Den aktuella bristen på personlig utrustning och uniformer inom Försvarsmakten, samt frånvaron av repetitionsövningar för ej kontinuerligt anställd personal visar hur gökungen värnplikten används som ursäkt för att inte ge Försvarsmakten de ekonomiska anslag som behövs för att försvara landet. Istället ska alla gamla invasionsförsvarsromantiker vara nöjda med att vi återigen infört en underutrustad värnplikt, där vi inte ens kan klä alla anställda och rekryter i fältuniform samtidigt.
Personlig utrustning |
Regeringen vill inte anslå de medel som behövs för att Sverige ska ha ett modernt utrustat, tränat och övat försvar med hög beredskap. Istället gömmer man sig bakom värnplikten och därmed kommer en massa lumpennostalgiker 40+ att vara nöjda med att i deras oinsatta tycke dagens ovårdade ungdom nu får lära sig viktiga saker som att bädda sängen.
Men värnplikt är inte en lösning för svensk försvarsförmåga, utan bara ett sätt att bemanna och fylla de sk raderna av personal på förbanden när man inte ville betala en marknadsmässig lön för anställda soldater. Värnplikt leder inte till försvarsförmåga när man inte följer upp ökat antal rader med ökade anslag till utrustning, repetitionsövning och vidareutbildning.
Istället repövas inte GSS/T-personal längre, vilket skedde upp till flera gånger årligen fram till återinförandet av värnpliktsrekryteringen. Sannolikt kommer inte heller den värnpliktiga GSS/P-personalen och reservofficerare (RO) att övas framöver, utan det blir en återgång till rader av personal vars kompetens och utbildning sakta vittrar sönder. Men på pappret har vi personal i alla fall.
Annars hade man sett till att hela Försvarsmaktens personal och rekryter under utbildning samtidigt kan ha på sig fältuniformer och personlig strids- och fältutrustning.
Man kan ta sig en funderare på om det ens finns vapen åt alla rader nu när dessa utökas utan anslag av medel. Uniformerna ska förvisso bytas mot de nya NCU-uniformerna och de personliga handeldvapnet AK-5 (i olika varianter) ska bytas mot en ny automatkarbin framöver, men detta verkar ständigt ligga några år framåt i tiden. Kanske kommer det lösa problemet, men inte här och nu.
Ja, uniformsbrist och brist på personlig utrustning är kanske en pinsamt hemlig detalj och det går att lösa krigsuppgift i civila privata kläder, men det är ett symptom på regeringens politiska ovilja att ge Försvarsmakten nödvändig finansiering, och att man istället gömmer sig bakom värnplikten som lösning.
Som befarat är värnplikten en gökunge, som god vilja till trots ger oss ett pappersförsvar istället för operativ effekt och svineri i anfallsmålet.
Men visst, de 5-6% av de mest välartade praktexemplaren ungdomar som tas ut till värnpliktsutbildning får förstås visa upp att de redan lärt sig bädda hemma. Övriga 95% gör inte värnplikten, fast det vill nog inte 40-plussarna höra. Istället får vi nog höra om hur det var bättre förr och att dagens ungdom inte duger något till.
I Ukraina ställde befolkningen upp med sina privata medel och köpte in modern personlig utrustning till soldaterna i fronten under de första åren av kriget mot Ryssland i sydöstra Ukraina. Förhoppningsvis är svenska folket beredda att göra motsvarande den dag Sverige angrips.
Minnesväggen i Kiev över stupade i kriget mot Ryssland, fram till första juni 2018. |
14 kommentarer
Just när det handlar om den personliga utrustningen så tycker jag det mest verkar handla om bristande planering och att man inte vill köpa på sig saker att skrota när de ska förnyas. Då måste man komma tillskott med ny utrustning såklart..
Varför skall man skrota gammalt när man t.ex. förnyar uniformer när verksamheten går ut på att lagra förmåga inför en katastrof?
Vår beredskap är god, eller hur är det? Kanske inköp av armbindlar ryms inom ambitionen iaf? Det finns inget inflyelserikt twitterflöde som kan utöva påtryckning mot våra politiker vad gäller försvarspolitik, de verkar iaf vara aktiva på twitter. Ansvarskäsnlan för andra upphör när partipiskan viner, politikerna kanske inte hamnar på riksdagslistan vid nästa val om de uppvisar egen vilja….
Vi får väl vänta tills på måndag då budgetpropositionen för 2021 presenteras förhoppningsvis får Försvarspakten tillskott av pengar annars kommer oppositionen köra över regeringen.
En känd politiker sade att "försvaret är ett särintresse" jag kommer inte ihåg vem, men den inställningen är ganska talande för hur försvarsviljan ser ut bland våra folkvalda med några undantag.
Inte bara politiker utan även statsminister va han som sa det, Fredrik R!
Man borde anat det när hans försvarsminister, och nu är det jag som inte kommer på namnet, avgick väldigt kort tid efter att alliansen tog över 2006.
Försvarsministern hette Mikael Odenberg (han heter det fortfarande).
Värnplikt är dessutom ett extremt dyrt sätt att uppfostra folk på. Om det nu är det som är målet för nostalgikerna så tipsas härmed om att det är minst lika karaktärsdanande att tex. handgräva diken under 7-15 månader eller så.
Då får man i bästa fall ett dike på köpet, som man kan skotta ner FI i när yrkesförsvaret är färdiga med dem 😉
Det behövs en stimuland av ekonomin. Varför kan inte det göras via en försvarssatsning där medel satsas på matrielbeställning från svenska tillverkare, nya regementen som skapar arbetstillfälle i flera led på en mindre ort samt sätter delar av årskullar i sysselsättning. Låter som man får mer för pengarna än skattesänkningar/bidragdhöjningar på någon hundralapp i månaden för individen. Försvarsbeställningar ger säkert spinoffeffekter i form av försäljning till andra länder, arbetstillfällen på bruksorter osv. Jag ser bara fördelar men är förstås inte politiker som har en annan agenda vilken den nu är.
Jag tycker bloggaren blandar äpplen och päron här. Att det saknas personlig utrustning kan tillskrivas dålig planering eller finansiering. Ett yrkesförsvar kan drabbas av samma problem (och har, t ex när det rådde stor brist på M90-kängor för några år sedan). Detta är inget argument mot ett välfungerande värnpliktsförsvar, som det finns exempel på goda implementationer av (jfr Finland). Grundproblemet är den politiska inkompetensen och oviljan att driva en vettig försvarspolitik; inte att strategiskt omstöpa försvaret med större viktning mot pliktad personal.
Var det inte vad jag skev? Oviljan att driva en vettig försvarspolitik.
Instämmer med krönikören: skälet till att basala utrustningsdetaljer inte finns på plats för den begränsade mängd soldater vi talar om (jämför med det tidigare värnpliktsförsvaret), då är det tydligt att någon genuin vilja att ge resurser åt försvaret inte existerar hos nuvarande regering. När jag gjorde min värnpliktsutbildning för ca 50 år sedan, hade vi åtminstone ingen brist på utrustning – själv upplevde jag att jag efter 15 månaders underofficersutbildning inte längre var så bortskämd; det goda kamratskapet minns jag också. Sådana saker är förstås bieffekter, det viktiga var ett upprätthållande av en god försvarsförmåga enligt principen – om du önskar fred, rusta dig för krig.
I Finland har värnpliktsförsvaret historiskt aldrig varit bra utrustad. Trots att utrustning köptes under kriget, var det efteråt inte mycket mer än modell Cajander (https://sv.wikipedia.org/wiki/A.K._Cajander?wprov=sfti1) som fanns. Under kalla kriget var svensk utrustning på en helt annan nivå, men trauman från Vinterkriget fanns kvar och när möjligheten fanns förbättrades utrustningen systematiskt. En annan trauma från Vinterkriget var att när man i mellankrigstiden inte hade råd med att utbilda hela årskullen, och förlusterna blev höga när man hastigt skapade nya förband med snabbutbildade soldater. Därför vill man i Finland utbilda mycket mer värnpliktiga än vad behövs i krigsförbanden…
Ny skatt på utlånade pengar skall tydligen finansiera försvaret enligt utredning: https://www.gp.se/nyheter/sverige/bankskatt-blir-riskskatt-1.34248597