Den amerikanska Arleigh Burke-jagaren USS Ross befinner sig just nu på svenskt vatten som en del av den svensk-amerikanska specialförbandsövningen. Att jag uppmärksammar detta beror på att just USS Ross gick in i Östersjön, på väg mot svenskt vatten, i min roman Höstsol.
Bryggan och del av överbyggnaden på USS Ross systerfartyg USS Bainbridge. En av alla dessa gånger jag förbannat mig själv för att jag inte haft med systemkameran utan fått nöja mig med en iPhone. |
Grovt förenklat kan en Arleigh Burke-klassens robotjagare sägas ha samma slagkraft som den samlade svenska flottan, flygvapnet och luftvärnet tillsammans. Dock förpackat i en enda förpackning, vilket vara trist då överlevnaden av slagkraften blir lite binär.
USS Ross finns med i min roman Höstsol, där hon skickas in i Östersjön under en mycket allvarlig säkerhetspolitisk kris efter terrordåd mot en skola med etniska ryska barn i estniska Narva.
Narva |
Robotjagaren deltar just nu i den svensk-amerikanska specialförbandövningen, rapporterar USEUCOM:
“Bringing Ross into Swedish territorial waters shows that we are committed to evolving and testing our capabilities together with key partner nations like the United States,” said a Swedish Navy commander serving as Special Operations Task Force (SOTF) Swedish Lead Maritime Planner for the exercise. “We are the gateway to the Baltic Sea, and it’s important to know that we can help defend any and all of our neighbors from Swedish waters.””
Helikopterdäcket bakom hangaren ombord på USS Bainbridge |
Arleigh Burke-klassens jagar är för att uttrycka sig formellt korrekt skitstora. Inga av mina foton på USS Bainbridge gör storleken rättvisa, utan de måste ses för att upplevas. USS Ross har en besättning på 281 man och främsta beväpningen är nittio VLS-celler för robotar. Dessa kan i sin tur om jag inte missminner mig var och en ha upp till fyra robotar per cell, beroende på val av robottyp, så fartyget kan i teorin ha 360 robotar ombord. Enorm slagkraft, som sagt, men också en rejält durk av energi i form av sprängämnen och bränsle. Man kan ha robotar ombord som kan skjuta ner interkontinentala ballistiska kärnvapenbärande ballistiska robotar, givet att man är positionerad vid rätt fas av robotskottet. Närvaron i Östersjön skulle kunna vara en sådan om man ska bekämpa robotar tidigt medan de fortfarande är på väg upp och innan de delat upp sig i sina multipla stridsspetsar (MIRV) inför återinträde i atmosfären. Dock lite skeptisk till det, då de ryska interkontinentala ballistiska robotarna är grupperade långt från Östersjön. Däremot kan man antagligen skydda delar av Europa från de lite mer korträckviddiga kärnvapnen.
USA har 68 Arleigh Burke-klassens robotjagare och ytterligare sex under byggnation, samt ytterligare tre beställda, med en planering om att slutligen inneha 89 stycken av dem.
Det finns även information om USS Ross deltagande på Försvarsmaktens hemsida. Man ska bland annat övat ytstrid tillsammans med Visbykorvetten HMS Nyköping, både med och mot varandra.
Hade varit rysligt intressant med resultaten av den opponerade ytstriden – vilka vi aldrig kommer få de närmaste 70 åren – då HMS Nyköping är ett smygfartyg, som förhoppningsvis inte syns på radarn, men samtidigt bara kan ha ett högst begränsat antal sjömålsrobotar ombord, som nog står sig rätt slätt mot USS Ross massiva luftförsvar i form av både robotar och närskyddseldrörsluftvärn. Medan Nyköping antagligen inte kan målmätta USS Ross luftförsvar, men inte syns på radar, så kan Ross garanterat målmätta HMS Nyköping om hon väl får korn på henne. Kan ju räcka att skicka upp en RPAS (fd UAV, fd drönare) på hög höjd för att okulärt hitta henne och sedan släppa loss ett moln av dålig stämning, mot vilket Nyöpings enda eldrör närskyddsluftvärn står sig slätt. Dock är knappast systemintegrationen mellan ländernas flottor sådan att man kan simulera strid fullt ut.
HMS Nyköping |
Personligen är det förstås lite kul att just USS Ross går in i Östersjön och rent av in på svenskt vatten. Att man av 68 Arleigh Burke skickade in just Ross visar på att min bokresearch var korrekt.
26 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Synd att inte Sven Wolter eller Jan Myrdal fick uppleva detta från kajkanten, båtarna kom några dagar för sent.
Jag tror ingendera av herrarna hade så mycket övers till det nyfascistiska Ryssland, annat än i att alla som är mot USA är på något sätt bra.
Gubbarna drömde sig nog tillbaka till fornstora dagar med det Sovjetiska imperiet eller ännu hellre renläriga socialistiska stater som "det stora haltande språngets Folkrepubliken Kina, NK, Vietnam, Kampuchea och på senare tid socialismens fana Venezuela och Chavinismen, Moralesismen, Lulaismen osv osv.
Visby lever väl på sitt avancerade motmedelssystem vid en fientlig robotattack. Inte på 57 mm pjäsen. Frågan är väl bara hur många robotar man hinner avleda innan systemet är mättat så att säga.
Eller om man tar skydd bakom närmaste klippa?
Det är nog snudd på självmord att gå mot jagaren på öppet vatten, då är nog en av ubåtarna ett bättre alternativ även om man får utgå från att USNAVY har lärt sig ett och annat sedan 1995.
Samma eldkraft torde kunna placeras ut på Gotland med mobila enheter till en lägre kostnad.
Gotland är väl det enda strategisk viktiga vi har kvar i Sverige I form av det osänkbara hangarfartyget Man kan tänka sig F-22 och F-35 komma flygandes ur ett robotmoln som Gotland kunde skapa åt NATO Den ryska flottan skulle ligga kvar i hamn den ryska Armen skulle i händelse av angrepp på NATOs baltiska medlemmar slåss under fientligt luft herravälde
Imponerade fartyg. Det jag funderar på är varför Sverige har så lite robotar? Hotet om ett rejält robotregn över ryska flottan, invasionstrupper, Kaliningrad och Moskva borde vara betydligt mer krigsavhållande än svenska armén. Jag kan inte se hur det kan vara tillräckligt med bara försvarsförmåga mot en motståndare som Ryssland. Man måste väl kunna slå tillbaka också? En boxare som bara kan ducka och blockera kommer ju att förlora varje match.
Nu känns det som att du inte anammat vår feministiska utrikespolitik!
För att det anses offensivt av Ryssland och därmed motiverar motanfall med massförstörelsevapen?
Det är bara en tidsfråga innan man använder moln av små drönare som självständigt kan ta ihjäl allt levande inom ett viss område. Googlar man finns det exempel på att vissa länder går in på den linjen, bla USA och Turkiet.
Poidel2020-11-17 10:52
Du tänker på det där med ett stort antal flygande fallosar?
Håller med dig om behovet av större förmåga till att kunna kontraslå. Dock bör nog motangreppen rikta sig enbart mot militära mål (inklusive baser som i Kaliningrad) och inte strategiska mål som ryska städer – annars inträder lätt angreppet mot vårt land i en fas där massförstörelsevapen kan komma till användning (som Rickard Ohlin är inne på).
Jag vet inte om det är så illa ställt. Jag kände en man som arbetat inom MUST och i en annan viktig position och hade rätt klara uppgifter om att Sverige har en tillräcklig förstaslagsförmåga mot den ryska Östersjöflottan för att skapa synnerligen dålig stämning där överallt.
Vi kan nog i en stöt lätt leverera ett 50-tal sjömålsrobotar från fyra riktningar – via korvett, Gripen (två riktningar) och tung kustrobot. Räcker att tio procent av de kommer igenom så får det landstigningsförsöket avbrytas. Övning med skarpskjutning ifrån tre håll samtidigt (flyg, sjö och tung kustrobot) genomfördes nyligen.
Släng på våra ubåtar där, så kan inte RU gå över Östersjön intakt utan att förbekämpat rejält. Om de alls hittar ubåtarna dvs. Under tiden som det förbekämpas hinner vi dessutom minera.
Egentligen är en regelrätt rysk invasion det jag är minst oroad för. Där verkar vi vara bra förberedda och en konventionell invasion kommer att bli kostsam för Ryssland. Ungefär som i Ukraina. Därför verkar den ryska strategin ha varit (och är troligen fortfarande) massiva kärnvapenanfall och sedan anfall in i Sverige, utan hänsyn till att de egna trupperna utsätts för radioaktivitet.
Hur kan vi undvika ett sådant scenario? En möjlighet jag tänker mig är en stabil andraslagsförmåga. Dvs om Ryssland försöker sig på något sådant så kommer det att innebära ett kraftigt motangrepp som orsakar rejäl skada på hemmaplan. Andraslagsförmågan kanske kan vara konventionell, kanske nukleär. Tomahawkrobotar avfyrade från ubåtar i Östersjön kan lätt nå Moskva och en och bra bit till. För att dra till med en siffra så tänker jag mig att Sverige kanske borde ha en försvarsindustri som bygger 500 kryssningsrobotar per år, och som sedan läggs i lager i bergrum och på andra platser. Skulle Ryssland göra ett invasionsförsök kan robotar skickas mot invasionstrupperna, och skulle Ryssland göra ett kärnvapenangrepp så kan de räkna med angrepp av ett flertal robotar mot samtliga militära installationer + statliga funktioner i västra Ryssland.
Effekterna av ett "robotregn" med konventionella laddningar kommer att vara högst begränsade och är ingenting man kan basera ett försvar på. Men som komplement, där motståndaren tvingas lägga resurser på eget skydd enbart genom robotarnas existens så är det utmärkt.
Så om man ska ha ett försvar som baserar sig på robotar som främsta avskräckning så är det alltså nödvändigt med kärnvapen? Typ ett dussin Tomahawk med W80 kärnstridsspetar (5-150 kT) jämnt fördelade över 3 st A26 ubåtar som växelvis gömmer sig i Östersjön, redo att slå ut en rysk truppkoncentration, förstöra militärinstallationer i Kaliningrad eller reducera Kreml till en askhög om Ryssland skulle få för sig att anfalla Sverige med kärnvapen. Hiroshimabomben var på ca 15 kT som jämförelse.
Så kan vi inte köpa några av dessa?
68 stycken redan idag?! Hur använder man dessa på ett effektivt vis?
Har helbilder på en jagare och ett hangarfartyg tagna från babord sida på öppet hav med systemkamera om du vill ha till bildbanken, jag som har tagit bilderna. De har bara legat och ruttnat i en mapp på min bärbara i massor av år. Båda skeppen är fortfarande aktiva militärt.
Fick nästan en kanonbild på en Chungmugong Yi Sun-klass också men det kom en tyfon så allt regn förstör bilden. Den hade varit lite speciell för mig då den klassen är starten på Sydkoreas satsning på en djuphavsflotta.
En Arleigh Burke är ganska jämförbar i storlek med lätta kryssare från andra världskriget (exempelvis vår egna tre kronor klass) De är kortare men väger ungefär samma (utan pansar).
Sen är ytstridskapaciteten på en sådan lite mer begränsad, mk41 har inte någon idag operativ sjömålsrobot. De förlitar sig på ett antal Harpoon men inte alla i klassen har detta och en del har tydligen ingen sänksonar heller.
Man bör ju också minnas att signaturanpassningen bara fungerar så länge man inte använder aktiva sensorer, då syns man lång väg, alltså behöver en Visby korvett invisning från annat ställe för att kunna verka.
US Nvy kan sedan 80-talet använda sina standard missile också mot fartyg på ytan, så man är inte begränsad till enbart Harpoon för ytstrid.
Man har också en stor skrovmonterad sonar i fören av fartyget (stor som nästan hela bulben typ). Senare fartyg i klassen har därtill två Seahawks
Visby använder huvudsakligen inte aktiva sensorer för att upptäcka mål utan passiva, den har en liten extra antenn under fezen för detta.
LOA 155 x 20 m är inte att definiera som "enormt". Enormt är exvis Knock Nevis (även känd som Jahre Viking) på 458 x 67 meter och 565,000 dwt.
Som exempel på ett medelstort fartyg är TS Sola på 249,9m som sänkte den norska fregatten Helge Ingstad medelst rammning. Det är örlog på hög nivå det.
https://www.facebook.com/NRK/videos/l%C3%A5ta-om-fregatten-helge-ingstad/582039188932786/
Det övas och övas med jänkarna upp och ner längs kusten. Klart avhållande för potentiell agressor. Finns det en timingfråga? Indikation om långtgående förberedelser för aggression mot Sverige igen som 2016?
Vare alltså då denna som i boken lyckades att spränga alla robotar från Kaliningrad utom en ?