I ett helt radikalt uttalande från Socialdemokraternas finansminister Magdalena Andersson meddelas att man vill höja skatterna, istället för att prioritera bort onödiga statliga utgifter. Orsaken uppges vara att att svenskarna har mage att föda barn, samt inte dö i tid. Ökande befolkning har alltså helt plötsligt blivit ett problem, och lösningen är som vanligt högre skatt.
“Så här mycket vill vi höja skatten”. |
När det är goda tider vill Socialdemokraterna höja skatten för att straffa de som har jobb och inkomster och ge till sina väljare. När det är dåliga tider vill Socialdemokraterna höja skatten för att betala pengar till sina väljare. Om befolkningen inte ökar är det ett problem och skatten måste höjas. Nu uppges befolkningen öka pga längre livslängd och fler barn, och då är det ett problem, och skatten måste höjas.
I en intervju med SvD så uppger finansminister Magdalena Andersson (S) att skatterna behöver höjas och orsaken för dagen är de jävla 40-talisterna som inte vill gå och dö, trots coronapandemin, och att de jävla 90-talisterna börjar föda barn. Jävla skattebetalare alltså. Lite lustigt, då politiker alltid förespråkar att befolkningen ska öka, vilket den nu gör.
Samtidigt ska man förstås göra en skattereform enligt JÖK:en och även göra grön skatteväxling, vilket om den lyckas innebär minskade skatteintäkter när man straffar miljöskadlig verksamhet och belönar arbete med sänkta skatter. Det kan då bli som plastpåseskatten – att man helt enkelt slutar med det som straffas och staten inte får några pengar.
Så degen måste in.
För att prioritera bort onödiga statliga utgifter, kanske sparka några tusen personer på regeringskansliet (eller som det också heter “en bra början”) är det ju inte tal om. (S)varet på allt är höjd skatt.
Men varför kan det existera några som helst problem i Sverige när vi har bland världens högsta skatter? Om höga skatter är lösningen på allt, varför är då inte Sverige perfekt? Kan det bero på de som beslutar vad det ständiga ymnighetshornet i form av skattebetalarnas pengar ska användas till? Alltså att det är något fel på våra svenska politiker. Och som alla föräldrar vet så är inte lösningen om ett barn inte kan hantera pengar att ge det mer pengar. Utan att lära barnet att använda pengarna ansvarsfullt och prioritera.
Givet bland världens högsta skattetryck borde Sverige vara världens bästa land på allt, om höga skatter är lösningen. Nu är vi bra på flera saker, men inte på allt.
51 kommentarer
S Har ingen förståelse för Lafferkurvan och för behovet att skära i utgifter. Om jag skulle hantera min privatekonomi på samma sätt som staten så hade jag gått på bidrag – kanske en bättre ide iofs, för att få igen lite av den stora del jag betalar. Just nu får jag följande för skattepengarna:
Skjutningar
Gängkriminalitet
låg Försvarsförmåga
Ingen samhällsberedskap för händelser större än husbrand
Tjänstemannaktivisim – FHM i februari, Cvoid 19 komme rinte till Sverige…
Statsmedia – (vill inte ge dem benämningen PS då de alltid redogör för egna åsikter mer än att faktamässigt återge vad som hänt och att de håller enskilda ansvariga men låter politiker komma undan-inte så mycket PS…)
Osv….Listan blir för lång…
Om du har en OK lön kan du segregera dig och då får du endast se skjutningar och gängkriminalitet via statsmedia men har valet att stänga av TV och då existerar det inte. Sverige rankas 32/138 länder i Global Fire Power och är före Danmark, Finland och Norge. Vi är även före Belgien och andra jämförbara länder. Vår försvarsförmåga är dessutom högre än vad den ser ut på pappret. Danmark måste köpa in i princip allt. Vi har industrin och teknologin för att bygga egna sofistikerade vapen i världsklass.
Låg försvarsförmåga är pga av att vi inte kan försvara hela landet, det spelar ingen roll om vi jämför oss med andra som ligger lägre i en lista. Jämför med polackerna innan andra världskriget som hade ett väl utvecklat och renomerat kavalleri. De länderna du nämner är förutom Finland med i Nato-vilket vi inte är. Finland spelar i sin egen division och har en högre försvarsförmåga än Sverige, de kan försvara kärnlandet-vilket alltid varit deras strategi. Att stänga av TV:n betyder inte att problemen med skjutningar mm försvinner.
@#47: Vilka skulle du vilja att vi jämför oss med då? P.g.a. av landets yta är det omöjligt att försvara allt med samma styrka som i dom största centralorterna eller hur? Kan Ryssland som ligger på 2a plats försvara Petropavlovsk på samma sätt som Moskva? Nej. Det är nog lätt som en plätt för Japan att ockupera. Däremot hade motattacken kommit tids nog. Vi får ju ha ett försvar som är anpassat till våra möjligheter plus att det måste vara kostnadseffektivt.
Btw, hur många skjutningar har du sett live?
1 Live i Sverige, flera utomlands i tjänstgöring då det begav sig.
Sverige borde jämföra sig med Finland vad gäller yta och strategi, ett bra exempel. Sedan vet jag ju att en angripare inte kan bruka alla sina resurser mot Sverige endast, då finns inte deras andra behov täckta. Däremot är Sveriges tröskel just nu för låg i mina ögon. Våra politiker är inte intresserade att öppet säga det som är fakta dvs att vi inte längre kan försvara hela landet. Det försökte ju en ÖB för några år sedan och behövde då vila upp sig när han pratade om enveckasförsvar av en stad….
Jämförelsen med Finland i yta är klart relevant, vi och Finland satsar ungefär lika mycket pengar på försvaret. Fin är ~25% mindre än Swe och lägger ~25% mindre pengar på försvaret.
Dom har inte precis ett tacksamt geografiskt läge att glädja sig åt heller.
Frågan i jämförelsen med Finland är om dom också har motsvarande bristfälligt försvar, eller om dom har hittat ett lite slugare sätt att använda försvarsanslagen?
Just nu är ju Sverige perfekt. Gratis pengar och man kan bo i överflödig lyx till nästan ingen kostnad, inga krav på återbetalning av lån, lön utan att behöva arbeta (korttidspermittering) samt medelhavsvärme. Vad mer finns att begära?
@Goofy du har en poäng , för vissa är livet i Sverige helt fantastiskt. Synd att man var en idiot och utbildade sig för och tog anställning inom ett "bristyrke" och dessutom var dum nog att inte skuldsätta sig över skorstenen. Lite surt att jobba 60 timmar i veckan medans hundratusentals permiterade bättrar på solbrännan och renoverar huset. Vi kommer alla få vara med och betala för kalaset, då är det trevligt om man åtminstone fick ut något trevligt av det och inte bara magkatarr och fler grå hårstrån… jag är inte bitter…
@Rickard: Du behöver inte skuldsätta dig över skorstenen som du nämner. Om du bor utanför Sthlm/Gbg är det t.o.m. billigt i en internationell jämförelse. Jobbar du 60 timmar i veckan inom ett bristyrke och gjort så i några år har du nog sparat så att du kan köpa in dig på >15% i kontantinsats om du så önskar? Jag tror att problemet för många som trott på "bostadsbubblan" i flera år har investerat så mycket tid och irritation p.g.a. att dom inte haft rätt att man nu av det skälet inte vill gå in och köpa något som man kunde fått extremt mycket billigare för 5-10 år sedan. Risken är att livet annars flyger förbi. Det är ju svårt att beta mot systemet. Man har oftast fel och även om bostadsbubblan spricker lär ju staten försöka rädda skuldsatta och straffa dom som inte är det. Åkte till stranden igår och imponerades verkligen av alla vackra 10 miljoner + hus med bassäng och egen hiss och lyxbilar plus enorm parkeringsplats med alla nya bilar och glada människor med modekläder och strandpicknickar. Det ser verkligen inte ut som att vi har det dåligt.
Med det skattetryck vi har så har vi det dåligt-trots allt vi betalar så har vi grava brister i det staten skall förse oss med.
Ge mig det jag betalar i skatt så kan jag prestera en lösning som är bättre för mig personligen än den via staten, jag betalar skatt för de som inte kan/vill just nu. Min vilja att betala skatt vittrar med varje höjning av densamma där jag inte får mer för pengarna. Varje höjning får nu mindre och mindre effekt i statskassan, men väcker större och större irritation.
@Goofy Jag tycker att du resonerar klokt, men:
"…även om bostadsbubblan spricker lär ju staten försöka rädda skuldsatta och straffa dom som inte är det."
Du kan få rätt, men jag är långtifrån säker på att det är den skuldsatte som är den framtida vinnaren. Fram till Nu ser det ut så, ja. Kanske, kanske inte …
@Observer: Alla blir ju förlorare på ett sätt eller annat. Vi har byggt upp så mycket skuld i väst att det bara finns 3 sätt att lösa det på:
Amortering
Skuldavskrivning
Reflation/Inflation
Amortering är problematiskt då en persons konsumtion är någon annans inkomst.
Skuldavskrivning är också problematisk då långivare har svårt att acceptera att man inte kommer att få tillbaka det man lånat ut.
Reflation/Inflation är troligtvis den lättaste vägen för centralbankerna att välja. Man tillåter helt enkelt valutans värde att förfalla genom att trycka mer pengar och fördela dom på ett bra sätt som gynnar samhället och får ner skuldbördan.
Vill man undvika huvudvärk ska man leva för dagen, leva i ett västerländskt land, ha 0 på sparkontot och bo i HR. Då behöver man inte oroa sig för några förluster eller hur man ska navigera rätt i dom ekonomiska klimaten.
@goofy jag bor sen 15 år tillbaka i villa i Stockholms kommun. Så har varit med på bostadståget. Inget att klaga på så långt. Dum som jag är, har jag dock amorterat nästan hela lånet…
Gällande mitt yrke/bransch är det en som det varit brist på personal i snart 30 år utan att löner/pris mot slutkund gått upp nämnvärt. Detta fenomen har fascinerat mig och mina efterforskningar har visat att Sverige är det enda land i Europa där ersättningarna är så pass "låga". Handen på hjärtat så är det (relativt) ändå helt ok betalt. Men jag skulle gärna gå hemma med 80% av lönen istället, det skulle nog dom flesta.(eller åtminstone slippa betala för att andra ska göra det)
Jag skulle(av rent egoistiska skäl) vilja se mer marknads ekonomi i Sverige. Men den förhoppningen fär jag nog ge upp.
@Richard: Det är inte dumt att ha amorterat ner nästan hela lånet. Du gjorde det som kändes bäst för dig själv då. Man kan inte klandra sig själv X antal år senare. Gjort är gjort. Använd energin till något du kan förändra framöver. Du är i ett fint utgångsläge som få kan unna sig. Känner du att du att det var dumt att amortera kan du ju belåna huset och investera pengarna i något annat. Du har ju ett jättebra utgångsläge.
Vad gäller det sistnämnda håller jag med dig om att det är tråkigt att marknaden inte tillåts självreglera sig. På kort sikt ser det ut som en vinst. Vi får se om det blir det även på lång sikt. Facit är inte tillgängligt än.
Alltfler yrken börjar vara mindre bundna till en geografisk plats, frågan är hur länge folk orkar med detta nonsens innan de bara flyttar någonstans där de får behålla frukterna av sitt arbete.
På Irland har man tex 50000€ grundavdrag för oss konstnärer (och er författare). Man är egentligen bra korkad -utöver yrkesvalet då – som är kvar i Sverige.
10 miljoner invånare
~3,5 miljoner sysselsatta i privat sektor
~1,5 miljoner sysselsatta i offentlig sektor
~5 miljoner pensionärer, studenter, sjuka, arbetslösa, övriga och barn
Vill mana vara raljant skall 3,5 miljoner försörja 6,5 miljoner, fler behöver jobba i privat sektor säger den enkla matematiken, att höja skatten bidrar inte med någonting
Hur många av de medräknade i den privata sektorn ovan är riktiga privata jobb, a.k.a. självförsörjande, och hur många av dem har någon form av (s)(v)(mp)-påhittat subventionerat jobb. Hit räknar jag personer med lägre arbetsgivaravgift, eller där det privata företaget ändå inte behöver betala hela kostnaden för den anställde som kanske arbetstränar, har någon nedsatt förmåga ("långtidsarbetslös") osv?
Vore kul att få en nedbrytning av den offentliga sektorn med, hur många av de 1.5 miljonerna gör ändå något värdeadderande (sjukvård, äldreomsorg, utbildning, försvar, rättsväsende osv.) och hur många av dem är istället något som bara är utfyllnad så som diverse kulturhandläggare, kommunikatörer, käbblande kommunpolitiker osv? 😉
Finns säkert hos SCB, men så långt har jag inte grävt för några blogginlägg, ekonomifakta har en hel del på ett användarvänligt sätt och de anger som oftast SCB som källa.
Den "statliga" sektorn är större än så om man nu gör den indelning. Väldigt många privata företag har kommun/landsting/stat som kund och lever gott på skattekronor.
Värdet av den offentliga upphandlingarna är 706 miljarder årligen.
Absolut, enda gången nya pengar kommer in är när varor/tjänster exporteras från Sverige. Därför skrev jag raljant.
Som någon som jobbat större delen av mitt yrkesliv i den privata sektorn, men vid ett fåtal tillfällen fått hjälp av offentlig sjukvård för signifikanta problem (gråstarr, näthinneavlossning, högt blodtryck) har jag svårt att se den offentliga sektorn som tärande. Att den privata sektorn erbjuder bröstförstoring coh operationer mot närsynthet kanske inte räcker om du är döende i corona.
Men folk röstar ju på skiten. Och centersocialisterna har ju gett frikort år vänstern och miljötalibanerna. Fortfarande majoritet för katastrofstyret..
Ja, de röstar… de senare generationerna har fått en svartvit utbildning där reflektionerna endast skett mellan det absolut onda och det absolut goda så valet är ju lätt. Lär man inte ut tankebanor och förmedlar en kunskapsbank människor kan använda för att filosogera frm sin bild för hur världen skulle kunna fungera så blir det självklart såhär.
Varför rösta?
Helt sant Stoi.
Huvudsaken är ju att "slagorden" sitter (slavdogmen kanske bättre ord?) och ryggmärgen kopplar per automatik med dem.
Fast är man inte VÄLDIGT naiv om man ff tror att politiker klarar av att lösa några som helst problem. Det är en show, inget annat. Och att irritera sig på politiker är lönlöst.
Att rösta och förvänta sig förändring är detsamma. Nej, sluta rösta och fokusera på annat.
Är inte en idé att Sveriges alla socialister/kommunister, Maggan inräknad, får en enkel biljett till sitt socialistiska drömsamhälle Venezuela? Venezuela lider för närvarande av att ca fem miljoner medborgare på kort tid, trots socialismen, lämnat landet, varför de säkerligen med öppna armar tar emot en rejäl dos socialistisk påfyllning från Sverige. I sann kleptokratiskt anda samt för att visa gott socialistiskt föredöme, så får socialisterna givetvis lämna in alla sina tillgångar till den svenska staten innan de lämnar (dvs allt konfiskeras), varför det kvarvarande Sverige därefter bör ha väsentligt lägre bostadsbrist, vårdköer samt förhoppningvis får viss påfyllning till statskassan. Win-win?
Grejen är ju att det råder fascism här även om de åker.
Svensken är fascist genom sina gener tyvärr, allt här är fascism.
Hur skapades problemen vi nu bör? hade de kunnat undvikas? Cui Bono?
Med tanke på att vi är mycket långt ifrån rätt sida av Laffer-kurvans topp så vill S med andra ord ha lägre skatteintäkter? Eller kan någon förklara?
Går inte, vi behöver en politiker som törs göra vad Thatcher gjorde i England för 40+ år sedan, ta landet in i verkligheten och inte leva i illusioner från partipolitiska tabun – finns det någon sådan person-tror tyvärr inte det.
Jag ser gärna en specifikation av vilken intervju med Finansminister Andersson i SvD som avses härovan eftersom jag inte kan hitta någon i nyhetsflödet för de senast gångna dagarna.
Rent generellt dock att jag instämmer med Finansministern om behovet av en breddad och höjd skattebas.
Klart du gör. Effektivare användning av skatten är ju bara högerdårar(brunråttor, som vi finare socialister säger) som tror på.
Jet Khun Mae: En effektiv användning av skattemedel står inte i motsättning till behovet av breddad och höjd skattebas.
Chiefen,en effektiv användning av skattemedlen kan innebära att man inte behöver höja skatterna utan att man klarar sig med det man har.
Lindberg: Effektiviteten som sådan är föremål för politisk bedömning och eftersom vi lever i ett demokratiskt samhälle under representativ parlamentarism … etc. etc. …
Dock med viss tveksamhet delvis instämmande och att det skulle vara intressant att se situationen om samhället kunde komma åt skattebrottsligheten. … Det om något skulle enligt min mening vara effektivt.
Viss skattebrottslighet kan ev kommas åt genom att avskaffa kontanter då blir alla transaktioner spårbara, frågan är hur mycket det skulle inbringa till statskassan. För övrigt är det svårt att inte betala skatt för företag och löntagare,det mesta registreras.
Sedan finns fusk med ersättningar där kan finnas pengar att hämta.
Har du några fler tips på att komma åt skattebrottslighet?(tydligare lagar så att stora företag vet exakt vad de skall betala utan att det blir gråzoner och bedömningsfrågor?)
Lindberg: Beroende på var man ställer frågan så erhåller man varierande svar men någonstans uppskattningsvis minst 50 miljarder kronor per år försvinner i ren skattebrottslighet.
Försäkrings- och ersättningsbedrägerier förekommer också som Du påpekar.
Lagstiftning finns på plats och det som synes krävas är utökade möjligheter för myndigheterna att kontrollera … d.v.s. anställande av ytterligare personal.
Slutligen rent parentetiskt som så att jag är absolut anhängare av avskaffande av kontanter och ersättande med medborgarkonto i statlig bank med möjliighet till insyn av alla i sammanhanget tänkbara myndigheter och kontrollinstanser. Detta kan dock inte bli verklighet innan finns på plats ett idiotsäkert system oavhängigt av störningar … om ett sådant system någonsin kan bli verklighet.
Några miljarder försvinner i brottslighet (förkastligt) men massor miljarder slösas bort på kamelfarmer och annat skit. Skatter skall vara så långa som möjligt, inte höjas.
Som sagt, höjda skattesatser ger lägre skatteintäkter. Chiefen kanske kan förklara varför de vill ha det så?
Carmania: Några belägg för att höjda skattesatser skulle ge lägre skatteintäkter? Svammel om en så kallad Lafferkurva duger inte som argument i just det avseendet eftersom det är ett hittepå utan förankring i empiri.
Bitterkollegan: Man behöver inte illustrera med dårhusprojekt typ kamelfarm i Angered för att konstatera att framför allt på kommunal nivå sådana tosigheter förekommer som nämns.
Argument som detsamma dock knappast hållbara i en makroekonomisk analys rörande statsfinansernas omfattning. Detta hur väl man än skulle önska att låga skattesatser vore att föredra.
Om du vägrar tro på en så basic företeelse som Laffer-kurvan så är det helt meningslöst att diskutera ekonomi med dig. Empirin är överväldigande och glasklar. Det är bara inom sosseriet som myter om motsatsen sprids. Inte så konstigt eftersom deras enda verktyg som appliceras på varje problem de stöter på är just skattehöjningar.
Carmania: Som tidigare sades … den så kallade Lafferkurvan är ett hittepå och i ordets egentliga och rätta bemärkelse en servettskiss utan någon som helst annan empiri annat än den leder till budgetunderskott och ökad statsskuld.
Bra inlägg. Är det den politiska styrningen av media eller har journalisterna blivit uppsagda då sådana här granskade nyheter saknas fullständigt i traditionell media. Oppositionen verkar också ha försvunnit.
Så är det att leva i en demokrati, S+V+Mp+C+L fick flest röster, En S-ledd regering tillsattes då höjs skatterna såklart. Förslag på lösningar någon?
För att bryta av klagokören lite – Jag tycker att Sverige är trevligt att bo, leva och jobba i även om allt går att göra bättre. Enda som är lite jobbigt är det ständiga gnället 🙂
Asså, är det inte så att man har ett val? De flesta av oss iaf…. Är själv företagare o betalar oceaner av skatt o det känns sådär ibland. Känner flera företagare som inte gör annat än gnäller på skatter o hur mycket de arbetar. Enkelt, lägg ner firman o bli anställd, men sluta med offerkoftan, den är inte klädsam. Allt handlar om anpassning. O ja, Sverige är i mycket ett bra land o gillar man inte det så är det tillåtet att flytta någon annanstans, alternativt hoppas på( eller se till) att den demokratiska processen medför en förändring. Obs är inte sosse 🙂
Varför tror du att du skulle slippa skatteoket som anställd? Jag resonerar precis tvärtom, har siktet på att starta eget inom mitt gebit, för att ta del av de fördelaktiga skatterna för just företag och företagare. Vad var bolagsskatten på nu igen?
Har även en plan B och den är att lämna landet till förmån för det tyskariket, inte det heller perfekt men mina kalkyler tyder på att jag skulle kunna jobba ca halvtid men med samma ersättning. Alltså detta med exakt samma arbetsuppgifter… ytterst märkligt men så är det
Plastskatt på cigaretter? Drar ju in både pengar och minskar framtida vårdbehov, drabbar inte barnfamiljer på gyllene måsen. Är ju som killgissning fler fimpar än sugrör som slängs i Sverige i naturen. Bra tillfälle nu när gränserna är svårare att passera om man oroar sig för smuggling
Utmärkt anledning för kriminella att starta fler illegala cig fabriker, som den utanför Vara..
Ja, det var väldigt vad vi svenskar har börjat skaffa barn så som befolkningen växer.
Tack för tydlig krönika, som visar S-politikens totala brist på substans och idéer. Lägg därtill det stadigt ökande skattetrycket i kommunerna, speciellt i de kommuner som har en hög andel icke anställningsbara medborgare så ser framtiden för vanligt arbetande folk inte särskilt ljus ut. Lafferkurvan – ja det borde väl inte komma som någon överraskning att när marginalskatten tar en allt högre andel av varje extrainkomst, då är det många enskilda medborgare, som avstår från t.ex. övertidsarbete eller att vidareutbilda sig (t.ex. från undersköterska till sköterska). När det ovan på allt detta är så att den som arbetat ett helt yrkesliv (speciellt de som haft lägre inkomster) inte erhåller mer än en marginellt högre pension än den som inte arbetat alls, då är det något som är mycket skevt. Det där med att det måste löna sig att arbeta verkar mest vara slagord, som ibland tas fram till valrörelser.