“Det krävs inte så mycket för att sköta om en serverhall, några vaktmästartjänster.”- källa till Aftonbladet
Sedan Annie Lööf (C) och regeringen Reinfeldt tog bort energiskatten för serverhallar och gav Facebook 140 miljoner i skattepengar för att etablera sig i Luleå har jag här på bloggen varnat för att serverhallarna inte ger jobb, inte ger skatteintäkter och istället kommer orsaka elkris i Sverige. Dessvärre har jag fått rätt bekräftas i en färsk artikel i Aftonbladet. Facebook gav 56 svenska jobb för skattepengarna och det ser inte bättre ut med några andra serverhallar heller.
![]() |
En ansiktsbok. |
Svenska politiker blir alldeles till sig när någon inte behandlar dem med förakt, utan låtsas vara insmickrande. Särskilt gäller detta utländska företag, vilket gjorde att Facebook fjäskade till sig 140 MSEK i skattepengar, plus att serverhallar slapp energiskatten på el.
Bloggen har varnat från början om att detta inte skulle ge något annat än elkris, och inte ge några jobb, men så har jag också glömt bort mer om IT än någon minister i en svensk regering någonsin kunnat. Till en elförbrukning på runt 1% av Sveriges elproduktion skulle 35 jobb skapas i Luleå via Facebook. Nu visade det sig bli 56 vaktmästartjänster. Övriga experter flygs in från utifrån EU för att tillfälligt sköta eventuella kvalificerade uppgifter som inte omfattar byte av standardkomponenter inskeppade från utlandet, gräsklippning och dammsugning av lokalerna, samt rengöring av eventuella luftfilter eller annat som vaktmästare håller på med.
Aftonbladet bekräftar bilden i en färsk artikel på denna icke-länk: www.aftonbladet.se/nyheter/a/zGW5Mr/sa-oste-regeringen-pengar-over-it-jattarna–men-jobben-forsvann. På grund av den ännu okända retroaktiva implementeringen av EU:s länkskatt kan jag inte länka till bidrags- eller pappersmedia.
En professor i USA i princip gapskrattar åt halvstatliga Business Sweden vansinniga påståenden om 30 000 jobb. “Jag skulle vilja veta vad de syftar på för jobb då?” Ansvarig minister Ibrahim Baylan (S) vill inte svara Aftonbladet, utan kör med regeringens numera standardmetodik att hantera obekväma frågor, dvs inte svara.
Det finns ingen som helst fördel för Sverige att driva serverhallar på svensk mark. De nås lika fort om de står i ett annat land, då Internettrafik inte behöver genomgå någon form av tulldeklaration som gör landsgränser långsamma, och skillnaden handlar oavsett om millisekunder.
Däremot suger dessa serverhallar upp lika mycket elförbrukning som en mellanstor svensk stad. Ge oss hundra serverhallar som i Luleå och tillhörande 5 600 jobb, så finns det ingen el kvar till något alls i Sverige.
Samtidigt uppger Aftonbladet att de blåsta kommunerna “planerar för nya internationella skolor på den svenska landsbygden” och nya bostäder åt den utländska personalen. Vilket dels bekräftar att serverhallarna blir ekonomiska sänken för kommunerna, och dels bekräftar att inga svenskar får jobb som annat än vaktmästare. I nykolonialisems era kommer svenskarna på sin höjd få städa toaletterna åt de höga herrarna från de profiterande företagen. Tack, massa, ja, massa!
Inte ens facken vågar bråka. Facebook vägrar kollektivavtal, men några bojkotter och blockader mot serverhallarna i Luleå märks inte av. Sådant gör man bara mot svenska småföretagare.
Sverige har förvandlats till en bananmonarki, som exporterar oförädlad el och kyla till globala företag med bolagsvärden nog för att kunna köpa alla tillgångar i Sverige (Facebook har ett EV på runt 6 500 miljarder kronor, Google (Alphabet) runt 8 500 miljarder kronor och Amazon runt 14 000 miljarder). Vinsterna stannar utomlands och 56 jobb skapades i Luleå.
Bloggens uttalade ambition är att ha fel om allt, genom att varna för saker innan det är för sent. Tyvärr händer det att jag ibland dessvärre får rätt, som i fallet serverhallarna och bananmonarkin Sverige. Inga jobb skapades, istället har vi elkris där alla storstäder och allt fler mellanstora städer måste tacka nej till riktiga jobb, bostadsområden med mera, för elen gick till Facebook, Amazon, Google och Microsoft istället.
51 kommentarer
"inga som helst fördelar" kan jag tycka är väl drastiskt, att vara "självförsörjande" på serverkapacitet borde väl vara en fördel på samma sätt som att vara det på kulspetspennor eller bilar?
Ett scenario där t.ex. elbrist gör att länder säger åt serverhallar att prioritera inhemsk trafik?
Tycker det är lite konstig vinkling att Amazon, Facebook och Google som globala jättar "exploaterar" Sverige, när det är vi alla som använder den här kapaciteten.
Är du ens kompetent? Vi använder någon procent av den serverhallskapaciteten. Resten används av andra länder.
Självförsörjande? Sverige utgör antagligen ett avrundningfel av total trafik. Varför skulle jättarna vilja hålla verksameheten igång om någon fick för sig att begränsa till Sverige? Och, hur roligt blir det för alla svenska när de får facebooka i en liten ankdam? Kanske har jag missförstått?
Fast elen är ganska inlåst i norr. Om ca 20 år har vi fått nog med ledningar söderut enligt Svensk Kraftnät. På den tiden har mer kapacitet förhoppningsvis tillkommit också i resten av landet. Kolkraften på Östermalm (Värtan) ersätts med ved nu. Min förhoppning är att batteritillverkningen i Norr byggs ut även om elen är skattefri.
Håller annars med om att det är något egendomligt att just serverhallar ska slippa skatt på sin dyraste input.
Batterinyheter nästa månad blir spännande.
Vår stora export av el till Finland och Polen fortsätter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Måste erkänna att jag inte förstår Lars fråga "Är du ens kompetent?". Jag lyfte ett perspektiv. Att Sverige skulle stå för 1% av de svenska serverhallarnas trafik skulle jag vilja ha källhänvisning på. Sverige lär stå för ungefär 1% av världens internettrafik, då är det sannolikt att den i första hand slussas genom servrar i Sverige. Amazon har t.ex. åtminstone 15 datacenter bara i Europa.
Jag håller med om att det är konstigt att subventionera datacenter med skattepengar
och är oroad över effektbrist kommande år. Men premissen att det är bättre att ha smältdeglar än serverhallar i landet tycker jag inte är helt självklart.
Är själv okunnig på området men jag tror att du till stor del har rätt, min logik säger att servrarna servar de nordiska länderna, sannolikt Baltikum och lite till. Det finns ju massor av servrar runt om i världen.
Det sägs att bara bitcoin använder mer el än Danmark
En snabb googling gav att Facebook hade 15 st datacenter globalt 2019
Men vad händer om man höjer elskatten på denna typ av verksamhet?
Gissar tyvärr att antingen:
1. Dom har sjukt långa avtal på obefintlig skatt
2. Dom drar ur sladden och flyttar sin serverhall om vi höjer skatterna. Kvar står en mindre bra byggd plåtbyggnad som nåt stackars börsnoterat, övervärderat fastighetsbolag får försöka hyra ut till Zalando.
Företagen har inga avtal på skatt, det är ett politiskt beslut och kan således ändras. Skulle en politiker ha skrivit ett etableringsavtal där de garanterar skattesatsen är det inte bara olagligt, är det direkt korkat av bolagen att lita på det.
Hela poängne med att höja skatten är att just få bolagen att dra ut sladden. Vi har mer nytta av elen inrikes.
Nu kommer CP (Centerpartiet) att yla om att det är dåligt för miljön för då kommer hallarna byggas upp i ett land med fossil el. De har alltid något sådant korkat argument, för de begriper inte bättre.
Plåtbyggnaderna kan I värsta fall användas som beredskaplager, då de har rätt bra skalskydd och säkert stabil elförsörjning och bra HVAC system.
Rickard hur ska vi få ner elen från norra Sverige? Svenska Kraftnät behöver ju 20 år för att få till de nya ledningarna söderut.
Vi bör nog höja skatten ändå och hoppas att de sväljer obehaget och därmed fortsätter köpa el som annars skulle släppas förbi kraftverken.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det finns inte el nog att överföra utan man bygger ut vattenkraften och det vill man inte.
Så ett par nya kraftverk i söder löser problemet.
Vindkraften är orsaken till alla de problem vi har idag.
Rickard du får läsa på lite och inse att det kan finnas andra åsikter om orsaker till problem. Ett stort problem är att processen för nytt nät tar lång tid. Jag ser en lösning där med en annan ordning för domstolsprocesserna. En skogsbonde ska inte få fördröja byggandet utan istället får domstolen fastställa hur stor ersättningen ska bli efteråt. En annan lösning är att SKV får mandat att betala mer för att bli överens med skogsbönderna.
Vi har en stor export till Finland från norr och den minskar när (om) Finland får igång sitt sedan åratal försenade kärnkraftsprojekt. Elnät söderut klarar behovet för södra delen av Sverige nästan alltid men ibland räcker nätet inte till och vi importerar då el. Utbyggnad pågår och det kommer att enligt planerna pågå i 20 år. För det mesta kan vi exportera också söderut till som nu mest Polen. Med ett bättre nät blir tillgången på el bra i söder och dessutom kommer exporten också öka söderut.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det är inte privatpersoner a som står för fördröjningen. Det är enkelt att expropriera privat egendom.
Det som tar tid är miljöprövningen, dvs tillståndspeocessen med alla sina överklaganden. Ofta är det privatpersoner bakom dessa men de arbetar ofta i nätverk
Du får ta och läsa på lite.
Det finns inte el nog att exportera alla dagar men då CO2 ackumuleras i atmosfären gör ju all export till Polen ex att utsläppen minskar.
Men på sikt kommer vi få allvarliga problem pga alla tror att vindkraften kan ersätta kärnkraften.
Det är fel, den ersätter snarare vattenkraften.
Och ett periodvis överskott av el från vind gör att elpriset flukturerar så mycket att planerbar produktion inte byggs.
Tack Rickard. Du har rätt med miljöprövning och överklaganden. Jag vet inte vilka privatpersoner eller företag som håller på med detta.
Jag har uppfattningen att dagens kärnkraft sakta pensioneras, att vattenkraft kommer öka i producerade TWh och givetvis mer vind samt mycket annat.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vattenkraften kan inte ökas så mycket mer. Hur skulle det gå till? Snarare minskar den genom den hårda tillämpningen av EUs vatterndirektiv river gamla verk. Nu är de inte så stora, det rör sig om kanske 100MW totalt. Men de stora volymerna går inte att bygga ut och vattenkraften kan inte producera mer än vad det är vatten i magasinen så på det sättet är det oplanerbar kraft. Men någon utbyggnad i tusentals MW skala är inte aktuell, men det går säkert att göra. Men inte innan jag är pensionär med alla miljöprövningar och beslut.
Av det skälet kompletterar vindkraftverk vattenkraft, de sparar vattenkraft.
Men den ersätter inte planerbar kraft. Inte utan kompletterande planerbar kraft, som jag skrev.
Så det måste också betalas, och vi är snart där det inte går utan kompletterande kraft.
Eller så över installerar man vindkraft, säg det behövs 3-4ggr mer än vad som motiveras av medelårseffekten (lågt räknat), ergo 3-4ggr högre kapitalkostnad.
Är du med hur jag resonerar.
Och kom inte med elhandelargumentet. För det första finns det inte kapacitet utan massiva investeringar, för det andra finns inte produktionskapaciteten då får. Vi betala både produktionskapaciteten och överföringskapacitet en hos grannländerna och för det tredje har vi ingen kontroll på vad det är. För el
Vindkraften är en återvändsgränd för vårt samhälle när det gäller storskalig elproduktion som "baskraft".
Ekvationen går bara ihop i en miljö/centerpartists huvud, dvs 1=0.
Ej logiskt men känslomässigt rätt
Varje gång jag diskuterat detta med mina gröna vänner börjar de tjafsa om Hiroshima. Helt irrelevant men när fakta är som de är, måste man blanda bort korten.
Ygeman är en maktpolitiker och säger det som gynnar honom själv och partiet. Om fem år, en elransonering senare säger han något annat.
Rickard jag har många färger, dvs de flesta partier har mål som jag håller med om och sådana jag ogillar. för mig är vattenmagasin en sorts batteri som kan nyttjas bättre. Vatten borde pumpas upp till högre liggande magasin när priset är lågt. Ja det är en investering. (En sorts elhandel)
På kort sikt borde det gå att få mer avtal med elanvändare om högre pris vid befarad effektbrist. Modern teknik som snabbt höjer och sänker priset kombinerat med automatik hos kunderna som sänker nyttjandet en viss tid kombinerat med rotation mellan avtalskunder. (En sorts elhandel)
På lite längre sikt kommer elfordonens behov hjälpa till med effektbrist, men öka mängden TWh. Min uppfattning är att det kommer säljas mer elbilar än fossiler i Sverige inom fyra år. Dessutom kommer elbilar köras mer mil än fossiler. Bygger detta på den stora satsningen på allt bättre och billigare batterier. Att fossiler håller 17 år idag betyder litet när elbilar kostar allt mindre i inköp. Fossilerna blir stående som reserver eller exporteras till länder med lägre bränslepris.
På lång sikt 2030 lever jag i uppfattningen att vi kommer ha många nya kraftkällor runt jorden och speciellt till havs, som driver ner elpriset till slutkund. Vind är störst nu för ny el men minskar i förhållande till andra källor
Möjligen har vi fusion redan då, alltså före ITER.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec
Helt okej för mig att vi sitter med hela västvärldens samlade datorhistorik, ifall vi skulle hamna i konflikt med någon. Men vi kanske borde bygga några kärnkraftverk för att kompensera strömförbrukningen.
Är det säkert att det ÄR Facebook som kör i de där hallarna? Tycker att det luktar lite Kalla Kriget 2.0 med Pentagon och NSA om alltihop. Just energiförsörjning för drift och kylning skall ha varit en svårt begränsande faktor för NSA för ca 10 år sen och Sverige har haft ett mycket intimt samarbete med de här organisationerna sedan Arne Beurling knäckte G-skrivaren. (Arne Beurling fick för övrigt Einsteins gamla rum på Princeton efter kriget. Inte kattskit!)
Det finns ett rasande intressant föredrag av Steve Blank som forskat runt "The Secret History of Silicon Valley". När jag hör sånt blir jag lite misstänksam om "Facebook" och "Microsoft" verkligen är de som kör alla datahallar som får så förmånliga villkor liksom av en slump.
Om man redigerar denna icke-länk kan man se hans föredrag hos Google TechTalks _https://www.youtube.com/watch?v=hFSPHfZQpIQ
OT historia: G-skrivaren knäcktes våren 1940 när Tyskland nalkades höjden på sin bana och samarbete med de allierade var mycket känsligt. NSA var f ö inte ens påtänkt då. Viss information om den förestående Op Barbarossa läcktes till britterna f v b Stalin, som inte trodde på den. Regelmässigt samarbete med den allierade signalunderrättelsetjänsten började 1944 när tyskarnas ev reaktion kunde ignoreras. Sedan fortsatte den efter krigsslutet, t ex med amerikansk avlyssnings/registreringsutrustning i den nedskjutna Tp79/DC-3:an.
Organisationerna fanns inte men väl de strukturer och samarbeten som senare skulle kondensera ut till diverse akronymer. Steve Blanks föredrag är verkligen sevärt!
Det är inte statens pengar utan skatter som vi betalat in. Google är smarta, de har köpt in grön el från svensk vindkraft där vi då betalar elcertifikat till vindkraftägarna. Google köper övrig el från Finland som inte ingår i elcertifikatsystemet så Google slipper betala detta också. Elskatten får vi betala så fort vi använder deras tjänster. Sedan finns Microsoft med sina datacenter i Gävle.
Sjunkbomben blanda inte ihop elen i Finland (som stannar där och nyttjas av tex datorer där) och svensk el. Elcertifikaten kostade 12,44 per MWh i snitt under juli och det är inte bara vind utan också biomassa, vatten och sol som får del av pengarna.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Problemet som jag ser det är att Google svenska vindkraft satsning används till anläggningen i Fredrikshamn, Finland men svenska konsumenter får betala för elcertifikaten.
Vinsten för elexporten till Finland är stor för exportörerna. Elen till Fredrikshamn torde vara liten del av den exporten, men visst kostade den 1,244 öre per kWh i certifikat.
Om vi varit tvungna att släppa förbi mer vatten istället för att producera och exportera el hade åtminstone Vattenfall förlorat mycket i verksamheten. Vi äger Vattenfall.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hur rimmar det med grön omställning där vindkraft används för nya behov utomlands istället för att ersätta fossil? Jag kan inte komma runt att svenska skattebetalarna och elkonsumenter sponsrar storbolag som Google via subventioner. Bara för att det finns ordet grönt med så betyder det inte automatiskt att syftet är gott.
Sjukbomben 2,9 år räknar man med att medellivslängden kortas av luftföroreningar. Betyder att när kolbränning i Polen ersätts med el från Sverige minskar röken även om en bråkdel av elen går till Google. Mest räddas polacker men luftföroreningar når också Sverige. För att nu ta något annat än klimatet.
Men nu är det mest vattenkraft i norra Sverige som exporteras. Totalt står vind för ca 10-15 % i Sverige och resten delas mellan vatten och kärnkraft. Den stora exporten av el till Finland och Polen ersätter mest kolkraft där. Det fossila vi har kvar som allt snabbare ersätts är fordon och nu börjar det komma många eldrivna. 12 TWh behövs för att ersätta de fossila bilarna. Gruvor får allt tyngre maskiner som är batteridrivna. Tillstånd för dagbrott blir allt svårare att få runt om i världen så underjordsbrytning ger i snitt 30 m djupare gruvor per år. Man brukar säga att gruvbrytning mest förflyttar luft för att vädra ut dieselavgaser och först i andra hand berg.
Epiroc ska ha alla sina maskiner batteridrivna 2025 och har avtal med Nortvolt. Färjor och lokalflyg är på god väg.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tack för klargörandet. Min argumentation handlar mest om vem som betalar sedan kan man förstås lyfta fram olika goda effekter men det är knappast Google eller politikerna förtjänst eller avsikt att förbättra luften i Polen.
Vill bara tillägga att diskussionen handlar om att Google har specifikt köpt svensk vindkraft för sitt datacenter i Finland på 12 år så den kommer inte göra någon nytta i Polen.
Sedan går det ihop med effektbristen i Sverige, nedstängning av kärnkraft och att det förväntas finnas en export till Polen och Finland på detta. Men det kanske är marknadskrafterna som råder här och får bättre betalt i Europa än att satsa på Sverige?
Förmodligen en helt annan diskussion.
Gillar ni inte oligopolet på nätet och storföretagens dominans?
Byt sökmotor till: http://www.ecosia.org
Byt telefon till: http://www.fairphone.com
Byt operativsystem till: https://mxlinux.org/
Jag har inga problem med oligopolet. Jag har problem med att de får elen billigare än alla andra, som om de drog in exportintäkter vilket de inte gör.
De för svenska skattebetalare superkassa avtalen måste upp på bordet. Heja Aftonbladet
Tack för sökmotorn http://www.ecosia.org !
Stämmer inte att de får "elen billigare än alla andra", större datacenter betalar samma elskatt som annan elkrävande industri.
Frågan är om inte regeringen gärna vill ha Facebook som bidragsklient för att kunna påverka vilken information som når folket? Det finns ju tydliga kontakter mellan Facebook och regeringen. Det här ger regeringen makt över Facebook.
Du kan väl se det som snubbeltråd för ryssen.
Det kvalificerade jobbet att rodda det lokala molnet görs naturligtvis lika bra från var som helst i världen, och är till stor del automatiserat. Men man kanske behöver en lokal förmåga som kan hitta och trycka på rätt resetknapp om det skiter sig lite extra någon gång.
Regeringen ger 100 miljoner kronor till Facebook.
Anledningen: företaget bygger serverhallar i Luleå.
– Jag som näringsminister ser det här som ett stöd till regional utveckling, säger Annie Lööf (C).
Vi behöver flera så duktiga näringsministrar så kan landet Sverige snart lägga ner.
Fast vi har väl överrepresenterat många youtubestjärnor?
Troligen inte oönskat med uppdrivna elpriser för beslutsfattarna, ökade skatteintäkter från elförsäljning och ökade vinster från Vattenfall in i statens kista, samt en vindkraftsindustri som klarar sig med mindre subventioner och ett folk som sätter igång med elbesparande åtgärder.
goda poänger!
Ny vindkraft klarar ekonomin utan subventioner medan den gamla behöver fortsatt stöd.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Så länge den inte behöver täcka kostnaderna för reglerkraften som behöver installeras, ja.
Isåfall blir kapitalkostnaden mer än dubbelt så stor.
Rickard vi har olika åsikt om detta. Har du någon källa till att vindkraften krävt dubbel kapitalkostnad?
Vänliga hälsningar
Nanotec
När vindkraften börjar ersätta planerbar kraft måste den det. Vi är inte riktigt där ännu, så länge vi kan importera ex kolkraft.
Så varje MW vindkraft kommer behöva en reserv W så småningom.
Gasturbin, import, kärnkraft, kolkraft, hamsterhjul, you pick
N choose.
Förövrigt är det svårt att förstå hur vindkraften kan täcka sina kostnader när elpriset går ner till något öre så fort det blåser, och det är då de producerar och skall tjäna pengar.
Rickard import från Norge är störst och kommer nog förbli så närmaste åren. Mer av flexibelt pris till kunder. Modernare utrustning som slår på och av el i tex varmvattenberedare och värmepumpar samt växlar mellan kunderna. Sedan kommer ny vindkraft att producera mer timmar än äldre.
Jag har mest aktier i nyare företag inom energi och mycket lite vind.
Svinto vindkraftverk producerar större delen av tiden och mest under kalla halvåret. Blåser det lagom hårt över stora delar av norden får alla elproducenter lägre betalt och ibland en kort tid 0.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Inte nog med Elbrist och uteblivna jobb, i Luleås fall så godkände Politiken att Facebooks processvatten (Kylvatten) fick kopplas på det kommunala VA-Nätet. Vilket resulterade i Kapacitetsbrist i hela kommunen och i princip all exploatering stoppades upp i flera år. Samt att kommunen fått investera miljardsummor för att bygga ut VA-nätet (Som ska finansieras via VA-avgifter)
De borde satt det på fjärrvärmenätet istället.
FRA står för omkostnaderna.
Regeringen Löven har ju kunnat samtala med de stora och vips så försvinner regeringskritiska Youtubeklipp och Facebookgrupper.