att Göta älvs ständer inte skulle klara det, utan skulle rasa ner i älven (vilket de ändå gör lite då och då).
Då föreslogs att borra en tunnel till havet och ha en kraftstation i tunneln.
Det blev en massa rabalder och sen hördes aldrig mer om detta, vad jag vet/minns.
Funktionen som regleringsdamm kopplad till översvämningsskyddet vore vettig, fast att ha Vänern som nedre damm i ett pumpkraftverk tillsammans med några sjöar är också tänkbar om man begränsar nivåvariationerna och deras hastighet.
Jag skulle bra gärna veta varför man tar risken för nya stora skador i Värmland plus en katastrof i Götaälvens dal vid nästa omgång ihållande störtregn i hela regionen, hellre än att störa vattnen i Uddevalla-trakten vid stora tillflöden.
"Vad som är sagt är att de som inte röstar på Miljöpartiet stängs av från elnätet först, dvs de som inte bor i storstäderna".
De flesta som röstar på något parti överhuvudtaget bor väl i storstäderna?
/lantis
Som läget är nu så har vi alla ett ansvar när vi nästa gång går och röstar att klä av irrationalitet, drömmar som står i kontrast till fakta och andra dumma påhitt även om jag inte vill gå så långt som en god vän som menar att vi idag har 4 stora utmaningar – Kinas globala makthunger, radikal islamism, nynazism/fascism och miljöpartiet.
Det här är verkligen en bra nyhet och jag rekommenderar alla som behöver riktigt lån att ansöka via dessa e-postmeddelanden ([email protected]) eller whatsapp: +12522852093, jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde#