Det finns fortfarande inget handelsavtal mellan EU och Storbritannien, där de kvarstående punkterna är fisket, konkurrensstörande stöd till företag, och hur avtalsbrott ska hanteras. Allt mer ser det ut som att den slutliga brexit blir avtalslös när övergångsperioden upphör vid årsskiftet. Men att Storbritannien ska offra de enorma brittiska industrierna finansbranschen och bilbranschen för några tusen anställda i fiskerinäringen ter sig osannolikt.
Anglosaxisk småskalig fiskebåt i Bicheno, Tasmanien. Hade inget foto på en brittisk gigantisk trålare dessvärre, men det är åtminstone samma drottning som gäller på Tassie. |
Det kan alltså bli ett avtalslöst Storbritannien till årsskiftet, som likt Australien får hålla sig till WTO-reglerna i handeln med EU. Det innebär bland annat tull på allt och att den enorma finansbranschen i City, inte kommer ha någon särskild tillgång till EU:s inre marknad.
Vad EU och Storbritannien ännu inte är överens om är stöd till företag, där Storbritannien vill kunna ge statligt stöd till företag, som därmed inte kommer konkurrera på lika villkor med företag i EU. Man är inte heller överens om hur ett avtal ska hantera avtalsbrott, för såväl staterna som företag i länderna, vilket förstås är helt avgörande – ett avtal utan straffmöjligheter är värdelöst. Det är bara i Sverige man stiftar lagar och skriver på avtal utan möjlighet till sanktion vid brott.
Slutligen är man inte överens om fisket.
Där bör man dock komma överens.
Fiskerinäringen har cirka 10 000 anställda uppger The Guardian. Bilindustrin har 700 000 anställda och finansbranschen har 1 000 000 anställda. Det ter sig osannolikt att Storbritannien tänker offra nästan två miljoner anställda för att kunna uppnå löftena om en dubblering av de anställda i fiskerinäringen.
Dessutom påtalar The Guardian att utan avtal kommer det bli svårt till omöjligt att exportera den brittiska fisken till EU, med avtalslösa tullpåslag, och britterna äter inte sin egen fisk, utan fisk från andra länder. Britterna måste annars lära sig äta makrill och sill igen. Typ. Resultatet kan därmed i själva verket bli ett kraftigt prisfall på inhemsk fisk som inte britterna vill ha och en utslagning av fiskerinäringen, plus britter missnöjda med sin mat.
Så fisket bör man nog komma överens om.
Premiärminister Boris Johnson ska dock ha fått klartecken från parlamentet att köra rakt in i väggen och inte ge med sig, utan köra en förhandlingsrunda till, så sista ordet är inte sagt.
I övrigt pratas det nu om att Polen och Ungern står på tur att lämna EU, eftersom EU ställer krav på att man följer grundläggande demokratiska rättstatliga principer i rättsväsendet och media. Ungern kan dock knappast lämna EU ensamt, med tanke på att man är omringad av EU-länder och inte kan handla med omvärlden utan att gå via EU, undantaget lite flyg. Åtminstone inte utan avtal. Dessutom är den kleptokratiska fascistregimen beroende av EU-pengar för att kunna sno åt miljarder åt sina oligarker. Däremot kan Ungern lämna om Polen lämnar, och handla via Polens Östersjöhamnar. Fast att Polen ska se alla sina gästarbetare i andra länder komma hem till arbetslöshet får nog också te sig som osannolikt. Så länge är läget låst, men EU försöker hitta sätt att trycka åt länderna om de inte demokratiserar media och rättsväsendena igen. Nej, demokrati förutsätter ett fungerande rättsväsende som följer vissa principer, och det är förstås alltid intressant att se vilka det är som hyllar Polen och Ungern.
43 kommentarer
Jag kan ha fel, men handlar inte fisket om lite mer än bara arbetsplatser i UK.
Någonstans har jag för mig att det också handlar om kvoter och vem som ska få fiska i vilka vatten och vem som har bestämmanderätt över kvoterna och i kvoterna så ligger det stora pengar.
Fisket är också, som jag uppfattar det, själva sinnebilden för brexit som brexitörerna och många som röstade för brexit ser det: Bestämma själva över sina tillgångar, lagar och regler och fisket symboliserar mycket av bilden av UK som the "independent coastal state". Och ger sig johnson för lätt här så är det en av få frågor, fisket alltså, där man lätt kan peka på rätt konkreta följder, kvoter och så. Man ska inte glömma att trycket internt i partiet på Johnson att verkligen leverera en tydlig brexit där EU inte har så mycket inflytande över landet är hårt. Det spelar stor roll.
Fisket är också en stor inrikespolitisk fråga i Frankrike som gör att Frankrike förhandlar stenhårt där.
Att UK skulle förlora hela sin finansindustri genom brexit är nog överdrivet, däremot kan ett icke-avtal betyda mycket för bilindustrin.
Det är i svenska medier det pratas om att PL/Hu skulle lämna, är rätt så verklighetsfrånvänt, finns i mitt tycke ingen större daglig svensk publikation som har någon större koll på Polen förbi motsvarigheten till nivån 'Orange hair man bad'.
Finns en översatt intervju ur tyska media med Morawiecki (polske premiärministern) där han tar upp den aktuella konfliken ur ett rättsäkerhetsperspektiv, läsvärd om man är intresserad.
Den ligger upplagd översatt till engelska på den polska ambassadens hemsida.
https://www.gov.pl/web/sweden/the-eu-tends-to-take-its-failures-out-on-poland-and-hungary
Ungern skulle nog kunna handla oavsett. De gamla "TIR" skyltarna kommer till nytta igen.
Tror det finns sådana avtal inom WTO.
Däremot vem ska Ungern handla med? Misstänker att en väldigt stor andel går till EU.
Sen att EU kommer vika ner sig som en våt servett mot dem är ju självklart. Det är bara Sverige som vägrar sätta hårt mot hårt. Vi gick med på den enorma ökningen av budgeten och den därigenom enorma ökningen av vårt bidrag enkom för att demokratikrav skulle ställas. Nu lär vi få betala extra mycket till Orban istället.
Polen och Ungern må ledas av populister med samma mått av intelligens som Svärjevänner. Men faktum är att 85-90% av ländernas innevånare gillar EU. Så att de länderna lämnar EU är föga troligt vid en mer seriös analys.
UK däremot strs av personer som borde veta bättre men där folket är lätt förvirrat och söker nån form av gamla imperiet. Då gör man lätt idiotiska saker.
Ty som det stora landet i väst har man ett valsystem som gynnar de känslomässigt styrda, lågutbildade kusinerna på landet.
Mina odds just nu är 70% på en hård Brexit och 30% avtal i sista minuten.
För den som vill följa nyheterna kring detta kan jag rekommendera politico.eu då svensk media är upptagna med att bevaka Trump eller låta barn vara chefredaktörer.
Det var ett slag i veka livet på UK att Biden vann. Hann har tydligt förklarat att hans prioriteringar är ett starkt Europa och ett Irland utan en hård gräns mellan Irland och det ockuperade norr.
Nej Sebastian, vi på Ekot bevakar brexitfrågan hela tiden:) mvh Daniel Alling, Korre i London för SR
Att kalla oliktänkande för obildade /populistiska lantisar är ganska 2016.
Och säger en del om den som uttrycker dig så.
Vet inte, jag ser mig om i Sverige som idag styrs av de som då inte är populister och till skillnad från dem intelligenta, och det ser för mig ut att inom områden som försvar, boende, migration och tyvärr även rättsväsendet så hjälper det inte att vara intelligent om man har fel.
Nu är det väl rätt bevisat att de som röstar på SD och partier som hatar nato/EU/storkapitalet generellt är just de med kortare utbildning, bidragstagare och boende i glesbygd.
Polen lämnar inte EU och Ungern kan inte. För oss som jobbat länge med och i Polen så är den samlade folkidentiteten mycket kraftigt antirysk. EU och NATO är absoluta hörnstenar för polacker i gemen för att slippa oroas.
Yngre till medelålders ungrare är européer och skulle man tillbaka till tullar och gränskontroller och stängd arbetsmarknad så blir det Belarus style.
EU kommer bara att härda ut. Det finns ingen Trump kvar som hejar på. Biden prioriterar ett starkt EU. Det budskapet har gått fram i Polen, Ungern och i UK, där Johnson fastnat i hissen.
Bra skrivet!
På tal om Polen och arbetslöshet kan det vara värt att nämna att den är högre i Sverige.
Polen och Sverige är ju de länder i EU som hatar Ryssland mest. Det ligger i vår själ att hata auktoritära styren.
Sverige är det land i Europa där folket mest ogillar det Kinesiska styret med. (85%, mot för 80% som ogillar Putin)
Vilket inte speglar det man läser i media många gånger. De har en svassande attityd där alla diktaturer som ogillar USA/Israel måste ges utrymme. MNen gemene man är ju uppenbarligen betydligt smartare än en journalist 🙂
Sebastian. Tror faktiskt inte svenska folket är speciellt negativa mot Kina eller så är det en gigantisk dubbelmoral.
Typ varenda pryl svensken har i hemmet är made in China. Om man nu verkligen var emot styret skulle man välja andra produkter.
Det är väl bara några krisländer inom EU som har högre arbetslöshet än Sverige, och snart är 2020 slut men det berör nog inte populisten Löfven som inte ens har enkla lösningar på komplexa problem.
Östergren: Internationella undersökningar visar det.
https://www.pewresearch.org/global/2020/10/06/unfavorable-views-of-china-reach-historic-highs-in-many-countries/
Du får gärna visa källor på det du killgissar 🙂
Ifrågasätter inte statistiken. Bara konstaterar att tycka och handling är 2 skilda ting.
"Om man nu verkligen var emot styret skulle man välja andra produkter." – Inte så enkelt, en väldigt stor del av utbudet är ju Kinesiskt.
Kan ju bli "sill and chips" då för britterna istf "fish and chips". Man ska inte underskatta ovanliga kulinariska kombinationer. Kan rekommendera knäckebrödspizza på såna där runda knäckebröd. Delikat och mindre onyttigt.
Svinto: Måhända inte "sill&chips" men inte att förglömma engelsmännens variant på böckling … Kippers … en veritabel delikatess samman med dillstuvad potatis. Serverades ofta till lunch i fartygen i engelsk hamn.
Kanske "surströmming och chips"? 🙂
Bjöd NyaZeelendare på strömmingsburgare på 90-talet inte populärt. De grät dock inte som en portugis gjorde när surströmmingsburken öppnades.
Juat så långt ser det ut som det är ett fortsatt chicken race. Något avtal behöver det bli så småningom.
Oavsett om det blir ett avtal eller ej kommer både finansindustri och bilindustri att bli lidande. Avtalet kommer först och främst gälla varor och inte tjänster. Och när det kommer till bilar rapporterar BBC följande: "In a letter to the car industry, seen by the BBC, chief negotiator Lord Frost says one of their key priorities – that parts and components from Japan and Turkey count as British in any deal – has been rejected by the European Commission.
This risks some UK automotive production attracting taxes on trade, known as tariffs, when exported to the EU, even if there is a "zero tariff" trade deal struck with the EU."
(https://www.bbc.com/news/business-54345882)
Tror dom kommer både få ha kvar och äta kakan. Finansbranschen kommer klara sig minst lika bra utan den våta filt som EU byråkratin blivit. Titta bara på Covid vaccinationerna som kommer igång långt innan EU. Frihandel och försvarssamarbete kommer inte vara något problem heller.
EU har ju mycket lite att göra med frihandel trots att propagandan/narrativet säger det. Så det är inte i sig särskilt märkligt att länder som står utanför EU inte har problem med handel.
Vad menar du med vaccination och EU?
Eftersom UK köper in vaccinet själva kan de agera resolut och komma igång snabbt, istället för att hamna under den våta filten i EU.
En helt annan fråga som vi vet senare är om det var lyckat att komma igång snabbt.
Trams. UK följer EU tom 1 Jan 2021. EU regler hindrar inte ngt medlemsland att gå före med eget godkännande av vaccin.
Ja trams. Vi får väl se när EU länderna kommer igång. https://www.theguardian.com/world/2020/dec/06/covid-vaccine-arrives-in-uk-hospitals-ready-for-first-jabs
En fråga är också vem passar på att tjäna på ett avtalslöst Brexit?
Förutom Frankfurt dit väl en del av det finansiella flyttar?
Det har investerats för mycket från båda sidor för att det ska bli ett avtalslöst slut
Bara några enkla synpunkter:
Beträffande rättsväsende/rättstat, hur skiljer sig Polen från Sverige i verkligheten beträffande utnämning av domare, rättsväsendets funktion osv ?
Britannien kommer att förlora en avsevärd del av finansmarknaden, avtal eller ej.
EU kan inte tillåta att Britannien är marknadsplatsen för europapper lika mycket som USA skulle kunna acceptera Mexico City som center för handeln i dollarpapper.
Det gick an med Britannien i EU, men efter Brexit är det en omöjlighet.
Det är inte så att bankerna får in massor av pengar från europapper med förlustränta. Det är inte heller så att det finns en marknad längre.
Det är mycket spel för gallerierna. Barnier sade för år sedan att det går inte att förhandla fram ett handelsavstal innan UK lämna EU. Först lämnar man, vilket vi ser nu, därefter får vi se förhandlingar.
Sannolikt kommer inget avtal på plats innan 1:a januari. Bägge sidor kommer att bli betydligt mer kompromissvilliga när man fått uppleva konsekvenserna.
Island var nog en billigare fiskekrigskontrahent än EU, på sin tid, och det gick väl sisådär för GB?
Bättre om pladdramentet spelade dataspel kanske?
Jag har i alla fall beställt Kapten Haddocks förolämpningslexikon. Ål&kolja.
Anfäkta och anamma!
Plattfötter! Mollusker!
Bykbåtskaptener!
Bomber och granater!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Eurostat 2018: I runda tal exporterades 675 000 nya personbilar från UK till EU27. EU27 exporterade 1 800 000 dito till UK.
UK import från EU27 2019 var £374 miljarder, UK export till EU27 var £294 miljarder. Det är inte alls självklart vem som blir vinnare och förlorare vid handel under WTO-regler.
"Ungern kan dock knappast lämna EU ensamt, med tanke på att man är omringad av EU-länder och inte kan handla med omvärlden utan att gå via EU, undantaget lite flyg." Det är inte hela sanningen. Donau tillhör International Waters konventionen, liksom den mindre Rhein-Main-Donau kanalen.