SCB:s befolkningsstatistik för 2020 visar på ett kraftigt ras för bröllop under pandemiåret 2020. Det var dock inte någon väsentlig förändring av antalet skilsmässor, så pandemins isolering verkar inte tärt på förhållanden mer än vardagslivet gör normalt.
Foto: Linda Holmkratz Photography |
Antalet skilsmässor ökade med 0.8% från 25 407 år 2019 till 25 619 år 2020. Med 0.5% i befolkningsökning kan man per capita se detta som försumbart brus, alternativt att coronakrisen orsakade 212 skilsmässor. Det verkar inte som att pandemin slitit på förhållanden mer än tidens tand gör normalt. Skilsmässorna varierade förstås per månad, där de t ex steg med +16% i juni, men istället backade med 12% i juli, så kanske tog folk ut skilmässa lite tidigare än vanligt inför sommaren, då man redan tröttnat på äktenskapet lite tidigare på grund av isoleringen än under den sedvanliga sommarsemestern. Detta ligger i linje med att pandemin inte lett till ökad psykisk ohälsa, dvs folk igenerellt har inte mått väsentligt sämre av livsstilsförändringarna pandemin inneburit.
Det samma kan dock inte sägas om bröllopen.
Antalet bröllop föll med 22.5% under 2020, trots en rusch att gifta sig i februari innan pandemin bröt ut på allvar. Värst drabbat var den stora bröllopsmånaden juni med ett ras på hela 45% mot 2019.
Förädnring antal bröllop per månad 2020 jämfört med 2019. Data: SCB |
Det är intressant att se den kraftiga ökningen av vigslar i februari när coronapandemin började hamna i rubrikerna. Det fanns inga svenska restriktioner, men det verkar som en del svenskar förutsåg att möjligheten att fira bröllop som normalt skulle begränsas framöver och skyndade sig att viga sig i februari. Det handlar dock bara om några hundra bröllop, från 2 809 år 2019 till 3 607 år 2020.
Därefter blev det en rejäl inbromsning. I oktober ökade bröllopen tillfälligt efter att minskningen mattats av lite, kanske för att pandemin inte upplevdes så allvarlig efter den relativt lugna sommaren, eller för att folk helt enkelt tappade tålamodet. En del som skjutit upp bröllopet på grund av pandemin orkade helt enkelt inte vänta längre.
Nedgångarna i vigslar var störst i den familjebildanden åldern.
Förändring antal bröllop 2019 – 2020 per åldersgrupp. Data: SCB |
Störst nedgång var det för vigslar i åldern 25 – 29 år, följt av 20 – 24 och 30 – 34 år. Nedgångarna var måttligare efter 55 års ålder och mest brus för åldersintervallet 75 – 79 år. Snarare kanske en del äldre passade på att gifta sig inför risken att avlida.
De kraftiga nedgångarna i vigslar är förstås kopplade till förbuden för evenemang med först fler än 50 gäster och sedan 8 gäster och har drabbat besöksnäringarna hårt. Men rimligtvis innebär detta att det kommer bli ett extremt tryck på att gifta sig när pandemin är över, så den som ligger med sådana planer bör nog boka upp lokaler och arrangörer i god tid, för det kan bli trångt både bland festlokaler och vigselförättare framöver.
Har då barnafödandet ökat, när par har varit uttråkade hemma och istället vuxenkramats lite extra? Som stormbarn, född nio månader efter stormen 1969 är det förstås en intressant frågeställning, men då pandemins karantän inte infördes förrän i mars 2020, så borde det tidigast ge utslag för december och någon förändring av antalet födda i december går inte att se. Slutsatser kring om det blir en massa quarantinys får vi först se när månadsstatistiken rinner in för våren.
28 kommentarer
Folk har helt enkelt inte råd att skilja sig, var ska du bo?
Den officiella självmordsstatistiken laggar.
Vi får facit när Socialstyrelsen uppdaterar sin databas för 2020.
Som förr i tiden i det gamla bondesamhället när man inte hade råd att skilja sig.
Statistiken kommer oavsett uppdaterad eller inte bara att innehålla siffror för de som faktiskt sökt och fått vård (eller tvångsvårdats).
You can't prove a negative, som bekant.
De som suttit hemma och avstått från att söka helt och hållet kommer inte med.
Peter, enligt studien fanns det inget som indikerade att folk avstått. Folk sökte precis som vanligt.
Skulle folk inte ha råd att skilja sig på grund av den ekonomiska kraschen hade skilsmässorna minskat under pandemin. Nu var de samma som alltid.
Alternativ hypotes att vistas hemma tillsammans är positivt för förhållanden, det kanske visar sig i statistik över barnafödandet istället.
Självmordsstatistiken laggar ofta mer än ett innevarande år, folk är generellt mer krisresilenta i den akuta fasen när företagskonkursen är ett faktum, och kärringen inte vill flytta och du inte får nya lån att lösa ut henne och polarnanas frugan inte låter dig sova i garaget längre…ja
Det är alltså för jävligt i alla fall, även om statistiken inte visar några ökade självmord?
Life's a bitch and then you die?
Obotlig realist, går att gömma vad du vill i statistik…eller belysa. Effektivt opionsbildande styrmedel
Avstår att skiljas för att man inte har råd. Eller för att man inte vill att den fina fasaden man byggt upp ska rubbas.
Att plötsligt inte kunna bo i Täby utan måste söka sig till Vallentuna eller Väsby. Vilken katastrof.
Nej det är inte att "inte ha råd". Det är att bita ihop för att man vill visa den lycka som nån annan skapat.
Tja, den psykiska ohälsan i London gick ju ned under blitzen, så kris i sig behöver inte vara negativt på den fronten.
Sebastian, yta är allt.
Prostitutionen har ökat under Corona, om allt hade varit rosenskimmrande borde den snare minskat…
@ Stefan. Fast att prostitutionen har ökat beror väl snarare på att de flesta "legala" möjligheter till sällskap har blivit svårare. Folk träffas betydligt mindre idag (jobb, vänner, barer etc) och har därmed mindre möjligheter till att "hooka upp".
CC: den ökande "nyrekrytningen" främst från unga "svenska" tjejer tyder väl på ett större utbud sprunget ur ett ekonomiskt behov sen har övriga europeiska länder även stängt de legala bordellerna och då flyttar arbetskraften dit gränserna fortfarande är öppna.
@ Stefan. Ja så är det. Utbudet har ökat och likaså efterfrågan pga av Covid. Jag är dock inte säker på att jag håller med om sambandandet till skilsmässor eller att folk har fått dåliga relationer när de har behövt vara tillsammans mer än vanligt och att just "det" har inneburit en högre efterfrågan av sexuella tjänster…
CC: folk skiljer sig generellt mer sällan i dåliga tider, just pga av att bättre alternativ saknas, att köpa sex kan vara en säkerhetsventil som gör att "man" härdar ut ett tag till. Skilsmässa är i regel förknippat med en ekonomisk nersida för ena parten, behöver man dessutom likvidera aktier, tillgångar i dessa tider så utlöses reavinst etc etc. Bättre att sova i polarns garage så länge det går….
Inte så många som firar guldbröllop 2070 alltså.
Ökningen i februari borde väl snarare främst bero på att det var skottår förra året, och således en "extra" lördag under 2020 jämfört mot de flesta andra år?
Rimligen bör antalet accidentellt tillkomna barn ha minskat eftersom krogarna haft stängt och drickandet på offentlig lokal likaså. Går det att separera statistiken så att man får barn tillkomna inom äktenskap och barn tillkomna inom samboförhållanden redovisade separat så att dessa siffror kan ställas mot föregående år?
Det är rätt få som blir gravida via krogen.
På krogen då?
Två inställda bröllop som jag var inbjuden till, men då är jag i giftemålsålder. Båda kunde dock tänka sig att reducera mängden gäster under 50, problemet var de äldre som man inte ville utsätta för risker.
Rökning är den främsta orsaken till hälsostatistik. Äktenskap är den främsta orsaken till skilsmässor. ;-P
Ang stormbarn osv, med tanke på att preventivmedel och abort är allmänt tillgängliga så borde det inte påverkas? (Jag har för mig att den puckel som tidigare fanns 9 mån efter midsommar numer är rejält tillplattad)
Helt plötsligt har ju alla så jävla mycket pengar över varje månad, så de bråkar inte om pengar. Tjafs, gnäll och bråk smittar. Det blir följdeffekter att även andra sorters bråk minskar..
Fan vad det snackas aktier, krypto, silver osv..
Graviditeter är fortsatt ofta planerade så gott det nu går när det gäller biologi.
Man kanske vill vara vaccinerad innan en ev graviditet. Undrar hur folk träffas nuförtiden. På Tinder kanske med 1km sökradie, positivt antikroppstest som profilbild borde leda till framgång där.