Regeringen med statsminister Stefan Löven (S) uppger nu på en pressträff att julen inte kan bli som vanligt. Vi kan inte fira jul tillsammans som vi brukar. Begränsningarna sedan den 24:e november kvarstår. Från den 14:e december kommer de lokala råden ersättas med nationella råd.
Nu är det snart midvinterblot igen. Ensamma. |
Julen ska firas med en mindre krets, åtta personer är normen för alla sociala situationer och man ska undvika nya kontakter och träffa så få människor och så sällan som möjligt, och helst utomhus. Undvik tåg och bussar, och undvik butiker meddelar statsminister Löfven.
Vice statsminister Lövin (MP) uppmanar till att årets julklapp ska bli ett telefonsamtal.
Socialminister Lena Hallengren (S) betonar de nya nationella föreskrifterna, men påtalar att det kan ske ytterligare skärpningar regionalt.
Folkhälsomyndighetens GD påtalar den ökade risken för smittspridning under julen. Inte ens hemvändarfirande med personer från olika delar av landet ska komma på tal. “Alla möten riskerar att öka på smittspridningen.”
Som tidigare handlar detta om normer, ett ord som upprepas av Löfven igen och igen, och det finns inget lagrum att förbjuda något, utan regeringen ber med sina bara avspritade händer på talarpodierna till det svenska folket om lydnad.
Journalisten och författarkollegan Niclas Sennerteg kallar beskedet för en “julåtta” i en ordlek på traditionell julotta.
Annat intressant är att den avgående vice statsministern Lövin var med på scenen. Ingen vet egentligen varför, men Miljöpartiet ville väl vara med och upprepa det Löfven sade. Lövin fick inga frågor av journalistkåren.
Vad gäller journalister som deltar digitalt, så hade åtminstone Aftonbladet något som såg ut som ett professionellt studioupplägg, använt smink etc. Övriga verkade väldigt … personliga. Sedan kan man bara beklaga att blockningar på Twitter inte verkar följa med över till andra media, vilket hade varit praktiskt så man slipper vissa journalister. Det ser annars rätt povert ut hemma hos många journalister, och som inte ens har råd med en annan kamera än den som är inbyggt i laptopen med tillhörande fotovinkel. Inte ens en bunt böcker att ställa upp laptopen till rätt höjd verkar man ha råd med. Än mindre tavlor på väggarna. Men det är fint att få se deras tak. Inga trendiga takbjälkar än så länge, utan nordiskt vitt och ljust. Kanske kan en ny affärsidé vara att sälja takplanscher för att liva upp videosamtal lite. Inte ens SVT klarar av att fixa en ordentlig kameravinkel eller studiomiljö, vilket man kan tycka att de borde ha kompetens och skattepengar avgiftspengar till. Högst betyg går alltså till Aftonbladet, för bäst professionalism.
FHM:s GD bidrog till presskonferensen med en svart-orangerandig slips till den grå kostymen. Livat värre.
27 kommentarer
Det är lugnt, vi är bara 6 stycken (mig inräknat) i våran sleeper cell så våra möten inkl julfirandet håller sig inom riktlinjerna.
En person i varje hörn av pentagrammet + offerlamm i mitten?
Förr i tiden offrade man till gudarna under midvinterblot, ibland offrade man sina ledare om dom varit odugliga.
"Tor var den mäktigaste av dem och härskade över åska och blixt, vind och regn, solsken och gröda. Han var placerad i mitten med en spira i sin hand, och på hans sidor satt Oden, krigsguden, i full beväpning och Frej, freds- och kärleksguden, försedd med en väldig stående manslem. Alla de hedniska gudarna är tilldelade präster som frambär folkets offer. Om farsoter eller hungersnöd hotar offrar man till Tor, vid krig till Oden och vid bröllop till Frej.
Vart nionde år har man niodagarsblot, en gemensam fest där folk från hela sveariket deltar. Då offrar man nio stycken av varje varelse av manligt kön, även människor, och kropparna hängs upp i en lund nära templet. Ingen får utebli från dessa blot och alla sänder gåvor till helgedomen, såväl kungarna som folket. De som antagit kristendomen måste köpa sig fria från deltagande, något som är grymmare än varje straff."
– Adam av Bremen
Var hälsad!
Det där med att kungen offras till gudarna förekommer mig veterligen bara i Ynglingatal, och den skriften innehåller kvarnar som maler guld, dvärgar och allsköns annat mytologiskt stoff och historiciteten bör nog bedömas därefter. Mig veterligen är det inte ett historiskt faktum att man offrat någon kung pga missväxt eller så.
@Ben Dover: *Kortväxta
Ben: låter som Ynglingatal beskriver en nio dagars blot med psykedeliska kryddor i mjödet, finner ingen anledning att misstro upplevelsen
Vi ska inte förarga gudarna med våra ledare, det kan ses som en förolämpning.
Vi offrar alla med samma förnamn som Ledaren för störst effekt?
Blir kul att se frågor och kommentarer från auktoritetstrogna svenskar. "Men vi är 9 i vår familj. Nu måste vi rösta ut någon som inte får vara med i år."
Shit vi blir ju 12.. :/
Vi blir 8 vuxna: vi två gamlingar, sex undomar. Till detta kommer sex barnbarn mellan 2-12 år.
Dessutom rymmer vi till skogs och tänder en duktig brasa och tillagar något.
Hoppas vi får Riksepidemiologens välsignelse.
Fan vad jobbigt! Vi tänkte bara vara 6st, men nu måste vi väl leta reda på två uteliggare eller nåt för att fylla upp till julåttan.
Svinto: Jag har ju några för många. Bor du i närheten?
Men om man har en minnesstund för grisen som fick sätta livet till för julskinkan.
Räknas det som en religiös sammankomst då?
Tompa, rösta ut Tomten, om inte tomten räknas, klä ut någon till tomten.
Man kan alltid klä sin halmgubbe till tomte …
@Trollkung
Om pappa går ut och köper tidningen när tomten kommer så borde det vara lugnt.
Vi blir tre. Det är en pandemi. Bara att gilla läget och hålla käften.
Möter julen med "bröstet utåt"
Åtta är ju alldeles för många. 5 stycken känns bra. Då slipper jag Svärmor och mina barn klarar sig med nöd och näppe.
Kalla det en lokal restriktion.
Elva blir vi men det blir endast >50. Pensionärerna stannar hemma.
Svårt att följa restriktioner. Men att ni alla är 50-67 år gamla är väl inget plus?
Jag hoppas verkligen några journalister är ute och bevakar politikernas julfirande.
Kan vi inte bara byta ut julen mot någon annan religös högtid som infaller på lämpligare datum ?
Det finns säkert flera att välja på i vårt mångkulturella land.