Det finns stora skillnader i utfallet av coronapandemin mellan olika länder, och det verkar inte egentligen finnas någon enskild vinnande metod över tiden, även om ö-liknande nationer verkar klara sig bättre, men inte alltid. Bäst klarar sig diktaturer som förbjuder rapportering om Covid-19, vilket också sätter fingret på olika sätt att rapportera. Annars kan det vara naturgivna förutsättningar, som vi inte kan göra så mycket åt.
![]() |
Norge |
Till en början påverkas den officiella statistiken av olika sätt att mäta, testa och och olika definitioner.
Testar man inte får man ju inga fall av Covid-19. Således – ju bättre ett lands åtgärder för tester, och ju bättre landets sjukvårdssystem alltså är, desto fler smittade kommer man rapportera.
I Kina har det varit förbjudet att rapportera Covid 19-dödsfall, utan dessa klassas istället som t ex lunginflammation, hjärtstopp eller liknande. Det samma ska sedan i helgen gälla i Ryssland, där det nu blivit olagligt för sjukvårdspersonal att nämna Covid-19. Antagligen för att hävda att det fejkade ryska coronavaccinet ska vara världsbäst.
Även seriösare länder kommer rapportera dödsfall olika. Sverige rapporterar dödsfall med Covid-19. Inte av Covid-19. En cancerpatient med Covid-19 dör av pandemin i Sverige, inte av cancer. Så är det inte i en del andra länder, där man i princip bara rapporterar Covid 19-dödsfall om det inte fanns andra sjukdomar samtidigt, dvs tidigare friska personer.
Annars verkar total nedstängning (eng lockdown) inte nödvändigtvis vara ett framgångsrecept.
Just nu (ok, 30:e oktober pga eftersläpning av data) var dödsfallen per 100 000 invånare i ett antal länder enligt följande:
Sverige 2.1
Norge 0.5
Danmark 5.4
Island 4.2
Storbritannien 33.8
Frankrike 39.6
Tyskland 6.7
Spanien 34.4
Ungern 135.7
Grekland 9.0
Australien 0.1
Nya Zeeland 0.0
Japan 0.6
USA 24.3
Kanada 8.0
Kinas noll kan vi ignorera, de har som sagt förbjudit dödsdiagnosen. Mest fascinerande att det finns de som tror att Kina är ett föregångsexempel här, dvs på något annat än censur och att vara en förljugen diktatur.
![]() |
Frankrike |
Bekräftade fall per 100 000 invånare den 31:a oktober ser ut som enligt nedan
Sverige 1890.1
Norge 614.3
Danmark 1628.5
Island 2047.1
Storbritannien 3340.6
Frankrike 6366.8
Tyskland 1717.8
Spanien 4263.8
Ungern 11385.6
Grekland 1115.5
Australien 5.5
Nya Zeeland 6.8
Japan 51.5
USA 2349.0
Kanada 767.1
Datat från Our World In Data.
Det verkar alltså inte hjälpa med totala nedstängningar av samhället, smittspårning, ansiktsmasker, utegångsförbud, böter med mera, när man t ex tittar på aktuell situation i Frankrike, som rent av är värre än USA, men inte lika illa som Ungern.
![]() |
Läsarfoto från turistort i Grekland. Antagligen lägre risk att smittas än i Sverige. |
Man kan titta på olika åtgärder, men pandemin ligger också förskjuten i tiden för olika länder och går därmed inte heller att jämföra rakt av. Grekland har t ex varit väldigt milt drabbat och öppnade upp för turism igen, men stängde idag ner igen, vilket passade väldigt väl med slutet på säsongen.
Vad jag spontant ser är att ö-liknande länder har låga smittotal. Dit räknar jag Grekland, som dels består av mycket öar, och dels likt det ö-liknande Norge har tydliga geografiska avgränsningar även på fastlandet pga bergen. Samma med Island. Även Australien och Nya Zeeland är öar.
Man har kunnat begränsa kontakterna med omvärlden, och har kanske även en viss mentalitet. Till skillnad mot Sverige så har man inte heller någon transittrafik utan är en slutpunkt. Sverige har trafik till såväl Norge som Finland som går genom landet. Förenklat kan man säga att de nödvändiga transporterna smittar Sverige 3x så hårt som Norge och Finland pga detta.
Storbritannien har t ex transittrafik till Irland och har drabbats betydligt värre, men även om man är en ö så har man inte kanaliserande terräng. Istället pendlar befolkningen på ett annat sätt än man t ex kan göra i Norge. Rörligheten inom landet blir större. Jämför med Sverige där man kan åka rätt långt för att jobba i Stockholm, som inte geografiskt avgränsas av annat än trafiksituationen.
Och för transitländer som Frankrike blir utfallet förstås brutalt. Oavsett hur hårda nedstängningar man genomför. Fast som jag konstaterade i somras så verkar mask i Frankrike användas som ursäkt för att skita i allt annat. Siffrorna för Belgien och Nederländerna ska vi inte tala om – och där hittar vi Europas största hamn och enorma mängder transittrafik. Nederländerna och Belgien har i sin tur mycket höga siffror just nu (ej med ovan, men nära Ungerns).
Men det handlar sannolikt även om den normala rörligheten inom landet. För sjukdomen finns nu i alla länder. Australien har rimligtvis rätt svag rörlighet över det enorma landet, där stora delar är i princip obebodd ödemark. Samtidigt är Nederländerna inte större än Stockholms pendlingsområde, vilket säger något om hur rörligheten inom landet kanske ser ut?
Antagligen finns det även kulturella betingelser hos befolkningen i olika länder, som spelar in – både vad det gäller att följa regler, men också i hur man hanterar sociala kontakter. Och kultur kan man inte ändra hur som helst via en lag. Således kanske utfallet för de flesta länder är ett delvis förutbestämt öde och de faktiska åtgärderna har mindre betydelse? Utfallet måste helt enkelt bli olika för olika länder, pga helt olika förutsättningar, även om de nationella, regionala och lokala åtgärderna får effekt.
I slutändan kommer antagligen naturgivna förutsättningar och demografin (“geografi”) och kulturella skillnader göra att det inte går att ta efter något annat land i åtgärder. Två olika länder är knappast jämförbara i förutsättningar och därmed kan inte åtgärder från det ena landet tillämpas rakt av på det andra.
Andra faktorer kan vara klimat, storleken på hushåll inklusive hur man umgås över generationsgränser, konstruktionen av byggnader (t ex aktiv eller passiv ventilation) eller andra strukturer som inte kan lagstiftas bort över en natt. T ex är ju Australien och Nya Zeeland på södra halvklotet och ligger årstidsmässigt helt annorlunda än oss, och har gjort det hela tiden under pandemin. Det kanske var lättare att stoppa det initiala utbrottet när det fortfarande var sommar, medan vi fortfarande hade vinter, och sedan har man haft en fördel sedan dess?
Kanske kommer coronapandemin aldrig gå över, utan Covid-19 blir något vi får leva med? Det har tidigare inte funnits vaccin mot de coronavirus som ger så kallad vanlig förkylning – kanske går det inte att ordna faktiskt fungerande vaccin mot Covid-19 heller? Kanske vore det på sin plats med ett toppmöte där åtminstone den fria världens ledare sätter sig ner och funderar på hur vi ska gå vidare om detta blir permanent?
Eller så gör man som Kina och framöver även Ryssland – förbjuder omnämnande av Covid-19, så försvinner problemet och kommer bara synas som viss överdödlighet i statistiken. Om man nu inte även fejkar den i egenskap av diktatur.
Det enda jag vet är att jag är extremt tveksam till den som säger sig sitta på svaren på hur Sverige ska agera. Jag kan bara konstatera att jag vet inte.
42 kommentarer
Finland?
Enligt siffrorna ovan är dödligheten 100% i Spanien, så något är fel.
Jag var i Spanien från 1e juli till igår och kan med anekdotiskt bevisföring säga att om de hade tvättat händerna efter toalettbesök så hade de haft färre problem.
Det viktigaste är att man tvättar händerna efter att man har bajsat, urin är ju sterilt normalt. Traktens mest fanatiska biodlare berättade, att han duschade bara en gång i veckan och vi brukade skoja att det var därför som hans honung var så aromatisk och god.
Urin saknar normalt mikroorganismer som är lätta att odla, men steril är den inte.
Länder, där toaletten är ett hål i golvet och saknar toalettpapper och där man använder vänsterhanden och vatten för att göra baken ren, har en svår epidemi just nu, bl a Iran. Corona-viruset i bajset fastnar då i händerna och sprids sedan till andra individer i hushållet och samhället. Man kan detektera bajs i papperspengar, men jag har inte hört om att man kan detektera urin i sedlar.
Marjatta L: Totalt ca två månader på olika campingar och jag tror ingen någonsin tvättade händerna efter toalettbesök oavsett nummer 1 eller 2. En höll och sen torkade sin bajsande unge, och gick sedan ut utan att tvätta sig.
Det kallar jag för "dys-hygieni". Det kanske inte finns så mycket toapapper på camping-områden, men man kan ta med sig lite egna rullar och våtservetter. Jag gillar camping-liv och har tältat i skärgården många somrar i mitt liv, men vi hade vårt eget bastutält med oss till öarna. Man kunde få två rejäla omgångar och sedan en lång eftervärme för att bli torr och det doftade väldigt gott i bastun, en doft som jag fortfarande saknar. Havsvattnet kändes ljummet, när man hoppade i efter bastuvärmen. Många i min familj badade i vak på vintern, men inte jag.
Jag tror det mycket handlar om kvalitén på folk. Eller vi kan kalla det socioekonomiska faktorer så att jag framstår som en av dom goda och inte som nazist. Det förklarar också varför olika folkgrupper inom samma land (samma restriktioner) drabbas så väldigt olika. Alltså en folkgruppsbaserad utfallsvariation inom landet. Att inse detta är att höja diskussionsnivån till något mer intressant för då blir nationen bara en administrativ enhet som viftar med armarna i luften.
Den icke-nazistiska teorin är att det beror på varierande nivåer på d-vitamin. Svarta i nordliga länder drabbas hårt, svarta i Afrika knappast alls. Svårt att hitta någon data som talar emot att denna teori förklarar det mesta. Totala nedstängningar av länder eller regioner eller allmän ökad distansering har självklart tillfällig inverkan på smittspridningen men så länge vaccin saknas så är det ändå bara att skjuta tillfälligt på problemen.
Kan ligga något i det. En annan teori som luftats till varför olika folkgrupper drabbas olika är att vissa är mer benägna till D-vitaminbrist och att det kan påverka sjukdomsförloppet. Vet inte hur mycket som ligger i det, men känns som en hypotes så god som någon just nu.
Det påstås, att finnar är mer introverta som människor än många andra folkslag och den egenskapen kan minska spridningen av virus. I min egen familj är mamma från norra Österbotten och extremt introvert. Pappa, som är från Karelen nära ryska gränsen var extremt extrovert. Med mycket sprit kunde även mamma bli lite mindre introvert.
Kim Löven har kallat till presskonferens 13:15 🙂
Jag vill inte vara den, men finns det inte en chans att Kina är relativt ärliga? De flesta asiatiska länderna klarar sig bra, på grund av tidigare erfarenheter(?)
Ingen grämer sig över Singapore eller Sydkorea?
Dina dödsfall per 100 000 invånare den 30e oktober är helt fel.
Antalen under följande text ser konstiga ut, kolla en gång till. Eller är det kanske begränsat till en viss period? 2 per 100.000 betyder ju 200 totalt i ett land med 10 milj invånare.
Just nu (ok, 30:e oktober pga eftersläpning av data) var dödsfallen per 100 000 invånare i ett antal länder enligt följande:
Det är antalet som dog eller rapporterades smittade den dagen, inte sedan start.
Men det var väl ändå inte 210 rapporterade dödsfall i Sverige den 30:e oktober?
Gruppimmunitet gäller väl inte längre då forskare har kommit fram till att efter 3 till 4 månader kan man smittas igen.
Vad är Sveriges strategi nu?
Nej. Det finns anekdoter med personer som smittats igen. Det säger inget om att man inte kan få gruppimmunitet.
1. Det finns falska positiva provssvar – det är inte säkert att den sjuke egentligen hade Covid-19 första gången, säg 2-5% får falska positiva svar.
2. En dels immunförsvar fungerat inte som normalt, åt det sämre hållet. T ex finns det alltid en procentandel som vaccin därför inte fungerar på.
Att man hittat ett antal anekdoter innebär inte att alla kan bli smittade igen. Det kan vara så (jmf vinterkräksjukan), men det finns inga bevis för det än.
T ex kan man få vattenkoppor igen, trots både vaccin och att man varit sjuk som liten. Kallas bältros. Är ovanligt, men förekommer. Betyder inte att man inte kan bli immun mot vattenkoppor.
Ytterst få som smittats en gång till.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Man tycker att vetenskapen borde kunna vara lite mer säker på sin sak med tanke på att Corona-virus inte är något nytt precis. Är det stor variation mellan immunitet när det gäller andra Corona-virus?
Jag hoppas på corona-vaccin som ges i form av en näs-spray, för att underlätta vaccinationen av hela befolkningen, särskilt om man behöver göra det upprepade gånger med några månaders mellanrum. Vår hund fick vaccinationer som en droppe i näsan, fast han var väldigt misstänksam till det. Det finns redan sådana corona-vaccin-kandidater. För vaccination med sprutor behövs utbildad sjukvårdspersonal, men för nässprej behövs förhoppningsvis inte mer än en kortare instruktion.
Vetenskapen säger väl att man bör vara immun 6-18mån. Men då baserat på förväntan att det är som liknande virus. Hittills talar väl alla data för att det stämmer. Man har börjat få enstaka fall med återsmittade. Ett år efter utbrottet men test data finns i lite mer omfattning ca 6mån. De anekdoter jag kan påminna mig sett om återsmittade har väl alla varit kortare än 6mån efter första infektion, men de är så få att det rimligen är minst 6mån i normalfallet.
Då vår familj har mycket släkt i USA har vi sett att just detta debatterats friskt på facebook/twitter i rent politiska syften. Jänkarna är överlag rätt intresserade av Sveriges hållning till Covid 19. Speciellt Rebuplikaner som menar att det inte spelar någon gigantisk roll hur det hanteras med hänvisning just till skillnader i åtgärder i Europa där lockdowns eller ”halvöppet” i slutändan inte spelar roll. Är nog i denna fråga beredd att hålla med.
Wilderäng är uppenbarligen förvirrad. Har inte koll på vad som fungerar, trotts att det varit tydligt sen februari. Lär av Taiwan, Nya Zealand, Australien, Vietnamn, Sydkorea, och ja Kina.
De som van slaget om hur pandemin skulle hanteras i Europa och i USA var personer som Johan Giesecke. De som accepterade att släppa in smittan, som satsat på att "plana ut kurvan" i motsatts till att utrota smittan. De som pressade på för att gränserna i Europa skulle vara öppna i februari och öppnas under sommaren. Det är deras strategi som vi nu ser effekterna av.
Jämför Europa med östasien (samt Oceanien) och du ser vilken strategi som var bäst både för ekonomi och för liv. Det är tydligt för alla som inte har skammens skygglappar på sig.
Bäst på att isolera sig från en massa hemska smittsamma sjukdomar var indianerna, det gick jättebra för dem.
Pandemin skördar många liv på t ex Navajo-reservatet i Arizona, New Mexico och en del av Utah, med många dödsfall bland unga och kvinnor. Det finns genetiska faktorer, som gör den amerikanska ursprungsbefolkningen särskilt sårbar för svår covid. Även fattigdomen, bristen på rent dricksvatten, primitivt boende med utbredd trångboddhet och dålig kost bidra till den höga dödligheten.
Nja, tänkte mest på isolationen indianerna hade några år innan 1492.
"Man har kunnat begränsa kontakterna med omvärlden, och har kanske även en viss mentalitet. Till skillnad mot Sverige så har man inte heller någon transittrafik utan är en slutpunkt. Sverige har trafik till såväl Norge som Finland som går genom landet. Förenklat kan man säga att de nödvändiga transporterna smittar Sverige 3x så hårt som Norge och Finland pga detta."
Skulle det var lastbilschaffisar som gör att Sverige är hårdare drabbat än Norge och Finland? Låter långsökt i mina öron. Sverige och Danmark är för övrigt också "ö-liknande länder".
Det här med flera samverkande faktorer, är det en alltför knepigt koncept för dig?
Såg att medianålder för döda med covid-19 i Sverige (7 maj) var 84 år och medellivslängden skall då ha varit 82,5 år. Så en stor faktor är ju de gamla och fragila en befolkning består av. (Hittar inte nån siffra på medelåldern på döda covid-19?)
Rimligt hade varit att uppmana folk att vara ute och röra på sig i somras då fetma (metaboliskt syndrom) verkar vara en annan stor faktor. Vilka länder har mycket övervikt?
"Dödlighet vid bekräftad covid-19 var högst för de födda i Finland, 145 per 100,000
personer, följt av Turkiet med 97 per 100,000 personer. Dödligheten för de födda i
Sverige var 32 per 100,000 personer. Medianåldern bland avlidna med bekräftad
covid-19 oavsett födelseland var 84 år.
Medianåldern för de som avlidit var lägst för personer födda i Somalia, 68 år,
och högst för personer födda i Norge, Polen och Tyskland, 88 år. Se tabell 4 och
figur 4. Medellivslängden i Sverige var 82,5 år 2018."
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/d6538f6c359e448ba39993a41e1116e7/covid-19-demografisk-beskrivning-bekraftade-covid-19-fall.pdf
SCB:
Befolkning efter födelseland, ålder, kön och år 2019 ålder 0-100+
Somalia
Av totalt 70173 var
97,80% eller 68 632
Yngre än 70 år.
Medellivslängden för somalier enl: Världsbanken 56,71 år (2017)
Virus har en storlek på högst 400 nm. Svampsporer är ca 10 ggr större och behöver 15 minuter för att falla en meter vid totalt vindstilla. En slutsats är att alla sorters munskydd hjälper om de övriga försiktighetsåtgärderna följs. En annan är att det nog behövs ett antal inandade virusindivider för att risken att smittas ska vara betydande.
Personer som sjunger nära varandra har visat sig smittas. Religiösa sammankomster (täta valmöten) nattklubbar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Precis som du är inne på så spelar munskydd mindre roll ifall man håller social distans. Motsatsen gäller dock inte.
En icke oväsentlig faktor tror jag är hur man bygger hus, och hur bra de är ventilerade.
Exempelvis finns tydliga regler i Sverige om ventilation. På arbetsplatser skall det tillföras ca 7-15L frisk luft per person och sekund. Kan tänka mig att mycket smittspridning görs i dåligt ventilerade gamla lokaler i utlandet, och kanske även i Sverige till en viss del. Tänker på gamla engelska pubar, eller enligt gammal tradition byggda hus med självdrag i varmare trakter.
https://www.av.se/inomhusmiljo/luft-och-ventilation/allmanventilation/
Jag bodde för 40 år sedan i en lägenhet i miljonprogrammets hus. Eftersom värmen blev för dyr för bostadsbolaget, drog man ner på ventilationen. Då började det växa mögelfläckar i badrumstaket, trots att vi var endast två personer i hushållet. Idag kan en sådan lägenhet rymma ett dussin människor och då sprids smittan effektivt mellan familjemedlemmarna. Just spridningen mellan familjemedlemmar, som delar bostad, sägs vara den allra vanligaste spridningsvägen. Sedan jag blev husägare själv, har jag haft ventilationen igång mycket, för att minska risken för mögel och "sjuka-hus-syndrom". Jag är t ex noga med att hålla badrumsfläkten igång under flera timmar efter att ha duschat.
Bloggens skeptisim mot statistik delar jag. T.o.m. EU-statistik (euromomo.eu) verkar misstänkt när man tittar på total dödlighet. I vissa länder verkar säsongsinfluensa inte förekomma. Att den inte är signifikant i länder som Cypern kan jag förstå men att det inte kan synas någon "puckel" i kurvorna för länder som är jämförbara med Sverige gör mig misstänksam.
Är det verkligen så illa i Ungern?
Och varför i så fall?
Enligt statistiken du hänvisar till så hade dom registrerat noll döda i Sverige den datumen du hänvisar till ( För övrigt den enda dagen i hela Oktober). Har du kört tagit deras data "new deaths smoothed per million"? Den drogs ju dock ner en del pga att det var noll döda den dagen, det kan man överlag räkna med att ändringar kommer då Svenska myndigheter är slöa på att rapportera.
Vad jag förstår så är det enda samhälle som verkligen lyckats st Helena. Tyvärr går det nog inte att lära sig så mycket från detta.
Inte konstigt att det just är St Helena. Man blir ju fast där i jakten på diamanten. Ingen kommer därifrån och det är det sista stället man åker till.