“Den lilla respit vi fick i somras är nu över” – Stefan Löfven
Julen står nu på spel säger Stefan Löfven (S) |
Presskonferens pågår just nu på regeringskansliet.
Förutom att skärpta råd nu omfattar sju av tio svenskar sedan även Halland, Örebro och Jönköping nu omfattas av de hårdaste råden.
Man begränsar också storleken på sällskap på restauranger till högst åtta personer. Det får inte heller vara trängsel på restauranger, caféer och evenemang, och alla måste sitta ner. FHM:s GD påtalar att man inte ska blanda hushåll, utan åtta personer ska bara gälla om man är åtta i hushållet. “Är man tre, ja då går man ut tre, och bjuder inte in fem till.”
Arbetsgivare ska om möjligt se till att anställda jobbar hemifrån.
Regeringen överlämnar en tilläggsbudget om ytterligare tio miljarder till kommuner och regioner för merkostnader på grund av Covid-19, samt tre miljarder till storskalig testning i hela landet.
Några besked om extra pengar till drabbade arbetsgivare och företag har ännu inte släppts, utan det talas nu om ta ett större ansvar. Men ingen ekonomisk kompensation än så länge.
Lena Hallengren (S) säger att “varje svensk har nu ett skarpt ansvar”. Men får ta det ansvaret själva, utan ekonomisk kompensation för företag och arbetsgivare.
“Vi har en lång tuff vinter framför oss” – FHM:s GD Johan Carlson
Stefan Löfven (S) säger att man är “beredda beroende på smittoutvecklingen” sätta in ekonomiska åtgärder för företag som drabbas, men har inga konkreta åtgärder just nu. För stunden lämnas alltså svenskt näringsliv att klara sig själva. Personlig kommentar: Eftersom åtgärderna är regionala, så kan de inte följas upp med nationella lagar för företagen, då företag även i regioner som inte har skärpta åtgärder skulle kunna få stöd.
41 kommentarer
Eftersom antalet upptäckta fall säger lite om hur allvarligt läget är så följer jag antalet döda. Ska bli "intressant" om dagens höga siffra indikerar ett rejält trendbrott. Vi har ju i månader legat på dödstal som varit 1/30-del av vad det var i april.
Värt att komma ihåg är ju att dagens siffra inkluderar del av Fredag, Lördag, Söndag, Måndag och del av Tisdag – dvs totalt 4 dagar.
Men det ser ut att stiga – det är inga frågor om det.
11 av dagens 31 dödsfall kommer från Kronoberg som har mindre än 200.000 innevånare. De måste ha haft otur och fått in det på ett boende eller flera.
Ja det är svårt att penetrera siffrorna för en lekman. Ytligt sett ser det ju onekligen inte alls lika illa ut som i våras.
Kan det t.ex. vara så att många blir lika sjuka men utbyggd kapacitet i olika led gör att färre hamnar på intensiven?
Kan ju också vara så att de riktigt sjuka faktiskt hamnar på intensiven och inte bara sövdes/bedövades i förberedelse för döden.
Bättre ordning på våra äldreboenden än i våras kanske?
Samt att man sätter in tex syrgas och andra åtgärder man identifierat som effektiva, det kanske gör att sjukdomsförlopp kan vändas och att man slipper intensivvård?
Jag kan bekräfta att omsorgen och framförallt sjukvården har betydligt bättre koll numera.
Med det sagt så får patienterna inte bli för många för att det ska funka bra.
De säger inget den gamla västgötska traditionen att öppna dörren till värdshuset med tungan, så vi fortsätter med det.
Ytterligare 31 döda alltså? Skulle inte Danmark och Norge snart vara ikapp? Vad händer?
Norge kan ju inte komma ikapp. Då måste de ju öppna gränsen som de tjänar så mycket på att hålla stängd.
Kan meddela att vaccinationen mot influensa nu är igång och åtminstone i vår region fungerade mycket bra. En vaccinationscentral avskild med egen ingång från annan vård och ingen kö eller trängsel. Jag och frun tillhör båda riskgrupper och vaccinerade oss första möjliga dagen, fick dock uppfattningen om att i första hand prioriteras vård- och omsorgspersonal samt riskgrupper men att i mån av plats så kan även andra få vaccinet nu. Det är ju svårt att säga när första influensautbrotten kommer och skyddet är ju som bäst i början men resonerade lite som med aktiemarknaden, det är svårt att tajma ett utbrott.
Jämfört med tidigare år så var det som sagt ingen kö, annars brukar det vara runt 10-20 personer som väntar åt gången.
Hushållet fick gå in gemensamt.
En åtgärd som hjälper de minsta snabbt vore ju att sänka arbetsgivaravgifterna för alla företag i regioner som omfattas av skärpa restriktioner. Enkelt att införa (tekniken finns redan där, bara för företagen att kryssa i en ruta på deklarationen) och medger en lättnad om drygt 20% på lönekostnaden för anställda upp till 50. Visst kan då även somliga näringsidkare som inte drabbats (än) speciellt hårt få del av det, men hellre fria än fälla som det brukar heta.
Ju fler man testar desto fler smittade med Corona hittar man. Och? Nedstängning fungerar inte, och är det inte bra med immunitet i befolkningen?
Kan vara värt att kolla på andelen positiva testsvar också vilket också stiger kraftigt. Ju mer man testar desto lägre blir andelen positiva svar också.
V36 var andelen positiva testsvar som lägst på 1,17%.
V43 var andelen positiva testsvar på 5,64%.
V44 lär andelen positiva testsvar vara ännu högre.
V44 13,6% om jag inte minns fel från presskonferensen.
Jo det är bra med immunitet hos fler i befolkningen. Fast det är förstås inte strategin. Strategin bygger på ett flertal variabler, varav en är att inte överbelasta vårdapparaten. Vet inte ifall någon läste E. Musk inlägg i debatten angående Sveriges coronastrategi. Vissa kommentatorer högg genast tillbaka med att jämföra med NZ, tills en NZ:are kommenterade att hen hellre skulle bott i Sverige.
I snitt över året dör det ca 200 personer per dag i Sverige eller 800 på fyra dagar. 31 personer utgör då 3,5% av det totala antalet döda under 4 dagar, varav den överväldigande majoriteten är multisjuka äldre.
Jag fattar inte varför det blir sånt stoj om detta. Vi kommer alla att dö, det är bara en fråga om när. Jag har jobbat som vårdbiträde och handfast tagit hand om multisjuka äldre som inte kan ha minsta hopp om att bli bättre. Många har bett om att få dö för att slippa mer lidande. Lunginflammationen har till slut kommit som en befriare.
Varför är det så oerhört viktigt att dra ut på dödsprocessen någon månad på slutet? Jag uppfattar det som tortyr. När det blir min tur vore jag glad att kunna beviljas samma nåd som en hund eller katt och få slinka iväg med minimalt lidande.
Problemet är fortfarande inte att det dör 200 per dag, problemet är att om det inte görs några åtgärder alls, dvs vi HELT ignorerar pandemin, så kommer vi ha en miljon sjuka samtidigt (och då inte enbart gamla som är nära döden sen innan), och då dör det många fler än 1000 om dagen, för att vården inte kommer klara av det. Genom att bromsa smittan som man gjort har man faktiskt lärt sig väldigt mkt om sjukdomen och kan behandla den mkt bättre, billigare och effektivare.
Hur vet du det?
En miljon samtidigt, varför inte två miljoner? Då låter lite som Hassan, att 100 tusen tyska böger skulle komma samtidigt.
Trodde alla hade hört den infon under våren.. Det är väl matematiskt logiskt att när vården inte pallar vårdkön så spiller bägaren över. När bägaren spiller över så stryker "vanliga" patienter utan corona med. Vårdkön går inte att hantera osv. Det är ju där alla inte vill hamna.
@P, matematiskt logiskt?. Nu blev det ju inte så i våras, d v s akuta operationer ställdes inte in. Vi får hoppas det inte blir så nu.
Vissa lockdown länder i södra Europa hamnade dock där med en överbelastad sjukhusapparat. I Spanien sökte man sig till Portugal för sjukvård t ex, som lite senare stängde gränsen p g a smittan. Olika förutsättningar kräver olika strategier, men det kan väl inte undgått någon.
@niklas jag tänkte mer på Chipps fråga om "varför det blir sånt stoj om detta" och resonemanget om livets slutskede för äldre. "Mattematiskt logiskt" kanske var fel uttryck men en behöver expansionellt. Om inga akuta operationer ställdes in i våras så blev det iaf en hel drös med inställa "vanliga" operationer. Vad händer med den kön under en ev. ny lockdown? Hur många procent ökar dom akuta operationerna med efter en ev. lockdown nr 2 till följd av en ursprunglig vårdkö osv.
@P, att den vanliga vårdkön ökar har du rätt i. Även screening har antagligen missat många liv. Men i jämförelse med andra länder så är det kanske inte så illa i denna pandemin. Jag har inga svar på dina frågor tyvärr, mest bara konstaterar att olika strategier har olika nack- och fördelar. I slutändan handlar det så mycket om egenansvar ändå, precis som allt annat som rör folkhälsan. Där vi nordbor relativt duktiga. Dock inte lika duktiga som vissa asiatiska länder. Men vi får väl jämföra oss med likasinnade länder inom EU; Danmark, Belgien, Spanien, Frankrike, Italien, UK och Tyskland. Då ser bilden inte lika illa ut, trots att vi hållt igång samhället på ett annat sätt.
Nä precis, vi vet inte vart detta tar vägen och ska inte måla nått på väggen i förväg. Hoppas det går hantera. Håller med om att olika strategier har för och nack-delar och att det är ett egenansvar som med så mkt.
Antal inlagda på sjukhus ökar med 10-15% om dagen, i denna takt så blir det fullt på ett par veckor.
Möjligen, eller blir det inte fullt denna gången heller.
Hade vi tur i våras/somras att det var det fina vädret med vårsol, värme och torr luft som tog ner Coronas aggressivitet? Nu har vi 6 månader framåt med kyla och fukt där virus trivs som bäst. Vart kommer det då att ta vägen?
Nu kom Corona till S förvisso förra vintern. Men visst det kan såklart bli så som du verkar tro. Jag vet inte, ingen vet. Vi i Sverige lever några år längre än våra grannländer, så tyvärr stryker nog ett flertal gamlingar med även denna gång. Hoppas sjukhusen inte blir överfulla, vilka de inte blev sist.
Skulle tro det finns värre konsekvenser än själva sjukdomen här. Men det orkar jag inte gå in på igen, vill man isolera en parameter så är ju detta ett utmärkt sätt att tänka på. Sen att folk tänker fel är kanske en annan fråga i debatten.
@Niklas.
Nu kom Corona till S förvisso förra vintern. Stämmer det? Den blommade väl inte upp på allvar förens i mitten av mars. Arlanda stängde ner ex 14 mars. Det är väl ingen direkt vintermånad? När smittspridningen tog fart kom ju april och maj där vädret eventuellt var den stora räddaren och dämpning av smitta. Vilka månader om året är en vanlig influensasäsong? Inte är det april till oktober i alla fall!
@Niklas jag vet inte inom vilken region du är anställd och på vilket sätt du arbetar med sjukvård. Men din bild av läget i våras är världsfrånvänd och faktaresistent. Läget är kritiskt nu. Fråga din närmaste som arbetar på IVA.
Naturligtvis kommer inte smittan att fortsätta exponentiellt. Den följer ju så klart en S-formad kurva. Grejen är ju dock att vi ligger rätt långt ner på kurvan och har en stor del av den vertikala delen framför oss om vi låter det ha fritt spelrum. Man behöver inte ha många universitetspoäng i matte för att kunna bygga en modell över detta, där immunitet och varaktighet av densamma kan vara variabler att skruva på. Klart sedelärande!
@Nils, expertis tror att den kom i November förra året. November är iofs en höstmånad.
@sälen, vårdapparaten gick på knäna i våras men slog inte i taket som i t ex Spanien. Har du någon referens till ditt påstående?
Och ja, jag förstår att läget ser/är värre ut nu varav min kommentar ovan. Hoppas …
Det här kan bli min sista kommentar här men det hotet lever man ständigt under på denna sida där jag inte förstår reglerna fullt ut. Nåväl. Dödligheten är ju faktiskt lägre än en vid vanlig influensa. Media fokuserade först på dödlighet sen smittspridning och när få dog så blir fokus på allvarliga varaktiga komplikationer. Men även vaccin har såna problem. En global reset sägs det att de vill ha. Är de besvikna nu? Det verkar som klimatjournalister hade hoppats på värre problem.
Vilken är din källa på att dödligheten är lägre än för influensa? Du kan inte bygga statistiken på verifierade provsvar, då provtagning för influensa genomförs på riktigt sjuka personer, jämfört med Covid-19 som provtas, lindrigt sagt, ymnigt.
Svar statistik som enkelt kan sökas. Helt plötsligt är alla hysteriska för att några dör per dag i Covid. Här en ickelänkhttps://emanuelkarlsten.se/darfor-dog-fler-svenskar-under-en-manad-1993-och-2000-jamfort-med-april-2020/
Det verkar som folk har upptäckt att det är farligt att leva. Cancer skördar ca 23000 liv varje år. Därmed inte sagt att det inte är synd om de ca tre som dör varje dag i Corona.
"2016 dog drygt 91 000 personer i Sverige, 2 000 fler kvinnor än män. För 23 procent av kvinnorna och 26 procent av männen var det en cancersjukdom som orsakade dödsfallet."
Aha, du tänkte på överdödligheten! Sorry, jag tolkade ditt inlägg som om du menade mortalitet för respektive sjukdom. Min överutmanade hjärna snubblade på "…än vid…". Ta det som ett medskick för din semantik när du kommunicerar med oss överutmanade! Bra, då är ju den högre mortaliteten för Covid 19 (enligt FHM:s statistik) i vart fall inte ifrågasatt.
Emanuel Karlsten är den andra sansade rösten jag hört under hela den här masspsykosen.
Som överläkare på en hårt drabbad region vill jag be er att upphöra med era lekmannaspekulationer. Det är otroligt vilken okunskap det finns inom samhället rörande dessa frågor. Detta är en hemsk sjukdom och kan inte jämföras med en influensa, för vilken vi årligen vaccinerar utsatta grupper. Dessutom finns det stor immunitet i befolkningen, vilket gör att spridningen blir mycket lägre.
Covid 19 slår mycket hårdare. Vi har haft besvärliga influensaår tidigare. Men inget liknar Covid. Vid influensa brukar man inte se så många unga män ligga för döden i respiratorerna som man nu gör i Covid. Ja, det är faktiskt sant. Exakt så är det. Det är påfallande många som är friska i övrigt.
Personalen på IVA gråter nu återkommande. Många har haft mardrömmar under sommaren och lider av en lättare PTSD. När det nu kommer tillbaka är det inte vackert. Jag undrar hur många som kommer att behöva totalt förstöra sina liv bara för att vårda ytterligare Covidpatienter.
Vår region har gått på knäna i våras. Vi är helt slutkörda. Bara för att det finns materiel så betyder det inte att det finns vårdkapacitet. Det krävs människor för detta. Sluta prata om sådant som ni inte begriper! Tack!
Hur många unga män ligger på IVA? Nyfiken, med ung menar jag under 30. Personligen tror jag de inte är så många, sen kan man förstås tillhöra riskgrupp ändå antingen p g a dåligt leverne eller kassa gener. Hursomhelst tragiskt. Men du är välkommen att backa upp dina anekdoter med fakta.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.