Spionföretaget Kaspersky har publicerat en rapport om hur det ser ut med det där distansarbetet. Det framgår där bland annat att hela elva procent arbetar utan kläder och 23% sträckser på Netflix medan de jobbar.
![]() |
E-kortboken Arbeta hemifrån under karantän av Lars & Lena Wilderäng |
Spionföretaget Kaspersky kanske ni frågar er? Ja, det ryska antivirusbolaget Kaspersky laddar upp filer och dokument från din dator till sina ryska servrar för analys. Du har väl läst användaravtalet? Rimligtvis bevakar man även vad för programvaror som kör. Skulle man ha tillgång till kameran så förklarar det också hur man samlat in datat för studien om distansarbete.
Bland annat framgår att 48% jobbar i myskläder hela dagen. 36% sjusover och vaknar först fem minuter innan jobbet startar. Förmodligen käkar man istället frukost medan man jobbar. Huruvida detta även gäller innan möten framgår ej. 27% jobbar från trädgården eller balkongen (när tillfälle ges – Kaspersky finns i hela världen). 23% sträcser (eng binge watching) Netflix medan de jobbar. 18% spelar mer datorspel. 16% beställer hem lunch och 11% arbetar utan kläder.
Huruvida de 11% som arbetar utan kläder blir störda av sin sängpartner framgår inte, och inte heller hur många som ligger i sängen och jobbar.
Många saknar olika delar ava att jobba hos arbetsgivaren. Vanligast är att 34% saknar att träffa kollegorna ansikte mot ansikte. 26% saknar en strukturerad arbetsplats, 22% saknar skämten på kontoret, 21% saknar de sociala aspekterna av kontossfester, luncher eller after work. 17% saknar att hämta upp kaffe på väg till jobbet och 16% saknar tekniken på kontoret och IT-supporten.
Kör du Kaspersky kanske du ska klistra över kameran och på något sätt oskadliggöra mikrofonen…
Kasperskys rapport hittas som PDF här. Svaren har inte samlats in via Kasperskys programvaror, utan ska ha gjorts i oktober r med 8 000 anställda på småföretag med 10 – 250 anställda i ett antal länder, dock ej Sverige. Hur man tagit reda på detta framgår ej.
17 kommentarer
Nu gjorde du en Aftonbladet – tror jag.
Jag skummande igenom rapporten och det framgår verkligen inte att "kolla på Netflix" görs under arbetstid.
Frågan var "What lockdown/pandemic guilty pleasures would you like to keep?" – dvs frågan var vad folk ville fortsätta med efter hemarbete OCH lockdown är slut.
En del rör arbetet men mer tid för dataspel och netflix kan ju lika väl betyda att man får mer tid över när man jobbar hemma (ingen pendling) och man kan inte gå ut (pga lockdown) – då kan man spela dataspel och sträckkolla på netflix men det framgår verkligen inte att detta görs på arbetstid.
Det jag menar – massa mer tid ledig och inga möjligheter att gå ut = folk kan spela mer dataspel och stäckkolla på Netflix när de är LEDIGA.
Detta tycker folk är kul/intressant och vill fortsätta med detta.
Apropå data, medan vi i Sverige bygger datacenter åt Microsoft med minimalt antal jobb, så ska Microsoft vara med och skapa 200 000 nya jobb i Danmark. Ytterligare ett exempel på när Danmark tjuvar till sig storvinsten på Sveriges bekostnad? Arla, Postnord, osv osv…
https://news.microsoft.com/europe/features/microsoft-announces-plans-to-establish-a-new-datacenter-region-in-denmark-to-accelerate-the-countrys-green-digital-transformation/
Det är nog samma BS om antal jobb.
Vad skiljer dessa Danska datacenter från de Svenska?
Sen får du nog läsa artikeln en gång till. Det är inte 200.000 jobb – det är utbildning (online) till 200.000 personer.
Hur dessa ska kunna drivas av 100% el från förnyelsebara källor är också en gåta.
Ska de stänga ner servrarna om det slutar blåsa?
Siffran uppskruvad med 50 000 mot motsvarande i den svenska pressreleasen.
https://news.microsoft.com/europe/2020/11/24/microsoft-announces-investments-to-accelerate-swedens-digital-transformation-and-plans-to-open-its-sustainable-datacenter-region-in-2021/
Rötgas från de danska grisfarmerna i gasturbiner?
Det är fortfarande inga jobb utan utbildningar/kompetensutvecklingar.
"As such, we will provide digital skills training for up to 150,000 citizens, to help support their employability and empower them to take advantage of the opportunities that this investment brings to Sweden."
Nu är det ju redan dementerat men en enkel överslagsräkning (naturligtvis beroende på genomsnittslön) ger ju att det skulle belasta Pyttemjuk med ca 150 Mdr i lönekostnader. Hoppas det ser bra ut på intäktssidan!
Märkligt. Ju längre man har arbetat hemifrån ju mer ser man ut som man vore hemlös.
Jag firar 10-årsjubileum som distansare och har soffan som mitt kontor (det finns inga lediga bord i huset, endast i uterummet). För själva jobbet har jag andra utrymmen och apparater och verktyg överallt.
Redan den första arbetsveckan hemma slutade jag med väckarklockan och de svarta jeansen med pressveck och gick över till "mjukbyxorna" och en T-shirt som fungerar även som nattlinne. Dusch och klädbyte varannan dag, utan smink.
Jag jobbar vid behov kvällar och helger, om det kommer brådskande beställningar, så det blir inte mycket socialt liv. Jag har inte fallit för frestelsen att titta på TV mer än normalt, jag har inga betalkanaler alls. Däremot läser jag mycket mer nyheter än förut.
Jag tror inte att jag skulle kunna byta tillbaka till ett vanligt arbetsliv, det finns knappt någonting jag saknar, allra minst den ekonomiska stressen att dra in jättemycket pengar till universitetet. Nej, jag saknar inte någon arbetsplats som jag har haft förut, men jag gillar att jobba.
Skvaller saknar jag allra minst, det var vanligt att folk satt tre timmar om dagen i fikarummet och bara skvallrade. De sa "så gör man på Astra, alla tre raster är en timme långa där" (inte att undra på att det försvann, med 1200 akademikerjobb). Nästan alla siktade på ett jobb på Astra, men inte jag. Sedan försvann en stor del av Astra, som hade finansierat mycket forskning på universitetet. Katastrof!
Får jag fråga vad du arbetar med när du redan distansarbetat under så pass många år?
Jag uppfinner och tillverkar luftprovtagare och tillhörande process-utrustning. Jag gör i ordning delar till äldre automatsystem som säljs till hela världen. Jag har också utvecklat parallellt nya, enkla, billiga luftprovtagare, som är äntligen färdiga, testkörs och ska snart publiceras. De tidigare modellerna är stationära, men några av de nya systemen är avsedda för användning i bilar. Flera luftprov kan samlas in från en personbil, stillastående eller i rörelse. Ett av dem är för varmt klimat.
Ser inte youtube/netflix som annorlunda än att lyssna på spotify när man jobbar sålänge som man bara lyssnar på ljudet.
Problemet med att lyssna på podd eller youtube medan du gör annat är att du faktiskt inte kan tänka på två saker samtidigt. Du kan göra flera saker samtidigt ifall dessa saker är rent motoriska men så fort du behöver tänka så blir det knepigt. Det folk oftast gör är att de växlar snabbt mellan olika tankebanor, en aktivitet som dels gör dig trött i längden och dels gör dig sämre på båda aktiviteter. Så om du inte har ett rent mekaniskt jobb (ex mata in siffror från ett dokument till ett annat eller dylikt) så skulle jag rekomendera dig att inte lyssna på något som kräver att du tänker på något annat än dina arbetsuppgifter.
De som arbetar utan kläder måste ha för varmt hemma. Själv behöver jag en fleece, man vill ju inte skada klimatet
Fleece skadar miljön genom att avge stora mängder av mikroskopiska plast-partiklar när det tvättas.