För andra gången i år har vapenvilan mellan Azerbajdzjan och Armenien från Nagorno-Karabash-kriget 1991 brutits. Denna gång medges officiellt förluster i åtmisntone hundratalet personer döda och skadade. Frågan är dock om det bortsett från tragiken i denna fortfarande olösta konflikt kommer ge några större geopolitiska konsekvenser?
Kaukasus. Berg med gränsen Georgien – Ryssland, fotograferat från Europas högst belägna permanent bosatta by Ushguli, lite drygt 2 100 m ö h. |
Konflikten och kriget om Nagorno-Karabash mfl områdetn inleddes redan på Sovjetunionens tid, men blossade upp till regelrätt krig mellan Armenien och Azerbajdzjan med Sovjetunionens fall 1991. Internationellt erkänns området tillhöra Azerbajdzjan, men kriget saknar lösning, annat än ett vapenstillestånd.
Detta vapenstillestånd bröts senast i juli då åtminstone sjutton militärer och en civil dödades enligt respektive lands officiella siffror, medan de bägge hävdar att de dödat och skadat mångfaldigt fler av den andra sidan. Det är dock inte första gången vapenvilan bryts, utan det sker i princip årligen, inklusive dödsfall, och även mer omfattande strider som 2016 eller senast i juli.
Denna gång har Armenien erkänt att de fått 31 dödade militärer och runt hundra skadade, medan Azerbajdzjan bara erkänt att en helikopter skjutits ner. Fjärranalys av filmer visar att bägge sidor förlorat flera stridsvangar av typen T-72, och ett antal BMP-stridsfordon. Armenien ska fått sju luftvärnsbatterier förstörda av UAV:er (“drönare”) av typen Bajraktar TB2, som Turkiet sålt till Azerbajdzjan.
Natolandet Turkiet sägs stå på Azerbajdzjans sida, mot de armenier som landet tidigare begått folkmord på. Samtidigt håller nu Ryssland övningen Kaukasus-20 (“Kavkaz 20”), och har även en militärbas i Armenien och det har funnits uttalanden om att Ryssland kan komma att använda basen för att stödja ett armenskt återställande av kontrollen över Nagorno-Karabash.
Här ligger risken i att denna konstanta och återkommande uppblåsande konflikt eskalerar till att få geopolitisk stor påverkan, nämligen som en konflikt mellan Turkiet och Ryssland. Kreml har ju inte direkt visat sig respektera internationellt erkända gränser, vare sig i Georgien, Moldavien eller Ukraina. Kanske vill man ta chansen att inrikespolitiskt visa sig starka genom att bistå med ett angrepp. Azerbajdzjan är ju också en konkurrent på olje- och gasfronten, och den moderna oljeindustrins födelseplats, möjligheter att trycka till den forna Sovjetrepubliken kanske tas till vara av Kreml? Kan man dra upp oljepriset blir man säkert nöjda.
Men antagligen kommer striderna lugna ner sig efter några veckor och sedan kommer denna konflikt att blossa upp igen inom några år.
I grunden är det alltså inget nytt att strider sker Armenien-Azerbajdzjan, ibland rent av omfattande strider. Det som möjligen är nytt är hur mycket detaljer man i realtid kan få via Internet, både som propaganda och som nyhetsrapportering. Idag har som bekant alla kameror i sina mobiltelefoner och även i de fattigaste länder en god uppkoppling till Internet via mobilnätet. Ungefär samma fenomen som inom nyhetsrapportering generellt – idag får vi direkt reda på varenda våldsbrott även i Sverige, medan de förr aldrig nådde längre än lokalpressen, vilket gör att statistik och allmänhetens medialt baserade uppfattning går isär.
7 kommentarer
https://www.youtube.com/watch?v=iA3_aTkr-H4 Armenia vs Azerbaijan: Whose military would win?
Stavas regionen så? De flesta verkar transkribera som /ach-laut/ tror jag.
Tråkigt att folk är osams på det där sättet.
Ett intressant scenario är att konflikten blossar upp och Turkiet stöttar Azerbaijan och Armenien får backa. När Ryssland stärker sin närvaro tappar de lite fokus på Ukraina eftersom de samtidigt får problem i Belarus.
Det kan bli ganska mycket att hålla ordning på så Ryssland kommer nog göra vad de kan för att deeskalera situationerna. Troligaste är något drastiskt i Ukraina, eftersom det sänder ett rätt starkt meddelande till den politiska oppositionen i Vitryssland. Och när Väst är upptagna med USA valet och krisen i Ukraina (vad det nu blir, ett taktiskt kärnvapen som detonerar och skylla på Ukrainare?) passar man på att banka till Azerbadjanerna ordentligt, och helst ev turkisk trupp likaså.
Det är bara ett scenario, men här har man ett manus till en ny säkerhetspolitisk thriller som inte utspelar sig i Norden.
Jo. Kan dock kräva en del riskabel research på marken. Kanske inte värt det?
Ryssarna vill definitivt inte ha någon konflikt just nu som potentiellt kan snurra iväg bort från vad de kan kontrollera nu när det snart är amerikanskt presidentval. Det kan få följder som de inte vill ha. Tex om ryssarna i någon potentiell eskalering uppfattas av tillräckligt många i opinionen i USA som "busar" som måste sanktioneras än mer hårt, så kan det gynna Joe Biden. Trump uppfattas inte som någon tuff kille mot Putin och lär inte göra något så länge Putin har de fina bilderna från festen på hotellrummet i Moskva från 2013.
Nä Rossija vill helst ligga lågt ett tag.
och det vet både Azerbadjan och Turkiet…
Första gången på denna blogg. Tänkte ge lite reflektioner. Hoppas att det är ok.
Armenien är det enda landet i regionen Zakavkazye som låter Ryssland finnas fysiskt på marken. Under kollapsen tvingade Azerbajdzjan Ryssland att lämna landet pga 20januari då sovietiska armé mördade folk som demonstrerade. Alla hoppades att Ryssland lämnar regionen helt. Ryssland istället flyttade sina baser till Armenien sedan 1990 då kriget om karabakh var inte verklighet.
Kriget började efter armenier i regionen NKAO gjorde egen referendum ungefär som katalaner. Azerier i regionen vägrade rösta eftersom de erkände inte referendumet. Resultat blev att majoriteten röstate att vara ett FRITT LAND. Än idag även Armenien erkänner inte NKAO o referendum utan bara tog territorier för att expandera o utnyttjade referendumet för att invadera.
Rysslands konstant existens i Zakavkazye är ett hot , konflikter skapas, inte lösas. Det är en gammal metod av hur man styr andra länder, du skapar konflikt. Utan Ryssland Armenien skulle aldrig tagit över NKAO , Turkiet blottade sin näsa för att Azerbajdzjan behövde motvikt, priset är olja som säljs till Turkiet åt halva priset, stödet är inte gratis. Armenien är 4 gånger mindre in population o de i början erkände Azerbajdzjan med NKAO, sen efter Rysslands näsa i regionen blev konflikten oundviklig. Stora boven är Putins Ryssland och att Ryssland har aldrig varit ett fritt land. Dagen Ryssland blir fri kommer alla forna stater vara fria med, det har jag stark tro på.
Tack för intressant analys. Sällan läser man opartiska analyser.