Tillägg: Ellevio har sedan nedanstående skrivits replikerat och förtydligat uppgifterna från lokaltidninge med att det var en felinställning i en nätstation som löste ut trots att elnätet inte var belastat på kritiska nivåer. Detta har åtgärdats och strömmen kommer inte gå på vid samma belastning igen.
I tisdags drabbades kommunen och ön Tjörn av ett omfattande strömavbrott som verkar drabbat mer än hälften av kommunens invånare. Ellevio medger att orsaken var en överbelastning av elnätet, som alltså inte är dimensionerat för kommunens expansion och energiförbrukning vintertid. Kommunen har även problem med tillgången till vatten.
Myggenäs på Tjörn är ett typexempel på expansionen, precis på Tjörnsidan om bron till ön och inte mycket längre bort från Göteborg än Stenungsund. |
Elnätet på Tjörn klarade alltså inte belastningen i tisdags. Ellevio uppger till Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust att orsaken var en överbelastning på elnätet. Strömavbrottet skedde på morgonen när förbrukningen och elpriset är som högst. En liten del i att vid tillfället ofrivilligt bidra till att minska Sveriges toppförbrukning.
Tjörn har expanderat kraftigt de senaste åren, även om mycket har handlat om sommarbostäder, vilket gjort det väldigt dyrt för kommunen att t ex bygga ut vattenkapaciteten utan att få tillhörande kommunalskatteintäkter. Vatten och avlopp ska förvisso bära sig på självfinansiering, men att dimensionera för sommarbehov innebär ändå problem. Någon vattentäkt för kommunens storlek finns inte på ön, utan färskvatten kommer från Stenungsunds vattentäkt.
Ett andra problem är förstås elnätet. Det går inte att expandera en kommun utan att det förbrukas mer elkraft. Även sommarhus behöver ha stödvärme vintertid, för att inte rör och utrustning ska frysa sönder, samtidigt som dessa kan vara sämre isolerade. Dessutom kan de användas extra nu vintertid på grund av distansarbete under coronakrisen.
Därtill har det varit vad som verkar vara den kallaste vintern på tio år på Västkusten.
Oavsett så gick alltså det lokala elnätet ner. 4 000 abonnenter blev utan ström och med i snitt två per hushåll motsvarar det i så fall 8 000 av kommunens 16 000 invånare.
Det är bra att Ellevio medger att det var överbelastning som låg bakom det hela, men frågan blir om man kommer investera för att slippa detta framöver.
Tjörnbron |
Detta väcker också frågan om hur många andra av de frekventa strömavbrotten riket runt de senaste kalla veckorna som har varit lokala överbelastningar. Exempelvis avbrottet i Lund som bara höll på några minuter, dvs det var inte något som i sig hade gått sönder utan mer i stil med någon form av överbelastningsskydd. Det är inte bara stamnätet hos Svenska Kraftnät som inte byggts ut i takt med expanderande behov, utan även de lokala näten. Tillräckligt många lokalt överbelastade elnät med strömavbrott vid högförbrukning räddar förstås stamnätet och kraftproduktionen för landet i stort.
Det finns ingen expansion längre som kan ske utan att infrastruktur och samhällsservice måste byggas ut. Vi har länge kunnat komma undan billigt genom tidigare överdimensionerade lokaler och infrastruktur från 80-talet eller tidigare när man byggde proaktivt med budgetunderskott och lånade pengar. Idag bygger man reaktivt först när problemen uppstår och all expansion kostar därmed pengar.
Typexemplet är Tingstadstunneln, som på 60-talet byggdes för en trafiknivå som tog tre decennier att uppnå. Idag bygger man för gårdagens behov, inte framtidens.
44 kommentarer
Jag tycker folk tar det lugnare under den här köldknäppen än tidigare, det finns fortfarande värmefläktar att köpa på Biltema.
Nu skall jag hämta ett par fläktar. Potatiskällern var för dåligt isolerad och invertern för att nödköra cirkulationspumpen är i ett svalt utrymme och förefaller köldkänslig.
Äsch. Håll ut någon dag till. Nästa vecka kommer våren! En sån här vinter lär inte komma igen på 10 år
Som jag förstått det så har den här vintern berott till stor del på att polarvortexen kollapsade och iom stigande temperaturer så kommer det bli vanligare. Så det kan mycket väl komma fler sådana här vintrar framöver.
Det blir intressant att se om de vintrarna framöver blir tuffa, inte minst det kan ses som en bekräftelse på de förutsägelser som matematikprofessorn Zharkova, gjort utifrån variation i solfläcksförekomst och den modell över solaktiviteten hennes team gjort. Modellen förutser att vi från 2020-2055 kommer se ett modern grand solar minimum med en nedkylningsperiod. Vi får kanske hoppas att den globala uppvärmningen tar udden denna nedkylning så att effekterna inte blir så svåra.
Värmdö har liknande problematik som Tjörn, med ett stort antal dåligt isolerade sommarhus eller -stugor, men det har inte rapporterats om några strömavbrott här på sistone, konstigt nog. Förr i tiden kunde ett strömavbrott härute pågå i tre dygn, vilket gjorde att man inte kunde pumpa upp vatten ur brunnen, där den nedsänkta pumpen går på trefas-ström. En granne på nästa gata brukade dra igång sin 3-fas generator för att strömförsörja sin brunnspump, men den väger en hel del och tar stor plats i garaget.
Någon gång försökte jag tina upp snö, för att kunna spola den snålspolande toaletten, men det var inte så lätt. Man behöver MYCKET snö för att få ihop några liter vatten och dessutom var det mycket sotpartiklar i snön, så vattnet blev minst sagt grumligt. Man kan alltid ta en liten tur till den enda handpumpen på området, som vägföreningen står för. Numera känns det hellyxigt med kommunalt vatten och kristall-klart Mälar/Ingarö-vatten som kommer ut från kranen även under långa strömavbrott.
Min fastighet har ett rakt avlopp med fall till förbindelsepunkten under vägen, vilket gör att mitt avlopp fungerar under trots strömavbrottet, medan kommunens pumphus bräddar till havsvikar. En stor del av husägarna på mitt område har pumpavlopp, där pumpen inte går och pumpsumpen inte tömmer sig under strömavbrott. Pumpsumpen är som en stående mini-septitank med några hundra liters vattenvolym, nedgrävd i marken utanför huset. Blir det strömlöst länge så får man avstå från duschandet och antingen gå på utedass eller till en snäll granne med ett rakt avlopp. Annars bräddar pumpsumpen på den egna tomten och det kan t o m leda till vattenskada i huset. Pumpsumpens lock ligger 10-20 cm lägre än gräsmattan utanför och jag antar att gräsmattan i vissa fall inte hinner suga upp vattnet tillräckligt snabbt, särskilt om marken är frusen.
Många fler husägare kunde ha fått ett rakt avlopp, om de hade velat bekosta bergsprängning eller -spräckning. En lokal firma som installerar pumpavlopp, tyckte absolut att jag skulle ha ett sådant, till en mycket hög kostnad, eftersom pump och pumpsump inte ingår i mitt fall, med en vanlig anslutning vid vägen. Jag tackade nej till tre övertalningsförsök att låta firman installera en "villapumpstation" och betalade 30.000 kr för bergspräckningen med snigeldynamit och det beslutet är jag väldigt nöjd med. Grannen nedanför förbjöd mig nämligen att spränga, pga risken för sprickor i deras källarväggar.
Det här känner man ju igen när man var på semester i U-länder på 80-talet. Strömmen gick flera gånger dagligen. Heja Sverige, MP och C.
Minns att det är Löfven som tillåter dem att härja, det är han som är möjliggöraren.
MP och C gör bara så mycket de kan av sin politik utan någon helhetssyn.
Minns att det är Löfven som tillåter dem att härja, det är han som är möjliggöraren.
MP och C gör bara så mycket de kan av sin politik utan någon helhetssyn.
Kompisar rapporterar om strömavbrott lite här och var i Skåne och Blekinge senaste tiden.
Då jag var i Johannesburg så tvingades olika stadsdelar turas om att ha ström för att elnätet var överbelastat. Om jag inte minns fel var det sex timmar per dag som man hade ström till matlagning etc. Blir ganska snabbt rutin det också, man vänjer sig vid det mesta.
Den största och helt oplanerade efterfrågeökningen måste komma från hybrider och elbilar. Varenda jäkla granne har minst en hybrid här, och två har Tesla + hybrid. Allt det här har kommit senaste tre åren och ingen jäkel hade det på kartan när elnäten härute planerades för 20 år sen.
Lägg till att hybridbilen är en idiotkonstruktion som drar mycket mer energi under sin livscykel än motsvarande rena fossilbil så är den enda slutsatsen att samhället är dödsdömt.
Man laddar nattetid. Det här var på morgonen.
Du, mina grannar är så totalt bortkomna i världen att de slår på hybridladdarna som de slog på motorvärmarna förr i världen. Snöflingor som blivit uppklädda till tjänstemän…
Hybrid existerar enbart på grund av fordonsskatten utformning för de som behöver köra fossilt. Gissar att MP korrigerar detta snart.
Är det default att laddning inte sker direkt när du kopplar in?
Min erfarenhet är att "vanliga människor" inte gör några inställningar
Särskilt om man inte har timdebitering
Beror kanske på. En hybrid brukar väl inte klara av att ladda mer än 3.7 kW och således är det inget som blir ett problem mot huvudsäkringen. Man är lite mer noggrann med timingen när man fläskar på 11 kW och äter upp 3x16A.
Kör de default lär ju peaken för laddning av elbil ske mellan kl 16-20 när folk kommer hem och sätter i laddaren.
I området där jag bor händer det att en fas går när det är kallt. Det brukar vara på kvällen.
Problemet är inte isolerat till "peak hour" utan fördelas över dygnet. Transformatorer kan ge 400% av sitt klassade värde så länge det inte pågår för länge och de får många timmar på sig att svalna efteråt. Det finns tabeller för alla transformatorer och alla elkraftsingenjörer begriper hur de skall användas. Systemen är designade för att tåla betydande "överlast" under kalla februarimornar – så länge allt får svalna under kvällen och natten.
När plötsligt en massa folk skaffar el/hybrider och börjar ladda dem i stor skala så spricker alla designberäkningar för elkraftsystemen och de tidigare marginalerna i form av nedkylningstider förändras i grunden.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
För en villa med fjärrvärme är 3,7 kW jäkligt mycket. Cirkulationspump, fläkt, belysning och underhållning drar sällan mer än 700-1200W i snitt över dygnet. Spis/ugn, brödrost, vattenkokare och micro kan dra 4-5 kW men det är under mycket korta perioder. Laddhybriderna står och pumpar sina 3-5 kW flera timmar i sträck och ingen har någonsin räknat med att de skulle finnas som last. Den enda liknande överraskningen har varit poolvärmarna, men det är mycket lättare att skaffa hybrid än en pool.
Hybrid är möjligen en övergång på vägen till det bilfria samhället eftersom det helt enkelt inte kommer att vara möjligt att köra bil framöver.
Ångest? Sorry, inte mitt problem.
Chipp: med överföringskapacitet och spetslast är det kanske också bra att luftledningar klarar också kallar dagar betydligt mer kapacitet än nedgrävd ledningar. Vid fler som vill har hvdc och nedgrävda ledningar glöms oftast detta faktor.
Jo, men nu är det som det är och ökar man tillåten belastning kommer fler transmissioner haverera. Sverige har hög tillgänglighet på elnätet tack vare överdimensionering.
Laddhydrider brukar väl ha batterier på runt 10kWh. Så tre timmars laddning på natten är väl inga problem. Risken är ju de nißar som laddar med schuko med gamla elstammar. LF bl a avråder ifrån det, så vid ev brand gäller troligen inte försäkringen. Vid vidhåller att hybrider och rena elbilar påverkar på marginalen enbart. Med morgondagens batterier som redan finns, ser jag ingen anledning till att inte kunna vända på strömriktingen vid effekttoppar. Ångest, nä. Hade jag kört fossilt så hade jag haft ångest för allt elände det ställer till
Någon dammsög alltså… typiskt.
Xioami dammsugare rules. Laddas på natten 😉
Jag som passerat Tingstadstunneln flera tusen gånger i rusningstrafik skänker ofta en tanke till dem som byggde så proaktivt, även om jag mer än en gång önskat mig sex filer åt varje håll istället för tre 🙂
Heja det privata monopolet Ellevio!
Det bolaget som motiverar att de vill ta ut extremt höga elnätsavgifter med att de måste uppgradera nätet.
MEN GÖR DET DÅ!! Jag har betalat.
För att överbelasta nätet krävdes en tioårshändelse tillsammans med en hundraårshändelse, samtidigt som någon precis skulle okynnesdammsuga.
Nästan optimalt. Någon millimeter tjockare kabel här och trögare säkring där så skulle ingen märkt något. Allra minst Miljöpartiet.
Summa summarum, oavsett fina förklaringar så går elsystemet ner på knä i Sverige vid 7-10 grader minus nuförtiden.
Det är både ett misslyckande och ett svek.
Varberg hade också ett par suspekta avbrott för 5100 abonnenter i torsdags.
Kan det vara Tjörns industri som expanderat för mycket?
Att nätet går ner lokalt och regionalt beror enbart på att nätägaren inte investerat nog utan skickar intäkterna till moderbolaget. I Ellevios fall Fortum.
Ansvariga för detta är inte ens marknadskrafterna utan bara dåliga regelverk som låter det ske.
Så blir det när man låter privata monopol styra och ställa.
I Ellevios fall en kanadensisk pensionsfond.
• Tredje AP-fonden, 20 procent
• Folksam, 17,5 procent
• Första AP-fonden, 12,5 procent
• OMERS Infrastruture, 50 procent
Ok, hängde inte med, när asålde Fortum av det? I Vattenfalls fall är det Vattenfall. Alltså staten I slutändan.
Ta en titt på årsredovisningar och så ställ frågan
:
Vad fan får jag för pengarna?
Problemen i Malmö/Skåne är dubbla. Regionnätet och lokal nätet klarar inte mer, men även om det byggdes ut klarar inte överliggande när, dvs stamnätet av att överföra kapaciteten.
Man gör nog ett sista försök på SVK delen nu i vår. Sedan kanske det är dags att sätta en kula i skiten och börja starta miljöprövningen för en luftledning så den är klar till 2030-2040 någon gång.
Fortum sålde dem innan de bytte namn till Ellevio. Namnbytet skedde pga försäljningen. Sedan dess har man förstås höjt elnätavgifterna, rejält. Privatägda lokala monopol är ju trevligt. Tack och lov finns det fortfarande brukarägda ekonomiska föreningar som driver elnät här och var. Har både lägst avgifter och bäst uppetider utifrån när jag var hos deras branschorg och föreläste för några år sedan.
Sedan är ju de flesta av de brukarägda elnätförennigarna på landsbygden, där det dels är enklare att bygga ut, och dels inte behöver byggas ut i så hög takt.
Det är rätt väl känt att nätägare med lokal anslutning återinvesterar mer av intäkterna. Tyvärr säljs de ofta till större aktörer.
Eller så har de inga tunga koncernbidrag att betala ut.
Det är rätt anmärkningsvärt när amn läser årsredovisningarna.
https://www.sjogerstadsenergi.se/sv/default
Nästan så bra att man vill flytta!
Vad händer om det blir riktigt-riktigt kallt så att vattenkraftens flöde fryser? Då lär det blir kris på riktigt. Just nu får vi 50% av vår elkraft från just vattenkraft.
Att det går en fas någon gång är normalt… Brukar vara värre när det är kallt, högre belastning, säkringen kan ha suttit där i 40-50år.. brukar sitta 35A för 16-25A abonnemang.. värre är det om något fel inträffar på regionledning och man får använda reservvägar, ev får de ändra skydden pga lasten i station… De olika driftcentralerna är lite oroliga för detta.. för övrigt så ligger ellevio efter med sina investeringar, de har ett gammalt nät..