Så vart det snöstorm igår. I alla fall här uppe på berget. Som vanligt är det inte någon snö nere i byn, och snögränsen går ganska exakt vid fastighetens slut cirka 600 m hemifrån.
I morse och … |
En egenhet med att bo högst uppe på ett berg är att man så här års hamnar över snögränsen när Sjuhärad levererar sitt stabila året runt-väder. Som Sveriges svar på Medelhavet har man helt enkelt samma väder året runt, dvs nederbörd här i landets regnigaste område.
Sagt och gjort så har det sedan i lördags mätts upp nederbörd om cirka 50 mm av Netatmo-väderstationen, och igår kväll blev det dessutom ovanpå det snöstorm. Hade allt blivit snö hade vi alltså fått en halvmeter på lite drygt ett dygn, om man vill ha lite proportioner på det hela.
Här uppe i alla fall.
För nere i byn är det snöfritt och barmark.
I själva verket börjar barmarken ganska exakt vid vår fastighetsgräns cirka 600 m hemifrån.
… på väg ner i dalen. Här fastighetsgränsen. |
Alltid lika kul att åka ner med en snöig bil.
Bergsmöglet är kvar även nu vid lunch. |
Mikroklimat är fascinerande. På sommaren är det tvärt om och vi har några grader varmare här uppe än nere i byn, som ligger närmare Lygnern, inte bara Hallands största sjö, utan dessutom typ 70 meter djup, vilket leder till viss … temperaturstabilitet. Vilket påverkar sommartemperaturerna nere i byn, men tvärt om på vintern. Vilket kanske förklarar varför det är snö här på berget, men inte nere i byn.
Så vi går runt med våra inåtvända pälsar här uppe som bergsfolk på vintern.
8 kommentarer
Här lade det sig faktiskt lite snö trots närheten till havet.. det mesta är dock borta nu
Humor eller trollbete?
Snöstorm….. muahahahaha… tack för ett gott skratt
Väldigt grönt gräs för att vara slutet på december? I Svealand har det varit sjukt(?) varmt i december som helhet. Måste vara någon typ av rekord.
Ja här växer persiljan fortfarande så vi får skördar. Även mangolden, men den är för träig för att äta nu.
I förorten till Milano 30 cm i morse
Klimatförändringen är på riktigt, inte så märkvärdigt, det är enkel fysik, frågan kan vi fortfarande hejda den, jag är skeptisk. Men jag ser fram emot bra svar, gott nytt år på er alla..
Peter 7256 om vi ser vad som hänt med utvecklingen för solceller och landbaserade vindkraftverk de senaste åren har mängden kWh vi får för varje investerad krona utvecklats mycket bra. Men det finns också nyare källor so m är lovande. Väljer tre men det finns många fler. Min största investering är Minesto som nu levererat el till nätet med en första drake under havsytan ett fullt månvarv. Månkraft är steg ett men potentiella kraften i havsströmmar är än större. Ett annat företag är Climeon som nyttjar lågtemperatur för el. Mest lovande där anser jag är värme från jordens inre. På lite längre sikt ser jag fission där det nu finns mängder av privata företag.
Utvecklingen av eldrift för transporter går ganska snabbt och med allt bättre billigare batterier kommer också flyg för kortare transporter inom fem år. Motorerna är betydligt billigare än jetmotorer, kräver obetydliga kostnhader för service, bullrar dramatiskt mindre än jet och är säkrare.
Vätgas verkar kunna bli lönsamt framåt 2030 och kan då ge en dramatisk förändring för metaller och cement när det gäller koldioxid.
Gruvor under jord handlar mest om att pumpa in frisk luft idag vilket kräver en hel del energi. Fossila maskiner ersätts i ökad takt av eldrivna och på lite sikt tar robotar som klarar sig utan syre över i de djupa gruvgångarna och på havsbotten
Färskaste nya jag hört är att en professor i Norge efter åratals väntan äntligen fått ett stort anslag för att visa att odlade alger kan ge mer lönsam energi än andra växter i stor skala, dvs bränna träd för energi får en medtävlare.
Vänliga hälsningar
Nanotec