“Har ni fått in några nya böcker, jag behöver något att läsa?”
“Vi fick in 2 000 nya böcker i förrgår.”
“Bra, jag kommer in direkt.”
“Samtliga är redan utlånade.” – Telefonsamtal till Anderstorps Bibliotek (referat)
Under coronapandemin har de lokala biblioteken varit en räddning för många, givet att kommunen har haft modet och visionen att fortsätta bedriva verksamheten, trots pandemirestriktioner. I Gislaveds kommun har man lyckats med detta och upplevt ett rejält uppsving under pandemin.
![]() |
Anderstorps bibliotek |
Inför min första författarföreläsning sedan i höstas – dessvärre har det mest varit preppingföreläsningar inbokade och avbokade – fick jag ett gott samtal med Andertorps biblioteks personal, som har drivit vidare med fulla öppettider trots pandemin.
Biblioteken i småstadskommunen Gislaved har snarare fått ett uppsving av pandemin och ökat intresse och ökad utlåning, när de stora målgrupperna äldre och yngre lånat mer böcker. Detta samvarierar också med indikationer om ökad försäljning av böcker under pandemin (se t ex Scandbooks kvartalsrapport), och läsningen är allså en vinnare.
Det krävs dock att kommunen har modet att fortsätta hålla biblioteken öppet – en del kommuner har använt pandemin som ursäkt för att spara pengar och stänga ner.
Så icke i Gislaved.
Tvärt om.
Systemet fungerar annars så att biblioteken sätter en budget på hur mycket e-böcker får kosta per månad, och när den budgeten är fylld, så går det inte att låna fler. Förlagen sätter ett pris, som ofta justeras ner när böckerna blir äldre, coh kommunerna ett tak på hur dyrt ett e-bokslån får vara. Ett vanligt lån kostar inköpet av boken en gång, plus drygt 2:- SEK per utlåning, varav hälften går till författaren (som i sin tur betalar hälften till Magdalena Andersson).
Gislaved har ökat budgetanslaget till e-boksutlåning, som därmed har kunnat öka.
En annan åtgärd har varit hemleverans till riskgrupper. En bibliotekarie berättade att hon cyklar hem med böcker till sex personer lokalt i Anderstorp varje vecka.
Sedan tidigare har man även meröppet i Anderstorp. Boende kan få ut en passerkortsbricka och besöka biblioteket mellan 7 och 22, och själv låna respektive lämna tillbaka böcker även före och efter öppettid. Detta nyttjas av många äldre, som därmed kan undvika att gå till biblioteket när det finns andra där.
Framför allt är det äldre och yngre som lånar böcker på bibliotek, medan åldersgruppen vuxna i arbetande ålder är underrepresenterade. Vikten av biblioteken går inte att underskatta än idag, både för läsandet, kultur och allmänbildning, som lokal mötesplats och som stöd till ekonomiskt svagare grupper. Men håll biblioteken öppna. De är kanske viktigare än någonsin.
Gislaved man beslutade att genomföra bokade författarbesök, även om lokalerna sätter gränser på hur många man tar emot. I Anderstorp var taket nu satt till 12. Det kom 11 åhörare, vilket får sägas vara bra givet ortens storlek och pandemin. Flera av närvarande läsare kom från själva Anderstorp, andra från Gislaved med omnejd.
I Hestra går det att få in 30 med gott socialt avstånd på föreläsningen, så det är inte för sent att föranmäla sin närvaro till min författarföreläsning 18:00 ikväll torsdag.
För övrigt var samtliga av mina egna böcker utlånade, med kölista på flera. Blir intressant att se hur biblioteksersättningen för 2020 utvecklar sig, men beskedet om den kommer först i september 2021. 2019 lånades mina böcker ut drygt 20 000 gånger enligt gårdagens besked, medan jag sålde runt 100 000 exemplar.
4 kommentarer
För oss lite äldre kan en skärm aldrig ersätta en pappersbok, åtminstone är det min erfarenhet. Jag blir imponerad av ungdomarnas förmåga att ta in text från en liten telefonskärm!!
Det är nog bara en vanesak, och hur bra man är integrerad med ny teknik.
Kan till del instämma med både Mats och Svinto.
Längre texter med vad man kanske kan kalla litterär kvalitet, vari ingående även annat än ren skönlitteratur och förströelseläsning läser jag närmast uteslutande som pappersbok.
Kortare texter som exempelvis debattartiklar, rescensioner etc. läser jag där de finns tillgängliga via internet på skärm … dock ej av telefonstorlek.
Och i sammanhanget en hyllning till vårt svenska biblioteksväsen som jag i alla tider ansett vara närmast världsledande i sin förmåga att sprida läsning och bildning till alla grupper i befolkningen … Och därvid ur egen erfarenhet en eloge till det som en gång var Svenska Sjömansbiblioteket med utbytescentraler i de flesta centralhamnarna Världen över, där man regelbundet kunde byta boklådorna/bokväskorna. På den tiden vi hade en stor svensk handelsflotta i utrikesfart var en stor del besättningarna folk som läste ….
När vår käre Bloggmeister skriver om positiva saker är ni tysta, men när han provocerar en smula hugger ni som Kobror allihop?
Denna var bra! Mer sådant!
Wilderäng för president.