Eurostat rapporterar att Sverige har den sjätte högsta arbetslösheten i EU, och maj-juni ökade arbetslösheten i Sverige näst snabbast i unionen, så den socialdemokratiska regeringen har goda möjligheter att fortsätta kämpa om tätpositionen och EU:s högsta arbetslöshet om detta fortsätter. Särskilt som krisåtgärderna nu avskaffas.
Säsongsjusterad arbetslöshet i EU mfl länder. Data: Eurostat |
Regeringen fortsätter alltså sitt segertåg och kamp för den svenska arbetslösheten och ökade maj-juni näst mest i hela EU mfl länder, utifrån de som rapporterat data i skrivande stund.
Förändring säsongsjusterad arbetslöshet maj-juni 2020 i EU mfl länder. Data: Eurostat |
Ökningen var 0.7 procentenheter och överträffades endast av Portugals 1.1 procentenheters ökning. Vi ökar därmed betydligt snabbare än samtliga länder med högre arbetslöshet än Sverige, så regeringens kamp för att inta tätpositionen i hela EU ser hoppfull ut.
De tillfälliga krisåtgärderna under våren rullas nu tillbaka, så det blir spännande att se om detta kan ge en extra skjuts till Sveriges siffror. Vi vill ju trots allt vara bäst i klassen, så vi inte förlorar inflytande!
28 kommentarer
Inte så konstigt när de senaste 10 årens tillväxt varit hamburgerestauranger och hipsterfik.
Det finns ingen tvekan om att den pinsamt höga arbetslösheten i Sverige beror på de senaste årens migrationspolitik. Men det är vanskligt att göra ett till ett jämförelser med andra länder när det finns så många parametrar som påverkar. I Frankrike t.ex. är genomsnittlig pensionsålder 60 år, i Sverige 64,5.
"Ja, steg för steg ska vi gå mot den lägsta arbetslösheten i EU 2020. Och jag vet vad det första steget är som vi ska ta när vi bildar regering 2014. Det är att skapa jobb och framtidstro för alla unga som i dag håller på att förlora hoppet. Den här generationen kräver inget märkvärdigare än generationerna före – att kunna plugga, jobba, flytta hemifrån, bilda familj.
Vårt första steg kommer därför att vara att garantera varje ung människa under 25 års ålder studier, praktik eller arbete på så kort tid som möjligt. I vår höstbudget satte vi gränsen till inom 180 dagar. SSU sade: ”Vi kan inte vänta!” Jag säger i dag: Ni har rätt! Det kan inte jag heller!
Därför går vi nu gemensamt fram med en reform som innebär att du som ung får jobb eller studier inom 90 dagar. Ingen ung människa ska någonsin lämnas i passivitet, alla unga ska studera eller arbeta!"
http://www.svenskatal.se/20130413-stefan-lofven-linjetal-vid-socialdemokraternas-partikongress-2013/
Otroligt att folk kan gå på dravlet, om och om igen, trots ständiga misslyckanden.
En anledning är en opposition som är värdelösa på att kritisera regeringen.
Nu senast med corona. Man är mest tysta och i den mån man yttrar sig, så säger man "Sverige misslyckades" eller "Vi misslyckads". Det man borde säga är att "regeringen misslyckades".
Lägg på det en vänsterdriven statstelevision där man inte tvekar att anklaga Bolsenaro och Trump nästan varje dag för hur smittan sprids, men man gör aldrig detsamma mot Löfven, trots att döda per capita är högre här än både USA och Brasilien
Inte konstigt. Med den helt orimligt generösa integrationspolitiken inget annat att vänta. Arbetslöshet, skjutningar på gator och torg, alla Coronadöda på äldreboenden och äldreomsorg. Tack MP, S och Centern för det!
Sverige är som USA överakadamiserat. Ingen behöver alla dessa tramsakademiker som hoppas på att få ett offentligt betalat "jobb" där det produceras en tjänst som egentligen inte efterfrågas av de som betalar skatt.
Polis, sjukvårdare, hantverkare och servicetekniker av diverse sorter. Säkra jobb som inte kan migrera till låglöneland och som dessutom efterfrågas av de betalande. Men utan särskilt mycket status bland de unga vad det verkar. Hellre lite högskolepoäng från rättssociologiska institutionen (de som i stort sett vill avskaffa polisen) eller normkritik.
Det må stämma, samtidigt har man misslyckats att behålla statusen på en del av dessa jobb. Det är ju det.
Jag tvivlar på italiens och Frankrikes statistik. De har gjort något med siffrorna…..
Som jag skrev i andra tråden om ungdomsarbetslöshet – jag litar inte på siffror om arbetslöshet när man jämför mellan länder. Det skiljer för mycket i politik, ersättning och bestämmelser och incitament för att anmäla sig som arbetslös för att jämförelsen ska funka.
Sverige ska enligt officiell statistik ha bland den högsta arbetslösheten i EU men samtidigt ha bland den absolut högsta andelen i sysselsättning.
In before "men andelen sysselsatta räknar ju med de som bara jobbar en timme i veckan….".
1. Cornu har själv tagit upp detta i tidigare inlägg. Det är en försvinnande liten andel som jobbar så lite – de absolut flesta jobbar heltid.
2. Det är samma för alla länder.
Tror inte heller på förklaringen "men i andra länder så klarar man sig på en lön per hushåll så många är hemma frivilligt".
Även om det delvis skulle stämma så är det inte bra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv eller jämställt perspektiv heller för den delen.
Wofser: Din ovanstående kommentar täcker på det hela taget vad jag själv hade tänkt säga i frågan.
Instämmer alltså till fullo!
Dessutom så att Stefan Löfvens linjetal från förvalskongressen 2013, som refererats ovan av Skatt är Stöld, är en ambitionsnivå som jag inte kan annat än instämma i även om dessa ambitioner inte kunnat uppfyllas under föregående och innevarande mandatperiod.
Detta senare då beroende på att möjligheterna för en minoritetsregering att driva politik enligt sitt partiprogram är tämligen begränsade sett mot bakgrunden av en opposition i parlamentarisk majoritet.
De med svenskfödda föräldrar jobbar mest i eu. Kanske bara islänningar som jobbar mer. Problemet är vissa invandrargrupper där uppåt 80% inte arbetar. Naturligtvis funkar inte välfärden när så många inte bidrar
Inte bra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv eller jämställt perspektiv heller för den delen.
Beror på hur man ser det men där är du ju med ett lag så, kämpa på nu, ni är ju nästan alla?
Att säga att "vi" eller "Sverige" har misslyckats är ett vanligt sätt för politiker att distribuera och homeopatiskt förtunna sin skuld till alla, och därmed frånsäga sig ansvar. Men en av de få gånger man med fog faktiskt kan säga "vi" är om Covid-19, där ansvaret till stor del är delegerat till alla i landet.
Svinto: Enligt min mening så ligger i en demokrati alltid det yttersta ansvaret för tillståndet hos den röstande befolkningen… och detta oavsett man som enskild samhällsmedborgare givit sin röst eller ej till det eller de partier som vid vart och ett tillfälle bildar regering.
Just därför finner jag användandet av begreppet *vi* i de sammanhang som här är aktuella relevant.
Men hur kan du tro på detta Chief?
Demokratin är helt förstörd numer, den finns inte men folk tror, det är ju lite kulturmarxism, som jag läste Hörsatius nu också säger. När kommer bloggaren?
Fet och fluffig: Tro och tro … Jag utgår ifrån att grunderna i Regeringsformen, vissa ändrade detaljer under decenniernas lopp till trots, är desamma som de varit alltsedan jag blev observant på det hela för ett halvt sekel sedan och kan inte någonstans finna att dessa grunder, innebärande att all offentlig makt i Sverige utgår från det röstande folkets vilja som det uttrycks i fria val.
Vad sedan diverse kulturikoner och författare alltsedan Vilhelm Moberg haft att säga om detta finner jag oväsentligt eftersom enligt min mening det demokratiskt parlamentariska statsskicket på intet sätt är förstört.
Pittoreskt dock att Du använder Dig av begreppet Kulturmarxist … ett tag sedan jag stötte på det i diskussionerna … det torde väl från vissa håll vara ersatt av det minst lika intetsägande begreppet Vänsterbliven. mvh
@Chief Ett alternativ skulle kunna vara någon form av direktdemokrati, även om det i dagsläget inte är en fullt utvecklad modell att sjösätta i stor nationell skala. Hur ställer du dig till det?
Observer: Grundläggande sociologi, med sin början i Weber och sedan dess ej vederlagd, utgår ifrån att direktdemokrati inte är rationell i församlingar större än några hundra personer.
Vänligen be mig inte om referens eftersom det är väldigt länge sedan jag läste Webers 3-bandsverk Förståendesociologins Grunder … Det finns dock i en av hyllorna men jag orkar inte börjar rota i det så Du får ta mig på mitt ord.
@Chief Weber läste jag bara en del om på en kurs sociologi 30 p, så jag påstår inte att jag är särskilt insatt, och det var dessutom ett bra tag sedan.
Det är väl både fördelar och nackdelar med direktdemokrati. Fast det finns ju exempel på en rätt lyckad direktdemokrati. Till exempel i Schweiz verkar det fungera (länk):
https://direktdemokraterna.se/2019/aven-vi-svenskar-langtar-efter-mer-direktdemokrati/
Observer: Vad kan förstås rörande Schweiz så används förfarandet endast i strängt begränsade lokala frågor och jag anser därför inte att det kan tas för intäkt för införande i Sverige eftersom vi här har en mer än sekellång historia av fungerande kommunal beslutsordning inom ramarna för representativ demokrati.
@Chief "endast i strängt begränsade lokala frågor", vet jag inte om jag kan hålla med om. Ett förslag som gick till folkomröstning (dvs. 100 000 namnunderskrifter samlades in) var ett förslag om att det skulle vara rökfritt på restauranger, på alla offentliga platser och på arbetsplatser. Hur det gick i folkomröstningen har jag inte kollat, men inte gällde det en strängt begränsad lokal fråga, om du frågar mig.
Observer: Kan så vara men förändrar inte på något sätt mitt grundläggande resonemang. Och då som parallell till det av Dig beskrivna har vi ju faktiskt i Sverige en ungefärligt motsvarande ordning gällande kommunala, regionala eller rikstäckande Folkomröstning som beskrivet i Regeringsformen.
Jag är personligen rent principiellt inte anhängare av folkomröstningar utan snarare anhängare av att vårt representativa parlamentariska system bygger på partiväsen där jag är av åsikten att vart och ett parti bör som intern process fastställa partilinjen i var och en fråga som kan bli aktuell och att därefter partiets representanter i den beslutande församling det kan gälla har att följa partilinjen. … Någon djävla ordning skall det vara i ett parti …!
@Chief Ok, jag förstår hur du tänker. Jag kan både hålla med, och inte hålla med … Vi är inte ense, men heller inte helt oense …
Direktdemokrati är knappast något som lär införas i morgon eller övermorgon. Det verkar finnas ett ganska starkt motstånd bland politiker i Sverige, eller åtminstone så verkar det inte finnas någon direkt debatt om direktdemokrati. Men om framtiden vet man ju ganska lite …
Om ledamöterna alla ska följa partilinjen verkar det ju väldigt onödigt att ha så många ledamöter per parti. Personval och valkretsar verkar då också överflödigt. Det räcker väl med att partiledaren representerar partiet.
Är inte Sveriges Cobid-19 strategi att offra de äldre för att inte skada ekonomin?
Stefan Hill: Nej!
Nej det är att inte ha bra äldrevård för alla, vissa fixade det vissa gjorde det inte. Följderna får vi se
Fet och fluffig: Instämmer i att vi, d.v.s. Sveriges befolkning, har rätt att kräva en bra och fungerande äldrevård i alla dess avseenden.
Ansvaret för detta ligger sedan närmare 30 år på kommunerna.
Kommande utredning om Coronapandemin och dess följder kommer säkerligen att ge svar i dessa frågor.