Under morgonen stiger börserna i de asiatiska tidszonerna, och guldet har återhämtat sig något. Riksbanken tvår i en artikel sina händer från sitt ansvar för att ha blåst upp aktiemarknaden via sina obligationsköp och permanenta krisräntor och säger att de inte heller kommer ta något ansvar när börsen kraschar, utan skiter i sådant. De kommer förstås bara rädda obligationsmarkanden…
Dagschart OMXSPI |
I Asien är det positivt under tisdagsmorgonen. ASX 200 +0.86%, Hang Seng +1.18%, Nikkei 225 +0.46% och Straits Times +0.63%. Detta trots att amerikanska S&P-500 gackade och gick -0.77% igår. OMXSPI stängde på -0.32%.
USDSEK ligger kvar på 8:27, men guldpriset har nu stigit något till 482:- SEK per gram.
En vice riksdbankschef tvår sina händer från utvecklingen på börsen, som har blåsts upp av de permanenta krisräntorna och köpen av obligationer, inklusive räddningen av de krisande företagsobligationerna. Han säger till SvD:
“Det är inte vårt jobb att försöka stabilisera utvecklingen på börsen. Nu har börsen gått väldigt starkt och vi har inte gjort något åt det. Går börsen svagt så kommer vi inte göra något åt det heller, “
Det är förstås en sanning med modifikation, eftersom man alltid kommer rädda obligationsmarknaden. När börsen dyker dyker även företagsobligationerna, vilket vi såg i våras när t ex Spiltans Räntefond Sverige slutade handlas på grund av att inenhaven visade sig vara skräp vid börskrasch. Dock gick Riksbanken in för att stablilisera obligationsmarknaden via olika uttalanden. Det går ju inte att marknadsräntorna sticker iväg.
Överlag är inte uttalandet något överraskande från autisterna hos Riksbanken, men fakta är att de ligger bakom uppblåsningen av såväl bostadsmarknaden som finansmarknaderna. Att de sedan kramar penningpolitiken och inflationen hårt som skydd mot all kritik hör bara uppdraget till. De agerar lite som att gå ut på ett övergångsställe framför en framrusande bil vid halka och sedan från sjukhusbädden säga “jag hade rätten på min sida, bilar ska stanna för fotgängare vid övergångsställen”. Resultatet är förutsägbart för normala människor, men inte för Riksbanken som skiter i det.
22 kommentarer
Var hämtar du ditt guldpris? Vilket pris gäller om du skall sälja en ny tacka på 50gram?
Libertysilver har guldpriset här:
https://www.libertysilver.se/diagram/?xau=1
De köper även guld här:
https://www.libertysilver.se/salja/
Om du ska sälja privat är väl guldpris x vikt rimligt.
Nej, det guldpris som Corny angivit är inte hämtat på Liberty Silver. Ben-Hur undrar var det av Corny angivna priset kommer ifrån och vilken status det har.
Jag hämtar guld- och silverpriset angivet i morgoninläggen från Liberty Silvers förstasida.
OK, tack för svaret. Det står att det är Spotpriset. Och det är C:a 13 kr högre än vad Liberty Silver är beredd att betala för en guldtacka på 50 Gram
Ja, och? Handlare köper och säljer m spread för att göra vinst. Sälj privat om du vill ha spotpriset.
Silvret gick riktigt bra igår, nytt försök att passera 30 inom snar framtid.
Korrekt. Nu när Nasdaq, Apple, Tesla laggar så roterar det till cykliskt där silveraktier är en tillgång med hävstång. Frågan är som alltid hur länge denna rotation håller i sig.
En annan tillgång som rallar (utanför den svenska radarn) är oljan.
Upp 28% i år i USD.
Och tenn, kobolt och koppar etc, och de flesta mjuka råvaror. Inflation ON.
Cykliskt, är det lika med råvaror idag? Finns det andra domäner som ligger rätt på samma sätt?
Personligen tänker jag Boliden, SSAB aktiemarknaden Sverige gällande cykliskt.
Läste att Norsk Hydro har relativt mycket vattenkraftdriven produktion av aluminium. Skulle jag aldrig ha gissat.
Köpte man bitcoin på toppen har man snart förlorat 20% av värdet. Hoppas Elon och Tesla sålde av snabbt för snart ligger de på minus igen… Men det vänder nog snart uppåt igen. Köpläge?
Trist med detta fokus på Bitcoin. Det finns andra kryptos som Ethereum.
BTFD.
Men…men…inte har väl Centralbankerna pumpat upp husmarknaderna…;))))?
Visst kan man skylla på riksbanken men varför inte skylla än mer på våra "kompetenta" politiker som ger direktiv och styr den övriga ekonomisk-finansiella politiken? Med lite smarta åtgärder hade de kunnat få mer av den önskade effekten av sina åtgärder, och mindre av den oönskade (såsom tillgångsinflation). T ex skulle en fastighetsskatt kyla bostadsmarknaden, ge skatteintäkter och samtidigt innebära samma månadskostnad för bostadsrättslåntagarna (mer skatt, mindre ränta). Ränteavdragen har man väl haft perfekt läge att fasa ut vid de låga räntorna också. Om man inte bara hade ökat amorteringskravet, såklart. Men nej.
Man kan begära att Riksbanken agerar efter en helhetsbild av verkligheten, dvs inkluderat att vi har inte kompetenta politiker alt. populistiska sådana om hellre skjuter upp beslut som kostar röster. Det som pågår nu är inte en penningpolitik för en stabil ekonomi.
Det kan man väl tycka. Eller så tänker man att Riksbanken har gjort sin del av jobbet, och dessutom förväntar sig att politikerna, FI m.fl. gör sin. Riksbanken har ju rätt envist tjatat om vad som skulle behöva göras och varnat för farorna med t ex bostadsbubbla. Höjda räntor hade ju även kunna ha en avkylande effekt på reala ekonomin, där man inte velat ha det så på så vis är det väl ett vågspel…
Tror inte Riksbanken har lyckats med någon del av jobbet, om jag skall vara ärlig.
Att fortsätta kasta bensin på elden och kräva att någon annan ska agera brandkår, är bara ok för våra centralbanker inte ens den i övrigt untouchable politiska eliten kommer undan med det i över 1 decennium.. (Möjligheten att rösta bort dom finns iaf) Varför får inte pöbeln vara med att välja vika som blir Centralbankirer? utan där är det i de flesta fall ren och skär godtycklighet och kompisteknik som styr…
Men det är klart, kan riksbanken sparka burken framför sig lite till, så medelklassen håller näsan ovan för vattenytan, så sitter väl de de 379 tryggt kvar vid köttgrytorna.
Känner att jag fick till en bra morgon rant här. Inte hara nackdelar med att vara först på jobbet.